Dodaj do ulubionych

niemce preferuja polki

IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.03, 20:07
urzad statystyczny w wiesbaden podal, iz w ubieglym roku 5500 niemcow
poslubilo polki, 2700 tajki, 2500 rosjanki itd. Tylko 1000 niemek poslubilo
polakow, na glowe pobili nas turcy, serbowie itd.
Obserwuj wątek
    • fredzio54 Re: niemce preferuja polki 17.12.03, 07:19
      Gość portalu: statystyczny napisał(a):

> urzad statystyczny w wiesbaden podal, iz w ubieglym roku 5500 niemcow
      > poslubilo polki, 2700 tajki, 2500 rosjanki itd. Tylko 1000 niemek poslubilo
      > polakow, na glowe pobili nas turcy, serbowie itd.
      Polki lubja niemcow bo niechlajo i sa pracowite
      kazda polka maze o niemca po wielu polakow sa brodas leniuch i pijak
      Niemcy nawet spiewaja " ja mam dzewcuyny w polsce.. "
      • goldbaum Re: niemce preferuja polki 17.12.03, 15:56
        fredzio54 napisał:

> Polki lubja niemcow bo niechlajo, sa pracowite i gazowali masowo zydow.
        • fredzio54 Re: niemce preferuja polki 18.12.03, 13:09
          goldbaum napisał:

> fredzio54 napisał:
          >
          > > Polki lubja niemcow bo niechlajo, sa pracowite i gazowali masowo zydow.
          Polak weznie kazedego tylko nietakiego polaczka ja ty
    • fredzio54 Re: niemce preferuja polki 17.12.03, 14:42

Po co Niemka weznie polaka jak ma turczyca albo Wlocha
      • Gość: Arkadiusz Re: niemce preferuja polki IP: *.telia.com 17.12.03, 17:47
        Co to jest "tajki" ( cyganki ?.) Najwieksza rodzina cyganska w finlandli
        nazywa sie tajkonen.
    • Gość: ANka I amerykanie... IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 15:05
      czemu doszlo do tego przeklamania ? :)
      • Gość: ANka I urzad statystyczny IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 15:07
        chyba z Berlina :)?
        • Gość: Anton Jak pokonac Niemcy IP: *.telia.com 17.12.03, 15:35
          Narod Niemiecki genetycznie jest bardzo dumny i nawet zdolny. problemem dumy
          jest tylko ich chec rzadzy nad swiatem. Zupelnie odwrotnine jest z Polakami i
          roskami. Ich cechy genetyczne , to na ugode, porosic i da sie zalatwic.
          religijnosc i brak rygorystycznego racjonalizmu. Cieszy mnie to ze wiele
          niemcow ( hm???) bierze sobie Polki za zony. Moim mazeniem jest tylko aby
          mialy niemieckie nazwiska i imiona aby ich tak latwo nie poznac. Ale w gruncie
          rzeczy beda genetycznie przebrani slowianie i juz sie do ogolnego porzadku nie
          podporzadkuja. Nie powstanie armia , worek na glowe z popiolem i do kosciola,
          krzyz na plecy i beda sie przegadywac. Czyli Polki i rosjanki rozbija kiedys
          tak dumne niemcy. Problemem jest tylko troche ze ci prawdziwi niemcy to biora
          sobie niemki ale takie ulomki , braki to nie maja wyjscia i musza sie tez z
          kims skumac wiec jedyna ich szansa to na wschod po babe. Ale dopuki robia
          swoja robote dla rozbicia niemiec to jest OK. bo taki polski niemiecki
          zolnierz to jak moj syn w Szwedzkiej armi. Pobyl tam dwa tygodnie i przychodzi
          do domu. A ja pytam , a ty co tu robisz? nie w wojsku A on. Cos ty zwariowal?
          kazali mi maszerowac z Uppsali do Sztockholmu w ta i spowrotem Co to ja
          wariat, przeciez sa samochody. I go wygonili do domu chlopaka. Tak i tez
          bedzie z ta niemiecka armia. Kazdy slowianin po swojemu, a co to ja glupi?
          • goldbaum kogo obchodza twoje zydowskie teorie? 17.12.03, 16:05
            ..i twoj zydowski syn, ktoremu bylo za ciezko w szwedzkim wojsku?

Wiesz, ze trzon ludnosci wschodnich Niemiec (Prusy, Pomorze, Meklemburgia az po
            Szlezwik-Holsztyn, Brandenburgia) wywodzi sie z zamieszkujacych te tereny
            poprzednio i zgermanizowanych Slowian?
            Wiesz, ze na tych terenach powstalo panstwo pruskie, jedno z najsprawniejszych
            panstw w historii i najefektywniejszych machin wojennych? Chyba wiesz, ze
            Prusak (mieszanka Slowianina zachodniego z Germanem) to synonim najlepszego
            zolnierza?

idz JUDzic gdzie indziej synku.
            • Gość: ANka Goldbaum - Prusak to tak jakby zawsze w opozycji IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 16:09
              do Slowian.. A ze Slowianie bywaja niebezpieczni :))
              Obaj w wielu momentach nie macie racji..
              A goldbaum wysiedliles przy okazji przybyszow z Niderlandow :))))? No, no to
              nawet nasi krolowie ich uznawali....
              • goldbaum ANka - Ukrainiec to tak jakby zawsze w opozycji 17.12.03, 16:39
                > do Polaka.. ..

Czy moze chcialabys nam tu udowodnic, ze te dwa narody zawsze bardzo sie
                kochaly albo tez nie sa ze soba w ogole spokrewnione?
                Bo jak to niby rozumiec perelko?

No wiec w czym to nie mam racji? Co twoim zdaniem stalo sie z ludnoscia
                slowianska zamieszkujaca w X wíeku dzisiejsze landy polnocno-wschodnie i
                Pomorze?

He?

• Gość: ANka W przeciwienstwie do was nie mam zamiaru IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 16:47
                  tworzyc tez pod tytulem kto kocha kogo, albo nie kocha :)
                  Ale tez nie przesadzaj. Ja tez jestem w dzisiejszym landzie polnocno wschodnim i
                  poza nielicznymi wsiami byla tu bardzo prezna kultura germanska. Czemu chcesz im
                  odmowic prawa do istnienia? Nie wiem o co Tobie z kolei chodzi?!
                  Chcesz mi udowodnic, ze Otto von Guericke wjechal na tereny slowian?! To
                  musialby byc niezmiernie szybki w budowie, katedr, zamkow, grodow i calej
                  kultury, ktora te tereny jednak mialy juz gdy my budowalismy osnowe naszego
                  Panstwa!!!
                  Jestesmy bystrym narodem o bogatej kulturze i niezwyklej madrosci ludowej ale
                  nie przeginaj w druga strone - to tez nie ma sensu...
                  • goldbaum ty nie tylko nie masz zamiaru. Ty nie masz POJECIA 17.12.03, 17:01
                    Sluchaj poczciwa kobieto... Jak juz piszesz, to pamietaj przynajmniej co. Tu
                    nie chodzi o to, kto kogo kocha a kogo nie.
                    Usilowalem takim jak ty udowodnic, ze w tzw. Prusakach (bedacych chyba
                    bezsprzecznie synonimem zolnierza) bylo bardzo duzo (chyba najwiecej sposrod
                    wszystkich ludow niemieckojezycznych) slowianskiej krwi. Ty na to, ze Prusacy
                    Polakow nie lubili. Po co to piszesz? Czy to ma podwazac istnienie tej silnej
                    domieszki krwi slowianskiej?

Teraz rozumiesz?

W ktorym miejscu - ciemna kobieto odmawiam Germanom prawa istnienia??????

Zajrzyj chciaz raz do najzwyklejszego podrecznika historii a przekonasz sie, ze
                    we wczesnym sredniowieczu tereny obecnej Brandenburgii, Pomorza, Meklemburgii a
                    nawet Szlezwiku byly zamieszkane przez Slowian!
                    Czemu ty pieprzysz o Otto von Guernicke? Czemu tyle cpasz? Przeciez ja pisze o
                    5-10 wieku a nie o 17!!!
                    Gdzie ty uczylas sie historii? Na kursach slusarskich?

Lepiej wroc z tego magdeburga i przestan kompromitowac Polske. Wstyd.

• Gość: ANka Sluchaj IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:12
                      twoje teorie genetyczne tez mnie smiesza.
                      NIe udowodnisz swoich racji obrazajac kogos. Otto von Guericke to wladca z
                      czasow gdy zalozono Katedre (Dom) w Magdeburgu. A ta jest zalozona wczesniej niz
                      moj drogi Mieszko sie ochrzcil !!!!!!
                      Wiec wyjdz z tych pieleszy i zanim zaczniesz obrazac - najlepiej sie doucz...
                      I owszem tuz obok byly wioski slowianskie. I czemu to ma twoim zdaniem dowodzic?
                      Podpowiem Ci bo widze gdzie zmierzasz.. Tyle ze Ci sie poplatalo- prostoduszny
                      Godlbaumie. NB Oni (ci zli) Germanie- napadli na (dobre i niewinne) wioski
                      slowianskie. Ale, ale, ze slowianie nie byli tacy slabi to uwaga ( po gwalcie
                      oczywiscie) urodzily sie z nich o to jeszcze bardziej waleczne, wrecz zadne krwi
                      plemiona Prusakow. Tych samych ktorzy potem najbardziej gnebili slowian!!! NO
                      wiec gdzie tu twoja wspaniala logika Goldbaumie? To kto jest ten gorszy!!!!?
                      Germanie czy wobec tego Slowianie, ktorzy mieszajac sie z Germanami (wbrew
                      swojej woli oczywiscie) dali potomkow, ktorzy ich samych lupili?
                      O co ci chodzi? Czy na pewno o takie pokraczne dowody ?!!!!!!

Sorry ale nie ma tu chyba osoby, ktora moglaby sie odniesc do tego jakos z
                      dystansem o racjonalnie. Szkoda mojego czasu....
                      I wiesz co - niezmiernie przypominasz mi w czyms Meerkata......
                      • goldbaum Jezu jak ty tepa.... 17.12.03, 17:21
                        I takie "cus" wysylaja na stypendia....

Coz mnie obchodzi Otto von Guernicke - tepa babo - powtarzam, skoro pisze o
                        zupelnie innych czasach i innych okolicach!
                        Nawet nazwa "Berlin" ma slowianskie pochodzenie, bo byla poczatkowo osada
                        slowianska! Niemieccy osadnicy, ktorzy przychodzili na te tereny i mieszali sie
                        z ludnoscia slowianska ta nazwe po prostu przejeli. Mieli znacznie wyzej
                        zaawansowana kulture i po prostu zdominowali w ten sposob ludnosc slowianska -
                        ZGERMANIZOWALI. Poczytaj sobie choc troche w historii i dowiesz sie, ze te
                        tereny byly chrrysjanizowane w rownej mierze przez niemcow jak i przez Polakow.
                        Polacy (mlode panstwo polskie) niejednokrotnie wystepowalo przy tym jako
                        sojusznik Niemcow w krucjacie przeciw slowianskim poganom.

Dla takiego tepaka jak ty, wychowanego na "4 pancerbych" to oczywiscie
                        abtrakcja, mimo, ze mozna przeczatac o tym w kazdym powaznym zrodle
                        historycznym....

Czy tak trudno skumac roznice miedzy 8-10 wiekiem a 17 wiekiem?
                        Zostaw wreszcie tego swojego Otto von Guericke, bo w tym czasie ludy
                        slowianskie i germanskie na tych terenach dawno zlaly sie w jedno!
                        • Gość: Rolada Re: Jezu jak ty tepa.... IP: *.telia.com 17.12.03, 17:27
                          Goldbaum. Nie trakasuj dzkobiet czy dziewczat. Poddaj sie Mowie bo strzele
                          Ja stoje honorowo w obronie magdeburskiej anki. A co do anki to ja powaznie.
                          Czuje respekt bo to fajna figura a nie glupia. Kalle Anka, Anki anka,
                          Ankeborg. Poul Anka, Anka-re albo ankare.
                          Wiwat niech zyje Anka bo ja lubie
                        • Gość: ANka Mialam na mysli Ottona, IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:34
                          a nie wladce od kul- mea culpa.

A tu masz ten wiek o ktorym mowimy
                          Otto I. (912-973) stiftete bereits 937 hier ein dem Hl. Mauritius geweihtes
                          Benediktinerkloster. Die Klosterkirche bestimmte er selbst zu seiner und seiner
                          Gemahlin Editha Grablege und liess sie ab 955 vergrössern und zu einer
                          Kathedrale erheben. Doch erst 968 konnte Otto das neue Erzbistum Magdeburg
                          gründen. Erster Erzbischof wurde Adalbert I. Otto stattete seinen Dom, von dem
                          heute nur noch eine schemenhafte Vorstellung existiert, prachtvoll aus, z.B. mit
                          antiken Porphyr-, Granit- und Marmorsäulen, die er eigens aus Ravenna
                          herbeibringen liess, und vor allem mit wertvollen Reliquien.
                          • goldbaum TOLL!!! 17.12.03, 17:39

I ten piekny cytat mowi nam oczywiscie wszystko. Tylko o czym?
                            • Gość: ANka Drogi Goldbaumie IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:47
                              Chodzi o czas powstania tej katedry.
                              Poza tym juz mowilam - tak naprawde polemizuje z teoria na temat prusakow - a
                              nie z tym kto byl gdzie i kto byl pierwszy!!!
                              Ale co sie stalo to sie nie odstanie. Wyszlo z ciebie to co najgorsze :)
                              • goldbaum Re: Droga Anuszko Iwanowna 17.12.03, 18:58
                                Gość portalu: ANka napisał(a):

> Chodzi o czas powstania tej katedry.

Slicznie, pieknie. jestem wzruszony, ze tak sprawnie bylas w stanie podac
                                wlasciwa date. TOLL!

> Poza tym juz mowilam - tak naprawde polemizuje z teoria na temat prusakow

Gdzie????? Chetnie bym podyskutowal.

> - a nie z tym kto byl gdzie i kto byl pierwszy!!!

To po co pierniczysz jak nacpana? Cytuje:
                                "Ja tez jestem w dzisiejszym landzie polnocno wschodnim i
                                poza nielicznymi wsiami byla tu bardzo prezna kultura germanska"

Problem z toba polegga nawet na tym, ze ty nie wiesz tak do konca, gdzie jestes.
                                Magdeburg lezy akurat w tej czesci Niemiec, ktora historycznie a nawet obecnie
                                okresla sie jako "Mitteldeutschland" a wiec Niemcy srodkowe a nie "polnocno-
                                wschodnie". Ja zas dyskutujac od poczatku WYRAZNIE podawalem nazwy innych
                                landow. Ani raz nie pisalem niczego o Sachsen-Analt.
                                I jak tu z takim czyms dyskutowac?

> Ale co sie stalo to sie nie odstanie. Wyszlo z ciebie to co najgorsze :)

To dokladnie tak samo jak z ciebie. Z ta tylko roznica, ze ty poza tym nie masz
                                juz nic do zaoferowania.

Sorry, jesli bylem niemily ale wkurza mnie krancowa glupota i hipokryzja.
                                • Gość: ANka Do kogos kto sie nadal po chamsku zachowuje IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 19:18
                                  Nie nazywam sie tak. Swoje zaciagniecia zostaw dla siebie bo ty to znasz lepiej
                                  niz ja. Nie mam nic wspolnego z terenami Ukrainy- ani ja ani moja rodzina. Takze
                                  tu cie rozczaruje. Swoje uprzedzenia i antypatie rowniez tam pozostaw bo
                                  pudlujesz - bolesnie dla siebie.
                                  Moja rodzina pochodzi z Warszawy od zawsze. Moja mama z Sofii.
                                  Wypowiadasz sie na tematy dotyczace slowian a nie odrozniasz Bulgarow od Ukraincow?
                                  Nie wiesz ze w Bulgarii imion sie tak nie zdrabnia? O tu cie boli - naprawde- a
                                  mianowicie ze ktos kto nie ma zupelnie obowiazku az tak doglebnie znac historii
                                  plemion slowianskich (chocby z racji na to ze ma kompletnie inne wyksztalcenie)
                                  smie polemizowac z twoimi teoriami? a to ty nie kto inny zawsze sie szczycil
                                  doktoratami z etnologii, etnografii i czego tam jeszcze etno?!
                                  MOja polemike dotyczaca Prusakow masz tam nizej.
                                  Owszem Sachsen Anchalt (nie analt - juz kiedys sie po chamsku zachowales a potem
                                  glupio tlumaczyles i wybacz - wiem ze to ty :) sasiaduje bezposrednio z
                                  Brandenburgia. I tu tez sa osady slowianskie. A o landach wschodnich w
                                  cudzyslowiu mowi sie rowniez mowiac o terenach bylego DDR.
                                  ´a ty nie masz juz nic do zaoferowania´
                                  OOps!!! a ty rozmawiasz z tymi co maja cos do zaoferowania?! NO slusznie -
                                  przeciez trzeba napedzac czyms to kolko :))))

PS ´bylem niemily´ to jest zdaniem niektorych okreslanie drugiej osoby, per -
                                  beton, tepa, nacpana, itd :)
                                  To dobrze iz wasc swiatopoglad podpiera sie na tak mocnych i obiektywnych
                                  podstawach krytycznych :)

Ach i prosze o przyklad hipokryzji bo cos mi sie wydaje ze na tym forum to juz
                                  haslo- wytrych :)
                                  • goldbaum Re: Do kogos kto sie nadal po chamsku zachowuje 17.12.03, 19:38
                                    Niewiele interesuja mnie twoje warszawsko-bulgarsko-ukrainskie koligacje
                                    rodzinne. Pozwolilem tak sobie ciebie nazwac, bo swoimi pogladami uosabiasz
                                    wprost najbardziej prymitywne, betonowe stereotypy wykreowane w okresie
                                    stalinizmu. "Czterej pancerni i pies Gustlik", "germanscy najezdcy" i
                                    slowianie, ktorzy nigdy nie zbrukaliby sie koligacjami lub normalnymi ukladami
                                    z Prusakami (fuj) Niemcami (fuj) albo Germanami (fuj po trzykroc).

Najbardziej szokujace jest to, ze taki denny chlam produkuje akurat ktos
                                    przebywajacy w Niemczech. Nie wiem po co i na jak dlugo ale AUTENTYCZNIE CI
                                    WSPOLCZUJE. Z tak dziecinnymi stereotypami musi ci byc przerazliwie trudno.

Musze cie zmartwic ale zadnych tytulow z zakresu "etnologii, etnografii i czego
                                    tam jeszcze etno" nie posiadam. Moja wiedza nie wychodzi poza ramy
                                    przecietnosci. Nie po raz pierwszy mylisz mnie z kims innym.
                                    Poza tym, nie byloby lepiej od razu po prostu UCZCIWIE przyznac, ze dysponujesz
                                    ograniczona wiedza na ten temat? Po co bylo ci wypisywanie tych wszystkich
                                    bzdet?
                                    Po co? Zostalibysmy przyjaciolmi, moglabys dowiedziec sie wielu ciekawych
                                    rzeczy. Ale ty koniecznie chcesz pouczac innych, choc jak sam przynajesz nie
                                    znasz historii plemion slowianskich. A zamiast tego zasuwasz ta swoja kronike
                                    filmowa o "germanskich najezdcach" 1958 roku - oczywiscie czarno-biala.

Mozesz sie prezyc jak chcesz ale sachsen-Anhalt (Anhalt przez samo "h", jak
                                    slusznie poprawilas historycznie nalezy do "Mitteldeutschland" i to od wiekow.
                                    Pojecie DDR lub Niemcy wschodnie w dzisiejszym rozumieniu nie byly Slowianom w
                                    6 wieku znane. Wiem, ze bedzie ci trudno w to uwierzyc ale to prawda.
                                    jakby nie bylo. Piszac o landach POLNOCNO WSCHODNICH NIE RAZ WYRAZNIE
                                    PRECYZOWALEM, ze chodzi mi Meklemburgie, Brandenbugie, czesci Szlezwiku-
                                    Holsztynu jak i o Pomorze. Landu Sachsen-Anhalt nie wspomnialem ani razu,
                                    poniewaz Slowianie zdominowali swoja obecnoscia GLOWNIE podane przeze mnie Landy

Wdzieczny bylbym za wskazanie kilku "osad slowianskich" na terenie
                                    wspolczesnego landu "Sachsen-Anhalt". Mimo mojej wiedzy, bylem swiecie
                                    przekonany, ze plemiona slowianskie juz przed wiekami stopily sie calkowicie z
                                    ludnoscia pochodzenia germanskiego.
                                    • Gość: ANka szczerze? IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 20:02
                                      ciesze sie ze nie ´zostalismy przyjaciolmi´ Bo nie chcialabym miec TAKICH
                                      przyjaciol. Nie mam ukrainskich koligacji. To wlasnie ja przede wszystkim te
                                      stereotypy jak twierdzisz zwalczam. A ty ich broniles chocby osmieszajac moje
                                      twierdzenie ze slowianie zapuszczali sie na tereny germanskie np tu w
                                      Magdgeburgu. Niestety osad poszukaj sobie sam. Po tym wszystkim az tak uprzejma
                                      nie bede. Pozostawie te ciekawostke innym - np prawdziwym przyjaciolom :)
                                      Oczywiscie ze moja wiedza jest ograniczona jak widac - twoja tez. Natomiast w
                                      gruncie rzeczy wyszlo na to ze nie wypowiedziales sie jasno tak naprawde co w
                                      duzej mierze doprowadzilo do nieporozumien. Nie dostrzegles tez ironii w tym co
                                      napisalam o twojej interpretacji zrodla ´sily prusakow´. Skoro cie myle z kims
                                      innym latwo dostrzec zwiazek miedzy np zachowaniem jednego nicku a zrozumieniem
                                      gloszonych przez siebie tez dla innych, ktorzy cie czytaja..
                                      Ja sie bynajmniej nie preze co juz tym bardziej jest smieszne - przeciwnie
                                      ponizam rozmawiajac z chamem.
                                      I nie tlumacz mi czy pojecie DDR bylo znane slowianom. Mysle ze nie poraz
                                      pierwszy manipulujesz czyimis wypowiedziami.. i to akurat po tych tekstach widac.
                                      Co do reszty wyjasnien- fakt przyznaje wymieniales te landy ale w nawiasie.
                                      a przed tym mianowicie jest ´Wiesz, ze trzon ludnosci wschodnich Niemiec`
                                      Ot i zrodlo nieporozumienia. Tak wiec nie za bardzo mozesz mi przypiac te latke,
                                      ktora bardzo chcesz przypiac.
                                      Nie probuj mi podkladac tez sztucznych punktow spornych bo ich nie podejme. Nie
                                      mam zamiaru dyskutowac kwestii oczywistych a tylko twoje zacietrzewienie i
                                      uproszczenia myslowe......
                                      PS- mowilam o tym samym co ty w kwestii osad a mianowicie o nazwach tych osad i
                                      zachowanej o nich wiedzy mieszkancow :) Ale szukaj sam.
                                      PS (Jestes pewien ze film na ktory sie tak wciaz powolujesz powstal w epoce
                                      stalinizmu)?
                                      A to ciut blizsza historia - Sorki nie pomoge ale nie za bardzo znam szczegoly
                                      tego filmu... :) Natomiast stalinizm to jakby blizsza historia niz plemion
                                      slowianskich a mam (mimo mojego ograniczenia) wrazenie ze jednak ten film
                                      powstal troszke pozniej :)
                      • Gość: Von platten Re: Sluchaj IP: *.telia.com 17.12.03, 17:23
                        Slowo Dom ( katedra) nie jest dowodem polskosci. Dom ods slowa lacinskiego
                        DOMUS. W roznych jezykach uzywa sie tego slowa o kosciolach kateedrach itd.
                        Dom (kyrka) w szwecji. Domus = dom= monumentalna budowla
                        • Gość: ANka To prawda IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:36
                          Akurat z tym sie zgadzam
                          • Gość: ANka PS - ale katedra w Magdeburgu IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 22:30
                            jedna ze starszych w Niemczech tak sie wlasnie nazywa :) I bynajmniej nie mialam
                            zamiaru doszukiwac sie w niej polskosci :)
                            Jak za to zapewne zauwazyles ironizowalam z teorii Meerkata (oj przepraszam )
                            Goldbauma na temat jak mowilam zrodla szczegolnej przydatnosci Prusakow do celow
                            w ojskowych plynacych jego zdaniem z genetycznych powiazan Slowian z Germanami.
                            • goldbaum katedra w Magdeburgu a piernik wujaszka 18.12.03, 10:54

> Jak za to zapewne zauwazyles ironizowalam z teorii Meerkata (oj przepraszam )
                              > Goldbauma

Acha, tym Merkatem tez jestem? To by pasowalo do calej reszty Anuszko Iwanowna.

> na temat jak mowilam zrodla szczegolnej przydatnosci Prusakow do celo
                              > w w ojskowych plynacych jego zdaniem z genetycznych powiazan Slowian z
                              > Germanami.

A teraz Anuszko Iwanowna pokaz prosze miejsce, w ktorym to pisze
                              jakoby "przydatnosc Prusakow do celow wojskowych" "PLYNELA" z "genetycznych"
                              powiazan Slowian z Germanami.

Wiem, jak bardzo jestes ograniczona, dlatego pomoge ci.

Opisalem 2 powszechnie znane fakty:
                              1. Prusacy uchodza na swiecie za synonim zolnierza
                              2. Ludnosc Prus to w duzej czesci (znacznie wiekszej niz w jakichkolwiek innych
                              rejonach Niemiec) wynik "mieszanki" ludnosci slowianskiej i germanskiej

Nie moge jednak nigdzie sie doszukac KRETYNIZMU, jakoby punkt 2. warunkowal
                              punkt 1.
                              Ten KRETYNIZM stworzyla - a jakze by inaczej - nasza Anuszka Iwanowna!!!

Samotna slowianska kobieta w srodku Niemiec, osaczona, pozbawiona przyjaciol i
                              otoczona "germanskimi najezdcami".

Wspolczuje ci Anuszka. Mowie ci, pakuj czemodan i wracaj do Bulgarii.
                              • Gość: ANka Preferencje w wyborach partnerow u obywateli IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 13:13
                                niemieckich a slowianie i germanie w X wieku :)

Uwaga na groznego Goldbauma- obraza kobiety, zanudza swoimi zaninteresowaniami
                                i wtlacza je tam gdzie ich byc nie powinno. Uzurpuje sobie prawo do zagarniania
                                cudzych watkow. Specjalista d.s. zatrudnienia i genetyki populacyjnej. RAtuj sie
                                kto moze:)
                                • goldbaum i co? 18.12.03, 13:30
                                  tyle masz tylko do powiedzenia na EWIDENTNY dowod twojej glupoty i (chyba)
                                  nieswiadomego kretactwa?

acha.. Kobiet nie obrazam, tylko kretynki z Wulgarii.
                • Gość: jarek Re: ANka - Ukrainiec to tak jakby zawsze w opozyc IP: *.fastres.net 17.12.03, 22:19
                  A ja bym sie bardziej zastanowil, dlaczego ta ludnosc tak bohatersko i tak dlugo
                  walczyla przeciwko Polakom....przeciez ich nie znali...
            • Gość: jarek Juz slyszalem od ciebie, ze Jesus byl Polakiem.. IP: *.fastres.net 17.12.03, 16:20
              ale ,ze sa nimi tez Niemcy, to jest mi calkowicie nowe,....co dzien nowe
              odkrycie....
              • goldbaum kiedy i w ktorym miejscu? 17.12.03, 16:25
                jakbys tyle nie cpal, to bys nie mial halucynacji biedaku.
              • Gość: ANka w tym troszenke racji ma :) IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 16:27
                Ale tylko troszenke. A mianowicie nie w kwestii Prusakow. Rzeczywiscie w rejonie
                Laby mimo utarczek i ogolnych antagonizmow dochodzilo do ´inplantowania sie ´
                calych wsi slowianskich na tereny germanskie. I nietrudno znalezc tego dowody.
                A poza tym trwa i trwala imigracja. Fakt- faktem jesli sie spojrzy na nazwiska
                na grobach to co trzecie brzmi jak najbardziej polsko :)
                • Gość: ANka Tyle ze Jarku doszlo do pomylenia pojec IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 16:30
                  to Slowianie nieopatrznie tam wtargneli :)
                  W dodatku - jak widac po nazwiskach, nazwach wsi - obyczajach - wcale nie do
                  konca sie zgermanizowali. Wiecej to zamieszkujaca sasiadujace tereny ludnosc
                  germanska wiele obyczajow z gruntu slowianskich zapozyczala :)
                • goldbaum we wszystkim racje ma! 17.12.03, 16:45

> Ale tylko troszenke. A mianowicie nie w kwestii Prusakow. Rzeczywiscie w
                  > rejonie Laby mimo utarczek i ogolnych antagonizmow dochodzilo do
                  ´inplantowania sie ´calych wsi slowianskich na tereny germanskie.

Heeeeeee......?????? Co to jest to "inplantowanie" wsi i jak to niby mialo
                  wygladac to "inplantowanie"??????

> I nietrudno znalezc tego dowody.

historycznej przynaleznosci tych terenow do Slowian ciemna kobieto. Widac to
                  przede wszystkim po nazewnictwie setek miejscowosci majacych jednoznaczne
                  slowianskie korzenie.

> A poza tym trwa i trwala imigracja.

Gdzie? Skad, dokad i kogo??? Kobieto, co ty zazywasz albo czego naduzywasz?

• Gość: ANka Zdziwiloby mnie IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 16:53
                    gdybys nie przyznal sobie sam racji :)
                    Nie unos sie tak. Nazwy jeszcze nie mowia o wszystkim. Naprawde slowianie tez
                    zapuszczali sie na tereny germanskie :)
                    Mowie o emigracji Polakow do Niemiec w okresie miedzywojennym..
                    Chcesz dowodow? PRzyjedz tu - pokaze Ci
                    • Gość: Calligula Re: Zdziwiloby mnie IP: *.telia.com 17.12.03, 16:57
                      Polacy w okresie miedzywojjenym jezdzili do Niemiec na roboty u Bauera i pw
                      przemysle. Polacy w czsie wojny jezdzili do Nimiec na roboty u Bauera i w
                      Industi, Polacy po wojnie jezdza do niemiec na roboty u Bauera i w industri.
                      A jak niemcy zaczna przyjezdzac do polakow chlopow na roboty aby widlami gnoj
                      przerabiac to osiagnalem cel moich marzen ze Polskie geny przejely germana.
                      • Gość: ANka No widzisz jakie to proste :) IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:03
                        Niemcy w okresie miedzy wojennym jezdzili na roboty do USA i w przemysle :)
                        Niemcy w czasie wojny uciekali do USA,
                        NIemcy po wojnie jezdza do USA- do pracy a jakze :)
                        No to Polacy sobie czasem skracja droge :)- a jakze :))))))

Lepiej stawiac marzenia wysoko bo jak sie je za szybko zrealizuje :)
                        • Gość: Anton Re: No widzisz jakie to proste :) IP: *.telia.com 17.12.03, 17:15
                          A wiesz dlaczego tak jest? Bo ziemia sie obraca z zachodu na wschod. Dlatego
                          jak ktos na wschodzie podskoczy to wip , jak spadnie to jest dalej na zachd. A
                          czym wyzej podskoczy tym dalej na zachod doleci. Bo ziemia sie kreci 360
                          stopni w ciagu 24 godzin. Jeden stopien jest wiec 1852 metry czyli mila morska
                          lub dystans lotniczy. Ziemia sie obraca z predkoscia 1670 km/ godzine to jest
                          na sekunde 463 metry. Podskoczysz i jestes w powietrzu 10 sekund to juz te 5
                          km na zachod. itd.
                          • Gość: ANka Uhm IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:18
                            a 20 km od Petersburga nie ma bialych nocy. Ciezko sie z wami gada Panowie :)
                            No to juz wiem czemu Niemcy wola te Polki, a Niemki Polakow - to tak nie za
                            bardzo :)
                    • goldbaum ANka ty taka jestes, czy tylko udajesz? 17.12.03, 17:05

> Nie unos sie tak. Nazwy jeszcze nie mowia o wszystkim.

Oczywiscie. Nawet wtedy jesli jednoznacznie brzmia slowiansko a (niemieckie)
                      kroniki miejscowosci jednoznacznie mowia o slowianskich korzeniach.
                      Dla Anki, uczacej sie historii na kursach spawania to jeszcze niczego "nie mowi"

> Naprawde slowianie tez zapuszczali sie na tereny germanskie :)

I zakladali te miejscowosci, gdy "sie zapuszczali"? Co ty cpasz? A moze za duzo
                      spawasz?

> Mowie o emigracji Polakow do Niemiec w okresie miedzywojennym..

To sobie mow ale nie mam zamiaru o tym dyskutowac, bo nie ma to nic a nic
                      wspolnego z tematem.
                      • Gość: ANka Posluchaj IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:15
                        nic nie usprawiedliwia twojego chamstwa. Ja jestem bardzo Polka lecz wyobraz
                        sobie ze do Magdeburga sie zapuszczali. Nazwy mowia jednoznacznie. Ale swiadcza
                        o tym kto pierwszy byl na tych terenach!!!!!!
                        • Gość: Paul von bremmer Re: Posluchaj IP: *.telia.com 17.12.03, 17:19
                          Krytykuje Goldbrauna ze hackar na grammatyke. Tutaj wolno pisac z bledami bo
                          to szkolka trenowania jezyka polskiego, przynajmniej dla mnie i mam 100 5
                          tollerancji dla slownictwa kazdego. Rozumie 100 % Anke i ja lubie za jej
                          polskosc, o ile Anka to nie kaczor bo tego nie widac przez moj screen
                        • goldbaum Re: Posluchaj ty "bardzo Polko" 17.12.03, 17:29
                          Co bys powiedziala na to, gdybys tak na dwa tygodnie wziela sie za nauke....
                          dowiedziala sie kto zamieszkiwal obecna Meklemburgie, czesci Szlezwiku-Holstynu
                          (az po tzw. Danenwerk), Pomorze, duze czesci Brandenburgii????
                          Skad wywodzi sie duza czesc nazw miejscowosci w tym rejonie?
                          Gdybys sie dowiedziala co sie z ta ludnoscia stalo?

Internet jest rowniez bardzo przydatnym narzedziem. Mozemy potem po dyskutowac.

Ja np. nie mam pojecia o spawaniu. I w dyskuskja z toba bylbym prawdopodbnie
                          takim samym dyletantem, jakim jestes ty, jesli chodzi o podstawy historii...

Co powiesz na taka propozycje?
                          • Gość: ANka Mysle ze masz wiecej pojecia o spawaniu IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:44
                            Bo jesli dobrze pamietam wypowiadales sie na temat stopow tytanowych :)
                            a to ja o nich nie mam pojecia:)
                            Owszem - widzisz w duzej mierze sie z Toba zgadzam poza chora logika na temat
                            Prusakow. O to sie poklocilismy.
                            Ale wyszlo niechcacy na to, ze jestes w dyskusji chamem. BArdzo zaluje ale nie
                            musze sie uczyc historii z ust krzykacza. Wyobraz sobie ze z zaprzyjaznionym
                            bibliotekarzem instytutu odwiedzalam te miejsca. Jest ich wiecej niz myslisz.
                            Niestety malosc wychodzi w klotni i taka jest prawda.
                            Ach i bardzo przepraszam Otto von Guericke (nie Guernicke) to nie Otton I - tu
                            faktycznie dalam plame - troche mi juz zatoki zaszkodzily.
                            I wiesz mam ciekawsze rzeczy do roboty niz udowadnianie jakiemus krzykaczowi, ze
                            przeczytanie paru doniesien na tematy historyczne - niestety juz nie samej
                            Polski jest dla mnie tak samo mozliwe jak dla niego orientacja np w zasadach
                            dyskusji. (nauki biologii nie proponuje np na temat rasy prusakow i mieszania
                            sie ras)
                            • goldbaum w tym tez jestem lepszy? 17.12.03, 17:54
                              Nie wiem, czy dobrze pamietasz ale jesli pamietasz, ze pisalem cos o stopach
                              tytanowach, to twoj kolejny "halun".

To milo, ze sie wreszcie zgadzasz. Rozsadnie jest sie zgadzac z powszechnie
                              znanymi faktami historycznymi. Jesli robi sie na odwrot, to wychodzi sie na
                              przyglupa.

Zgadzasz sie "w duzej mierze" ale "poza chora logika na temat Prusakow".
                              Wi4esz co? Jakos dziwnie jestem pewien, ze nie jestes nawet w stanie
                              sprecyzowac tego, z czym sie nie zgadzasz.

A widzisz? :)))))))
                              • Gość: Judasz Re: w tym tez jestem lepszy? IP: *.telia.com 17.12.03, 17:56
                                Zlote drzewo, nie przekomarzaj sie jeszcze. Ijeszcze dodac. Pokoj Wam . Niech
                                Pan poblogoslawi AAAAAmmmen.
                              • Gość: ANka Od poczatku powiedzialam ze IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 18:01
                                obaj w wielu miejscach nie macie racji.
                                Szwed ma racje, ze Polacy emigrowali do pracy, a ty ze byly na tych terenach
                                osady slowianskie. NIe oznacza to wcale, ze w calosci byly to tereny slowianskie.
                                Poza tym Prusacy przyznawali sie od poczatku wylacznie do swych korzeni
                                germanskich. Wiele plemion germanskich - jak sam dowodzisz z gruntu bylo dosc
                                ekspansywnych. Co do Prusakow to takaz agresywna polityke ataku na slowian
                                uprawiali. Natomiast te plemiona germanskie, ktore osiadaly (chocby na wyspach)
                                szybko sie pacyfikowaly. Poza Prusakami. Wiec jak widzisz moge sprecyzowac. z
                                twojej pierwszej opinii zas wyplywala pochwala dla zwiazkow ´mieszanych
                                germansko slowianskich´i potegi Prus.
                                Chamem niestety w moich oczach pozostales.
                                • goldbaum i co my tu mamy..... 17.12.03, 18:32

> obaj w wielu miejscach nie macie racji.

Acha...

> Szwed ma racje, ze Polacy emigrowali do pracy, a ty ze byly na tych terenach
                                  > osady slowianskie.

To nie mamy racji ale jednak tak....

> NIe oznacza to wcale, ze w calosci byly to tereny slowianskie.

Acha? Ciekawe.... "nie w calosci" tylko w ilu 3/4? Czy widzialas kiedykolwiek
                                  mape Europy z tego okresu? Polecam.

> Poza tym Prusacy przyznawali sie od poczatku wylacznie do swych korzeni
                                  > germanskich.

I co to ma wspolnego z prostym i elementernym faktym, ktore usiluje wwalkowac
                                  ci do lepka od godziny, ze DUZA CZESC LUDNOSCI ZAMIESZKUJACEJ TERENY BYLEGO
                                  PANSTWA PRUSKIEGO MIALA SWE KORZENIE W LUDACH SLOWIANSKICH, NAWET KIEDY PO
                                  STULECIACH GERMANIZACJI NIE MIELI O TYM POJECIA??????????????????????????
                                  Napisalem to duzymi literami z nadzieja, ze w ten sposob moze.... dotrze.

> Wiele plemion germanskich - jak sam dowodzisz z gruntu bylo dosc
                                  > ekspansywnych.

Tak.. "z gruntu" to wszyscy wtedy byli bardzo ekspansywni ale ktos wychowany na
                                  psie Szariku wie tylko o "ekspansjonizmie" germanskim oczywiscie i nie ma
                                  pojecia o ekspansjonizmie Slowian, ktory ´musial ulec ekspansjonizmowi
                                  germanskiemu w skutek prostej przyczyny - wyzej zaawansowanej kultury plemion
                                  germanskich. Nie musisz czytac tego jeszcze raz. I tak za bardzo dla ciebie
                                  skomplikowane.

> Co do Prusakow to takaz agresywna polityke ataku na slowian uprawiali.

Tak, tak... "agresywna polityke ataku".. "uprawiali" i byli bardzo, bardzo zli!

> Natomiast te plemiona germanskie, ktore osiadaly (chocby na wyspach)
                                  > szybko sie pacyfikowaly. Poza Prusakami.

Plemiona germanskie pacyfikowaly sie na wyspach... acha. Poza Prusakami.
                                  Plemiona Germanskie w skorach z niedzwiedzia sie pacyfikowaly "na wyspach" ale
                                  poza Prusakami. Bo ci mieli "Pickelhauben". O Jezuuu....

> Wiec jak widzisz moge sprecyzowac.
                                  I to jak "sprecyzowac" :))))) o Germanach na wyspach i Prusakch co sie nie dali

> Chamem niestety w moich oczach pozostales.

Dobrze, ze ty przynajmniej taka kulturalna "bardzo Polka"....
                                  • Gość: Podstrzelony Re: i co my tu mamy..... IP: *.telia.com 17.12.03, 18:36
                                    Nie, nie nie . Nie rozstawac sie w gniewie i .Kochajmy sie jak bracia ale
                                    liczmy sie jak germani???
                                    • goldbaum Re: i co my tu mamy..... 17.12.03, 18:42
                                      w babskich ciuchach jestes przynajmniej smieszny.
                                      • Gość: ANka A co powiesz na temat poezji hmm? IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 18:58
                                        Czy jest wyzszosc jednej nad druga? A u niektorych jest - nawet tej artystycznie
                                        gorszej nad bogatsza .. prawda ?!
                                        • goldbaum bo co, hmm? 17.12.03, 19:20

> Czy jest wyzszosc jednej nad druga? A u niektorych jest - nawet tej
                                          > artystycznie gorszej nad bogatsza .. prawda ?!

Po co wypisujesz takie brednie? Wartosciowanie kultur jest absurdem i dowodem
                                          braku kultury. Dlatego uzylem okreslenia "wyzej zaawansowana" a nie "lepsza"
                                          lub "bogatsza".

Pomoge ci, poniewaz wiem, czego znow nie zrozumialas.
                                          Kultura Germanow i Slowian orientowala sie wedlug takich samych wzorcow ale
                                          czesci kultury Germanow byly W OBREBIE TEGO WZORCA wyzej zaawansowane.
                                          To Slowianie (po dzis dzien) przejmuja wiekszosc wzorcow a nie na odwrot.

Krotko mowiac Germanie potrafili wtedy SKUTECZNIEJ sie organizowac, mieli wyzej
                                          ZAAWANSOWANE, SKUTECZNIEJSZE rzemioslo (rowniez walki), posiadali bardziej
                                          zaawansowane metody ekspansji.
                                          To proste fakty. To wlasnie dalo im potrzebna przewage w zdominowaniu Slowian,
                                          nie tylko za pomoca sily ale wlasnie DOMINUJACEJ kultury - nie "lepszej"
                                          lub "artystyctznie bogatszej". Rozumiesz? Dominacja nie jest jednoznaczna z
                                          wartosciowaniem. Prymitywna kultura amerykanska rowniez pod wieloma wzgledami
                                          zdominowala kulture europejska. Ona nie jest lepsza ale potrafi skuteczniej
                                          zdominowac inne kultury.

Pomoglem? Pewnie niewiele z tego zrozumialas, co?
                                          • Gość: ANka Czy sadzisz IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 19:37
                                            ze jak wypiszesz banaly tzn ze ja ich nie znam? Dokladnie w ten sam sposob to
                                            rozumiem. No i co z tego? To byl powod do tego by mnie obrazac? Co chcesz
                                            udowodnic - ze ja tak nie uwazam? a to ciekawa metoda rozmowy....
                                            Piszesz oczywistosci. Jak to tlumaczy twoje zachowanie? I klamstwo wtedy pod
                                            watkiem irlandzkim ze to nie ty wypaliles do mnie ´z grubej rury´?
                                            Wiesz kiedy sie to dzieje? Nieopacznie zawsze wtedy, gdy smiem zakwestionowac
                                            cokolwiek co powiesz, podwazyc chocby sformulowanie, zwrot itd.. Moze wiec naucz
                                            sie brac te oddechy.. a zyskasz pewno wielu sprzymierzencow...
                              • Gość: ANka Re: w tym tez jestem lepszy? IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 00:58
                                a propos pewnosci
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9711565&a=9736045
                                I przeczytaj jesli laska co pod spodem..
                                Niestety ja z kolei jestem pewna ze podajac przyklad dla naszego ´przyjaciela ´
                                ze Szwecji myslales o (wspanialym efekcie mieszanki genowej slowiansko-
                                germanskiej- ktora zaowocowala wytworzeniem doskonalej armii pruskiej). Innymi
                                slowy to wlasnie nasz wspanialy i ´szlachetny inaczej´ kolega ze Szwecji
                                wyprowadzil cie w maliny i sprowokowal do sformulowania rasistowskich tez na
                                temat pochodzenia ras....
                                DLATEGO wlasnie zalecalam kampanie - ´uslowianszczania wspolczesnych potomkow
                                germanow´ - poniewaz bylam absolutnie pewna iz bedzie to kampania wylacznie w
                                twoim przekonaniu..
                                A teraz zycze udanej wyjatkowosci. Na to popaprane forum z cala pewnoscia szkoda
                                mi czasu. Ciekawe osoby stad juz poznalam - to co pozostalo po prostu przeraza..
                                Wole wiec milsze nastroje i bardziej brzemienne w skutki motywacje :)
                                • goldbaum Re: w tym tez jestem lepszy? 18.12.03, 10:40

> Niestety ja z kolei jestem pewna ze podajac przyklad dla naszego ´przyjaciela
                                  ´
                                  > ze Szwecji myslales o (wspanialym efekcie mieszanki genowej slowiansko-
                                  > germanskiej- ktora zaowocowala wytworzeniem doskonalej armii pruskiej).

No wlasnie. Bo jestes wyjatkowo ograniczona i jestes w stanie widziec tylko to,
                                  co pozwalaja ci widziec twoje okulary wyciagniete z czolgu "Rudy 102".

Ponizej cytuje to, co napisalem juz gdzie indziej. Przeczytaj powoli i uwaznie.
                                  Na wszelki wypadek 2 razy.

Szwedzki Zyd, zwacy sie "Anton" wytoczyl swoja zydowska teorie o rekomej
                                  zgubnosci slowianskich genow na inne kultury. Tacy juz sa ci zydzi, ze lubia
                                  JUDzic, wszedzie i kazdego. Taka maja nature i nic na to nie moga poradzic.

Moja odpowiedz miala TYLKO I WYLACZNIE sluzyc temu, azeby (na podobnie DENNYM
                                  POZIOMIE) temu zydowskiemu durniowi i prowokatorowi powiedziec, ze jeden z
                                  najsprawniejszych i najnowoczesniejszych tworow panstwowych jakim byly Prusy ma
                                  akurat swe korzenie WLASNIE w wyjatowo duzym udziale Slowian....

Rozumiesz? Jesli te "geny" mialyby jakikolwiek wplyw a zwlaszcza zgubny - jak
                                  sugeruje nasze zydziatko - to czy mogloby dojsc do potegi Prus?

Czy to teraz jeszcze twoim zdaniem swiadczy o moich rasistowskich pogladach
                                  ograniczona osobo?

> DLATEGO wlasnie zalecalam kampanie - ´uslowianszczania wspolczesnych potomkow
                                  > germanow´ - poniewaz bylam absolutnie pewna iz bedzie to kampania wylacznie w
                                  > twoim przekonaniu..

oczywiscie - bo jestes idiotka, nie rozumiejaca nawet krzty tego, co pisze.
                                  Mozesz sobie "uslowianszczac" germanow lub germanizowac slowian...
                                  To odpowiadaloby twojemu poziomowi. Ale niczego nie zmieni to w prostym FAKCIE,
                                  ktorego w swojej tepocie nie jestes w stanie strawic, ze duza czesc
                                  wspoleczesnej ludnosci germanskiej i (slowianskiej) ma swe korzenie w
                                  niesamowicie intensywnym zmieszaniu obu zywiolow na przestrzeni wiekow.

• Gość: ANka Nieudany obronco Polakow IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 12:38
                                    Jezeli chciales jasno obalic rasistowskie tezy to ci sie to nieudalo by
                                    wyprowadziles ze swoich mieszanek genowych ponoc ´najlepszych zolnierzy´. To
                                    twoj tok myslowy nie moj. Akurat jesli jestes zainteresowany losem slowian w 10
                                    tym wieku to ci sie to chwali ale jest ku temu odrebny watek slowianski. TEn
                                    temat - li tylko dotyczyl kwestii wyboru partnerow przez wspolczesnych Niemcow.
                                    A teraz odnosnie tematu watku- MOJE ZDANIE ktorego dzieki twojemu chamstwu,
                                    manipulacjom i zacietrzewianiu sie nie udalo mi sie wypowiedziec..
                                    Otoz:

Odrebnosc narodowa buduja tradycje, wierzenia, mentalnosc, wyznawane wartosci,
                                    obyczaje (dlatego jestes moim zdaniem nieudany), tradycja, wspolna historia.
                                    Nie da sie ukryc, ze nie zaleznie od tego czy geny germanow slowian i Bog wie
                                    jakich jeszcze naszych przodkow i w jakich udzialach procentowych sie
                                    przypadkowo, z przyzwoleniem, w drodze gwaltu itd mieszaly czy nie - Polacy
                                    roznia sie od Niemcow wlasnie pod wzgledem tych roznych atrybutow na tyle silnie
                                    ze udalo nam sie zachowac przez setki lat wyrazna odrebnosc i utrzymac wlasna
                                    strukture Panstwowa. Mimo tez technologicznej przewagi sasiadow z zachodu
                                    musiala tez istniec wystarczajaco silna pozytywna motywacja dla naszego narodu
                                    aby te odrebnosc zachowac.

Reszte - innych twoich zaczepek, juz wiecej nie przeczytam, bo wyprowadzona
                                    przez ciebie dygresja przestala mnie juz interesowac.
                                    • goldbaum Re: Nieudana "Polko" 18.12.03, 12:52

> Jezeli chciales jasno obalic rasistowskie tezy to ci sie to nieudalo by
                                      > wyprowadziles ze swoich mieszanek genowych ponoc ´najlepszych zolnierzy´.

Czy widzisz teraz jaka jestes kretynka?

Opisalem 2 powszechnie znane fakty:
                                      1. Prusacy uchodza na swiecie za synonim zolnierza
                                      2. Ludnosc Prus to w duzej czesci (znacznie wiekszej niz w jakichkolwiek innych
                                      rejonach Niemiec) wynik "mieszanki" ludnosci slowianskiej i germanskiej

KRETYNIZMU uwarunkowania punktu 1. przez punkt 2. czyli "wyprowadzenia"
                                      lub "wyplyniecia" cech zolnierzy z mieszanki "genow" (tego slowa rowniez nie
                                      uzylem) dokonalas ty. Jestes do tego tak ograniczona, ze nawet usilujesz wmowic
                                      mi, ze jest na odwrot.

Pisze o tym tutaj:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9711565&a=9741002
                      • Gość: ANka Mennonici IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 23:06
                        To tak na dobranoc. Dla znawcow ´trzonow´ i tych od spawania :)
                        Tak sie sklada ze jesli mowimy o ludnosci danych regionow to warto tez wspomniec
                        np o wtornym osadnictwie niemieckim i holenderskim w 17tym i 18 tym wieku na
                        terenach Pomorza i Zulaw. A ta ludnosc o ile mi wiadomo az tak bardzo sie nie
                        mieszala i pozostawala etnicznie odrebna. Trudno wiec zakladac na 100procent w
                        jakim stopniu na pewno mieszali sie Slowianie z Germanami, na tych terenach na
                        ktorych byly najechane osady. To tez wielkie uproszczenia.
                        Niestety to ze ktos uznal za istotne skoncentrowanie tego watku wylacznie na
                        wieku 10tym to nie oznacza iz jest to argument (zreszta za czym to mianowicie
                        mial byc argument?) i tu mamy sedno..Za sila genow slowianskich ?!:)
                        Miejscowosci na terenie Sachsen Anhalt niechze sobie ONO samo poszuka :) Ja
                        bylam widzialam, i dla mnie wystarczy :)
                        • goldbaum Re: Mennonici a Anuszka Iwanowna z Bulgarii 18.12.03, 11:13

> A ta ludnosc o ile mi wiadomo az tak bardzo sie nie mieszala i pozostawala
                          > etnicznie odrebna.

Acha... i tak pozostalo do dzisiaj. Holenderscy Mennonici :)))) nadal maja
                          swoje odrebne osady i nie krzyzuja sie z miejscowa ludnoscia?
                          Boze jaka ty jestes ograniczona...

> Trudno wiec zakladac na 100procent w
                          > jakim stopniu na pewno mieszali sie Slowianie z Germanami, na tych terenach na
                          > ktorych byly najechane osady. To tez wielkie uproszczenia.

"Trudno zakladac". Anuszka przyznaje w innym miejscu, ze o powszechnie znanych
                          i dobrze zbadanych faktach nie ma pojecia i jest "ignorantka" ale....
                          "trudno" jej "zakladac" te dobrze zbadane fakty...
                          No bo jakze to tak, zeby.... Slowianie z Germanami sie krzyzowali?
                          W "czterech pancernych" byloby to przeciez nie do pomyslenia! A starozytni
                          Slowianie musieli przeciez znac Janka, Olgierda i ich psa Szarika...

No tak. W 10 wieku tereny niepismiennych ludow slowianskich zosaja wcielone w
                          obreb panstwa niemieckiego. Slowianie zostaja ochrzczeni (po niemiecku), na ich
                          tereny naplywowa mowiaca po niemiecku, ludnosc CHRZESCIJANSKA, o wysoko
                          zaawansowanym know-how a Slowianie nie chca sie krzyzowac... I juz!
                          Bo to takie same Anuszki sa, co to Niemcow nie chca!

I co? nawet gdyby pierwsze, drugie pokolenie nie chcialo sie krzyzowac z
                          germanami, to trzecie pokolenie MUSIALO juz znac niemiecki a czwarte mowilo
                          tylko po niemiecku. Czy byli wtedy jeszcze Slowianami biedna, ograniczona
                          kobieto?

Podpowiem ci: Slowianskosc lub germanskosc nie ma nic wspolnego z genami bo te
                          sa IDENTYCZNE. Slowianskosc lub Germanskosc to tylko i wylacznie kryterium
                          KULTUROWE. Nikt z nikim nie musial sie krzyzowac. Doszlo do transferu kultury...

Wiem, znow abstrakcja i Olgierd nigdy o czyms takim psu Szarikowi nie opowiadal
                          ale ja cigle mam nadzieje, ze zrozumiesz chocby 20% z tego, co tu pisze.

> Niestety to ze ktos uznal za istotne skoncentrowanie tego watku wylacznie na
                          > wieku 10tym to nie oznacza iz jest to argument (zreszta za czym to mianowicie
                          > mial byc argument?)

No wlasnie, skoro Anuszka Iwanowna pogubila sie juz
                          calkowicie. "Skoncentrowanie" sie na wieku 10 lub na wiekach wczesniejszych ma
                          o tyle sens, ze wtedy byla to jeszcze ludnosc slowianska. Z chwila, gdy ta
                          ludnosc (krzyzujac sie lub nie z germanami) utracila swoja mowe i obyczaje
                          PRZESTALA BYC LUDNOSCIA SLOWIANKA i stala sie ludnoscia GERMANSKA.
                          Pisze o ym wyzej.

> i tu mamy sedno..Za sila genow slowianskich ?!:)

Jesli masz siebie na mysli, to trudno raczej mowic o "sile" przynajmniej w
                          sensie intelektualnym....
                          • Gość: ANka Genetyk Goldbaum napisal IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 13:09
                            slowianskosc i germanskosc nie ma nic wspolnego z genami bo geny te sa identyczne..
                            I tu popelnil blad..:) Poniewaz tego NIE WIE. A o slowianach i germanach mowimy
                            mowiac o odrebnych etnicznie grupach.

Ja twerdze ze wielu osobnikow plci meskiej ma pewna czesc materialu genetycznego
                            z materialem genetycznym koguta. I to sie da sprawdzic :)

zegnam bo to jest bardziej niz zalosne - tak sadze..

PS. problemem calej wspolczesnej kultury jest to ze dzis, aktualnego stanu
                            wiedzy w wielu dziedzinach jeden czlowiek nie jest w stanie opanowac. To jednak
                            jest powszechnie znanym faktem, dyskutowanym przez wielu naukowcow, filozofow,
                            psychologow. Nie ulega watpliwosci zas ze podstawowe zasady kultury sprowadzaja
                            sie do prostych regul- czego z cala pewnoscia nie nalezy robic i te przecietny
                            czlowiek, dowolnego wyzania, narodowsci, kultury, jest w stanie opanowac..
                            Reszta to kwestia checi i obserwowania zwiazkow przyczynowo- skutkowych.
                            • goldbaum Anuszka rozroznia Niemca od Polaka po ich genach 18.12.03, 13:14

> slowianskosc i germanskosc nie ma nic wspolnego z genami bo geny te sa
                              > identyczne..
                              > I tu popelnil blad..:) Poniewaz tego NIE WIE.

A Anuszka Iwanowna wie! I potrafi odroznic Polaka od Niemca po.... jego genach
                              :))))))))))))))))))))))))))))))))
                              • Gość: ANka Anuszka? Nie znam :) IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 13:29
                                Czy ona cos takiego pisala? Czy to Pana znajoma?
                                Kobieta czy mezczyzna? Bo jesli ostala sie w panskim otoczeniu kobieta - to
                                chetnie przekaze jej moje wyrazy wspolczucia. Podpowiem tez jak odroznic
                                mezczyzne od tej koguciej ´pewnej czesci´ :)
                                • goldbaum Re: znasz, bo odpowiadasz we wlasciwym miejscu 18.12.03, 14:20
                                  i zawsze tylko ty :))))))) Anuszko Iwanowna z Wulgarii.

Wyrazy wspolczucia z powodu wiesz juz czego... Albo pewnie nie?

• fredzio54 Re: kogo obchodza twoje zydowskie teorie? 18.12.03, 13:12
              goldbaum napisał:

> ..i twoj zydowski syn, ktoremu bylo za ciezko w szwedzkim wojsku?
              >
              > Wiesz, ze trzon ludnosci wschodnich Niemiec (Prusy, Pomorze, Meklemburgia az
              po
              >
              > Szlezwik-Holsztyn, Brandenburgia) wywodzi sie z zamieszkujacych te tereny
              > poprzednio i zgermanizowanych Slowian?
              > Wiesz, ze na tych terenach powstalo panstwo pruskie, jedno z
              najsprawniejszych
              > panstw w historii i najefektywniejszych machin wojennych? Chyba wiesz, ze
              > Prusak (mieszanka Slowianina zachodniego z Germanem) to synonim najlepszego
              > zolnierza?
              >
              > idz JUDzic gdzie indziej synku.
              Jego syn napewno sluzy unas W IDF tlucze gojow gnojow nacodzinie i moze cibie
              tez scheissbaum
          • Gość: ANka A Tobie drogi szwedzie o nieszczesnym pochodzeniu IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 16:23
            to widac nic juz nie pomoze. Zupelnie sie Pan zagubiles..niestety. Pozostan wiec
            z Bogiem lub jesli taka Twoja wola bez Boga - w krainie Trolli...
            Narodu Niemieckiego nie mialam szansy poznac (znam niemiecki). Takowoz grupa
            etniczna roska- jest mi nieznana..
            Pan zas pewno od przybyszow z Romanii noszacych dumnie wazy :))))
            Czy waszym tam haslem jest cyt. : ´rygorystyczny racjonalizm´? A coz to za
            Dyjabel- ze tak rzekne?!
            Czy mam wnioskowac, iz niemieckich imion Pan nie rozpoznaje? Szkoda, ze nie nosi
            Pan tradycyjnych dla ludnosci terenow, na ktorych Pan przebywa dwoch rogow, bo
            to oddaloby dobrze w tym przypadku prezentowana mentalnosc :) zwlaszcza w
            kwestii ´rygorystyczny i genetyczny´ :)
            Nie wiem tez czy mozna wierzyc - nawet nie Szwedom przeciez :) iz wiedza co
            robia prawdziwi Niemcy.. I ktorzy to mianowicie sa:)
            Wspolczuc pozostaje nieporozumien z synem :)
            PS - Niemcy maja duzo ´szans´:) A drugie po Polkach sa Tajki wg tej statystyki.
            U kobiet zas przed Polakami - Amerykanie...
            PS (duma niemiecka jest na wymarciu od jakiegos dlugiego czasu, jej udzialem
            napewno nie jest historia Prus czy drugiej wojny, a obserwuje proby jej
            wzmacniania bynajmniej nie przy pomocy malzenstw, lub ich braku)
            • Gość: Anton Re: A Tobie drogi szwedzie o nieszczesnym pochodz IP: *.telia.com 17.12.03, 16:41
              choc czytam i rozumie slowa to nic z Twojej logiki nie rozumie, nie ma tu
              watka prostego. Niezmiernie skomplikowana kaczka z ciebie anka. Powidz cos po
              ludzku a nie w chrystusowych przypowiesciach. Bo wlasnie polacy to
              przypowiesciami a ja lubie prost z mostu. Prost, najlepiej, wiadomo o co
              chodzi nie trzeba sie domyslac lub interpretowac.
              • Gość: ANka Proponuje IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 16:59
                znajdz sobie swoja kaczke i z nia rozmawiaj:) Chciales przypowiesci ludowych -
                to je masz :)
                Niestety ja mam podobne problemy w zrozumieniu Twojej logiki (i nie tylko logiki).
                Obrazasz Polakow. To powiedziales prosto z mostu. O genetyce - wnioskuje z
                Twoich poprzednich wypowiedzi- nie powinienes sie raczej wypowiadac autorytatywnie.
                Wstydzisz sie uzywac jednego nicka co mowi samo za siebie jesli chodzi o takie
                cechy obywatelskie jak np uczciwosc, czy prostolinijnosc-nie powoluj sie wiec na
                nie prosze bo nie wiesz najwyrazniej co one oznaczaja..
                • Gość: Nikczemny Re: Proponuje IP: *.telia.com 17.12.03, 17:06
                  Alez przepraszam. Za to powiem Tobie humor. Moze Ciebie rozesmieje.

W II wojnie swiatowej w Warszawie slapali powstancy dwoch niemcow. Jeden
                  zaczal sie rzucac i go zastrzelili a drugi prosil o litosc i go puscili. Ten
                  co go puscili poszed do Furera i powiedzial ze polacy zastrzelili niemca to
                  tamten lapanke. nlapali 40 chlopow i niemiec mowi. Ustawic sie w rzecie. Co
                  dziesiatego zastrzelic kapralu i poszedl.
                  Kapral. Raz dwa...dziesiec i pang. Polak padl. Raz dwa trzy...dziesiec i polak
                  padl. itd i w koncu raz dwa trzy cztery i odstrzelil. Polak padl. On w
                  placz. Przychodzi furer i pyta . Dlaczego placzesz? Zabilem niewinnego mowi
                  kapral.
                • goldbaum Re: Proponuje 17.12.03, 17:08

> Obrazasz Polakow. To powiedziales prosto z mostu. O genetyce - wnioskuje z
                  > Twoich poprzednich wypowiedzi- nie powinienes sie raczej wypowiadac
                  autorytatywnie.

Anton to zyd, ktoy zwial do Szwecji i pluja stamtad na wszystko co polskie.
                  Na geny, na emigrantow, na kulture itd... znany to fenomen.
                  Takie naiwne osobki jak ty, tylko mu w tym pluciu pomagaja.
                  • Gość: Arkan Re: Proponuje IP: *.telia.com 17.12.03, 17:30
                    Jak tylko sie pozytywnie o snce wypowiedzialem i ja w obrone przed goldbauem
                    wzialem to ona mnie po pysku. typowo polskie
    • Gość: Jas Re: niemce preferuja polki IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.03, 17:20
      Przeciez w Niemczech wszyscy wiedza,ze tereny wschodnie byly kiedys slowianskie.Nikt nie zaprzecza.Juz nazwy miejscowosci konczace sie na tz: Neustrelitz kolo Berlina -Nowe Strzelce,Sydow - Syduw (przez u zamkniete,nie mam czcionki) itp., swiadczy o slowianskim pochodzeniu.Prezydent landu Brandenburgia nazywa sie Platzek,po polsku nie wiem,po slasku placek.Ale ci Slowianie mieli pecha i sie zgermanizowali.W odroznieniu od Luzyczan,ktorzy przezyli nawet Hitlera i NRD.
      Ale teraz po polaczeniu z RFN sie zniemczaja w szybkim tepie.Starzy na Luzycach jeszcze sie rzucaja,ale bezskutecznie.Slazacy kiedys tez sie znow zniemcza.
      • Gość: ANka Masz racje Jasiu IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:27
        wiele wsi ma jak najbardziej polsko brzmiace nazwy. I nie wykluczone ze byly tam
        wczesniej niz przybyli germanie. To na pewno przemawia do mnie bardziej niz z
        kolei brzmienie nazwisk bo fakt, faktem- emigracji z Polski tez bylo sporo.
        A co powiesz na nazwisko Litwinski? Tyle ze po polsku to by bylo litewski
        nieprawdaz?
        Nieprawda tez, ze sie zniemczaja szybciej bo wlasnie teraz zwraca sie uwage na
        te stare nazwy i probuje odnawiac niszczone zabytki. Nie jestem pewna czy wbicie
        Niemcom ze wschodu pojecia iz Polacy i Rosjanie to jedno to znow taka korzysc
        dla tych korzeni slowianskich....
      • goldbaum Jasiu poddaj sie... 17.12.03, 17:36
        z tepota tej baby nie masz szans.... "Nie wykluczone, ze byli tam wczesniej"
        Slowianie... pisze nasza tepa Anka, mimo, ze w kazdej kronice tych miejscowosci
        mozna o tym wyraznie przeczytac - nawet Berlin powstal z osady slowianskiej!

Ale dla niej to jest "nie wykluczone"....

Najlepsze jest to, ze ona nie ma najmniejszego problemu w wrzucaniu do jednego
        gara nazw slowianskich powstalych czesciowo w 3, 4 - 8 wieku z nazwiskami
        polskich emigrantow z.... 19 i 20 wieku.

Taki sobie "bigos" anczyny "na winie". Rece opadaja. I takie cus reprezentuje
        Polske.... w Magdeburgu :)
        • Gość: Anton Do Anki IP: *.telia.com 17.12.03, 17:40
          Mam dowod na was wszystkich. Urodzilem sie w 1948 roku w miejscowosci
          Baldenburg.
          www.schlochau.de/bbal.html
          Opis tego polskiego miasta mozecie zobaczyc w sieci. Znam tam kazda dziure,
          bunkry obesrane bo gdzies sie trzeba byla zalatwic jak sie na jagody chodzilo.
          Grabau npn nazwali roski Grabowo Koltki Katzenberg itd.
          • Gość: statystyczny zaskoczenie kierunkiem tej dyskusyjki IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.03, 17:56
            a chcialem jedynie wyrazic swoj zachwyt Polkami, powiedziec komplement, chociaz
            statystycznie najwiecej niemcow wybiera niemki i na odwrot. Ale
            statystyka...wiadomo, najwyzszy rodzaj klamstwa. Dlatego tak czesto uzywana
            przez wszelkich propagandzistow, politykow, dziennikarzyny itp.Ale to znowu
            inny temat i pogubilbym sie w dygresjach, jak wiekszosc tutaj piszacych.
            Polki sa najlepsze!!! I niech mi jakis po pseudopolsku nie pisze, ze Polacy sa
            be.
            • Gość: ANka Re: zaskoczenie kierunkiem tej dyskusyjki IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 20:10
              Jezeli z mojej strony cos bylo nie tak- to wielce przepraszam. Jasne ze chodzi
              wylacznie o zwiazki mieszane. Jasne tez ze trudno wyciagac stad jakies madre
              wnioski. Sadze ze tak najprosciej rzecz ujmujac Polki sa troszenke mniej
              wyemancypowane, przynajmniej zdaniem Niemcow a jesli dochodza swoich kobiecych
              praw to ´wdzieczniej´. Widac Niemki oczekuja zas od swoich mezczyzn czegos
              innego niz my od naszych bo nie wybieraja ´naszych´ zbyt czesto. Albo tez my ich
              czasem przeceniamy :)))
              Grunt to nie wyciagac z tego wnioskow na zycie i tu sie ze statystycznym zgadzam
              calkiem.
              Wesolych swiat dla wszystkich i tych ktorych przy okazji swej obrony zanudzilam
              przepraszam- chyba nie jestem az tak wyemancypowana by walczyc z chamstwem w
              obronie swojego imienia:)
              • Gość: ANka Specjalnie z przeprosinami dla p. statystycznego:) IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 22:17
                www.kuchnia.3miasto.pl/70.htm
                To przepis na bigos najbardziej podobny do tego jaki robilam kolegom w
                instytucie w tym roku :)
                A przy okazji. Niemcy znaja bigos od nas. Ale ich tradycyjna potrawa adwentowa
                jest uwaga zielona kapusta - Grun khol, tez najlepsza, gdy podgotowywana przez
                trzy dni i tez z dodatkami miesiwa - jak w naszym bigosie :).

PS barszcz tez im robilam ale wyzarli glownie uszka - jak to faceci :)
                Za to przyznam ze dosc lubie ceremonial przygotowywania ´plonacego wina´
                natomiast ni w zab nie moge pojac jak mozna jesc surowe mielone mieso w dodatku
                nie jak na naszego tatara tylko zwykla ´metke´ :)
                • Gość: ANka Dla Pana statystycznego - popieram w zaskoczeniu:) IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 12:05
                  Jest Pan autorem tego watku. Wiec specjalnie dla Pana. Owszem ja rowniez
                  interesuje sie czasem motywacja ludzi i tym co nimi kieruje. Motywy kierujace
                  doborem partnerow to bardzo ciekawa kwestia.
                  Rzeczywiscie tradycja dobierania sie wewnatrz wlasnej spolecznosci ograniczonej
                  np do jednego narodu jest nieobca kulturze niemieckiej. Stad moze ciekawostka -
                  choc napewno bez podbudowy, czy aspiracji naukowych sa ich wybory w zakresie
                  innych nacji. Niestety nie pasjonuja mnie za to dywagacje na temat udzialu
                  takich czy innych markerow genetycznych w populacji Niemcow, czy tez mozliwe
                  (bynajmniej nie potwierdzone) wynikajace z nich statystyczne roznice pomiedzy np
                  Niemcami z Zachodu i bylego DDR.

Ciekawi mnie natomiast ze i dzis wiele calkiem powaznyc osob wydaje sie probowac
                  motywowac tezy naukowe o wplywie mieszania sie genow na ´charaktery i
                  mentalnosc´populacji.
                  I to jest moim zdaniem ciekawy zaczatek do dyskusji z ktorej pewno wielu moglaby
                  wyniesc znaczenie wiecej niz z dyskusji na temat wplywu ewentualnego wymieszania
                  sie genow slowian i germanow na wybory partnerow dokonywanych przez dzisiejszych
                  obywateli niemieckich.
                  Serdecznie pozdrawiam, slicznie dziekuje za glos rozsadku i zycze wesolych,
                  cieplych swiat:)
                  ANka
        • Gość: Jas Re: Jasiu poddaj sie... IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.03, 17:53
          Ona nie zrozumiala moich intencji.Ja nie zaprzeczam niczemu,przytakuje przeciez!
          • Gość: Antysemita i judas Re: Jasiu poddaj sie... IP: *.telia.com 17.12.03, 17:54
            Alesz masz racje , masz racje. wiec postawisz kalacje?
          • goldbaum Re: Jasiu poddaj sie... 17.12.03, 17:56
            Gość portalu: Jas napisał(a):

> Ona nie zrozumiala moich intencji.

Pociesz sie. Rozumienie intencji nie jest jej mocna strona. Moge cos na ten
            temat powiedziec.
            • Gość: ANka O to juz w trzeciej osobie o mnie panowie ?! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 18:04
              Ja tu jestem - jakze to po niemiecku zabrzmialo...
              Owszem przyznaje - zle zrozumialam INTENCJE Goldbauma. Ale nie moja intencja
              bylo by wyszlo z niego chamstwo a wyszlo...
              • Gość: Afrodyta anka nie rosumie intenci G IP: *.telia.com 17.12.03, 18:08
                Mila anciu. Goldbaum chce cos powiedzic ale przez ogrodki. On chcialby
                powiedzic ze cie lubi. Ale ja to juz pierwszy powiedzialem wiec kto pierwszy
                ten lepszy
                • goldbaum Anton w babskich ciuchach... 17.12.03, 18:16
                  wstyd Anton, przebierac sie za Afrodyte...

Lubisz to? Nie mam nic przeciw ale nie rob tego publicznie.
                  W koncu moga tu tez byc nieletni.
                  • Gość: Dr. Alban Re: Anton w babskich ciuchach... IP: *.telia.com 17.12.03, 18:25
                    Ale ja tak nie myslalem. Az mi wlasnie wsyd. W lacinskich jezykach imiona co
                    koncza sie na a to zawsze zenskie ale w Hiszpanie to maria nazywa sie chlop .
                    Nie musi miec oczywiscie ryja ale nazywa sie tak ze ma-ryja
                    • goldbaum Re: Anton w babskich ciuchach... 17.12.03, 18:34
                      i teraz jeszcze probujesz wszystkim wmowic, ze Afrodyta byla facetem????

Wstydu nie masz...
        • Gość: ANka Gdzie Ci pisze o Berlinie ? IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 17:55
          A gdzie o bigosie na winie? Czy moze wymieszales do tego wino, ktore bylo obok?
          Czy ty sie dobrze czujesz?
          Wiesz to nie miejsce na taki smietnik i balagan. Jak to dobrze ze Szanowny
          Goldbaum tak pieknie reprezentuje polskich mezczyzn :)
          PS. to nie ja sie pcham do reprezentowania kogokolwiek.
          Swoje gromy zostaw dla innych i spojrz jak ty siebie reprezentujesz.
          I nie uogolniaj bo nic na moj temat niewiesz. Nawet tego ile mialam czasu na
          poznanie np tutejszej historii. Ja zas o tobie juz dzis wiem, ze jestes
          zarozumialy i chamski...

• Gość: Anton A teraz smar. IP: *.telia.com 17.12.03, 18:00
            Tak faktycznie to chce zgody, zgoda anka? kochasz mnie?
            • Gość: ntopn Re: A teraz smar. IP: *.telia.com 17.12.03, 18:01
          • goldbaum "Nie wykluczone, ze byli tam wczesniej" 17.12.03, 18:14
            Nie wykluczone.... :)

To jak aneczko? Dowiemy sie wreszcie?

Czy Berlin byl poczatkowo osada slowianska?
            A jesli byl, to czy zalozyli go i zyli tam Slowianie?
            A jesli zyli tam Slowianie, to co z nimi sie stalo, skoro sporo wiekow pozniej
            panstwo Pruskie mialo akurat tam swoja stolice?

He?

A co do wina... gdybys rzeczywiscie byla taka "bardzo Polka", to nie musialbym
            ci tlumaczyc z czego robi sie bigos "na winie".
            • Gość: Analabeta Re: "Nie wykluczone, ze byli tam wczesniej" IP: *.telia.com 17.12.03, 18:18
              Goldbaum, jeszcze sie rzucasz? Po co obszczekujesz anke? Berlin byl, jest i
              bedzie Polski. Niemcy sobie go tylko porzyczyli
            • Gość: ANka Z suszonych sliwek wegierek :) IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 18:20
              a teraz wybacz mam dosc uprzejmosci na dzisiaj.
              Zycze Ci wobec tego skutecznego zeslowianszczenia najezdzcow germanskich
              (najlepiej przygotuj w tym celu specjalna lodz) i przekonaj niemki do zalet
              polskich mezczyzn. Bo badz co badz mnie nie musisz. Tylko gdyby moj facet
              kiedykolwiek sie tak do mnie odezwal - niebylby moim mezem. A tak wiem
              przynajmniej ze i Polacy - jak to w przyrodzie- sa rozni...
              No to z Bogiem
              i smacznego bigosu- bos sam go sobie nawazyl...
              • goldbaum "Bardzo Polka" nie wie... a szkoda. 17.12.03, 18:41
                No widzisz? Jaos dokladnie wiedzialem, ze tak wypadnie ta twoja odpowiedz.
                Na czterech pancernych i psie szariku powiedzieli Anuszce, ze jak germanski to
                najezca a tych praslowian to ona strawic nie moze.... No nie pasuje do obrazka,
                ze "germanscy najezdzy" mogli miec tak rozlegle korzenie slowianskie....

Fakty nie pomoga na betonowy swiatopoglad.

A teraz trzymaj sie mocno. Nowy fakt!!!!!

Szlachta Niemiecka uwazala slowianskowsc za cos bardzo wyjatkowego i
                ekskluzywnego. Stad powszechna moda (zwlaszcza wsrod szlachty pruskiej -
                tych "germanskich najezdcow") na nadawanie potomkom slowianskich imion, np.
                Bolko. I to jest fakt.

I jak? Starczylo twoje´go betonu na utrzymanie twojego "swiatopogladu"?

Mozesz nam wszystkim zrobic przysluge w tym magdeburgu. Postaraj sie jak
                najmniej odzywac.
                • Gość: ANka Wiem IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 18:53
                  a swoje opisy z Pana Tadeusza zachowaj dla swych potomkow.
                  Nie probuj tez manipulowac, ze niby chciales powiedziec to co ja a wyszlo co
                  innego.
                  O nadawaniach imion nie slyszalam ale jak cos mowisz to badz laskaw dawac jakies
                  linki lub cos w tym stylu.
                  Co do reszty to wiesz ja tez doszlam do podobnego wniosku, ze sa ciekawsze
                  miejsca do odzywania..
                  A przepraszam ty poza szarikiem i klasyka filmowa z niesmiertelna seria Kubricka
                  to cos znasz? Czy poza kradzieza czyichs wierszy potrafisz wykrztusic od siebie
                  cos poza obelgami?
                  Wiesz czym Niemcy podbudowuja teraz swoje nadwatlone ego?
                  Z moich dotychczasowych doswiadczen wynika ze najciekawsze osoby, ktore
                  kiedykolwiek zabieraly glos na tym forum odzywaja sie najrzadziej lub rezygnuja
                  wogole. Co powiesz na to?
                  Poza tym ´szlachta niemiecka´ a nie Niemiecka. O wielki Polaku.
                  I od kiedy to robaczku jestes glosem wszystkich?! (bo ze glosem wielu a raczej
                  jednym glosem pod roznymi nickami - to nie uszlo mojej uwadze - ale zeby zaraz
                  wszystkich :)))
                  • goldbaum Guzik wiesz "bardzo Polko" 17.12.03, 19:07

> a swoje opisy z Pana Tadeusza zachowaj dla swych potomkow.

??????? Opiaty?

> Nie probuj tez manipulowac, ze niby chciales powiedziec to co ja a wyszlo co
                    > innego.

?????? Znow opiaty?

> O nadawaniach imion nie slyszalam ale jak cos mowisz to badz laskaw dawac
                    > jakies linki lub cos w tym stylu.

A o czym ty w ogole dziewczyno slyszalas? Jedyne co tu produkujesz to przeciez
                    najtansze frazesy rodem z czterech pancernych i gustlika. To jest caly twoj
                    horyzont myslowy dotyczacy Niemiec i Polski. Linkow poszukaj sobie sama. Nie
                    jest to az tak trudne.

> Wiesz czym Niemcy podbudowuja teraz swoje nadwatlone ego?

> Z moich dotychczasowych doswiadczen wynika ze najciekawsze osoby, ktore
                    > kiedykolwiek zabieraly glos na tym forum odzywaja sie najrzadziej lub
                    > rezygnuja wogole. Co powiesz na to?

Doskonale te osoby rozumiem. Jesli maja dyskutowac z kims takim jak ty?
                    W obliczu takiej nawaly... i ja jestem coraz bardziej sklonny odzywac sie
                    rzadko lub zrezygnowac. Mozesz juz teraz zaczac uwazac mnie za jedna
                    z "najciekawszych" osob.

> Poza tym ´szlachta niemiecka´ a nie Niemiecka. O wielki Polaku.

Czy mam rowniez zaczac cytowac twoje bledy gramatyczne i literowki?
                    O kulturalna i wyksztalcona osobo?

> I od kiedy to robaczku jestes glosem wszystkich?! (bo ze glosem wielu a raczej
                    > jednym glosem pod roznymi nickami - to nie uszlo mojej uwadze - ale zeby zaraz
                    > wszystkich :)))

A co? Nie wolno? W przeciwienstwie do ciebie nie jest mi obojetne to, co o
                    Polakach mysla inni.
                    • Gość: ANka Wiesz co? IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 19:29
                      Ja nie produkuje w przeciwienstwie do ciebie. Linkow nie musze szukac - bo jak
                      chce to szukam. A mam tez prace - inna niz twoja.
                      Anonimowo wolno wszystko. Klamac, obrzucac innych obelgami, manipulowac, itd.
                      NO to wybacz ale niestety TEGO nie wiesz. I tu masz klamstwo z ktorego sie nie
                      wykrecisz tak latwo. Mianowicie nie wiesz czy jest mi obojetne to jak ktos mysli
                      o Polakach :) Co wiecej nie wiesz tez tego, ze zalezy mi na tym aby myslano o
                      nich dobrze. Twoj zas tekst posluzyl czemus zupelnie przeciwnemu..
                      Jezeli bylbys bystry (a sam dales dowod ze sledziles wypowiedzi- chocby o
                      bigosie i winie) to wiesz, ze jak najbardziej swoimi wypowiedziami o to walcze.
                      Wiec albo nie jestes bystry albo udajesz ze nie czytales wypowiedzi- choc dales
                      jednoczesnie dowod ze czytales :)
                      Przykro mi Meerkat, GC, Tomcat, i cos tam jeszcze - tym bardziej przykro ze nie
                      chcialam by ta dyskusja zawedrowala w tym kierunku i tak cie obnazyla.
                      Zycze ci wiecej tolerancji i na przyszlosc wez gleboki oddech zanim zaczniesz
                      obrazac kobiete (nawet jesli jestes biedactwo kobieta)
                      • Gość: ANka Jeszcze maly koniec- wyjasnienie IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 23:53
                        to z Pana Tadeusza to bylo o bigosie mysliwskim. NIestety zagraly emocje (nie na
                        codzien spotykam sie z takim chamstwem a doskwiera- gdy czlowiek sie nie
                        spodziewa) i nie wyrazilam sie dokladnie. MOja ironie interpretowales
                        wielokrotnie jako twierdzenie orzekajace, szczegolnie tam gdzie wysmiewalam (
                        dobrych) Slowian i (zlych) Germanow napisalam wyraznie w nawiasach. Od poczatku
                        tez pisalam o ´niebezpiecznych slowianach´ - ale jak widzisz to nie nawias a z
                        tresci wynikalo ze jednak i slowianie bywali niebezpieczni. Po drugie nigdzie
                        nie negowalam pochodzenia slowianskiego Berlina, ani regionow zamieszkalych
                        przez Luzyczan.
                        Z cala pewnoscia nigdzie nie zanegowalam przewagi technologicznej, ktora mieli
                        Germanie nad slowianami bo byloby to nonsensem. Zle sie czuje i moze poniosly
                        mnie emocje a w dodatku totalnie zaskoczylo chamstwo zwlaszcza ze strony ponoc
                        obroncy Polakow. Nie wiem czemu gdy powiedziales ´pomorze´to doszlam do wniosku
                        ze zaanektowales tez niejako wszystkie te tereny dla samych prusakow a i tak nie
                        bylo. To wszystko te zalosne uproszczenia i wasz jad.
                        Nie jestem wcale tak jak ty pewna, ze wiekszosci ludnosci ze zdobytych osad po
                        prostu nie wymordowano. Tak bywalo w przypadku wazniejszych strategicznie osad.
                        Tym bardziej byloby, gdyby jak twierdzisz Slowianie okazali sie waleczni. Nie
                        wykluczone wiec ze pozostawiono przy zyciu kobiety. Ale znow skad w takim razie
                        zachowanie sie nazw. To nie jest takie proste.
                        Co do tradycji wsrod szlachty pruskiej to naprawde - tej czesci historii
                        kompletnie nie znam. Nie sadze by byla tez - jak twierdzisz ´powszechnie znana
                        podstawa wiedzy ogolnej´. Jesli tak jest to coz - przyznaje w tej kwestii jestem
                        ignorantka. Reszta to bledy interpretacji. Natomiast jesli o te kwestie ci
                        chodzi to w dziedzictwo charakterow po prostu nie wierze..I mam ku temu podstawy
                        naukowe. Nie jestem studentka i nie na stypendium, a zatrudniona tu doktorantka.
                        Jezeli tak naprawde cos mialo wplynac na prusakow jak twierdzisz pod wplywem
                        Slowian to bynajmniej nie byla to ´krew´ a co najwyzej sila ´zdobytych´ kobiet w
                        zachowaniu wlasnych tradycji. Z cala pewnoscia jednak nie byl to efekt
                        ´mieszanki genow´ a ku tej teorii dazysz. Niestety tym samym powielasz duzo
                        gorsze stereotypy myslowe najblizsze teoriom rasistowskim...
                        Jak widzisz ´mam cos do zaoferowania´ mozliwie dla tych ktorzy znaja lepiej
                        historie a moga niekoniecznie byc mocni w biologii.
                        To co zas ty ´zaoferowales´ bylo przykre - ale jak mowie - pogodzilam sie z tym,
                        ze Polacy sa rozni a i nie wszyscy wynosza z domu to samo ....
                        • Gość: ANka Nawet wieloletnia scisla selekcja IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 00:09
                          polaczona z chowem wsobnym u zwierzat doprowadzila tylko w nielicznych
                          przypadkach do osiagniecia cech pozwalajacych na udomowienie. Wiele gatunkow
                          zwierzat ludzie nie udomowili nigdy.
                          Dostrzezenie wiec efektow ´mieszania sie krwi´ albo genow w historycznych
                          dzialaniach, czy przydatnosci wojskowej calych grup etnicznych to nie tylko moim
                          zdaniem- czysta utopia. Probowal tego Hitler ale nie musze chyba przypominac, ze
                          nie za bardzo mu sie powiodlo :)
                          • goldbaum w twoim wypadku selekcja mialby sens... 18.12.03, 10:29
                            Anuszko... Nie chcialem tego pisac ale musze.
                            JESTES BEZGRANICZNIE DURNA I OGRANICZONA UMYSLOWO, WIEJSKA CIPA.

Do dzisiaj nie bylbym w stanie wierzyc, ze mozliwe jest, aby dorosly czlowiek
                            mogl POWAZNIE dyskutowac o skutkach mieszania genow i to akurat ludow blisko ze
                            soba spokrewnionych.

jesli tego dopatrzylas sie w moich listach, to jestes do tego SKONCZONA
                            KRETYNKA. Polecam jeszcze raz ponizszy list, zwlaszcza jego koncowke, gdzie
                            pisze o ciagle niezrozumialej dla ciebie genezie tej calej dyskusji.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9711565&a=9740348

Spakuj walize i wracaj do domu. Swoja postacia wyrzadzilas Polsce juz dosyc
                            szkod...
                            Az mi zal tych Niemcow. Pewnie zalamuja tylko rece i pytaja: was fuer ein
                            polnisch idiotka?
                            • Gość: ANka Dobrzes sie wasc sklasyfikowal IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 12:53
                              przynajmniej to oszczedzilo mi frustracji, ze moglbys byc jednak erudyta, ktora
                              okazal sie chamem :) Najwyrazniej byles nim od poczatku.

Owszem ´dopatrzylam sie ´ tego co kazdym mogl sie dopatrzyc poniewaz tak oto
                              brzmial pierwszy twoj komentarz
                              ´
                              zolnierza? `

Nietrudno stad wywnioskowac iz autor wlasnie doszukuje sie zwiazku w tych
                              kwestiach, poniewaz inteligentni, nietepi, nie----itd. ludzie nie podaja
                              bezmyslnie obojetnych dla siebie tez czy faktow obok siebie - jesli sa
                              przekonani iz nie maja one zadnego zwiazku. Tak zdarza sie w przypadku
                              schizofrenikow ale to osobna sprawa nie zwiazana z tematem.
                              PO wypowiedzeniu przez Pana kwestii w kapitalikach nie czuje sie w obowiazku
                              tlumaczenia sie dalej z tego co zrozumialam a co nie.
                              Jak dla mnie.
                              No comments...
                              Co do zyczen- prosze zachowac je dla siebie. To gdzie pisze, co robie to jest
                              jednak - smiem twierdzic moja sprawa, czy ja Pan laskaw rozumiec czy nie ...
                              Z cala pewnoscia wypowiedzi osoby zalogowanej jako Goldbaum, Rudy 102 itd nie
                              zamierzam wiecej juz czytac bo nie wnosza one niczego co uwazam za wartosciowe
                              • goldbaum no i znow potwierdzasz tylko i wylacznie wlasna 18.12.03, 13:11
                                bezgraniczna glupote...

> Wiesz, ze na tych terenach powstalo panstwo pruskie, jedno z najsprawniejszych
                                > panstw w historii i najefektywniejszych machin wojennych? Chyba wiesz, ze
                                > Prusak (mieszanka Slowianina zachodniego z Germanem) to synonim najlepszego
                                > zolnierza? `
                                >
                                > Nietrudno stad wywnioskowac iz autor wlasnie doszukuje sie zwiazku w tych
                                > kwestiach,

Nie, moja droga. Autor opisuje dwa FAKTY a niejaka Anuszka, wychowana na
                                sowieckiej propagandzie automatycznie tworzy zwiazek przyczynowy, akurat w
                                jednym okreslonym kierunku, ktorego w zacytowanym zdaniu NIE MA.
                                NIE MA tam mowy o "wyplywaniu" jednego z drugiego. Pokazany jest tylko zwiazek,
                                ktory ma obalic prowokacyjna teze zyda, jakoby slowianskie geny mialy prowadzic
                                do degeneracji. Ale "wyplywanie" oczywiscie dorobila sobie Anuszka.

Gdybym komus rownie ograniczonemu jak ty napisal, ze wiekszosc obozow zaglady
                                powstala na terenie Polski, to wyciagnalby oczywiscie jeden z mozliwych
                                wnioskow, ze Polacy to mordercy zydow.
                                Widzisz Anuszka - na takim poziomie sie poruszasz.

> poniewaz inteligentni, nietepi, nie----itd. ludzie nie podaja
                                > bezmyslnie obojetnych dla siebie tez czy faktow obok siebie - jesli sa
                                > przekonani iz nie maja one zadnego zwiazku.

Inteligentni ludzie podaja fakty, poniewaz maja czasami zludna iluzje, ze ich
                                czytelnicy dysponuja chocby MINIMUM inteligencji i odniosa ja do poprzedniej,
                                wyjatkowo rasistowskiej i prymitywnej wypowiedzi. Jak to sie mozna jednak
                                pomylic pokazuje powyzsza wymiana zdan....

• Gość: ANka Nie to ty potwierdzasz iz jestes rasista IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 13:18
                                  w dyskusji ze mna.
                                  I wiecej nie mam o czym dyskutowac. Jezeli te zwroty do kobiet wyniosles z domu
                                  to najwyrazniej doszlo tam do wymieszania tradycji zupelnie mi nieznanej :)
                                  Zegnam i nie chce wiecej miec z TAKIM chamstwem nic wspolnego. To juz wole
                                  prowokacyjna i podstepna dzialalnosc ´IDENTYCZNEGO GENETYCZNIE´kolegi ze Szwecji
                                  Obaj zas nie jestescie warci niestety klasy zalozyciela tego watku i go po
                                  prostu schrzaniliscie bo ten ktos zrobil go i zalozyl w dobrej wierze - po to by
                                  z innymi sympatycznie pogadac....
                                  Bez odbioru
                                  • goldbaum czy to ja pisze o "genetycznych" mieszankach? 18.12.03, 13:23

> w dyskusji ze mna.
                                    > I wiecej nie mam o czym dyskutowac. Jezeli te zwroty do kobiet wyniosles z
                                    domu to najwyrazniej doszlo tam do wymieszania tradycji zupelnie mi nieznanej

Nie. Tak nie zwracam sie nigdy do kobiet ale do kretynek owszem.

> Zegnam i nie chce wiecej miec z TAKIM chamstwem nic wspolnego.

A to slownictwo to wynioslas ze swojego domu? Czy ty nie pochodzisz z.....
                                    Wulgarii?
                                    • Gość: ANka Miales chamie zloty rog.... IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 13:55
                                      stad slownictwo :)
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9711565&a=9728945
                                      To link - owszem jako prawdziwy genetyk ´wagi koguciej´ mowiles o domieszkach krwi.
                                      Widzisz dla wielu mezczyzn - ktorych szanuje KAZDA kobieta jest kobieta

`Nie. Tak nie zwracam sie nigdy do kobiet ale do kretynek owszem`
                                      A to jest czysty rasizm :)
                                      Daj sobie spokoj. Nie osmieszyles mnie. Osmieszyles siebie..
                                      • goldbaum w takim razie witaj... chamko :)))) 18.12.03, 14:09
                                        No tak, powiedzialem o "domieszce krwi" to i Anuszka Iwanowna zrobila z tego
                                        slowianskie i germanskie "geny" .... Bylo wlasciwie do przewidzenia..

Wiesz co to takiego skrot myslowy? Nie sadze.

Co kojarzysz z "wiezami krwi" - transfuzje?
                                        Co z "krwistym zachodem slonca" - masakra po poludniu?
                                        Co z "przelewaniem krwi za ojcyzne" - PCK i krwiodastwo?
                                        • Gość: ANka Zwracanie sie do kobiet - kogo jeszcze udajesz ? IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:15
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=5075888&a=5100036
                                          Zyda - zeby ich osmieszyc, Polaka, czy moze erudyte?
                                          cyt. ´nie mowilem gen a mowilem o mieszaniu sie´? A co sie u ciebie kochanie
                                          miesza?! Nic dziwnego ze masz problemy.

I pecha- bo wyszlo na to ze ja - kompletnie nie majaca nic wspolnego z twoimi -
                                          jak wynika z walk na forum- wrogami - mam rowniez powazne zastrzezenia do
                                          twojego rasizmu...

Co do krucjat - biedactwo to znawco i erudyto przypomnij sobie plemie
                                          zamieszkujace tereny polnocnej afryki a popularnie zwane ´kacze dzioby´.
                                          Owszem lagodnosc czy agresja grup etnicznych nie jest pewno bezposrednio
                                          udzialem genow lecz krwiozerczej, ekspansywnej ´kultury´ i takiegoz pomyslu na
                                          budowanie swojego panstwa...
                                          Tam w Afryce zas dowody przetrwaly w postaci do dzis pielegnowanej tradycji. I
                                          ta tradycja uswiadamia nam w jakiej desperacji znajdowaly sie najezdzane przez
                                          arabow plemiona murzynskie, skoro kobiety z tych plemion wolaly sie szpecic by
                                          nie byc wciaz brutalnie gwalcone i miec szanse na posiadanie potomstwa z wlasnym
                                          i partnerami.
                                          Ciekawostka tez jest ze i owszem wiele plemion nosi na sobie slady mieszania sie
                                          np charakterystycznych rysow arabskich z murzynskimi (chetnym przesle zdjecia
                                          czlonkow tych plemion) ale we wspomnianym przeze mnie plemieniu tych cech jest
                                          najmniej:) A wiec biednym murzynom udalo sie w ten oto prosty sposob odeprzec
                                          niejako zadnych gwaltu i uciech - ´rycerzy orientu´
                                          Dzis potomkowie owych ´rycerzy´ zdradzajac ´nieopacznie´ slady owej szczegolnej
                                          mentalnosci i kultury probuja uczyc nas co jest polskie a co nie:)

• goldbaum spokojnie Anuszka, spokojnie.... 18.12.03, 16:42
                                            Piszesz od rzeczy... o jakims "udawaniu"??? Kogo i po co mialbym udawac
                                            skarbie? Jestes kretynka i tyle ode mnie sie dowiedzialas. Kogo mialbym udawac?
                                            W glowie ci sie miesza juz z tego zaszczucia przez "najezdczych germanow" z
                                            szerokimi szczekami dolnymi i barkami?

Kopiesz w archiwum, czytajac tysiace moich postow... Jestem wzruszony :))))

Jakich ja tu mam wrogow? Kogo? Jest tylko paru kretynow, ktorym podobnie jak
                                            tobie podtykam pod nos ich wlasna glupote... Ale to nie "wrogowie" a biedne
                                            istoty. Jak chocby taka goidbaumowa, ktora nawet sobie skomponowala nick na
                                            moja czesc.... Takiego czegos nie mozesz przeciez powaznie nazywac "wrogiem" :)

I mam jeszcze jedna uwage: jesli wzoem "kaczych dziobow" chcialbys sie
                                            zeszpecic, zeby zaden szerokoszczeki german nie zbeszczescil twoich
                                            slowianskich genow swoim germanskim nasieniem, to - NIE ROB TEGO!

Takiego glupca wsrod nich naprawde nie znajdziesz, wlasnie taka jaka
                                            jestes :))))
                                            • Gość: ANka Mirmilku nie mow do siebie - twoj wrog n1 -Mikolaj IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:53
                                              Jeszcze cos chcialam ci powiedziec- Moi ´wrogowie - germani´ - wlasnie wreczyli
                                              mi dzis prezenty- dla mnie i moich dzieciakow. Takze ich zdradzieckiej ´spermy´
                                              sie nie obawiam. W dodatku czesc tych wrogow wybiera sie ze mna i moja rodzina
                                              do Szklarskiej i umiera z dumy z tego powodu.. A teraz niech ci zima i twoja
                                              zawisc lekka bedzie....
                                              Poza tym twoja gramatyka pada :) Dwa ostatnie zdania nie maja juz kompletnie
                                              sensu.. Zadbaj o to szanowny "Polaku".
                                              • goldbaum Co prawda nie do mnie ten list ale cos ci napisze. 18.12.03, 17:25
                                                Bom czlek zyczliwy...

> Jeszcze cos chcialam ci powiedziec- Moi ´wrogowie - germani´ - wlasnie
                                                > wreczyli mi dzis prezenty- dla mnie i moich dzieciakow. Takze ich
                                                > zdradzieckiej ´spermy´ sie nie obawiam.

O Jezuuu... widac to szczescie, ktore z ciebie bije! Nie zapomnij zetrzec
                                                germanskiej spermy z prezentow zanim dasz dzieciom!

> W dodatku czesc tych wrogow wybiera sie ze mna i moja rodzina
                                                > do Szklarskiej

No to chyba jednak nie tacy zli ci germanie, skoro biora cie nawet do
                                                Szklarskiej Poreby a ty aka szczesliwa? :))))

> i umiera z dumy z tego powodu.. A teraz niech ci zima i twoja
                                                > zawisc lekka bedzie....

Tak tak Anuszko. W rzeczy samej! Mirmil z pewnoscia straszliwie zazdrosci ci
                                                tego zaszczytu, jaki cie spotkal :))) Jestem pewien!!!
                                                Z prawdziwymi szerooszczekimi i baczystymi Niemcami do Szklarskiej Poreby.....
                                                fju, fju :))))))))
                          • Gość: kaczor Re: Nawet wieloletnia scisla selekcja IP: *.telia.com 18.12.03, 20:09
                            Hej aniu, jak sie masz
                            • Gość: ANka Re: Nawet wieloletnia scisla selekcja IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 21:04
                              Pozostawiam tym razem definitywnie ´piekne´ z ´nadobnym´ ich wlasnym losom:)
                        • goldbaum Re: Jeszcze maly koniec- dalsze glupoty Anuszki 18.12.03, 10:21

> Nie wiem czemu gdy powiedziales ´pomorze´to doszlam do wniosku
                          > ze zaanektowales tez niejako wszystkie te tereny dla samych prusakow a i tak
                          > nie bylo.

Ze niby co? Pomorze nie bylo czescia Prus? Sluchaj moja droga .... zajrzyj
                          chociaz raz do podrecznika historii! Please!!!!

> To wszystko te zalosne uproszczenia i wasz jad.

"Nasz"???? Ze niby czyj ten "jad"? I jakie znow "uproszczenia"? Oczywiste fakty
                          historyczne to wedlug ciebie "uproszczenie"?????

> Nie jestem wcale tak jak ty pewna, ze wiekszosci ludnosci ze zdobytych osad po
                          > prostu nie wymordowano.

No oczywiscie... Przeciez to byli "germanscy najezdcy" a ci tylko przeciez
                          mordowali - kogo popadnie i gdzie popadnie. Pokazano to nawet w "czterech
                          pancernych i psie" i ty dlatego tak dobrze to wiesz.
                          Nie nmusisz wymyslac zadnych nowych teorii a la Anuszka Iwanowna, bo historia
                          wystaraczajaco dokladnie opisuje tamte zdarzenia.
                          Tereny slowianskie byly krok po kroku wlaczane w obreb panstwa niemieckiego, co
                          dzialo sie pod plaszczykiem krucjat. Tak dzialo sie wtedy wszedzie. Nie inni
                          byli z reszta krolowie polscy, ktorzy niejednokrotnie wystepowali wspolnie z
                          Niemcami.
                          Oczywiscie, ze nikt sie nie cydolil i jak to podczas krucjat i wojen dochodzilo
                          do zabijania po obu stronach. Tyle tylko, ze z pewnoscia nie dochodzilo do
                          tego, czego ty ze swoim "rozleglym" horyzontem jestes jedynie w stanie
                          przypisac krwiozerczym germanom - do mordow na tle narodowosciowam lub
                          etnicznym. Oba pojecia byly wowczas zupena abstrakcja. Absurdem zas i to
                          kompletnym byloby mordowanie podbitej ludnosci, przede wszystkim ze wzgledow
                          ekonomicznych.

> Tym bardziej byloby, gdyby jak twierdzisz Slowianie okazali sie waleczni.

Jezuu..... CO ZA ......!

Czy doprawdy tak trudno zrozumiec ten prosty, wystarczajaco udokumentowany
                          fakt, ze Slowianie byli po prostu jedna z wielu grup zamieszkujacych Europe
                          srodkowa w tym czasie? Taka sama grupa jak Wikingowie, Saksonczycy, Fryzyjczycy?
                          Kazdy walczyl z kazdym lub zawieral przymierza przeciw trzecim.
                          Przeciez po dzien dzisiejszych w festynach wiejskich na polnocy Niemiec obok
                          Wikingow i Germanow wystepuja Slowianie! Niemcy przebieraja sie za Slowian i
                          bawia sie w "dawne czasy". Tego, ze "Manhattan" Wikingow, jakim byla osada
                          haitabu, podbili i ostatecznie zniszczyli Slowianie oczywiscie tez nie wiesz...
                          Ale z pewnoscia mialabys jakas barwna teorie na ten temat, ktora dowiodlaby...
                          krwiozerczosci Germanow!

> Nie wykluczone wiec ze pozostawiono przy zyciu kobiety. Ale znow skad w takim
                          > razie zachowanie sie nazw. To nie jest takie proste.

O CHRYSTE!!!! Dla Anuszki Iwanowej to wszystko "nie jest takie proste"....
                          Bo pozostawiono kobiety... Ona nic nie wie ale to akurat wie, bo w "czterech
                          pancernych" Germanie zabijali wszystkich mezczyzn....
                          Wiem, ze dla ciebie to "nie takie proste" ale kazdy srednio obeznany czlowiek
                          wie, skad wziely sie te nazwy. One po prostu zostaly przejete od
                          autochtonicznej ludnosci slowianskiej, ktora jak wlasnie po tym widac DALEJ
                          ZYLA NA TYM TERENIE! Naplywowa ludnosc germanska, niemieccy panowie, ktory
                          przejeli ten kraj pod swoje wladanie przejeli po prostu ISTNIEJACE I UZYWANE
                          PRZEZ MIEJSCOWA LUDNOSC NAZWY! Takie to proste.
                          Jedyny problem polega na twoim przerazliwie infantylnym wizerunku swiata, w
                          ktorym jesli German, to juz taki, ktory eksterminuje Slowian.
                          A wiesz ty kobieto, ktora granica Polski byla najspokojniejsza granica w jej
                          dziejach, jesli chodzi o liczbe lat, kiedy prowadzono wojny? Historycy to
                          obliczyli. Ciekawe czy na to wpadniesz.

> Co do tradycji wsrod szlachty pruskiej to naprawde - tej czesci historii
                          > kompletnie nie znam.

A wiesz, ze to mnie nawet nie dziwi. Ale masz oczywiscie wiele do powiedzenia -
                          bazujac na twoim rozleglym horyzoncie myslowym uksztaltowanym przez .. wiesz
                          sama co.

> Jesli tak jest to coz - przyznaje w tej kwestii jestem ignorantka.

Nie tylko w tej kwestii...

> Natomiast jesli o te kwestie ci
                          > chodzi to w dziedzictwo charakterow po prostu nie wierze..I mam ku temu
                          > podstawy naukowe.

Chryste... A gdzie ja pisze o jakims dziedzictwie charakterow??????
                          Czy ty tego naprawde nie zrozumialas????
                          Dobrze. wytlumacze jeszcze raz powoli.

Szwedzki Zyd, zwacy sie "Anton" wytoczyl swoja zydowska teorie o rekomej
                          zgubnosci slowianskich genow na inne kultury. Tacy juz sa ci zydzi, ze lubia
                          JUDzic, wszedzie i kazdego. Taka maja nature i nic na to nie moga poradzic.

Moja odpowiedz miala TYLKO I WYLACZNIE sluzyc temu, azeby (na podobnie dennym
                          poziomie) temu durniowi i prowokatorowi powiedziec, ze jeden z
                          najsprawniejszych i najnowoczesniejszych tworow panstwowych jakim byly Prusy ma
                          swe korzenie WLASNIE w wyjatowo duzym udziale Slowian....

Rozumiesz biedna kobieto? Wyciaganie jakichs wnioskow o cechach charakteru na
                          podstawie genow, (ktore notabene niczym nie roznia sie od genow germanow)...
                          ... To ze traktujesz cos takiego serio, dowodzi kim jestes.

Nie jestem studentka i nie na stypendium, a zatrudniona tu doktorantka

Wspolczuje ludziom, ktorzy musza z toba miec do czynienia. Wracaj jak
                          najpredzej do domu...

> .
                          > Jezeli tak naprawde cos mialo wplynac na prusakow jak twierdzisz pod wplywem
                          > Slowian to bynajmniej nie byla to ´krew´ a co najwyzej sila ´zdobytych´
                          > kobiet w zachowaniu wlasnych tradycji.

CHRYSTE PANIE.... slow brak...

> Jak widzisz ´mam cos do zaoferowania´ mozliwie dla tych ktorzy znaja lepiej
                          > historie a moga niekoniecznie byc mocni w biologii.

Tak Anuszko Iwanowna... To widac, ile masz do zaoferowania....
                          • goidbaum MUSTAFA-Goidbaum, mi bueno chico, gdzie zes Ty 18.12.03, 12:45
                            Ty sie ostatnio chowal po katach?

Tak, zgadza sie, granica polsko-niemiecka byla dlugie wieki
                            najspokojniejsza w Europie.

Niemcy tyle nakradli sie polskiej ziemi (z polska ludnoscia, stawiajaca opor
                            germanizacji) ze musieli to dlugie wieki spokojnie trawic.
                            Nie zmienia to faktu, ze po strawieniu, od poczatku 18. wieku to PRUSY
                            namawialy Rosjan do rozbiorow Polski.
                            Namawialy DLUGIE 70 LAT - Piotr I. odrzucil te propozycje.
                            W koncu Rosjanie (w osobie Niemki, Katarzyny II.) na te propozycje przystali.

Zanim, antypolski provokatorze, bedziesz dalej pisal o lagodnosci Niemcow,
                            pamietaj, ze zawsze mozesz tu na mnie trafic.

comprende?
                            • Gość: ANka Ach i stad te ataki IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 14:59
                              czyli ze o ´krucjaty´ chodzilo :) Dziekuje szanowna goidbaum, ze tak przy okazji
                              pozwolilas mi ten drobiazg zauwazyc. Trudno byloby mi inaczej zrozumiec
                              przyczyny tak ukierunkowanej nienawisci :)

To wszystko wyjasnia.
                              Dziekuje i wesolych Swiat...
                              • goldbaum nie pocieszaj sie 18.12.03, 16:05
                                powodem atakow jest tylko i wylacznie twoja bezgraniczna glupota i
                                infantylnosc "pogladow". Jesli tak mozna nazwac twoje doswiadczenie zyciowe
                                bazujace na "Krzyzakach" i "czterech pancernych".

Notabene. W Januszu K. z A. podobnie zreszta jak w Fredziu znalazlabys
                                adekwatnego partnera do rozmow o strasznych "germanskich najezdcach", ktorzy
                                chcieli krzyzowac swoje geny ze Slowianami ale ci sie nie dali.....

Moglbym nawet sprobowac wytrzasnac jego numer telefonu. Ktos tu kiedys go juz
                                chyba podawal. Janusz K. jest mianowicie azylantem zyjacym w Niemczech w
                                miejscowosci A. Z pewnoscia mielibyscie sporo wspolnych tematow.
                                • goldbaum P.S. 18.12.03, 16:06
                                  a tak na marginesie, zwracajac sie don per "droga golbaum" trafilas w sama
                                  dziesiatke :))))
                                  • Gość: ANka O Polakach do wszystkich Panow procz falszywki :) IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:17
                                    A do GOLDBAUMA.

Polacy (prawdziwi) jak moj maz to wspaniali, czuli, kochajacy mezowie.
                                    Opiekunczy i mescy, szarmanccy wobec kobiet. Mezczyzni w Polsce znacznie
                                    rzadziej maja problemy z okazywaniem uczuc. Dowody milosci nie sa ´niemeskie´
                                    jak to bywa gdzies indziej. DLATEGO kobiety w Polsce nie musza sie emancypowac.
                                    Troska o dobro kobiet jest mezczyznom bliska bo kobieta to rodzina, cieplo, ale
                                    i urok, ktory polscy mezczyzni sobie cenia. Zwyczaj przenoszenia przez prog nie
                                    byl tak szybko zarzucony jak w innych panstwach europejskich, a podniesienie
                                    dziewczyny na rece to nic niezwyklego. Kto wie - moze dlatego tez nasze kobitki
                                    musza trzymac forme :). (PS- moj maz zawsze mnie tak wita- i to jest prawda)
                                    Nawet jesli zwyczaj calowania dloni nie jest mily wszystkim paniom to powitanie
                                    kobiety w Polsce i tak pozostaje bardziej eleganckie i ´z honorami´niz zimny w
                                    dodatku czesto zelazny uscisk dloni np w Niemczech. Obrazek kobiet dzwigajacych
                                    ciezary w obecnosci mezczyzn to tez znacznie rzadszy przypadek w Polsce.

Takze drodzy Panowie- Niemcy wola Polki - ale one wola tak naprawde w wiekszosci
                                    was jesli tylko potraficie byc tymi Polakami z piekna tradycja?
                                    Wesolych Swiat wszystkim kochanym chlopakom, slazakom, krakowiakom i goralom,
                                    kielecczanom i tym z Mazur. Slicznie sie wam klaniam i ... szczesc Boze!!!!!
                                  • Gość: ANka Do falszywki GOLDBAUM IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:20
                                    szanowny potomku godnym tych ktorzy mordowali murzynow w Afryce.
                                    Nie musialam- trafiac.
                                    Pod spodem wpisywanego tekstu masz info: odpowiadasz na:)
                                    Poza tym jest wyszukiwarka...
                                    A tak na marginesie wypowiedzi GOIDBAUM sa wlasnie ta istota, ktora jest duzo
                                    bardziej zwiazana z tematem niz twoje wypociny..
                                    PS czy w twoim przypadku ´praca nie zajac´?
                                    • Gość: ANka Mirmil od Mikolaja :)- wielbiciel Saddama?! IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:27
                                      Jakze to mile ze sie nie raczysz przedstawic a wypominasz innym zmiane nickow?
                                      Wstydzisz sie samego siebie? A fe- ale jak widzisz nietrudno cie znalezc- nawet
                                      mnie coz marnej kobiecie(reszty nie zacytuje). Jakze szlachetny i troskliwy
                                      obronca duchowosci stawia sie w obliczu swoich dzisiejszych wypowiedzi?
                                      Niehipokryta, ktory twierdzi: ´nigdy nie obrazam kobiet, tylko kretynki´?

Bravissimo: Jesli sadzisz, ze sie nie osmieszyles do kwadratu to wybacz mysle ze
                                      w takim razie jestes prawdziwym arabem... - tym godnym rzucania kamieniami w
                                      kolege bo nie jest muzulmaninem i tym samym, ktory gotow jest przystrajac w
                                      kwiatki tyrana wieszajacego swoich wlasnych ludzi.
                                      Pa, pa - ja juz wiem co chcialam wiedziec.
                                      • goldbaum he? Czy to mialo byc do mnie? 18.12.03, 16:54
                                        Sorry, ze nie odpowiadam ale nie jestem calkiem pewien. Czy ten mirmil to mam
                                        byc ja??????

Wygladasz na jakas ...zirytowana.
                                        • Gość: ANka Uradowana. To ja zlowic prusaka w pulapke IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:57
                                          PS - to o potedze pruskiej i synonimie bylo :)
                                          TRACISZ CZAS PODATNIKOW - a ja jestem na chorobowym :)
                                          • goldbaum w glowie ci sie - definitywnie - miesza 18.12.03, 17:18
                                    • goldbaum Re: Do falszywki GOLDBAUM 18.12.03, 16:51

> A tak na marginesie wypowiedzi GOIDBAUM sa wlasnie ta istota, ktora jest duzo
                                      > bardziej zwiazana z tematem niz twoje wypociny..

Otoz to! Goidbaum jest "istota" (o blizej nieokreslonej plci) i powtarza....
                                      moje wypowiedzi jak ta: "Tak, zgadza sie, granica polsko-niemiecka byla dlugie
                                      wieki najspokojniejsza w Europie."

Autentycznie cieszy mnie, ze jednak cos z moich mysli moglo wreszcie do ciebie
                                      dotrzec - mimo, ze przez goidbauma. No ale to pokrewienstwo dusz. Od razu
                                      wedzialem, ze swietnie bedziecie sie rozumiec.

Z goidbaumowa jest jednak pewien problem.... Jesli nie powtarza moich
                                      wypowiedzi to z reguly plecie calkiem od rzeczy albo w ogole na opak. no ale w
                                      tym tez jestescie tak do siebie podobni :)

Mala probka goidbaumowej. Zapraszam do lektury:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9741746&a=9747309
                                      • Gość: ANka Goidbaum to nie GOLDBAUM bo i to nie L IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:54
                                        Co do reszty to ten rodzaj manipulacji nie tylko ja juz znam i nie tylko z tego
                                        watku :)
                                        • goldbaum jakas ty bystra... "L" to rzeczywiscie nie "i" :)) 18.12.03, 17:28
                                          tyle tylko, ze goidbaum jest (i to dosyc nedzna) podroba goldbauma a nie na
                                          odwrot.
                          • goidbaum MUSTAFA-GOLDBAUM, mi bueno chico, gdzie zes Ty 18.12.03, 12:48
                            Ty sie ostatnio chowal po katach?

Tak, zgadza sie, granica polsko-niemiecka byla dlugie wieki
                            najspokojniejsza w Europie.

Niemcy tyle nakradli sie polskiej ziemi (z polska ludnoscia, stawiajaca opor
                            germanizacji) ze musieli to dlugie wieki spokojnie trawic.
                            Nie zmienia to faktu, ze po strawieniu, od poczatku 18. wieku to PRUSY
                            namawialy Rosjan do rozbiorow Polski.
                            Namawialy DLUGIE 70 LAT - Piotr I. odrzucil te propozycje.
                            W koncu Rosjanie (w osobie Niemki, Katarzyny II.) na te propozycje przystali.

Zanim, antypolski provokatorze, bedziesz dalej pisal o lagodnosci Niemcow,
                            pamietaj, ze zawsze mozesz tu na mnie trafic.

jak sie jest islamusem udajacym Zyda, to wypada troche myslec.

comprende?
                            • goldbaum dostales czkawaki z przejecia ty "historyku"? 18.12.03, 13:20
                              Czego znow sie paletasz pod nogami? Chcesz, zeby cie znow ktos rozdeptal?

goidbaum napisała:

> Tak, zgadza sie, granica polsko-niemiecka byla dlugie wieki
                              > najspokojniejsza w Europie.

Powiedz to Anuszce Iwanownej.

> Niemcy tyle nakradli sie polskiej ziemi (z polska ludnoscia, stawiajaca opor
                              > germanizacji) ze musieli to dlugie wieki spokojnie trawic.

Gdzie?

> Nie zmienia to faktu, ze po strawieniu, od poczatku 18. wieku to PRUSY
                              > namawialy Rosjan do rozbiorow Polski.

A twoim zdaniem powinni byli raczej stworzyc fundusz ratowania rozsypujacego
                              sie panstwa polskiego, ktore nie mialo nawet armii mogacej komukolwiek i
                              czemukolwiek sie przeciwstawic....
                              Szlachetna idea... Szkoda, ze przyszedles na swiat bozy z takim opoznieniem.

> pamietaj, ze zawsze mozesz tu na mnie trafic.

ha ha ha... o wiem o tym. Znow przykleilo mi sie cos do podeszwy... :)))))))
    • essen1 Re: niemce preferuja polki 17.12.03, 21:16
      a kogo mają preferować? Polki to fajne dziołchy, do roboty i do łózka? co te
      leniwe Żydówki mają czy co?

• fredzio54 Re: niemce preferuja polki 18.12.03, 13:18
        essen1 napisał:

> a kogo mają preferować? Polki to fajne dziołchy, do roboty i do łózka? co te
        > leniwe Żydówki mają czy co?
        >
        > Gość portalu: statystyczny napisał(a):
        >
        > > urzad statystyczny w wiesbaden podal, iz w ubieglym roku 5500 niemcow
        > > poslubilo polki, 2700 tajki, 2500 rosjanki itd. Tylko 1000 niemek poslubil
        > o
        > > polakow, na glowe pobili nas turcy, serbowie itd.
        Jak zydwoke weznie takiego polaczka z gojskim aparatem :)))))))9 Tfuj
    • Gość: jarek Re: niemce preferuja polki IP: *.fastres.net 17.12.03, 22:20
      jednemu sie podoba nos, adrugiemu to co w nosie, ale moim skromnym zdaniem
      ,najlepsze kobiety sa Niemki...
      • Gość: ANka A ja myslalam ze Polacy sa szarmanccy :) IP: *.ifn-magdeburg.de 17.12.03, 22:39
        widac jestem wyjatkowym ´betonem´ bo przyjelam to co najwyrazniej Polacy o sobie
        mowia sami :) A przeciez nie mozna sie opierac (jesli juz wogole uogolniac) na
        jednostkowym przykladzie :)
        Czegoz to ten stalinizm w nas jednak nie zaszczepil. No bo przeciez Polak to
        pijak, bijacy zone co niedziela, w dodatku meski szowinista, katolik hipokryta,
        zmuszajacy ja do odbywania stosunkow plciowych, gdy ona tego nie chce i stad te
        niechciane dzieci itd.........
        Gorace calusy i tysiac slodkich pierniczkow, i kopy klusek z makiem dla
        wszystkich Panow, ktorzy sie ostali Polakami, tymi co to otwieraja drzwi,
        potrafia sie uklonic i nawet czasem wziasc na rece :)
        • Gość: jarek Re: A ja myslalam ze Polacy sa szarmanccy :) IP: *.fastres.net 18.12.03, 10:42
          Moze lepiej asfaltem, to ,ze ja uwazam ,ze najlepsze kobiety sa Niemkami, bo
          wychodze z przykladow kolegow ,ktorzy maja je za zony i w sposob jaki one
          wychowuja dzieci..
          Co do Polek , to mi sie wydaje ,ze nosza t...k wyzej, niz go maja...ale to juz
          ich sprawa..Wloszki sa dla dzieci, nie matka, tylko babcia, je po prostu
          rozpieszczaja.
          • Gość: ANka Panie Jarku IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 12:28
            Zarowno pierwsza jak i druga teza jest Pana sprawa osobista i wylaczna.
            Kiedys wypowiedzial sie Pan na temat Bulgarow b. pieknie i nie wiem czemu dzis
            Pan tak sposcil z tonu. To ze dalam sie sprowokowac czyjemus chamstwu bo
            niepozwolono mi dojsc do slowa nie oznacza, ze mialam zamiar dotknac Pana.
            Probowalam po prostu zwrocic uwage na moim zdaniem fakt iz odrebnosc narodow
            buduja przede wszystkim jednak nie geny ale kultura, obyczaje, przekazywane
            tradycje. Nie wiem czemu spotkalam sie z takim niezrozumieniem. Bardzo nad tym
            ubolewam.
            PS (Tu jest np tez i taki Pan Niemiec o mentalnosci bardzo pro- DDRowskiej ktory
            wlasnie pod wplywem faktu iz wole np moje sprawy dyskutowac z moim szefem i nie
            przyjmuje jego specjalnych rad - o ktore ani razu nie prosilam wypowiedzial b.
            podobna ´ogolna´ opinie na temat Polek jak panska. Niestety to jest ta sama
            osoba, ktora jest uwazana przez absolutna wiekszosc personelu damskiego - jak
            najbardziej niemieckiego - naszego instytutu za naczelnego ´truble maker´a ´ w
            relacjach damsko- meskich i zawodowych. I jestem jak dotad jedna z niewielu osob
            ktorej udalo sie nie wyjsc z placzem przy okazji jakis efektow ´milych´ rad tego
            pana.. .
            A wiec gustow sie nie dyskutuje. :)

Mamy statystyki tego co wybieraja Niemki i Niemcy. O ile wiem to Polki procz
            Niemcow chwala sobie tez brytyjczykow ale generalnie nie jestesmy narodem, ktory
            ma szczegolne zastrzezenia do mieszanych malzenstw, czy tez malzenstwa te w
            jakis sposob spolecznie przesladuje..
            Pewno tez Polki sa duze bardziej rozne pomiedzy soba statystycznie niz np Niemki
            z danego regionu. Nie wiem. Jesli chodzi o moje obserwacje - zewnetrznosci
            Niemcow to daje sie zauwazyc ze wiekszosc populacji ma dosc rozbudowany pas
            barkowy, a w budowie twarzy tzw. mocno zarysowana szczeke.
            To co sluzy mezczyznom nie zawsze sluzy kobietom. Jezeli spojrzec na nasze ulice
            to rzuca sie w oczy ze przecietny Niemiec jest w gornej czesci ciala mocniejszy
            od Polaka. - Kto wie- moze wlasnie te wezsze ramiona i jednak czesto zwiazana z
            tym delikatniejsza budowa jest afrodyzjakiem dla mezczyzn?. Trudno zaprzeczyc ze
            to czesciej mezczyzni w wyborze partnerki zwracaja uwage na urode- a kobiety na
            zalety praktyczne. A moze to nasze kobiety wychodza za Niemcow z przyczyn i
            motywacji finansowych? Nic tu o niczym nie przesadza. Reszta to przypuszczenia.
            Co do wychowania dzieci przez Niemki to poza naprawde dobrym przykladem ze
            srodowiska elitarnego - naukowcow, to przyklady - z otoczenia mroza krew w
            zylach. Takze nie nalezy uogolniac. Zreszta niestety ten kraj znany jest z tego
            ze prawa dzieci i psow w wielu kwestiach i formularzach np. wynajmu mieszkania
            czy domu b. od siebie nie odbiegaja :)
            Nie wiem tez czy przyklad rodziny niemieckiej odwiedzajacej nasze gory
            wrzeszczacej ´ruhe´ do placzacego niemowlecia jest tez tym najlepszym przykladem :)
            Ja z kolei uwazam ze Niemcy sa dosc przywiazani do wartosci rodzinnych, na pewno
            w kwestii rodziny i obowiazkow solidni. Pytanie jak chetnie je na siebie
            przyjmuja. Niestety jechalam tez kiedys w pociagu z lekarka - Polka - b.
            kulturalna dojrzala kobieta, ktora opowiadal mi o przerazajacych aktach
            dyskryminacji kobiet - lekarek, mezatek ktore osmielily sie zajsc w ciaze. To
            tez rzeczywistos Niemiec niestety.
            • goldbaum Re: kolejne madrosci Anuszki Iwanowny 18.12.03, 12:56

> to rzuca sie w oczy ze przecietny Niemiec jest w gornej czesci ciala
              > mocniejszy od Polaka. -

> Zreszta niestety ten kraj znany jest z tego
              > ze prawa dzieci i psow w wielu kwestiach i formularzach np. wynajmu mieszkania
              > czy domu b. od siebie nie odbiegaja :)

> Niestety jechalam tez kiedys w pociagu z lekarka - Polka - b.
              > kulturalna dojrzala kobieta, ktora opowiadal mi o przerazajacych aktach
              > dyskryminacji kobiet - lekarek, mezatek ktore osmielily sie zajsc w ciaze. To
              > tez rzeczywistos Niemiec niestety.

A co masz do powiedzenia o Polakach? Ze kradna i maja brudne buty....?
            • Gość: jarek Re: Panie Jarku IP: *.fastres.net 18.12.03, 17:18
              Wszystko dobrzem, ale od kiedy w Meklenburgi sa gory.
              A pozatym , dlaczego mam popierac cos , cos co jest przeciwne moim obserwacjom,
              na szczescie z Polkami( po upadku kommunizmu) zadnych doswiadczen osobistych nie
              mam, znam tylko dwie ,ale one maja zawsze bol glowy( a jak nie glowy, to nog, sa
              zawsze zmeczone i tylko one pracuja, a inni nic nie robia i wszystko widza
              czarno,) , sa na diecie i sa bardzo nudne, ale duzo moich znajomych je ma( ale
              poniewaz sa to Wlosi, nie chcialbym o ich doswiadczeniach tutaj pisac), pozatym
              wezmy inny aspekt tej sprawy, dlaczego jest taki stosunek 1:5 miedzy Polakami
              ,ktorzy pobieraja Niemki( ilu z nich tych Niemek jest Niemkami pierwszej albo
              drugiej generacji) a odwrotnie, dlaczego to jest wiecej Niemcow ,ktorzy
              wybieraja Polki i jak duzo z tych Niemcow jest juz rozwiedzionych i jaki jest
              stosunek wieku.
              Nawet to ,ze ktos uwaza ,ze Polki przecietnie, sa takie ladne wydaje mi sie tez
              wielka przesada, moze je porownamy do Wloszek, ale jak juz napisalem na
              poczatku, " Jednemu podoba sie nos, a drugiemu, to co w nosie"
      • fredzio54 Re: niemce preferuja polki 18.12.03, 13:15
        Gość portalu: jarek napisał(a):

> jednemu sie podoba nos, adrugiemu to co w nosie, ale moim skromnym zdaniem
        > ,najlepsze kobiety sa Niemki...
        zgadzam sie sa perfektioniskie kobiety zawsze ubrane zdabane w luszko rozkazuja
        jak na apelu al esrca maja slowianki
        • goldbaum Goly fredzio na czworakach przed Niemka z pejczem 18.12.03, 13:27
          fredzio54 napisał:

> zgadzam sie sa perfektioniskie kobiety zawsze ubrane zdabane w luszko
          > rozkazuja jak na apelu

I to ci w nich najbardziej imponuje, co???? Ha ha ha ha.... Bo to najlepiej
          znasz z dawnych czasow?

Blondyna w czarnym mundurze SS ganiajaca golego fredzia za pomoca pejcza....
          :))))))))))))))))))))

Sznela, sznela..... :))))))
          • fredzio54 Re: Goly fredzio na czworakach przed Niemka z pej 18.12.03, 14:00
            goldbaum napisał:

> fredzio54 napisał:
            >
            > > zgadzam sie sa perfektioniskie kobiety zawsze ubrane zdabane w luszko
            > > rozkazuja jak na apelu
            >
            > I to ci w nich najbardziej imponuje, co???? Ha ha ha ha.... Bo to najlepiej
            > znasz z dawnych czasow?
            >
            > Blondyna w czarnym mundurze SS ganiajaca golego fredzia za pomoca pejcza....
            > :))))))))))))))))))))
            >
            > Sznela, sznela..... :))))))
            mnie zaden niemiec nie pogoni ja pamietam niemcow z strzelonych w operation
            Entebbe 1976 znami zaden nie zartuje
            • goldbaum Re: Goly fredzio na czworakach przed Niemka z pej 18.12.03, 14:12
              fredzio54 napisał:

> znami zaden nie zartuje

Razem z wami nie. Ale za pomoca was zawsze i zawsze chetnie :))))))
    • Gość: Sentencius dreaming over white Christmas... IP: *.introweb.nl 18.12.03, 12:53
      Gość portalu: Calligula napisał(a):
      Polacy w okresie miedzywojjenym jezdzili do Niemiec na roboty u Bauera i pw
      przemysle. Polacy w czsie wojny jezdzili do Nimiec na roboty u Bauera i w
      Industi, Polacy po wojnie jezdza do niemiec na roboty u Bauera i w industri.
      A jak niemcy zaczna przyjezdzac do polakow chlopow na roboty aby widlami gnoj
      przerabiac to osiagnalem cel moich marzen ze Polskie geny przejely germana.

Proponuje przestawic sie na marzenia,jak w tytule bowiem german nie tyle co
      przejal polskie geny,ale wlasnie nimi Polakow zarazil.A byly to geny
      szczegolne,warunkujace owe przerabianie gnoju widlami.Proces zarazania nimi
      Polakow rozpoczal sie juz w momencie przybycia pierwszych germanskich
      gastarbeiterow na ziemie panstwa Piastow,konkretnie jego zachodnia dzielnice-
      Slask.Dynamika tego rozwoju nabrala pozniej takiego przyspieszenia,ze po 1945
      Polacy zdecydowali sie w koncu odeslac przybyszy z powrotem do domu,holdujac
      widocznie praktycznej zasadzie,ze Murzyn juz swoje zrobil.W tzw.miedzywojniu
      jezdzenie do "bauera i przemyslu" zarzadzanych przez herr Hitlera raczej nie
      bylo w modzie,natomiast w czasie wojny wspomniany juz fuehrer zapewnil
      rzeczywiscie wrecz cieplarniane warunki do podjecia pracy u "Bauera i w
      industii".Niezdecydowanych po prostu wylapywano w licznych lapankach na
      terenie okupowanej Polski,a nastepnie odstawiano ciupasem do miejsca
      zatrudnienia, czyli "Bauera i industii".GRATIS!.Zadnych tam restrykcji jak to
      obecnie dzieje sie w UE.
      Tak wiec,jak sam sie mozesz przekonac cel twoich marzen juz dawno zostal
      osiagniety,ba -juz na dlugo przed twoim narodzeniem,jakoze inkryminowane geny o
      ktore posadzales Polakow w rzeczywistosci od 1000 lat nalezaly do
      germana.Marry....
      • Gość: ANka O tym - chcialam tak napisac- nie wiem czy IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 13:40
        mial Pan szanse przeczytac:

Odrebnosc narodowa buduja tradycje, wierzenia, mentalnosc, wyznawane wartosci,
        obyczaje , tradycja, wspolna historia.
        Nie da sie ukryc, ze nie zaleznie od tego czy geny germanow slowian i Bog wie
        jakich jeszcze naszych przodkow i w jakich udzialach procentowych sie
        przypadkowo, z przyzwoleniem, w drodze gwaltu itd mieszaly czy nie - Polacy
        roznia sie od Niemcow wlasnie pod wzgledem tych roznych atrybutow na tyle silnie
        ze udalo nam sie zachowac przez setki lat wyrazna odrebnosc i utrzymac wlasna
        strukture Panstwowa. Mimo tez technologicznej przewagi sasiadow z zachodu
        musiala tez istniec wystarczajaco silna pozytywna motywacja dla naszego narodu
        aby te odrebnosc zachowac.

Jezeli ma Pan cos do dodania to bylabym wdzieczna bo cenie sobie bardzo Panskie
        uwagi - a sadze ze ta dyskusja juz bardzo odbiegla od tego co bylo wyborazeniem
        zalozyciela tego watku.
        Pozdrawiam
        ANka
        • goldbaum a ta w kolko swoje.... 18.12.03, 14:03
          Droga Anuszko Iwanowna...

1. Polacy to Slowianie ale Slowianie to niekoniecznie Polacy. Rozumiesz ta
          roznice?
          Slowianie zyjacy dawniej na terenach dzisiejszej Meklemburgii lub Pomorza nie
          mieli wiele wspolnego z Polska i Polakami. Polacy byli dla nich takimi samymi
          wrogami jak Niemcy. Chcieli opanowac ich ziemie i narzucic obca im wiare...
          Ksiazeta pomorscy woleli np. poporzadkowac sie Niemcom niz krolowi polskiemu i
          z czasem Pomorze wraz z ludnoscia stalo sie integralna czescia Niemiec!

2. Przestan wreszcie pieprzyc o genach w odniesieniu do germanow i slowian bo
          jedno z drugim nie ma nic wspolnego biedna kobieto. Nie ma genow slowianskich i
          germanskich. Sa tylko takie kultury.

CZY NIE JESTES W STANIE ZROZUMIEC, ze jesli ludnosc slowianska (a wiec
          poslugujaca sie jezykiem slowianskim i wyznajaca slowianskie obyczaje) z czasem
          sie np. germanizuje lub zostaje germanizowana, tzn. posluguje sie na codzien
          jezykiem germanskim i wyzbywa sie obyczajow slowianskich, to taka ludnosc staje
          sie ludnoscia GERMANSKA! I to mimo swoich "genow"?

I to, czy ta ludnosc sie krzyzuje (wymienia swoje geny), czy nie ze swoimi
          germanskimi sasiadami (obojetne czy z radoscia czy "w drodze gwaltu") nie ma tu
          nic do rzeczy!

BO GENY NIE MAJA NIC WSPOLNEGO Z KULTURA!

• Gość: jarek Widze, ze czasami masz przeblyski... IP: *.fastres.net 18.12.03, 17:23
            1. Polacy to Slowianie ale Slowianie to niekoniecznie Polacy. Rozumiesz ta
            roznice?
            Slowianie zyjacy dawniej na terenach dzisiejszej Meklemburgii lub Pomorza nie
            mieli wiele wspolnego z Polska i Polakami. Polacy byli dla nich takimi samymi
            wrogami jak Niemcy. Chcieli opanowac ich ziemie i narzucic obca im wiare...
            Ksiazeta pomorscy woleli np. poporzadkowac sie Niemcom niz krolowi polskiemu i
            z czasem Pomorze wraz z ludnoscia stalo sie integralna czescia Niemiec!

albo tez pomylilem osobe, nicka itd..
        • Gość: ANka Jezeli zas zechcialby Pan napisac do mnie IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 14:16
          omijajac tutejszych mniej lub bardziej nawiedzonych swiadkow.
          Prosze napisac pod adres bufonka@tlen.pl :)
          Poza naprawde bardzo nielicznymi wyjatkami - jak np Pan jest tu cale grono ludzi
          pozbawionych wszelkich zasad kultury. Oczywiscie rekrutuja sie oni sposrod
          roznych grup spolecznych - czesto majacych pretensje do wyksztalcenia...To
          ostatnie zwlaszcza jest wystarczajaco przygnebiajace by nie wracac na to forum.
          Nie wiem jak Pan tu trafil, ale jesli od czasu do czasu cos Pan napisze od
          siebie - bedzie mi bardzo milo. Jestem zawsze niezmiernie ciekawa opinii Polakow
          z roznych krajow:)
          • fredzio54 Re: Jezeli zas zechcialby Pan napisac do mnie 18.12.03, 14:19

> omijajac tutejszych mniej lub bardziej nawiedzonych swiadkow.
            > Prosze napisac pod adres bufonka@tlen.pl :)
            > Poza naprawde bardzo nielicznymi wyjatkami - jak np Pan jest tu cale grono
            ludz
            > i
            > pozbawionych wszelkich zasad kultury. Oczywiscie rekrutuja sie oni sposrod
            > roznych grup spolecznych - czesto majacych pretensje do wyksztalcenia...To
            > ostatnie zwlaszcza jest wystarczajaco przygnebiajace by nie wracac na to
            forum.
            >
            > Nie wiem jak Pan tu trafil, ale jesli od czasu do czasu cos Pan napisze od
            > siebie - bedzie mi bardzo milo. Jestem zawsze niezmiernie ciekawa opinii
            Polako
            > w
            > z roznych krajow:)
            Ja mam bradzo dobra opinie o polek i polakow :)))))))))))))))))
            • goldbaum i masz juz nawet chetnego do korespondencji.. 18.12.03, 14:24
              jestem przekonany, ze poziom fredzia 54 bedzie odpowiadal bez zastrzezen twoim
              (och.. przepraszam) Pani wyobrazeniom, odnosnie poziomu prowadzenia dyskusji.

Ja z przyczyn wiadomych z propozycji nie skorzystam.
              • Gość: ANka Skad to dziwne przypuszczenie IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 14:37
                ze propozycja jest dla kogos innego niz pana Sentenciusa:)?
                Zostawiam Panow (?) w swoim wlasnym gronie...
        • Gość: Sentencius burza w szklance wody... IP: *.introweb.nl 18.12.03, 16:25
          Wlasciwie z braku czasu sledzilem Wasza dyskusje raczej wyrywkowo i po
          natknieciu sie na antypolonizm Calliguli,a majac awersje do wszelakich "anty"
          postanowilem adekwatnie zareagowac.Przyznam,ze nie bardzo "lapie" meritum tej
          prawdziwej wymiany ognia artyleryjskiego miedzy Toba(preferuje w warunkach
          netowych formy raczej bezposrednie)a Goldbaumem.Poruszacie- nieraz
          jednoczesnie- cala game zagadnien poczynajac od biologii genetycznej na
          historii,a nawet filozofii konczac,co mnie,pozno wsiadajacego stawia w
          niezwykle niezrecznej sytuacji.A nie chcialbym wybiegac przed szereg.
          Dla rozladowania nastroju pozwole sobie zauwazyc,ze chyba tylko Fredzio54
          trzyma sie twardo raz wyznaczonego kursu i nie trapia go zadne watpliwosci
          (szczesliwiec)w skomplikowanych kwestiach damsko-meskich.Dziekuje za podanie
          przedniego-niczym polgesek Kmicica- adresu mailowego.Wydaje mi sie jednak ,ze
          istota tego forum, jest wlasnie obecnosc na nim, mimo-a moze przede wszystkim z
          powodu-zarysowujacych sie roznicy zdan i pogladow.Pozdrawiam.
          • Gość: ANka Mialbys racje sentenciusu IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 16:46
            gdyby zachowane byly zasady dyskusji. Nie sledziles - przesledz - czasem wiedza
            na temat dyskutanta sie przydaje. Ja rowniez nie moglam zrozumiec czym
            zawdzieczam sobie poziom atakow i wyzwisk, ktorymi zostalam obrzucona. Okazuje
            sie, ze moj dyskutant mial okazje ´zetrzec sie´ ze mna wczesniej i zbraklo mu
            argumentow. Stad wlasnie wyplywa jak sadze jego zacietrzewienie. Niemniej
            Sentenciusu nie sadze bys mogl nazwac dyskutanta cyt. glupia c...pa. i probowal
            liczyc na oddzwiek z jego strony, lub uwazal cos takiego za dyskusje.
            Nie moge wiec - szczerze tak tego nazwac. Poza tym odbiegla od tematu - znacznie
            Adres jest jaki jest- nie ma w nim moich personaliow - to wszystko.
            Niestety - istota forum jest zapewne taka jak mowisz - ale istota ludzka jest
            tez mozliwosc oceny zasad dyskusji jako mozliwych do przyjecia dla siebie lub
            nie. Wobec tego zapomnij o adresie- to nie miala byc klopotliwa propozycja- a
            przyjazna.
            Co do Fredzia - chyba sie zgadzam a co do wymienionych kwestii to raczej co tu
            duzo mowic kwestie czlowiek - czlowiek i elementarnych zasad jak sie do drugiego
            czlowieka mozna zwracac.
            Poniewaz bywalam na tym forum od czasu do czasu dostrzeglam tez pewne szczegolne
            jednostki uniemozliwiajace innym normalna wymiane zdan.
            Poniewaz nie mam ochoty czytac obelg, wyzwisk pod swoim adresem- ktorych niczym
            nie sprowokowalam -a nie moge ich uniknac jak to mozna uczynic z konkretna osoba
            (ktora np nie zmienia nickow ze wstydu przed sama soba) nie mam motywacji by
            wypowiadac sie tu dluzej - choc mam swiadomosc, ze czynie tym przysluge wlasnie
            owym pozbawionym zasad i honoru indywiduuom..
            No coz - jak to czytalam ostatnio dzieciom. ´Mahdi zatchnal sie wlasnym
            tluszczem´. Poczekajmy - moze i w tym przypadku tak bedzie.

Serdecznie pozdrawiam
            • goldbaum "Argumenty" 18.12.03, 17:39

> Okazuje
              > sie, ze moj dyskutant mial okazje ´zetrzec sie´ ze mna wczesniej i zbraklo mu
              > argumentow.

Fakt. Przyznaje. Gdy przeczytalem o "szerokoszczekich" Niemcach, ktorzy tym
              roznia sie od Polakow, ze sa szerocy w barkach a Polacy nie i traktuja swoje
              dzieci jak psy i koty - zabraklo mi jakichkolwiek argumentow.

Ale nie tylko! Zabraklo mi ich rowniez, na osady slowianskie znajdujace sie w
              okolicach Magdeburga, "bardzo Polke", na wiadomosc o tym, ze Sachsen-Anhalt
              polozony jest w "polnocno-wschodnich" Niemczech i ze istniala tam "bardzo
              prezna kultura germanska"(!).....

Zabraklo mi ich wreszcie wtedy, gdy ta osoba sama okreslajaca sie
              jako "ignorant" powszechnie znane fakty o wielowiekowej bytnosci Slowian na
              terenach dzisiejszych polnocno-wschodnich Niemiec skwitowala..... stwierdzeniem:
              "nie wykluczone".... "ze tam byli" :)))

Kto mialby jakiekolwiek argumenty na cos takiego?
              • Gość: ANka Falszywko Polaka apeluj do Niemcow IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 18:08
                a tu masz to co uznaja za swój Osten (wschod)
                www.kulmbach.net/~MGF-Gymnasium/bilderdaten/fluesse%202/
                co do osad o korzeniach slowianskich to ci ich szukac nie bede - sprawdz sobie
                po nazwach - nietrudno znalezc skoro juz wiesz ze Magdeburg jest w Sachsen
                Anhalt a nie analt jak poczatkowo napisales..
                Kultura germanska istniala a i owszem i osady tez byly. Brednie i manipulacje
                sobie zachowaj dla siebie.
                Niestety chamstwa i swojego poziomu juz nie ukryjesz..
                • Gość: ANka Poza tym falszywko od wyzywania IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 18:14
                  wynika stad ze slowianinem etnicznie tez nie jestes cokolwiek mialoby to dla
                  ciebie oznaczac, ani tez Niemcem ozenionym z Polka. Czy wiec twoje wypociny i
                  upstrzone obelgami tezy na temat pochodzenia prusakow od slowian i germanow
                  wnosza cos do tego tematu?
                  Jestes moze specjalista demografem? magiem od ´mieszania sie krwi i jej
                  domieszek u prusakow? Lingwista, ze wiesz jakie mamy synonimy dla prusaka w
                  Polsce :)?
                  No bo mimo twoich zapewnien - REPREZENTATYWNYM Polakiem to z cala pewnoscia nie
                  jestes. Mysle ze kazdy przecietny Polak mezczyzna przy tobie to olbrzym a ty zas
                  jestes niczym wiecej jak karlem...
                  • goldbaum no dowal jeszcze Anuszka.... 18.12.03, 19:00
                    No to juz jestem wedlug ciebie
                    - Arabem (oczywiscie tym krwistym, ktory maltretowal "kacze dzioby")
                    - w zadnym wypadku Slowininem
                    - rowniez nie niemcem
                    - REPREZENTATYWNYM polakiem rowniez nie...

acha.. "karlem".

Masz cos jeszcze rownie oryginalnego "na skladzie" Anuszka? Bardzo interesuje
                    mnie to, jak wyzwywja sie nawzajem ludzie w Wulgarii.
                    Nazywanie mnie W TWOJEJ OBECNOSCI specjalista "od wyzywania" to doprawdy
                    nadmiar laski :)
                    • Gość: ANka A arab to wyzwisko? - no coz ja pasuje IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 19:15
                      I ja stracilam cierpliwosc juz dawno - a to co podalam to raczej w trosce o
                      innych ktorym moglbys narobic wody z mozgu:)
                      Jak tam zwiedziles juz palcem na ekranie tereny wschodnich Niemiec? Do ktorych
                      sami Niemcy zaliczaja Land ktorego stolica jest Magdeburg?
                      Ja mysle ze wobec tego przypnij sobie te wyzwiska ktore nadales mnie bo tak
                      przystoi komus kto wprowadza umyslnie w blad innych.
                      Obawiam sie ze poza gardlowianiem i wyzywaniem, przekrecaniem czyichkolwiek
                      wypowiedzi niewiele potrafisz i niewiele wiesz tak naprawde.
                      I to w obliczu caloksztaltu twojej agresywnej -pelnej obelg i wyzwisk
                      ´dyskusji´ - pod tym niezbyt powaznym w koncu tematem - wcale mnie nie dziwi..
                      • goldbaum Nie wiem? To przeciez ty pochodzisz z Wulgarii... 18.12.03, 20:07
                        Nie wiem, jak tam u was wyzywa sie ludzi. Skoro mnie tak nazwalas, to musialas
                        miec jakis powod, mysle sobie.

Tak. Sachsen-Anhalt jest w Niemczech wschodnich (potocznie i politycznie) i
                        rowniez w Niemczech srodkowych (historycznie i faktycznie) ale NIGDY nie w
                        Niemczech POLNOCNO-WSCHODNICH - jak pewien kretyn tutaj to ujal. :)
                        Gratluje ponownie..

Nie probuj tego zrozumiec bo to dla ciebe byt skomplikowane Anuszko.

A teraz zegnam. przy swojej bezgranicznej tepocie udalo ci sie doprowadzic
                        dyskusje do absurdu i jeszcze mnie w nia wciagnac... Baw sie dalej sama.

• Gość: ANka I gdybys chcial odwiedzic tutejsze tereny IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 18:43
                  wzbogac sie najlepiej o te oto pozycje
                  www.videotravel.de/produktkatalog/DIE,WEITE,WELT,AUF,VIDEO,DEUTSCHLAND,DER,OSTEN_70_384_produktkatalog_detail.html
                  • goldbaum Ubolewam. Interesuja mnie landy polnocno-wschodnie 18.12.03, 19:37
                    a to niestety inna okolica. Ale jesli bede chcial zwiedzic "Miteldeutschland" -
                    obiecuje, ze wpadne :)
                • goldbaum kolejny dowod twojej nedzy umyslowej... 18.12.03, 18:55
                  Jestes zalosna w swoich chaotycznym poszukiwaniu jakiegokolwiek punktu
                  zaczepuienia, gdzie mialabys choc troche racji....

Czy ja gdzies kwestionowalem istnienie osadnictwa Slowian na terenie
                  dzisiejszego Sachsen-Anhalt? Nie. Nie pisalem o tym, bo na terenach
                  meklemburgii, Brandenburgii czy Pomorza bylo ono nieporownywalnie
                  intensywniejsze... W odniesieniu do tych Landow uzylem tez okreslenia "polnocno
                  wschodnie" Niemcy i konkretne landy nawet na wszelki wypadek nazwalem.
                  Jak sie okazuje, dla co mniej inteligentnych to jeszcze bylo za malo....

Sachsen Anhalt, jak i wszystkie byle post-dederowskie landy okresla sie od
                  czasu podzialu Niemiec upraszczajac jako "wschod" ale ktos twierdzacy, ze
                  Sachsen-Anhalt jest landem "polnocno-wschodnim" moze byc tylko kompletnym
                  kretynem. Gratuluje!

Historycznie wlasciwym okresleniem (a wiec nie dopiero od podzialu Niemiec)
                  wobec tego regionu bylo i jest do dzisiaj z cala pewnoscia "Mitteldeutschland"
                  i obejmuje Sachsen, Sachsen-Anhalt(!) i Thuringen.

home.t-online.de/home/gymlaucha/71blkkar.htm
                  www.adventjugend.de/mdv/
                  www.pro-bahn.de/mitteldeutschland/
                  www.sachsen-anhalt.de/rcs/LSA/pub/Ch2/fld3od0g0so0a/pgkjnc8ptgqp/index.jsp
                  de.wikipedia.org/wiki/Mitteldeutschland
                  "In diesem Sinne umfasst der Begriff Mitteldeutschland die Länder Sachsen,
                  Sachsen-Anhalt und Thüringen."

Jestes zalosna i przestalas mnie juz bawic. Baw sie dalej sama albo z fredziem
                  lub goidbaumowa.

• Gość: ANka Nie uzyles okreslenia WSCHODNIE niemcy IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 19:29
                    i masz to ´czarno - na bialym ´ w swoim poscie.
                    Nie mozesz juz upasc nizej. I nie udalo ci sie wyprzec klamstwa. Nie obchodzi
                    mnie co bylo ´historycznie´ bo odnosisz sie do tego co jest wspolczesnie. Nie
                    nudz i zajmij sie obrona swoich arabow przed Mosadem bo juz nizej upasc nie
                    mozesz..
                    Z pewnoscia tez ´udowodniles´ ze `Arabowie
                    zaczeli sie bronic po latach szczypania ich przez szariki´ (cytat z niejakiego U
                    z Bostonu- nic o nim nie wiesz prawda?) to zajrzyj na sasiedni watek
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9742429&a=9750046
                    A teraz daj mi i innym spokoj
                    Tu zas gdybys ´raczyl zapomniec´ "Wiesz, ze trzon ludnosci wschodnich Niemiec"
                    raz jeszcze to sformulowanie ktorego uzyles w pierwszym poscie
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9711565&a=9727925
                    Poniewaz byl pierwszy i dotyczyl (powinien bo pod tym watkiem) WSPOLCZESNYCH
                    zwiazkow Polakow z Niemcami to nikt nie mial nawet najmniejszych podstaw
                    przypuszczac ze masz na mysli ´historycznie´ rozumiane wschodnie Niemcy:)
                    Ty tez jestes zalosny i to znacznie bardziej niz ja - tak mysle :)
                    • goldbaum Sachsen-Anhalt to polnocno-wschodni land? 18.12.03, 20:00
                      Czy ty widzisz co ty wyprawiasz, biedna, chora, ograniczona kobieto?

Nie przypuszczalem, ze bede dyskutowal z kretynem, ktory nie odroznia okreslen
                      majacych podloze polityczne jak "wschod", ktory uksztaltowal sie po podziale
                      Niemiec od pojec geograficznych czy wreszcie historycznych.
                      Ze przyjdzie dyskutowac mi z kretynem, ktory wszystkie te okreslenia miesza i
                      myli i jeszcze czepia sie slowek.... Tego doprawdy nie przypuszczalem....

Dobrze, ze przynajmniej nazwalem te Landy, nie wiedzac z jakim kalibrem
                      przyjdzie mi dyskutowac.... No wiec jeszcze raz.. Po podziale Niemiec,
                      wszystkie landy lezace w NRD zwyklo nazywac sie jako "wschod". Dlatego tez
                      piszac o NIEKTORYCH Z NICH NAZWALEM je.... Czy temu zaprzeczysz?

Po pierwszym twoim liscie SPRECYZOWALEM jeszcze dokladniej, zeby nawet takie
                      glaby jak ty zrozumialy o jakie landy mi chodzi..... I wtedy przyszedl Sachsen-
                      Anhalt jako land "polnocno-wschodni" co jest ABSOLUTNAM WYCZYNEM, bo nazwanie
                      Sachsen-Anhalt landem "polnocno-wschodnim" jest KRETYNIZMEM zarowno na podlozu
                      historycznym, geograficznym jak ihistorycznym.... Gratuluje raz jeszcze...

Jestes doprawdy jedyna w swoim rodzaju.

Zajrzyj do innej wypowiedzi, w ktorej TLUMACZE roznice miedzy tymi pojeciami.
                      Praga np. lezy GEOGRAFICZNIE dalej na zachod od Wiednia a mimo to to w
                      odniesieniu do Wiednia uzywa sie okreslenia "Europa Zachodnia" a wobec
                      Pragi "Europe Wschodnia" To straszne, jesli doroslemu czlowiekowi trzeba
                      tlumaczyc rzeczy zrozumiale niekiedy przez 8-latkow.

Sluchaj. Naprwde bijesz wszelkie rekrdy tepoty. Goidbaum i fredzio to przy
                      tobie prawie inteigentni faceci..... dajmy temu juz spokoj.

Pobilas wszystkich dotychczasowych kretynow na leb!
                    • Gość: ANka A tu tozsamosc Goldbauma- ku przestrodze IP: *.ifn-magdeburg.de 18.12.03, 21:02
                      (cytaty z niego samego)
                      -----------------------------
                      Bom czlek zyczliwy...(ten sam post) ...Nie zapomnij zetrzec
                      germanskiej spermy z prezentow zanim dasz dzieciom!
                      ............
                      -----------------------------
                      Jezu jak ty tepa.
                      --------------------------
                      Oczywiscie, ze nikt sie nie cydolil i jak to podczas krucjat i wojen dochodzilo
                      do zabijania po obu stronach. Tyle tylko, ze z pewnoscia nie dochodzilo do
                      tego, czego ty ze swoim "rozleglym" horyzontem jestes jedynie w stanie
                      przypisac krwiozerczym germanom - do mordow na tle narodowosciowam lub
                      etnicznym
                      ------------------------------------------------------------
                      uosabiasz
                      wprost najbardziej prymitywne, betonowe stereotypy (w tym samym poscie zaraz
                      potem).... Zostalibysmy przyjaciolmi,
                      --------------------------------------------------
                      To po co pierniczysz jak nacpana
                      ------------------------------------------
                      Wiem, jak bardzo jestes ograniczona
                      ---------------------------------------------------
                      acha.. Kobiet nie obrazam, tylko kretynki z Wulgarii.
                      --------------------------------------------------------
                      Samotna slowianska kobieta w srodku Niemiec,
                      ------------------------------------------------
                      ----------------------------------------------
                      oczywiscie - bo jestes idiotka
                      ... Nie chcialem tego pisac ale musze.
                      JESTES BEZGRANICZNIE DURNA I OGRANICZONA UMYSLOWO, WIEJSKA CIPA.
                      -----------------------------------------------------------------
                      Ale niczego nie zmieni to w prostym FAKCIE,
                      ktorego w swojej tepocie nie jestes w stanie strawic
                      --------------------------------------------------------
                      duza czesc
                      wspoleczesnej ludnosci germanskiej i (slowianskiej) ma swe korzenie w
                      niesamowicie intensywnym zmieszaniu obu zywiolow na przestrzeni wiekow.
                      ----------------------------------------------------------------------
                      "Skoncentrowanie" sie na wieku 10 lub na wiekach wczesniejszych ma
                      o tyle sens, ze wtedy byla to jeszcze ludnosc slowianska. Z chwila, gdy ta
                      ludnosc (krzyzujac sie lub nie z germanami) utracila swoja mowe i obyczaje
                      PRZESTALA BYC LUDNOSCIA SLOWIANKA i stala sie ludnoscia GERMANSKA.
                      Podpowiem ci: Slowianskosc lub germanskosc nie ma nic wspolnego z genami bo te
                      sa IDENTYCZNE. Slowianskosc lub Germanskosc to tylko i wylacznie kryterium
                      KULTUROWE. Nikt z nikim nie musial sie krzyzowac
                      -------------------------------------------------------------------------
                      Prusakach (bedacych chyba
                      bezsprzecznie synonimem zolnierza) bylo bardzo duzo (chyba najwiecej sposrod
                      wszystkich ludow niemieckojezycznych) slowianskiej krwi.
                      ------------------------------------------------------------------
                      zolnierza?
                      ---------------------------------------------------------------
                      na ich
                      tereny naplywowa mowiaca po niemiecku, ludnosc CHRZESCIJANSKA, o wysoko
                      zaawansowanym know-how

I jak? Starczylo twoje´go betonu na utrzymanie twojego "swiatopogladu"?

najmniej odzywac.
                      -----------------------------------------------------
                      W przeciwienstwie do ciebie nie jest mi obojetne to, co o
                      Polakach mysla inni.
                      -------------------------------------------------------
                      Jest tylko paru kretynow, ktorym podobnie jak
                      tobie podtykam pod nos ich wlasna glupote... Ale to nie "wrogowie" a biedne
                      istoty.
                      --------------------------------------------------------------
                      Jestes kretynka i tyle ode mnie sie dowiedzialas.
                      Jakich ja tu mam wrogow? Kogo?.....
                      Takiego czegos nie mozesz przeciez powaznie nazywac "wrogiem" :)
                      Spakuj walize i wracaj do domu. Swoja postacia wyrzadzilas Polsce juz dosyc
                      szkod...
                      Niewiele interesuja mnie twoje warszawsko-bulgarsko-ukrainskie koligacje
                      rodzinne.
                      -----------------------------------------------------------
                      Inteligentni ludzie podaja fakty, poniewaz maja czasami zludna iluzje, ze ich
                      czytelnicy dysponuja chocby MINIMUM inteligencji i odniosa ja do poprzedniej,
                      wyjatkowo rasistowskiej i prymitywnej wypowiedzi.
                      kogo obchodza twoje zydowskie teorie?i twoj zydowski syn, ktoremu bylo za ciezko
                      w szwedzkim wojsku?
                      ------------------------------------------------------
                      Anton to zyd, ktoy zwial do Szwecji i pluja stamtad na wszystko co polskie.
                      Na geny, na emigrantow, na kulture itd.
                      w twoim wypadku selekcja mialby sens.
                      -----------------------------------------------
                      I to ci w nich najbardziej imponuje, co???? Ha ha ha ha.... Bo to najlepiej
                      znasz z dawnych czasow?

Blondyna w czarnym mundurze SS ganiajaca golego fredzia za pomoca pejcza....
                      :))))))))))))))))))))

Sznela, sznela..... :))))))
                      ----------------------------------------------------

Wiem, jak bardzo jestes ograniczona, dlatego pomoge ci.
                      -------------------------------------------------------
                      Z ta tylko roznica, ze ty poza tym nie masz
                      juz nic do zaoferowania.
                      jakbys tyle nie cpal, to bys nie mial halucynacji biedaku.
                      Boze jaka ty jestes ograniczona...
                      Nie wiem? To przeciez ty pochodzisz z Wulgarii.
                      --------------------------------------------------
                      ----------------------------------------------------------------
                      ostales czkawaki z przejecia ty "historyku"?Czego znow sie paletasz pod nogami?
                      Chcesz, zeby cie znow ktos rozdeptal?
                      ---------------------------------------------------------------
                      najmniej odzywac.
                      ---------------------------------
                      "Nasz"???? Ze niby czyj ...?

---------------------
                      W obliczu takiej nawaly... i ja jestem coraz bardziej sklonny odzywac sie
                      rzadko lub zrezygnowac. Mozesz juz teraz zaczac uwazac mnie za jedna
                      z "najciekawszych" osob.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka