darima_ka 02.06.10, 19:32 Macie? Ja chyba mam fobię czystych rąk. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irene.jg Re: Fobie , natręctwa 02.06.10, 19:41 To raczej forma natręctwa. Czy mam fobie? Raczej rodzaj lęku przed pająkami, żabami i ćmami. Odpowiedz Link
irene.jg Re: Fobie , natręctwa 02.06.10, 19:49 Znałam kogoś, kto nieustannie sprzątał kosztem zabawy dziecka, zdrowia psa wyrzucanego na balkon nawet w zimne dni. Musiało być prawie sterylnie, a kiedy wrócił w nocy mąż i zjadał jakiś posiłek, to ta osoba prawie jak lunatyk zrywała się z łóżka i wycierała blat stołu zmiatając najmniejszy okruszek. Dzisiaj już nie ma tego małżeństwa. Odpowiedz Link
flissy Re: Fobie , natręctwa 02.06.10, 20:03 Węże,żmije i inne taki,,,jak kiedyś na drodze natrafiłem na rozjechaną żmiję to dobre półtora roku omijałem tę trasą,,,a jest to moja jedna z ulubionych. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Fobie , natręctwa 03.06.10, 10:29 Mam lęk wysokości ale nie do przesady, na balkonie 10-tego piętra swobodnie spoglądam w dół trzymając się balustrady. Co jeszcze.... cholera, chyba nic?? Lubię wszelkie zwierzątka, dobrze znoszę ciemność, zamknięte pomieszczenia... aha, mam! Nie cierpię dentystów!! Ujjjjjjjjjjj....... Odpowiedz Link
rena-ta49 Dentofobia 03.06.10, 10:36 Fobia przed dentystą może być nabyta poprzez tzw. warunkowanie klasyczne, które polega na tym, że zaczynamy kojarzyć obiekt wywołujący lęk czyli dentystę z niebezpieczeństwem, bólem, strachem. Lęk przed dentystą tkwi w negatywnych doświadczeniach z dzieciństwa. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Fobie , natręctwa 02.06.10, 20:04 Może to być bardzo uciążliwe , nie tylko dla samego "obdarzonego" taką fobią ,jak i dla otoczenia ,a szczególnie dla bliskich, jak z tego wychodzić , czy koniecznie przy pomocy psychologów? Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Fobie , natręctwa 03.06.10, 10:35 Myślę, że do wszystkiego powinniśmy mieć właściwy dystans? Żaba, mysz, zaskroniec, pająk, nietoperz itd. nie są dla nas groźne, więc nie ma powodów do obaw? Ciemność można rozjaśnić, zamknięte pomieszczenie otworzyć... groźna jest lekkomyślność i głupota nasza i innych ludzi. Odpowiedz Link
jowitta18 Re: Fobie , natręctwa 03.06.10, 11:44 Może nie są groźne, tyle ,ze budzą we mnie obrzydzenie brrrrr Odpowiedz Link
darima_ka Re: Fobie , natręctwa 03.06.10, 15:51 Tadeusz napisał : <groźna jest lekkomyślność i głupota nasza i innych ludzi.> Chyba Tadziu nie mnie miałeś na myśli hęęęę Odpowiedz Link
irene.jg Re: Fobie , natręctwa 03.06.10, 15:55 Zapomniałam o myszy... no i trochę lęk wysokości, wcale niemało się tego uzbierało. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Fobie , natręctwa 04.06.10, 09:38 Ty się przyznajesz do głupoty? hahaha, co za samokrytycyzm Odpowiedz Link