darima_ka 17.10.11, 20:16 Dopiero dzisiaj znalazłam. Czego i w jakiej w kolejności należy przestrzegać , i wpajać dzieciom? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darima_ka Re: Dekalog rodzica 17.10.11, 20:33 www.silnarodzina.pl/pozytywne-zasady,416,1,i.html Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Dekalog rodzica 17.10.11, 21:00 Fajnie, ale ja nie zdąrzyłam . Czym skorupka....Ryj juz duzy Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Dekalog rodzica 18.10.11, 10:37 Ale to rozwinięte. A może by tak w skrócie? 1. Dawaj przykład, 2. Ucz odpowiedzialności, 3. Ucz uczciwości, 4. Dobre uczynki nagradzaj a złe karaj ale unikaj przemocy fizycznej i psychicznej, 5. Postaraj się zdobyć zaufanie dziecka, 6. Musisz mieć autorytet u dzieci, 7. Nie wymuszaj uznania twoich racji lecz przekonuj podając argumenty, 8. Ucz pilności i konsekwencji, 9. Ucz dokładności, dobrego wykonywania zadań 10. Naucz dziecko pewności siebie, to element niezbędny we współczesnym świecie. Tyle wydumałem przez tę chwilę... Odpowiedz Link
darima_ka Ja znalazłam lepszy :D 18.10.11, 18:53 Nie krzycz (ewentualnie raz w tygodniu). Nie rób więcej niż trzeba (gdzie za dobra matka, tam nic nie warta córka). Pamiętaj o miłości (jedynie miłość przekonuje). Świeć przykładem (w wychowaniu słowa są mało ważne). Naucz się mówić (broń może zwyciężyć, ale jedynie słowo może przekonać). Pamiętaj, abyś był zawsze przykładem dla swojego dziecka (słowo to dźwięk, przykład to dowód). Nie musisz być nieomylny (nazbyt błyszczące lustra oślepiają oczy). Nie zapominajcie o modlitwie (modlitwa to nie wypowiadanie słów, ale otrzymywanie siły). Pamiętajcie, abyście byli uśmiechnięci (rodzice, którzy nie lubią wychowywać, minęli się ze swoim powołaniem). Nie chciej tego, aby twoje dziecko było inne niż jest (każdy człowiek jest cenny, każdy człowiek jest niezwykły). Oczywiście nie krzyczę , no może raz w tygodniu,ewentualnie dwa razy Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Ja znalazłam lepszy :D 19.10.11, 11:33 No widzisz, Ty znachodzisz cudze a ja wymyślam własne. Na tym polega różnica między przeciętniakiem Darimką a gieniuszem Tadziem Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Ja znalazłam lepszy :D 19.10.11, 13:41 Hahaha , kumo chwalą nas , wy mnie ja was Odpowiedz Link