Dodaj do ulubionych

25 lat wolności

04.06.14, 11:41
"Adam Michnik: mnie się wydawało, że nie robię żadnych świństw

- Mnie się wy­da­wa­ło, że nie robię żad­nych świństw. A jak ktoś mi mówi, że z ge­ne­ra­łem piłem wódkę, to od­po­wia­dam, że nie, bo on był abs­ty­nen­tem. Że z Urba­nem spo­tka­łem się w re­stau­ra­cji? A gdzie mia­łem się spo­tkać: w ka­mie­nio­ło­mach, w ka­na­łach? - mówi na ła­mach "Ga­ze­ty Wy­bor­czej" Adam Mich­nik. Były opo­zy­cjo­ni­sta z cza­sów PRL pod­su­mo­wu­je pol­ską trans­for­ma­cję, chwa­li Do­nal­da Tuska i mocno kry­ty­ku­je PiS.

Gdy w 90 tym wykorzystując znajomości z lat opozycji zwróciłem się do Michnika /poprzez dziennikarkę z GW/ by opublikował to co wykryła Jego podkomendna /przekręty mieszkaniowe w fabryce/ to co zrobił ? dziennikarka odpowiedziała mi że przykro Jej bardzo ale Jej artykuł przez szefa został wydupcony.
Więc niech nie pie...li mi tu głupot że nie robił świństw bo dobrze wiem co wtedy robił. Nie rozwinę tematu bo nie chcę mieć służb w mieszkaniu wchodzących bez zaproszenia bladym świtem smile
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 11:56
      Za to co napisałeś miałbyś mieć szykany służb ? Przecież to/tu nie jest IV RP . wink
      A Michnikowi wydawało się jedynie , że nie robi świństw. Sam to pisze.
      Szukasz ludzi-aniołów, bezgrzesznych ?
      • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 11:57
        Zacząłeś tak pięknie zatytułowany wątek od takiej pierdoły.
        Po to by obniżyć znaczenie tego dnia ????
        • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 12:07
          Jakie znaczenie człowieku jakiego dnia !?!? dla mnie ten dzień to dzień hańby a nie żadne święto !!! dziś Jaruzelski i Kiszczak błogosławią takim jak Ty smile rechotem rechotanym przez pogrobowców i kapusi.
          • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 12:23
            Jakim jestem ... nie wiesz. Dla mnie to jest święto ... bo 25 lat temu miałem bezpośredni udział w historycznych wyborach i narodzinach wolnej Polski . Minione 25 lat potwierdziło, że Polacy
            wybrali wtedy prawidłową drogę. Innej , lepszej nie było. I wybór sprawdził się. Polska jest na prostej. Dlatego mam prawo być zadowolony.

I nie zakrzyczysz mnie, nie masz prawa/żadnych podstaw by nazywać kogokolwiek
            pogrobowcem czy kapusiem. Polacy nie dzielą się teraz na pogrobowców i panów
            ale na mądrych i głupich.
            • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 12:33
              Pod adekwatną nazwą wątku ---
              • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 12:37
                "Polacy nie dzielą się teraz na pogrobowców i panów
                ale na mądrych i głupich."
                Akurat z tym się zgadzam. A że głupich u nas dostatek to głupi świętują a mądrzy na emigracji.
                • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 12:53
                  Przesada. Głupich nie sieją ale mamy ich o wiele za dużo. Skutecznie jednak sypią piach pod kola polskiego pojazdu. Ale nie mają recepty na uzdrowienie polskich rządów.
                  • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 13:04
                    Sam sobie odpowiedziałeś - że w swej większości jesteśmy głupcami. Powiedziałbym że do kwadratu a nawet do sześcianu. A że recepty nie mamy na uzdrowienie ? owszem, jest recepta - ale wciąż deptana przez polactwo czyli przez większość smile
                    • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 13:18
                      Myślisz Skuter że ja w 80 tych to gruchy kradłem z sadu bambra ? nie, zapierdalałem w fabryce po dwanaście godzin na dobę i konspirę robiłem. Łączyłem jedno z drugim. Myślisz że krytykując to co obecne mam jakieś żale i kwasy - że nie odznaczono mnie i żalę się za to ? jebię zaszczyty bo ja nigdy nic nie robiłem na pokaz. wątpię żebyś kumał o czym mówię. Bo musiałbyś wrastać w takim środowisku jak ja i takie otoczenie mieć. Tylko nie obraź się oki ?
                      • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 13:26
                        Jasne. Ale w każdym miejscu będąc trzeba być Polakiem i uznawać (robiąc to w ślepo, nie wiedząc "kto jest kto") go - przyjaźnie - za równego sobie.
          • tadeusz_ski.51 Re: 25 lat wolności 05.06.14, 13:53
            czarek_sz napisał:
            > Jakie znaczenie człowieku jakiego dnia !?!? dla mnie ten dzień to dzień hańby a
            > nie żadne święto !!! ...
            ----------------------
            Dokładnie! Masz mój głos! ... Tylko startuj gdzieś. Samo narzekanie niczego nie poprawi.
            • czarek_sz Re: 25 lat wolności 05.06.14, 20:35
              Ani mi się śni. Ponownie zaczynać coś co z góry skazane na niepowodzenie. Bo u mnie nauka nie idzie w las drogi Tadku.

tadeusz_ski.51 napisał:

> czarek_sz napisał:
              > > Jakie znaczenie człowieku jakiego dnia !?!? dla mnie ten dzień to dzień h
              > ańby a
              > > nie żadne święto !!! ...
              > ----------------------
              > Dokładnie! Masz mój głos! ... Tylko startuj gdzieś. Samo narzekanie niczego nie
              > poprawi.
    • rena-ta49 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 13:36
      Dziś nie wiadomo co gorsze: gospodarczy system nakazowo-rodzielczy za PRL czy gospodarczy system zadłużeniowo-bankrucki jaki realizuje rząd PO.
      Czy bezdyskusyjne podporządkowanie ZSRR czy jeszcze bardziej bezdyskusyjne podporządkowanie Brukseli i Waszyngtonowi?
      • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 13:47
        Uważasz że innej drogi nie ma prócz rozpierda..nia Polski na kawałki za srebrniki ? bo ja śmiem twierdzić że jest. Inna droga
      • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 13:50
        Tak. Ale ważne by wyciągać wnioski z popełnianych błędów, opierając się na sprawdzonych wzorcach i.... dokonywać zmian w biegu.
        Tego nie ma. Społeczeństwa obywatelskiego nie zbudowaliśmy, demokrację wykorzystujemy dobrze - ale do celów partyjnych, rola państwa w stymulowaniu rozwoju gospodarczego jest za mała,....
        • rena-ta49 Panowie nie sprzeczajcie sie ,a przeczytajcie 04.06.14, 13:54
          jak ludzie młodzi to widzą.Może da wam to coś do myślenia?
          "A z czego nasze pokolenie ma się cieszyć? Z tego, że mamy możliwość uciec z biedującego państwa? Z przekrętów, układów, politycznego chamstwa i bandytyzmu?"
          wpolityce.pl/polityka/199125-a-z-czego-nasze-pokolenie-ma-sie-cieszyc-z-tego-ze-mamy-mozliwosc-uciec-z-biedujacego-panstwa-z-przekretow-ukladow-politycznego-chamstwa-i-bandytyzmu
          • czarek_sz Re: Panowie nie sprzeczajcie sie ,a przeczytajcie 04.06.14, 14:07
            Skuter dobrze mówi ale gość jest na takim etapie na jakim byłem po 80 tym smile byłem naiwny i wierzący że Lech Wałęsa to szermierz któremu ja pomagam żeby obalić komunę. Buhaha smile
            • rena-ta49 Re: Panowie nie sprzeczajcie sie ,a przeczytajcie 04.06.14, 14:14
              Wszyscy mieliśmy wtedy nadzieję na coś lepszego.
              • czarek_sz Re: Panowie nie sprzeczajcie sie ,a przeczytajcie 04.06.14, 14:26
                A czemu teraz nie wychodzimy na ulice by zaprotestować - potrafisz odpowiedzieć ?
                • skuter44 Re: Panowie nie sprzeczajcie sie ,a przeczytajcie 04.06.14, 15:20
                  Wałęsa przewodniczył prężnie, sprawnie i uczciwie narodowi w obalaniu komuny. Tego mu nie odbierzesz. Nie mogliśmy jednak wymagać od niego by ciągnął ten majdan dalej. Przerastało to jego siły. Sam to zauważył. Oddał pałeczkę młodym i wykształconym ideowym kolegom.

A co było i jest .... to wiemy. Polacy w większości akceptują zmiany i dorobek Nowej Polski.
                  A dalej ..... o tym (mówi teraz właśnie) mówił Prezydent w swoim expose na posiedzeniu Zgromadzenia Narodowego.
                  • czarek_sz Re: Panowie nie sprzeczajcie sie ,a przeczytajcie 04.06.14, 15:47
                    Dla mnie był jest i pozostanie zdrajcą. Symbolem zdrady na wieki wieków. Jak myślisz, że gdyby tacy jak ja wiedzieli kim jest Wałęsa że gra na dwa fronty to wpieprzalibyśmy się w opozycję wychodziliśmy na ulicę ? a gówno. Za Bolka pióra bym nie oddał ale za Polskę wszystko. A ten szmaciarz sprzedał naszą walkę za śmieszne grosze. Jebał go pies.
                    • skuter44 Re: Panowie nie sprzeczajcie sie ,a przeczytajcie 04.06.14, 16:36
                      Czarku od początku, do dziś formacja związkowców pcha/pchała nas do komunizmu. Wystarczy poczytać 21 postulatów. To dopiero potem doradcy z : KOR i decydenci/naukowcy prostowali tę drogę .
                      Przypomnijmy. O take Polske Ci chodziło ? :
                      1.Akceptacja niezależnych od partii i pracodawców wolnych związków zawodowych, wynikająca z ratyfikowanej przez PRL Konwencji nr 87 Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej wolności związkowych.
                      2.Zagwarantowanie prawa do strajku oraz bezpieczeństwa strajkującym i osobom wspomagającym.
                      3.Przestrzegać zagwarantowaną w Konstytucji PRL wolność słowa, druku, publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań.
                      4.a) przywrócić do poprzednich praw: – ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976, – studentów wydalonych z uczelni za przekonania,b) zwolnić wszystkich więźniów politycznych (w tym Edmunda Zadrożyńskiego, Jana Kozłowskiego, Marka Kozłowskiego),c) znieść represje za przekonania.
                      5.Podać w środkach masowego przekazu informację o utworzeniu Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego oraz publikować jego żądania.
                      6.Podjąć realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji kryzysowej poprzez: a) podawanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji społeczno-gospodarczej,b) umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w dyskusji nad programem reform.
                      7.Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku jak za urlop wypoczynkowy z funduszu CRZZ.
                      8.Podnieść wynagrodzenie zasadnicze każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.
                      9.Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza.
                      10.Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko i wyłącznie nadwyżki.
                      11.Wprowadzić na mięso i przetwory kartki – bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku).
                      12.Znieść ceny komercyjne i sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.
                      13.Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej, oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.
                      14.Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.
                      15.Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.
                      16.Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym.
                      17.Zapewnić odpowiednią liczbę miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących.
                      18.Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka.
                      19.Skrócić czas oczekiwania na mieszkanie.
                      20.Podnieść diety z 40 zł do 100 zł i dodatek za rozłąkę.
                      21.Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie 4-brygadowym brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami wolnymi od pracy.
                      • darima_ka Hahaha 04.06.14, 17:03
                        www.youtube.com/watch?v=bIV68CFknNI
                        • skuter44 Re: Hahaha 04.06.14, 17:47
                          Przejaskrawione trochę , ale wybory wygrane przez siły społeczne , zgrupowane wokół "Solidarności", były sygnałem do pakowania się ludziom z nadania PZPR. Koło historii raptem odwróciło się. Nowe siły polityczne przejmując władzę przejęły zwyczaje poprzedników. Nowe władze szybko obsadziły (i czynią to dziś) stanowiska kierownicze swoimi , na początku bez konkursów, w nagrodę za walkę z lub popieranie ludzi Solidarności. Droga do stanowisk dla fachowców z poprzedniego ustroju okazała się być "pod górkę".

To chyba była "normalność" , zgodnie z zasadą - zwycięzcy zawsze mają rację. Ale taka polityka kadrowa nie służyła najlepiej przyspieszaniu transformacji ustrojowej. Wtedy należało postawić na najlepszych fachowców bo zarówno kierownicy z czasów PRL jak i nowo mianowani (spośród działaczy "S") nie mieli wystarczającego doświadczenia w nowych warunkach gospodarki rynkowej.
                          • czarek_sz Re: Hahaha 04.06.14, 18:53
                            Jakie nowe siły daj spokój Skuter brachu bo bebechy ze śmiechu wytrzęsę smile i te nowe siły powiedziały o Stanach że USA to obce mocarstwo gdy prokurator zwrócił się o pomoc w sprawie katastrofy pod Smoleńskiem. Człowieku otrzeźwiej bo tu jest Polska a nie jakaś tam demokracja smile
    • grzech_o_1 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 19:34
      Czarek. No i nazachwycali się wszyscy 25 leciem Wolności?, Solidarości, Sprawiedliwości? Znowy wywalone kupa milionów dla zabawy eliit.
      Jeszcze ten cyrk z Obamą. Nagadał głupot. Nasi zachwycenii na kolanach. Bo obiecał kilku "świeżym" państwom miliard EURO, smieszna suma. Przezydent Czech powiedział, że Czechom żadne wojska amerykańskie nie sa potrzebne. Merkel imprę w Warszawie olała.
      Impra Obamie była w Polsce potrzebna, bo tylko u nas mógł na te kilkanaście minut spotkać się z nowym prezydentem Ukrainy. nic więcej.
      Siadł w samolot, pieprzną się na kanapę, kulasy na drugą. Walnął drinka. Wyląduje w Brukseli, wykąpie się i rozpocznie sie impreza dla której do Europy przyleciał - Szczyt G-7.
      Kiż zapomniał, co Polakom gadał. Ale nasi będą piać jeszcze ileś tam dni.
      Tusk? Publicznie - "nie ma dla Polski większego przyjaciela niz USA".
      A Komorowski plótł niczym Piekarski na mękach.
      • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 19:49
        Dokładnie. Ta wizyta to porażka która przez lata będzie odtrąbiana jako zwycięstwo.
      • al-szamanka Re: 25 lat wolności 04.06.14, 20:43
        grzech_o_1 napisał:

> nazachwycali się wszyscy 25 leciem Wolności?, Solidarości, Sprawie
        > dliwości? Znowy wywalone kupa milionów dla zabawy eliit.

> Jeszcze ten cyrk z Obamą. Nagadał głupot. Nasi zachwycenii na kolanach.
        > Impra Obamie była w Polsce potrzebna, bo tylko u nas mógł na te kilkanaście min
        > ut spotkać się z nowym prezydentem Ukrainy.
        nic więcej.
        > Siadł w samolot, pieprzną się na kanapę, kulasy na drugą. Walnął drinka. Wylądu
        > je w Brukseli, wykąpie się i rozpocznie sie impreza dla której do Europy przyle
        > ciał - Szczyt G-7.

> Kiż zapomniał, co Polakom gadał. Ale nasi będą piać jeszcze ileś tam dni.
        > Tusk? Publicznie - "nie ma dla Polski większego przyjaciela niz USA".

Tak w sumie to nie jestem pewna, czy Obama w ogóle wiedział, w jakim kraju się znajduje. Przecież politycy amerykańscy nie widzą różnicy między Mołdawią, Polską, Rumunią czy inną Wątrobią. To jest dla nich jedno i to samo.
        • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 20:52
          Ale świetne podsumowanie - wątrobiana Polska smile z oddali widać lepiej ?
        • grzech_o_1 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 21:51
          Jestem na bieżąco w kontakcie z siostrą w USA. A jest tam od 1986 roku. Temat w tamtejszych mediach prawie zerowy. Tylę, że jest w Europie, spotkanie z nowym prezydentem Ukrainy i najważniejszy cel - szczyt G-7 w Brukseli.
          Przecież wszyscy zdziwieni, że do Warszawy nie przyjechała Merkel. Przysłała tylko prezydenta Niemiec, nic nie znacząca osobę.
          • m.maska Re: 25 lat wolności 05.06.14, 11:16
            Siedze wlasnie w Polsce z moim bratem, ktory ponad 40 lat pracowal u Amerykanow, podobnie jak moj maz... sluchalismy wczoraj tych komentarzy w jakiejs stacji tv, ludzie dzwonili i zachlystywali sie jakie to wielkie swieto: Obama przyjechal.
            Brat spytal mnie tylko: co oni pieprza jak poplatani? jakie to ma znaczenie?
            Ja sobie juz wczesniej poczytalam co nieco na forach, czesc widzi to trzezwo, ale sa i tacy, ktorzy uznali to za prawdziwe "wyroznienie" dla Polski i tak od wiekow obiecujemy sobie cos od innych.
            • rena-ta49 Re: 25 lat wolności 05.06.14, 13:58
              A media światowe też z zachwytu nad tą wizyta tak "piały" jak nasze?
              • m.maska Re: 25 lat wolności 05.06.14, 14:37
                Z zachwytu nie... zwyczajna wiadomosc jak kazda inna... w drodze do Brukseli zahaczyl o Warszawe, ale glownie przylecial na spotkanie G-7 i rocznice ladowania wojsk amerykanskich w Normandii.
                Zanim sie zaczniemy zachlystywac tym "wielkim wyroznieniem" lepiej odczekac i zobaczyc co z tego wyjdzie.
                Nie nalezy mylic tak oczywistych spraw jak wizyta JFK w Berlinie, kiedy to powiedzial "Ich bin ein Berliner" - bo to wydarzylo sie juz po blokadzie Berlina i pomocy jakiej wtedy miastu udzielili Amerykanie i nie byly to czcze obiecanki - JFK sam siebie poklepal po plecach i mile polechtal Amerykanow. Teraz to takie sobie gadanie politykow. Najlepszym dowodem tej wielkiej "przyjazni" jest zniesienie wiz dla Litwy, Lotwy, Estonii, Czech, Slowacji, Slowenii ale "przyjaciol" trzyma sie na odleglosc kija.
      • darima_ka Re: 25 lat wolności 04.06.14, 20:55
        grzech_o_1 napisał:

> Czarek. No i nazachwycali się wszyscy 25 leciem Wolności?, Solidarości, Sprawie
        > dliwości? Znowy wywalone kupa milionów dla zabawy eliit.
        > Jeszcze ten cyrk z Obamą. Nagadał głupot. Nasi zachwycenii na kolanach. Bo obie
        > cał kilku "świeżym" państwom miliard EURO, smieszna suma. Przezydent Czech powi
        > edział, że Czechom żadne wojska amerykańskie nie sa potrzebne. Merkel imprę w W
        > arszawie olała.
        > Impra Obamie była w Polsce potrzebna, bo tylko u nas mógł na te kilkanaście min
        > ut spotkać się z nowym prezydentem Ukrainy. nic więcej.
        > Siadł w samolot, pieprzną się na kanapę, kulasy na drugą. Walnął drinka. Wylądu
        > je w Brukseli, wykąpie się i rozpocznie sie impreza dla której do Europy przyle
        > ciał - Szczyt G-7.
        > Kiż zapomniał, co Polakom gadał. Ale nasi będą piać jeszcze ileś tam dni.
        > Tusk? Publicznie - "nie ma dla Polski większego przyjaciela niz USA".
        > A Komorowski plótł niczym Piekarski na mękach.

Doskonale to ująłeś ,nie zrobiłabym tego lepiej!
        • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 21:02
          Co z tego że to napisał /i chwała Mu za to/skoro nic z tego nie wyniknie. Obama był Obama odleciał o czym żaden Amerykanin nie wie i nie będzie wiedział a GW będzie piała o wizycie długo długo. Pawiuje tym.
    • admarela Re: 25 lat wolności 04.06.14, 21:21
      Świetny tekst Matki Kurki:
      • skuter44 Re: 25 lat wolności 04.06.14, 21:32
        Nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Pozostaję przy swoim zdaniu.
        • czarek_sz Re: 25 lat wolności 04.06.14, 21:44
          Szkoda że jesteś z tych którzy są za a nawet przeciw. Szkoda.
          • skuter44 Re: 25 lat wolności 05.06.14, 10:24
            Czarku. Cieszę się z tej opinii. Nie daję się zaszufladkować. Mam swój rozum. Jestem wolnym człowiekiem i dlatego często bardzo mam odmienne zdanie. Dlatego zdarza się , że raz jest ono zgodne z ideologią prawicy - PiS, PO (i jej działaniami) a innym razem z poglądami lewicy - związków zawodowych, partii lewicowych. Dla mnie ważne jest by politycy mieli kalkulacje ekonomiczne i godzili je z potrzebami społecznymi ale też gospodarczymi.
            Szkoda, że część polemistów trzyma się mocno (jak rzep psiego ogona) nierealnych wizji Polski i kreuje zmiany rodem z PRL. Chyba nie wie , że głoszone państwo socjalne, socjalistyczne, solidarnościowe , z równymi płacami i emeryturami - to droga dla nas zła i zgubna (wg mnie).
            • tadeusz_ski.51 Re: 25 lat wolności 05.06.14, 14:08
              skuter44 napisał:
              > .... Nie daję się zaszufladkować. Mam swój rozum.
              > Jestem wolnym człowiekiem i dlatego często bardzo mam odmienne zdanie. Dlatego
              > zdarza się , że raz jest ono zgodne z ideologią prawicy - PiS, PO (i jej dział
              > aniami) a innym razem z poglądami lewicy - związków zawodowych, partii lewicowy
              > ch. Dla mnie ważne jest by politycy mieli kalkulacje ekonomiczne i godzili je z
              > potrzebami społecznymi ale też gospodarczymi.
              --------------------------
              Zgoda

> Szkoda, że część polemistów trzyma się mocno (jak rzep psiego ogona) niereal
              > nych wizji Polski i kreuje zmiany rodem z PRL.
              Chyba nie wie , że głoszone
              > państwo socjalne, socjalistyczne, solidarnościowe , z równymi płacami i emeryt
              > urami - to droga dla nas zła i zgubna (wg mnie).
              -------------------------------------
              Nie wiedzą? Chyba wiedzą ale mają w tym jakiś interes. Nie wydaje mi sie aby byli tak mało rozgarnięci?
              Co do "urawniłowki" to jasne, że ta droga prowadzi do zapaści. Nie według Ciebie Skuter, według zdrowego rozsądku i praktyki. Wszakże należy spojrzeć krytycznie na system "wyceny" wartości jednostek. Miarą jest tu ilość posiadanej kasy, majątku, wpływów i znajomości a nie indywidualne cechy człowieka. Prymitywy, bandyci, handlarze narkotyków, aferzyści, oszuści i złodzieje są szanowani i przyjmowanie na salonach. O ile mają odpowiednio dużo nagrabione. Nikt nie pyta skąd, w jaki sposób powstały te fortuny, ważne że nadziany.
              • darima_ka Re: 25 lat wolności 05.06.14, 18:07
                vide Bielecki i inni.
              • skuter44 Re: 25 lat wolności 05.06.14, 20:30
                Tadeusz piszesz , m.in.:... Generalnie zgadzam się z Twoim wpisem. Bardzo jestem za tym fragmentem ... "należy spojrzeć krytycznie na system "wyceny" wartości jednostek."

Dodał bym swoje trzy grosze.
                Płaca minimalna u nas jest bardzo niska. Podniesienie jej o kilkaset złotych i zwiększenie pomocy socjalnej dla najbiedniejszych jest pilną koniecznością . Płace są u nas nowiem najniższe w Europie a zjawisko ubóstwa powszechne i rosnące. Decyzje takie mogły by w jakimś małym stopniu ożywić gospodarkę, uspokoić nastrój społecznego niezadowolenia.
                Poza tym czas najwyższy by uregulować w państwie problem ogromnych, nieuzasadnionych niczym, różnic płacowych. Mamy wzorce z innych państw. Ba, nawet w PRL było ustalone, że
                (na przykład) urzędnicy na takich to stanowiskach (w skali kraju) nie mogą zarobić więcej niż
                1,8 średniej płacy w administracji. I tak mała rozpiętość plac była między inspektorem i dyrektorem wydziału, a wojewoda mógł zarobić 2,8 średniej płacy . Do tego miejsca pracy w państwowej gospodarce i państwowych urzędach dominowały, było ich najwięcej . A więc sztywne relacje (widełki) obowiązywały w całym kraju.
                • czarek_sz Re: 25 lat wolności 05.06.14, 20:41
                  Podziwiam Twoją wiarę Skuter w to że III RP weźmie sobie do serca Twoje słowa i wcieli to o czym piszesz w czyn. Krew pot i łzy - dopiero to spowoduje że mogą zajść takie zmiany w tym kraju o jakich piszesz.
            • rena-ta49 Re: 25 lat wolności 05.06.14, 14:29
              Czyli uważasz ,ze płaca 2,5 zł/h to nie jest niewolnictwo w Polsce?
              Takiej Polski chcesz, o taką chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka