Dodaj do ulubionych

Październik

01.10.17, 07:59
To już prawdziwie jesienny miesiąc,ze zmianą czasu na zimowy.
Chociaż coraz głośniej o tym by zaniechać zmian czasu.
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 01.10.2017 01.10.17, 08:06
      Niedzielny poranek słoneczny,ale b. rześki.
      Miłego dniasmile
      • czarek_sz Re: 01.10.2017 01.10.17, 08:54
        Jest słonecznie ale ranki i wieczory są coraz zimniejsze. W piątek byłem w Kampinosie już o siódmej rano i zimno było jak jasna cholera smile nie mniej grzyby jeszcze są, przywiozłem ok 10 kg. Sam bo ślubna nie ma siły chodzić tyle co ja. Jeszcze jeden góra dwa wypady i koniec sezonu za to w piwnicy półki ze słoikami z grzybami w różnej postaci się uginają.
        • rena-ta49 Re: 01.10.2017 01.10.17, 15:38
          czarek_sz napisał:

> Jest słonecznie ale ranki i wieczory są coraz zimniejsze. W piątek byłem w Kamp
          > inosie już o siódmej rano i zimno było jak jasna cholera smile nie mniej grzyby j
          > eszcze są, przywiozłem ok 10 kg. Sam bo ślubna nie ma siły chodzić tyle co ja.
          > Jeszcze jeden góra dwa wypady i koniec sezonu za to w piwnicy półki ze słoikami
          > z grzybami w różnej postaci się uginają.

Fakt,jakoś wcześnie przyszło to nocne zimno.Tylko patrzeć przymrozków.
          Moja rodzinka też wraca z lasu z pełnymi koszami,wiadrami grzybów.
          Takich zbiorów od kilku lat nie było.

• rudka-a Re: 01.10.2017 01.10.17, 21:24
            Niech sie jesień postara wink
            oby była piekna, kolorowa....
            licze na taką wink)
            • rena-ta49 Re: 01.10.2017 02.10.17, 08:01
              rudka-a napisała:

> Niech sie jesień postara wink
              > oby była piekna, kolorowa....
              > licze na taką wink)
              >
              >
              >
              >

Październik będzie cieplejszy i bardziej słoneczny od września?
              Nie mam nic przeciwkosmilesmile
              • rena-ta49 Re: 02.10.2017 02.10.17, 08:07
                Mgły opadły i na niebie króluje słońce,które szybko podniesie temp.
                Miłego poniedziałku i całego tygodniasmilesmile
                • rudka-a Re: 02.10.2017 02.10.17, 20:05
                  Już zapowiadaja zmiany...deszcz, chłód
                  a tyle trąbili o złotej, pieknej jesieni wink
                  czarodziejska kula zawiodła smile
                  • rena-ta49 Re: 02.10.2017 02.10.17, 20:27
                    rudka-a napisała:

> Już zapowiadaja zmiany...deszcz, chłód
                    > a tyle trąbili o złotej, pieknej jesieni wink
                    > czarodziejska kula zawiodła smile
                    >
                    >

Będzie więcej jesieni w jesieni? smile
                    • rena-ta49 Re: 03.10.2017 03.10.17, 08:45
                      Dzisiaj słoneczka na niebie nie ujrzymy,
                      tym samym nie ma co liczyć na ciepło.
                      Parasol niezbędny,trzeba tylko uważać by nie zostać policzonąsmilesmile
                      https://pbs.twimg.com/media/DLMYcuHV4AAJQHQ.jpg
                      • rena-ta49 Re: 03.10.2017 03.10.17, 08:51
                        rena-ta49 napisała:

> Dzisiaj słoneczka na niebie nie ujrzymy,
                        > tym samym nie ma co liczyć na ciepło.
                        > Parasol niezbędny,trzeba tylko uważać by nie zostać policzonąsmilesmile
                        > https://pbs.twimg.com/media/DLMYcuHV4AAJQHQ.jpg

Niebo robi sobie polewkę z czarny wtoreksmilesmile
                        • rena-ta49 Re: 04.10.2017 04.10.17, 07:49
                          https://pbs.twimg.com/media/DLREjrQXcAAhFsU.jpg

Niech środa będzie piękna,jak te kwiatysmile
                          • rena-ta49 Re: 05.10.2017 05.10.17, 08:06
                            Na dzisiaj prognozy bardzo niepokojące,synoptycy zapowiadają silny wiatr.
                            W porywach może osiągać nawet 130 km/h ,narobi szkód?
                            • rena-ta49 Re: 05.10.2017 05.10.17, 08:09
                              https://pbs.twimg.com/media/DLWiOLNW0AAaRrc.jpg
                              • rudka-a Re: 05.10.2017 05.10.17, 23:49
                                Już narobił, a noc trwać jeszcze parę godzin będzie...
                                taka ta złota, polska jesień? sad
                                • rena-ta49 Re: 05.10.2017 06.10.17, 08:10
                                  rudka-a napisała:

> Już narobił, a noc trwać jeszcze parę godzin będzie...
                                  > taka ta złota, polska jesień? sad
                                  >
                                  >

Ogromnych szkód poczynił.są ofiary śmiertelne i rannesad
                                  Miałam nadzieję,że wraz z końcem lata skończą się wichury,myliłam się.
                                  • rena-ta49 Re: 06.10.2017 06.10.17, 08:16
                                    Orkan Ksawery osłabł.Sprzątanie szkód będzie trwało jeszcze długo.
                                    Niech piątek będzie spokojny pogodowo.
                                    • rena-ta49 Re: 07.10.2017 07.10.17, 10:43
                                      Sobota niech będzie przyjemna.
                                      https://pbs.twimg.com/media/DLblhEaXkAAacaT.jpg
                                      • rena-ta49 Re: 08.10.2017 08.10.17, 08:29
                                        Dzisiejszy dzień nie zapowiada się zachęcająco,możemy liczyć tylko na deszcz.
                                        • rudka-a Re: 08.10.2017 08.10.17, 16:34
                                          A tak głośno piali, że październik będzie słoneczny, złoty, mieniacy się kolorami....
                                          i znów fiasko.....poczestował nas wichurą, deszczem...
                                          nie widzę w prognozach szczególnych zmian...
                                          i tak przyjdzie nam niedługo w szarościach żyć...
                                          cięzki, to czas....smile
                                          • rena-ta49 Re: 08.10.2017 09.10.17, 08:09
                                            rudka-a napisała:

> A tak głośno piali, że październik będzie słoneczny, złoty, mieniacy się kolora
                                            > mi....
                                            > i znów fiasko.....poczestował nas wichurą, deszczem...
                                            > nie widzę w prognozach szczególnych zmian...
                                            > i tak przyjdzie nam niedługo w szarościach żyć...
                                            > cięzki, to czas....smile
                                            >
                                            >
                                            Wcześnie przyszła ta słotna ,zimna jesień.
                                            Mało słońca,dużo deszczu.
                                            Taka była też wiosna,zimna bez słońca.
                                            Generalnie rok pogodowo niezbyt udany,pamiętam ,że w maju spadło sporo śniegu.
                                            Chociaż szybko stopniał,to kwitnące drzewa pomarzły.
                                            • rena-ta49 Re: 09.10.2017 09.10.17, 08:11
                                              https://pbs.twimg.com/media/DLqv537X4AAD9k4.jpg

Wydawało się ,że słońce zagości na niebie,ale już chmury przykryły niebo.
                                              • rena-ta49 Re: 10.10.2017 10.10.17, 08:34
                                                Wtorek pogodowo będzie podobny do poniedziałku?

• rena-ta49 Re: 11.10.2017 11.10.17, 08:18
                                                  Środa,brzydka i deszczowa.
                                                  Podobno weekend ma przynieść słońce.
                                                  • rena-ta49 Re: 12.10.2017 12.10.17, 07:59
                                                    Może ujrzymy dziś trochę słońca,co przypomni nam o złotej polskiej jesieni.
                                                  • rena-ta49 Re: 13.10.2017 13.10.17, 08:15
                                                    Piątek 13-tego niech będzie ciepły i słonecznysmile
                                                  • rena-ta49 Re: 14.10.2017 14.10.17, 08:29
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DL6poa6WsAA5qsy.jpg

Zapowiada się słoneczna i ciepła sobota.
                                                  • rena-ta49 Re: 15.10.2017 15.10.17, 07:57
                                                    Dzień dobry. Rodzinnego radosnego dnia.
                                                    ,,Kto nie wie, dokąd zmierza,
                                                    nigdy nigdzie nie dojdzie".

• rena-ta49 Re: 16.10.2017 16.10.17, 08:06
                                                    Zrobiło nam sie lato,od rana słoneczko królujesmile
                                                    Miłego poniedziałku i całego tygodnia.
                                                  • opuncja.figowa.1 Re: 16.10.2017 16.10.17, 10:51
                                                    Ładniej, niż w lipcusmile Oby tak dalej!
                                                  • rena-ta49 Re: 16.10.2017 16.10.17, 12:04
                                                    opuncja.figowa.1 napisała:

> Ładniej, niż w lipcusmile Oby tak dalej!

Uwielbiam taką piękną jesień,jestem wręcz chora ,ze nie mogę wyjść z domusad
                                                    Zapewne kiedy juz wyjdę,to to "lato" sobie odejdzie.
                                                    Liczę już dni,26 za 9 dni.
                                                  • rena-ta49 Re: 17.10.2017 17.10.17, 08:02
                                                    Piękne lato tej jesienismile
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DMSJ_sAXcAAEg8f.jpg
                                                    twitter.com/UsidusPL/status/920011963731775490
                                                  • rena-ta49 Re: 18.10.2017 18.10.17, 08:18
                                                    Piękne lato tej jesieni trwa.
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DMZQf4JX0AEYswZ.jpg
                                                  • rena-ta49 Re: 19.10.2017 19.10.17, 08:05
                                                    Miłego czwartkusmile
                                                    O tej porze kawa,smakuje jak śmietana
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DMenkqSW4AE1_qi.jpg
                                                  • rena-ta49 Re: 20.10.2017 20.10.17, 09:43
                                                    Za oknem mleko.Późno słoneczko wyjdzie.
                                                    Niech piątek będzie słoneczny i miłysmile
                                                  • rena-ta49 Re: 21.10.2017 21.10.17, 08:33
                                                    Październikowe upały za nami,sobota zapowiada się deszczowo.
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DMo_dgaXcAAmfZW.jpg
                                                  • rudka-a Re: 21.10.2017 21.10.17, 21:03
                                                    Piękne dni chyba już za nami...
                                                    ubolewam...było pięknie....
                                                    czyżby jesienna szaruga nadciągała? wink
                                                    no, nieuniknione, ale bezboleśnie niech przeleci wink
                                                    śniegiem z deszczem straszą...
                                                    ale pamietam taki październik z mokrym sniegiem
                                                    smile
                                                  • rena-ta49 Re: 21.10.2017 22.10.17, 07:47
                                                    rudka-a napisała:

> Piękne dni chyba już za nami...
                                                    > ubolewam...było pięknie....
                                                    > czyżby jesienna szaruga nadciągała? wink
                                                    > no, nieuniknione, ale bezboleśnie niech przeleci wink
                                                    > śniegiem z deszczem straszą...
                                                    > ale pamietam taki październik z mokrym sniegiem
                                                    > smile
                                                    >
                                                    >

Ja też pamiętam,na "własnej skórze" doświadczyłam,będąc w sanatorium w Bieszczadach.
                                                    14 października spadło chyba pół metra mokrego śniegu. Pozrywał linie energetyczne i telefoniczne.Szybko stopniał ,ale szkód narobił.
                                                  • rena-ta49 Re: 22.10.2017 22.10.17, 07:49
                                                    Ostania niedziela w czasie letnim.

• rena-ta49 Re: 23.10.2017 23.10.17, 08:41
                                                    Jesienną szarugą wita nas nowy tydzień.
                                                  • rena-ta49 Re: 24.10.2017 24.10.17, 08:34
                                                    Nie dajmy się tej jesiennej szarudze.
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DM4hc_cX0AAeqpa.jpg
                                                  • rena-ta49 Re: 25.10.2017 25.10.17, 09:01
                                                    Czy jutro stanę na 2 nogach?
                                                    Mam taką nadzieję.
                                                  • rena-ta49 Re: 25.10.2017 25.10.17, 09:04
                                                    Nieśmiało bo nieśmiało, ale słońce się wychyla.
                                                    Miłej środysmilesmile
                                                  • rena-ta49 Re: 26.10.2017 26.10.17, 07:48
                                                    ..na pohybel pogodzie!
                                                    Najważniejsze bym stanęła na 2 nogach.
                                                  • rena-ta49 Re: 26.10.2017 26.10.17, 07:57
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DNChlVfX4AARG9w.jpg
                                                  • opuncja.figowa.1 Re: 26.10.2017 26.10.17, 10:41
                                                    Trzymamy kciuki👍
                                                  • rena-ta49 Re: 26.10.2017 26.10.17, 14:10

> Trzymamy kciuki👍

Dziękuję.Dalej jestem unieruchomiona-do 6-listopada.Ma być pełne 3 miesiące.
                                                    Znów mnie pan doktor podłamał,miałam nadzieję na zdjęcie ortezy i odłożenie chociaż jednej kuli.Dalej jestem uwięziona w domu.W moim bloku nie ma windysad
                                                    Musze odwołać też wizytę u dentysty.Plomba mi wypadła,ząb mnie bolisad

• opuncja.figowa.1 Re: 21.10.2017 22.10.17, 12:16
                                                    Miałam tak samo w sanatorium. Tydzień regularnej zimy w październiku, a potem zmianę czasu w listopadzie. Kiepska pora roku na sanatorium.
                                                  • rena-ta49 Re: 21.10.2017 28.10.17, 08:45

> Miałam tak samo w sanatorium. Tydzień regularnej zimy w październiku, a potem z
                                                    > mianę czasu w listopadzie. Kiepska pora roku na sanatorium.

To prawda,trzeba się pakować na dwie pory roku.
                                                    Dzień krótki,niewiele da się spacerować,czy coś zwiedzać.
                                                  • rena-ta49 Re: 29.10.2017 29.10.17, 07:20
                                                    Chyba wszyscy wyspani,
                                                    spaliśmy godzinę dłużejsmilesmile
                                                  • opuncja.figowa.1 Re: 21.10.2017 22.10.17, 12:13
                                                    U mnie sobota była całkiem przyjemna. Nawet słoneczko się przebijało. Dzisiaj od rana leje😞
                                                  • rudka-a Re: 21.10.2017 22.10.17, 23:03
                                                    ..a bylo tak przyjemnie smile
                                                    co przyniesie nadchodzacy tydzień?...przekonamy się wink)
                                                  • rena-ta49 Re: 21.10.2017 23.10.17, 08:18
                                                    rudka-a napisała:

> ..a bylo tak przyjemnie smile
                                                    > co przyniesie nadchodzacy tydzień?...przekonamy się wink)
                                                    >
                                                    >

Od czwartku mam nadzieję na wyjście z domu,dobrze by nie padało.
                                                  • rena-ta49 Re: 21.10.2017 23.10.17, 08:15

> U mnie sobota była całkiem przyjemna. Nawet słoneczko się przebijało. Dzisiaj o
                                                    > d rana leje😞

Fakt,sobota była ok.
                                                    Niedziela prawie cały dzień deszczowa,ponura.
                                                  • rudka-a 26/11/2017 26.10.17, 19:35
                                                    To był fajny dzień.....15 stopni, słonko sie pokazało...
                                                    ale od jutra deszcz....będzie czuć oddech jesieni
                                                    i to niekoniecznie tej ładnej...
                                                  • rena-ta49 Re: 26/11/2017 27.10.17, 08:16
                                                    rudka-a napisała:

> To był fajny dzień.....15 stopni, słonko sie pokazało...
                                                    > ale od jutra deszcz....będzie czuć oddech jesieni
                                                    > i to niekoniecznie tej ładnej...
                                                    >
                                                    >

Fakt,wczoraj był ładny dzień,ze słońcem.
                                                    Dzis od rana mokro ,ciemno.
                                                  • rena-ta49 Re: 27/11/2017 27.10.17, 08:25
                                                    Dzisiaj tylko duże ilości kawy nas uratują,
                                                    ciśnienie leci w doł z szybkością błyskawicy.
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DNHTWhmXUAAMl87.jpg
                                                  • rena-ta49 Re: 28/10/2017 28.10.17, 08:41
                                                    Tak zapowiada się sobota:
                                                    https://pbs.twimg.com/media/DNNJmCaX4AAU_02.jpg
                                                  • rena-ta49 Re: 26/11/2017 28.10.17, 08:41
                                                    rudka-a napisała:

> To był fajny dzień.....15 stopni, słonko sie pokazało...
                                                    > ale od jutra deszcz....będzie czuć oddech jesieni
                                                    > i to niekoniecznie tej ładnej...
                                                    >
                                                    >

Rudzia już w listopadziesmilesmile
                                                  • rudka-a Re: 29/11/2017 29.10.17, 09:38
                                                    Nie rozpieściła nas jesień...tydzień ładnej pogody..
                                                    a reszta taka sobie....deszczowo i temp bez szału smile
                                                    przykro stwierdzić, ale lepiej nie będzie...
                                                    skończą sie znicze, pojawi się aniołek z mikołajem...
                                                    chociaż liscie jeszcze nie opadły wink))
                                                  • rena-ta49 Re: 29/11/2017 30.10.17, 08:22
                                                    rudka-a napisała:

> Nie rozpieściła nas jesień...tydzień ładnej pogody..
                                                    > a reszta taka sobie....deszczowo i temp bez szału smile
                                                    > przykro stwierdzić, ale lepiej nie będzie...
                                                    > skończą sie znicze, pojawi się aniołek z mikołajem...
                                                    > chociaż liscie jeszcze nie opadły wink))
                                                    >
                                                    >

Fakt, w reklamach niektorych sklepów widzę ozdoby świąteczne.
                                                  • rena-ta49 30/10.17 30.10.17, 08:25
                                                    Znów przechodzący przez Polskę orkan poczynił ogromne szkody.
                                                    Są ofiary śmiertelne.Ten rok obfituje w anomalia pogodowe.
                                                  • rena-ta49 Re: 30/10.17 30.10.17, 08:47
                                                    Okulary do czytania mi się zepsułysad
                                                    Do czasu naprawy będę miała problemy z czytaniem i pisaniem.
                                                    Po dentyście -optyk do załatwienia kiedy stanę na 2 nogach.
                                                  • opuncja.figowa.1 Re: 30/10.17 30.10.17, 09:53
                                                    Jak staniesz na dwóch nogach (czego życzę!), nie będziesz wiedziała gdzie ręce włożyćsmile

Ps. Bez okularów do czytania nie mogę prosperować, nawet pralki nie włączę, wiec muszę mieć na podorędziu drugie zapasowe. W vision express można kupić okulary za 100 zł (kpl. ze szkłami plastikowanymi bez względu na wadę). Oprawki może nie z najwyższej półki, ale całkiem do rzeczy plus możliwość komputerowego zbadania wzroku za 10 zł. W sytuacjach awaryjnych jak znalazł.
                                                  • rena-ta49 Re: 30/10.17 31.10.17, 07:36

> Jak staniesz na dwóch nogach (czego życzę!), nie będziesz wiedziała gdzie ręce
                                                    > włożyćsmile
                                                    >
                                                    > Ps. Bez okularów do czytania nie mogę prosperować, nawet pralki nie włączę, wie
                                                    > c muszę mieć na podorędziu drugie zapasowe. W vision express można kupić okula
                                                    > ry za 100 zł (kpl. ze szkłami plastikowanymi bez względu na wadę). Oprawki może
                                                    > nie z najwyższej półki, ale całkiem do rzeczy plus możliwość komputerowego zba
                                                    > dania wzroku za 10 zł. W sytuacjach awaryjnych jak znalazł.

Naprawili na poczekaniu na szczęście.
                                                    Nie zmieniam okularów ,bowiem w lipcu czeka mnie pierwsza operacja zaćmy.
                                                    Dopiero potem będę mogła o nowych okularach myśleć
                                                  • rena-ta49 Re: 31/10.17 31.10.17, 07:37
                                                    Październik kończy sie na zimowo.
                                                    Kierowcy pod moim oknem mieli dzisiaj ostre skrobanie szyb.
                                                  • rena-ta49 Re: 30/10.17 31.10.17, 07:41

> Jak staniesz na dwóch nogach (czego życzę!), nie będziesz wiedziała gdzie ręce
                                                    > włożyćsmile
                                                    >
                                                    > Ps. Bez okularów do czytania nie mogę prosperować, nawet pralki nie włączę, wie
                                                    > c muszę mieć na podorędziu drugie zapasowe. W vision express można kupić okula
                                                    > ry za 100 zł (kpl. ze szkłami plastikowanymi bez względu na wadę). Oprawki może
                                                    > nie z najwyższej półki, ale całkiem do rzeczy plus możliwość komputerowego zba
                                                    > dania wzroku za 10 zł. W sytuacjach awaryjnych jak znalazł.

To prawda,wiele spraw czeka na załatwienie.
                                                    Staram sie nadmiernie nie obciążać bliskich moimi sprawami.
                                                    Każdy z nich pracuje,ma własne rodziny i obowiązki.
                                                    Ograniczam sie tylko do rzeczy najważniejszych.

• rudka-a Re: 31/10.17 31.10.17, 08:58
                                                    Gdyby tak się sprawdziło, to byłoby nieźle, jak na listopad wink)

www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2017-10-29/prognoza-16-dniowa-jaka-bedzie-pierwsza-polowa-listopada/
                                                  • rena-ta49 Re: 31/10.17 31.10.17, 15:32
                                                    rudka-a napisała:

> Gdyby tak się sprawdziło, to byłoby nieźle, jak na listopad wink)
                                                    >
                                                    > www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2017-10-29/prognoza-16-dniowa-jaka-bedzie-pierwsza-polowa-listopada/
                                                    >

Bardzo bym się cieszyła.Niechby tylko nie padało.
                                                    Prawie cały listopad ,do połowy grudnia będę chodziła na rehabilitację.Najpierw prywatnie, potem z funduszu.Wolałam żeby śniegu nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka