Dodaj do ulubionych

nx 650 Dominator

06.01.04, 16:43
witam!
mam pytanie czy ktos mial okazje eksploatowac dominatora ? jakie sa jego
plusy i minusy, wrazenia z jazdy oraz jak sie on ma do konkurencji (czytaj
yamaha xt 600, suzuki dr 650 rse),? acha gdzies czytalem, ze ten model
wymaga wymiany oleju co 3000km to prawda?! prosze o jakiekolwiek wiadomosci
na temat tego motocykla
z gory dzieki
zyrafa etz 251
Obserwuj wątek
    • hun_xtz660 Re: nx 650 Dominator 07.01.04, 09:10
      W ubiegłym roku był opis w ŚM w dziale motocykli używanych. Wg mnie dużym
      plusem NX650 jest owiewka, której nie ma XT ani DR. Ogólnie duże endura o poj
      600-650cc to piękna sprawa na nasze drogi, do jazdy codziennej i turystycznej.
      Ja jeżdżę Yamahą XTZ660 Tenere - motocykl b.podobny do Dominatora - bajka, nie
      jazda. Pozdrawiam.
    • milired Re: nx 650 Dominator 13.01.04, 07:56
      Witam.
      Właśnie dobre pytanie czy faktycznie w "Dominatorze" olej trzeba wymieniać co
      3000,bo też czytałem taką opinię.Jeżeli coś już wiecie na ten tamat dajcie
      znać.Pzdr ;-P
    • hun_xtz660 Re: nx 650 Dominator 13.01.04, 12:05
      Opis Dominatora jest w ŚM nr 6/2003, w dziale motocykli używanych.
      • zyrafakonrad Re: nx 650 Dominator 13.01.04, 16:10
        Dzieki za odp hun!
        Do tej pory szanowalem swiat motocykli ale teraz juz nie ale to inna para
        kaloszy( co prawda mam wszystkie numery od 1996 do 2003.09 !).
        Niestety w tym artykule nic nie znalazlem CHYBA na ten wydaje mi sie wazny
        temat. Ostatnio znalazlem na necie skany serwisowki i sie potwierdzilo ze olej
        trza wymienic co 3000km i to mnie troche martwi, teraz mi pozostaje albo
        kupienie starszego XT 600 albo poczekam kilka latek na AFRICE TWIN.
        Pomimo wszystko Honda to Honda
        pozdrawiam.
        www.eikholt.net/hpalt/dommi
        • hun_xtz660 Re: nx 650 Dominator 13.01.04, 16:43
          Faktycznie 3 tyś km to dyskwalifikacja. Ja też myślałem najpierw o Africe Twin
          lub Super Tenerze a potem już o Transalpie - punkt widzenia zmienia się
          zależnie od zawartości portfela. No i wyszła mi Yamaha Tenere. A co do Africa
          Twin - używane mają b.duże przebiegi i horrendalne ceny. A mało używanych nikt
          nie sprzedaje. Powodzenia w łowach.
          • k_t_l Re: nx 650 Dominator 15.01.04, 02:42
            Co do oleju to wg instrukcji rzeczywiście zmiana powinna następować co 3200 km. Ja sie do tego stosuje, ale używam wg mnie dobrego oleju castrol actevo i po tym przebiegu prawie wogole nie zmienia sie jego stan (jezeli chodzi o barwe i jakies tam zanieczyszczenia) wiec na upartego spokojnie mozna by zmieniac go po wiekszym przebiegu.
            Pozdrawiam!
            • zyrafakonrad Re: nx 650 Dominator 15.01.04, 14:30
              CZE k_t_l!
              powiedz mi jeszcze jaki masz model dominatora przed 1992 czy po 1992 acha no
              i jak sie tym jezdzi to znaczy bardzo machasz biegami ( moment obrotowy! )
              jaką masz prędkość podróżną, ładowność i no i pomimo że nie powinno sie
              zadawac tego pytania ile Ci to pali w trasie, w miescie?
              Z gory dzieki

• k_t_l Re: nx 650 Dominator 16.01.04, 02:41
                Jest to model '91, silnik jest jak dla mnie wystarczająco elastyczny, na oryginalnej zębatce tylnej (45) prędkość 100km/h mam przy 4500obr/min, jak go kupilem tył miał 47
                zębów co prędkość max zmniejszyło tylko o niecałe 10km/h ale obroty dla tych samych prędkości wzrosły o ok 500 co jeszcze troche poprawiło elastyczność. Teraz na oryginalnej to w sumie jak zapne piątke to rzadko potrzebuje jakichkolwiek redukcji przy np wyprzedzaniu. Silnik porzadnie ciągnie już od 70km/h. Co do prędkości podróżnej to wynosi ona ok 110 do 120, spalanie waha sie od 5,5 do 6
                Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka