Dodaj do ulubionych

pierwszy motocykl dla niskiej kobiety

IP: *.chello.pl 28.08.10, 10:04
Jak w temacie. Jestem strasznym kurduplem, na kursie musze jezdzic suzuki bo
yamacha jest na mnie za wysoka. Jakie propozycje od doswiadczonych? To, czego
ja oczekuje to - slabej mocy, poki nie naucze sie jezdzic ( wiadomo, po kursie
g..no umiem) wole cos o mniejszej pojemnosci. Nie chce choppera, nie pasuja mi
te motocykle ( w tym to kursowe suzuki)
Obserwuj wątek
    • do.ki BMW F650 GS 28.08.10, 13:16
      Koleżanka z pracy, mizernego wzrostu i postury bardzo sobie chwali. Można dodatkowo obniżyć siodło.
      • Gość: rycho Re: BMW F650 GS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 15:29
        na poaczatek jakis nakedzik 250 albo 500 ccm , wiekszosc maszyn mozna obnizyc specialnymi "kitami" , koszta to ok 300 - 400 zl za kompletny zestaw obnizajacy .
      • Gość: dexter Virago 535 IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 12:39
        Jeśli lubisz choppery, to Yamaha Virago 535.
        Jest jakby stworzony dla niewysokiej kobiety
        • Gość: ola Re: Virago 535 IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 13:27
          przecież dziewczyna pisze, że nie pasują jej choppery.
        • nicram112 Re: Virago 535 07.05.11, 13:27
          poswiec wiecej czasu na czytanie postow vs odpowiadanie na nie :-)
    • Gość: jsz Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: 195.234.20.* 28.08.10, 18:03
      a za ile? a do czego - do miasta czy na piasek? zgadywać mamy?
      jsz
      • Gość: mija Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.chello.pl 28.08.10, 18:43
        -) juz sie poprawiam
        1. do miasta
        2.budzet malenki - do 6 tysi-((
        • Gość: jsz Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: 195.234.20.* 28.08.10, 21:51
          jeszcze jedno złośliwe pytanie: 6 na motocykl, czy na wszystko (z kaskiem,
          ciuchami, butami)?

a co do zakupu: skoro chopperki Ci się nie podobają (a byłyby najlepsze, bo
          konstrukcyjnie mają nisko siodło), to najprościej byłoby kupić dowolnego nakeda
          typowego dla początkujących (np. nieśmiertelny gs500, bo er5 ma z tyłu 2 amorki)
          i zestaw obniżający w postaci tzw. dog bones. popatrz sobie na sieci jak to-to
          wygląda
          jsz
          • Gość: mija Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.chello.pl 29.08.10, 09:49
            6 na moto, bez ciuchow
            nie chce mi sie bawic w obnizanie
            mysle ze na poczatek wystarczy mi 125 lub 250, ja ten motor potrzebuje naprawde
            tylko do jazdy po miescie w korkach
            • do.ki Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 29.08.10, 13:05
              To w takim razie proponuje Yamahe YBR 125.
              • Gość: tw Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 19:37
                yamaha TW125! niebrzydkie, wszechstronne, tanie w zakupie. poleciłbym Ci swoje
                TW, ale sprzedałem miesiąc temu:) 2003 rok bdb stan-poszedł za niecałe 5 koła,
                także myśle że za swoje 6 powinnaś dostać coś ładnego-np co jakis czas pojawiają
                się na allegro ciekawe sztuki od pierwszych włascicieli kupione w yamaha PL.
              • jeszua Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 29.08.10, 19:38
                a nie było przypadkiem w 1 poście mowy, że kursowa za wysoka..?
                jsz
                • Gość: tw Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 19:48
                  było :) serdecznie przepraszam, wprawdzie nie wiadomo która, czy tw czy ta
                  druga- bodajże ybr /bo obie bywają w WORDach zależnie od regionu/ To zreszta
                  chyba bez znaczenia bo zdaje się że maja podobną wysokość siodła. no więc jak TW
                  jest za wysokie ,to chyba zostaje tylko cos z czoperków....
                  • do.ki Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 29.08.10, 21:56
                    Wysokość siodła w mm:

YBR 125- 780
                    YBR 125 Custom (ale to już czopperek)- 760 mm
                    YBR 250- 805
                    TW 200- 790
                    TW 125- 805

tak więc będę się upierał przy YBR
    • Gość: paprykarzoryginale Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: 213.155.168.* 30.08.10, 11:25
      może jakąś podpowiedzią będzie ta lista:

The Short Bike List (SBL) (for beginners - czyli dla początkujących)

wprawdzie to lista modeli z USA, ale większość z nich jest także u nas na rynku.

Przykładowo:

Honda CB125
      Honda CM250
      Kawasaki KZ250 LTD
      Suzuki GN125
      Suzuki GN250
      Honda CB-1 400
      Honda CB250 Nighthawk
      Honda VTR250 Interceptor
      Honda XL100
      Kawasaki Z250
      Kawasaki KZ 250 CSR
      Kawasaki KZ 305 CSR/LTD
      Kawasaki EX250 Ninja
      Suzuki GSF400 Bandit
      Yamaha SR185/SR250 Exciter
      Yamaha SRX250
      Yamaha XS400 Special & Special II
      Yamaha XS400 Maxim
      Honda NT650 Hawk
      Honda GB500 Tourist Trophy
      Honda NX125
      Honda NX250
      Suzuki SP250
      Suzuki GN400
      Suzuki GS450T
      Suzuki GS450A
      Suzuki GS500E
      Suzuki 600S Bandit
      Yamaha XS550 Maxim
      Yamaha XS650 Maxim
      Yahama YJ600 Radian
      Yamaha SR500
      Yamaha XT225 Serow

itp. itd.

oczywiście mogłam dać tutaj nieopatrznie jakieś czoperowate, ale jest kilka fajnych softów wartych uwagi :)
      • eve-500 Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 30.08.10, 19:12
        ja ma 164 cm wzrostu. Jeżdżę na moto już trzeci sezon.Z czego zdążyłam
        się przesiąść z Suzuki GS500E na Honde CB250! No i właśnie Hondę CB250
        polecam na pierwsze moto!!Jest lekka, niska ,bo siedząc na niej mam
        ugięte nogi,mało pali bo 3,2 na 100/km to jest maleńko według mnie!Do
        miasta i na dalsze wyprawy wygodny,cenowo tani i tani w eksploatacja!
        Ja właśnie chcę sprzedać moją Cb bo już czas na coś większego :)
        pzdr.eve
        • Gość: mija Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.chello.pl 01.09.10, 08:35
          Dziekuje za odpowiedzi
          Nie przyznalam sie, ze mam 150 cm wzrostu-)))
          Teraz jezdze skuterem , ktory ma siodlo na wysokosci 735 i wydaje mi sie, ze na
          wyzsze nie bede mogla sobie pozwolic. Sprobuje sie dosiasc do tej CB 250,
          wyglada na rozsadny motor dla poczatkujacego kurdupla-)
          Kursowa yamaha ( 805 siodlo ) byla dla mnie zdecydowanie za wysoka, mialam
          problemy przy ruszaniu i stawaniu. Coz... pewnych rzeczy nie przeskocze-)
          • Gość: dingo Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 09:17
            Napoleon też nie był za duży, a zobacz jak daleko 'zajechał'.
            Pozdrawiam :)
            • elfkabezhaltera Napoleon 05.09.10, 16:54
              Napoloen miał 168-170.
              Był conajmniej średniego wzrostu jak na owe czasy.
              Legenda, że kurdupel wzięło się z:
              1 - brytyjskiej propagandy;
              2 - jego zwyczaju otaczania się wysokimi gwardzistami, do tego w wielkich
              czapach. A do grenadierów gwardii przyjmowano samych byków - szeregowiec musiał
              mieć conajmniej 172cm ...

• lilla_my Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 07.05.11, 16:22
        Lista jest trochę do kitu.

Nie należę do wysokich osób, ale jestem ciut wyższa niż autorka wątku - mam 167 cm. Ale bardziej istotna niz wzrost jest długość nóg. Mam stosunkowo długie nogi i jeżdżę Hondą NX 125, która jest wymieniona w powyższej liście.

Nie polecam jej nikomu niższemu [z krótszymi nogami] - mam siodło na wysokości 85cm, staję oboma stopami na asfalcie, ale jej wysoki środek ciężkości powoduje, że dość ciężko się nią manewruje. I już kilka razy mi długości nogi zabrakło ;)

mija - przyjrzyj się dokładniej wspomnianej już Yamaszce TW 125. Mam koleżankę mniejszą ode mnie z 3/4 głowy, która sobie ją chwali. Jest to motocykl zgrabny, idealny do miasta, ma łagodny silnik czterosuwowy, mało pali. Mój ma silnik podobny - wprawdzie tylko 14 koników, ale bardzo dzielnych. Na początek - dla mnie ideał/ Na małych endurakach się kapitalnie jeździ po naszych dziurawych drogach, a jak Cię najdzie ochota, to spokojnie możesz zboczyć z głównej drogi :-)

• Gość: żaneta Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.tvk.torun.pl 05.09.10, 19:28
      Hej ja moje dwa pierwsze sezony przejeździłam na GS, siedzisko nisko, motocykl
      leciutki, a gabarytowo wygląda całkiem poważnie, wersja w owiewkach (zapraszam
      na www.saveyourlife.blox.pl, tam więcej), a jak wolisz choppera to Virago 535,
      niższego nie znajdziesz. Ale szczerze to teraz teraz Ci się wydaje, jak się
      poczujesz pewniej na motocyklu to się okaże, że tylko się wydawało że są tak
      wysokie ;) Pozdrawiam!
      • Gość: paprykarzoryginale Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: 213.155.168.* 06.09.10, 12:10
        uwierzcie ludzie, że dla osoby o wzroście 150 cm GS500
        N I E jest
        wcale taki niski w siodle (790 mm).
        Istotny jest każdy cm, a do tego trzeba też pamiętać, że motocykle o tej samej wysokości siodła a różnych jego szerokościach też będą robiły dużą różnicę niskiej osobie.
    • Gość: ania Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: 212.160.251.* 19.03.11, 11:01
      Musisz ogarnąć motocykle, które można dopasowywać do wzrostu posiadacza. Np coś z enduro, które jest łatwe do opanowania, nie jest ciężkie to yamaha xt 600 lub xt660 przód jest łatwy do obniżenia tył obniża sie po zakupie specjalnego łącznika. BMW GS też mozna obniżyc ale jest cięższe od yamahy o jakieś 15-20kg. Spróbuj też usiąść na hondzie cb albo kawasaki er5
      Ja mam 166cm to te nie jest dużo ale jeździłam na yamaszce na kursie
      • Gość: magda Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.11, 00:30
        ja mam 156 cm wzrostu, czyli niezły kurdupel ze mnie :) ale prawko zdawałam na ybr 250, rzeczywiście było mi trochę za wysoko, ale im dłużej jeździłam, tym lepiej i pewniej się czułam. teraz przymierzam się do kupna pierwszego motocykla i myślę że będzie to honda cbf 250 lub jakaś cb, ale klasyk (rocznik <85), aczkolwiek w tym wypadku boję się doktoryzacji z mechaniki ;)
        • Gość: Moto Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.123.194-77.rev.gaoland.net 06.05.11, 20:44
          Czesc ja mam 158 cm wzrostu i po zdaniu na kat . A ,kupilam ducati monster 620 ,jestem zadowolona , nie sluchaj innych ze za duza pojemnosc trzeba po prostu jezdzic z glowa .
    • Gość: Eva Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: 93.159.152.* 07.05.11, 13:20
      Hej,

Jest jeszcze jdeno: kilku cm możesz sobie dodać... butami.
      Ja mam Daytonę, kosztują sporo, ale rozejżyj się, może ktos jeszcze stosuje taki patent: gruba podeszwa, pięta jeszcze wyżej - dochodzą ze 4 cm. I tak ja mająca 164 cm stoją pewnie całą stopą nawet na Yamasze TDM, która do niskich nie nalezy.

• Gość: Ewa Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 13:39
      Polecam Kawasaki EL250. Jeżdżę takim już kilka lat, również kupiłam go jako swój pierwszy motocykl, sprawdza się bardzo dobrze. Zapłaciłam za niego koło 5k, więc mieści się w Twoich warunkach cenowych. Mam 163 wzrostu, ale podejrzewam, że dla kogoś niższego też byłby ok.
    • biedronka011 Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 07.05.11, 14:21
      Ja bym na toim miejscu absolutnie nie kupowala 125....a i nad 250 tez bym sie porzadnie zastanowila...no chyba ze chcesz bawic sie w ciagle zmiany motocykli...kup jakas 500-650....wierz mi...to naprade nie jest jakas straszna pojemnosc dla poczatkujacego motocyklisty.Ja ze swojej strony moge polecic BMW f650.Wygodna pozycja,praktycznie nic sie z tym nie dzieje,zwlaszcza w starszych modelach bez elektroniki,a i cenowo dalabys pewnie rade.
      Przy twoim wzroscie pewnie konieczne byloby obnizenie motocykla,tudziez stuningowanie kanapy u tapicera,ale jazda na tym motorku naprawde cieszy.
      650-to byl moj pierwszy motocykl,na nim sie uczylam jezdzic,nigdy tak naprawde nie siegalam pelna stopa do ziemi,ale to naprade zaden problem-kestia przezwyczajenia.
    • shadow493 Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 07.05.11, 16:26
      Ja polecam coś z tej trójki: Honda CB 500, Suzuki GS 500 lub Kawasaki Er5. kawa jest chyba jest najniższa, ale nie jestem pewien (poszukaj w googlach porównania). Sam jeżdżę er5 i bardzo sobie chwalę. Jeżeli masz 6k to musisz pamiętać ,że należy kupić kask (klasa średnia ok. 400-600 zł). Nie chcę reklamować, ale tanie rzeczy są na stronie louis.de . Polacy bardzo zawyżają.
      Motocykle, które proponuję są praktycznie nie do zajechania, są przewidywalne i mało palą (4-6 l/100km ).
      Jeżeli będziesz miała jakieś pytania pisz na gg: 2935736.
      Na oględziny nie zapomnij zabrać ze sobą kogoś, kto ma pojęcie o motocyklach. Taka osoba zawsze ugasi entuzjazm i sprawdzi stan techniczny, a nie tylko wizualny ;)

Powodzenia i do zobaczenia na trasie ;) Lewa w górę
      • Gość: szczekoscislawa Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 21:58
        Cebula za duża - mam 153cm i jedną nogą sięgam ziemi:D Gs 500 co samo:) Kawasaki er5 - pasuje prawie idealnie:)
        Czytałam, ze Buell Blast (500) był specjalnie budowany dla półtorametrowych ludzi, ale nie "mierzyłam" go jeszcze:)
    • Gość: romeo Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.11, 20:22
      Najnizej umieszczone siodło ma yamaha drag star 650. To najlepsze co moze byc dla dziewczyny ponizej 1.60 m wzrostu. Moja żona ma 155 i sobie chwali.
    • rixonss Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety 23.05.11, 15:04
      jawka pancerka :D
      • Gość: Mika Re: pierwszy motocykl dla niskiej kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:21
        Suzuki S40 Savage
        Virago 535
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka