Gość: Darth1 IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.04, 21:07 Czy ktos wie jak sie fachowo nazywa urzadzenie do mierzenia kompresji i gdzie je dostac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polokokt Re: miernik?? 05.11.04, 14:21 Witam www.google.com Twym przyjacielem, to tak na przyszlosc A po paru chwilach szukania na tej stronc znalazlem takie cos: www.bosch.pl/pl/diagnostyka_samochodowa/dsie/multimetry/3.html Mam nadzieje ze o to chodzilo A jeszcze znalazlem cos takiego: www.haik.pl/komis/index.php Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
harley4 Re: miernik?? 05.11.04, 15:37 Niestety na zadnej z tych stron nie wystepuje " compression tester" (nazwa angielska) Na pierwszej jest " Tester szczelnosci" - bardzo przydatny przy diagnozowaniu stanu technicznego silnikow, ale niestety nie mierzacy cisnienia sprezania Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: miernik?? 05.11.04, 20:11 a to (cytat ze strony z komisem urzadzen): "TECH 31 - zestaw pomiarowy (odpowiednik Bosch PM 100) Oscyloskop 2 kanałowy, miernik uniwersalny, cęgi prądowe, pełen zestaw okablowania. Instrukcja w języku niemieckim. Możliwości: pełen test instalacji elektrycznej w samochodzie, pomiar sondy lambda, potencjometrów i przepływomierzy, porównawczy pomiar kompresji, test instalacji zapłonowych itd. " Nie upieram sie ze to dokladnie to o co chodzi pytajacemu, ale na koncu jest "...pomiar kompresji" wiec dla mnie to jasna sprawa, chyba ze opis jedno a funkcjonalnosc to drugie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
harley4 Re: miernik?? 06.11.04, 15:24 nie czytalem specyfikacji. Popatrzylem na uzadzenie i wygladalo jak tylko do pomiatow elektryczych. Tester compresji to prosty i tani przyzad. -wysokocisnieniowy waz, z koncowka do wkrecenia w otwor swiecy - manometr z zaworkiem jednokierunkowym, i mechanicznym odpowiertznikiem. TO WSZYSTKO Odpowiedz Link Zgłoś
sabestian Re: miernik?? 06.11.04, 16:12 Ostatnio mierzyłem kompresję w mojej Yamie. Widziałem różne urządzenia, ale najprostrze było w pełni skuteczne. Wyglądało jak miernik ciśnienia w oponach, tylko że było zakończone - zamiast nasadką na wentyl - czymś w rodzaju stożka gumowego, który wpychasz w otwór od świecy i kręcisz rozrusznikiem. Mierzy maksymalne ciśnienie w cylindrze (po paru obrotach) odczytujesz i masz. Można to cudo techniki kupić na stadionie XX-lecia. Podobno. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś