Dodaj do ulubionych

Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny.

28.11.04, 14:57
Witam wszystkich ponownie. Tym razem zwracam się do Was z zupełnie innym
problemem (bo jak sądzę, kojarzycie mnie teraz tylko z jednym).

1) Waham się nad wyborem kasku, który ma być moim prezentem
bożonarodzeniowym :) Ma spełniać dwie funkcje:

- być wytrzymałym (na enduro)
- być przystosowanym do dużych prędkości, może mieć kształt aerodynamiczny
(na ścigacza).

W odpowiedzi podawajcie nazwę MODELU i FIRMY.

2) Lepiej kupić tańszy kask używany czy droższy i nowy?

Pytania, moim zdaniem, nie są typu "jaki moto podkreśla kolor moich oczu",
dlatego postanowiłam je tutaj zamieścić. Chciałam mieć jakąs orientację przed
pójściem do salonu czy innych miejsc.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Marta (Lisena)
Obserwuj wątek
    • kojotkurier Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 28.11.04, 15:05
      nie wiem czy ci bedzie odpowiadal taki ale ja jeste zadowolony to jest,,NOLAN X-
      901 ELEGANCE jest dosc wielofuncyjny ma antypare i dosyc duzo wywietrznikow ale
      na enduro to niewiem chyba nie zabardzo drogi tez nie jest niepamietam chyba
      jakies 360euro ale to juz chwile temu go kupowalem wiec lepiej sprawdz w
      katalogu pozdrawiam serdecznie ,,kojot,,
      • wojtekk1000 Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 28.11.04, 17:20
        Kasku enduro nie polaczysz z kaskiem na sciga! Taki kompromis nie istnieje,
        trzeba miec 2. Ale powiedzmy ze takowy kompromis istnieje - musi byc
        beznadziejny. Co jest do wzystkiego to ...
        • prc1 Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 28.11.04, 17:34
          Prosze tu masz coś co odpowiada Twoim wymaganią: www.uhma-
          bike.pl/akcesoria_szczegoly.php?id=10427

Tylko niewiem po co Ci kask na enduro przystosowany do wysokich prętkości....
          Czyżby za dużo Torque?? Ścigaczem w teren??? :)

Pozdrawiam
          • prc1 Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 28.11.04, 17:36
            coś z adersem niewyszło: : www.uhma-bike.pl/akcesoria_szczegoly.php?id=10427
            • prc1 Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 28.11.04, 17:37
              szlag by to trafił znów:
              www.uhma-bike.pl/akcesoria_szczegoly.php?id=10427

sorry
    • Gość: MJ Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:04
      Po to są różne kaski, że są różne sporty, ale pytanie nie jest głupie, a mi
      kojarzysz się z Aprilią.
      Ale jeśli chcesz, to możesz kupić jakiegoś Lazera do enduro (bo mają odkręcane
      daszki - a jak jedziesz szybko i miniesz tira, to tunel próżniowy za nim zedrze
      Ci kask z daszkiem z głowy).

Ale z dwojga złego lepiej pojechać w kasku integralnym na motocyklu enduro
      (nawet w teren), niż jeździć w kasku do enduro na ścigaczu.

Chroń łepek! Pozdrawiam!
    • Gość: vrod2003 Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. IP: *.centertel.pl 29.11.04, 14:23
      Tak, nie ma dobrego kasku do ścigacza i do enduro, trzeba mieć dwa. Z tym, że
      do enduro warto mieć specjalny kask jeżeli się jeździ na enduro wyczynowym.
      Jeżeli masz jeździć na jakimś pseudo enduro, np. honda transalp, susuki v-
      strom itp, to najlepszym rozwiązaniem będzie normalny kask integralny do
      ścigacza, ewentualnie integralny szczękowy. Mój kolega jeździ na transalpie,
      używa Airoha sv55 i jest bardzo zadowolony. W tym przedziale cenowym raczej nie
      ma lepszego kasku.
      Pozdr.
    • kojotkurier Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 30.11.04, 21:06
      jest jeden taki kask airoh sv 55 obejzyj zobacz jakie masz zasoby finansowe i
      do dziela.Zauwaz jaki jeste mily dla ciebie jak piszesz na normalne
      tematy kojot
      • Gość: MJ Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:20
        Przecież Lisena dobre tematy pisze (oprócz może tego seksu, ale to po części
        wina tego, że wszyscy się rzucili do dyskusji).

Lisena! Nawet jeśli ten kask ma być prezentem, musisz najpierw zmierzyć, który
        rozmiar wystarczająco ciasno się trzyma!

Chroń Łepek! Pozdrawiam!
        • Gość: MJ Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:01
          Zawsze warto kupić droższy i nowy kask. Niektórzy nie znający się mówią "Na
          kasku nie warto oszczędzać nawet gdyby miał kosztować 200zł".

Powiedzmy, że to prawda, gdyby dodać to jedno zero...

Oczywiście świetnej jakości kaski są już za 500 zł, ale jak
          najbardziej warto kupić dobry i fabrycznie nowy.
          Modele sprzed paru sezonów są tańsze.

Chroń Łepek! Pozdrawiam!
    • kojotkurier Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 30.11.04, 22:14
      AIROH SV 55 zaluje ze go nie widzialem jak bralem nolana i szczena idzie w gore
      a do tego ma dodatkowa szybke pod spodem mozna dobrac rozne opcje warto ze dwa
      kolka cie pociagnie ale coz to przeciez pod choinke wiec......... no ichron
      LEPEK kojot
    • Gość: a Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. IP: *.icpnet.pl 01.12.04, 21:15
      Na najlepszy podarek pod choinkę , kup mu długonogą blondynkę!!!

jesli to prezent dla chłopca ...będzie bardzo zadowolony, tak myśle.
      • lisena = wtrącenie do tematu = (zapomniałabym o cenie) 01.12.04, 23:50
        Kompletnie zapomniałam podać przedziału cenowego, w jakim chciałabym kupić (a
        raczej: mogłabym kupić) wspomniany kask. Cena może się wahać DO 300zl, nie
        wiecej.
        Poza tym.. trzeba sie liczyc tez z tym, ze bedzie to moj first motocykl i na
        pewno kask przeżyje niejeden upadek (w moim wykonaniu będzie ich zapewne
        jeszcze więcej..). A enduro będzie się nazywać Honda Transcity 125.
        Wersja dla ścigacza ma być użyteczna w mniejszym stopniu (czasem mam okazję
        jeździć ze znajomymi w dłuższą trasę i wolałabym mieć coś własnego).

Pozdrawiam gorąco
        i dziękuję za odpowiedzi.

Marta (Lisena)

PS: Drogi kolego "a" - prezent ma być przeznaczony dla mnie. Chyba nie do końca
        przeczytałeś treść mojego wątku..
        • lisena Podsumowanie 06.12.04, 23:32
          Patrząc na powyższy temat i niewielką liczbę odpowiedzi wnioskuję, że NORMALNE
          tematy na tym forum nie mają powodzenia i tylko na kontrowersyjne mogę
          oczekiwać odpowiedzi.
          Z jednej strony bluzgacie i załamujecie się nad dennością mojego poprzedniego
          tematu pt.:"Sex za przejażdżkę" a z drugiej nawet nie czytacie innego rodzaju
          wątków, zbyt popularnych i niewyszukanych, by zwrócić Waszą uwagę.

Chciałam uzyskać jakieś informacje na temat kasku, którego poszukuję, ta
          decyzja jest dla mnie ważna, może też dlatego, że będzie to mój pierwszy zakup
          a tym samym wprowadzenie do świata motocyklowego. Niestety post ten nie zyskał
          Waszej większej aprobaty.
          Pytanie powtórzę, w takim razie, na innym forum.

Pozdrawiam,
          Marta (Lisena)
          • Gość: MJ JESZCZE NIE KONIEC, LISENA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 00:52
            Lisena, Rany Boskie.
            Nie gniewaj się, przecież odpowiadaliśmy Ci na wątek o kasku. Każdy wchodzi,
            widzi co napisali inni - sama widziesz, mamy podobne zdanie na ten temat, więc
            kolesie nie chcą się powtarzać.
            Co mogę dodać - jedyny kask enduro do 300 złotych, to kask MAX. Mają sensowny
            wybór kolorów, w Krakowie najtańsze są po 230zł, w Rzeszowie podobno gość ma je
            po 180zł.
            Inne kaski za te pieniądze to kaski otwarte. Jak najbardziej nadaje się takie
            coś do rekreacyjnego enduro, moja dziewczyna jeździ w takim ze mną na nakedzie
            i jest zadowolona. Ma jakiś wschodni, ale homologowany kask za 75zł, który
            zresztą ja kupiłem w Rzeszowie. Fajnie głęboko wchodzi, szybka zjeżdża poniżej
            brody, zasłania od wiatru jak integralny kask.
            A jak odepniesz szybkę, masz kask w teren (taki, w jakich jeżdżą trialami).

Tyle.
            Pozdrawiam, koleżanko!
    • harley4 Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 07.12.04, 04:02
      Odpowiem tylko na drugie pytanie:
      TYLKO I WYLACZNIE NOWY BEZ WZGLEDU NA CENE !!
      Nie wiem jak jest w Polsce ale w USA mozna kupic kask z homologacja DOT lub bez.
      Zawsze uzywam kaskow DOT approved !!!
      Zawsze polecam kask z homologacja !!!
    • hun660 Re: Prezent pod choinkę: KASK wielofunkcyjny. 07.12.04, 08:21
      Jak zamierzasz kupić kask to tylko nowy. Jak będziesz przymierzać to wybierz
      taki rozmiar aby lekko uciskał. Wyściółka kasku dopasowuje sie do kształtu
      głowy i potem kask dobrze "leży". To już dyskwalifikuje zakup kasku używanego.
      Aby połączyć w jednym enduro i szybkość to chyba tylko integral, ew. z
      otwieraną szczęką. Przy zakupie warto spojrzeć na system zamykania szyby,
      wentylacji, dostępność szyb na wymianę porysowanej, a potem patrz na kształt i
      kolor. Ot chyba i tyle z kaskologii. Pozdr.
      PS. musisz mieć świadomość że po założeniu kasku najlepsza fryzura już tak nie
      wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka