Dodaj do ulubionych

Simson - Duże Spalanie !!!

IP: 81.219.113.* 22.04.05, 19:37
Heja ! Mam simsonka, i strasznie on dużo pali (około 4,5 l/100 km). Nie wiem
co jest grane, simson kumpla zamyka sie w 3 litrach. Iglice mam na
największym poziomie, bo jak zmniejsze, to wogóle nie odpala ! Co może być
nie tak ! Pomocy !!!
Obserwuj wątek
    • jagiel500 Re: Simson - Duże Spalanie !!! 22.04.05, 20:23
      witam
      -a szczelny masz wezyk paliwowy i kranik?
      -mozliwe ze w gazniku poluzwala cie sie taka wielka sruba ona jest od dolu jak
      zdejmiesz oslonke od stony plywakow (juz nie pamietam do czego ona byla ale
      mialem podobna sytuacje i dokrecenie tego pomoglo)
      -idac dalej to duze spalanie moze byc wynikiem starych przetartych pierscieni
      albo
      -zle ustawiony zaplon
      -swiece moze pora wymienic
      -albo gaznik uszczelnic dokladnie
      -a moze mieszanke robisz za uboga? 1:50 w simkach
      no to tyle wlasciwie jesli chodzi o spalanie to warto wszystko posprawdzac ale
      nie zaczynaj od pierscieni:))

pozdro
      jagiel

aha zakladam ze ten bolec od ssania masz wkrecony w gaznik:)

• Gość: rysiek24 Re: Simson - Duże Spalanie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 20:30
      te gazniki sa takie same jak w etz 251 i ostatnich 250 tzn z budowy takie same niestety nie sa udanymi gaznikami trudne w nastawianiu i regulowaniu zostaje ci tylko mozolna regulacja srubkami pokrec ta mala od co2 iglice ustaw na srednim poziomie i kombinuj takie duze spalanie jest spowodowane iglica mi w etz kiedys pekla doroabiania przez poprzedniego uzytkownika blaszka trzymajaca iglice i spalanie wynioslo ponad 10 l na 100 km :/ moze kup nowe dysze i iglice tylko szukaj orginalnych bo te polskie sa roznych rozmiarow :)i sprawdz szczelnosc ssania kup gumke na tloczek ciesz sie ze to nie japoniec za te czesci zaplacisz max 30 zl do japonca w 300 moze bys sie zmiescil :)
      • Gość: romam Re: Simson - Duże Spalanie !!! IP: 195.205.97.* 23.04.05, 09:51
        Moja mz etz 250 miesci sie w 4,2 na 100 km i nie wiem czego mówisz ze gazniki
        sa trudne do wyregulowania owszem mialem na poczatku gaznik ten nowy z palakiem
        sprezystym on jest bardziej skomplikowany ale teraz mam gaznik starszego typu -
        niw mam z nim zadnyh problemów POZDRAWIAM
        • juchas115 Re: Simson - Duże Spalanie !!! 23.04.05, 10:35
          Witam.
          A który rok jest Twojego simka powiedz tylko.
          Ja miałem tesz simka, ale takie starszego z deczka, mianowicie 82 rok.
          Z wyglądu był normalnie jak z bajki, super zadbany. Ja nim przejechałem 8000 km
          i to był jego realny przebieg to roku 2004 :D . Był to simek z blokadą. Ogulnie
          palił od zawsze troche duuzo, a po około 6500 km doszło do 6 l/100 km !!!!!
          Zrobiłem szlifa, nowy tłok pierścienie, ściągnołem blokade, gaźnik i zapłon
          wyregulowałem tak, że juz lepiej się nie dało, nowa świeca NGK. Spalanie się
          zmniejszyło do około 4l/100 może mniej, ale na pewno powyżej 3,5 było ;p :D ,
          moc wzrosła znacząco. Nie wiem do dzisiaj dlaczego mi tyle palił puźniej, a
          paliwo mi na pewno nigdzie nie wyciekało. Aha, jeszcze wybebeszyłem środkową
          część tłumika, nie chodził głośniej ani troche a moc wzrosła m.in. dzięki temu.
          tak więc pozdrówka ;p
          • Gość: Rogowaty Re: Simson - Duże Spalanie !!! IP: 81.219.113.* 23.04.05, 11:37
            Mój simek jest z 1989. Dzięki za odpowiedzi, dziś pójde przejrzeć te rzeczy,
            które sugerujecie. Pozdrówki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka