Dodaj do ulubionych

Plus czy minus?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 16:22
Zapomniałem, czy najpierw odpina się od akumulatora klemę + czy -. W eMZetce
odpinałem tą, co była z przodu, ale zapomniałem jaki to biegun. Przypomnijcie
mi z łaski swojej, co najpierw odpiąć. Bo że zapina się na odwrót to pamiętam.
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrmoto Re: Plus czy minus? IP: 193.29.207.* 23.05.05, 16:28
      To jest jakaś różnica ? Z tego co mnie uczono nie ma różnicy od czego się zacznie. Znajomy mechanik także nie wspominał mi o niczym takim
      Taka jest moja teoria.
      PZDR
      • Gość: MJ Re: Plus czy minus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 16:31
        Z tego co wiem, to jakaś kolejność jest zalecana.
        • Gość: szynszyll Re: Plus czy minus? IP: 62.93.36.* 23.05.05, 16:40
          nie zapomnij splunac przez lewe ramie ;) bosze........

szynszyll
          xlv750r
          • Gość: MJ Re: Plus czy minus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:56
            Co, kurde? Poważnie jestem przekonany, że to ma znaczenie. Nawet spawacz kiedyś
            mnie pytał, która jest która, a był taki głupi, że musi to być bardzo ważne
            skoro pamiętał.
            • sly11 Re: Plus czy minus? 23.05.05, 20:42
              spawacz nie był głupi,ty natomiast jesteś.ręce opadają.
              • Gość: MJ Sly11 - CIECIU!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 21:43
                Nie wiem, od jak dawna używasz tego forum, ale ja od dawna - więc jak mnie nie
                znasz, to uważaj do kogo ta gadka i licz się ze słowami slymaku!!!

• Gość: Krzysztof Re: Plus czy minus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:54
        najpierw odpinasz MINUS bo gdybyś postąpił odwrotnie to mógłbyś zewrzeć klucz
        do masy i nie zdążyłbyś go cofnąć-byłem przy takim wypadku-klucz w ułamku
        sekundy rozgrzał się do czerwoności i w sekundę później akumulator explodował
        wylewając koledze z litr elektrolitu na głupi łeb (sytuacja miała miejsce przy
        zakładaniu świeżo ładowanego akumulatora,jeszcze gazującego wodorem )całe
        szczęście kumpel miał pochyloną głowę i polało go nie po oczach,za to wykonał w
        3 sekudy sprint pod prysznic (w ubraniu!),przy zakładaniu zapinasz pierw plus z
        powyższych powodów, pozdr wszystkich Krzysztof
    • Gość: mmarcinn Re: Plus czy minus? IP: 213.199.201.* 24.05.05, 07:14
      A Wy sie nie znacie. Slusznie ze sie zastanawia bo np w samochodzie trzeba
      najpier (-) odpiac zeby sie cos w komputerku mu nie przestawilo albo alarm nie
      zwariowal. Tak pisze w wiekszosci instrukcji samochodowych. Ja tam zawsze
      odpinam najpierw (-) A zreszta ja bedziecie najpierw (+) odkrecali to
      dotknijcie sobie kluczem ramy to zobaczycie co sie najpierw odkreca:) Tylko na
      oczy uwaga!!
      • zephir Re: Plus czy minus? 24.05.05, 07:30
        mmarcin-masz racje.I czemu od razu sie od głupich wyzywać??? (nawet gdyby sie mylił)

Pozdrawiam.
        • Gość: MJ Re: Plus czy minus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 21:44
          Dzięki Zephir. Widać, kto jest warty zółtej SVki.
      • donlesio Re: Plus czy minus? 24.05.05, 08:38
        No wreszcie jeden mądry.
        Chodzi właśnie o to, by uniknąć przypadkowego zwarcia przy odkręcaniu zacisku
        niepołączonego z masą.
        • donlesio Re: Plus czy minus? 24.05.05, 08:39
          I to nie ma znaczenia, czy +, czy - jest na masę.
          Odkręcamy najpierw przewód masowy.
          • Gość: MJ Re: Plus czy minus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 21:51
            OK, dzięki. Dobrze, że nie posłuchałem tych z góey, bo już jeden wybuch
            akumulatora (z cudzej winy, nie przy podłączaniu) przeżyłem i drugim mogło by
            zabraknąć szczęścia.
            • andreas750 Re: Plus czy minus? 24.05.05, 22:38
              + i - to jedyne co widze... (tak mi sie skojarzyło)
              K44 ;)
              Pozdro
              • hansf Re: Plus czy minus? 26.05.05, 23:38
                Krzysiek ma racje najpierw tą kleme co na mase idzie odkręcasz, p.s. najlepiej
                mieć na wsówki w motorze to zdaje egzamin ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka