14.11.05, 20:23
Otoz chodzi o to , ze moj GSXF stal sobie przez jakies 2tygodnie nie ruszany ,
pogoda akurat w tym okresie akurat bardzo zla bo ok 0°C w nocy i w dzien
podobnie. Jednak w koncu postanowilem ze chce mi sie pojezdzic i pojawil sie
problem , otoz moto nie za chetnie chcialo zapalic. Walnalem mu ssanie na max
i probuje odpalic. Niby na poczatku zalapalo pochodzilo jakies 2sec juz bylo
slychac ze sie wkreca na ssaniu a tu ni skad ni z owad zgasl, probuje jeszcze
raz a on ani drgnie , nastepna proba znow sie odpalil na chwile i zgasl ,
dopiero w jakiejs 4 probie zalapal i wkrecil sie na jakies 4.5tys obrotow na
ssaniu co jest dosc dziwne bo normalnie sie wkrecal na jakies 3tys?
Wiem ze gazniki nie sa zsynchronizowane za dobrze bo troche km przejechalo
moto w sezonie ale chcialem juz z synchro poczekac do nowego sezonu. Dodam
jeszcze ze odpalalem moto jak bylo jakies 2°C wiec tez nie za ciekawie. I
jeszcze powiem ze wczesniej tzn przy uzytkowaniu co 2-3 dzien moto odpalalo
sie normalnie , ale wtedy bylo jeszcze z 15°C +
I mam pytanie tego typu , co sie moze dziac ? Czy to wina synchra , czy wina
tego ze bylo tak zimno? A moze jeszcze cos innego
Obserwuj wątek
    • Gość: dzakas Ogólnie sluchaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:29
      Świece masz wkręcone zimne to znaczy, że oddają ciepło i mogą pojawić się
      trudnosci w odpalaniu na zimnym silniku i tak nadzwyczajniej jest dopoki nie
      złapie swojej temperatury roboczej. A, że poprzednio było dobrze to raczej nie,
      aż taka wina gaźników itd. Jakby to sie stało przy jeżdzeniu to móglbys myślec
      ale jesli poprzednio jako taka chodzilo a teraz tylko stało to wina jest ze
      zajebiscie jest zimny silnik to tak jak ze wszystkim.
      Joł
      Dla upartych można rozpalić ognikso pod silnikiem
      rozgrzać silnik suszarką
      Odkrecic kurek kaloryfera w garazu
      Pogrzac swiece i goraca wkrecic
      Wiele jest opcji na rozgrzanie silnika
      • vaxs500 Re: Ogólnie sluchaj 14.11.05, 20:38
        troche mnie uspokoiles , ale czemu moto nie chce odpalic jak jest 0° , a
        samochod pali jak jest -20 i nie sprawia mu to az tak duzych problemow ?
        • Gość: Dzakas Dlatego bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:40
          Ma inne świece pierwsza rzecz i ogólnie wiele czynikow na to wpływa budowa
          samochodu przeznaczenie bo raczej nikt by nie jeździł w temperaturze -20 stopni
          motorem. A pozatym jak się rozgrzeje silnik to będzie spokopowino być a pozatym
          sprawdz czy masz paliwo w zbiorniku.
      • Gość: Dzakas Jeszcze dwa słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:38
        Świece zmine są stosowane głównie w silnikach wysokoobrotowych, które się
        bardzo nagrzewają i świece te muszą dawać iskre w wysokiej temperaturze lecz
        przy zimnym silniku pojawiają sie małe problemy.
        Natomiast ze swiecami ciepłymi jest zupełnie na odrwrot.
        Jelsi zamontujesz swiece ciepłe do swojego gsxf to wierz mi, że będą dawały
        słabą iskre i mogą pojawić się problemy z odpaleniem goracego silnika, a
        pozatym będzie hu..owo chodził bo paliwo będzie się słabo spalało i ebdzie miał
        hu..ową moc
        Joł
      • Gość: Dzakas Jeszcze dwa słowaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:38
        Świece zmine są stosowane głównie w silnikach wysokoobrotowych, które się
        bardzo nagrzewają i świece te muszą dawać iskre w wysokiej temperaturze lecz
        przy zimnym silniku pojawiają sie małe problemy.
        Natomiast ze swiecami ciepłymi jest zupełnie na odrwrot.
        Jelsi zamontujesz swiece ciepłe do swojego gsxf to wierz mi, że będą dawały
        słabą iskre i mogą pojawić się problemy z odpaleniem goracego silnika, a
        pozatym będzie hu..owo chodził bo paliwo będzie się słabo spalało i ebdzie miał
        hu..ową moc
        Joł
        • Gość: Dzakas U ruskich na syberii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:43
          Nie gaszą samochodow w duże mrozy. A pozatym kiedyś był jakiś ciągnik to
          chodził non stop bo jak zgasł to była lipa itd i musieli podnim ognisko
          rozpalac aby go odpalic.

A co do gsxf to rownierz rozruch zalezy od oleju teraz jest zimno wiec olej
          jest gesty, a zebatki i wszystkie czesci zanurzone w oleju musza pokonac sile
          pewną i obciązenie i jak juz wspomnialem na rozgrzanym silniku jest spoko.
          • Gość: vaxs Re: U ruskich na syberii IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.11.05, 21:41
            ok dzieki za odpowiedz , w sumie jak pojezdzilem , zgasilem postal z 30min to
            potem odpalil sie na dotyk . Thx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka