Dodaj do ulubionych

Używane OPONY NA MOTOCYKL

24.12.05, 20:54
ostatnio przegladam sobie alle.....allergie:D i nie rozumiem jednego??
kto kupuje uzywane opony??.. jeszcze na enduro kostke do lasu to przebolej
ale na sporta?? dla mnie to pozorne oszczedzanie.. ale malo... to swiadome
obnizanie bezpieczenstwa!!
wydaje mi sie ze jesli juz decydujemy sie zakupic motocykl to trzeba sie
liczyc z kosztami eksploatacji... tak wiec chyba lepiej uciulac ta kase na
kupno nowych opon i byc spokojnym ze podczas jazdy opona nie pojedzie w lewo
a my prosto...
co jak co w habbi typu motocykle nie mozna "pozornie oszczedzac" takie jest
moje zdanie..
a Wy co o tym myslicie??

pozdro
jagiel
Obserwuj wątek
    • siurniety_krolik Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL 25.12.05, 12:27
      osobiście uważam że od biedy można kupić opony leżakowane 2 maksymalnie 4 letnie

koszt takiego kompletu to cos około 40% wartości nowych

to że u nas w kraju ludzie kupują używki wynika tylko i wyłacznie z biedy i to
      jest przykre

koszt nowych gum do duzego szybkiego bika to około 1200 -1600 zł

a przypomnę szanownym forumowiczą że średnia pensja do ręki w polsce to właśnie
      coś około 1650 zł - przykre ale prawdziwe

chciałbym zuwazyc że gdybyśmy zyli w normalnym wolnorynkowym nie
      socjalistycznym państwie to za te same opony zapłacilibysmy dużo 40-50% taniej

te 40-50% to róznego rodzaju podatki bezpośrednie jak i pośrednie

pozdr.

siurniety
      • Gość: brembo Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 12:42
        ja kupuje i nie narzekam
        ale ja mam 50(60) koni
        przy 150koniach to moze byc juz ryzykowne.
      • Gość: Ash cbr f3 Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.altar.net.pl / 62.233.214.* 25.12.05, 14:57
        Ja kupuje używki bo nowe gumki niestety są odrobinę za drogie i chyba mnustwo
        ludzi tak robi bo trudno znaleść opone w dobrym stanie nie starszą niż 3-4 lata.
        Za to nigdy nie oszczędzam na serwisie (zawory, gażniki,olej). Pzdr.
        ps. właśnie tydzień temu kupiłem oponkę na przód, Dunlop sportmax 220f st za 30
        zł i staczy bieżnika na cały sezon 2006 :)
    • Gość: Dariusz Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 14:05
      I ja zakladam uzywki juz od kilku lat , i jak na razie nie mialam powodow do
      narzekania .Kupuje nie starsze niz 4 lata ,bo lubie sobie ostro pojezdzic i
      powtarzam nie ma z nimi problemu . Problem jest jedynie ze znalezieniem dla
      siebie czegos odpowiedniego tzn. rocznik-cena-stan bieznika-rozmiar
      • wojtekk1000 Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL 25.12.05, 19:26
        To jest właśnie problem - ludzie kupują używki, zachwalają je i myślą, że jest
        dobrze - jeśli jednak kupiliby nówki to doceniliby ten komfort jaki stanowią.
        Ok - są drogie, ale nówka to nówka - żadna używana guma nie będzie tak trzymać.
        Zresztą jeśli ktoś wyrzucił oponę to znaczy, że coś z nią było nie tak - bo
        przecież nikt nie wywala dobrych opon.
        • Gość: brembo Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 16:56
          wojtek 10 000. dobra markowa guma, nawet kilku letnia jest pod kazdym wzgeledem
          lepsza od:barum mitas maxxis itp. skoro nigdy nie kupowales uzywek to po co
          zabierasz głos?
    • Gość: MAXX Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.12.05, 16:20
      Kup jeden z drugim NOWE opony załóż pojezdzij a porozmawiamy .........kupno
      uzywek do moto to taka mała próba samobójcza.....nie wszystko zwalajmy na nasze
      nędzne zarobki ......bardziej cenie gościa co jeżdzi 250-czy 350 ccm ale go
      NORMALNIE serwisuje niż napalenca dla którego moto bez 1000 ccm i 100 km to nie
      motocykl( tylko ,że kasa nie pozwala i kupuje dwuślada prawie nówke, a i na
      olej ,filtry,klocki i opony potem brakuje....)
      • Gość: brembo Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 16:58
        a nigdy na uzywanych nie jeździles?
    • Gość: matt Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:56
      po jakiego grzyba palić nowe opony?a poz tym ja też kupiłem używane opony-
      żużlowe i są super!!!
      • Gość: Gałas Re: Używane OPONY NA MOTOCYKL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 08:51
        Niestety to właśnie bieda każe nam kupować używki.
        Jeżeli ktoś ma ograniczony budzet i do wyboru nówki za 1200 i 100 na paliwo
        albo 200 na używke i 1100 na paliwo to co wybierzesz?
        Ja potrzebuje 3 opony na sezon (1 przód i 2 tył) koszt takich opon to blisko 2
        tyś. zarabiam oficjalnie ledwie 1100-1200/mieś. ciekawa perspektywa pracowac
        dwa mieś na opony, a gdzie paliwo, ubezpieczenie, serwis??? a jakieś wakacje,
        zlot? Dobrze że mam drugie tyle na lewo to jakios daje rady a mimo to kupuje
        opony nowe ale wycofane ze sprzedaży ze wzgledu na wiek (4 lata) w sumie na
        sezon wydaje na to ok 600 zł i to niestety jest mój kompromis pomiędzy biedą a
        przyjemnością i bezpieczeństwem.

Pozdro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka