Gość: propit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 21:14 posiadam kawe en / chopper/rocznik 90 jedni proponują półsyntetyk inni mineralny. a wy co proponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazz-use1 Re: jaki olej zalać? 25.02.06, 17:03 oszalałeś? TYLKO mineralny!!!to silnik, który ma ponad 15 lat!!! -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 17:29 hipol gl-4 80w90, dobry do turystyki w ciepłe kraje:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 19:09 jazz-use1 bzdury gadasz ja leje syntetyk 5W40 Shell Helix Plus i moto lepiej chodzi niz na polsyntetyku a moto z 88 roku (tez kawa) wyciekow zadnych nie ma sprzeglo pracuje prawidlowo a nawet lepiej wiec spokojnie mozna lac syntetyka nawet do antyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 19:31 ja bym sie tak nie rajcował z tym syntetetykiem, tym bardziej samochodowym. do motocykli są oleje motocyklowe. do 15 letniego moto, z niewysilonym silnikiem mozna lac spokojnie półsyntetyka. moj 15 letni paździoch jak dostał na jesieni syntetyka actevo, a wczesniej jeździł na półsyntetyku motula, to zaczać sie pocić spod pokrywki zaworowej(uszczelka). minerał też bedzie OK. motul 3000+, tanie są te oleje w larssonie. zapłaciłem 45zł za 4 litry 20w50 minerała:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz manetka Re: jaki olej zalać? IP: *.localnetwork.pl 25.02.06, 21:06 lać synteyk?oczywiście, ale pod jednym warunkiem-że silnik jest w dobrym stanie i że cały czas jeździ na szyntetyku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:19 brembo olej to olej a roznice w motocyklowym i samochodowym sa najczesciej tylko na naklejkach wiele osob lata na samochodowym i jakos nic sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:23 IMHO szkoda silnika na minerala jesli masz silnik w dobrym stanie nie oszczedzaj lej syntetyk a silnik sie odwdzieczy dluga bezawaryjna praca .Minerala leje sie aby moto nie kopcilo (gesty) lub jak idzie do zyda z w/w powodu chyba ze komus wisi jak dlugo jego silnik pochodzi ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:34 oby jeździły jak najdalej i jak najdłużej. powodzenia! minerał to olej zeby sie silniki psuły pewnie..;) PS: rozumiem że to kwestia "kasy".. te jeźdżenie na tańszych, samochodowych..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:43 mineral to najgorszy z mozliwych olei lepiej lac mineral niz latac bez oleju szybko traci swoje wlasciwosci i zostawia nagar .Polsyntetyk jest znacznie lepszy od najlepszego minerala a full syntetyk znacznie lepszy od najlepszego polsyntetyka Tak w niektorych krajach (Kanada) olej do moto kosztuje naprawde majatek a samochodowy jest tani Brembo dlamnie mozesz lac nawet kujawski twoje moto wkoncu ...ale nie odradzaj innym lac dobrego oleju jak nie masz pojecia o nich a skoro twoje moto poci sie na polsyntetyku i to pewnie gestym to chyba czas powymieniac uszczelki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 23:23 Rysiu z Klanu;) zalecam Ci edukacje w zakresie oleji silnikowych. a ja sobie naleje minerała i napewno silnik zaraz zatre, hyhyhy! nie gloś herezji o olejach samochodowych do moto. bo coś tam niby jakaś wiedze posiadasz ale, pomieszało Ci sie kilka ważnych faktów. dobry minerał wcale nie traci szybko swoich właściwosci. odpywa sie to po prostu szybciej niz w przypadku pełnego syntetyka(30% szybciej) a dobry półsyntetyk typu motul 5100 czy shell advance vsx przewyższaja swoimi właściowsciami smarnymi wiele full syntetyków. nikomu nie odradzam jak twierdzisz stosowania dobrych olei, dobry minerał czy półsyntek w zupełności wystarcza do silnika od którym była mowa na wstępie. a mój paździoch poci sie na castrolu actevo a nie na półsynetyku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 23:48 i znowu sie mylisz widac ze ty sie musisz doedukowacz dziedziny olejow polsyntetyk nie bedzie przewyzszal zadnego fulsyntetyka chyba ze to olej z przed 10 lat i do tego jakis polski albo rumunski owszem do tego silnika moze byc i polsyntetyk ale jak silnik w dobrym stanie to nie oszczedzac i lac fula i nie mowie ze na mineralu silnik zaraz zaje.iesz tylko ze nie osiagnie on takich przebiegow jak na syntetyku i nie glosze herezji tylko prawde ktora wlasnie udowadniam jezdzac na samochodowym Syntetyku Shell Helix Ultra 5W40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać...? kujawski !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 00:04 powodzenia Rysiaczku! republika.pl/chudzikj/Technika/Olej/olej.htm www.autokacik.pl/oleje/oleje.html www.mototec.pl/oferta/oleje.php PS: za dużo siedzisz na mocherowych kaskach:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać...? kujawski !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 00:18 no i nic z tego nie wynika czysta teoria !! ze niby oleje moto - samochodowe sie roznia nikt tego w praktyce nie potwiwrdzil i nigdzie nie pisze ze mineral jest tak samo dobry dla silnika jak syntetyk i ze to obojetne co lejemy bo o to i to wkoncu jest olejem Mohery rox :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzio dusigaz nie ma opcji.. Jeden-zero dla tego gamonia, Brembo IP: *.localnetwork.pl 26.02.06, 00:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 00:21 napisali ze jakis tam mineral ma parametry polsyntetyka owszem bo one sa bardzo podobne ale nie widze porownania ze polsyntetyk ma wlasciwosci fulsyntetyka albo i go przewyzsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 00:29 prosty przykład: "Olej, który zwraca szczególną uwagę w kontekście stosowania go w motocyklach (także BMW) chodzonych powietrzem/olejem, to półsyntetyczny Shell VSX 4. Posiada on najwyższą lepkość (19,5) w 100 oC spośród olejów w swojej klasie, i przewyższa pod tym względem oleje syntetyczne klasy 10W50." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek24 Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 09:34 no dobra tu zwracam honor :D od dzis leje tylko kujawski ktory zostal mi po frytkach :D Odpowiedz Link Zgłoś
mlody1285 Re: jaki olej zalać?Do Szymona 26.02.06, 10:36 wlasnie- moglby sie w koncu jakis autorytet odezwac, chetnie poznam opinie- probowalem juz olei samochodowych i w jednym przypadku askonczylo sie to wymiana tarcz- dodam jeszcze ze moto mialo 60 000km i nie jestem tak do konca perzekonany czy to przebieg czy krajowa produkcja dobila moje sprzeglo; na etykietach baniek po olejach tez nie dopatrzylem sie jakiegos doadatkowego parametru z wyjatkiem tego ze pisze olej motocyklowy albo silnikowy a mimo wszystko bardziej przekonuja mnie parametry (na kremach przeciwzmarszczkowych mojej zony tez pisze ze kazdy jest najlepszy) Odpowiedz Link Zgłoś
mlody1285 Re: jaki olej zalać?Brembo 26.02.06, 10:40 brembo zakladaj do afriki frytownice - bedzie pelnila role chlodnicy oleju a i klientowi do przesylki bedziesz mogl swieze fryty zaoferowac- ja tez chetnie na swieze "afryty" sie zalapie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać?Brembo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:35 ..Afrytki :D hyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhhy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: propit Re: jaki olej zalać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:44 a ja mam wylany stary olej i nadal nie wiem co zalać może larssona? ale raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:54 te larssony to są najprostsze castrole w wersji ubogiej, bez uszlachetniaczy. ogolnie castrol niby dobra firma, ale toyota i honda pogoniły ich oleje z torbami. ja kupilem jednak tego larssona 4L minerała 20w50 za 45zł. sam bede widział na własnej skórze co to warte..;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: jaki olej zalać? IP: *.server.ntli.net 26.02.06, 12:01 to ja tez sie dolacze do watku, kumpel od er5 nie wie jaki olej zalal poprzedni wlasciciel mota i teraz ma zagwozdke co wlac, zeby w silniku nie namieszac zanadto. czy mozna w serwisie zalecic jakies przeplukanie czy cus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:30 Maciek, 99% oleji jest mieszalnych, jak er5 nie ma 20 lat i ponad 100 000km to półsyntetyka bym zalał ja:) taki jak na polski klimat czyli 10w40. choc ja leje 15w50 bo silnik ciszej pracuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
mlody1285 Re: jaki olej zalać? 26.02.06, 12:54 a ze er5 ma taki sam silnik jak en500 posluchal bym brembosia - moze beda i af´rytki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 13:07 a by przepalony olej z afrytek sie nie marnował, przerobie swojego golfa diesla na olej roślinny. ponoc tylko troche zostawia za sobą zapach afrytkownicy, ale jaka oszczędność !!! en er gpz kle Odpowiedz Link Zgłoś
mlody1285 Re: jaki olej zalać? 26.02.06, 13:15 eh brembo lepiej pomysl z tym golfem zostaw bo znowu beda musieli nowa norme spalin wymyslic euro5 albo 6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 13:27 ciekawe jaką maja emisle spalin melexy..?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: jaki olej zalać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 13:35 albo na jakim oleju jeżdzą, myślisz ze na full syntetyku..?:D Odpowiedz Link Zgłoś
mlody1285 Re: jaki olej zalać? 26.02.06, 13:43 nie skad- w ostatnich modelach montuja akumulatory zelowe a do nich conajwyzej nadaje sie polsyntetyk- fulsyntetyk moze prowadzic do rozszczelnienia obudowy akumulatorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: jaki olej zalać? IP: *.server.ntli.net 26.02.06, 17:42 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś