Dodaj do ulubionych

Podatek od sprowadzonego ...

02.05.06, 21:33
Witam!
Orientuje się ktoś jak to jest z podatkiem od sprowadzonego motocykla (w tym
przypadku z Niemiec), którego przebieg wynosi 900 km?! Słyszałem coś o tym,
że jeśli motocykl ma mniejszy przebieg niż 6000 km to należy zapłacić jakiś
dodatkowy podatek - teraz pytanie - jaki i ile wynosi on od wartości, no i
jak jest to weryfikowane (przebieg), oraz jak można to ominąć? Mam na oku
motocykl z takim właśnie przebiegiem (900 km) i zastanawiam się czy go nie
kupić (jeśli będzie się to wiązało z zapłaceniem jakiegoś sporego podatku w
stylu VAT to będę musiał sobie odpuścić).
Obserwuj wątek
    • Gość: pelen Re: Podatek od sprowadzonego ... IP: *.media4.pl 03.05.06, 01:25
      Witam. Jak będziesz kupować ten motocykl to niech właściciel napisze Ci na umowie że motocykl ma przejechane więcej niż 6000km i musi od dnia pierwszej rejestracji motocykla za granicą do dnia zakupu przez CIebie motocykla minąć conajmniej 6 miesięcy. Jeżeli nie spełnisz tych wymogów zapłacisz 22% od wartości rynkowej motocykla. W środę przerabiałem ten temat w urzędzie skarbowym i jeżeli nie spełniasz pierwszego lub drugiego warunku to Cię zniszczą finansowo. Ale wszystko da się załatwić :D Z moją pierwszą umową którą dostałem zapłaciłbym ok 6tyś zł podatku więc załatwiłem sobie drugą przekraczającą te normy:D W piątek odebrałem zaświadczenie ze skarbówki - a złożyłem wniosek w środę (150zł zaświadczenie+ 5zł znaczek skarbowy + 3zł opłata w punkcie opłat przy urzędzie) a dzisiaj zrobiłem przegląd (116zł), zarejestrowałem motocykl (202zł) i opłaciłem OC (125 zł za rok w PZU ze zwyżką 30% za wiek poniżej 26lat). Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka