matej23 17.05.06, 20:00 Miał ktoś do czynienia z tym olejem (półsyntetyk)? Jego jakość jest przynajmniej przyzwoita? I tak mam zamiar wlać go tylko na "przepłukanie" silnika, a kupiłem go, bo był względnie tani. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: platinum Re: Mobil Extra 4T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:02 mogłbys napisać co rozumiesz poprzez "płukanie silnika'? tzn. nalewasz, kręcisz trochę rozrusznikiem i zlewasz? czy np jezdzisz na nim z 500km, i dopiero zlewasz wraz z wymiana filtra. czytałem ze silnik płucze sie olejem maszynowym, tylko co to takiego i gdzie można kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: Mobil Extra 4T 18.05.06, 19:09 Wybieram opcję nr 2 :) Nie mam pojęcia, co za olej mam teraz w silniku, ani, co gorsza, jak długo go tam mam. Więc planuję zrobić kilkaset kilometrów na tym Mobilu i zmienić na jakiś konkretny olej. Odpowiedz Link Zgłoś
lorneta.i.meduza Re: Mobil Extra 4T 19.05.06, 09:26 Chłopaki, nigdy nie lejcie do silnika oleju maszynowego !!!! Nawet do "przepłukania" silnika - czyli do przejechania kilkudziesięciu kilometrów. Wspólczesne napędy są bardzo wysilone i ten olej po prostu nie wytrzyma nacisków i temperatur panujących w silniku. Jak ktoś nie wie co ma w silniku, to niech wleje olej na którym ma zamiar jeździć, przejedzie kilkadziesiąt kilometrów i spuści go (na gorąco). Potem tylko wlać taki sam olej (ale nie ten sam) i już można hulać. Jeszcze jedna uwaga: nie da się spuścić 100% oleju z silnika, zawsze gdzieś trochę zostanie (choćby pompa oleju) i ta resztka potem miesza się z nowym olejem. Jasne jest więc, że dobrze byłoby, aby to był olej przyzwoitej jakości, a nie goowno pod tytułem "maszynowy". Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: Mobil Extra 4T 19.05.06, 22:15 Dzięki za rady, ale właśnie tak miałem zamiar zrobić. Celem napisania pierwszego posta w tym temacie była chęć bliższego poznania jakości oleju Mobila - czy aby nie przegiąłem z "taniością" oleju. Odpowiedz Link Zgłoś