Dodaj do ulubionych

Jazda po T O R Z E !!!

09.07.06, 01:48
Tak jak obiecałem – wrzucam fotki z toru, na którym dzisiaj wraz z
kumplami „katowaliśmy” sprzęty. Tor znajduje się obok Zielonej Góry
(kartingowy), nowa nawierzchnia i techniczne zakręty skusiły nas aby
sprawdzić nasze umiejętności (aha – jest tanio ponad 4 godzimy kosztowały 300
zł – pełna wyłączność). Polecieliśmy w 6 motocykli, Ja na swojej R1 (2003),
Marcin na GSX-R 750 (czarny mat) – Marcin na co dzień lata na torze Poznań i
całkiem nieźle mu to wychodzi (GSX-R 1000 – klasa Rooki 1000 / jakoś tak),
Michał R6 (2004), koleś na R1 (2005 – jego pierwszy motor), kumpel na KTMie
SX 450 + koła supermoto (2004), i kolega na Hornecie 600 (on nie latał na
torze – robił foty i kręcił filmy). Tor mega przyczepny i techniczny (ciasne
winkle – jak przystało na tor kartingowy). Na koniec dnia nie obyło się
oczywiście bez wyścigu, który poprzedzały kwalifikacje, czyli dwa okrążenia z
czego najlepsze jest odnotowane. Tor ma ponad kilometr (niewiele ponad) – i
tak Marcin uzyskał czas 44,1 s., kolega na supermoto 44,2 s. Ja (niestety
przeholowałem na dohamowaniu z prostej i wyleciałem z trasy tracąc cenny
czas / dwa razy w tym samym miejscu) uzyskałem 48,00 s. (wstyd!!), Michał na
R6 51 s. / wcześniej ustaliłem granicę wstydu na 1 minutę. Kolega na R1
(2005) nie chciał brać w tym udziału (może i lepiej!). W takiej kolejności
ustawiliśmy się na starcie (wyścig miał 3 okrążenia). Co było do przewidzenia
dokładnie w takiej kolejności jak wystartowaliśmy dojechaliśmy do mety. GSXR
750 – 1, KTM – 2, R1 – 3, R6 – 4. Na powrocie do Wrocławia złapał nas
oczywiście mega deszcz – ale co tam. Oczywiście lecimy tam za dwa tygodnie
ponieważ muszę poprawić swój oficjalny czas (nieoficjalny, kiedy to nie
wypadłem z toru robiłem wg mnie lepszy o około 3 s.). Aha – na fotkach ja i
Michał od R6 mamy takie same kaski i kurtki Alpinesa oraz niebieskie Yamahy
(moja to R1, jego R6 – łatwo się pomylić, rzecz w tym, że ja jako prawdziwy
ulicznik latam w „dżinsach” – nie ma to jak Tommy Hilfiger (nie mogę się
odzwyczaić – heh). Ogólnie CZAD – polecam każdemu i nikt nie wmówi mi, że na
Moto Extreme Show było lepiej!!

www.bikepics.com/members/wojtek1/personal/
Obserwuj wątek
    • Gość: baba_zanetti Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: *.itpp.pl 09.07.06, 10:06
      Fajna zabawa!!!!!!!!! A zwróciłeś może uwagę ile udało Ci się wycisnąc
      najwiecej na prostej na tym torze? (tak z ciekawości, bo wydaje się on być
      krótki).
      • Gość: ziom Devianta Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 10:43
        widac ze rajcuje Cie tylko jazda po prostej...
        i nawet nie bylo zejscia na kolano...
        proponuje najpierw pocwicwiczyc na rondzie...
        www.bikepics.com/pictures/429386/
        • wojtekk1000 Re: Jazda po T O R Z E !!! 09.07.06, 11:40
          W dżinsach na kolano? Hmm?! Zobacz na moje opony człowieku, jakieś złożenie
          jednak było. (na prsotej max około 155, ale lepiej było około 145). Zresztą
          pogadaj z Deviantem, sam widział jak opony zamykałem w Czechach. Mam inny styl
          jazdy - nie schodze na kolano. Szacunek dla ciebie zaloo, ale mimo tego, że
          zszedłeś na kolano na tym rondzie to złożenie nie jest imponujące. Jak Deviant
          wróci to polecimy na ten tor, sam zobaczysz dla porównania, że na rondzie nie
          złożysz się tak jak na torze. Pozdro!
    • Gość: marider Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: *.elpos.net 09.07.06, 20:13
      Fajna zabawa :) Tylko wiesniaczo wygladaja te pozaginane blachy..
      PS: ktos polecial "w zielone" czy obylo sie bez atrakcji? ;)

Pzdr
      (ex) Flamed R1'03 & ... R1
      • wojtekk1000 Re: Jazda po T O R Z E !!! 09.07.06, 20:24
        Kolega od GSXRa raz poleciał w trawę na wejściu w dużą patelnię - ale bez
        gleby, ja też raz wyleciałem na trawę na wyjściu z małej patelni - delikatnie i
        bez gleby. Czyli bez "atrakcji" - co dziwne.
        • Gość: Dariusz Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 17:17
          Latałem na innym torze kartingowym, i co się dawało we znaki to
          ręce .Kilkanaście kółek i już człowiek zmachany .

Ciekawe jak wypada czas okrążenia sportowe moto vs kart . W moim przypadku
          jeździłem razem z kartem i on był dużo szybszy .Jeżdżę jajkiem i starałem się
          nie katować sprzętu .Problemy są z wrzucaniem wyższego biegu w czasie jazdy w
          łuku , a na tak krętym torze praktycznie cały czas moto jest pochylone .Dlatego
          przyjemnie , bez mieszania biegami jadę na trójce , no ale przy 3000 obr /min
          nie ma odejścia .Jajko ma też mały prześwit i ciężko jest wyjść z zakrętu z
          poślizgiem ,oczywiście to też zasługa przyczepnego asfaltu .

Ale nie ma to jak sobie polatać po torze !
    • Gość: nyorker Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: 70.19.14.* 10.07.06, 18:17
      cymes. kiedys w jakims artykule, szymon albo ktos inny napisal, ze supermoto
      nie bardzo czyni sens. a tu prosze, 450 jezdzi na rowni ze sportami. i nawet
      tor jak na kartingowy nieco przerosniety.
      mialem wiele razy swierzbiaczke wybrac sie na tor, ale tutaj nikogo nie puszcza
      bez pelnych skor. a nikt w moim rozmiarze nie robi.
      • wojtekk1000 Re: Jazda po T O R Z E !!! 10.07.06, 22:08
        Plan toru:

www.bikepics.com/pictures/630591/
        • www.moto-center.pl Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie 12.07.06, 01:28
          Wojtek, zapraszam Cie w sierpniu na tor Poznan na treningi to juz troche inna
          bajka niz jazda po czeskich zakretach i torze kartingowym. Zgadzam sie z Toba ze
          nie kazdy musi schodzic na kolano. Nie zgadzam sie jednak ze jest to pewien
          styl... Jesli ktos to potrafi zrobic dobrze jak zapewne wiesz, zlozenie
          motocykla jest mniejsze a predkosc w zakrecie wieksza... Zamkniecie opon to
          dopiero poczatek zabawy ;)
          • wojtekk1000 Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie 12.07.06, 09:03
            Nie mówiłem, że schodzenie na kolano to pewien styl - na myśli miałem to co ja
            reprezentuje na zakrętach - to jest mój styl, który nie przewiduje zejścia na
            kolano. Wole trzeć delikatnie butem o asfalt wiedząc, że jest to bliskie końca
            możliwości R1. Poza tym wiem, że jadąc na kolanie nie trzeba się tak wykładać,
            ale czy szybkość jest większa to nie byłbym taki pewien. Można zsuwać się z
            siedzenia nie schodząc na kolano - efekt będzie podobny do jazdy na kolanie, a
            wcale nie trzeba dotykać nim ziemi. Ale jak mówiłem nie ciągnie mnie
            do "kolana" - wole złożenia bez jego udziału i frajdę z dobrze przejechanego
            zakrętu i z uczucia dużego złożenia, jakie pewnie znasz – a do tego
            odlatujące „kawałki” opon w zakręcie - czad!
            • Gość: kawa Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.07.06, 18:48
              Napiszcie kiedy bedziecie w ZG na torze to chetnie wpadne z moimi kolesiami na
              tor w kisielinie popatrzec. Mieszkam w ZG wiec wiesz to jest 5 min i
              jestem :))))
              • wojtekk1000 Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie 12.07.06, 20:13
                Spoko - tor mamy wynajęty na 22.07, prawdopodobnie nic się nie zmieni! Będziemy
                jakoś od 10.00 (około 5 godzin).
                • Gość: kawa Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.07.06, 22:50
                  No ja bede na bank juz sobie rezerwuje sobote i wpadam. :)))
          • Gość: magda-rr Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie IP: *.domar.pl 18.07.06, 13:25
            W zeszły poniedziałek dowiedziałam się na torze poznań po co schodzi się na
            kolano, przez to że nie miałam sliderów musiałam je chować (przycierałam skóre
            a to nie zdaje egzaminu slidera) i niestety przegiełam, gdybym miała slider
            podparłabym się kolanem. Wcześniej tarłam podnóżkami ale je wymieniłam na
            sportowe, nie było wyczuwalnej granicy i szlif zaliczony.
            Kolano to ważna sprawa jak chce się szybko jeździć, chyba że jeździ się dla
            samej frajdy bez szaleństw.
            Pozdr.
            • Gość: mihu Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:30
              Do Magdy poprzedniczki wypowiedzi.
              Co trzeba zrobić żeby móc pośmigać na torze w Poznaniu?
              • Gość: kondzik86 Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie IP: *.chello.pl 19.07.06, 01:11
                Uiścić opłate w piękny poniedziałkowy poranek ...

'Poranek' dodałem od sobie ;)
            • wojtekk1000 Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie 18.07.06, 13:36
              Gość portalu: magda-rr napisał(a):

> W zeszły poniedziałek dowiedziałam się na torze poznań po co schodzi się na
              > kolano, przez to że nie miałam sliderów musiałam je chować (przycierałam
              skóre
              > a to nie zdaje egzaminu slidera) i niestety przegiełam, gdybym miała slider
              > podparłabym się kolanem. Wcześniej tarłam podnóżkami ale je wymieniłam na
              > sportowe, nie było wyczuwalnej granicy i szlif zaliczony.
              > Kolano to ważna sprawa jak chce się szybko jeździć, chyba że jeździ się dla
              > samej frajdy bez szaleństw.
              > Pozdr.

Kup sobie lepsze opony. Poza tym na torze Poznań może i ma to rację bytu
              (kolano), (pewnie tak) ale nie na kartingowym - to są dwie odmienne sprawy. A
              moja technika jest jaka jest i się nie zmieni. Nie startuję w zawodach itp,
              jazda jest na tyle szybka na ile pozwala tor, więc jak jesteś z niedaleka to
              wpadaj, a sama się przekonasz - bo pisać każdy potrafi. Jak wykręcisz na tym
              małym torze lepszy czas niż ja to porozmawiamy. A szaleństwa - no cóż, każdy
              definiuje je inaczej. Jedziemy w sobotę na tor postaram się dać tutaj jakiś
              filmik z jazd dzięki czemu kilku z was będzie mogło zobaczyć jak ja definiuję
              lekkie szaleństwo i dobrą zabawę.
              • Gość: kondzik86 Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie IP: *.chello.pl 19.07.06, 01:08
                Nie zgodzę się wojtku z Tobą.Opony na torze kartingowym z dobrą nawierzchnią(a
                zakładam ,że taka tam występuje)nie mają nic do rzeczy przy prędkosciach do 100-
                140 na turystycznej oponie nakręcisz taki sam czas jak na supersporcie.Różnica
                jest zauważalna przy większym obciążeniu krawędzi opony.Wiem to z autopsji...
                różnica od 1000RR na SuperCorsach od CBR600FS 'na kartoflach' Dunlop D205 to
                0,3s i to zapewne różnica wynikająca z mocy motocykli.Pozatym zejście na kolano
                do uzyskiwanych czasów nie ma nic do rzeczy! Kwestią jest wychylenie ciezaru
                ciała w celu wyprostowania moto co za tym idzie aby uzyskać ponowny zapas
                złożenia a co za tym idzie możemy pokonac zakręt z większą prędkoscią przy tym
                samym koncie nachylenia.W tym przypadku kolano to jest zwykłe podparcie w razie
                uślizgu.Kolano świetnie się sprawdza gdy mamy okazje odciążyć tylne koło od
                asfaltu podpierając moto na podnóżku.Wtedy czuć ile przez ułamek sekundy wazy
                motocykl oparty na kolanie!Biednym kolanie! Wniosek: można jeździć szybko bez
                kolana ale nie można jeździć szybko bez wychylenia ciała.Napewno każdy
                zaobserwował ,że szybciej można zamknać opony nie wychylajac sie z moto.A
                propo's tematu zapraszam w tą niedziele na tor do biłgoraja... będziem
                brykać... pozdrawiam Konrad
                • wojtekk1000 Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie 19.07.06, 08:46
                  Gość portalu: kondzik86 napisał(a):

> Nie zgodzę się wojtku z Tobą.Opony na torze kartingowym z dobrą nawierzchnią
                  (a
                  > zakładam ,że taka tam występuje)nie mają nic do rzeczy przy prędkosciach do
                  100
                  > -
                  > 140 na turystycznej oponie nakręcisz taki sam czas jak na
                  supersporcie.Różnica
                  > jest zauważalna przy większym obciążeniu krawędzi opony.Wiem to z autopsji...
                  > różnica od 1000RR na SuperCorsach od CBR600FS 'na kartoflach' Dunlop D205 to
                  > 0,3s i to zapewne różnica wynikająca z mocy motocykli.Pozatym zejście na
                  kolano
                  >
                  > do uzyskiwanych czasów nie ma nic do rzeczy! Kwestią jest wychylenie ciezaru
                  > ciała w celu wyprostowania moto co za tym idzie aby uzyskać ponowny zapas
                  > złożenia a co za tym idzie możemy pokonac zakręt z większą prędkoscią przy
                  tym
                  > samym koncie nachylenia.W tym przypadku kolano to jest zwykłe podparcie w
                  razie
                  >
                  > uślizgu.Kolano świetnie się sprawdza gdy mamy okazje odciążyć tylne koło od
                  > asfaltu podpierając moto na podnóżku.Wtedy czuć ile przez ułamek sekundy wazy
                  > motocykl oparty na kolanie!Biednym kolanie! Wniosek: można jeździć szybko bez
                  > kolana ale nie można jeździć szybko bez wychylenia ciała.Napewno każdy
                  > zaobserwował ,że szybciej można zamknać opony nie wychylajac sie z moto.A
                  > propo's tematu zapraszam w tą niedziele na tor do biłgoraja... będziem
                  > brykać... pozdrawiam Konrad

Powiem ci, że na tamtym torze opona miała jednak znaczenie (fakt, tor był
                  przyczepny, ale ja na "śmietniku" bym tam nie polatał). Co do jazdy na kolanie -
                  temat wyczerpany - potwierdziłeś moje wypowiedzi - nie trzeba schodzić na
                  kolano aby szybciej jechać - trzeba wychylać ciało z motocykla / zsówać się z
                  siedzenia (hmm - nie wiem jak napisać to sensownie, ale każdy wie o co chodzi).
            • Gość: marider Re: Jazda po T O R Z E !!! - zaproszenie IP: *.elpos.net 18.07.06, 23:44
              Z checia obejrzalbym zdjecia jak Pani trze kolanami i na jakim "rr" ;)

PS: w Poznaniu tez jakos nie schodzilem na kolano tylko tarlem sobie szpilami,
              podnozkami i butami a opony przod/tyl w R1 pozamykalem az do fredzli bez
              najmniejszych problemow (stock D208ZR). Caly pic to dociazyc przod bo czasem
              lubi sie uslizgnac na wyjsciu ;] Wyzej niz 3ciego biegu raczej nie zapinalem

Pzdr
              marider
              (ex) Flamed R1'03& ... R1
    • Gość: harlista Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: *.cable.mindspring.com 19.07.06, 01:29
    • Gość: harlista Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: *.cable.mindspring.com 19.07.06, 01:37
      Brawo wojtekk1000 !
      Jeden z niewielu rozsadnych na tym forum, ktory pokazal ze umie jezdzic nie
      tylko po prostej.
      Niestety zbyt wielu jest tutaj prostaczkow/buraczkow uwazajacych ze miara
      umiejetnosci jest szybkosc maksymalna osiagana na prostej.
      Blazny do cyrku!
      • Gość: baba_zanetti Re: Jazda po T O R Z E !!! IP: *.itpp.pl 19.07.06, 18:15
        > Niestety zbyt wielu jest tutaj prostaczkow/buraczkow uwazajacych ze miara
        > umiejetnosci jest szybkosc maksymalna osiagana na prostej.
        > Blazny do cyrku!

Do kogo pijesz??
        • patmate Re: Jazda po torze Poznan 20.07.06, 04:58
          Cze
          Czy Poznan nadal prowadzi treningi motocyklowe we wtorki?
          Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka