Gość: ekstremalny IP: 89.171.18.* 26.10.06, 14:32 Jak ew tamacie . Czy ten materiał nadaje się do tego celu, czy nie jest zbyt kruchy. Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deviant.rr Re: Teflon na crash-pady 26.10.06, 15:31 crash pady LSL mają w swojej budowe element wykonany z teflonu, który pochłania największą część energii uderzenia ścierając się szybciutko. Następnie aluminiowy ślizgacz kończy zabawę... Odpowiedz Link Zgłoś
ekstremalny Re: Teflon na crash-pady 26.10.06, 18:20 Czyli nadaje się. Z tym, że mam walce o śr40 mm i dł100mmm i nie wiem czy to wszystko wytrzyma uderzenie- sztywność będzie mała i może pęknąć, hmmmm... Chcę wymienić na większe te, które mam założone obecnie ... www.polskajazda.pl/foto/foto-zoom/ekstremalnyP1030494.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
deviant.rr Re: Teflon na crash-pady 26.10.06, 23:04 O ile się orientuję - nie koniecznie większe (dłuższe) crash-pady spelnią lepiej swoją rolę. LSL podchodzi do tego dość precyzyjnie i już na wstępie do każdego motocykla dostajemy inne mocowanie (logika), ale wszystkie ich mocowania wraz z crash-padami raczej skąpo wystają poza owiewki. Jednak ta firma dokładnie ma wsyztko zaprojektowane i w momencie szlifu zetrze się z pewnością teflonowy kawałek oraz trochę aluminiowy do tego może otrzeć się w kilku miejcach owiewka, ale moto będzie nadal do jazdy. Szersze (większe) bąbki mogą spowodować, że podczas szlifu uderzy o asfalt dekiel albo coś innego raczej niezbednego aby dalej móc jechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Osikowicz Re: Teflon na crash-pady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 23:26 Widziałem hondę 929r z urwanym uchem ramy, które wyłamał zbyt długi crash-pad. Zadziałał jak dźwignia. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Teflon na crash-pady 27.10.06, 00:21 crash-pady wykonane wyłącznie z teflonu to niedobry pomysł, bo sam teflon ma za niską wytrzymałość na ścieranie. konstrukcja grzybków LSL to nie przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Teflon na crash-pady 03.11.06, 09:58 Taki autolans bez zdjęcia, co to za autolans? :) ludzie.gazeta.pl/ireo/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Teflon na crash-pady 04.11.06, 14:43 Niestety mialem crashpady oryginalne do swego mota (Gixer 1000 K5). Identyczne z LSL i okazalo sie ze lewy jest za ktotki. Przy upadku poszedl dekiel na alternatorze i koniec z jazdy (wyciek oleju). Nastepne kraszpady zdaje sie ze beda wlasnie z teflonu i to dluzsze(zalezy jaki sprzet wciagne). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waps Re: Teflon na crash-pady IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 27.10.06, 00:41 Kwestia zwanego gustu. Albo cos ma byc skuteczne, albo ladne, albo ladne i skuteczne, ewentualnie ladne i do bani. Zupelnie nie rozumiem inwestycji w crash-pady typu blask zachodzacego slonca i odbicie fejsu podziwiajacych dzielo kolezkow. To troche tak, jakby chromowac i przyozdabiac airbrushem kowadlo, ktore z zasady przeznaczone jest do przyjmowania czestych becek i odpowiedniej reakcji zwrotnej. Ja mam crash-pady yoshi z czarnego tworzywa. Lekkie, czarne, malo widoczne i o przekonujacych rozmiarach. Przypuszczam, ze LSL sa trzy razy drozsze i raczej watpie w to, ze lepiej spelniaja swoje zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
deviant.rr Re: Teflon na crash-pady 27.10.06, 15:40 Waps ma wątpliwości - ok. Ale ogólnie rzecz biorąc ślizgi LSL nie należą do drogisz - w Niemczech można komplet kupić za 100Euro w PL koszt około 600zeta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekstremalny Re: Teflon na crash-pady IP: 89.171.18.* 27.10.06, 06:57 To w zasadzie najlepiej założyć klatkę wtedy nic nie ruszy bajka. Skoro małe są złe duże też, najlepiej będzie ściągnąć je wogóle :P Wiem tylko, że im mniejszy tym sztywniejszy(bez skojarzeń), a gdy długość wzrasta, a średnica nie, tym wytrzymałość i sztywność spada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyorker Re: Teflon na crash-pady IP: *.dyn.optonline.net 27.10.06, 07:10 "Wiem tylko, że im mniejszy tym sztywniejszy(bez skojarzeń), a gdy długoś wzrasta, a średnica nie, tym wytrzymałość i sztywność spada.." jasnym jest, ze kolega zasmakowal w kursach mechaniki na jakiejs uczelni, na ktorej wyklada(l) profesor maciej giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekstremalny Burak... IP: 89.171.18.* 27.10.06, 12:48 Jasne jest, że nowyroker zasmakował bolca profesora giertycha, przez co musi się wpier... ze swoimi biednymi komentarzami w każdy niemalże post, choć jego wiedza jest adekwatna do swojego marnego pseudonimu- jakiś kompleks, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyorker Re: Burak... IP: 70.19.14.* 27.10.06, 16:48 "a gdy długość wzrasta, a średnica nie, tym wytrzymałość i sztywność spada..." teraz, gdy juz sie wyprozniles, napisze ci, iz - jak je nazywasz - wytrzymalosc i sztywnosc pozostaja niezmienne wraz ze wzrostem dlugosci. zmienia sie jedynie ramie, na ktorym dziala sila, czyli wzrasta moment sily. reszta twoich komentarzy jest rownie trafna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Burak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 17:28 >wytrzymalosc i sztywnosc pozostaja niezmienne wraz ze wzrostem dlugosci. zmienia sie jedynie > > ramie, na ktorym dziala sila, czyli wzrasta moment sily. Proponuję dokończyć podstawówkę, nawet zaocznie. Szczególną uwagę zwrócił bym na twoim miejscu na lekcje fizyki. Najwyraźniej wałęsałeś się gdzieś po wagarach i podziwiałeś wski, zamiast odrabiać lekcje. Zrób sobie malutkie i prościutkie doświadczenie /na pewno ogarniesz to umysłen na tym etapie skomplikowania materii/ weź dwa patyki, jeden 2 x dłuższy i grubszy od drugiego i spróbuj je złamać. Wynik obserwacji może być dla ciebie zaskakujący, jak sądzę. No i dzięki za wczorajszego linka. Jak przeczytałem, że skuterem osiągasz ponad 160km/h, to mi dupa omal nie odpadła ze śmiechu! Znowu widać dojmujący braz podstawowej wiedzy z fizyki. Na marginesie, był kiedyś taki gość jak Isaak Newton. Mam nadzieję, że pani z historii była lepszą laską niż ta od fizyki i wiesz, kto zacz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyorker Re: Burak... IP: 70.19.14.* 27.10.06, 17:31 "weź dwa patyki, jeden 2 x dłuższy i grubszy od drugiego i spróbuj je złamać." members.aol.com/nonverbal3/objects/laugh.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Burak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 17:34 To z tą laską zamierzasz zrobić najbliższy wypad? Hehe, wiedza dorównuje gustowi i poczuciu estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: Burak... 27.10.06, 17:44 Gość portalu: ghost napisał(a): >Zrób sobie malutkie i > prościutkie doświadczenie /na pewno ogarniesz to umysłen na tym etapie > skomplikowania materii/ weź dwa patyki, jeden 2 x dłuższy i grubszy od drugiego > > i spróbuj je złamać. To NY ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekstremalny Ma racje ale nie pisze na temat. IP: 89.171.18.* 28.10.06, 06:46 Mi chodzi o sztywność i wytrzymałaść tego teflonu i czy to wytrzyma uderzenie- bo krutsze o tej samej średnicy jest bardziej wytrzymałe od długiego, a ten mi wypociny z mechaniki wypisuje, które nie mają nic wspólnego. p.s. uwielbiam się wypróżniać na Twoją głowę, chociaż mój klocek komuś się przydał :P` Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: Ma racje ale nie pisze na temat. 28.10.06, 09:57 Twoja wypowiedź jest niespójna. Najpierw piszesz, że niby teflon zmienia swoją wytrzymałość wraz ze wzrostem gabarytu, a potem jeszcze coś o elementach wykonanych z tego materiału. Jeśli chodzi o to pierwsze, to materiał ma zawsze takie same właściwości (nie licząc zmian temperatury). Z kolei jeśli chodzi o to drugie, to właśnie tutaj NYorker zwrócił uwagę na Twój błąd i dlatego pozwoliłem sobie się wtrącić i przyznać mu rację. A jego wypociny z mechaniki (a raczej wytrzymałości materiałów) to akurat również prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekstremalny Re: Ma racje ale nie pisze na temat. IP: 89.171.18.* 29.10.06, 17:00 Przez cały czas mi chodzi, czy dłuższe crash-pady wytrzymają tyle co krutsze, a wy mi tu o właściwościach materiału piszecie. Ten mi o dzwigni, a drugi, że ma rację. Crash-pad montuje się w jednym punkcie, a więc im dłuższy tym wytrzymałość i co za tym idzie sztywność spada. Moje pytanie było, czy teflon się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Teflon na crash-pady IP: *.scansafe.net 27.10.06, 13:47 pierwsze crash pady jakie zalozono w mojej kawce (dodam ze w ASO) jak sie okazalo nie byly dedykowane do mojego motka. byly za dlugie, przez co w momencie szlifa, pad sie zgial potem dopiero starl i przez to motek polecial na owiewce zamiast na padzie. teraz uzywam tych, ale ich znowu pewnie nie mozna kupic w polszy. www.rg-racing.com/images/products/large/img163.jpg www.rg-racing.com//testimonials/ zarzucilem je na zawieszke z przodu, koncowki kiery, wachacz z tylu i tlumik. najlepsze w nich jest to ze sa dedykowane do konkretnych modeli. widzialem juz biki ktore wyszly po wypadkach dzieki tym "grzybkom" bez wiekszego szwanku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzakas No ten skuter njest piorunujacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 18:40 Widziałem kiedyś jak Ny skakal w nim w red bull airways pie....dzielony mial zawieszenie dzialo sie to na przerwie miedzy zawodami jak sie rozpedzil to myslalem ze przeleci przez kurtyne ale chlopak wyrobil na luku w powietrzu zakręcił o 180% i pojechał prosto ale na moje oko bylo ponad 160. Kur..a skuter to skuter tez se tkai kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: No ten skuter njest piorunujacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 18:09 Dzakas co paliles? :D Musi dobre byc :D Odpowiedz Link Zgłoś