Dodaj do ulubionych

Ładowanie akumulatora

02.05.07, 11:12
Witam.
Ponieważ jestem nowy w tematyce motocyklowej jeszcze nie wszystko wiem.A
pytanie mam takie, czy akumulator motocyklowy oczywiście 12 V mogę ładować
normalnym prostownikiem jaki mam do samochodu.Widze na Allegro rózne patenty
typu łądowarka-prostownik ale czy to jest jakaś różnica w przypadku ładowania
normalnego kwasowego akumulatora.Przecież nawet jeśli prąd rozruchu jest
mniejszy niż w aku od samochodu to i tak podczas ładowania powinien pociągnąć
sam tyle prądu ile trzeba .
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzakas No przecez wiertartka nie naladujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 11:57
      A samochodzie maz 12v jesli w otorze tez masz mozesz smialo ladowac.pzdr

Oczywiscie 80% osob z forum by ci powiedzialo jak nie wiesz idz do serwisu a
      jelsi nie to sprzedaj motocykl.
      • Gość: sly11 Re: No przecez wiertartka nie naladujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 12:16
        niski amperaż i prąd i smiało możesz ładować.

najlepiej jak byś miał prostownik selenowy ale te to już rzadkość,natomiast
        sprawdzają się najlepiej
    • Gość: GS500 Re: Ładowanie akumulatora IP: 80.54.53.* 02.05.07, 15:50
      Duzy prostownik sasmochodowy nie nadaje się do ładowania aku w motocyklu.
      Napiecie jest takie samo ale natęzenie w samochodowym kilkukrotnie większe.
      motocyklowe akumulatory maja małą pojemnosc 9-11Ah a samochodowe 35-65Ah.
      Ładując go prostownikiem nie nalezy przekraczać prądu ładowania 0,1 pojemnosci
      czyli aku 11Ah ładujesz prądem 1,1A przez ok 10h. 9Ah - prądem 0,9A przez 10 h.
      Jeśli prostownik jest automatyczny to nie ma problemu. Sam powinien sie wyłączyc
      po pełnym naładowaniu akumulatora. Zbyt duzy prąd ładowania zniszczy akumulator.
      Jeśli nie masz prostownika motocyklowego lub automatycznego mozesz tez naładować
      przy uzyciu samochodowego ale w szereg z akumulatorem wpinasz żarowke 12V
      10-21W. Moc zarówki zalezy od wielkosci zalecanego prądu ładowania. W takim
      układzie zarówka spełnia dwie funkcje - ogranicza prad oraz wskazuje koniec
      ładowania .Gdy aku jest rozładowany żarówka swieci pełna mocą.Gdy aku sie
      naładuje żarówka się żarzy.
      Niedawno w Lidlu były ładowarki motocyklowe w pełni automatyczne TRONIC H-3056.
      Mogę taka polecic bo sam używam. Cena tez była przystępna .

Dzakas , jak nie masz pojecia na jakis temat to nie zabieraj głosu bo sie błaźnisz.
      • foamclene Re: Ładowanie akumulatora 02.05.07, 16:32
        a jak ma sie sparwa z podladowaniem calkowicie rozladowanego akumulatora
        motocyklowego (ok 20 min) od samchowego (auto na chodzie) akumulator sie
        naladowal na tyle zeby odpalic moto
        czy tym takze moge zaszkodzic akumulatorowi z moto?
        • Gość: GS500 Re: Ładowanie akumulatora IP: 80.54.53.* 02.05.07, 21:13
          Nie zaszkodzisz , poniewaz nie zostało przekroczone napiecie 14,4V czyli takie
          jak w instalacji pojazdu.
    • meps3 Re: Ładowanie akumulatora 02.05.07, 16:18
      Dzięki.Prostowniki mam daw jeden z ograniczeniem prądowym automatycznym więc
      zobacze jak ten da sobie radę..sam też myślałem o ładowaniu przez żarówkę w
      celu ograniczenia prądu,dobry patent kiedyś za starych czasów jak kupowało się
      akumulatory jeszcze nie uformowane to była jedyna metoda na spokojne ,pierwotne
      naładowanie nowej baterii.
      Dzięki pozdrawiam
    • Gość: gazu Re: Ładowanie akumulatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 12:20
      Prawo Ohma znasz?
      Wystarczy szeregowo włączyć żarówkę odpowiedniej mocy (np. 12V 21W) i już masz
      ograniczony prąd ładowania!
      Nawet krótkotrwałe ładowanie za dużym prądem może spowodować zdeformowanie płyt
      akumulatora!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka