Gość: xy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 14:04 jeżeli sprzedawca otwarcie mowi, ze motocykl byl malowany, o co pytac? na co zwracac uwage? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: speedy600 Re: kupno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 15:03 Najlepiej jakbyś widział fotki moto przed malowaniem. Wiem, że nie zawsze jest to możliwe wiec niestety pozostaje zajrzeć pod plastiki. Zobaczysz czy nie ma śladów na ramie i silniku po większych dzwonach. Dobrze jakby moto jesli bylo malowane zostalo w tym samym kolorze, zwroc uwage czy jezeli kolor moto byl inny to nowy lakier nie przeciera sie w okolicach siodla ktore pracuje przy zbiorniku. Sprawdz tez czy moto jest proste, najlepiej przejedz sie i pusc kiere przy ok 60-70 km/h, jesli nie masz mozliwosci przeprowadz moto prosto przez wode i sprawdz czy robi jeden slad. I generalnie takie rzeczy jak slady na lagach, przy glowce ramy, na silniku jesli to naked lub armatura, koncowki kierownicy... Zycze powodzenia, moze nie bedzie to mina jesli sprzedawca nie ukrywa malowania. Zreszta zawsze podchodz do tego tak jakby chcial Ci wcisnac bubel. ;) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azareth Re: kupno... IP: *.gdynia.mm.pl 29.11.07, 16:13 obejrzyj silnik, ja pisze przedmówca, a ja bym go jeszcze dodatkowo posłuchała -jak pracuje- to tez duzo moze powiedziec. obejrzyj jeszcze tarcze, klocki, cały wydech, ich stan tez swiadczy o sposobie uzytkowania, zwroc uwagę na czy nie ma bicia... chyba to wszystko co mozna zrobic na 'oko' a po ewent, zakupie obowiazkowa wymiana płynów pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_r6 Re: kupno... 29.11.07, 18:00 przyłaczam sie przedmówców, a ponad to obejzyj dokladnie podnozki kierowcy i pazazera oraz dzwignie zmiany biegow. Jezeli motocykl nie gmoli ani crashpadow to najczesciej po glebie leci na te czesci. Tak latwo sie psuja ale widac na nich zazwyczaj cala historie motocykla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: kupno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 22:45 no no Azareth pełen szacun dla Ciebie:D!!! warto tez spojrzec czy sa dwie takie same fegli(kolorystycznie).jeżeli prędkościomierz jest na linke to warto tez zwrócic uwage na to czy wskazówka skacze.Jezeli skacze to licznik byl krecony...PZDR Benek. ja chce juz wiosne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
azareth Re: kupno... 29.11.07, 23:04 hmmm, Benek; mam sie bac?:))) ps. ja tez chce wiosne:)! proponuję odwołac zimę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: kupno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 14:49 hehe...wrecz przeciwnie;]... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azareth Re: kupno... IP: *.gdynia.mm.pl 30.11.07, 17:34 .....intrygujące:) Odpowiedz Link Zgłoś
rometer Re: kupno... 03.12.07, 15:02 generalnie dodałbym jeszcze aby obczaic czy rama nie była spawana bo jesli tak to taki motocykl to smiec...a prace silnika jesli sie nie znasz zabierz kumpla który jeździ albo porównaj charakterystyke dwóch takich samych modeli moto...sprawdz też czy nie ma elementów które są posciągane w dziwny sposób opaskami np stacyjka która została urwana podczas gleby jest jakos dziwnie przekrecona albo zbyt mocno wystaje.... pozdroooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: kupno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 16:55 a tak właściwie Azareth skąd Jestes?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azareth Re: kupno... IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.07, 18:50 IP prawdę Ci powie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: kupno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 22:01 huh..to kawał drogi. :p.często kiedyś w Gdynii bywałem..w porcie ;] PZDR Benek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azareth Re: kupno... IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.07, 22:42 ja tez pozdrawiam:) -szerokości na drodze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azareth Re: kupno... IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.07, 18:53 rometer zwrocił uwagę na tzw trytytyki- czyli wszystko to, co pachnie domowymi sposobami i czego ja osobiscie bałabym sie jak ognia;) aha, dorzuce jeszcze zwrocenie uwagi na chłodnicę- wszelkie niefabryczne spawy sugerują solidnego dzwona, ktory naderwał albo wyrwał chłodnicę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: kupno... IP: *.karoo.KCOM.COM 03.12.07, 19:23 Taki maly offtopic Mam cbr 600 2004, rok temu kupiona za okolo 20k, w miedzyczasie zaliczyla glebe parkingowa- przytarta pokrywa od alternatora i widac male ryski na klamce sprzegla. Zastanawialem sie nad nowym sprzetem na 2008. Stad moje pytanie- oplaca sie to wymieniac przed sprzedaza czy robocizna i czesci beda drozsze niz spadek ceny? A co do glownego tematu- zawsze uwaznie przygladam sie sprzedawcy i zazwyczaj pierwsze wrazenie, tzn czy jest jakas sciema w powietrzu, sie potwierdza przy blizszych ogledzinach czy to moto czy auta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azareth Re: kupno... IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.07, 22:46 hmm, bo ja wiem, czy sie opłaca dokładac do interesu i wymieniac? ja bym chyba zostawiła jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: kupno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 22:48 pewnie ze tak:).każdemu sie moze zdarzyc gleba..mniejsza lub wieksza. Odpowiedz Link Zgłoś