Dodaj do ulubionych

Pytanie o olej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 19:05
Witam
Jaki najlepiej wybrac olej do silnika(chodzi mi o mineral, syntetyk czy polsyntetyk?) Najlepiej lac taki jak poprzedni wlasciciel, ale wlasnie nie wiem jaki on lał. Czy prawdą jest ze jezeli poprzednio byl olej mineralny to niewskazane jest lac syntetyk? Motocykl to; Suzuki GSF 1200s Bandit, 2001r, ok.50tkm przebiegu

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzakas Wlalbym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 20:10
      Półsyntetyk tej samej marki co była.pzdr
      • Gość: zenon k Re: Wlalbym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 20:53
        problem w tym ze nie wiem nic o poprzednim oleju...
        • Gość: zenon k Re: Wlalbym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 21:17
          Jeszcze jedno pytanko. Gdzie w tym modelu dokładnie znajduje sie filtr powietrza?
          • Gość: zi-k Re: Wlalbym IP: *.146.219.176.ip.airbites.pl 22.12.07, 21:52
            Olej do bandita 1200 to SAE 10W/40
            Filtr powietrza jest w airboksie zaraz przed gażnikami ale to
            pytanie to żart?
            • Gość: zenon k Re: Wlalbym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 22:06
              Dzieki za odp, to nie zart:) Co do oleju to wiem ze 10w40 tylko czy mineral czy syntetyk. Ktos mi poradzil, ze jezeli nie wiesz jaki olej byl poprzednio to wlej polsyntetyk, bo jest mieszalny i z mineralem i z syntetykiem.Np. Motul 5100 albo Castrol. Czy to prawda?
              • Gość: zi-k Re: Wlalbym IP: *.146.219.176.ip.airbites.pl 22.12.07, 22:10
                Nie jestem pewien na 100% ale chyba sam symbol 10W/40 oznacza że to
                półsyntetyk . Nie ma 10W/40 mineralnego czy syntetyku.
                • Gość: azareth Re: Wlalbym IP: *.gdynia.mm.pl 23.12.07, 00:03
                  dokładnie, ja o lie dobrze pamietam to jest tak:0 i 5 - pełny syntetyk, 10-półsyntetyk(semisyntetic), 15- mineralny
                  • Gość: . Re:taaa? to zobacz to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 00:17
                    http://www.shell.com/home/Framework?siteId=advance-en&FC2=/advance-en/html/iwgen/leftnavs/zzz_lhn4_0_0.html&FC3=/advance-en/tailored/shell_for_motorists/motorcycles/advance/product_range/products_4t_ga_2101.html
                    • Gość: . Re:taaa? to zobacz to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 00:19
                      poprawione
                      www.ujeb.pl/olejeshell/
                      • Gość: . Re:taaa? to zobacz to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 00:20
                        ja pierdziele co za strona .....

www.shell.com/home/Framework?siteId=advance-en&FC2=/advance-en/html/iwgen/leftnavs/zzz_lhn4_0_0.html&FC3=/advance-en
                        /tailored/shell_for_motorists/motorcycles/advance/product_range
                        /products_4t_ga_2101.html

trza skopiować
    • Gość: rider1111 Re: Pytanie o olej IP: 82.139.59.* 22.12.07, 23:05
      Pełny systetyk zalewa się do motockla nowego lub z niewielkim
      przebiegiem. 50 tys. km to zdecydowanie półsyntetyk, dobre opinie ma
      Castrol tzw. czerwony.
      • Gość: zenon k Re: Pytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 23:18
      • Gość: zenon k Re: Pytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 23:20
        Dzieki wielkie
        To napewno zaleje półsyntetyk, a mógłbys napisac pelną nazwe tego castrola bo ja troche laik w tym temacie jestem:)
        pzdr
        • Gość: rider1111 Re: Pytanie o olej IP: 82.139.59.* 23.12.07, 00:21
          CASTROL POWER 1 GPS 4T
          www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9016972&contentId=7030593
          • Gość: simsun Re: Pytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 02:36
            Castrol jest przereklamowany - wszystko przez to że to był pierwszy zachodni
            olej jaki był u nas dostępny. Ja stosuję Motula 5100 i jest oki. Na castrolu
            często miałem wrażenie patrząc w oczko pomiarowe że to woda a nie olej.
            pozdrawiam
    • Gość: zxr Re: Pytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 10:49
      Nie lej Castrola. Tylko Mobil lub Motul.
      • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie o olej IP: *.subscribers.sferia.net 23.12.07, 11:26
        witam, mam złe doświadczenia z Castrolem, lepiej wlej motul.
        Połsyntetyk oczywiście. Albo np. Agip. To są dobre Marki do
        motocykli!! 5, 10, 15W to klasa lepkości, a nie określenie bazy
        oleju, czyli jego jakości. w samochodowych olejach normą jest że 5
        to syntetyk, 10 połsyntetyk, a 15 mineral, w motocyklowych wszystko
        zależy od producenta i tak np Motul produkuje 20w50 syntetyczny.
        (pierwsze R1 miały zalecany 20W, a mineral do nowego motocykal
        głupio wlać)
    • Gość: laik Re: Pytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 12:19
      Lepiej poczytaj fachową literaturę i nie słuchaj takich bzdur. Klasa
      jakości SAE nigdy nie wskazuje na to czy jest to syntetyk,
      półsyntetyk czy mineralny. Marka nie ma najmniejszego znaczenia. W
      motocyklu typu GSF1200 sam producent nie zaleca oleju syntetycznego
      (chodzi o lepkość, czyli miarę tarcia). Nalezy pamiętać, że nie ma
      sensu lać oleju wysokiej jakości silniku takim jak w/w, bo zawiera
      on dużą ilośc dodatków uszlachetniających, które mogą np. spowodować
      puchnięcie uszczelniaczy, wymywanie nagarów (duża liczba zasadowa
      KOH). Jeżeli ktoś jeździ zimą należałoby użyć np. 5W30, a w gorące
      lato 20W50. W przypadku wysokiej konsumpcji oleju przez silnik
      wskazane jest zwiększenie lepkości czy np. przejście na olej
      mineralny (w naszej strefie klimatycznej uniwersalna jest klasa
      10W40).
      • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie o olej IP: *.subscribers.sferia.net 23.12.07, 12:33
        Panie laik- teoretyk, źle pan przepisał swoją wiedze z ksiązki czy
        skądś tam. SAE to klasa lepkości a nie jakości. Marka ma znaczenie i
        to duże!! Nie porowna pan chyba oleju Marki lotos z olejem o tych
        samych wspóczynnikach np Agipa. A reszta sie zgadza.
        • Gość: Benek Re: Pytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 13:30
          moja zzrka ma 65tys przebiegu i dalej chodzi na półsyntetyku.nie wiedziałem
          jakiej marki był poprzedni olej to kupiłem Mobil 10W40.i jest ok.przy wymianie
          było 62tys i nie zauważyłem żeby coś ubyło oleju.
          MARKA OLEJU MA DUŻE ZNACZENIE!!!(lotosu to można nalać do kosiarki spalinowej a
          nie do motocykla):p
          PZDR
          • Gość: . Re: Pytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 16:54
            Również Castrola nie polecam , w aucie zatarłem przez ten olej wałek z krzywkami
            natomiast w motocyklu tłok stanął z braku smarowania.
            Narazie latam na shellu ultra i jest miodzio. Do auta wlałem GM 10w40 i też jest
            oki, nawet przestał o połowe chlać olej
      • Gość: GS500 Re: Pytanie o olej IP: 80.54.53.* 24.12.07, 13:05
        Wybacz ale piszesz totalne bzdury.
        Cała rzecz w tym, ze w przypadku motocykli powtarza sie stare zasłyszane mity o
        olejach dotyczacych starych samochodów z przebiegiem >100000km jeżdzonych na
        olejach mineralnych klasy SA ,SB ,SC . Te oleje miały niską liczbę zasadową TBN
        okreslajaca zdolnosci oleju do wymywania osadów w silniku. Wspólczesne oleje
        czyli te z ostatnich 15 lat maja ja dość wysoką zarówno w olejach mineralnych
        jak i syntetycznych .Praktycznie jest na podobnym poziomie. Tak wiec mineral
        myje tak samo jak syntetyk.
        Mitem wiec jest , ze wlanie oleju syntetycznego do silnika motocyklowego , z
        reguły majacego przebieg ponizej 100000km i eksploatowanego w wysokiej
        temperaturze, a więc i mniejszej mozliwosci wydzielania szlamów i osadów z oleju
        rozszczelni silnik. Jeśli rozbierałes kiedykolwiek silniki samochodowe to w oczy
        rzucał ci sie nagar i syf w silniku? NIE - bo wspólczesne oleje uniemozliwiaja
        wydzielanie sie tego.
        Co innego , gdy stosowane były oleje polskie z lat 80' czy wcześniejsze w
        polskich samochodach . Tam norma był zasyfiony silnik i niskie przebiegi do remontu.
        Bzdurą tez jest okreslenie oleju czy jest to syntetyk czy mineral po jego klasie
        lepkosci.Wprawdzie syntetyczne maja wieksza rozpietość temperatur w jakich
        znakomicie spełniaja swoje funkcje ale równie dobrze moga mieć dolna temperaturę
        wyzsza od mineralnych. Wieksza rozpietośc temperatur jest lepsza w motocyklu
        szczególnie, gdyż łatwiej go przegrzac niz samochód.
        Natomiast prawdą jest ze oleje wspólczesne o duzej liczbie TBN i wysokiej klasie
        jakosci sa szkodliwe dla silników starej generacji, nie wyposazonych w filtr
        oleju pełnoprzepływowy. W takim wypadku rozpuszczenie osadow z miski olejowej
        moze przyniesc wielkie szkody dla układu smarowania i zniszczenie sprawnego
        jeszcze silnika np junak czy motocykle brytyjskie z lat 50' czy 60'. Tak samo
        ruskie i inne weterany. Oczyszczanie oleju z zanieczyszczeń polegało na
        osadzaniu sie syfu z oleju na dnie miski .
        Nie dotyczy to wspólczesnych motocykli bo ma on filtr oleju.
        Olej syntetyczny jest zawsze lepszy od mineralnego . W wezłach tarcia zapewnia
        smarowanie przy duzo wiekszych naciskach , gdy mineralny olej doprowadza do
        zatarcia.

Tu mozna porównac parametry olejów motocyklowych :

www.shadow.org.pl/olejtabel.html

Jak zauwazycie liczba zasadowa jest podobna w olejach mineralnych czy full
        syntetic. Oznacza to ze oba myja bardzo podobnie. Olej o wyższej lepkości
        kinematycznej w 100 stp C. zapenia lepsza
        ochrone silnika w wysokiej temperaturze i zmniejsza konsumpcje oleju. Niska
        lepkosc w temp 40 stp. C. zapewnia mniejsze klejenie sprzęgła na zimnym silniku
        , łatwiejszy zimny start i smarowanie. Łagodniej wchodzą biegi na zimnym.
        Tak więc nie wprowadzaj ludzi w błąd

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=65694672&a=66984880
        • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie o olej IP: *.subscribers.sferia.net 24.12.07, 13:32
          Przedstawiasz tutaj bardzo dużo wiedzy teoretycznej, zupełnie jakbym
          czytał artykuł z ŚM, zapewne jest to prawdą, ale nie do końca
          pokrywa sie z moimi obserwacjami i doświadczeniem, ponieważ nie
          zawsze było tak jak wskazywała na to teoria:
          Gość portalu: GS500 napisał(a):
          Jeśli rozbierałes kiedykolwiek silniki samochodowe to w ocz
          > y
          > rzucał ci sie nagar i syf w silniku? NIE - bo wspólczesne oleje
          uniemozliwiaja
          > wydzielanie sie tego.
          Owszem w wielu silnikach widziałem dużo szlamu na scianach bloku,
          głownie w krążownikach typu CBR 1000, czy właśnie wszelkiego rodzaju
          olejakach. Zakładam że nie jeździły na oleju starszym od tych
          motocykli, a jednak osad sie wydzielił . Oczywiście większość
          silników była czysta, dopiero dochodzimy do kultury użytkowania w
          której właściciele nie oszczędzają na serwisie, i regularnych
          wymianach oleju i wlewaniu go wysokiej jakości jakosći.
          Druga moja obserwacja dotyczy zużycia oleju, które w kilku
          przypadkach drastycznie wzrosło po wymianie oleju na inny (ten
          droższy, lepszy). Niby nie powinno nic sie zmienic, a jednak
          wzrastało zauważalnie. Jak to wytłumaczyć?
          • Gość: GS500 Re: Pytanie o olej IP: 80.54.53.* 24.12.07, 14:58
            Ale zastanowiłes się co było przyczyna odkładania się nagarów i szlamu w tych
            silnikach poza niska jakoscia stosowanego oleju?
            Przede wszystkim jazda z niedogrzanym silnikiem na krotkich odcinkach i zbyt
            duzy przebieg pomiedzy kolejnymi wymianami. O stanie technicznym silnika
            majacego juz jakis tam przebieg i wiążące sie z tym problemy szczelności układu
            tłok/cylinder nie wspomnę.
            Polecam obejrzeć stary ale jary program o olejach.
            pl.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0
            pl.youtube.com/watch?v=IGB4r7foIlM&feature=related
            pl.youtube.com/watch?v=PHJx2hqkp2s&feature=related
            • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie o olej IP: *.subscribers.sferia.net 24.12.07, 15:52
              Gdzie można kupić ten selektol super plus??:) Mi chodzi o to że
              zmiana oleju nawet na olej teoretycznie lepszy może miec złe skutki
              dla silnika nawet jeśli teoria mówi inaczej. Toretycznie syntetyk
              jest najlepszym olejem, a jednak nie leje sie go nawet do niektórych
              motocykli kilku letnich. Technika zmierza w kierunku przeniesienia
              całej tej teorii na praktykę, tzn kiedy oleje mineralne przestaną
              juz istnieć. I nikt nie zapyta jaki olej wlać. Bo będzie wiadomo że
              wszystko chodzi na syntetyku. I cały jeszcze czas teoria wymywania
              silnika moim zdaniem jest jeszcze prawdziwa, i może mieć przynieśc
              niepożądane skutki w postaci jeszcze większej konsumpcji oleju.
    • Gość: spiwor Re: Pytanie o olej IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.08, 19:45
      Producenci różnych motocykli (i innych pojazdów) bardzo często podają w
      serwisówkach różne mędzyprzebiegi od wymiany do wymiany, czym to jest spowodowane?
      • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie o olej IP: *.subscribers.sferia.net 04.01.08, 20:57
        o czynnikow jest bardzo wiele a kilku można sie nawet domyśleć. M.
        in. wysileniem silnika, ilością oleju w silniku, teperatura pracy,
        rodzaj zastosowanego filtra oleju, tempem zużywania sie sprzegła
        (którego szczątki pływaja w oleju) i pewnie wiele innych.
        • Gość: spiwor Re: Pytanie o olej IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.01.08, 16:43
          To by dużo wyjaśniało, bo niby takiego samego przeznaczenia, taka sama
          pojemność, podobna moc, nawet ten sam olej a przebiegi inne.
          • Gość: gsf Re: Pytanie o olej IP: *.range86-144.btcentralplus.com 05.01.08, 19:03
            witam
            ja z innej beczki, ale na temat moto z tematu czyli bandit 1200. Otuz chcialem wymienic filtr powietrza, ale nie wiem jak sie do tego zabrac. Moze mi ktos to wytlumaczyc?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka