Dodaj do ulubionych

2 metry na moto -) co wybrac???

30.08.03, 23:25
witam i pozdrawiam na wstepie, bo przywitac zawsze wypada...

przymierzam sie do zrobienia prawka i kupna motorku, jednak rysuje sie
przede mna z tego powodu trudny okres - a to ze wzgledu na moj wzrost 196cm
(waga 90kg, jakies 20 tys za kolkiem i spokojne usposobienie charakteru z
zamilowaniem do zycia...) planuje zakupic jako pierwszy "bajk" GPZ500S ale
nie do konca wiem "czy sie zmieszcze w siodle na dlugosc nie rysujac
sufitu"... chcialbym oczywiscie zaczac od jakis spokojnie usposobionych i
nie narowistych 50-60 KM i najpierw nauczyc sie porzadnie jezdzic tylko nie
wiem czy moto o tak niskich mocach wystepuja w rozmiarze na dwumetrowego
goscia :-) prosze o komentarze i ew. rady :-) a moze powinienem zaczac od
czegos insiejszego???

pozdrowionka

Jed-i
Obserwuj wątek
    • pulpet28 Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 31.08.03, 00:03
      ktm 950 s o ile podobaja ci sie takie motocykle albo honda varadero to
      motocykle na 2 metry ale to so drogie motorki a w ogóle to ja sie nie znam wiec
      sie tym nie sugeruj
      • e_m_b_e 2 metry od moto 01.09.03, 00:06
        Witaj!

GPZ500 nie należy raczej do potężnych sprzętów. Mam tu na myśli nie tyle moc,
        co wielkość, bo 60 końmi na pewno będziesz zaskoczony. 60KM w motocyklu to jak
        300-400 w samochodzie(przyspieszenie). Może przesadzam... NA długość
        prawdopodobnie pasowałyby Ci sprzęty pokroju
        Yamahy DragStar
        www.yamaha-motor.pl/motors/zdjecia.php?d=4&p=xvs650&z=s1
        Tutaj możesz zmieścić nogi. Na GPZ być może narzekałbyś na ciasnotę. Najlepiej
        byloby, gdybyś do czegoś się przymierzył. Pójdź do salonu Kawasaki i usiądź na
        ER-5. Później na forum napisz czy było wygodnie itp. Na motocyklach typu
        sportowego przeważnie nog się kuli ze względu na wysoko umieszczone podnóżki.
        Jeśli już... to z niskiego umieszczania podnóżków "słynie" Honda. Także może
        coś z Hondy? Kolega pisał wcześniej o KTMie i Varadero - ona są za mocne na
        początek. Poważnie. Okolice 100KM wymagają doświadczenia. Niby da się jecghać
        spokojnie, ale to jak balansowanie na linie. Lepiej nie.

Pozdrawiam,Michał
        • jed-i Re: 2 metry na moto :-) 01.09.03, 01:55
          fakt najlepiej byloby sie przymierzyc ale albo kiepsko szukalem albo ciezko
          znalezc GPZ w salonie.... co do podpowiedzi i Drag Stara to musze sie przyznac
          ze gustuje raczej w szlifierko-podobnych niz w cruiserach... zastanawiam sie
          tez czy nie lepiej by bylo zakupic SV650s (ktore bardzo mi sie podoba) i
          zdusic na wstepie np o polowe??? co mozesz powiedziec w tej kwestii??? (oprocz
          tego ze najpierw to ja musze jeszcze zdac prawko :-)

pozdro

Jed-i
          • szymon.dziawer Re: 2 metry na moto :-) 01.09.03, 12:14
            > tez czy nie lepiej by bylo zakupic SV650s (ktore bardzo mi sie podoba) i
            > zdusic na wstepie np o polowe???

Motocykl na prawdę fajny i idea skastrowania SV-ki jak najbardziej słuszna,
            jednak... Przy Twoim wzroście jeżdżąc SV mozesz sie szybko zniechęcić do
            motocykli.
            Pozdrówki
            Szymon
            • jed-i Re: 2 metry na moto :-) 02.09.03, 00:54
              do jak zes to ujal "skastrowania moto" tez sam sie przekonuje bo wole
              pojezdzic dluzej na tym samym i miec radoche ze ciagle jest jeszcze pas cnoty
              do zdjecia ( :-)) niz ciagle zmieniac na cos inszego bo malo mocy... ale czy
              SV jest na serio az tak male za mialbym sie zrazic do jezdzenia na moto??? ze
              wszystkich modeli na ktorych siedzialem to najlepiej (czyt. najwygodniej)
              wspominam Ducati 750s i Fazerka :-)
              • hiszpan25 Re: 2 metry na moto :-) 02.09.03, 07:54
                Mam Sv650S jak większość już na forum wie...
                Mimo, że mam tylko 174cm to moto nie jest dla mnie nawet o cal za duże.
                Wybierając ten motocykl właśnie małe wymiary i waga skłoniły mnie (między
                innymi zaraz po rewelacyjnym V2) do jego zakupu. Koledzy trafnie proponują
                wizytę w salonie i przymiarkę do motocykla przed zakupem.
                Może się okazać, że jednak mieścisz się w miarę wygodnie na SV wówczas
                serdecznie polecam tego konika! Uwaga jednak na żywiołowy silniczek!

PZDR!
    • metiu1 Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 02.09.03, 12:10
      EJ nie przejmuj sie! widze ze masz ten sam problem co ja,
      ja mam 198 i na poczatku jak przegladalem oferte motocykli tez sie balem ze
      bede za duzy do wszystkiego,
      w miare zaznajamiania sie ze swiatem motocykli widze ze nie jest tak zle
      fakt, teraz jezdze VT500c i rzeczywiscie wielka nie jest, poza tym w nastepnym
      sezonie mam zamiar zmienic na cos bardziej sportowego
      no wiec moje typy jako czlowieka o slusznym wzroscie to:
      1. yamaha TDM - idealna (aczkolwiek za bardzo offroad)
      2. Bandit600s
      3. fazer 600
      z tego chce cos wybrac na przyszly rok
      natomiast moim zdaniem wszystko co ponizej wymienie powinno na ciebie pasowac
      1. praktycznie wiekszosc sportowych motocykli o silniku 750 i wiecej
      2. np jezdzilem GSXR1100F i naprawde jest to potezna maszyna i nie ma problemu
      ze jest za mala,
      3. honda x11
      4. fazer 1000
      5. CBR 1000
      6. bandit 1200s
      7. fzr
      i inne
      nie przejmuj sie nie jest tak zle jak mi sie na poczatku wydawalo

PZDR!
      Metiu
    • cbr_power Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 02.09.03, 14:15
      hehe Witam i patrze że Nie Jesteś Sam ja też mam ok2m wzrostu hehe
      co do motoru polecam honde vfr750 jest tam naprawde sporo miejsca!!
      A zastanawiałem się nad streetami przecierz robiąc taki motor można go
      zrobić "ma własną miarę" tzn.
      Kierownicę można wymienić na szerszą lub niżej opuszczoną
      Siodło można podwyższyć (podczas gdy np wymienia się na nowe 1 osobowe)
      nóżki można ciut opuscić i dać pare cm do tyłu
      CO O TYM MYŚLCIE??

PROSZĘ WSZYSTKICH ODPOWIEDŹCIE NA MÓJ TEMAT :"PYTANIE DO ZNAWCÓW"
      • metiu1 Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 02.09.03, 17:57
        pytanie z mojej strony masz jak w banku?
        jak ci sie jezdzi na VFR, nie wiem czy wyzej czytales moj poprzedni list, ale
        ja tez mam 198? stad moje pytanie
        kolejna rzecz, to czy polecasz to dla poczatkujacego motocyklisty?
        jezdze od tego sezony VT500c, ale na wiosne konieczie chce zmienic motor, na
        cos z owiewkami, no i o innej charakterystyce, jednak pozostanie przy silniku V
        bylo by super,
        boje sie natomiast czy taka VFRka nie bedzie za mnie za mocna na przyszly
        sezon, i czy dam sobie z tym rade,
        nie chce sobie zrobic krzywdy:)

ok, czekam na odpowiedz i pozdrawiam
        Metiu
        • cbr_power Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 02.09.03, 18:47
          vfr-ka ...........jak dla mnie rewelacja pod względem "naszego" wzrostu!!
          Owiewki są jakby na miarę dla wyższych ludzi!! Siedzi się wygodnie.
          A co do mocy.........ja mam cebre 1000f zdławioną do 100km i jakoś jeżdzę
          a mój qmpel qpił jako pierwsze moto 170konnego gsxr-a1100 i też se śmiga
          WSZYSTKO ZALEŻY OD KIEROWCY A NIE OD MOTORU!!!!
          • metiu1 Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 02.09.03, 18:58
            he he he, teoria jest latwa!!!!
            tylko potem gorzej jak czlowiek jezdzi, tu sie raczka omsknie na zakrecie, pisk
            oponki i czlowiek lezy, ehhhh,
            no i powiedz szczerze czy cie nie korci zeby czasem odkrecic,
            jak zaczynalem jezdzic to sobie obiecywalem ze bede spokojniutki, no i jestem,
            ale ile to mnie nerwow kosztuje, zeby sie powstrzymac czasem od odkrecania
            gazu ;) a mam tylko VT500C!

no ale masz w sumie racje, cieszy mnie twoja opinia ze na luzie mozesz jezdzic,
            mysle ze 100 KM mozna opanowac przy wlaczeniu do tego mozgu i wylaczeniu
            ulanskiej fantazji, boje sie tylko bledow ktore moze popelnic niedoswiadczony
            kierowca,
            a jak z shimma, latwo ja lapie? masz zamontowane amortyzatory skretu?
            ile twoj kumpel juz jezdzi na tym GSXRerze???, naprawde to byl jego pierwszy
            motor???
            bo moja honda jest moja pierwsza i jedyna na ktorej do tej pory jezdzilem, no
            nie wspominajac jednego wydarzenia kiedy moj pierwszy kontakt z motocyklem i
            samodzielna przejazdzka w zyciu odbyla sie wlasnie na GSXR1100F, ale to tylko
            bylo po prostej

dzieki z gory za odpowiedzi na pytania

Metiu
            • jed-i Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 05.09.03, 12:19
              ja jednak wole cos mniejszego - ufam sobie - uff uff ale wole jednak ufac sobie
              bardziej ze nawet jak mnie zakorci to nie bede mogl odkrecic...
              jak to mawiaja kontrola najwyzsza forma zaufania :-)

pozdrawiam]

Jed-i
    • e_m_b_e Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 02.09.03, 23:20
      Witam!

Ludzie odpisali Ci na pytanie dość obszernie :) Ja już nie będę powielał, bo
      piszą całkiem w pożądku. Teraz kilka spraw:

1) Miałem bliski kontakt z Fazerką 1000, mam 176-178 cm wzrostu i była dla mnie
      w sam raz. Nie twierdzę, że nie nadaje się dla "dużych". Po prostu taki
      maluch :) jak ja.. sprzęt uszyty na miarę. Tylko ten endżin - moc jest spora z
      nawiązką.

2) Teraz..jak można zaczynać od sprzętu o takiej mocy!! 160 czy 170KM - nie
      ważne. To przecież... no brak mi słów :) Poważnie. Znam kilku na krzyż jeźdźców
      R1, z jednego od GSXR1000 '01 i kurcze nie są to maminsynki a jednak moc nawet
      dla niech jest spora. A są to goście jeżdżący od dziecka na Chartach, później
      Jawa, GS500, Bandit..i wreszcie te sportowe. Przebyta pełna droga
      motocyklowej "edukacji" i nadal czują respekt do mocy rzędu 150-160. W jaki
      sposób w takim razie nowicjusz zasiadający za sterami GSXR'a może czuć się
      dobrze? To wbrew prawom fizyki :)

3) Pisałeś o GPZ, że nie ma w salonach - już go nie produkują. Przestali chyba
      ze 4 czy 5 lat temu. Zostaje komis. Rozmiarowo pasowałaby Ci te sprzęty typu
      1000ccm i podobne, ale to nierozsądne jeździć czymś takim bez doświadczenia. Ja
      należę raczej do szaleńców niż do spokojnych ludzi. Jeździłem dwa lata 45KM
      motorkiem i po przejażdżce R6 musiałem zastanowić się nad tym co robię :)
      Dlatego ja proponuję nie przekraczanie na początku tych 50, powiedzmy 60KM. Z
      mocą na prawdę ostrożnie i nie sugeruj się historiami o bohaterach-
      stusiedemdziesięciu-nawet-koni.

4) Mogę Ci pomóc poszukać czegoś odpowiedniego, ale musisz zaznaczyć ile możesz
      (mógłbyś) przeznaczyć pieniędzy i jakie roczniki Cię interesują. Wiem, że masz
      zapatrywania "sportowe" i że musi być to sprzęt dla kogoś wyższego. Teraz podaj
      tylko kwotę i wiek jaki może mieć.

Tyle na dzisiaj :)

Pozdrawiam,Michał
      • jed-i Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 07.09.03, 20:45
        e_m_b_e napisał:

slowem wstepu: ciesze sie ze wiekszosc sportowych moto o pojemnosci powyzej
        750ccm jest uszyta na ciapke wyzszych ludzikow. jednak moj problem (a moze
        szczescie) polega na tym ze zanim wsiade na cosik takiego to musze sie nauczyc
        jezdzic... bo nie chce aby po zakupie moto ktory pasuje mi na wzrost i wejsciu
        w ostrzejszy zakret dol kombinezonu byl do zmiany :-)

> Witam!
        >
        > Ludzie odpisali Ci na pytanie dość obszernie :) Ja już nie będę powielał, bo
        > piszą całkiem w pożądku. Teraz kilka spraw:
        >
        > 1) Miałem bliski kontakt z Fazerką 1000, mam 176-178 cm wzrostu i była dla
        mnie w sam raz. Nie twierdzę, że nie nadaje się dla "dużych". Po prostu taki
        > maluch :) jak ja.. sprzęt uszyty na miarę. Tylko ten endżin - moc jest spora
        z nawiązką.
        >
        Na Fazerku to szczerze ci sie przysznam ze mialem okazje jak na razie jedynie
        posiedziec :-) hehehe ale bylo to siedzenie nad wyraz wygodne i gdyby nie to
        ze jest to raczej turystyk to dwa razy by mnie do niego nie trzeba by bylo
        namawiac - wole jednak siedziec pochylony do przodu...

> 2) Teraz..jak można zaczynać od sprzętu o takiej mocy!! 160 czy 170KM - nie
        > ważne. To przecież... no brak mi słów :) Poważnie. Znam kilku na krzyż
        jeźdźców R1, z jednego od GSXR1000 '01 i kurcze nie są to maminsynki a jednak
        moc nawet dla niech jest spora. A są to goście jeżdżący od dziecka na
        Chartach, później Jawa, GS500, Bandit..i wreszcie te sportowe. Przebyta pełna
        droga motocyklowej "edukacji" i nadal czują respekt do mocy rzędu 150-160. W
        jaki sposób w takim razie nowicjusz zasiadający za sterami GSXR'a może czuć
        się dobrze? To wbrew prawom fizyki :)
        >
        > 3) Pisałeś o GPZ, że nie ma w salonach - już go nie produkują. Przestali
        chyba ze 4 czy 5 lat temu. Zostaje komis. Rozmiarowo pasowałaby Ci te sprzęty
        typu 1000ccm i podobne, ale to nierozsądne jeździć czymś takim bez
        doświadczenia. Ja należę raczej do szaleńców niż do spokojnych ludzi.
        Jeździłem dwa lata 45KM motorkiem i po przejażdżce R6 musiałem zastanowić się
        nad tym co robię :) Dlatego ja proponuję nie przekraczanie na początku tych
        50, powiedzmy 60KM. Z mocą na prawdę ostrożnie i nie sugeruj się historiami o
        bohaterach-stusiedemdziesięciu-nawet-koni.
        >
        a propos kawasakio - rozmiarowo to pasowala mi 9R :-) ale to chyba ciut za
        mocne na poczatek :-))))))

> 4) Mogę Ci pomóc poszukać czegoś odpowiedniego, ale musisz zaznaczyć ile
        możesz (mógłbyś) przeznaczyć pieniędzy i jakie roczniki Cię interesują. Wiem,
        że masz zapatrywania "sportowe" i że musi być to sprzęt dla kogoś wyższego.
        Teraz podaj tylko kwotę i wiek jaki może mieć.

z szukaniem teraz to chyba troszke za szybko bo najpierw prawko trza miec a
        jak bede mial moto bez prawka i bedzie stal samotny w garazu to jakby miec
        piwo i trzymac je przed soba tylko po to zeby powiedziec ze sie ma zamiast
        sobie je spozyc..... granicy cenowej raczej nie ma - no gdzies do 20 patykow
        bo z jednej strony to szkoda wydawac kupe kasy na I moto ktory nie koniecznie
        moze miec lekkie zycie a z drugiej to raczej nie chce sie bawic w wieloletnie
        egzemplarze... oczywiscie jak sie da mniej zaplacic to lepiej :-)

pozdrawiam

Jed-i
        • e_m_b_e Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 07.09.03, 21:57
          Witaj!

Za 20 tysięcy kupisz prawie wszystko. Dosłownie i w przenośni. To całkiem sporo
          jak na polskie warunki, i jak dla mnie bez obaw. Za tyle kupisz 3,4ro letnie
          sprzęt mniejszej mocy, lub 5-6cio letnią maszynkę o wyższych mocach, momentach
          itd. Jak wymieniłeś tą sumę to odrazu do głowy przyszał mi Honda VFR. Dla mnie
          tylko VFR800FI do rocznika 2001. Później jużwydziwili (moim zdaniem) ten
          przepiękny sprzęt i teraz wygląda jak...za nowoczesnie dla mnie. Jednak VFR to
          soczyste 108KM i niezły moment obrotowy. Nie kupuj na pierwszy sprzęt.
          Druga myśl jaka przychodzi mi do głowy to to, że nie ma chyba motocykli
          ze "słabymi" silnikami na których siedziałbyś pochylony do przodu. Do przodu
          siedzisz na sportowych motocyklach. Jeśli koniecznie chcesz mieć buzię w
          zegarkach :) i nie rozbijać się na początku z ogromną mocą kup "ścigacza" np.
          CBR1000 zdławione do jakiejś mocy. Ewentualnie możesz taką usługę zamówić w
          warsztacie. To dla Ciebie bardzo dobre rozwiązanie. Kupisz duży motocykl i
          uśpisz jego moc na jakiś czas. Po roku lub dwóch pojedziesz ponownie do
          warsztatu i odblokujesz moc. Wilk syty i owca cała :)

P,M

pees: gdy będziesz szukał czegoś konkretnego daj znać, popatrzym co się znajdzie
          • jed-i Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 07.09.03, 23:00
            z gory wielkie dziex i jak juz bede mial:
            A) prawko :-)
            B) kaca po oblewaniu odbioru prawka :-)
            C) i bede ciagle zywy i szczesliwy

to na 100% dam znac i wtedy bedziem sie bujac po saloon'ach :-)

Pozdro

Jed-i

PS czy ktos moze byl na warszawiance w ciagu ostaatnich paru dni bo ja
            niestety nie moglem byc a chetnie uslyszalbym co sie dzialo ciekawego :-)
            • e_m_b_e o Warszawiance 08.09.03, 11:21
              A oto i link do tematu "warszawiankowego".
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10420&w=4027306&a=7832765
              Jak jużwypełnisz punkty a,b i c, daj znać to poszukamy czegoś fajnego :)

P,M
    • hun_xtz660 Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 30.10.03, 13:36
      Zdecydowanie polecam enduro typu Africa Twin, SuperTenere, Transalp lub Tenere.
      Zalety takiego motocykla - patrz moja wypowiedz na temat "Enduro-jaki motocykl
      wybrać?" Ja mam 194 cm wzrostu, siedzę wygodnie, owiewka jest w sam raz.
      Pozdrawiam.
    • kensei Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 20.11.03, 15:19
      Moje 3 grosze:
      Mam 193 i mam Honde PC 800... to duzy motorek, taki turystyczny... slabiutki :)
      55 KM, wiec na poczatek jest po prostu zaje... fajny! No i ta ochrona przed
      wiatrem i wbudowane kufry :)
      Polecam,
      Marcin
      • vidmantas Re: 2 metry na moto -) co wybrac??? 25.11.03, 10:28
        ja mam podobny problem, ale zdecydowalem sie juz na ZX-6R, nie mam wprawdzie 2m
        ale 185cm. Czy dobrze bedzie mi sie na tym jezdzic? Miescic sie mieszcze bo juz
        probowalem, ale nie wiem jak bedzie to wygladalo w praktyce.

P.S. dlugich tras nie przeiwduje - zreszta na ZX6R to chyba pomylka...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka