Gość: spiwor IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 20:34 tiny.pl/8fmv Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: siekiera77 Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.aster.pl 10.09.08, 21:31 jeżeli kaczor zawetuje ten poroniony bandycki, złodziejski, 3,14arowski pomysł to obiecuję, że w godzinach największego tłoku na Krakowskim P. stanę przed jego pałacem :( i złożę trzykrotny staropolski, japońsko/chińsko/koreańsko/man- dżurski ukłon w stronę okien tegoż uwieńczając powyższe, wymachiwaniem kaskiem w stylu D'Artagniana :) co za złodziejska banda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: Nowe Prawo Jazdy (?) 10.09.08, 23:33 Cóż te pomysły dotyczące motocykli zostawiają wiele do życzenia. Czytając to mam przed oczami ludzi, którzy projektując te ustawy nienawidząc nas bądź nasłuchali się wielu mitów o motocyklistach. Czemu nikt nie wprowadza ograniczeń tak drastycznych jeśli chodzi o wiek w stosunku do przyszłych kierowców aut. W końcu wypadki z ich udziałem często kończą się śmiercią nie jednej ale kilku osób. Może to co powiem niektórym się nie spodoba ale jest to szczera prawda, że dzięki nieprzemyślanym poczynaniom niektórych z nas i podsycone przez szmatławce nabiera takiego brzmienia, że wszyscy są później obrzucani tym błotem co wielokrotnie sam doświadczyłem a nawet i dzisiejszego dnia. Na koniec chcę dodać, że ludzie którzy rzekomo reprezentują nas jako społeczeństwo zamiast opierać się na sprawdzonych na zachodzie praktykach postanawiają być mądrzejsi (jak przysłowiowe jajko od kury) i wprowadzają kolejne bezmyślne przepisy, które w efekcie za jakiś czas trzeba będzie zmieniać bo nie będą współgrać z realnym światem. Szczerze odechciewa sie wszystkiego czytając takie projekty. Z jednej strony ciesze się że mnie te zmiany w niewielkim stopniu dotyczą ale wyobrażam sobie jak mój syn ma to wszystko przechodzić to aż mnie ściska. To kolejny sposób na wyciągnięcie pieniędzy od społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 18:51 eh.. to jest popieprzone... A co zrobią z ludźmi, którzy zrobili sobie kartę motorowerową i kupili np TZR 50 R1? przecież ta maszyna spokojnie wyciągnie ponad 100wke... no raczej nie wycofają tych maszyn z rynku.. A teoria że prawo nie działa wstecz zostanie lekko zachwiana.. Czy jest coś wiadomo kiedy ma wejść ustawa o A od 24roku życia? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: Nowe Prawo Jazdy (?) 12.09.08, 11:08 Gość portalu: Adaś napisał(a): > eh.. to jest popieprzone... A co zrobią z ludźmi, którzy zrobili sobie kartę > motorowerową i kupili np TZR 50 R1? przecież ta maszyna spokojnie wyciągnie > ponad 100wke... Jeśli TZR przekracza 45 km/h, to i według obecnie obowiązującego prawa staje się motocyklem i do jej powadzenia wymagane jest minimum prawo jazdy kat. A1, a sam pojazd powinien być skierowany na badania techniczne w celu zmiany kategorii z "motoroweru" na "motocykl". Więc nawet dziś policjanci, któzy przyłapią motorower na pędzeniu powyżej 45 km/h powinni wyciągnąć właśnie takie konsekwencje. Nie mówię już o kolizji, czy nie daj Boże wypadku, i udowodnieniu, że motorowerzysta jechał szybciej, niż 45 km/h. Nie dość, że można dostać mandat za jazdę bez uprawnień, to jeszcze nie wiadomo, jak zachowa się firma ubezpieczeniowa i czy np. z własnej, czy tez kieszeni rodziców/opiekunów nie trzeba będzie wypłacać dożywotniej renty ofierze wypadku, który spowodował szybszy niż 45 km/h motorowerzysta. > Czy jest coś wiadomo kiedy ma wejść ustawa o A od 24roku życia? Dlaczego czytasz bez zrozumienia? >3. Kiedy zaczną obowiązywać nowe przepisy? >Nie zostały wyznaczone żadne konkretne terminy. Od czerwca br. projekt Ustawy o kierujących pojazdami ponownie trafił pod obrady Sejmu. Poza tym prawo jazdy kat. A można mieć już od 20, jeśli w wieku 18 lat zrobisz A2. No wiem. Twardzielowi nie wypada śmigać na niespełna 50 konnej maszynie... Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: Nowe Prawo Jazdy (?) 12.09.08, 10:51 Czytałem dyrektywę już dawno i uważam, że to rozwiązanie jest dość rozsądne. Poza tym nie ma co psioczyć na naszych ustawodawców, bo oni jedynie dostosowują obecne polskie prawo do dyrektywy unijnej. Uważam, że należą się im słowa pochwały, bo we wszystkich przypadkach maksymalnie obniżyli wiek we wszystkich kategoriach (dyrektywa unijna mówi np. o proponowanym wieku na kat. AM 16 lat z możliwością obniżenia lub PODWYŻSZENIA o 2 lata, więc gdyby nasi ustawodawcy byli na tyle nierozumni, jak się niektórym wydaje, moglibyśmy mieć prawo jazdy AM nie od 14, ale od 18 (sic!) roku życia. Poza tym czy nie uważacie, że obecny system jest zły? Osiemnastolatek na Hayabusie to było ok? Ja nie martwię się o swoje dzieci, że będą na tym cierpiały. Jeśli pokochają, tak jak ja motocykle, to myślę, że stworzę im warunki do realizowania pasji niekoniecznie na publicznych drogach. Ścigać można się od 13 roku życia, a w motokrosie, to w ogóle jeszcze wcześniej, i nie trzeba drżeć z obawy, że małolat/ta pragnie pobić rekord prędkości w korku. Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
deviant.rr Re: Nowe Prawo Jazdy (?) 12.09.08, 11:38 "mniejmy" nadzieję,że to czymś poskutkuje - czymś w znaczeniu zmniejszy liczbę wypadków, czy też liczbę ofiar itp. Patent niderlandzki też jest niezły, mianowicie tam każdy pełnoletni człowiek musi przelatać swoje na pięćsetce aby dalej móc wariować innymi pojemnościami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.aster.pl 13.09.08, 03:49 > "mniejmy" nadzieję,że to czymś poskutkuje - czymś w znaczeniu zmniejszy liczbę > wypadków, czy też liczbę ofiar itp. znasz popularne powiedzenie o nadziei... jedyny skutek, to większa dziura w kieszeni obywateli i wiecej kasy na zabawki i rozrywki dla miłościwie nam panujących. powtarzam: to zwykłe złodziejstwo ubrane w piękne słówka o "poprawie","dostosowaniu", "zmniejszeniu", "zwiększeniu" i co tam tylko spin doktorzy tej bandy nieudaczników - wymyślą... :-( nie dajmy się okradać tym skoorwysynom. dość karmienia tych tępaków z minfin i innych gov. www.youtube.com/watch?v=ro_rlphazH4 ale sie wpieniłem... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.chello.pl 13.09.08, 06:03 Siekiera77 jak zwykle trafił w sedno. Ja bym poszedł dalej i w ogóle zlikwidował szkoły jazdy a egzamin zredukował do wykazania że nigdzie nie przypieprzę pojazdem w pierwszej minucie.Wierzę w ludzi (chociaż każdy wyjazd w trasę mocno ją nadwyręża) i wiem że poradzilibyśmy sobie bez tych wszystkich w dupę jebanych przepisów,w końcu do cholery człowiek to nie małpa. Właśnie czytam o zapomnianych przez boga włoskich górskich mieścinach gdzie żadnemu gliniarzowi w życiu nie przyjdziedo głowy sprawdzenie uprawnień kierowcy,nie mówiąc o jakimś dowodzie rejestracyjnym czy ubezpieczeniu.Po prostu walniesz w kogoś to wręczasz mu parę euro i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.chello.pl 13.09.08, 06:12 Poza tym Dziawer jak zwykle #1... ma nie rację,bo osiemnastolatek może mieć lepiej w głowie od czterdziestolatka,a wymyślanie nowych przepisów to tylko komplikowanie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.chello.pl 13.09.08, 06:23 Wstaw pod #1 shit . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZoSo Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 10:07 amen. Mam 18 i zdążyłem jeszcze zrobić prawo jazdy kat. A i do 'Busy się nie przymierzam. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.aster.pl 13.09.08, 10:21 zik, idź sie odlej bo ci uszy zbladły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.08, 11:24 I właśnie o to chodzi, nie jest zasadą, że 40to latek ma lepiej w głowie niż 18to latek.. jedyne co w tych "nowych" przepisach będzie dobre to terminowy okres ważności prawka, który przedłużyć można badaniami kontrolnymi(które w tym przypadku powinny być finansowane przez państwo).. bo nie raz na drodze idzie się załamać widząc 70cio letnią babcie przyklejoną do szyby swojej puszki i nie widzącą pier...nej ciężarówki przed sobą, ani nie dowidzącą znaków czy sygnalizacji świetlnej, która licząc, że wszyscy ją widzą i wiedzą, że ma na głowie moherowy berecik będą się przed nią zatrzymywać, wychodzić z samochodów i kwiatki rozrzucać wykrzykując "Niech żyje ojciec Dyrektor!"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozydar Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 11:43 mam pytanie chłopacy. Mam w obecnej chwili 17 lat, 18 będę miał 26 kwietnia, myślicie ,że zdążę mieć prawko? , chcę kupić CBR :) Ale weźcie normalnie odpowiedźcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.08, 13:11 Wydaje mi się, że zdążysz. Podobna ustawa miała wejść w życie z dniem 01.07 b.r. ale jak widać nie weszła.. Wydaje mi się, że jedyna rozsądna data wejścia w życie tej ustawy byłaby 01.01.09r. ale coś mi mówi, że i ta data nie przejdzie(bo tak teoretycznie musieliby to już ogłosić), dlatego przyszłoroczni maturzyści powinni spokojnie zdążyć ;) Pożyjemy, zobaczymy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleh... Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.poczesna.netcominternet.pl 14.09.08, 17:38 Właśnie mnie też nurtuje ten temat. Cholernie chciałbym zdążyć. Obecnie mam A1, pod koniec listopada tego roku kończę 18 lat i chciałbym juz miec wszystkie egzaminy z głowy. Obenie jeżdźe 125ccm w 2t (teoretycznie 11kW) i chciałbym przesiąśc się na sv650, a nie na gs, cb, xj itd. Poza tym myślę, że te przpisy niczego nie zmienią, bo osoba myśląca zdaje sobie sprawe z niebezpieczeństwa i nie pcha się na sporta na poczatek, tylko po to żeby (_._) na chodniku wyrywac. A debile w podkoszulkach i tak będa jeździć jak popier... bo oni i tak jeżdża bez prawka. Wg. mnie powinni zacząc porządnie szkolić motocyklistów. Dodawac choćby "Motocyklistę Doskonałego", z którego sam dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy. A z przepisów przydałby się obowiązek noszenia odziezy z certyfikowanymi protektorami (choćby buzer) oprócz kasku. Wtedy mogłoby to jakoś wpłynąć na bezpieczeństwo kierowców jednośladów. P.S. Jak wygląda egzamin na kat. A, dla osoby posiadającej A1? Jakieś zniżki, 10h w ruchu miejskim i egzamin praktyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
winnix Re: Nowe Prawo Jazdy (?) 15.09.08, 11:22 Szymon, tu nie chodzi o to, żeby wsadzać 18latka na busę, ale mnożenie kategorii skończy się tak, że większości młodych ludzi zwyczajnie nie będzie na nie stać i tak będą ganiać bez uprawnień. Ty możesz zapewnić swoim dzieciakom zmianę uprawnień co dwa lata, ale nie każdego na to stać, więc jak na mój gust, to tylko wyciąganie kasy z kieszeni. Obecny system nie jest dobry, system szkolenia jest beznadziejny i ostatnie czego uczy to jazdy motocyklem. Najpierw trzeba by się zająć poziomem instruktorów i uczyć ludzi jeżdżenia, a nie zdawania egzaminu. Potem wprowadzić system niemiecki, czy też holenderski, a nie na dzień dobry pięścią między oczy i od 24go roku życia. Dlaczego łysy gó...arz w tuningowanym golfie I jest mniejszym zagrożeniem niż motocyklista?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 12:35 zgadzam sie z tymi co uwazaja ze to kolejny sposob na powiekszenie kieszeni urzedasow, lekarzy i wlascicieli szkol jazdy. juz dawno pisalem na forach ze z prawa jazdy robi sie u nas bardzo trudny do zdobycia dokument, a wiadomo ze 99% ludzi moze sie nauczyc jexdzic t5ak jak nauczylo sie chodzic. a przepisy sa po to zeby lekarz wydajacy badania na prawo jazdy mial stasly doplyw gotowki (teraz bedzie mial jeszcze wiekszy bo znikna prawa jazdy bezterminowe). Ja proponuje badac ludzi co rok to bedzie jeszcze wiekszy doplyw. wogole to najlepiej byloby aby kierowcy co roku zdawali egzamin z przepisow i z jazdy bo te przeciez ciagle sie zmieniaja. proponuje aby motocyklisci we mgle nie nosili kamizelek odblaskowych, a zeby prowadzili swoje pojazdy po chodniku itp,itd.... a moze by tak jakas kategorie a12 na hulajnoge wprowadzic? kurs na prawo jazdy mozna by wydluzyc np do 3 semestrow zakonczonych napisaniem pracy dyplomowej (prawojazdowej). przy okazji mozna by jeszcze wprowadzic dokument prawa prowadzenia psa na smyczy, osła za uzdę czy pchania wozka dzieciecego. to by moglo zmniejszyc liczbe wypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 00:34 CX spokojnie, bo biorąc pod uwagę inteligencję naszych prawodawców to może się okazać, że wezmą twoje pomysły na poważnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Nowe Prawo Jazdy (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 18:17 To fakt, powinno się na początku wyegzekwować przykładna postawę egzaminatorów, bo zraził mnie fakt jak zobaczyłem jazdy, gdy egzaminator(nie będę już robił anty-reklamy danej szkole, ale powiem, że w Katowicach)jechał za kursantem na motorze w stroju.. hmm.. wakacyjnym.. tzn: krótkie hawajskie spodenki, koszulka, (dobrze że miał kask) no i japonki.. no sorry.. ale ktoś tu powinien pomyśleć... A tego instruktora powinna złapać policja i dać dożywotni zakaz prowadzenia jakiegokolwiek pojazdu-włącznie z rowerem i hulajnogą na kat. a12... Odpowiedz Link Zgłoś