Dodaj do ulubionych

alternator w CBR F3

IP: *.city-net.pl 11.11.08, 21:42

Jak sprawdzić czy nie nadpalił się jakiś zwój w alternatorze?Koleś od którego kopiłem regulator powiedział,ze to może być przyczyna spalenia się regulatora napięcia.Proszę pomoc w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • Gość: baba_zanetti Re: alternator w CBR F3 IP: *.subscribers.sferia.net 11.11.08, 22:41
      zazwyczaj najpierw pali sie regulator a potem alternator. Reglery w tych
      motocyklach potrafią się spalić same z siebie, bez przyczyny- z przegrzania.
      Często natomiast palą sie z powodu złych połączeń na kostkach, trzeba dbać o ich
      czystość. By sprawdzić alteranator potrzebny jest miernik elektroniczny, można
      taki kupić nawet w hipermarketach po 30zł, ewentualnie na szybko możesz użyć
      żarówki takiej ze 30W najlepiej (taka jak w przedniej lampie)i podłączyć ją do
      pary żółtych kabli wychodzoących od alternatora (w sumie 3kombinacje), powinna
      świeći do dość jasno i rozjaśniać sie ze wzrostem obrotów. PZDR>
      • szynszyll Re: alternator w CBR F3 12.11.08, 09:33
        yo!

pomimo tego, że literatura różnie określa to urządzenie ja jednak skłaniałbym
        się do nazywania tego co znajduje sie w F3 jako PRĄDNICA. alternator - w moim
        rozumieniu - ma nieco inna zasade dzialania i rowniez wystepuje w motocyklach -
        sporo rzadziej jednak niz prosta trojfazowa pradnica pradu zmiennego. takie tam
        moje poranne czepialstwo...

co do wartosci oporu cewek pradnicy to masz tu manuala do f3, beda one tam podane:

tinyurl.com/6jg6em

pzdr

szynszyll
        xtz750

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka