Dodaj do ulubionych

MIAŁEM WYADEK :-((

IP: 78.133.161.* 24.12.08, 16:05
Korzystając z ładnej pogody wybrałem się wczoraj na przejażdżkę motocyklem po mieście i wszystko byłoby w porządku , gdyby nie facet , który wymusił samochodem pierwszeństwo w wyniku czego doszło do kolizji. Na miejsce kolizji wezwałem policję , żeby nie było wątpliwości kto jest winien. Kierowca samochodu przyznał się do winy i nie robił problemów. Mi nic się nie stało , ale motocykl został poważnie uszkodzony. Pojechaliśmy do jego ubezpieczyciela zgłosić szkodę i spisać oświadczenie o winie. Tam dowiedziałem się , że w ciągu czterech dni roboczych zgłosi się do mnie przedstawiciel firmy ubezpieczeniowej w celu oszacowania szkody. I teraz pytanie odnośnie szacowania szkody. Czy ktoś z Was już to ,,przerabiał’’ ? Jak nie dać się oszukać firmie ubezpieczeniowej? Czy mam się domagać oryginalnych i nowych części? A co z wadami ukrytymi , motocykl nie odpala. Dodam ze motocykl to Kawasaki Z750S z 2006 r. Uszkodzeniu uległy również spodnie , kurtka, buty i rękawice czy za to też dostane odszkodowanie? Z góry dziękuje wszystkim za porady i życzę Wesołych Świąt.
P.S. Chciałbym jeszcze podziękować koledze motocykliście , który przejeżdżał samochodem i udzielił mi pomocy. Dodam , że sprawcom kolizji był lekarz , który nawet nie zapytał czy coś mi się stało.
Obserwuj wątek
    • Gość: spiwor ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.12.08, 16:24
      Dobrze by było jakbyś się dowiedział czy tak można i najpierw podjechał do
      serwisu motocyklowego aby zrobili wycenę szkód, koszt 100zł i tę listę dać
      gościowi co będzie wyceniał szkodę. Swoje moto jak dałem do rzeczoznawcy to za
      bardzo nie wiedział o poszczególnych częściach np. dla niego szyba i owiewka
      przednia to jedno 'owiewka przednia', zostawiłem mu tą listę no i elegancko
      wyliczył. Jak coś wygląda jakby było do naprawienia to lepiej żeby tak nie
      wyglądało.
      Zgłaszaj wszystko.
    • Gość: andre Re: wypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 16:26
      nowe i oryginalne czesci, wszystko co jest uszkodzone, muszą też wpisać Ci
      opony, ściemniaj trochę, ja mojemu wcisnąłem że lagi krzywe a jesli tak to
      dostala główka ramy a jesli głowka ramy to rama do d... i wtedy już jest szkoda
      całkowita.... itd.
      kasuj za wszystko, ciuchy też!

Powodzenia, a jak będą chcieli Cie oszukać to znajdź firmę która zajmuje się
      odzyskiwaniem nalezności od firm ubezpieczeniowych...

pozdrawiam
      • yamasz Re: wypadek 24.12.08, 19:52
        Witam,
        proponuję zaprowadzić rozbity motocykl do ASO Kawasaki, i tam
        spotkać się z rzeczoznawcą firmy ubezpieczeniowej, przy okazji aby
        byl z Wami mechanik, który zajął by się pokazywaniem i wyceną
        poszczególnych uszkodzeń pojazdu. Co do ubrań to za nie też
        oczywiście należy Ci się odszkodowanie, polecam sobie opatzreć na
        allegro po ile stoja Twoje rzeczy i wydrukować strony z ich aukcjami.
        Pozdrawiam Yamasz
        • Gość: andre Re: wypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 21:24
          >polecam sobie opatzreć na
          > allegro po ile stoja Twoje rzeczy i wydrukować strony z ich aukcjami.

a ja polecam strony producenta ;)
          • priller skorupa 27.12.08, 20:05
            warto precyzyjnym oględzionom poddać powierzchnię kasku. jeśli
            konstrukcja oparta jest na kompozycie węglowym, to jedno
            mikropęknięcie kwalifikuje kask do dupy.
            • Gość: jsz Re: skorupa IP: *.t-mont.net.pl 27.12.08, 20:27
              priller napisał:
              > warto precyzyjnym oględzionom poddać powierzchnię kasku. jeśli
              > konstrukcja oparta jest na kompozycie węglowym, to jedno
              > mikropęknięcie kwalifikuje kask do dupy.

jakiekolwiek oznaki uszkodzenia kwalifikują garnek do wymiany. w razie protestów
              polecam metodę jednego z forumowiczów: grzecznie acz stanowczo zażyczył sobie
              ekspertyzy potwierdzającej opinię "biegłego" z ubezpieczalni, że kask z
              widocznymi oznakami oderzenai jest zdatny do użytku. więcej kręcenia nie było,
              dostał kasę za kask (źródło: forum.motocyklistow.pl - takich tematów i porad
              jest więcej, zapraszam)

generalnie z oc sprawcy należy Ci się odszkodowanie za wszystkie uszkodzone
              elementy, zniszczone do wymiany na nowe - cennik oficjalny jest dobrą podstawą
              jsz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka