Dodaj do ulubionych

Motor Show - EXPO XXI Warszawa

07.11.03, 15:41
Właśnie wróciłem z tzw. Motor Show w warszawskim centrum Expo XXI przy ul.
Prądzyńskiego. Jak można się było spodziewać importerzy olali motocyklistów i
własciwie są nieobecni, jeśli nie liczyć dwóch warszawskich dealerów:
Jaskłowskiego (SUZUKI) i Liberatora (H-D). Honda pokazuje 2 policjne Hondy
przy wejściu i 2 modele na stoisku Hondy: CBR 600RR i RC211V pomalowana
podobnie jak maszyna Valetino Rossiego oraz ozdobiona - a jakże - numerem
startowym 46 ! Poza tym brak motocykli i generalnie jest kicha - mało i
kijowo. Szczytem syfu jest stoisko VW, gdzie 6 typów opiera się o blat a fury
pozamykane i nic nie da się zobaczyć.
Nie polecam wydania 18 złotych dla obejrzenia kilku Fiatów Panda, które wraz
z uroczymi hostessami (ekstraklasa) stanowią główny koloryt tzw. Motor Show !
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 07.11.03, 19:26
      Siemka
      Czyli standard polskich targow. nie mozna siadac, wsiadac, dotykac i robic masy
      innych rzeczy. Po co sa te targi/wystawy? Juz lepiej przeznaczyc te 18zl na
      benzyne i obiechac jednej soboty wszystkie salony w miescie. Wszedzie sie
      usiadzie/wsiadzie, pogada, narobi nadziei dealerowi ze juz cos sprzeda.... :)
      Ja na razie w tym roku zawiesilem calkowicie odwiedzanie targow dotyczacych
      samochodow, raz sie wybralem na Warszawianke na jakies tam zamkniecie sezonu
      motocyklowego (jedno z wielu) polaczone z targami i bylo tak samo, ani wsiasc
      (tylko u Suzuki mozna bylo) ani dotknac. Dobrze ze pogodac wolno bylo.
      Pozdrawiam
      • bigmaciek Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 19.11.03, 12:56
        Właśnie tego nie jestem w stanie zrozumieć. Po to są chyba targi, żeby w jednym
        miejscu można było obejrzeć co rynek oferuje i przymierzyć się do ewentualnego
        zakupu. Dobrze, że na Warszawiance nie mieli psów. W każdym razie po tej
        imprezie nauczyłem się jednego - wiem jakich marek motocykla nie kupię. Szkoda
        bo dotyczy to równiez Moto Guzzi ale napisy na produktach tej firmy mnie
        wkurzyły. Nie po to byłem na tym show aby dowiedzieć się, że zapraszają mnie na
        drugi koniec Warszawy (na ul. Kaczeńcą). Dziekuję ale nie skorzystam.
    • gaua1 Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 19.11.03, 14:34
      Chcesz obejrzeć samochody to musisz przyjechać do Poznania
      • patmate Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 19.11.03, 14:41
        Przy wielkosci sprzedaż moto w Polsce nie dziwcie się, że dealerzy wystawiają
        tylko dla popatrzenia.Tak jak p. Szymon mi kiedyś odpisał, że od Hondy nie
        sposób wydobyć sprzęta do testów dla gazety.Swoja drogą na BMT w Berlinie
        (Berliner Motorrad Tage) w roku 1998 można było przymierzyć się do wszystkiego
        oprócz Harleya (w 2003 już tak, czyżby spadła sprzedaż?)
        • bigmaciek Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 19.11.03, 16:17
          Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. W Polsce sprzedaż jest niska (przynajmniej
          tak mi się wydaje) a zatem dealerzy nie pozwalają się przymierzyć (może nie
          chcą aby wzrosła?). W Niemczech sprzedaż jest wysoka (oprócz Harleya)a zatem
          przymierzyć się można do wszystkiego. W 2003 roku sprzedaż Harleya tak wzrosła
          że już pozwalają przymierzyć się również do niego. Chyba wszystko powinno być
          odwrotnie?

Mnie się wydawało, że dealer będzie robił wszytko aby zainteresować klienta i
          zwiększyć sprzedaż. W Polsce ludzie mają mniej pieniędzy niż w Niemczech więc
          każdy zakup jest przemyślany. Przymierzenie się uważam za podstawowy warunek
          podjęcia decyzji o wydaniu bądż co bądź dużej sumy. Skoro dealer (lub
          producent) tego nie chce to nie kupię jego wyrobu. I w ten sposób mamy pata.
          • rowerowiec Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 19.11.03, 16:33
            W dowolnym salonie samochodowym można do woli poprzymierzać się do samochodów,
            można odbyć jazdę próbną, w niektórych mozna też wynająć samochód na weekend,
            żeby się z nim "zapoznać". Salony motocyklowe budują często barierę nie do
            przejścia - a skąd mam wiedzieć, czy dana maszyna mi pasuje czy nie jeśli się
            nią nie przejadę ???
            Taak długo jak dealerzy motocykli nie wezmą przykładu z "samochodziarzy" albo H-
            D (Demo ride tour), będą mogli tylko pomarzyć o zwiększeniu sprzedaży.
            A na koniec kuriozum - proponuję zadzwonić do BolDoru (warszawski dealer m.in.
            Honda i Ducati - tel. (022) 811 55 74) - na skrzynce nagrane info, że nieczynne
            w dniach 17 - 23 listopada z powodu inwentaryzacji - PRL w najlepszej formie.
            TAK TRZYMAĆ !!!
            • patmate Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 19.11.03, 18:02
              Akurat H-D nie jast dobrym przykładem na Berlin (pomińmy to). Parę lat temu
              rozmawiałem z jednym z dealerów na podobnym pokazie w Szczecinie-on też nie
              pozwalał na przymierzanie się do sprzetów( ale w jego salonie nigdy nie było
              problemu). Motywował to niewielką sprzedażą oraz tym że sam wystawiał już
              zapłacone przez niego sprzęty, co w przypadku wielu przymierzających się do
              motocykli biłoby go po kieszeni. To raczej importer powinien być
              zainteresowany prezentacją. Z innej beczki: czy kupiłbyś sprzęta
              powystawowego, z drobnymi usterkami za normalną cenę?Z tego co się orientuję
              to i w przypadku samochodów z wystaw czy do jazd testowych ceny póżniejszej
              odsprzedaży są niższe.A jezeli jesteś zainteresowany kupnem nowego to
              najlepszym rozwiązaniem jest wizyta w salonie i przymiarka-tam nie powinni ci
              odmówić.A za jazdy testowe HD to szacunek dla organizatorów to chlubny wyjątek
              w Polsce.Ja kupując FZS 600 pierwszą przejażdzkę odbyłem po kupnie.
              Aha na wystawach samochodowych wpuszczają każdego do każdego modelu? Ja
              widziałem co innego, dopiero gdy zagadasz to cie wpuszczą.
              Berlin: mimo że sama wystawa ogromna, to zwłaszcza Honda nie wystawiła całej
              swojej oferty, na Yamahę Wariora można było sobie tylko popatrzeć.Na Warriora
              wsiadłem dopiero u dealera w Schwedt (NRD koło Szczecina).
              Pozdroowka
              • bigmaciek Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 20.11.03, 11:00
                Jaka jest wg. Ciebie różnica w przymierzaniu się do sprzętu na wystawie i w
                salonie, poza może liczbą przymierzających (z tego to dealer powinien sie
                raczej cieszyć)? Zużycie jest chyba takie samo. No, może szybciej następuje ale
                to jest zrekompensowane tym, że jest większe zainteresowanie. Jeszcze jakaś
                akcja marketingowa, promocja itp. i wydaje mi się, że to z nawiążką pokryje ten
                niby "ekstra" koszt. Co do pytania odpowiem: nie, nie kupiłbym sprzęta
                powystawowego na normalną cenę. Ale też w normalnym salonie oferując taki
                sprzęt do sprzedaży miałby on powystawowy upust i stosowną adnotację a często
                nawet skróconą gwarancję o czym kupujący byłby zawczasu poinformowany i jest
                jego decyzją czy go kupi (wbrew pozorom popyt na taki sprzęt jest duży - ważne
                aby upust był właściwy). Takie są reguły gry gdzie indziej np. dla sprzętu AGD.
                • patmate Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 20.11.03, 12:32
                  Wszystko w porządku, ale jeżeli w Polsce sprzedaż jest na poziomie ok. 2 tys.
                  sztuk importerzy mają w doopie obniżanie swoich niewielkich dochodów przez
                  akcje promocyjne (realne dochody w Polsce, czy stać każdego na nowy sprzet?-
                  to nie sprzęt AGD który jest niezbedny każdej rodzinie). Dla porównania Niemcy
                  to sprzedaż na poziomie 150 tys. sztuk.Pierwsza poł. roku 2003 wg "Motorrad":
                  Niemcy 119634, Włochy 89147,cała Europa zachodnia 655615, gdzie
                  najpopularniejszy moto Hornet 600 -13306szt, Skuter Honda SH 150-12158szt.
                  Chyba przy takiej wielkości sprzedaży nie jest problemem przeznaczenie kilku
                  moto na prezentacje czy jazdy próbne. Ponadto w Niemczech na jazdy próbne
                  trzeba sie zapisać np. via internet (Yamaha). Nie mam zamiaru być adwokatem
                  importerów ani dealerów, ale sos decyduje o wszystkim, a i producenci nie
                  traktują Polski jako ważnego rynku.
                  Na pewno więcej ludzi wsiądzie na moto na wystawie niż u dealera.Moje pytanie
                  o zakup po normalnej cenie sprzeta powystawowego był tylko retoryczny.
                  (to tyle,zmusiłeś mnie do przekopania starej prasy)
                  Zwróć uwage jaki jest ruch w salonach moto o tej porze roku.
                  Pozdroowka
                  • patmate Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 20.11.03, 13:01
                    Oops, dane dotyczą sprzedaży w pierwszej połowie roku 2002 a nie 2003;
                    zaczerpnąłem z "Motorrad" 6 Grudnia 2002 (dwutygodnik).
                    • patmate Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 21.11.03, 20:15
                      No i strzelam sam sobie gola: Suzuki Poland zaprasza na jazdy testowe nowego V-
                      stroma 650 (Motocykl 12/2003).
                      Nie do końca to samobój: jest to wspólna akcja Europjskich importerów, a nie
                      naszego.
                      Oczywiscie zapisałem się.
                      • polokokt Re: Motor Show - EXPO XXI Warszawa 22.11.03, 11:01
                        Przypomniala mi sie taka akcja prowadzona jakis czas temu przez salon BolDor w
                        wawie gzie podczas dni otwartych tegoz salonu (i jeszcze jakis czas po) mozna
                        bylo wziac na godzine jeden z motocykli. A wybor byl spory. Od skuterow,
                        poprzez jakies czopery do sportowych i z takich marek jak Honda, Ducati i KTM.
                        Osoba chetna musiala spelniac tylko jeden warunek, posiadac prawko na motor (no
                        i podpisywala dokument o odpowiedzialnosci materialnej).
                        Moj klega wiem ze jezdzil jakims KTM-em i Ducati Multistrada. Z tego co
                        widzialem cala akcja cieszyla sie sporym powodzeniem, niestety nie wiem jak
                        wplynelo to na ewentualna sprzedaz motocykli w tym ze salonie.
                        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka