Dodaj do ulubionych

niebieski dymek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 20:17
po wykręceniu korka wlewu oleju wylatuje sobie niebieski dymek czy
to normalne aczkolwiek z tłumika nie zauwarzyłem niebieskiego dymku
(motocykl uruchomiony )czy to oznacza niedługi żywot silnika -
motocykl yamaha
Obserwuj wątek
    • Gość: karus Re: niebieski dymek IP: *.cable.ubr05.uddi.blueyonder.co.uk 20.07.09, 21:24
      Pierscienie albo cylindry Bolek. Albo jedno i drogie
    • Gość: karus Re: niebieski dymek IP: *.cable.ubr05.uddi.blueyonder.co.uk 20.07.09, 21:25
      A duzo go wylatuje w ogole???
      • Gość: bolek Re: niebieski dymek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 21:28
        jest lekko niebieskawy no i nie dużo
        • Gość: bolek Re: niebieski dymek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 21:31
          ale z tłumika nie leci to dziwne
          • Gość: nik-kodem Re: niebieski dymek IP: *.piotrkow.pilicka.pl 20.07.09, 21:52
            Gość portalu: bolek napisał(a):

> ale z tłumika nie leci to dziwne

A no dziwne,może to dlatego że cały ten dymek tym koreczkiem od wlewu oleju
            wypuszczasz. ;)
            A już poważniej,to świadczy o przedmuchach. I może być także spowodowane
            nadmiernym luzem prowadnic zaworowych.
            Napisz co to za Yamaha i w jakich ilościach bierze olej.
            Pewnie ktoś coś podpowie.
            Ale nie liczył bym tu na pełną diagnozę silnika.
            • Gość: baba_zanetti Re: niebieski dymek IP: *.subscribers.sferia.net 20.07.09, 23:38
              krótkie pytanie:
              jak dużo bierze oleju?
              • Gość: bolek Re: niebieski dymek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 15:50
                r6 około 3 setek na 1 tyś km
                • Gość: karus Re: niebieski dymek IP: *.cable.ubr05.uddi.blueyonder.co.uk 21.07.09, 20:18
                  No to zuzycie oleju masz w normie. Moja (R1) bierze wiecej. Dzisiaj
                  z ciekawosci jak jechalem do pracy, zatrzymalem sie i odkrecilem
                  korek od oleju. I okazalo sie, ze tez puszcza troche dymku (malo w
                  kazdym razie) a z tlumika nic (chyba, ze go do odciecia w miejscu
                  dokrecic to roche leci). Niedawno byla serwisowana i wspominalem o
                  braniu oleju. Serwisant stwierdzil, ze ten model tak ma i po
                  serwisie powiedzial, ze niema sie do czego przyczepic, wszystko OK.
                  A dymek puszcza i olej bierze.

Pozdrawiam
                  • Gość: marider Re: niebieski dymek IP: *.elpos.net 22.07.09, 19:11
                    Kurde co Wy macie za motocykle?! Czy wiekszosc w Polsce tak ma? Moja R1'03 ani
                    grama oleju nie bierze (przebieg 24 tys km) i od wymiany do wymiany ani razu
                    jeszcze nie dolewalem. W R6'03 tez mi sie nie zdarzylo. A wymieniam wszystkie
                    plyny raz na rok i do silnika idzie pelny syntetyk zawsze z gornej polki -
                    obecnie Motul 300V Factory Line 10W40 a wole miec pewnosc ze mi silnik nie
                    stanie z powodu slabego oleju a i skrzynia lepiej chodzi.

PS: niezla "norma" 300ml na 1000km o_0

Pzdr
                    marider
                    R1
    • Gość: bolek Re: niebieski dymek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 21:24
      r6 tez przy max obrotach dymek leci (na luzie)z tłumika a tak wogule
      ile bierze oleju r1 i jak mocno dymek leci po odkręceniu korka wlewu
      oleju
      • Gość: karus Re: niebieski dymek IP: *.cable.ubr05.uddi.blueyonder.co.uk 22.07.09, 08:59
        no moja jak ja przycisniesz na trasie (tak pod czerwone najac)
        potrafi nawet litra wciagnac (na 1000 oczywiscie)- olej Castrol
        polsyntetyk. A co do korka to musisz chwile poczekac zeby w ogole
        zaczal leciec i na prawde mala mgielka wylauje (taka ledwo widoczna)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka