Dodaj do ulubionych

Fenomen Klary...?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.03, 10:54
zastanawiam się skąd takie duże zaiteresowanie utworem Dei Loher "Przypadek
Klary"... powstał spektakl we Wrocławiu, powstał w Warszawie, a teraz kręcona
jest wersja telewizyjna. Czy to nowoczesny głos teatru, czy złożoność
problemów i interpretacyjnych ścieżek - to przyczyny tej eksploatacji biednej
Klary?

m.
Obserwuj wątek
    • Gość: magician Re: Fenomen Klary...? + IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.03, 22:05
      przepraszam - cztery realizacje. Zapomniałam o Katowicach.
    • Gość: jimka@o2.pl Re: Fenomen Klary...? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 14:13
      hej!
      nie moge sie wypowiedziec, bo mimo szczerych checi nie mialam okazji
      zobaczyc "klary" w teatrze, ani jej przeczytac. przegladajac "dialogi"
      natrafilam na ten dramat, nie pamietam jednak nr-moglabys mi podac w jakim nr
      wydrukowano ten dramcik??? bylabym bardzo wdzieczna i wowczas zdolna do
      dyskusji na ten temat.
      podobno-tak czytalam-nie jest to dramat z najwyzszej literackiej polki!!!!

We wtorek mam wyniki WOT w krakowie,ale mysle ze sie nie udalo.a raczej i tak
      bede studiowac w Warszawie.
    • Gość: Zuza Re: Fenomen Klary...? IP: *.szczecin.mm.pl 09.07.03, 23:33
      Hm... widzieć widziałam li tylko "Stosunki..", ale powołując się na opinie osób
      jak najbardziej przeze mnie cenionych, także za gusta teatralne, wnioskuję, iż
      całkiem prawdopodobne jest to, że Miśkiewicz zrobił przedstawienie o niebo
      lepsze niż Lupa.
      Zainteresowanie tekstem? Hm.. tak, miałam tenże w rękach chwil kilka. Ich
      spreche Deutsch.. może nie w stopniu zaawansowanym, ale nawet marna znajomość
      niemiaszkowego języka pozwala śmiało stwierdzić, iż przekład kiepski. Czy sam
      tekst takowoż? Nie mnie to wyrokować. Może jeszcze "dojrzeję" do
      jakiejś "dojrzalszej" na ten temat myśli. Tymczasem czekajmy na kolejną
      propozycję, tym razem w teatrze tv.
      ps. a może źródła zainteresowania tekstem są banalnie proste....??? skoro gra
      się Ravenhilla, Kane, czemu by nie Dea Loher?

• Gość: magician Re: Fenomen Klary...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.03, 11:51
        Gość portalu: Zuza napisał(a):

> całkiem prawdopodobne jest to, że Miśkiewicz zrobił przedstawienie o niebo
        > lepsze niż Lupa.

Bo ten tekst można TYLKO zrobić tak jak Miśkiewicz tzn. sięgnąć po maksymalnie
        nowoczesne i współczesne środki wyrazu i skierować do publiczności na codzień z
        teatrem nie mającej wiele wspólnego.

> ps. a może źródła zainteresowania tekstem są banalnie proste....??? skoro gra
        > się Ravenhilla, Kane, czemu by nie Dea Loher?

też nad myślałam, ale Kane, Ravenhill to jednak brutaliści ich dramaty to
        skrajne opisy ludzkich problemów i jeśli wzbudzają emocje to albo uwielbienia
        albo całkowitego odrzucenia. A Loher? Nie wzbudza (mówię o sobie...), tylko
        czasami nuży.
        Więc dlaczego?:)
        • Gość: szustoff Re: Fenomen Klary...? IP: *.acn.pl 15.07.03, 00:54

moda
          glosno sie zrobilo po Miskiewiczu wiec "daaaawaj"
          txt juz sprawdzony, ludzie chodza
          jest i bezrobocie i zdrada i pokomplikowany sex i nieudolny chlopiec-kochanek
          tak jak wszytko w kolo...
          tylko tego nie mozna na powaznie tak jak chce Lupa [to kolejny dowod ze on jest
          pomzansem bozym, ktory czasem dostaje przekaz :)))
          to jest wrecz campowy txt
          kicz na kiczu
          serce z syntetyku
          • Gość: magician Re: Fenomen Klary...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.03, 10:43
            Gość portalu: szustoff napisał(a):

> tylko tego nie mozna na powaznie tak jak chce Lupa [to kolejny dowod ze on
            jest
            >
            > pomzansem bozym, ktory czasem dostaje przekaz :)))

:))))))))))))))) dobrze mówisz

> to jest wrecz campowy txt
            > kicz na kiczu
            > serce z syntetyku

a już myślałam, że tylko ja mam takie odczucia na ten temat... dzięki.

m
            • Gość: luper Re: Fenomen Klary...? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 15:42
              hmmm....
              Dziwią mnie wasze opinie,widziałem niestety tylko Lupowe przedstawienie Klary i
              wbrew wszystkim nawet mi sie podobało ,choć nie było to jego najlepsze
              przedstawienie(wierzcie mi sa gorsze-patrz "sztuka " yasminy rezy teatr stary).
              Txt mialem okazje czytac worginale i uwazam,ze byl ciekawy,a nie
              kiczowaty.Jasne jest ,że nie mozna porownywac go do txt-ow Kane,Ravenhila czy
              Mayenburga(von),ale musi w nim cos byc skoro wszedzie go wystawiaja.

luper
              • Gość: magician Re: Fenomen Klary...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.03, 18:25
                Gość portalu: luper napisał(a):

> Txt mialem okazje czytac worginale i uwazam,ze byl ciekawy,a nie
                > kiczowaty.Jasne jest ,że nie mozna porownywac go do txt-ow Kane,Ravenhila czy
                > Mayenburga(von),ale musi w nim cos byc skoro wszedzie go wystawiaja.
                >
                > luper

ależ drogi Luperze to właśnie dlatego zadaje pytanie CO takiego jest w tym
                tekście <moim zdaniem wcale nie takim wciągającym, mimo iż znam go tylko z
                przekładu>, że daleko mu do modnego prądu brutalizmu a jednak popyt jest.
                Zastanawia mnie to. Z resztą z tego co wiem "Przypadek (czy też stosunki)
                Klary" jest najciekawszą pracą Dei LOher. A mimo to nie wciąga mnie. I chyba
                nie tylko mnie, szustoff ;)

m
                • Gość: szustoff Re: Fenomen Klary...? IP: *.acn.pl 15.07.03, 23:32

dle mnie Klara Miskiewicza BOMBA :)
                  slowo
                  taka swojsko ziomalsko reklamiarska...
                  ffarshaffka :)

ten txt jest smieszny u Lupy usypia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka