Dodaj do ulubionych

Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 08:35
Internauci bronia budynku?? Jakas bzdura! To Wyborcza jak zwykle rozkreca wlasna akcje. Jej zgorzkniali redaktorzy najchetniej zostaliby z Palacem, Rotunda, Domem Partii i innymi milymi ich sercu symbolami, ktore na szczescia odchodza w przeszlosc jak i wysokie czytelnictwo Wyborczej - na szczescie.

A nowy projekt jest bardzo ciekawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Borys Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: 94.75.121.* 03.02.10, 08:39
      Po wojnie Komuchy wyburzyli wszystko co mozna bylo a teraz Nowobogaccy
      z Polski B wyburzaja co Komunistyczne :) Gdyby historia szla w takim
      kierunku jak w Polsce teraz to Mona Lisa bylaby spalona a wieza Aifla
      dawno bylaby zuzyta jako zyletki :) Co 50 czy 100 lat do wymiany
      wszsytko :)
      • Gość: rupi Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk IP: *.aster.pl 03.02.10, 09:27
        Doprawdy? Czyli obrazy Matejki, Kossaka i Malczewskiego w Muzeum Narodowym są
        zagrożone?
        • Gość: karol Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk IP: *.bas.roche.com 03.02.10, 09:44
          Paradoksalnie tak, potrzeba miliona zlotych na renowacje obrazu Matejki, ktorego
          zzera juz prochno, a kasy nie ma...
          • Gość: rupi Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk IP: *.aster.pl 03.02.10, 10:24
            Fakt, ale niszczeje z braku funduszy, a nie dlatego że hordy opanowanych manią
            nowoczesności Polaków chcą go spalić, jak malowniczo w swojej analogii sugeruje
            kolega powyżej :)
            • kontonaspam Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 10:38
              Nowa rotunda, jeśli nie będzie konserwowana i utrzymywana za 20 lat znowu będzie
              brzydka i znowu będą próby wyburzenia.
              Wieża Eifla wywoływała równie skrajne emocje, dla ówcześnie żyjących była
              brzydka i szpeciła miasto.
              Na Starówce też do pewnego momentu wyburzano "przestarzałe" budynki, w Krakowie
              rozebrano kiedyś przestarzały ratusz...
              • naczelny_troll_forum ZAORAĆ! 03.02.10, 11:18
                GW próbuje jakąś sztuczną akcję rozpętać licząc pewnie, że kilka osób założy
                konto na portalu Zuckerberga (bo przecież n-k jest be). Ale to nie w ten sposób
                się robi.
                • nowotkomarceli4 Re: ZAORAĆ! 03.02.10, 13:14
                  Hmmm jak czytam takie wpisy to zawsze przypomina się pewna anegdota
                  opowiadana przez Franca Fishera, który pewnego razu był na
                  imieninach u piaskarza z Woli.
                  "Drodzy Państwo, imieniny były cudowne:
                  Piliśmy wódkę, jedliśmy salceson, za to konwersacji nie było żadnej".

Dlatego skocz po wódkę i salceson, ale proszę nie odzywaj się
                  więcej, bo i tak niczego nie przekazujesz.
              • Gość: Glogg A widział kto projekt nowej rotundy,ze taki hałas? IP: 62.29.160.* 03.02.10, 11:26
                Po co drzeć japę, skoro może sie okazać że nowa rotunda będzie o niebo
                fajniejsza i ładniejsza? Poza tym co to za argument, że nie bedzie sie pod czym
                umawiać? Przeciez będzie w tym miejscu rotunda, tylko nowa. Zakazu umawiania nie
                bedzie. Albo:"stał tu latami koleś z maścią na odciski-chcę, żeby Rotunda mi to
                przypominała" Tego kolesia? postaw mu człeku pomnik, a nie czcij starej blachy!
                I jeszcze jeden przebłysk intelektu:
                "Byłem pod rozbitą Rotundą pół godziny po wybuchu"...no i? tamtej rotundyjuż nie
                ma - co ma nowa/stara do tego? nic...

Przykro czytac te idiotyczne argumenty - skoro nie ma innych, ale sensownych,
                znaczy ze nie ma powodów, dla których stare pudło miałoby stac w centrum miasta.
                Nie ma blaszaków pod Pekinem - nie bedzie pod Domami Centrum. I tyle.

• zewszad_i_znikad Re: A widział kto projekt nowej rotundy,ze taki h 03.02.10, 13:17
                  Gość portalu: Glogg napisał(a):
                  > Po co drzeć japę, skoro może sie okazać że nowa rotunda będzie o
                  niebo
                  > fajniejsza i ładniejsza?

Projekt nowej rotundy łatwo zobaczyć i moim zdaniem wcale nie jest
                  ani ładny, ani fajny. Jest brzydki i bezsensowny architektonicznie
                  (restauracja odwrócona zadem od widoku na miasto).

PS. "Drzeć japę" to dość chamskie określenie. Usta człowieka, który
                  ma inne zdanie niż Ty, nie stają się przez to automatycznie "japą".
          • johanna_haase Burzyć, burzyć 03.02.10, 10:32
            Litości, przecież to brzydki, brudny, ciasny, niefunkcjonalny,
            energochłonny, wrogi niepełnosprawnym, nieciekawy architektonicznie
            okrągły blaszak.

To smutne, że tam 30 lat temu zginęli ludzie, ale można to
            upamiętnić płytą obok, a nie utrzymywaniem takiego potworka.

Tego typu aluminiowo-szklane dziwadła stawiano w latach 60. i 70. na
            całym świecie, ale dziś się je co najmniej gruntownie przebudowuje,
            bo już wiadomo, jak starzeją się takie materiały, jak wygląda taki
            budynek po dekadzie niemycia itd. A utrzymywanie tego w tym miejscu
            i w takim kształcie to równocześnie marnowanie $$$, bo tę działkę
            można efektywniej i efektowniej zagospodarować.
            • second.ibum Od razu widać że johanna_haase z miasta nie jest 03.02.10, 11:24
              Miasto ma swoją historię, Warszawa ma swoją historię i to nie tylko Starówka, to
              także Rotunda. My, Warszawiacy, chcemy to zachować, to są nasze wspomnienia,
              które z komunizmem nie mają nic wspólnego, to kawałek historii architektonicznej
              tego miasta. Podobnie jak MDM, trasa W-Z itd. Wiem że jak się przyjeżdża do
              pracy do stolicy to się nie ma żadnej głębszej refleksji na temat historii
              miasta, ale po co się wypowiadać. A działki możesz efektywniej zagospodarować na
              swojej wsi! Zresztą co tam powstanie jakieś brzydactwo w stylu Złotych Tarasów,
              bo piękne charakterystyczne budynki powstałe w ciągu ostatniego 20-lecia w
              Warszawie można zliczyć na palcach jednej ręki.
              • Gość: tucco Re: Od razu widać że johanna_haase z miasta nie j IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.10, 13:13
                Wybacz, jestem warszawiakiem i jestem za zmianami. Pomyśl jak to
                miasto by wyglądało gdyby zostawiano wszystko co jest "symbolem".
                KDT też były symbolem wolności i zmian, wczesniej szczeki w których
                handlowali, czy to oznacza ze powinny trwać?
                Dla mnie poważną zmiana byłby pałac kultury. A rotunda, to zadne
                wielkie halo, nie róbcie scen.
                • kar-rudy102 Re: Od razu widać że johanna_haase z miasta nie j 03.02.10, 13:46
                  Gość portalu: tucco napisał(a):

> Wybacz, jestem warszawiakiem i jestem za zmianami. Pomyśl jak to
                  > miasto by wyglądało gdyby zostawiano wszystko co jest "symbolem".
                  > KDT też były symbolem wolności i zmian, wczesniej szczeki w których
                  > handlowali, czy to oznacza ze powinny trwać?
                  > Dla mnie poważną zmiana byłby pałac kultury. A rotunda, to zadne
                  > wielkie halo, nie róbcie scen.

niestety ale masz mało do powiedzenia na temat architektury i histori
                  miasta,jeśli do jednego wora wrzucasz rotunde i KDT..obciach kolego.
                • swoboda_t W '66 nie było jeszcze Fiatów 126p :) 03.02.10, 16:09
                  Gość portalu: tucco napisał(a):

> Wybacz, jestem warszawiakiem i jestem za zmianami. Pomyśl jak to
                  > miasto by wyglądało gdyby zostawiano wszystko co jest "symbolem".
                  > KDT też były symbolem wolności i zmian, wczesniej szczeki w
                  których
                  > handlowali, czy to oznacza ze powinny trwać?

Nie chodzi o "symbole", ale o dobrą architekturę zaswiadczającą o
                  historii tejże. Jestem z Katowic i tu toczy się właśnie dyskusja o
                  wyburzeniu dawnej hali targowej (od lat zwanej Supersamem) i
                  zastąpieniu jej nowoczesnym i sporym centrum handlowym. Katowicki
                  obiekt ma wartość historyczną, ale jest dość brzydki, całkowicie
                  banalny i nie spełnia już należycie swoich funkcji. O Rotundzie
                  trudno to raczej powiedzieć - jest jedną z ikon Warszawy i
                  architektury lat 60-tych, a w przeciwieństwie do katowickiej hali
                  małą Rotundę ma zastąpić... mała rotunda. Brak poszanowania
                  historii miesza się tu dodatkowo z bezsensem całego przedsięwzięcia.

Rotundę wystarczy wyremontować, umyć i zdjąć te wstrętne szmaty
                  reklamowe. Burzenie bo "powstała w PRL" przypomina burzenie czy
                  okalecznaie budynków w PRL, bo "powstały za niemca" czy "za sanacji".
        • drakaina Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 11:37
          Gość portalu: rupi napisał(a):

> Doprawdy? Czyli obrazy Matejki, Kossaka i Malczewskiego w Muzeum

Tak na marginesie, offtopikowo: paradoksalnie za komuny mieliśmy znacznie lepsze
          malarstwo niż Matejko i Kossak...
      • Gość: Przemo Dlaczego nie burzcie? IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:29
        Rotunda to chyba trochę nie ta kategoria co wieża Eiffle'a lub Mona
        Lisa. Nikt o zdrowych zmysłach nie przyjeżdża z innego kraju, żeby
        zobaczyć rotundę jak np. turyścli dla wieży Eiffle'a.

Rotunda dla mnie jest to kolejny szpetny blaszak w centrum do
        rozbiórki razem z takimi perełkami architektury jak: hala KDT, hala
        MarcPolu, Dworzec Centralny i mam nadzieję kiedyś Pałac 'Kultury'.
        Zamiast tej szpetoty można naprawdę zaprojektować i zbudować jakieś
        obiekty na miarę cywilizowanej stolicy a nie naszej prowincji
        europejskiej.

Na marginesie, nie jestem z Polski B, urodziłem się w Warszawie i
        stąd pochodzi cała moja rodzina. Nie oznacza to wcale, że muszą mi
        się podobać wyżej wymienione obiekty.
        • Gość: Black_Soap Re: Dlaczego nie burzcie? IP: *.ghnet.pl 03.02.10, 10:40
          Awruk chłopie... chcesz pałac kultury burzyć? Nie wszystko co powstało za komuny
          jest złe. Pałacu kultury nie tykać tak samo jak żyletek z żyletkowców w
          krakowie. Co do rotundy to jestem za tym żeby wyburzyć ją tak coby resztki z
          tego placyku nie pozostały.
        • Gość: def Re: Dlaczego nie burzcie? IP: *.centertel.pl 03.02.10, 10:48
          ot esteta - nie podoba mu się PKiN, który jest unikatowym w tej części Europy
          przykładem architektury swoich czasów (przejdź się kiedyś w okolicach, przyjrzyj
          się detalom) a potworek zwany Złota Teresa już nie?
          • Gość: złam Re: Dlaczego nie burzcie? IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.02.10, 11:10
            Gość portalu: def napisał(a):

> ot esteta - nie podoba mu się PKiN, który jest unikatowym w tej części Europy
            > przykładem architektury swoich czasów (przejdź się kiedyś w okolicach, przyjrzy
            > j
            > się detalom) a potworek zwany Złota Teresa już nie?

Złota Teresa jest przecież poprawna politycznie ;-)
          • Gość: Tzy PKiN unikatowy? IP: 207.71.26.* 03.02.10, 11:23
            To ten w Bukareszcie i paru innych stolicach ex-demoludow zostaly wyburzone????
            • swoboda_t Re: PKiN unikatowy? 03.02.10, 16:16
              W Bukareszczie nie ma takiego budynku. Siostrzane budynki powstały
              wyłącznie w ZSRR (w Moskwie, po jednym w Kijowie i Rydze - ten
              osatni ma tylko 108 metrów).
      • Gość: wawawiak Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:40
        Gdyby rozwój Europy szedł w tym samym kierunku co Ty, to dalej stałby mur
        berliński komuchu
        • Gość: Black_Soap Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk IP: *.ghnet.pl 03.02.10, 10:57
          Ehh widzę że Ty z tych prawicujących. A więc do komucha mi daleko. Komunizm to
          zamordyzm i totalitaryzm, coś co nigdy powstać nie powinno. ALe zwróć uwagę że
          nie wszystko co powstało za komuny jest złę z definicji "bo komuna". Pałac
          kultury jest architektonicznie bardzo dopracowanym budynkiem i fakt że nie jest
          szklanym prostopadłościanem jaki byś zapewne chciał tam widzieć wcale nie czyni
          go goszym.
      • Gość: gość też mi porównanie! IP: *.rev.snt.net.pl 03.02.10, 11:19
        zastanów się zanim kojejny barak porównasz do wieży Eifla lub Koloseum.. i
        jakość i okolicznosci powistania są nieporównywalne!
    • Gość: luqi Wyburzcie Rotundę IP: 80.48.10.* 03.02.10, 08:42
      Warszawa potrzebuje obiektu z prawdziwego zdarzenia, który będzie
      symbolizowal stolicę, a nie tandetę. Ja wiem, że z tym budynkiem
      wiąże się wiele wspomnień, ale zachwycanie się takim szkaradztwem
      jest mało profesjonalne. Nie twierdzę, że nowy projekt jest jakiś
      wspaniały, ale niech w tym miejscy powstanie, rzeczywiscie budynek
      na skalę XXI, czy XXII wieku.
      • szabo Re: Wyburzcie Rotundę 03.02.10, 10:17
        Jak dla Ciebie rotunda jest szkaradztwem to idź sobie do pięknych inaczej
        złotych tarasów. Budynek na skale XXII wieku... nieźle. I będą z niego statki na
        marsa startowały.

Gość portalu: luqi napisał(a):

> Warszawa potrzebuje obiektu z prawdziwego zdarzenia, który będzie
        > symbolizowal stolicę, a nie tandetę. Ja wiem, że z tym budynkiem
        > wiąże się wiele wspomnień, ale zachwycanie się takim szkaradztwem
        > jest mało profesjonalne. Nie twierdzę, że nowy projekt jest jakiś
        > wspaniały, ale niech w tym miejscy powstanie, rzeczywiscie budynek
        > na skalę XXI, czy XXII wieku.
        • Gość: wawawiak Re: Wyburzcie Rotundę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:38
          stare dziurawe ulice wszyscy by chcieli wymienić na nowe bez dziur, ale stary
          nadgryziony "zębem czasu" budynek nie. W takim razie po co robią stadion
          narodowy w miejscu Xcio lecia? mógł stać stary poczciwy, obskurny stadion, dla
          którego większość warszawiaków odczuwało spory sentyment. Ale tak serio,
          wypadałoby już to szkaradztwo zmodernizować.
          • szabo Re: Wyburzcie Rotundę 03.02.10, 12:51
            Masz racje, stare kamienice też są nadgryzione zębem czasu, Wawel też a Tyniec
            to już w ogóle.

Dla Ciebie to szkaradztwo, dla mnie fantastyczny budynek i jeden z symboli
            miasta. Co do modernizacji, pełna zgoda.

Gość portalu: wawawiak napisał(a):

> stare dziurawe ulice wszyscy by chcieli wymienić na nowe bez dziur, ale stary
            > nadgryziony "zębem czasu" budynek nie. W takim razie po co robią stadion
            > narodowy w miejscu Xcio lecia? mógł stać stary poczciwy, obskurny stadion, dla
            > którego większość warszawiaków odczuwało spory sentyment. Ale tak serio,
            > wypadałoby już to szkaradztwo zmodernizować.
    • Gość: Andrzej Burzyć rotundę IP: *.aster.pl 03.02.10, 09:00
      Burzyć rotundę i dworzec centralny. Tego nie da się "umyć", "zrewitalizować".
      • kontonaspam Re: Burzyć rotundę 03.02.10, 10:40
        To, że ty nie potrafisz, to nie znaczy, ze się nie da. Na starych zdjęciach, z
        czasów "świeżości" budynku rotunda jest ładna, tak może znowu wyglądać.
        • Gość: platoon na starych zdjeciach gdy Centralny był nowy ... IP: 62.29.160.* 03.02.10, 11:33
          też ładnie wyglądał...tyle, ze te czasy dawno minęły, a odświeżanie
          starychkotletów w tym przypadku nie ma swojego uzasadnienia. ten budynek nie
          jest w żaden sposób związany z Warszawą - ani historycznie, ani kulturowo...ani
          nawet dziejowo. To ze zaspiewała na dachu Sośnicka to żadne wydarzenie. To, że
          kiedy pierwsza rotunda wyleciała w powietrze...to i tak jej juz nie ma. To, ze
          jest tam bank...to jego problem. Trzymanie takiego śmiecia w centrum to przejaw
          czystej głupoty. To nie pałac kultury, to nie pałac w Wilanowie, to nie nawet
          dom partii. To zwykły blaszak - nie uświęcajmy każdego śmiecia rodem z PRL...bo
          zdaje się ze tamten system generalnie ma bardzo złe konotacje...Może więc z domu
          Jaruzelskiego zróbmy kiedys muzeum - wszak to ojciec narodu był prawie...
    • Gość: rollo Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: *.pgi.gov.pl 03.02.10, 09:00
      Burzcie Rotundę! Internauci nie bronią budynku.
      To dziadostwo powinno zostać rozebrane już ze 20 lat temu, razem z uniwersalem
      straszącym nieopodal.
    • magic3 To nie burzenie, tylko budowanie nowej 03.02.10, 09:33
      Swoją drogą jestem zszokowany takim bronieniem wszystkiego, zwłaszcza tego, co
      powstało za komuny. "Pekin" jest tu dobrym przykładem. Te Muranowy, NDM-y - ohyda!
      • magic3 Re: To nie burzenie, tylko budowanie nowej/errata 03.02.10, 09:35
        magic3 napisał:

> Swoją drogą jestem zszokowany takim bronieniem wszystkiego, zwłaszcza tego, co
        > powstało za komuny. "Pekin" jest tu dobrym przykładem. Te Muranowy, NDM-y - ohy
        > da!

Oczywiście miało być: "MDM-y".
        • Gość: rupi Re: To nie burzenie, tylko budowanie nowej/errata IP: *.aster.pl 03.02.10, 09:44
          I tu jesteś w dużym błędzie. PKiN-u można nie lubić (ja nie lubię), ale to kawał
          architektury. MDM to najlepiej zaprojektowany urbanistycznie po II wojnie plac
          Warszawy Samo osiedle też bardzo ciekawe). Rotunda przy nich to pikuś.
      • szabo Re: To nie burzenie, tylko budowanie nowej 03.02.10, 10:19
        Kolejny... MDMu i Muranowa tknąć nie pozwolimy. Zajmijcie się lepiej
        blokowiskami w centrum miasta, jak już ideologicznie musicie coś burzyć. Byłeś
        człowieku kiedykolwiek na MDMie i na Muranowie w ogóle? Masz więcej niż 13 lat?

magic3 napisał:

> Swoją drogą jestem zszokowany takim bronieniem wszystkiego, zwłaszcza tego, co
        > powstało za komuny. "Pekin" jest tu dobrym przykładem. Te Muranowy, NDM-y - ohy
        > da!
        • magic3 Re: To nie burzenie, tylko budowanie nowej 03.02.10, 12:21
          szabo napisał:

> Kolejny... MDMu i Muranowa tknąć nie pozwolimy. Zajmijcie się lepiej
          > blokowiskami w centrum miasta, jak już ideologicznie musicie coś burzyć. Byłeś
          > człowieku kiedykolwiek na MDMie i na Muranowie w ogóle? Masz więcej niż 13 lat?
          >
          Mieszkam w Warszawie i mam wielokrotnie więcej niż 13 lat- ale to wcale nie
          oznacza, ze zakochałem się w 50-leciu powojennym i jego "osiągnięciach".
          Warszawa powojenna to architektoniczna wiocha w porównaniu z tym samym miastem
          sprzed wojny. Mam gdzieś sentymenty 50-cio i więcej "latków" mieszkających w
          Warszawie, których rodzice przybyli tutaj pracować, jak nie w strukturach
          komunistycznych, to fizycznie - albo jedno i drugie.
          • szabo Re: To nie burzenie, tylko budowanie nowej 03.02.10, 13:03
            Sentymenty nie mają tu żadnego znaczenia. Muranów i MDM były projektowane przez
            przedwojennych modernistów i są świetnymi zespołami tak pod względem
            urbanistycznym, jak i architektonicznym. Właściwie poza paroma perełkami, do
            których zaliczam osobiście też rotundę, to obok budynków ministerialnych w
            południowym śródmieściu i placu Hallera najlepsze co wybudowano w Warszawie
            między 1945 a 1990.

Architektoniczna wiocha? Ciekawe... O przedwojennej Wawie (której żal mi
            niezmiernie zresztą i oczywiście wolałbym przedwojenne Śródmieście zamiast MDMu
            i Muranowa, tyle że po wojnie niewiele tego śródmieścia zostało) też pojęcie
            masz marne, oparte na podkoloryzowanych pocztówkach chyba, czy coś, bo to
            miejscami dopiero była wiocha. Zapuszczone bieda kamienice, zarzygane podwórka,
            urbanistyczny chaos - taka była spora część miasta (oczywiście, teraz, 70 lat
            później byłoby już inaczej). Zapewne planowana przed wojną Dzielnica
            Piłsudskiego to też byłaby dla Ciebie wiochą. Przejdź się po tym mieście,
            poczytaj jak się budowało na świecie w latach 40tych i 50tych i przestań
            ideologizować. Na argumenty architektoniczne odpowiadasz jakimiś bzdurami o
            przyjezdnych robotnikach. Niestety nadal uważam, że nie ukończyłeś 13, no dobra,
            14 lat. Czy w ogóle kojarzysz pojęcie "modernizm"?

magic3 napisał:

> Mieszkam w Warszawie i mam wielokrotnie więcej niż 13 lat- ale to wcale nie
            > oznacza, ze zakochałem się w 50-leciu powojennym i jego "osiągnięciach".
            > Warszawa powojenna to architektoniczna wiocha w porównaniu z tym samym miastem
            > sprzed wojny. Mam gdzieś sentymenty 50-cio i więcej "latków" mieszkających w
            > Warszawie, których rodzice przybyli tutaj pracować, jak nie w strukturach
            > komunistycznych, to fizycznie - albo jedno i drugie.
            • magic3 Re: To nie burzenie, tylko budowanie nowej 03.02.10, 13:59
              Szabo napisał:
              "Na argumenty architektoniczne odpowiadasz jakimiś bzdurami o
              przyjezdnych robotnikach. Niestety nadal uważam, że nie ukończyłeś 13, no dobra,
              14 lat. Czy w ogóle kojarzysz pojęcie "modernizm"?"

Jak kończą się argumenty, to pisze się n/t wieku interlokutora i jego znajomości
              pojęć, które są komuś znane zapewne z encyklopedii.
              Mogę mieć wiele kompleksów, ale z pewnością nie mam kompleksu wykształcenia,
              wiedzy ogólnej i inteligencji.
              Ciekawe co byś pisał, gdyby ziściły się zamierzenia Hitlera i Speera w
              Warszawie... w sumie ten sam architektoniczny, totalitarny "rozmach".
    • Gość: rupi Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: *.aster.pl 03.02.10, 09:41
      Pewnie kiedyś nadejdzie dzień, gdy ktoś założy na Facebooku profil "Brońmy
      osiedla Za Żelazną Bramą" :)

Tak na poważnie - Rotunda w dzisiejszym kształcie ma głównie wartość
      sentymentalną, co widać z wpisów na facebookowym profilu. Jako projekt
      architektoniczny jest charakterystyczna i ciekawa, ale nie przesadzajmy - to
      nie dzieło na miarę Gaudiego czy Le Corbusiera. nowy projekt uczyni z tego
      miejsca (jeśli prawdą będzie to wszystko, co jest w nim zapisane) przestrzeń
      dużo bardziej społeczną. Co z tego że dziś jest tam miejsce spotkań, skoro
      dookoła tylko nierówne chodniki i jakieś budki z papierosami, wewnątrz ponury
      bank, a do najbliższej sensownej kawiarni co najmniej sto metrów (opowieści
      obrońców budynku typu "wystarczy zdjąć reklamy a na antresoli urządzić knajpę"
      są śmieszne i nierealistyczne)? Jest szansa, że miasto na tej zmianie tylko
      skorzysta.

I zgadzam się - Rotundę można zburzyć. Za to stojący za nią budynek Universalu
      zburzyć trzeba. Tak samo jak trzeba zrobić coś z budynkami po przekątnej -
      Cepelią i hotelem Metropol.
      • Gość: Dominik Burzcie Rotunde, burzcie Universal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:25
        proszę, to jedyny budynek z którego zakrycia reklamą jestem tak zadowolona. Syf
        i brud. Wstyd dla miasta
        • Gość: ichi51e Re: Burzcie Rotunde, burzcie Universal IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 11:40
          Tak, tak - uniwersal do gazu. Mam z nim zwiazane takie wspomnienie,
          btw jak juz jestesmy przy temacie: Mam moze z 10 lat, wracam do domu,
          patrze na to i mysle sobie. Boze jaki ten budynek jest brzydki...
          teraz tego na szczescie tak nie widac (i niech osoby ktore nie
          pamietaja jak wyglada pod spodem nie glosuja) bo go troche oslonili
          reklamami. Ale uczucie bylo silne, zwlaszcza jak sie szlo od MDMu.
      • nonsens2 Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 10:37
        zgadzam się w 100%.
        Zastanawiam sie natomiast jak drastycznie zmienily się estetyczne
        gusta ludzi po wojnie...
        Dlatego nie potrafię zrozumieć zachwytów nad Rotundą, Sezamami,
        Metropolami, Domem Partii- bo i na te pewnie są obrońcy...
        Tworzyli je ludzie, którzy zniszczyli jak naziści całe polacie
        miasta pod "jedynie słuszną" wersję zabudowy...czyt. bez
        jakiegokolwiek charakteru...
        To ludzie, którzy np. z przepięknej Filharmonii(kto się interesuj
        wie o czym piszę) stworzyli to co widać dzisiaj...setki kamienic
        doprowadzili do postaci betonowych, nijakich i smutnych klocków...
        I niech nikt nie pisze, że są piękne...piękna jest Praga, Paryż czy
        Wiedeń i napewno nie dzięki budowlom socrealizmu, będącymi próba
        zatarcia wszelkich śladów architektonicznej przeszłości miejsc w
        których stawały...
        peace.
      • swoboda_t Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 16:24
        Gość portalu: rupi napisał(a):
        > Co z tego że dziś jest tam miejsce spotkań, skoro
        > dookoła tylko nierówne chodniki i jakieś budki z papierosami,
        wewnątrz ponury
        > bank, a do najbliższej sensownej kawiarni co najmniej sto metrów

I to jest kwintesencja pojęcia przeciętnego obywatela o temacie.
        Budynek x czy y trzeba wyburzyć, bo wokół są krzywe chodniki a w
        środku nieciekawa funckja (w tym przypadku bank). Ciekawa logika :D
    • Gość: kiki Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: 81.210.87.* 03.02.10, 10:22
      szkoda, że w tym mieście nie ma szacunku do nikogo i niczego. Najlepiej
      zburzyć wszystko i postawić same kosmo-budy, bo gawiedzi się podoba i lubi jak
      jest "nowocześnie"...Nikt nie jest na tyle kumaty, żeby to co dla tego miasta
      charakterystyczne próbować wkomponować w nową rzeczywistość jak to się robi na
      świecie... żenada. Zburzyć rotundę i postawić tam "apartamentowiec" dla
      "warszawiaków"...
    • Gość: bubu Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk IP: *.ostnet.pl 03.02.10, 10:24
      Szanowny Tomku.A co ma ocena wrażego ustroju do architektury.To niezły przykład
      późnego modernizmu.Jeżeli budowle mamy oceniać po czasach i ustrojach to zburzmy
      stojące tu i ówdzie na rynkach (np Poznań) pręgierze bo to są relikty
      barbarzyńskich czasów (o komnatach tortur w wielu zamkach nie wspomnę)
    • Gość: ab Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:27
      w odpowiedzi na poprzedni post proponuje w takim razie aby wszyscy urodzeni
      przed 89 zrobili sobie operacje plastyczna bo jak by nie było...urodzili się
      wszyscy w czasie komuny...Spłodzili was rodzice ktorzy zyli w czasach komuny
      ...narodzinom towarzyszył komunistyczny lekarz itd... to samo kolego można sie
      uczepić tego kto zbudował palac kultury muranowy i te mdmy o ktorych tak
      wspominasz z pogardą
      Może w dodatku zmienic nazwe miasta i kraju ktory mieszkasz wtedy napewno
      rzesze twoich kolegów by sie ucieszyła... a tak naprawde to może poprostu
      lepiej sie wyprowadz na greenpoint do Nowego Yorku ;)
      Ciekawe czy niemcy zburzyli wszystko to co zbudowano w trakcie okresu ich
      haniebnej historii i to samo z innymi krajami...
      Poprostu zamiast wypisywac głupoty zastanow się kolego czy problem nie leży po
      Twojej stronie...a nie w Rotundzie czy pałacu kutury...Ogólnie powiem nie
      martw się kompleksy da sie wyleczyć...pozdrawiam i życze pozytywniejszego
      spojrzenia na otaczającą rzeczywistość...
    • Gość: gość Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:27
      Bzdura.

Odetnij se ten kawałek ciała który ci urósł w komunizmie. Banda snobów która nie
      mają poszanowania dla ludzkiej pracy i przeszłości.
      • nonsens2 Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 10:42
        To komuniści nie mieli szacunku dla tego co było zbudowane przed
        wojną, to oni z premedytacją (BOS) pozbawili większośc kamienic i
        budynków w mieście ich charakteru i historii...
    • Gość: asd Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:28
      >>Otworzono ją w 1966 r., kiedy to jeździły jelcze ogóraski, nysy,
      >>fiaty 126p i zaporożce

Za pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_126 Fiat 126 – samochód osobowy
      skonstruowany w zakładach Fiat, produkowany we Włoszech w latach
      1972-1980, a w Polsce od 6 czerwca 1973 do 22 września 2000 roku
      (Polski Fiat 126p)

To są właśnie obrońcy Rotundy. Zero jakiejkolwiek wiedzy, ale drzyjmy
      ryje, bo gdzie się będziemy umawiać? Odpowiedź jest prosta pod
      patykiem drodzy warszawianie (specjalnie nie piszę Warszawiacy, bo
      najczęściej mordę drą przyjezdni studenci). Dla nie wiedzących: patyk
      to obelisk stojący nad wejściem do przejścia podziemnego przy Metro
      Centrum. Wskazuje odległości do światowych stolic i jest umownym
      środkiem Warszawy. A projekt nowego budynku bardzo silnie nawiązuje
      do obecnej rotundy. To jak walczyć o uratowanie Traktu Królewskiego
      przed rewitalizacją.
      • gelbigel Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 10:30
        Kwestia gustu indywidualna sprawa. Jak komus sie podoba pączek w klopie jego
        sprawa.
    • Gość: Maciej Zburzyć to dziadostwo. Nigdy nie będzie ładne !!! IP: 195.117.230.* 03.02.10, 10:30
      Znowu wyborcza pisze jakieś brednie "w imieniu wszystkich"...
      Zburzyć i wybudować nowe, ładne, czyste, funkcjonalne. proste. Banda oszołomów będzie się nad byle blaszakiem pochylać. To jest centrum miasta.
    • Gość: Menel z Brzeskiej Do buców i wsioków "warsiawiaków" IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:33
      od 5 lat tu zamieszkałych i od przypadku . Każde miasto ma swoją historię i
      tradycję . Rotunda jest nierozerwalnie związana z tym fragmentem Stolicy ,
      uwieczniona w dziesiątkach filmów i setkach reportaży . Jest znakiem , że i
      wtedy zdolny architekt mógł coś zrobić . A teraz napływowe buraki uważają , że
      mają monopol na "lepszość" bo dysponują forsą - zresztą nie swoją . Przejawia
      się to przede wszystkim pogardą dla tego , co było . To jest typowe dla
      nuworyszy i ludzi niskiego pochodzenia . "Kultura" , to jest coś takiego , co
      się nie definiuje : polega na całoształcie . Prominentom z Pekało odbija ,
      czują się milionerami z wpływem na naszą rzeczywistość . A ja tym panom mówię
      : trochę pokory i kultury osobistej - polecam trening indywidualny . Może
      odrobinę zrozumiecie .
      • Gość: do arogantow ... Re: Do buców i wsioków "warsiawiaków" IP: 145.248.195.* 03.02.10, 11:05
        Kolejny wpis dowodzacy tego ze posrod tzw rodowitych warszawiakow
        jest ogromna grupa arogantow, hipokrytow i chamow najwyzszej
        jakosci, opetanych megalomania gigantycznego kompleksu. ... jakim
        prawem ty ''prawdziwy warszawiaku'' ktory jak twierdzisz pochodzisz
        z tego miasta, byc moze spłodzony przez menela na Brzeskiej nazywasz
        ludzi ktorzy ''nie mieli tyle szczescia co ty'' i urodzili sie zdala
        od tak uroczego miejsca jak ulica Brzeska bynajmniej nie w ósmym
        dniu tygodnia ... napływowymi burakami.

Mieszkam w Warszawie od lat 21 odkad zaczałęm studia jeszcze na
        SGPIS i przez te 21 lat sie naptrzyłem na tcyh prawdziwych
        warszawiakow tankujacych niezlicozne ilosci rozweselajacych i
        spogaladajacych z pogarda na tych napływowych ktorzy akurat w tym
        momencie jada do pracy aby ciezko pracowac na swoje utrzymanie.
        Jak czytam takie komenatrze to odechciewa mi sie miec doczynienia z
        tymi prawdziwymi warszawiakami ktorych poziom inteligencji ogranicza
        sie do przetworzenia infomacji czy ktos sie fizycznie urodził na
        terenie Warszawy czy nie i w oparciu o te wiedze klasyfikowanie
        ludzie na lepszych czy gorszych.
        A teraz na temat , moj 10 letni synek od 2 lat chodzi na zajcia z
        plastyki i informatyki w PKiN, zajecia o podobnych charakterze
        odbywaja sie tam od lat 50 -tych . Zajecia te łacza w sobie wiele
        elementow zabawy z prawdziwa wiedza. jednym słowem jest to miejsce
        gdzie moj synek swietnie sie bawi, integruje z innymi dziecmi a
        jednoczenie sie sporo uczy. I to wszystko jest wlasnie w PKiN.
        Dlatego miedzy innymi uwazam ze osoby mowiace ze nalzy zburzyc PKiN
        tylko i wyłacznie z tej przyczyny ze został wzniesiony jako dar od
        staliny powinny sie leczyc. Po co burzyc cos cos jest i słuzy tak
        dobrze społczenstwu. Po co burzyc ten solidny budynek ktory moze
        stac na swoim miejscu jeszcze przez wiele lat. w sumie po co burzyc
        jeden z barziej wyrazistych symboli Warszawy ... to tylko
        budynek ... nikomu nie szkodzi a wielu pomaga. Co do rotundy to z
        pewnoscia nalzy jej sie jakis remont ... czy nalezy ja burzyc? coz
        kwestia wielu czynnikow. Jak dla mnie moze pozostac o ile spełnia
        normy bezpieczenstwa.
        PS
        Bez urazy dla rodowitych Warszawiakow ktorzy posiadaja mozg i go
        uzywaja
      • Gość: komnen3 Re: Do buców i wsioków "warsiawiaków" IP: *.sds.uw.edu.pl 03.02.10, 12:30
        jestem za zachowaniem Rotundy.
        I jestem przyjezdny - od 8 lat. Twoje niezbyt kulturalne narzekania na ludność
        napływową, do której zapewne też należysz, w pierwszym, drugim, czy trzecim
        pokoleniu, są, mówiąc delikatnie, niesmaczne.
        • Gość: Generator Re: Do buców i wsioków "warsiawiaków" IP: *.chello.pl 03.02.10, 13:43
          Niesmaczne to jest tłumaczenie napływowej hołocie po raz kolejny, co
          jest w stolicy zabytkiem i ważnym elementem historii. Co roku
          przykro mi użerać się ze swołoczą, która 1 sierpnia trąbi na tych,
          którzy próbują minutą ciszy uczcić pamięć pokolenia, które utonęło w
          krwi za wolność i niepodległość, nie tylko tego miasta.
    • Gość: nienoc Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: 94.75.121.* 03.02.10, 10:35
      Jasne zróbmy z warszawy stare miasto a nowa warszawe wybudukmy
      gdzieś poza miastem...
    • szabo Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 10:36
      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Internauci bronia budynku?? Jakas bzdura! To Wyborcza jak zwykle rozkreca wlasn
      > a akcje.

bo Ty wiesz najlepiej, co inni ludzie myślą.

>
      > A nowy projekt jest bardzo ciekawy.

Rotunda też jest bardzo ciekawa. Ciekawsza niż nowy budynek. Jak PKO ma taką
      potrzebę jego postawienia, to nie obrażę się w innym miejscu, może gdzieś na
      placu defilad?
    • dyktator_bolandy zrobic skansen pod miastem na te PRL-potworki 03.02.10, 10:37
      przenosić jej tam, i niech zwolennicy tych koszmarków sami finansują
      jego utrzymanie.
      • Gość: ktos Re: zrobic skansen pod miastem na te PRL-potworki IP: *.bialnet.com.pl 03.02.10, 10:52
        To moze tak i Twoich rodzicow i dziadkow wywiesc do lasu bo urodzili sie za
        komuny i zyli w komunie ,tak jak piszesz.Nie wszystko jest beee,gorsze sa teraz
        te (nie wszystkie)nowosci wepchniete w stare dzielnice.Rotunda jest bardzo
        ladnym archiktonicznym budynkiem tak jak palac kultury.Nie patrzmy w jakich
        czasach zbudowane,a spojrz jaki ma styl.W wielu panstwach te stare budynki sie
        ceni.To moze i poniemieckie wszystkie budynki zwalic i pozydowskie itd.i zalozyc
        pustynie lub pastwiska.
        • dyktator_bolandy Re: zrobic skansen pod miastem na te PRL-potworki 03.02.10, 11:48
          bredzisz; nie porównuj PKiN (który jest architektonicznie udany) , a
          tym bardziej np.secesyjnych kamienic do jakiegoś beton-blaszaka.
          Równie to udane jak blaszaki GS-y, które widac jeszce na co
          biedniejszych wsiach.
          • nowotkomarceli4 Re: zrobic skansen pod miastem na te PRL-potworki 03.02.10, 12:19
            Ad 1. PKiN to niestety zupełnie inny typ architektury i nie ma tutaj
            czego porównywać.
            Ad 2. To samo dotyczy secesyjnych kamieniec, które nomen omen
            , zwolennicy eklektyzmu, chcieli burzyć, ponieważ były wg nich
            śmieciami architektonicznymi.
            Ad 2 a. Poniemieckie kamienice to nie tylko secesja, ale również
            styl międzynarodowy, gdzie był używany beton, stal i szkło. Ich
            charakterystyczną cechą było to, że forma wynikała z ich funkcji
            . Dzięki temu wiele z tych budynków ma asymetryczne i kubiczne
            kształty. Czy to też należy burzyć?
            Ad 3. To nie jest jakiś beton blaszak, ale funkcjonalny
            budynek, doskonale komponujący się linią budynków ściany wschodniej.
            Jedyne czego brakuje temu budynkowi to dobrego zarządcy, który
            będzie dbał o niego a nie traktował go jak kolejny nośnik dla swoich
            ochydnych reklam.

PS. Poczytaj sobie kim był Zbigniew Karpiński.
    • rickh Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku 03.02.10, 10:38
      A może zburzyć Stare Miasto, takie obskurne , obdrapane i na dodatek komuniści
      to odbudowali. Ciekaw jestem czy Ci co chcą wszystko co stare burzyć zburzą
      również chałupę dziadków na ojcowiźnie ?
      • nonsens2 Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 10:45
        Aż dziw bierze ,że przy takim sposobie myślenia na pejzaz wsi
        polsiej nie skladają sie wyłącznie jednoizbowe drewniane chaty kryte
        strzechą, w których jednocześnie trzyma się żywy inwentarz.
    • Gość: Ana Proponuję zburzyć wszystko co było zbudowane w PRL IP: *.152.246.94.artcom.pl 03.02.10, 10:40
      Należy raz na zawsze odciąć się od tego okresu. Wyburzyć szpitale, szkoły,
      przedszkola i te wysmiewane bloki z wielkiej płyty. Raz dwa wybudować wszystko
      nowe, piękne i na miarę nowych czasów.
    • rickh Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku 03.02.10, 10:41
      Są kraje i miasta gdzie się prowadzi politykę burzenia wszystkiego co stare.
      Czy Nowy York ma starówkę ? - ile razy można oglądać panoramę z drapaczy chmur.
      • kar-rudy102 Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 13:41
        aleś palnął!Nowy Jork jest bardziej zabytkowy niż ci się wydaje.nie zawsze są to
        wyśmienite budowle/Brooklyn,Harlem/ ale na słynnym Manhattanie znajdziesz perły
        architektury miejskiej,jedyne niepowtarzalne w całym świecie.plus zabudowania z
        XVIIIw. wkomponowane pomiędzy drapacze chmur sprzed ponad 100 lat.
    • Gość: skansen Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 10:41
      śmieszy mnie uwaga, ze Warszawa to nie skansen :) wyobrażam sobie to zdanie w
      odniesieniu do innych miast: Florencja to nie skansen! Nowy Jork to nie
      skansen! Warszawa ma zabytków co kot napłakał, a teraz jeszcze trzeba będzie
      wyburzyć wszystko, co powstało w XX wieku, bo to nie skansen. najlepiej mieć
      miasto bez historii i tradycji. ludzie puknijcie się w głowę! Jak przyjeżdżają
      ludzie z tzw. zachodu, to są zachwyceni właśnie architekturą l. 60., bo wtedy
      w Polsce powstawały budynki światowej klasy, i właśnie tym, że Warszawa jest
      taka niejednolita. Jakoś oprócz BUWu nie widzę, żeby w ostatnich latach
      powstały w Warszawie jakieś perły architektury. Raczej są to jakieś gnioty z
      przeceny. Ale kompleks prowincji robi swoje: nowe! błyszczące! gładkie! reszta
      be. beznadzieja
      • karoly Re: Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynk 03.02.10, 11:29
        racja.

a oto moja opinia ;)
        "rotunda" to jeden z nielicznych warszawskich przykładów finezji w architekturze PRLowskiego modernizmu (inne to: ś.p. Supersam, dworce i stacje Linii Średnicowej, i kilka innych).
        i czy tego ktoś chce, czy nie, jest jedną z (jak to się mówi teraz) ikon miasta.

bardzo chciałbym widzieć ten budynek zrewaloryzowany, ale z poszanowaniem oryginalnej idei. a nie zastąpiony innym, o tych samych gabarytach.

www.forumrozwoju.waw.pl/alejamarszalkowska/img/wizja/02.jpg

www.forumrozwoju.waw.pl/alejamarszalkowska/index.php?a=wizja_pln#pr02

nie mam natomiast nic przeciwko wyburzeniu pozbawionych jakiejkolwiek finezji Uniwersalu, Metropolu i innych kloców o architekturze zbliżonej do budynku typu "Lipsk"
        bi.gazeta.pl/im/5/3841/z3841205X.jpg
        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Warsaw_Financial_Center_WFC.jpg

z drugiej strony - w gruncie rzeczy dobrze się stało, że rejon ścisłego centrum Warszawy nie doczekał się zagospodarowania.
        wyobrażacie sobie, jakie koszmary, jaki blichtr zapodaliby nasi mistrzowie w latach 90?

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Budynek_Ilmet_Warszawa.JPG
    • headless-horseman Nie burzcie Rotundy! Internauci bronią budynku 03.02.10, 10:45
      Ech szkoda gadać.
      Warszawa z Rotundą czy bez niej i tak nie wygląda zbyt ciekawie
      Żeby ta Rotunda jeszcze jakoś wpasowywała się w przestrzeń centrum,
      a tak jest jeden wielki rozgardiasz urbanistyczny i architektoniczne
      piekiełko.
      Nie lepiej już promować w Warszawie takie jak to:
      www.pleneri.com/2009/11/ulica-kamienne-
      schodki/plener_fotograficzny
    • Gość: Bat na chamów Najwięcej do powiedzenia mają napływowe buraki! .. IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:48
      Wracajcie chamy pańszczyźniane na swoje wiochy i tam sobie obory, chlewy i
      sralnie za stodołą zmieniajcie. Ale od naszej Warszawy chamuki won!
      Oddajcie chłopskie złodzieje to co ukradliście w reformie rolnej, a co nigdy
      nie było wasze!
    • Gość: mmm Lanser Dominiak :-))) IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 10:53
      Temu panu już dziekujemy!!!
      Zawalił Komisję Zdrowia w Radzie Miasta, nie zna się na niczym, od zawsze
      politykier i tylko czycha na takie newsy, żeby się lansować!
      Niech się nie wtrąca do prywatnych projektów, ten młody komuszek ze
      zdychającej partii SDPL!
    • Gość: gade Co na to PKO BP? Posłuchaj! IP: *.rdc.pl 03.02.10, 10:55
      www.rdc.pl/index.php?/pol/artykuly__1/warto_wiedziec/zostawic_warszawska_rotunde_czy_zburzyc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka