Gość: kate IP: *.mi.sprintbbd.net 11.02.04, 22:21 no i co ze byli nie legalnie, tak samo sa ludzimi i chca poprawic sobie byt! sprzedajac swoje towary na tym bazarze tylko pomagali biednym polakom ktorych nie stac na zakupy w sklepach. wstyd !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosciu Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.mi.sprintbbd.net 11.02.04, 22:23 masz racje ,mamy pretensje ze scigaja polakow na zachodzie europy a my robimy to samo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Do jasnej cholery... co to ma byc ??? IP: *.comarch.pl 12.02.04, 08:16 Tchorze maskujacy sie w kominiarkach (zeby im ktos potem gdy beda w pojedynke nie przylozyl) z karabinami (szczyt wszystkiego zeby takiej broni uzywac w tlumie jaki jest na stadionie) napadli na bezbronnych imigrantow, ktorzy nie sprzedaja towaru z przyjemnosci, ale z potrzeby. A do tego banda celnikow, ktora ukradla cudzy towar. Zeby jeszcze bylo ciekawiej, to z moich podatkow zafundowany zostanie samolot, ktory kolejno odwiezie do domu, kazdego z handlarzy zaliczajac po drodze Bulgarie, Wietnam i pewnie jeszcze Tajlandie... Co za pop... kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: 157.25.31.* 12.02.04, 15:26 nie wiem jak ini goście ale ubrania mieli naprawdę tanie, a mnie nie stać by kupować sobie nowy ciuch w markowym sklepie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator Ratujcie Stadion X lecia! IP: *.fornet.waw.pl 11.02.04, 22:33 Stadion jest ostatnim bastionem polskiego i warszawskiego handlu, dający tysiącom ludzi godziwy zarobek. Co z tego że wszyscy pracuja na czarno, towar jest kradziony albo szmuglowany, nikt nie placi podatkow a przestępczość szaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozzy A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 23:03 Problemy trzeba likwidować w zarodku, a nie wtedy kiedy wyrasta cała dzielnica z Wietnamczykami czy Turkami, gdzie normalny obywatel boi się wejść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Krzysztoń Re: A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 00:29 Rozzy się cieszy, a mnie jest wstyd, nie po raz pierwszy, za postępowanie "w imieniu Rzeczypospolitej". Draństwo, polegające na prześladowaniu ludzi, których los dotknął ciężko, bo emigracja to naprawdę nie bajka, jest w polskim wykonaniu draństwem podwójnym. Polacy trzysta ostatnich lat stanowili jeden z najpotężniej emigrujących narodów świata. Byli przyjmowani, choć np. w latach 80 - tych stanowczo były powody, żeby traktować ich z nieufnością. Wyjechało wówczas na Zachód ok. miliona ludzi, wśród nich tylko garstka bojowników o wolność. Pojawił się realny problem polskiej przestępczości zorganizowanej (słynne samochody...) a jednak nikt nie wpadł na pomysł, żeby zamknąć przed Polakami granice! Bo logika azylu jest taka, że z góry zakłada jego nadużywanie. To nie uchodźca ma udowodnić, że grożą mu prześladowania (jak żąda tego dziś polskie prawo, oczekując pewnie zaświadczeń z ambasad różnych reżimów: "niniejszym zaświadcza się, że władze naszego kraju zamierzają przy pierwszej sposobności zmasakrować ob. XX..."), ale kraj odmawiający azylu ma się w 100% upewnić, że człowiek jest bezpieczny! Tzn, że opuścił kraj demokratyczny i szanujący prawa człowieka. Polacy zaciągnęli dług wobec ludzkości a teraz go nie spłacają. Nie dziwcie się Rodacy, jeśli w odwecie ktoś naśle Ruskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozzy Re: A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 00:52 I co z tego że Wietnam jest dyktaturą komunistyczną, w Etiopii głodują, a w Bangladeszu umiera dziennie 1000 dzieci na ulicy? Mamy przyjąć do siebie na utrzymanie całą biedotę tego świata? To niewykonalne. Pomoc trzeba kierować do krajów macierzystych uchodźców, oczywiście też umiejętnie (nie poprzez wysyłanie samolotów ze zbożem do Afryki, po czym zostają jako skutek ugory i trwała niezdolność ludności do prac rolnych). Life is brutal. Polska może ogłosić limity przyjęć uchodźców np. 2000 osób rocznie i wypełniać je z losowania (w rodzaju "zielonej karty"). To byłoby bardzo fair i w porządku. Ględzenie o przyjmowaniu każdego nie jest natomiast ani realistyczne, ani mądre; podnosi za to wydatnie samoocenę ględzących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamka Re: A ja sie cieszę! IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:05 I co z tego że Wietnam jest dyktaturą komunistyczną, Mamy przyjąć do siebie na > utrzymanie całą biedotę tego świata? Nie. Jesli zakładasz wyższość prawa administracyjne nad prawem człowieka. Inne kraje przyjmowali Polaków jak Polacy te pomoc potrzebowali. Inni Polacy i nie Polacy walczyli o wolność dla Ciebie, żebys mógł być teraz Polakiem. Pomyśl, przyjmowali ryzyka, biedotę do siebie. Czy powinną teraz żałować, że tacy jak Ty w ten sposób "gospodarują" wolności i bycia Polakiem? Polska może > ogłosić limity przyjęć uchodźców np. 2000 osób rocznie i wypełniać je z > losowania (w rodzaju "zielonej karty"). Polecam Ci książki z dziedziny polityki społecznej. Przeczytaj je więcej. Masz umysł księgowej, która próbuje uporządkować świat. Wybacz, ale znam mądrzzejszych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? 12.02.04, 09:32 Uchodźca nie musi udowadniać, że grożą mu prześladowania, ale wystarczyłoby pokazać zaświadczenia, że zwrócili się do Polski o azyl polityczny. Ilu z zatrzymanych na Stadionie ma takie zaświadczenia? Te tłumy niewiast niezbyt ciężkiego prowadzenia się, przybyłe np. z Ukrainy, Rosji, Bułgarii, zatrudniane na szosach lub w "agencjach masujących" to też uchodźczynie polityczne? A wspomniana w artykule Bułgaria już dawno nie jest na listach krajów, w których istnieją niebezpieczne dyktatury. Tak samo Polacy nie mogą się już ubiegać o azyl polityczny w innych krajach. Więc niech się ci uchodźcy nie dziwią, że ich deportowano, tak samo, jak niech nie dziwią się i nie oburzają Polacy, że inne kraje boją się ich napływu. Chcesz równych praw dla wszystkich - no to właśnie są te równe prawa. W tym przypadku nie "prawa do..." ale "prawa (czy też swoboda) od...", tutaj: prawo do strzeżenia swego terytorium przed nielegalnymi handlarzami (a nie uchodźcami politycznymi!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od Re: Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:13 Uchodźca nie musi udowadniać, że grożą mu prześladowania, ale wystarczyłoby > pokazać zaświadczenia, że zwrócili się do Polski o azyl polityczny. Ilu z > zatrzymanych na Stadionie ma takie zaświadczenia? Co znaczy "wystarczyłoby pokazać zaświadczenia, że zwrócił się do Polski o azyl"? to ten status jest nie potrzebny? z tym zaswiadczeniem moze handlowac? Raczej Polska uzyje takie zaswiadczenia ,zeby miec podstawe do deportacji. Kpina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Krzysztoń Re: Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 22:29 Tom_aszku, nie rozumiem o co Ci chodzi. Ukraińcy, Białorusini bywają w różnej sytuacji, bo demokracja jest tam kulawa, Bułgarzy mają demokrację, ale zdarzają się sytuacje usprawiedliwiające azyl i w demokracji. Gdzie widzisz związek między prostytucją a azylem? Nie pojmuję. Chyba, że uważasz, że należy aresztować wszystkich ludzi na świecie, bo to jedyna pewna metoda walki z przestępczością w ogóle (też nie taka pewna zresztą...). Wietnamczycy starają się o azyl i go nie otrzymują. Ale nie każdy uchodźca stara się o azyl! Często powstrzymuje go obawa o los bliskich czy inne względy. Bądź mniej formalny, za to bądź bardziej człowiekiem... Jeszcze jedno: handlarz to brzmi brzydko, ale pamiętaj, że mówisz o ciężkiej pracy, która wzbogaca TEN kraj, pośrednio i Ciebie. Nawet gdyby była całkiem nielegalna i opierała się na przemycie, PKB puchnie od niej aż miło. Więc nie stawiaj "handlarza" w jednym szeregu z patologiami społecznymi, dobrze? Rolą państwa jest tworzenie warunków w których można gospodarować legalnie i korzystnie dla siebie i innych, Polsce średnio to na razie wychodzi, więc pogódźmy się z faktami, dbać trzeba o sprawiedliwość ludzką, sprawiedliwość społeczną (bo coś takiego istnieje, mimo sensu pojęcia do którego przyzwyczaiła nas PZPR) a także o pomyślność ogólną, także materialną. Ale w tej kolejności! Takie duperelki jak Powszechna Deklaracja Praw Człowieka stworzyły podstawy dla przyzwoitej przyszłości świata, w imię czego je negować? Azyl ekonomiczny, pojęcie, którego użyłeś żartem, istnieje i ma ścisłe znaczenie. Jest też przedmiotem badań, z których jednoznacznie wynika, że azyl ekonomiczny, schronienie dla ludzi uciekających przed nędzą, jest korzystne przede wszystkim dla kraju przyjmującego uchodźców (!). Jeśli praktyka polityczna odbiega od takiego modelu, to ze względu na wyborców, chętnie głosujących na Leppera, Le Pena czy eLPeeRa. Vox populi nie jest w tym przypadku vox dei, bo Watykan też optuje za otwartymi granicami, tak samo jak liberałowie (nie wystarczy operować pseudoliberalnym żargonem, żeby być liberałem, miły Rozzy...). Pomieszanie z polątaniem, mawiał o takim niechlujstwie intelektualno - moralnym śp Stefan Kisielewski. Naprawdę chrzanią się Wam, Panowie, porządki i w sensie poznawczym, i w sensie etycznym. Jeśli nie macie wiedzy, a chcecie sobie wyrobić pogląd na jakieś zagadnienie, poczytajcie, choćby w internecie, materiały na ten temat, pogadajcie ze specjalistami (nie z łapsami w kominiarkach, bijącymi kobiety, ale nie posiadającymi matury, ale np. ze swoim proboszczem, ze specjalistami od praw człowieka, zajrzyjcie na strony Amnesty International a, od innej strony podchodząc do tematu, na strony np. ISIL). Ale nie piszcie już rzeczy, które powodują, że wstyd mi za Was. Jestem przekonany, że nie jesteście bez serca i bez rozumu, po prostu nieszczęście "abstrakcyjne" łatwo jest zgonić gdzieś w rejony, w których przestaje poruszać. Ale, naprawdę, świat, jaki chcielibyście budować, oparty na zasadzie bezwzględnego egoizmu plemiennego, byłby straszny. I szybko by się skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
xalinka Re: Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? 03.02.15, 12:33 a jak być kiedy mój syn jest polakiem z pochodzenia, mieszka na Ukrainie, kartę polaka nie wiadomo kiedy dostanie, bo nie może zarejestrować się do konsula. Tel. pracuję jeden dzień w tygodniu pól godz. na rejestracje na 3 obwody. Nawet wizę nie może dostać na odwiedziny matki (mnie) w Polsce, bo nie pracuję. A teraz mobilizacja na wojnę. To mam pozwolić, żeby syn poszedł na wojne i zginąl za Ukrainę. A co Ukraina jemu dała. Więc zastanawiam się o azyl polityczny dla niego. Tylko gdzie można dostać wniosek o azyl, nie wiem. Może ktoś doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kissmyass Re: A ja sie cieszę! IP: *.bbtec.net 12.02.04, 15:16 ty wejdziesz w taka dzielnice bez problemu bo normalny nie jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anko Re: A ja sie cieszę! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.02.04, 19:19 popieram bo niedlugo zamiast wearszawy bedzie hanoi a poza tym oni tylko piora forse u nas ,pracuje w banku i widze jak wplacaja walizkami i transferuja kupe kasy zzagranice tylko gdzie policja od prania brudnej forsy nikt tym sie nie przejmuje ,my jako polacy nic z tego nie mamy jeden na stu wietnamczykow placi podatki ,reszta robi wszystko na czarno ,z nami nikt sie kiedys w niemczech nie liczyl to dlaczego mama im pozwalac na forse bez pozwolenia na prace i bez placenia podatkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamka Re: A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 23:15 w polskim banku pracujesz? pomysl troche! widze tylko frustracje. Nie powodzi Wam sie i to wszystko winna Azjatow. Powinnas sie cieszyc, ze w ogole bank sie otworzyl i sa jakies obroty. Pozatym, jak sie wplaca do banku pien, to trzeba udowodnic zrodla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ratujcie Stadion X lecia! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.02.04, 08:08 > a przestępczość szaleje. Przestępczość szaleje... Tak, ale sprawcami są lokalne, polskie, warszawskie bandziory, których tu nigdy nie brakowało i po wyrzuceniu Wietnamczyków też ich nie ubędzie. Gorzej, bo nie będą mieli łatwego łupu w postaci tych imigrantów, którzy raczej nie chodzili na policję, gdy ich okradły albo pobiły praskie zbiry. Ta akcja była żenującą i wstydzę się, że jestem Polakiem. I gdy kiedykolwiek przeczytam, że gdzieś tam w Niemczech czy w Stanach "źle potraktowali" polaczków, to będę głośno bił brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja wietnamka.gazeta@wp.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 00:41 Wietnam jest dyktaturą komunistyczną w której wciąż morduje się i masowo aresztuje za wyznawaną religię, poglądy polityczne... Polska nie przyznaje z zasady azylu politycznego Wietnamczykom. Spójzcie na mapę i zastanówcie się gdzie leży Wietnam a gdzie Polska. Saksy dla zabawy? Na pewno ponad połowa Wietnamczyków w Polsce to uchodźcy, którzy powinni być uznani za azylantów. Ale nie są. Państwo polskie zachowuje się dziwnie, zwłaszcza jak na państwo z taką przeszłością. Za to Polacy w większości są serdeczni. Naprawde. To wszystko co mam do powiedzenia. Wietnamka.gazeta@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: wietnamka.gazeta@wp.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 07:49 Zgadzam sie z to ja i Robertem. mnie jest wstyd jak widze co sie dzieje w Polsce, i jakie sa pozniej komentarze. Wstydze sie za tych ograniczonych Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: wietnamka.gazeta@wp.pl IP: *.atman.pl / *.atman.pl 13.02.04, 12:02 > Za to Polacy w większości są serdeczni. Naprawde. Niestety, jako Polak (ze wstydem się do tego przyznaję) muszę stanowczo zaprzeczyć. Polacy to w większości odrażające gnidy, tylko bardzo nieliczni są porządni. Tak nieliczni, że giną w masie tej całej chołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 08:50 TAK OBSERWOWAŁEM ICH OD DŁUŻSZEGO CZASU NIE PŁACĄ W TYM PIERDOLONYM PAŃSTWIE ŻADNEGO PODATKU, SPROWADZAJĄ CIUCHY BEZ CŁA, A 2 MILIONY LUDZI W POLSCE NIE MA PRACY!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 09:14 A nawet 3 mln bezrobotnych. Powszechnie wszyscy narzekają na totalne olewanie prawa a kiedy zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami (nawet jeżeli są wg. niektórych nieetyczne) egzekwuje się to prawo rozlega się wielki krzyk. Cudzoziemcy także są zobowiązani do przestrzegania polskiego prawa zwłaszcza, że są tutaj gośćmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marineer Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.pronet.lublin.pl 12.02.04, 09:23 Ja tez popieram. Ludzie, którzy piszą komentarze chyba nie maja pojęcia o Stadionie. To najwieksze przęstepcze bagno w Polsce. Wstydem jest to, że nasz kraj pozwala kpić cudzoziemcom z naszego prawa. To jest państwo w państwie, które łamie nasze prawo na każdym kroku. Tylko idioci cieszą się, że mogą kupić koszule, płytę, alkohol nawet broń od bandytów. Skoro tak cudownie się od nich kupuje, to zaprośmy ich jeszcze więcej, niech przejma cały polski rynek (bo przecież będzie taniej) a my bądzmy szczęśliwymi klientami!!! Takie akcje powinny być prowadzone codziennie, aż do zlikwidowania tego przestepczego procederu. Niestety kilka osób na górze ma z niego duże pieniądze. Mam jednak nadzieje, że tym razem to prawdziwy początek końca bandyckiego stadionu. Wstydu w środku stolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA z zagranicy Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:29 Ludzie, którzy piszą komentarze chyba nie maja pojęcia o > Stadionie Drogi Marinneer, cieszę się, że masz pojęcia o stadionie, ale zeby madrze dyskutować na forum, należy mieć pojęcia w różnych dziedzinach życia. Ty jestes jak taksówkarz, który dobrze wie, jak prowadzić samochód wiec mu się wydaje, że wie, jak budować samochód (tak naprawde zaden glupi taksowkarz nie mysli w ten sposob, tylko ty jestes taki). Wstydem jest to, że nasz > kraj pozwala kpić cudzoziemcom z naszego prawa. Wstydem jest to, ze nasz kraj nie umie zagospodarowac dobr. Bezrobocie nie wynika z rosnacej liczby przybyszow (i tak jest ich 1promil spoleczenstwa polskiego), ale z braku umiejetnosci prowadzenia polityki. Inne kraje jak Szwecja zaczely od dawda masowo przyjmować imigrantów, bo wiedza dobrze jakie korzysci ekonomiczne i społeczne przynoszą. Ameryka sie wzbogaciła dzieki imigrantom... nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.chello.pl 13.02.04, 21:39 Szwedzi doskonale pojęli korzyści płynące z posiadania emigrantów kiedy setki tysięcy uchodźców z krajów muzułmańskich zaczęło pasożytować na ich systemie ubezpieczeń społecznych na zasadzie: dwudziestodzietna rodzina, ojciec przez rok pracuje, po roku jest zwalniany (z własnej winy) bo dopiero po roku dostajesz prawo do świadczeń, a potem całe 20 osób przysysa się do szwedzkiego hojnego systemu ubezpieczeń i żyje z niego na pełnym luzie. Między innymi dlatego teraz Skandynawowie zastanawiają się, kiedy nowym członkom UE z krajów Europy Środkowo-Wschodniej (bo do Malty i Cypru nie mają zastrzeżeń) dać prawo do pracy i pobytu, a właściwie jak bardzo ten moment opóźnić. Jeszcze lepiej genialni Szwedzi pojęli korzyści, jakie dają im nieakceptowani społecznie i zamykający się we własnych narodowych gettach emigranci po zabójstwie szefowej dyplomacji - Anny Lindh - którego dokonał imigrant serbski. Sorry, jeśli to brzmi nieco szowinistycznie, ale nie lubię takich jednostronnych i hurraoptymistycznych wypowiedzi. Wiemy, że wszyscy lubią tanie ciuchy, ja lubię też tanią wódkę, a wielu kocha tanie fajki. Ale ja nie chodzę po moją tanią wódkę "na jumkę" z łomem do najbliższego sklepu na Grochowie. Kupuję ją w sklepach wolnocłowych lub normalnie w markecie. Inaczej byłaby to kradzież. I właśnie kradzieżą jest sprowadzanie towaru z pominięciem cła, z "łapówkowym popychem" na granicy. Dlaczego wszyscy mają płacić cło i podatki, a oni nie? Azylant, uchodźca, ja to wszystko rozumiem. Ale należy wystąpić o pozwolenie na pracę, o naturalizację, o prawo pobytu. A to, co robią oni to zwyczajne przestępstwo. Ja nie chodzę na stadion i nie wytykam ich palcami. Niech sobie zarabiają. Ale muszą się liczyć z ryzykiem, tak jak musi się z nim liczyć każdy "Polaczek" na budowie w NYC czy na truskawkach w północnej Anglii. olczyki(na)hot(kropka)pl Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac 13.02.04, 21:46 nieno Lukasz, cztytales mój post ze wczoraj;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=10704113&a=10712627 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.chello.pl 14.02.04, 14:58 Hahahaha, no niestety trzeba się liczyć, że każdy pisze mniejszymi lub większymi sloganami, a oryginalne poglądy są na wagę złota. Sorry, jeśli uraziłem nienaumyślnym plagiatem, ale plagiatorami jesteśmy po trochu wszyscy.... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamka Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 23:02 Szwedzi.... >dostajesz prawo do świadczeń, a potem całe 20 osób przysysa się do szwedzkiego > hojnego systemu ubezpieczeń i żyje z niego na pełnym luzie. W Polsce nie ma chojnego systemu ubezpieczen. Cudzoziemcy placa za usługi w szpitalach i to jak wysoko i nie probuja uniknac placenia wcale. Probuj pochodzic po szpitalach. Pracuje spolecznie i wiem jak szpitale polskie sa w trudnej sytuacji. Wietnamczyk, jesli sie rozchoruje, musi zaplacic dziennie 300zl za sam pobyt w szpitalu, nie liczac badan. Chcieliby bardzo zaplacic ZUS, byc legalnym ale takiej mozliwosci nie ma. Jesli stanowi dla panstwa polskiego problem z "pomoca spoleczna" cudzoziemcow" niech cos wymysli. Jak na razie, kiepsko jest przygotowane, wiec pogarnia wszystkich. Szpitale wiedza, ze Wietnamczycy nie sa w stanie pokryc koszty,ale ich nie pogarnia. Wietnamczycy wiedza ,ze polskie szpitale sa w zlym stanie finansowym, probuja pozyczac lub nawet sprzedac co sie da, zeby ten koszt pokryc. Daje przyklad. Wietnamczycy to ludzie "innej jakości". Jesli zajrzysz do badan, ciesza sie najwieksza sympatia spoleczna w porownaniu z innymi nacjami. To sa naprawde jakosciowi ludzie. Potrafia sie znalezc jak daje im mozliwosci. ale przyjezdzajac do Polski, nie maja zadnych szans na normalne zycie, a mimo to ładnie sie zachowuja i ciesza sie ogromna sympatia (chocby sasiadow). Nie porownuj Wietnamczyka z Polakiem, ktory zbiera truskawki w Anglii, bo to praca sezonowa. Wietnamczyk przecina kawalek swiata i przyjedza do Polski nie z powodow ekonomicznych. a stoisko z towarami to czesto caly dorobek ich ciezkiego zycia. To mit, ze Wietnamczycy zarabiaja miliony dolarow. Szwecja myslala tylko o korzysci materialne, ale nie potrafila skorzystac z dobr ludzkich (kulturowych, obyczajowych). Wietnamczycy dopisuja sie w kazdym dziedzinie. Szczerze. Dobrze sobie radziliby z rarobieniem pieniedzy, potrafiliby ubarwnic spoleczenstwa (Polacy juz powinna sie nauczyc zycie w spolecznosci wieloetnicznym)... Same korzysci. ale pod warunkiem, ze sie strawarza minimalna mozliwosc. Oni potrafia, nie dlatego, ze sa swieci, tylko dlatego, ze maja korzenie kulturowe, doskonale potrafia sie dostosowac. Nie chcialabym iinych narodow obradzic, ale Wietnamczycy sa w to dobrzy. Azylant, uchodźca, ja to wszystko rozumiem. Ale należy wystąpić o > pozwolenie na pracę, o naturalizację, o prawo pobytu. A to, co robią oni to > zwyczajne przestępstwo. mozna wystepowac o pozwolenie na prace. tylko to trwa przyjnajmniej 2miesiace a poza tym, nie ma zadnej reguly jakie sa warunki, kto moze dostac. Pracuje, pomagajac innym Wietnamczykom, wiem jak to jest. Wiz do Polski sie nie dostaje, odmawia sie pobytu Wietnamczykom, ktorzy mieszkaja od 10lat i regularnie placa podatek. To naprawde sie dzieje. Kto w tym kraju płaci miesiecznie 2000 tys zl podatkow, zatrudnia 2os (Polakow) w 2osobowej firmie? Wietnamczyk musi(!) w oczach urzednikow, dobrze zarabac, ale i tak takim odmawia sie prawa pobytu. Pozdrawiam! wietnamka.gazeta@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.chello.pl 14.02.04, 15:02 Dzięki za odpowiedź, wiele twoich argumentów przekonuje mnie. Ważne jest, aby uprościć procedury przyznawania prawa pobytu ludziom, którzy na nie zasługują, ale równie ważna jest kontrola nielegalnego handlu. Dlatego życzę wszystkim uczciwym i spragnionym pracy przybyszom z Wietnamu i innych krajów prawa do godnego życia w Polsce "po legalu" ;) P.S. Co miałaś na myśli pisząc "pogarnia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamka Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 15:55 sorry, "wygarnia" (wygonic), nie "pogarnia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamka Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 20:03 kazdy czlowiek zasluguje na godne zycie. Ci ludzie, przyjezdzajac do Polski, nie maja zadnych szans na normalnego zycia. A mimo to, probuja polepszyc swoj byt. Bedac nielegalnym, Wietnamczyk doswiadcza wiele krzywd i ponizen. Naprawde nie "opłaca sie" byc nielegalnym. Tylko nie ma na razie realnej mozliwosci, a liczyc mozemy tylko na panstwo i na Was. Ci ludzie sa w sytuacji bezwyjsciowej. Ostatnio, nie tylko bandyci, ale i policjanci zaczeli wymusic pieniedzy od Wietnamczykow za brak dokumentow. Byly tez drastyczne przypadki zwiazane z tym, ale moze nie wylicze na tym forum. Uwierzcie mi, samo to stanowilo juz wystarczajaca motywacje, zeby splacic zus i byc legalnym, nie mowiac juz o tym, ze Wietnamczycy na prawde chca placic podatki, bo po prostu uznaja to za sluszny obowiazek. Podatkow czesto "odkupuja" Wietnamczycy, wplacajac pieniedzy na konta Caritas polska itd... Co nie znaczy, ze Ci, ktorzy placa podatki nie wspieraja akcji spolecznych. Moi rodacy sa tacy i tyle. pozdrawiam serdeczenie! wietnamka.gazeta@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 09:37 panstwo jest PIERDOLONE - w tym sie z toba zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kissmyass Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.bbtec.net 12.02.04, 15:27 Ty tez bez pracy? To emigruj do Wietnamu! Moze cos znajdziesz. Nie wiesz ile Polakow pracuje na czarno za granica? Tez nie placa podatkow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.be.jnj.com 12.02.04, 09:11 Otoczyć zwartym kordonem budynek przy Wiejskiej!!! Tak żeby nie mieli żadnych szans!!! I jazda samolotem czarterowym na Kamczatkę!!! Robimy zrzutę na samolot! Ja daję 2000 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawo WRESZCIE porządek-Bravo-z bałaganem trzeba skończy IP: *.brpo.gov.pl 12.02.04, 09:32 bravo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.brpo.gov.pl 12.02.04, 09:39 O JAKICH UCHODXCACH MÓWICIE? GDZIE I DO KOGO ZŁOZYLI WNIOSKI O AZYL? ARMENIA BUŁGARIA -TO UCHODŹCY? LUDZIE NIE ZNACIE SYTUACJI POLITYCZNEJ W EUROPIE I BZDURY GADACIE. VIETNAM -OWSZEM TO REŻIM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.top.net.pl 12.02.04, 09:48 No i co, Wietnamczycy? Warto było walczyć przeciw USA? Walczyliście ostro ale teraz musicie się tułać po świecie. Powiedzcie jeszcze Arabom, czy warto walczyć przeciw USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamka Re: TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:58 Co za prymityw! Czy walczyliśmy czy nie, tułamy po świecie. Migracja jest i zawsze była rzeczą naturalną. Tak się rozwijała ludzkość, tak rowijałes się Ty. Ona nadaje dynamike swiatu. Nie warto nigdy uzyć broni. Nigdy nie nalezy uzyc agresje zeby rozwiazac problemy ludzkie. O wolność należy walczyc. Ale walka nie konczy sie jedna bitwą. Wietnam nadal jest w niewoli. Niezaleznie jaki jest system, nalezy zawsze dbac o ludzi. Naloty na cudzoziemcow nie rozwiaza problemow Wietnamu, Bułgarii ani Polski. Ale uspakaja takich jak Ty, ze Panstwo jest silne, ze za niedlugo znika problem milionowego bezrobocia... wietnamka.gazeta@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Krzysztoń Re: TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 22:37 Warto było Wietnamczykom walczyć o wolność, także odpierając agresję USA. Walczą o nią nadal, teraz z reżimem komunistycznym. I wywalczą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudi102 Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 10:10 WSTYD WSTYD WSTYD tylko tyle przychodzi mi do glowy.Zaden czlowiek nie jest przeciez nielegalny! Po co te kominiarki? Po co te karabiny? Po to zeby pokazac jacy jestesmy silni? Bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 16:02 "Zaden czlowiek nie jest przeciez nielegalny!" Czekalem kto pierwszy przytoczy to bzdurne haslo. To nie czlowiek jest nielegalny tylko jego pobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bender kate, chyba ocipialas! IP: *.chem.uw.edu.pl 12.02.04, 10:18 ty chyba mezowi kupilas (i robisz) bulgarska pralke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEPIAK KIEDY WRESZCIE ZAMKNA STADION!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.245.213.* 12.02.04, 10:21 stadion niszczy jedna z najpiekniejszych zakatkow warszawy - saska kepe, a wladze maja to gdzies.......... i gazeta wyborcza tez...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka2 Re: KIEDY WRESZCIE ZAMKNA STADION!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 14:01 Saska Kepa jest rzeczywiscie ladna. Lubie stadion. Moi rodzice handluja tam. uwazam, ze nalezy ucywilizowac Stadion, zeby zakupy byly przyjemniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M popieram akcję IP: 212.87.3.* 12.02.04, 10:57 Może i chcą poprawić swój byt ale niech robia to legalnie. A z tym jest kiepsko... Trudno uważać większość tych ze stadionu jako uchodźców. Szczególnie tych z bliższych krajów (Bułgaria, Ukraina, Białoruś) - ze szczególnym uwzględnieniem młodych kobiet:-) Nie zgadzam się również iż ten bazar jest wogóle potrzebny. Szpeci i brudzi, jest ostoją piractwa, nielegalnego handlu wszystkim i kiepskiej jakości. I trudno uważać że jest tam taniej, jeśli kupuje się grę która działa albo nie, buty którym podeszwa odpadnie po tygodniu itd. (znane z doświadczeń swoich i znajomych). Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: popieram akcję 12.02.04, 11:16 Gość portalu: M napisał(a): > Nie zgadzam się również iż ten bazar jest wogóle potrzebny. Szpeci i brudzi, > jest ostoją piractwa, nielegalnego handlu wszystkim i kiepskiej jakości. I > trudno uważać że jest tam taniej, jeśli kupuje się grę która działa albo nie, > buty którym podeszwa odpadnie po tygodniu itd. (znane z doświadczeń swoich i > znajomych). Zgadzam sie w zupelnosci. Obrzyliwe miejsce, ten bazar, choc wielu pozwolil "zrobic" mature, prawo jazdy, czy nawet "obronic" prace magisterska, a moze i nawet "uzyskac" tytul naukowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: popieram akcję IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 14:05 ciekawe jak daleko posuwa sie wladza. Z ta logika powinna za niedlugo zamknac GEANty. Dlaczego na ich miejscach nie ma powstac Biedronka? To chore! Migracja jest rzecza cenna, tylko czy docenimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: popieram akcję IP: *.chello.pl 13.02.04, 21:45 Noo... tu przywaliłeś aż usiadłem. Nie bardzo rozumiem analogię, ale jeśli chodzi ci o to, że Geant jest obcy a Biedronka nasza swojska buraczana, to spieszę donieść, że 100% właścicielem Biedronki jest koncern Jeronimo Martins z PORTUGALII. Ale twoja wypowiedź i tak nie trzyma się kupy. Myśl, co piszesz. Narka olczyki(na)hot(kropka)pl Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom 12.02.04, 11:13 Podobne naloty organizowane sa na Zachodzie, bo ktos dal "cynk", ze na tej czy innej budowie lub w restauracji zatrudnieni sa nielegalnie obcokrajowcy - czesto gesto nasi kochai Rodacy. Procedura jest niezmienna: za chabety i do domu. A! i jeszcze "ta" pieczatka w paszporcie. Nie chcemy "goscic" u nas nielegalnie przebywajacych i pracujacych, nie robmy tego samego poza naszym krajem. A do Kate: to przerazajace z jakim spokojem piszesz " no i co z tego, ze byli nielegalnie". Kazdy chce, by mu sie lepiej powodzilo i kazdy ma prawo poprosic o azyl, ale przyjezdzanie tu bez waznych (pomine czy oryginalnych ?) dokumentow jest zawsze ryzykowne, czego kazdy normalny czlowiek jest swiadom. Jest tez naduzyciem prawa, wiec przestepstwem i to z nim sie walczy i przeciwko tym, którzy sie takowegoz dopuszczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Akcja przeciwko miejscowym głupkom IP: *.atman.pl / *.atman.pl 12.02.04, 14:52 > Jest tez > naduzyciem prawa, wiec przestepstwem i to z nim sie walczy i przeciwko tym, > którzy sie takowegoz dopuszczaja. Pytanie do wszystkich warszawskich purystów i strażników prawa: czy oddaliście już ukradzione z innych miast cegły? Czy zapłaciliście odszkodowania za rozbierane w całej Polsce domy? Czy nigdy nie kupowaliście na tym stadionie? "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień" Znam wielu porządnych Wietnamczyków, ale wierzę, że spotkam też kiedyś porządnego warszawiaka... Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Gosciu 12.02.04, 15:56 Gość portalu: gość napisał(a): > > Jest tez > > naduzyciem prawa, wiec przestepstwem i to z nim sie walczy i przeciwko tym > , > > którzy sie takowegoz dopuszczaja. > > Pytanie do wszystkich warszawskich purystów i strażników prawa: czy > oddaliście już ukradzione z innych miast cegły? Czy zapłaciliście > odszkodowania za rozbierane w całej Polsce domy? Czy nigdy nie > kupowaliście na tym stadionie? "Kto jest bez winy, niech pierwszy > rzuci kamień" > > Znam wielu porządnych Wietnamczyków, ale wierzę, że spotkam też > kiedyś porządnego warszawiaka... Zastanawiam sie dlaczego wybrales z calej mojej wypowiedzi akurat powyzszy fragment i wyrwawszy go z calego kontekstu odwracasz kota ogonem? Ja nie pisalam o tym, ze Wietnamczycy sa "nieporzadni", bo Ci legalnie odwiedzajacy Polske z pewnoscia takimi NIE sa. Pisalam o tych, którzy przyjezdzaja do nas BEZ dokumentow, badz pozwolenia na pobyt i handel. To jest przestepstwo. To samo dotyczy kazdego, kto poza swoim krajem nielegalnie zarabia na zycie. Tak juz jest i co z tym wszystkim maja jakies cegly wspólnego? Nie oddam zadnych cegiel. Nie ja je ukradlam i nie Tobie. Nie kupowalam na tym stadionie i nie bede kupowac. Rzucam pierwsza kamieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Krzysztoń Re: Gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 22:44 Legalnie można przyjechać, jeśli ma się paszport i otrzymuje się wizę wjazdową. A co zrobić, kiedy władze nie dają Ci paszportu a kraj imigracji (w trosce o dobry bilans w handelku z nieludzkim reżimem) wizy? Popierasz strzelanie do boat people z armat? Komuniści tak robią. A "nielegalni" Wietnamczycy w Polsce to "boat people", także jeśli szli na piechotę... Rzucasz kamieniem? Dorzuć jeszcze granat, bo mówisz o sprawach życia i śmierci! Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Gosciu 13.02.04, 23:04 Czlowieku! Przeczytaj jeszcze raz co napisalam i nie wkladaj mi do reki granatu, bo rzuce nim w Twoja strone, nie pisz, ze popieram strzealanie z armat, bo slowem na ten temat nie wspomialam. Jestem przeciw! A rzucanie kamieniem odnosilo sie do prowokatywnej wypowiedzi o rzekomo kradzionych ceglach. Odpowiedzialabym merytorycznie na Twoj post, ale nie dales mi szansy, nie przeczytawszy z uwaga tego co napisalam i odwróciwszy kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Krzysztoń Re: Gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 16:10 Jeśli odbierasz mój list jako wmawianie Ci niewypowiedzianych rzeczy, przykro mi. Ale jednak napisałaś, że ci, którzy przyjeżdżają do Polski nielegalnie, są w Twoich oczach "nieporządnymi" ludźmi. Przypomniałem Ci zatem, że to są uciekinierzy (!) a nie wędrowni handlarze. Oni z kraju uciekają a nie wyjeżdżają! Jak mają to zrobić legalnie? "Zwracam się z uprzejmą prośbą do towarzysza sekretarza o umożliwienie mi ucieczki z kraju w celu podjęcia (kontynuowania) działalności wolnościowej za granicą..." Droga, na jakim świecie żyjesz? Twoje państwo zachowuje się podle, wyjątkowo podle, bo Polacy na tej zasadzie wyjeżdżali stąd masowo i naprawdę nadużywali zasady azylu, a Ty chcesz mieć spokój ze swoim sumieniem, więc znajdujesz argumenty za tym postępowaniem. Chcesz mieć pogląd rzetelny? Nabierz wiedzy! Spotkaj się z tymi "nielegalnymi" ludźmi, pogadaj, obejrzyj dokumenty (www.radicalparty.org, www.bbc.co.uk/vietnamese i tak dalej). Pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Akcja przeciwko miejscowym głupkom IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 16:08 > czy oddaliście już ukradzione z innych miast cegły? Nie przypominam sobie zebym jakies cegly kradl. > Czy zapłaciliście odszkodowania za rozbierane w całej Polsce domy? j.w. nie rozbieralem nigdy nikomu zadnego domu. > Czy nigdy nie kupowaliście na tym stadionie? Nie. > "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień" Po co? Pozniej powiesz ze te kamienie tez ukradli. > Znam wielu porządnych Wietnamczyków, ale wierzę, że spotkam też > kiedyś porządnego warszawiaka... A ja wierze, ze kiedys spotkam kogos, kto nie dzieli ludzi na podstawie miejsca zamieszkania/urodzenia, rasy, pochodzenia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nienasz Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 11:13 Po pierwsze "do wieczora" (nie do wieczoru!). Po drugie - bravo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.chello.pl 13.02.04, 21:48 Po pierwsze nie "bravo" tylko "brawo!". Po drugie, zgadzam się. Po trzecie: BRAWO!!! olczyki(na)hot.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Re: I dobrze - bo nie placa podatkow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.02.04, 13:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: 157.25.31.* 12.02.04, 15:28 szkoda mieli tanie ubrania, a w sklepach jest np. dla mnie zbyt drogo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert nie ma ludzi nielegalnych IP: *.acn.waw.pl 12.02.04, 20:21 Nie ma ludzi nielegalnych. Powinnismy akceptować naszych gości. Dodatkowo - oni pracują, a nie zebrzą lub wyciągaja rękę do opieki społecznej. Za to nie powinnismy stawiać im barier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozzy Re: nie ma ludzi nielegalnych IP: *.aster.pl 13.02.04, 01:59 Gość portalu: albert napisał(a): > Nie ma ludzi nielegalnych. > Powinnismy akceptować naszych gości. > Dodatkowo - oni pracują, a nie zebrzą lub wyciągaja rękę do opieki społecznej. > Za to nie powinnismy stawiać im barier. Tak idioto, wpuść tu może jeszcze parę milionów Azjatów. Będzie pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cap10 Re: nie ma ludzi nielegalnych IP: *.bbtec.net 13.02.04, 14:52 Nie wiem gdzie bys znalazl pare milionow Azjatow ktorzy by chcieli tu przyjechac. Ty myslisz ze dla nich Polska to jakis raj na ziemi? Puknij ty sie w glowe i pomysl co mowisz. A tak poza tym to popatrz jak ci Azjaci ciezko pracuja i naucz sie czegos od nich. Gdyby Polacy w Polsce pracowali tak jak Azjaci to Polska byla by druga Japonia, Korea Pld. albo Singapurem. W Azji ludzie nie stoja zachlani pod budka z piwem od samego rana do wieczora. W Azji idzie sie na drinka wieczorem...po ciezko przepracowanym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN NYC Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.ny325.east.verizon.net 12.02.04, 20:55 Brawo policja ,tak trzymac .Kiedy wreszcie skoncza sie te gangi na stadionie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.04, 22:05 Ale przecież policja nie zwalcza żadnych gangów na stadionie. Przed gangami to oni trzęsą portkami. Odpowiedz Link Zgłoś