Dodaj do ulubionych

Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom

IP: *.mi.sprintbbd.net 11.02.04, 22:21
no i co ze byli nie legalnie, tak samo sa ludzimi i chca poprawic sobie byt!
sprzedajac swoje towary na tym bazarze tylko pomagali biednym polakom ktorych
nie stac na zakupy w sklepach. wstyd !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosciu Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.mi.sprintbbd.net 11.02.04, 22:23
      masz racje ,mamy pretensje ze scigaja polakow na zachodzie europy a my robimy
      to samo!!!!
      • Gość: x Do jasnej cholery... co to ma byc ??? IP: *.comarch.pl 12.02.04, 08:16
        Tchorze maskujacy sie w kominiarkach (zeby im ktos potem gdy beda w pojedynke
        nie przylozyl) z karabinami (szczyt wszystkiego zeby takiej broni uzywac w
        tlumie jaki jest na stadionie) napadli na bezbronnych imigrantow, ktorzy nie
        sprzedaja towaru z przyjemnosci, ale z potrzeby. A do tego banda celnikow,
        ktora ukradla cudzy towar. Zeby jeszcze bylo ciekawiej, to z moich podatkow
        zafundowany zostanie samolot, ktory kolejno odwiezie do domu, kazdego z
        handlarzy zaliczajac po drodze Bulgarie, Wietnam i pewnie jeszcze Tajlandie...

Co za pop... kraj...
      • Gość: kaśka Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: 157.25.31.* 12.02.04, 15:26
        nie wiem jak ini goście ale ubrania mieli naprawdę tanie, a mnie nie stać by
        kupować sobie nowy ciuch w markowym sklepie...
    • Gość: regulgator Ratujcie Stadion X lecia! IP: *.fornet.waw.pl 11.02.04, 22:33
      Stadion jest ostatnim bastionem polskiego i warszawskiego handlu, dający
      tysiącom ludzi godziwy zarobek.

Co z tego że wszyscy pracuja na czarno, towar jest kradziony albo szmuglowany,
      nikt nie placi podatkow a przestępczość szaleje.
      • Gość: Rozzy A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 23:03
        Problemy trzeba likwidować w zarodku, a nie wtedy kiedy wyrasta cała dzielnica
        z Wietnamczykami czy Turkami, gdzie normalny obywatel boi się wejść
        • Gość: Robert Krzysztoń Re: A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 00:29
          Rozzy się cieszy, a mnie jest wstyd, nie po raz pierwszy, za postępowanie "w
          imieniu Rzeczypospolitej".
          Draństwo, polegające na prześladowaniu ludzi, których los dotknął ciężko, bo
          emigracja to naprawdę nie bajka, jest w polskim wykonaniu draństwem podwójnym.
          Polacy trzysta ostatnich lat stanowili jeden z najpotężniej emigrujących
          narodów świata. Byli przyjmowani, choć np. w latach 80 - tych stanowczo były
          powody, żeby traktować ich z nieufnością. Wyjechało wówczas na Zachód ok.
          miliona ludzi, wśród nich tylko garstka bojowników o wolność. Pojawił się
          realny problem polskiej przestępczości zorganizowanej (słynne samochody...) a
          jednak nikt nie wpadł na pomysł, żeby zamknąć przed Polakami granice! Bo logika
          azylu jest taka, że z góry zakłada jego nadużywanie. To nie uchodźca ma
          udowodnić, że grożą mu prześladowania (jak żąda tego dziś polskie prawo,
          oczekując pewnie zaświadczeń z ambasad różnych reżimów: "niniejszym zaświadcza
          się, że władze naszego kraju zamierzają przy pierwszej sposobności zmasakrować
          ob. XX..."), ale kraj odmawiający azylu ma się w 100% upewnić, że człowiek jest
          bezpieczny! Tzn, że opuścił kraj demokratyczny i szanujący prawa człowieka.
          Polacy zaciągnęli dług wobec ludzkości a teraz go nie spłacają. Nie dziwcie się
          Rodacy, jeśli w odwecie ktoś naśle Ruskich...
          • Gość: Rozzy Re: A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 00:52
            I co z tego że Wietnam jest dyktaturą komunistyczną, w Etiopii głodują, a w
            Bangladeszu umiera dziennie 1000 dzieci na ulicy? Mamy przyjąć do siebie na
            utrzymanie całą biedotę tego świata? To niewykonalne. Pomoc trzeba kierować do
            krajów macierzystych uchodźców, oczywiście też umiejętnie (nie poprzez
            wysyłanie samolotów ze zbożem do Afryki, po czym zostają jako skutek ugory i
            trwała niezdolność ludności do prac rolnych). Life is brutal. Polska może
            ogłosić limity przyjęć uchodźców np. 2000 osób rocznie i wypełniać je z
            losowania (w rodzaju "zielonej karty"). To byłoby bardzo fair i w porządku.
            Ględzenie o przyjmowaniu każdego nie jest natomiast ani realistyczne, ani
            mądre; podnosi za to wydatnie samoocenę ględzących.
            • Gość: Wietnamka Re: A ja sie cieszę! IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:05

I co z tego że Wietnam jest dyktaturą komunistyczną, Mamy przyjąć do siebie na
              > utrzymanie całą biedotę tego świata?
              Nie. Jesli zakładasz wyższość prawa administracyjne nad prawem człowieka. Inne
              kraje przyjmowali Polaków jak Polacy te pomoc potrzebowali. Inni Polacy i nie
              Polacy walczyli o wolność dla Ciebie, żebys mógł być teraz Polakiem. Pomyśl,
              przyjmowali ryzyka, biedotę do siebie. Czy powinną teraz żałować, że tacy jak
              Ty w ten sposób "gospodarują" wolności i bycia Polakiem?

Polska może
              > ogłosić limity przyjęć uchodźców np. 2000 osób rocznie i wypełniać je z
              > losowania (w rodzaju "zielonej karty").
              Polecam Ci książki z dziedziny polityki społecznej. Przeczytaj je więcej. Masz
              umysł księgowej, która próbuje uporządkować świat. Wybacz, ale znam
              mądrzzejszych Polaków.

• tom_aszek Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? 12.02.04, 09:32
            Uchodźca nie musi udowadniać, że grożą mu prześladowania, ale wystarczyłoby
            pokazać zaświadczenia, że zwrócili się do Polski o azyl polityczny. Ilu z
            zatrzymanych na Stadionie ma takie zaświadczenia? Te tłumy niewiast niezbyt
            ciężkiego prowadzenia się, przybyłe np. z Ukrainy, Rosji, Bułgarii, zatrudniane
            na szosach lub w "agencjach masujących" to też uchodźczynie polityczne?
            A wspomniana w artykule Bułgaria już dawno nie jest na listach krajów, w
            których istnieją niebezpieczne dyktatury. Tak samo Polacy nie mogą się już
            ubiegać o azyl polityczny w innych krajach. Więc niech się ci uchodźcy nie
            dziwią, że ich deportowano, tak samo, jak niech nie dziwią się i nie oburzają
            Polacy, że inne kraje boją się ich napływu.
            Chcesz równych praw dla wszystkich - no to właśnie są te równe prawa. W tym
            przypadku nie "prawa do..." ale "prawa (czy też swoboda) od...", tutaj: prawo
            do strzeżenia swego terytorium przed nielegalnymi handlarzami (a nie uchodźcami
            politycznymi!!!)
            • Gość: od Re: Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:13
              Uchodźca nie musi udowadniać, że grożą mu prześladowania, ale wystarczyłoby
              > pokazać zaświadczenia, że zwrócili się do Polski o azyl polityczny. Ilu z
              > zatrzymanych na Stadionie ma takie zaświadczenia?

Co znaczy "wystarczyłoby pokazać zaświadczenia, że zwrócił się do Polski o
              azyl"? to ten status jest nie potrzebny? z tym zaswiadczeniem moze handlowac?
              Raczej Polska uzyje takie zaswiadczenia ,zeby miec podstawe do deportacji.
              Kpina!
            • Gość: Robert Krzysztoń Re: Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 22:29
              Tom_aszku, nie rozumiem o co Ci chodzi. Ukraińcy, Białorusini bywają w różnej
              sytuacji, bo demokracja jest tam kulawa, Bułgarzy mają demokrację, ale zdarzają
              się sytuacje usprawiedliwiające azyl i w demokracji. Gdzie widzisz związek
              między prostytucją a azylem? Nie pojmuję. Chyba, że uważasz, że należy
              aresztować wszystkich ludzi na świecie, bo to jedyna pewna metoda walki z
              przestępczością w ogóle (też nie taka pewna zresztą...).
              Wietnamczycy starają się o azyl i go nie otrzymują. Ale nie każdy uchodźca
              stara się o azyl! Często powstrzymuje go obawa o los bliskich czy inne względy.
              Bądź mniej formalny, za to bądź bardziej człowiekiem...
              Jeszcze jedno: handlarz to brzmi brzydko, ale pamiętaj, że mówisz o ciężkiej
              pracy, która wzbogaca TEN kraj, pośrednio i Ciebie. Nawet gdyby była całkiem
              nielegalna i opierała się na przemycie, PKB puchnie od niej aż miło. Więc nie
              stawiaj "handlarza" w jednym szeregu z patologiami społecznymi, dobrze? Rolą
              państwa jest tworzenie warunków w których można gospodarować legalnie i
              korzystnie dla siebie i innych, Polsce średnio to na razie wychodzi, więc
              pogódźmy się z faktami, dbać trzeba o sprawiedliwość ludzką, sprawiedliwość
              społeczną (bo coś takiego istnieje, mimo sensu pojęcia do którego przyzwyczaiła
              nas PZPR) a także o pomyślność ogólną, także materialną. Ale w tej kolejności!
              Takie duperelki jak Powszechna Deklaracja Praw Człowieka stworzyły podstawy dla
              przyzwoitej przyszłości świata, w imię czego je negować?
              Azyl ekonomiczny, pojęcie, którego użyłeś żartem, istnieje i ma ścisłe
              znaczenie. Jest też przedmiotem badań, z których jednoznacznie wynika, że azyl
              ekonomiczny, schronienie dla ludzi uciekających przed nędzą, jest korzystne
              przede wszystkim dla kraju przyjmującego uchodźców (!). Jeśli praktyka
              polityczna odbiega od takiego modelu, to ze względu na wyborców, chętnie
              głosujących na Leppera, Le Pena czy eLPeeRa. Vox populi nie jest w tym
              przypadku vox dei, bo Watykan też optuje za otwartymi granicami, tak samo jak
              liberałowie (nie wystarczy operować pseudoliberalnym żargonem, żeby być
              liberałem, miły Rozzy...).
              Pomieszanie z polątaniem, mawiał o takim niechlujstwie intelektualno - moralnym
              śp Stefan Kisielewski. Naprawdę chrzanią się Wam, Panowie, porządki i w sensie
              poznawczym, i w sensie etycznym. Jeśli nie macie wiedzy, a chcecie sobie
              wyrobić pogląd na jakieś zagadnienie, poczytajcie, choćby w internecie,
              materiały na ten temat, pogadajcie ze specjalistami (nie z łapsami w
              kominiarkach, bijącymi kobiety, ale nie posiadającymi matury, ale np. ze swoim
              proboszczem, ze specjalistami od praw człowieka, zajrzyjcie na strony Amnesty
              International a, od innej strony podchodząc do tematu, na strony np. ISIL). Ale
              nie piszcie już rzeczy, które powodują, że wstyd mi za Was. Jestem przekonany,
              że nie jesteście bez serca i bez rozumu, po prostu nieszczęście "abstrakcyjne"
              łatwo jest zgonić gdzieś w rejony, w których przestaje poruszać. Ale, naprawdę,
              świat, jaki chcielibyście budować, oparty na zasadzie bezwzględnego egoizmu
              plemiennego, byłby straszny. I szybko by się skończył.
            • xalinka Re: Azyl polityczny i azyl ekonomiczny? 03.02.15, 12:33
              a jak być kiedy mój syn jest polakiem z pochodzenia, mieszka na Ukrainie, kartę polaka nie wiadomo kiedy dostanie, bo nie może zarejestrować się do konsula. Tel. pracuję jeden dzień w tygodniu pól godz. na rejestracje na 3 obwody. Nawet wizę nie może dostać na odwiedziny matki (mnie) w Polsce, bo nie pracuję. A teraz mobilizacja na wojnę. To mam pozwolić, żeby syn poszedł na wojne i zginąl za Ukrainę. A co Ukraina jemu dała. Więc zastanawiam się o azyl polityczny dla niego. Tylko gdzie można dostać wniosek o azyl, nie wiem. Może ktoś doradzi.
        • Gość: kissmyass Re: A ja sie cieszę! IP: *.bbtec.net 12.02.04, 15:16
          ty wejdziesz w taka dzielnice bez problemu bo normalny nie jestes!
        • Gość: anko Re: A ja sie cieszę! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.02.04, 19:19
          popieram bo niedlugo zamiast wearszawy bedzie hanoi a poza tym oni tylko piora
          forse u nas ,pracuje w banku i widze jak wplacaja walizkami i transferuja kupe
          kasy zzagranice tylko gdzie policja od prania brudnej forsy nikt tym sie nie
          przejmuje ,my jako polacy nic z tego nie mamy jeden na stu wietnamczykow placi
          podatki ,reszta robi wszystko na czarno ,z nami nikt sie kiedys w niemczech nie
          liczyl to dlaczego mama im pozwalac na forse bez pozwolenia na prace i bez
          placenia podatkow
          • Gość: Wietnamka Re: A ja sie cieszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 23:15
            w polskim banku pracujesz?
            pomysl troche!
            widze tylko frustracje. Nie powodzi Wam sie i to wszystko winna Azjatow.
            Powinnas sie cieszyc, ze w ogole bank sie otworzyl i sa jakies obroty. Pozatym,
            jak sie wplaca do banku pien, to trzeba udowodnic zrodla...
      • Gość: gość Re: Ratujcie Stadion X lecia! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.02.04, 08:08
        > a przestępczość szaleje.

Przestępczość szaleje... Tak, ale sprawcami są lokalne, polskie, warszawskie
        bandziory, których tu nigdy nie brakowało i po wyrzuceniu Wietnamczyków też ich
        nie ubędzie. Gorzej, bo nie będą mieli łatwego łupu w postaci tych imigrantów,
        którzy raczej nie chodzili na policję, gdy ich okradły albo pobiły praskie zbiry.

Ta akcja była żenującą i wstydzę się, że jestem Polakiem. I gdy kiedykolwiek
        przeczytam, że gdzieś tam w Niemczech czy w Stanach "źle potraktowali"
        polaczków, to będę głośno bił brawo.
    • Gość: to ja wietnamka.gazeta@wp.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 00:41
      Wietnam jest dyktaturą komunistyczną w której wciąż morduje się i masowo
      aresztuje za wyznawaną religię, poglądy polityczne...
      Polska nie przyznaje z zasady azylu politycznego Wietnamczykom.
      Spójzcie na mapę i zastanówcie się gdzie leży Wietnam a gdzie Polska. Saksy dla
      zabawy?
      Na pewno ponad połowa Wietnamczyków w Polsce to uchodźcy, którzy powinni być
      uznani za azylantów. Ale nie są.
      Państwo polskie zachowuje się dziwnie, zwłaszcza jak na państwo z taką
      przeszłością. Za to Polacy w większości są serdeczni. Naprawde.
      To wszystko co mam do powiedzenia.
      Wietnamka.gazeta@wp.pl
      • Gość: dr Re: wietnamka.gazeta@wp.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 07:49
        Zgadzam sie z to ja i Robertem. mnie jest wstyd jak widze co sie dzieje w
        Polsce, i jakie sa pozniej komentarze. Wstydze sie za tych ograniczonych Polakow
      • Gość: gość2 Re: wietnamka.gazeta@wp.pl IP: *.atman.pl / *.atman.pl 13.02.04, 12:02
        > Za to Polacy w większości są serdeczni. Naprawde.

Niestety, jako Polak (ze wstydem się do tego przyznaję) muszę stanowczo
        zaprzeczyć. Polacy to w większości odrażające gnidy, tylko bardzo
        nieliczni są porządni. Tak nieliczni, że giną w masie tej całej chołoty.
    • Gość: karol Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 08:50
      TAK OBSERWOWAŁEM ICH OD DŁUŻSZEGO CZASU NIE PŁACĄ W TYM PIERDOLONYM PAŃSTWIE
      ŻADNEGO PODATKU, SPROWADZAJĄ CIUCHY BEZ CŁA, A 2 MILIONY LUDZI W POLSCE NIE MA
      PRACY!!!!!!!
      • Gość: al Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 09:14
        A nawet 3 mln bezrobotnych. Powszechnie wszyscy narzekają na totalne olewanie
        prawa a kiedy zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami (nawet jeżeli są wg.
        niektórych nieetyczne) egzekwuje się to prawo rozlega się wielki krzyk.
        Cudzoziemcy także są zobowiązani do przestrzegania polskiego prawa zwłaszcza,
        że są tutaj gośćmi.
      • Gość: Marineer Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.pronet.lublin.pl 12.02.04, 09:23
        Ja tez popieram. Ludzie, którzy piszą komentarze chyba nie maja pojęcia o
        Stadionie. To najwieksze przęstepcze bagno w Polsce. Wstydem jest to, że nasz
        kraj pozwala kpić cudzoziemcom z naszego prawa. To jest państwo w państwie,
        które łamie nasze prawo na każdym kroku. Tylko idioci cieszą się, że mogą kupić
        koszule, płytę, alkohol nawet broń od bandytów. Skoro tak cudownie się od nich
        kupuje, to zaprośmy ich jeszcze więcej, niech przejma cały polski rynek (bo
        przecież będzie taniej) a my bądzmy szczęśliwymi klientami!!! Takie akcje
        powinny być prowadzone codziennie, aż do zlikwidowania tego przestepczego
        procederu. Niestety kilka osób na górze ma z niego duże pieniądze. Mam jednak
        nadzieje, że tym razem to prawdziwy początek końca bandyckiego stadionu. Wstydu
        w środku stolicy!
        • Gość: POLKA z zagranicy Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:29
          Ludzie, którzy piszą komentarze chyba nie maja pojęcia o
          > Stadionie

Drogi Marinneer,
          cieszę się, że masz pojęcia o stadionie, ale zeby madrze dyskutować na forum,
          należy mieć pojęcia w różnych dziedzinach życia. Ty jestes jak taksówkarz,
          który dobrze wie, jak prowadzić samochód wiec mu się wydaje, że wie, jak
          budować samochód (tak naprawde zaden glupi taksowkarz nie mysli w ten sposob,
          tylko ty jestes taki).

Wstydem jest to, że nasz
          > kraj pozwala kpić cudzoziemcom z naszego prawa.
          Wstydem jest to, ze nasz kraj nie umie zagospodarowac dobr. Bezrobocie nie
          wynika z rosnacej liczby przybyszow (i tak jest ich 1promil spoleczenstwa
          polskiego), ale z braku umiejetnosci prowadzenia polityki. Inne kraje jak
          Szwecja zaczely od dawda masowo przyjmować imigrantów, bo wiedza dobrze jakie
          korzysci ekonomiczne i społeczne przynoszą. Ameryka sie wzbogaciła dzieki
          imigrantom...
          nara
          • Gość: Łukasz Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.chello.pl 13.02.04, 21:39
            Szwedzi doskonale pojęli korzyści płynące z posiadania emigrantów kiedy setki
            tysięcy uchodźców z krajów muzułmańskich zaczęło pasożytować na ich systemie
            ubezpieczeń społecznych na zasadzie: dwudziestodzietna rodzina, ojciec przez
            rok pracuje, po roku jest zwalniany (z własnej winy) bo dopiero po roku
            dostajesz prawo do świadczeń, a potem całe 20 osób przysysa się do szwedzkiego
            hojnego systemu ubezpieczeń i żyje z niego na pełnym luzie. Między innymi
            dlatego teraz Skandynawowie zastanawiają się, kiedy nowym członkom UE z krajów
            Europy Środkowo-Wschodniej (bo do Malty i Cypru nie mają zastrzeżeń) dać prawo
            do pracy i pobytu, a właściwie jak bardzo ten moment opóźnić.
            Jeszcze lepiej genialni Szwedzi pojęli korzyści, jakie dają im nieakceptowani
            społecznie i zamykający się we własnych narodowych gettach emigranci po
            zabójstwie szefowej dyplomacji - Anny Lindh - którego dokonał imigrant serbski.

Sorry, jeśli to brzmi nieco szowinistycznie, ale nie lubię takich
            jednostronnych i hurraoptymistycznych wypowiedzi. Wiemy, że wszyscy lubią tanie
            ciuchy, ja lubię też tanią wódkę, a wielu kocha tanie fajki. Ale ja nie chodzę
            po moją tanią wódkę "na jumkę" z łomem do najbliższego sklepu na Grochowie.
            Kupuję ją w sklepach wolnocłowych lub normalnie w markecie. Inaczej byłaby to
            kradzież. I właśnie kradzieżą jest sprowadzanie towaru z pominięciem cła,
            z "łapówkowym popychem" na granicy. Dlaczego wszyscy mają płacić cło i podatki,
            a oni nie? Azylant, uchodźca, ja to wszystko rozumiem. Ale należy wystąpić o
            pozwolenie na pracę, o naturalizację, o prawo pobytu. A to, co robią oni to
            zwyczajne przestępstwo. Ja nie chodzę na stadion i nie wytykam ich palcami.
            Niech sobie zarabiają. Ale muszą się liczyć z ryzykiem, tak jak musi się z nim
            liczyć każdy "Polaczek" na budowie w NYC czy na truskawkach w północnej Anglii.

olczyki(na)hot(kropka)pl

• buggi Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac 13.02.04, 21:46
              nieno Lukasz, cztytales mój post ze wczoraj;)
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=10704113&a=10712627
              • Gość: Łukasz Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.chello.pl 14.02.04, 14:58
                Hahahaha, no niestety trzeba się liczyć, że każdy pisze mniejszymi lub
                większymi sloganami, a oryginalne poglądy są na wagę złota. Sorry, jeśli
                uraziłem nienaumyślnym plagiatem, ale plagiatorami jesteśmy po trochu
                wszyscy.... ;))
            • Gość: Wietnamka Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 23:02
              Szwedzi....
              >dostajesz prawo do świadczeń, a potem całe 20 osób przysysa się do szwedzkiego
              > hojnego systemu ubezpieczeń i żyje z niego na pełnym luzie.
              W Polsce nie ma chojnego systemu ubezpieczen. Cudzoziemcy placa za usługi w
              szpitalach i to jak wysoko i nie probuja uniknac placenia wcale. Probuj
              pochodzic po szpitalach. Pracuje spolecznie i wiem jak szpitale polskie sa w
              trudnej sytuacji. Wietnamczyk, jesli sie rozchoruje, musi zaplacic dziennie
              300zl za sam pobyt w szpitalu, nie liczac badan. Chcieliby bardzo zaplacic ZUS,
              byc legalnym ale takiej mozliwosci nie ma. Jesli stanowi dla panstwa polskiego
              problem z "pomoca spoleczna" cudzoziemcow" niech cos wymysli. Jak na razie,
              kiepsko jest przygotowane, wiec pogarnia wszystkich. Szpitale wiedza, ze
              Wietnamczycy nie sa w stanie pokryc koszty,ale ich nie pogarnia. Wietnamczycy
              wiedza ,ze polskie szpitale sa w zlym stanie finansowym, probuja pozyczac lub
              nawet sprzedac co sie da, zeby ten koszt pokryc. Daje przyklad.
              Wietnamczycy to ludzie "innej jakości". Jesli zajrzysz do badan, ciesza sie
              najwieksza sympatia spoleczna w porownaniu z innymi nacjami. To sa naprawde
              jakosciowi ludzie. Potrafia sie znalezc jak daje im mozliwosci. ale
              przyjezdzajac do Polski, nie maja zadnych szans na normalne zycie, a mimo to
              ładnie sie zachowuja i ciesza sie ogromna sympatia (chocby sasiadow). Nie
              porownuj Wietnamczyka z Polakiem, ktory zbiera truskawki w Anglii, bo to praca
              sezonowa. Wietnamczyk przecina kawalek swiata i przyjedza do Polski nie z
              powodow ekonomicznych. a stoisko z towarami to czesto caly dorobek ich
              ciezkiego zycia. To mit, ze Wietnamczycy zarabiaja miliony dolarow.
              Szwecja myslala tylko o korzysci materialne, ale nie potrafila skorzystac z
              dobr ludzkich (kulturowych, obyczajowych). Wietnamczycy dopisuja sie w kazdym
              dziedzinie. Szczerze. Dobrze sobie radziliby z rarobieniem pieniedzy,
              potrafiliby ubarwnic spoleczenstwa (Polacy juz powinna sie nauczyc zycie w
              spolecznosci wieloetnicznym)... Same korzysci. ale pod warunkiem, ze sie
              strawarza minimalna mozliwosc. Oni potrafia, nie dlatego, ze sa swieci, tylko
              dlatego, ze maja korzenie kulturowe, doskonale potrafia sie dostosowac. Nie
              chcialabym iinych narodow obradzic, ale Wietnamczycy sa w to dobrzy.

Azylant, uchodźca, ja to wszystko rozumiem. Ale należy wystąpić o
              > pozwolenie na pracę, o naturalizację, o prawo pobytu. A to, co robią oni to
              > zwyczajne przestępstwo.
              mozna wystepowac o pozwolenie na prace. tylko to trwa przyjnajmniej 2miesiace a
              poza tym, nie ma zadnej reguly jakie sa warunki, kto moze dostac. Pracuje,
              pomagajac innym Wietnamczykom, wiem jak to jest. Wiz do Polski sie nie dostaje,
              odmawia sie pobytu Wietnamczykom, ktorzy mieszkaja od 10lat i regularnie placa
              podatek. To naprawde sie dzieje. Kto w tym kraju płaci miesiecznie 2000 tys zl
              podatkow, zatrudnia 2os (Polakow) w 2osobowej firmie? Wietnamczyk musi(!) w
              oczach urzednikow, dobrze zarabac, ale i tak takim odmawia sie prawa pobytu.
              Pozdrawiam!
              wietnamka.gazeta@wp.pl
              • Gość: Łukasz Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.chello.pl 14.02.04, 15:02
                Dzięki za odpowiedź, wiele twoich argumentów przekonuje mnie. Ważne jest, aby
                uprościć procedury przyznawania prawa pobytu ludziom, którzy na nie zasługują,
                ale równie ważna jest kontrola nielegalnego handlu. Dlatego życzę wszystkim
                uczciwym i spragnionym pracy przybyszom z Wietnamu i innych krajów prawa do
                godnego życia w Polsce "po legalu" ;)

P.S. Co miałaś na myśli pisząc "pogarnia"?
                • Gość: Wietnamka Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 15:55
                  sorry, "wygarnia" (wygonic), nie "pogarnia".
                • Gość: Wietnamka Re: Akcja: POWINNI wiecej czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 20:03
                  kazdy czlowiek zasluguje na godne zycie. Ci ludzie, przyjezdzajac do Polski,
                  nie maja zadnych szans na normalnego zycia. A mimo to, probuja polepszyc swoj
                  byt. Bedac nielegalnym, Wietnamczyk doswiadcza wiele krzywd i ponizen. Naprawde
                  nie "opłaca sie" byc nielegalnym. Tylko nie ma na razie realnej mozliwosci, a
                  liczyc mozemy tylko na panstwo i na Was. Ci ludzie sa w sytuacji bezwyjsciowej.
                  Ostatnio, nie tylko bandyci, ale i policjanci zaczeli wymusic pieniedzy od
                  Wietnamczykow za brak dokumentow. Byly tez drastyczne przypadki zwiazane z tym,
                  ale moze nie wylicze na tym forum. Uwierzcie mi, samo to stanowilo juz
                  wystarczajaca motywacje, zeby splacic zus i byc legalnym, nie mowiac juz o tym,
                  ze Wietnamczycy na prawde chca placic podatki, bo po prostu uznaja to za
                  sluszny obowiazek.
                  Podatkow czesto "odkupuja" Wietnamczycy, wplacajac pieniedzy na konta Caritas
                  polska itd...
                  Co nie znaczy, ze Ci, ktorzy placa podatki nie wspieraja akcji spolecznych. Moi
                  rodacy sa tacy i tyle.
                  pozdrawiam serdeczenie!
                  wietnamka.gazeta@wp.pl
      • Gość: pawel Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 09:37
        panstwo jest PIERDOLONE - w tym sie z toba zgadzam
      • Gość: kissmyass Re: Akcja: POWINNI TO ZROBIĆ JUŻ DAWNO POPIERAM IP: *.bbtec.net 12.02.04, 15:27
        Ty tez bez pracy? To emigruj do Wietnamu! Moze cos znajdziesz.
        Nie wiesz ile Polakow pracuje na czarno za granica? Tez nie placa podatkow!
    • Gość: Patriota Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.be.jnj.com 12.02.04, 09:11
      Otoczyć zwartym kordonem budynek przy Wiejskiej!!! Tak żeby nie mieli żadnych
      szans!!! I jazda samolotem czarterowym na Kamczatkę!!! Robimy zrzutę na
      samolot! Ja daję 2000 PLN.
    • Gość: prawo WRESZCIE porządek-Bravo-z bałaganem trzeba skończy IP: *.brpo.gov.pl 12.02.04, 09:32
      bravo
    • Gość: józek TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.brpo.gov.pl 12.02.04, 09:39
      O JAKICH UCHODXCACH MÓWICIE? GDZIE I DO KOGO ZŁOZYLI WNIOSKI O AZYL? ARMENIA
      BUŁGARIA -TO UCHODŹCY? LUDZIE NIE ZNACIE SYTUACJI POLITYCZNEJ W EUROPIE I
      BZDURY GADACIE. VIETNAM -OWSZEM TO REŻIM.
      • Gość: ZZ Re: TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.top.net.pl 12.02.04, 09:48
        No i co, Wietnamczycy? Warto było walczyć przeciw USA? Walczyliście ostro ale
        teraz musicie się tułać po świecie.
        Powiedzcie jeszcze Arabom, czy warto walczyć przeciw USA.
        • Gość: Wietnamka Re: TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 13:58
          Co za prymityw!
          Czy walczyliśmy czy nie, tułamy po świecie. Migracja jest i zawsze była rzeczą
          naturalną. Tak się rozwijała ludzkość, tak rowijałes się Ty. Ona nadaje
          dynamike swiatu.
          Nie warto nigdy uzyć broni. Nigdy nie nalezy uzyc agresje zeby rozwiazac
          problemy ludzkie. O wolność należy walczyc. Ale walka nie konczy sie jedna
          bitwą. Wietnam nadal jest w niewoli.
          Niezaleznie jaki jest system, nalezy zawsze dbac o ludzi. Naloty na
          cudzoziemcow nie rozwiaza problemow Wietnamu, Bułgarii ani Polski. Ale uspakaja
          takich jak Ty, ze Panstwo jest silne, ze za niedlugo znika problem milionowego
          bezrobocia...
          wietnamka.gazeta@wp.pl
          • Gość: Robert Krzysztoń Re: TO NIE UCHODŹCY-TO HANDLARZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 22:37
            Warto było Wietnamczykom walczyć o wolność, także odpierając agresję USA.
            Walczą o nią nadal, teraz z reżimem komunistycznym. I wywalczą!
    • Gość: Rudi102 Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 10:10
      WSTYD WSTYD WSTYD tylko tyle przychodzi mi do glowy.Zaden czlowiek nie jest
      przeciez nielegalny!
      Po co te kominiarki?
      Po co te karabiny?
      Po to zeby pokazac jacy jestesmy silni?
      Bzdura!
      • Gość: Andy Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 16:02
        "Zaden czlowiek nie jest przeciez nielegalny!"

Czekalem kto pierwszy przytoczy to bzdurne haslo. To nie czlowiek jest
        nielegalny tylko jego pobyt.
    • Gość: bender kate, chyba ocipialas! IP: *.chem.uw.edu.pl 12.02.04, 10:18
      ty chyba mezowi kupilas (i robisz)
      bulgarska pralke...
    • Gość: KEPIAK KIEDY WRESZCIE ZAMKNA STADION!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.245.213.* 12.02.04, 10:21
      stadion niszczy jedna z najpiekniejszych zakatkow warszawy - saska kepe, a
      wladze maja to gdzies.......... i gazeta wyborcza tez......
      • Gość: Polka2 Re: KIEDY WRESZCIE ZAMKNA STADION!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 14:01
        Saska Kepa jest rzeczywiscie ladna. Lubie stadion. Moi rodzice handluja tam.
        uwazam, ze nalezy ucywilizowac Stadion, zeby zakupy byly przyjemniejsze.
    • Gość: M popieram akcję IP: 212.87.3.* 12.02.04, 10:57
      Może i chcą poprawić swój byt ale niech robia to legalnie. A z tym jest
      kiepsko...
      Trudno uważać większość tych ze stadionu jako uchodźców. Szczególnie tych z
      bliższych krajów (Bułgaria, Ukraina, Białoruś) - ze szczególnym uwzględnieniem
      młodych kobiet:-)
      Nie zgadzam się również iż ten bazar jest wogóle potrzebny. Szpeci i brudzi,
      jest ostoją piractwa, nielegalnego handlu wszystkim i kiepskiej jakości. I
      trudno uważać że jest tam taniej, jeśli kupuje się grę która działa albo nie,
      buty którym podeszwa odpadnie po tygodniu itd. (znane z doświadczeń swoich i
      znajomych).
      • buggi Re: popieram akcję 12.02.04, 11:16
        Gość portalu: M napisał(a):

> Nie zgadzam się również iż ten bazar jest wogóle potrzebny. Szpeci i brudzi,
        > jest ostoją piractwa, nielegalnego handlu wszystkim i kiepskiej jakości. I
        > trudno uważać że jest tam taniej, jeśli kupuje się grę która działa albo nie,
        > buty którym podeszwa odpadnie po tygodniu itd. (znane z doświadczeń swoich i
        > znajomych).

Zgadzam sie w zupelnosci. Obrzyliwe miejsce, ten bazar, choc wielu
        pozwolil "zrobic" mature, prawo jazdy, czy nawet "obronic" prace magisterska, a
        moze i nawet "uzyskac" tytul naukowy;)
      • Gość: polak Re: popieram akcję IP: *.is.uw.edu.pl 12.02.04, 14:05
        ciekawe jak daleko posuwa sie wladza. Z ta logika powinna za niedlugo zamknac
        GEANty. Dlaczego na ich miejscach nie ma powstac Biedronka? To chore! Migracja
        jest rzecza cenna, tylko czy docenimy?
        • Gość: Łukasz Re: popieram akcję IP: *.chello.pl 13.02.04, 21:45
          Noo... tu przywaliłeś aż usiadłem. Nie bardzo rozumiem analogię, ale jeśli
          chodzi ci o to, że Geant jest obcy a Biedronka nasza swojska buraczana, to
          spieszę donieść, że 100% właścicielem Biedronki jest koncern Jeronimo Martins z
          PORTUGALII.

Ale twoja wypowiedź i tak nie trzyma się kupy. Myśl, co piszesz.

Narka
          olczyki(na)hot(kropka)pl
    • buggi Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom 12.02.04, 11:13
      Podobne naloty organizowane sa na Zachodzie, bo ktos dal "cynk", ze na tej czy
      innej budowie lub w restauracji zatrudnieni sa nielegalnie obcokrajowcy -
      czesto gesto nasi kochai Rodacy. Procedura jest niezmienna: za chabety i do
      domu. A! i jeszcze "ta" pieczatka w paszporcie. Nie chcemy "goscic" u nas
      nielegalnie przebywajacych i pracujacych, nie robmy tego samego poza naszym
      krajem.
      A do Kate: to przerazajace z jakim spokojem piszesz " no i co z tego, ze byli
      nielegalnie". Kazdy chce, by mu sie lepiej powodzilo i kazdy ma prawo poprosic
      o azyl, ale przyjezdzanie tu bez waznych (pomine czy oryginalnych ?) dokumentow
      jest zawsze ryzykowne, czego kazdy normalny czlowiek jest swiadom. Jest tez
      naduzyciem prawa, wiec przestepstwem i to z nim sie walczy i przeciwko tym,
      którzy sie takowegoz dopuszczaja.
      • Gość: gość Re: Akcja przeciwko miejscowym głupkom IP: *.atman.pl / *.atman.pl 12.02.04, 14:52
        > Jest tez
        > naduzyciem prawa, wiec przestepstwem i to z nim sie walczy i przeciwko tym,
        > którzy sie takowegoz dopuszczaja.

Pytanie do wszystkich warszawskich purystów i strażników prawa: czy
        oddaliście już ukradzione z innych miast cegły? Czy zapłaciliście
        odszkodowania za rozbierane w całej Polsce domy? Czy nigdy nie
        kupowaliście na tym stadionie? "Kto jest bez winy, niech pierwszy
        rzuci kamień"

Znam wielu porządnych Wietnamczyków, ale wierzę, że spotkam też
        kiedyś porządnego warszawiaka...
        • buggi Re: Gosciu 12.02.04, 15:56
          Gość portalu: gość napisał(a):

> > Jest tez
          > > naduzyciem prawa, wiec przestepstwem i to z nim sie walczy i przeciwko tym
          > ,
          > > którzy sie takowegoz dopuszczaja.
          >
          > Pytanie do wszystkich warszawskich purystów i strażników prawa: czy
          > oddaliście już ukradzione z innych miast cegły? Czy zapłaciliście
          > odszkodowania za rozbierane w całej Polsce domy? Czy nigdy nie
          > kupowaliście na tym stadionie? "Kto jest bez winy, niech pierwszy
          > rzuci kamień"
          >
          > Znam wielu porządnych Wietnamczyków, ale wierzę, że spotkam też
          > kiedyś porządnego warszawiaka...

Zastanawiam sie dlaczego wybrales z calej mojej wypowiedzi akurat powyzszy
          fragment i wyrwawszy go z calego kontekstu odwracasz kota ogonem? Ja nie
          pisalam o tym, ze Wietnamczycy sa "nieporzadni", bo Ci legalnie odwiedzajacy
          Polske z pewnoscia takimi NIE sa. Pisalam o tych, którzy przyjezdzaja do nas
          BEZ dokumentow, badz pozwolenia na pobyt i handel. To jest przestepstwo. To
          samo dotyczy kazdego, kto poza swoim krajem nielegalnie zarabia na zycie. Tak
          juz jest i co z tym wszystkim maja jakies cegly wspólnego? Nie oddam zadnych
          cegiel. Nie ja je ukradlam i nie Tobie. Nie kupowalam na tym stadionie i nie
          bede kupowac. Rzucam pierwsza kamieniem.
          • Gość: Robert Krzysztoń Re: Gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 22:44
            Legalnie można przyjechać, jeśli ma się paszport i otrzymuje się wizę wjazdową.
            A co zrobić, kiedy władze nie dają Ci paszportu a kraj imigracji (w trosce o
            dobry bilans w handelku z nieludzkim reżimem) wizy? Popierasz strzelanie do
            boat people z armat? Komuniści tak robią. A "nielegalni" Wietnamczycy w Polsce
            to "boat people", także jeśli szli na piechotę...
            Rzucasz kamieniem? Dorzuć jeszcze granat, bo mówisz o sprawach życia i śmierci!
            • buggi Re: Gosciu 13.02.04, 23:04
              Czlowieku! Przeczytaj jeszcze raz co napisalam i nie wkladaj mi do reki
              granatu, bo rzuce nim w Twoja strone, nie pisz, ze popieram strzealanie z
              armat, bo slowem na ten temat nie wspomialam. Jestem przeciw! A rzucanie
              kamieniem odnosilo sie do prowokatywnej wypowiedzi o rzekomo kradzionych
              ceglach. Odpowiedzialabym merytorycznie na Twoj post, ale nie dales mi szansy,
              nie przeczytawszy z uwaga tego co napisalam i odwróciwszy kota ogonem.
              • Gość: Robert Krzysztoń Re: Gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 16:10
                Jeśli odbierasz mój list jako wmawianie Ci niewypowiedzianych rzeczy, przykro
                mi. Ale jednak napisałaś, że ci, którzy przyjeżdżają do Polski nielegalnie, są
                w Twoich oczach "nieporządnymi" ludźmi. Przypomniałem Ci zatem, że to są
                uciekinierzy (!) a nie wędrowni handlarze. Oni z kraju uciekają a nie
                wyjeżdżają! Jak mają to zrobić legalnie?
                "Zwracam się z uprzejmą prośbą do towarzysza sekretarza o umożliwienie mi
                ucieczki z kraju w celu podjęcia (kontynuowania) działalności wolnościowej za
                granicą..."
                Droga, na jakim świecie żyjesz? Twoje państwo zachowuje się podle, wyjątkowo
                podle, bo Polacy na tej zasadzie wyjeżdżali stąd masowo i naprawdę nadużywali
                zasady azylu, a Ty chcesz mieć spokój ze swoim sumieniem, więc znajdujesz
                argumenty za tym postępowaniem. Chcesz mieć pogląd rzetelny? Nabierz wiedzy!
                Spotkaj się z tymi "nielegalnymi" ludźmi, pogadaj, obejrzyj dokumenty
                (www.radicalparty.org, www.bbc.co.uk/vietnamese i tak dalej).
                Pozdrawiam Cię
        • Gość: Andy Re: Akcja przeciwko miejscowym głupkom IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 16:08
          > czy oddaliście już ukradzione z innych miast cegły?
          Nie przypominam sobie zebym jakies cegly kradl.

> Czy zapłaciliście odszkodowania za rozbierane w całej Polsce domy?
          j.w. nie rozbieralem nigdy nikomu zadnego domu.

> Czy nigdy nie kupowaliście na tym stadionie?
          Nie.

> "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień"
          Po co? Pozniej powiesz ze te kamienie tez ukradli.

> Znam wielu porządnych Wietnamczyków, ale wierzę, że spotkam też
          > kiedyś porządnego warszawiaka...

A ja wierze, ze kiedys spotkam kogos, kto nie dzieli ludzi na podstawie miejsca
          zamieszkania/urodzenia, rasy, pochodzenia itp.
    • Gość: Nienasz Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 11:13
      Po pierwsze "do wieczora" (nie do wieczoru!). Po drugie - bravo!
      • Gość: Łukasz Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.chello.pl 13.02.04, 21:48
        Po pierwsze nie "bravo" tylko "brawo!". Po drugie, zgadzam się. Po trzecie:
        BRAWO!!!

olczyki(na)hot.pl
    • Gość: Podatnik Re: I dobrze - bo nie placa podatkow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.02.04, 13:33
    • Gość: kaśka Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: 157.25.31.* 12.02.04, 15:28
      szkoda mieli tanie ubrania, a w sklepach jest np. dla mnie zbyt drogo...
      • Gość: albert nie ma ludzi nielegalnych IP: *.acn.waw.pl 12.02.04, 20:21
        Nie ma ludzi nielegalnych.
        Powinnismy akceptować naszych gości.
        Dodatkowo - oni pracują, a nie zebrzą lub wyciągaja rękę do opieki społecznej.
        Za to nie powinnismy stawiać im barier.
        • Gość: Rozzy Re: nie ma ludzi nielegalnych IP: *.aster.pl 13.02.04, 01:59
          Gość portalu: albert napisał(a):

> Nie ma ludzi nielegalnych.
          > Powinnismy akceptować naszych gości.
          > Dodatkowo - oni pracują, a nie zebrzą lub wyciągaja rękę do opieki społecznej.
          > Za to nie powinnismy stawiać im barier.

Tak idioto, wpuść tu może jeszcze parę milionów Azjatów. Będzie pysznie.
          • Gość: cap10 Re: nie ma ludzi nielegalnych IP: *.bbtec.net 13.02.04, 14:52
            Nie wiem gdzie bys znalazl pare milionow Azjatow ktorzy by chcieli tu
            przyjechac. Ty myslisz ze dla nich Polska to jakis raj na ziemi? Puknij ty sie
            w glowe i pomysl co mowisz. A tak poza tym to popatrz jak ci Azjaci ciezko
            pracuja i naucz sie czegos od nich. Gdyby Polacy w Polsce pracowali tak jak
            Azjaci to Polska byla by druga Japonia, Korea Pld. albo Singapurem. W Azji
            ludzie nie stoja zachlani pod budka z piwem od samego rana do wieczora. W Azji
            idzie sie na drinka wieczorem...po ciezko przepracowanym dniu.
    • Gość: JAN NYC Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.ny325.east.verizon.net 12.02.04, 20:55
      Brawo policja ,tak trzymac .Kiedy wreszcie skoncza sie te gangi na stadionie
      • Gość: obserwator Re: Akcja przeciwko nielegalnym imigrantom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.04, 22:05
        Ale przecież policja nie zwalcza żadnych gangów na stadionie. Przed gangami to
        oni trzęsą portkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka