rafalfloyd1 08.03.10, 20:02 Witam, czy ma ktoś z Sąsiadów jakieś najnowsze informacje o terminie podpisywania aktów notarialnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ra-so Re: Akty Notarialne 09.03.10, 08:33 W piątek 05.03.2010r. od Pana Łukasza Świderskiego uzyskałem następujące informacje. 1. Najpierw geodeta ma pomierzyć wszystkie mieszkania. W związku z tym do skrzynek na listy mają być wrzucone pisemka z prośbą o udostępnienie lokali w celu pomiaru. 2. Pomiar wszystkich lokali ma potrwać nawet miesiąc!!! 3. Dopiero po pomiarach i wybudowaniu komórek lokatorskich będą podpisywane akty notarialne ("początek kwietnia" - słowa Pana Świderskiego). 4. Co do podpisywania aktów notarialnych to Anłuk ma proponować jakiś "swoich" notariuszy ale też będzie możliwość wybrania "swojego" notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 09.03.10, 09:19 Dzięki Ra-so. A orientujesz się moze kiedy mają ukończyć te nasze komórki? Odpowiedz Link Zgłoś
ra-so Re: Akty Notarialne 09.03.10, 09:47 Niestety ale nie wiem kiedy skończą budować komórki lokatorskie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 09.03.10, 10:18 Niestety to prawda, przepisy sie zmienily w 2010 roku i teraz do podpisania aktow notarialnych potrzebne jest aktualne zaswiadczenie geodety o wielkosci mieszkania a nie tylko dane na podstawie planow budynku tak jak bylo przed 2010 r. I notariusz w akcie musi podac na podstawie wyliczen geodety wilkosc lokalu wielkosc czesci wspolnych calej inwestycji i bog raczy wiedziec co jeszcze to oczywiscie spowoduje przesuniecie terminow bo zapewne nie wszystkim bedzie pasowal termin pomiarow lokali albo nawet ni uzyczy do pomiarow swojego lokalu czy zakwestionuje pomiary itp. co do notariuszy to Anluk poleca 2 swoich jednego w Warszawie i 2 w Ząbkach, jak pytalam sie o ceny to prezes Łkasz Ś powiedzial mi ze ci dwaj maja dawac jakies zniszki na akty, ale tez mozna sobie wybrac innego notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 09.03.10, 10:29 A wiadomo od kiedy geodeta ma zacząć pomiary? Jeśli będzie to robiła jedna osoba, to co tu dużo mówić, troche jej sie zejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 09.03.10, 12:32 Pan Wojtek powiedział kilka dni temu, że planują skończyć budowę komórek gdzieś na początki kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ulazmuda Re: Akty Notarialne 09.03.10, 11:30 A mi sie wydaje że ta zmiana przepisów dotycząca pomiarów przez geodetę to kolejna ściema, pytałam wielu osób które znają się na temacie i nikt nie wie o żadnej zmianie, tzn twierdzą że takie pomiary były potrzebne od dawna, że to nic nowego :((( Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 09.03.10, 11:50 Do pani ulizmudy ja konsultowalam to z mieszkancami innego osiedla anluka przy ul Orlej oni akty notarialne spisywali na przelomie 2007 i 2008 roku, nikt im nie mierzyl mieszkan w aktach maja wpisane ten sam metraz co w umowie przyzeczenia sprzedazy, do notariusza polecanego przez Anluk udawali sie tylko z dowodem osobistym bo wszystkie dokumanty osiedla posiadal juz notariusz. Wszak na zdrowy rozum gdyby Anluk wiedzial ze potrzebne sa jakies dodatkowe obmiary mogl to zrobic jeszcze przed zasiedleniem osiedla a nie obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 09.03.10, 11:52 A skąd wiadomo, że obecnie przed podpisaniem aktów trzeba wykonać takie pomiary? Odpowiedz Link Zgłoś
ulazmuda Re: Akty Notarialne 09.03.10, 12:13 Wiadomo od Pana Marcina Świderskiego i Pana Wojtka Dlatego chciałabym się upewnić, że to prawda że weszły jakieś nowe przepisy, tylko kogo o to zaufanego zapytać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 09.03.10, 12:18 Może tel. do notariusza, u którego mają być podpisywane akty w ząbkach. Nazwisko do bodajże Kroczek ale numeru do niego nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
ulazmuda Re: Akty Notarialne 09.03.10, 12:31 No właśnie notariusz nie wymaga dokumenetów od geodety, wymaga zaświadczenia o samodzielności lokali wydane przez Starostwo i kartoteka lokali, więc może Starostwo wymaga dokumentów od geodety Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 09.03.10, 14:32 Dowiadywałem się u notariusza jakie dokumenty są potrzebne, poruszyłem to w innym wątku: link jak widać, pomiar geodety nie jest wymagany. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Akty Notarialne 12.03.10, 19:38 Może pomiary są składową inwentaryzacji powykonawczej. Wprawdzie w Ustawie prawo budowlane nie doczytałem nic na ten tema (może trzeba lepiej poszukać), ale może w innych regulacjach coś jest na ten temat. Na liście kriis'a jest punkt: "- ewentualnie projekt aktu notarialnego lub zapisów do aktu notarialnego, które deweloper chce zamieścić w akcie." Trochę mnie ten punk zaniepokoił... Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 13.03.10, 16:48 Taka sama sytuacja miała miejsce w moim przypadku przy podpisywaniu umowy przedwstępnej - wydaje mi się że chodzi tutaj o wzór umowy/aktu (co w przypadku gdy została zawarta umowa przedwstępna prawie nie się od niej/niego nie różni) Odpowiedz Link Zgłoś
utr1 Re: Akty Notarialne 16.03.10, 18:11 kriis.borowski napisał: > Dowiadywałem się u notariusza jakie dokumenty są potrzebne, poruszyłem to: > link > > jak widać, pomiar geodety nie jest wymagany. Kriss - dzięki za info. Od siebie dodam, że od Anłuka dostaliśmy info - co poniekąd pokrywa się już z innymi postami w tym wątku - że jeśli ktoś nie wpuści do mieszkania, lub z innych względów itd - pomiar zostanie pobrany z umowy. I TYLE w temacie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 16.03.10, 20:19 Skoro jest tak jak pisze Utr1, to teraz pytanie za 100 punktów- po co są wogóle te pomiary? Czy do wszystkich mieszkań nie mogliby wziąść wymiarów z umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
utr1 Re: Akty Notarialne 16.03.10, 20:59 osobiście uważam, że po to - gdyż to wszystko ściema... Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 16.03.10, 22:21 No dobra, tylko w jakim celu? Przecież będą musieli te akty wkońcu z nami i tak podpisać... Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 17.03.10, 08:37 Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o "piniądze" :P Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 17.03.10, 13:32 Kriis, czy wiesz coś więcej w tym temacie, czy to tylko domysły? Mi tak na zdrowy rozum wydaje się, że wszystko idzie w jakimś tam dobrym kierunku. W końcu gdyby miało dziać się coś złego, to developer nie wykładałby kasy na dokończenie tej budowy, nie składałby odbioru do PINB, nie budowałby komórek, nie przenosiłby biura do z budki do mieszkania... Wszystkie ruchy wskazują na to, że planują rozpoczynać nową budowę, a naszą chcą definitywnie zamknąć (jak dla mnie, byłoby to akurat na plus- w sensie najpierw rozliczyć się z gotowego, dopiero potem zaczynać kolejne). Finansowo, myśle że przy sprzedaży tylu mieszkań (ok 50 od września) też powinno być teoretycznie ok, bo to przecież duży kapitał (zwłaszcza, że pieniądze raczej nie miały szans się ,, rozpłynąć'' gdyż, tak jak zresztą my, nabywcy wpłacali pieniądze na konto banku kredytującego (osiedle jest, lub JUŻ nie jest obciążone kredytem na wykończenie). Tym bardziej, że Anłuk to nie wielka firma, nie zatrudniająca setek ludzi tak jak np. dolcan, który de facto na wiosennej mieszkań prawie nie sprzedaje (cena z kosmosu). Choć podsumowując, nadal dziwią mnie niektóre ruchy Anłuka, zwłaszcza z tymi pomiarami... Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 17.03.10, 14:48 Chodziło mi o to, że będą maksymalnie opóźniać aby jak najwięcej kasy zebrać z funkcjonowania osiedla. Na poprzednim osiedlu po wybraniu zarządu i zatrudnieniu przez zarząd firmy administrującej opłaty znacznie zmalału (chyba chodziło o osiedle Legionów). Ale to jest moje zdanie. Jasne, zgodzę się że jest dalej niż bliżej, ale sorry, w moim odczuciu trwa to stanowczo za długo (ogólnie jestem optymistą ale po "współpracy" z anłukiem w stosunku do nich nie jestem nastawiony pozytywnie). Inaczej rzecz ujmując - gdybym wcześniej wiedział że to tak długo potrwa nie kupiłbym u nich mieszkania. Nie będę poruszał tematów dotyczących tego że przez to opóźnienie ponoszę dodatkowe koszty (opóźnienie odbioru - to wynajem mieszkania, brak aktu notarialnego - problemy z bankiem, dodatkowa opłata ubezpieczeniowa). Co zaś do sąsiadów zza miedzy - to faktycznie tam jest masakra. Ale chyba warto porównywać w górę niż w dół (tzn. poszukiwać wzorców do naśladowania, a nie mówić "inni mają gorzej, u nas nie jest wcale tak źle") Mnie też te ruchy z pomiarami dziwią :| Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 17.03.10, 14:54 Jasne, w tych dwóch kwestiach się zgadzamy. Primo po pierwsze, trzeba równać do góry, primo po drugie :)to stanowczo za długo trwa... Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 17.03.10, 15:15 kriis.borowski napisał: > Chodziło mi o to, że będą maksymalnie opóźniać aby jak najwięcej kasy zebrać z > funkcjonowania osiedla. Na poprzednim osiedlu po wybraniu zarządu i zatrudnieni > u przez zarząd firmy administrującej opłaty znacznie zmalału (chyba chodziło o > osiedle Legionów). Ale to jest moje zdanie. Jasne, zgodzę się że jest dalej niż > bliżej, ale sorry, w moim odczuciu trwa to stanowczo za długo (ogólnie jestem > optymistą ale po "współpracy" z anłukiem w stosunku do nich nie jestem nastawio > ny pozytywnie). Inaczej rzecz ujmując - gdybym wcześniej wiedział że to tak dłu > go potrwa nie kupiłbym u nich mieszkania. Nie będę poruszał tematów dotyczących > tego że przez to opóźnienie ponoszę dodatkowe koszty (opóźnienie odbioru - to > wynajem mieszkania, brak aktu notarialnego - problemy z bankiem, dodatkowa opła > ta ubezpieczeniowa). > Co zaś do sąsiadów zza miedzy - to faktycznie tam jest masakra. Ale chyba warto > porównywać w górę niż w dół (tzn. poszukiwać wzorców do naśladowania, a nie mó > wić "inni mają gorzej, u nas nie jest wcale tak źle") > Mnie też te ruchy z pomiarami dziwią :| Panie borowski mysle ze powod jest jakis inny niz ten podany przez pana w poscie /zysk dla anluku z funkcjonowania osiedla/ Mam informacje z 1 reki z osiedla Orla /znajomi/ w czasie gdy anliuk zarzadzal ich osiedlem w 2007/2008 roku stawka czynszu tam dochodzila do 6 zlotych z metra obecnie stawka ta wynosi 4 zlote przy wspolnocie. Niech pan teraz popatrzy na swoj rachunek za czynsz i policzy sobie ile anluk bierze za utrzymanie nieruchomosci pozycja PKWiU 68.32.11 wynosi ona dokladnie 4 zlotych z metra. Wiec jak widac stawki sa podobne, anluk moze zarabiac tylko w ten sposob ze kosztami utrzymania niesprzedanych mieszkan obciazac innych mieszkancow ale o ile mam dobre informacje to takich mieszkan zostalo raptem 6 czy 8 i ze jest tez nimi zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 17.03.10, 15:24 Mysle ze anluk na osiedlu wiosenna nie szarzuje z kosztami za utrzymanie nieruchomosci gdyz wl;asnie tocza sie sprawy sadowe z mieszkancami Orlej gdzie anluk domaga sie od mieszkancow dodatkowych oplat za zarzadzanie w oresie gdy sprawowal zarzad / mieszkancy podwazyli zasadnosci kwoty prawie 6 zlotych za metr za zarzadzanie/lub jakichs kwot / tresci pozwu nieznam wiec niewiem dokladnie czego sie domaga anluk/ Pozy otrzymali prawie wszyscy mieszkancy Orlej. Sporo spraw sie juz odbylo i sad odrzucil za kazdym razem pozew anluku jako bezzasadny / wiadomosci u mieszkancow Orlej/ Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 17.03.10, 21:17 To może sąsiadka wie co wchodzi w skład pozycji "za utrzymanie nieruchomości pozycja PKWiU 68.32.11" (ile światło w częściach wspólnych, sprzątanie, serwisy, zarządzanie, itp), bo ja bezskutecznie próbowałem otrzymać tą informację od pana Leszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 17.03.10, 22:15 kriis.borowski napisał: > To może sąsiadka wie co wchodzi w skład pozycji "za utrzymanie nieruchomości po > zycja PKWiU 68.32.11" (ile światło w częściach wspólnych, sprzątanie, serwisy, > zarządzanie, itp), bo ja bezskutecznie próbowałem otrzymać tą informację od pan > a Leszka. Niestety niewiem ile czego jest w czym a numer spisalam z mojej faktury otrzymanej z anluku, a poniewaz 4 zlote jest cena akceptowalna jak dla mnie to sie zbytnio nie martwie co wchodzi w jej skladowa. Jak bedzie to kwota wyzsza, oooooooooooo to wtedy zaczne przejawiac zainteresowanie poloczone ze zloscia narazie spie spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena84 Re: Akty Notarialne 18.03.10, 10:36 Nie wiem gdzie Pani wcześniej mieszkała, ale 4zł to bardzo dużo jak na utrzymanie nieruchomości. Mamy mała stawkę za ogrzewanie (czyli możliwe że będą dopłaty), większość czynszu zjada utrzymanie osiedla... Nawet na drogich warszawskich Bielanach jest taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 18.03.10, 10:39 arwena84 napisała: > Nie wiem gdzie Pani wcześniej mieszkała, ale 4zł to bardzo dużo jak na > utrzymanie nieruchomości. Zwłaszcza przy tym jak utrzymanie nieruchomości u nas na wiosennej wygląda... Ale o tym więcej w wątku pt. Pierdolnik... Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 18.03.10, 11:32 arwena84 napisała: > Nie wiem gdzie Pani wcześniej mieszkała, ale 4zł to bardzo dużo jak na > utrzymanie nieruchomości. Mamy mała stawkę za ogrzewanie (czyli możliwe że będą > dopłaty), większość czynszu zjada utrzymanie osiedla... Nawet na drogich > warszawskich Bielanach jest taniej... Zawsze jestem za tym by za cos placic mniej gdy jest taka mozliwosc wiec moze tak pani oraz osoby ktorych znajomi mieszkaja na osiedlach gdzie jest mniejszy czynsz niz 4 zlote z metra za utrzymanie nieruchomosci zbiora takie info poparte np wydrukiem i przawia je na spotkaniu wspolnoty po podpisaniu aktow notarialnych , ja mam znajomych na osiedlu Orla i tam placi sie 4 zlote z metra wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.b7 Re: Akty Notarialne 18.03.10, 20:23 Na osiedlu Legionów 10B - inwestycja Anłuka obecna stawka wynosi: 3,20 zł/m opłata eksploatacyjna, 0,34 zł/m wywóz śmieci, 0,50 zł/m fundusz remontowy rzeczywista stawka 1 GJ ciepła 77,00 zł Należy zauważyć że na omawianym osiedlu znajduje się raptem 36 mieszkań. W przypadku Naszego osiedla powinien zadziałać efekt skali wpływający na obniżenie kosztu jednostkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 18.03.10, 21:20 I czy administrator nie mógłby od razu takich danych na fakturze przedstawić? Zgadzam się co do drugiej części postu odnośnie efektu skali Odpowiedz Link Zgłoś
utr1 Re: Akty Notarialne 17.03.10, 15:24 kriis.borowski napisał: przez to opóźnienie ponoszę dodatkowe koszty (opóźnienie odbioru - to > wynajem mieszkania, brak aktu notarialnego - problemy z bankiem, dodatkowa opła > ta ubezpieczeniowa). Wszystkie wymienione dodatkowe koszty IMO można ująć w piśmie do Anłuka - o odszkodowanie (zgodnie z umową) - w tej chwili za samo nie oddanie prawa własności pow 90 dni - już od ponad 8 miesięcy będzie to spokojnie 2% wartości nieruchomości. Szanowni sąsiedzi - niedługo trzeba będzie się zastanowić nad pozwem zbiorowym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ego.n Re: Akty Notarialne 22.03.10, 14:20 Witam Mnie martwi inna rzecz - dostałam właśnie pismo od Dewelopera (zażądał tego pisma ode mnie Bank celem podpisania aneksu do umowy), że termin podpisania aktu notarialnego zostaje przedłużony do dnia 30 czerwca 2010 r. I boje się że to nie ostatnie wydłużenie terminu :-( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 23.03.10, 09:10 "Ja bym się nie przejmował". A tak na poważnie - przesunięć oddania inwestycji, jak również aktów notarialnych było dużo (przypominam że podpisując umowę 5 kwietnia 2007 roku inwestycja miała zostać oddana 30 sierpnia 2008) Odpowiedz Link Zgłoś
ego.n Re: Akty Notarialne 23.03.10, 10:18 Hehehe... w koncu dwa lata zwłoki w oddaniu nieruchomości nikomu różnicy nie robi :-) Ja podpisałam umowę miesiąc później i już 4 aneks do umowy kredytowej podpisuję z bankiem. I zastanawiam się kiedy Bank straci cierpliwość i powie basta :-( Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 23.03.10, 12:03 ja jstem ze strony Waszego sąsiada - firmy Dolcan, Złodziej, Kant & Oszust Sp. z o.o. tak se czytam te Wasze forum, można się czegoś czasem dowiedzieć co do terminów - ja z kolei umowę podpisywałem też w kwietniu, tyle że 2006 roku i jest już bez mała 2,5 roku po upływie terrminu z tej umowy, a nasza inwestycja nie została jeszcze nawet fizycznie zakończona, Wy czekaliscie u Anłuka na odbiór techniczny (bo z tego co się orientuję Anłuk już chyba go ma) około roku - pytanie jest ile my poczekamy u dolcana, już z czteroletniego doświadczenia z tą "firmą wiem że potrwa to conajmniej 10-razy dłużej niż u Was, natomiast akty notarialne to te słowa nawet mi przez gardło nie przechodzą .... cieszcie się tym swoim Anłukiem, choć może to marna pociecha, bo Wasz wybór mógł paść w tymże 2007 roku (jak sami piszecie) o jedną miedzę dalej i było by wtedy jak wyżej napisałem, zresztą też pewnie czytacie nasze foum i wiecie co słychać pozdrawiam p.s. a może ktoś był na tym sobotnim spotkaniu z burmistrzem w sprawie budowy dróg w Ząbkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Notarialne 24.03.10, 08:56 Pewnie każdy z nas (od Anłuka) ma świadomość, że mógł wybrać gorzej, ale mamy też świadomość, że mogliśmy wybrać lepiej, np. kiedy u nas stał budynek w surowym stanie z oknami, u mojej koleżanki budowa była jeszcze mocno "w proszku", a dziś ma akt notarialny podpisany ponad rok temu. A myślę, że trzeba równać do lepszych... Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 24.03.10, 12:36 no rzeczywiście - z tego stanu rzeczy w jakim się obecnie znajdujecie - będąc klientami Anłuka, można jeszcze sporo ująć - jak uczy moje doświadczenie z "firmą" dolcan Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 24.03.10, 12:38 natomiast aby poprawić z kolei naszą sytuację - jako klientów "firmy" dolcan, można byłoby bardzo wiele ująć z tego co macie Wy - jako klienci firmy Anłuk Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 24.03.10, 14:38 gw-15 napisał: no rzeczywiście - z tego stanu rzeczy w jakim się obecnie znajdujecie - będąc klientami Anłuka, można jeszcze sporo ująć - jak uczy moje doświadczenie z "firmą" dolcan natomiast aby poprawić z kolei naszą sytuację - jako klientów "firmy" dolcan, można byłoby bardzo wiele ująć z tego co macie Wy - jako klienci firmy Anłuk Nie za bardzo rozumiem, co ująć od czego/kogo, zagubiłem się :P Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 24.03.10, 15:14 jako że wcześniej była mowa o dodawaniu i ujmowaniu, cyt. "nic dodać, nic ująć", to napisałem tyle że z tego co ja obserwuję to można byłoby sporo ująć od tego co macie Wy - jako kilenci firmy Anłuk, żeby poprawić naszą sytuację - jako klientów "firmy" dolcan, natomiast z naszej sytuacji - jako klientów "firmy" dolcan, za cholerę nie da się znaleźć czegokolwiek co by było w stanie poprawić Waszą sytuację - jako klientów firmy Anłuk taka jest właśnie różnica między obiema wymienionymi firmami Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 24.03.10, 22:19 Nadal nie rozumiem :| Normalne jest równanie się do lepszego a nie gorszego, i do tego stwierdzenia było sformułowanie "nic dodać, nic ująć". I co by dało "ujęcie" czegokolwiek Nam aby poprawić waszą sytuację? Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 25.03.10, 07:44 jakbyś się zamienił np. ze mną miejscami, to byś zrozumiał, bo tak to ni cholery, mówi się że jak ktoś na swojej dupie kopniaka nie odczuje to nic nie poczuje Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 25.03.10, 10:52 Sorry, ale mógłbyś odpowiedzieć mi na pytanie zadane w poprzednim poście? Przypomnę: Co by dało "ujęcie" czegokolwiek Nam aby poprawić waszą sytuację? Ja rozumiem Twój ból i "zazdrość?" że osoby które kupiły mieszkania u Anłuka dostały je wcześniej niż od waszego developera. Ale przypomnę jeszcze raz - należy się równać do lepszego a nie gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 25.03.10, 14:14 jeżeli już mowa o tym że coś należy, to należy operować na pewnych średnich, będacych wypadkowymi tego co jest na górze i na dole, dopiero wtedy można stwierdzić gdzie w rzeczywistosci jesteśmy - bliżej dołu, czy bliżej góry po to się zbiera wszelkie dane statystyczne, bo inaczej nie byloby żadnego porównania Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 25.03.10, 14:55 OK, widzę że rozmowa zeszła na inne tory niż założony wątek, i podchodzi ona pod trollowanie - dlatego z mojej strony wątek zamykam. Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 25.03.10, 14:59 i dlatego też opierajac się wlasnie na takich średnich, mozna stwierdzić iz nie jest czestą (a wręcz jest rzadkoscią) oddawanie inwestycji z conajmniej 2,5 rocznym opóźnieniem - tak jak to ma miejsce w przypadku "firmy" dolcan, natomiast nie jest rzeczą niespotykaną jak trafia się opóźnienie rzędu 1 - 2 kwartałów - tak jak to miało miejsce w przypadku Anłuka, wystarczy porównać, przynajmniej jezeli chodzi o fizyczne jako - takie zakończenie prac na budowie, tak zeby można było tam mieszkać i nie przedzierać sie codziennie przez zwały gruzu czy błoto, i nie wdając się już w takie kwestie jak odbiór techniczny czy akty notarialne nie szukać porównania z najlepszymi, bo ich jest bardzo mało, wystarczy porównac z tymi którzy jako - tako trzymają ta formę, zaś "firma" dolcan nie trzyma jej w zadnej mierze Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Notarialne 25.03.10, 15:57 1-2 kwartłay??? Oddanie mojego mieszkania nastąpiło z opóźnieniem=4 kwartałom, a względem aktu notarialnego to jest 6 kwartałów i nie zanosi się na jego podpisanie w najbliższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 25.03.10, 18:20 an1974 napisała: > 1-2 kwartłay??? > Oddanie mojego mieszkania nastąpiło z opóźnieniem=4 kwartałom, a > względem aktu notarialnego to jest 6 kwartałów i nie zanosi się na > jego podpisanie w najbliższym czasie. Hmmmmmmm to czemu pani nie odebrala mieszkania na przelomie marca-maja 2009 tak jak zrobilo to gro Wieszkancow wiosennej?? widac sie pani nie spieszylo wiec moze teraz pretensje prosze kierowac do ,, Przyjaciolki,, Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 25.03.10, 20:57 Miałem się już nie wypowiadać w tej kwesti, ale... mariapolo, nie udawaj że nie wiesz czemu niektórzy nie odebrali mieszkań na przełomie marca-maja 2009. Nie wszyscy podpisali aneks (a anłuk jawnie mówił że bez aneksu mieszkania nie odda). Podejmę takie ryzyko i napiszę, że ci co go podpisali nie zrobili tego z przyjemnością (a przynajmniej ja tego nie zrobiłem z przyjemności, tylko z przymusu) bo było to jawne łamanie prawa, ale niestety w Polsce prawo jest jakie jest (tu może wypowiedzieć się kolega z inwestycji dolcana). Co do historii aneksów odsyłam do starszych wątków na forum Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 25.03.10, 21:02 kriis.borowski napisał: > Miałem się już nie wypowiadać w tej kwesti, ale... > mariapolo, nie udawaj że nie wiesz czemu niektórzy nie odebrali mieszkań na prz > ełomie marca-maja 2009. Nie wszyscy podpisali aneks (a anłuk jawnie mówił że be > z aneksu mieszkania nie odda). Podejmę takie ryzyko i napiszę, że ci co go podp > isali nie zrobili tego z przyjemnością (a przynajmniej ja tego nie zrobiłem z p > rzyjemności, tylko z przymusu) bo było to jawne łamanie prawa, ale niestety w P > olsce prawo jest jakie jest (tu może wypowiedzieć się kolega z inwestycji dolca > na). Co do historii aneksów odsyłam do starszych wątków na forum panie borowski co nie zmienia faktu ze mieszkania byly do odbioru na przelomie marzec-maj 2009, w moim przypadku /odbior w kwietniu/ opoznienie wynioslo 4 miesiace, w umowie przedwstepnej odbio mialam miec 30.09.2008 plus 90 dni opoznienia jakie zastrzegl sobie deweloper, za chiny ludowe jakos nie wychodzi mi 4 kwartaly :) opoznienia Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 26.03.10, 00:47 mariapolo 1) absolutnie się zgadzam z tym że mieszkania były do odbioru od marca 2009 i nigdy tego nie negowałem - co nie zmienia faktu, że nie wszyscy, mimo szczerych chęci je odebrali - brak podpisania aneksu = brak odbioru. Więc w przypadku sąsiadki "an1974" "za chiny ludowe" mogą wyjść 4 kwartały :) 2) czy te 90 dni zastrzeżone przez developera nie odnosiło się czasami do tzw. okoliczności niezależnych od developera? Nie wiem co było w Pani akcie/umowie ale u mnie par.10 brzmi: "Jeżeli sprzedający opóźni się z terminem realizacji inwestycji, określonym w par.2 ust.2 niniejszego aktu z uwagi na okoliczności niezależne od niego, które opóźnią lub uniemożliwią wykonanie zobowiązań wynikających z niniejszej umowy, ma prawo do przedłużenia terminu zakończenia budowy o okres czasu równy czasowi działania lub trwania niezależnych okoliczności ujawnionych w dzienniku budowy, lecz nie dłużej niż o 3 (trzy) miesiące i w takim przypadku Sprzedający nie ma obowiązku zapłacenia kary umownej na rzecz Kupującego, o której mowa w par.11 niniejszego aktu." Przypomnę - okoliczności niezależne od developera to np. wojna, klęska żywiołowa, itp. a nie: zła pogoda, problemy z podwykonawcami - polecam lekturę orzeczeń UOKIKu w tej materii. Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 09:07 Dzięki kriss:) Zdaje się, że mariapolo wie lepiej, ile było u mnie opóźnienia:) tylko niestey nie wie, że miałam w umowie termin oddania mieszkania kilka miesięcy wczesniej niż 30.09.2008 (skąd przekonanie mariapolo, że inni mieli ten sam termin, co ona???), a mieszkanie odebrałam w czerwcu 2009 po podpisaniu aneksu i 3 miesiącach usuwania usterek przez dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 25.03.10, 21:05 Nie mogłem się powstrzymać :P Nie wiem co mam powiedzieć, czego jeszcze nie powiedziałem - "współczuję ci", "jest mi ciebie żal". Ale co ma porównywanie czegokolwiek do rzeczy "średnich", a tym bardziej do rzeczy "gorszych". Czy dzieci od małego w szkołach nie są uczone tego aby być jak najlepszymi? Czy za wzory nie są przedstawiani uczniowie z najlepszymi wynikami na świadectwach (fakt - szkołę skończyłem jakiś czas temu, ale nie sądzę aby to się zmieniło)? Czy drużyny piłkarskie/siatkarskie porównywane są do "średnich" wyników? I na koniec - ABSOLUTNIE nigdy nie kwestionowałem ani nie neguję tego że dolcan jest lepszy od anłuka. Mam nadzieję że w końcu wasza inwestycja zostanie zakończona szybko i będziemy razem mogli powalczyć o budowę ulicy przy której mieszkamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 08:01 no właśnie, ja napisałem że było 1 - 2, natomiast Wy piszecie że było aż 4 kwartały opóźnienia u nas natomiast jest 10 kwartałów i ja nie liszę tego opóźnienia względem terminu podpisania aktów notarialnych czy nawet odbioru inwestycji przez nadzór budowlany, bo mówienie o terminach tego czy tamtego w przypadku "firmy" dolcan, to tak samo jak z prorokowaniem na temat daty końca świata, choć ten może nastapić zdecydowanie szybciej niż zakonczenie tej nieszczęsnej inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 26.03.10, 08:52 Co ma opóźnienie dolcana i jego problemy do forum osiedla wiosenna zbudowanego przez anłuk? Czemu nie napisać o developerze z Pcimia Dolnego? Albo Koziej Wólki? Przecież macie swoje forum, czemu tam tego Pan nie pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 09:18 żeby otworzyć Wam oczy na pewne fakty, bo jak się siedzi tylko na swoim podwórku to nie widzi się nic z poza nim, dlatego też ja chcąc wiedzieć coś więcej żeby mieć porównanie (własnie ta średnia o której pisałem wczesniej) z którego wyciągnę też dla siebie obiektywne wnioski, zaglądam też na inne podwórka, inaczej człowiek jest bardzo zawężony a co za tym idzie ograniczony Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 09:23 bo jak się śledzi tego co sie dzieje wokół to wtedy ktos inny może wmówić np. że jak jest 2,5 roku opóźnienia, to to jest jak najbardziej ok, bo wszyscy tez mają takie opóźnienia, więc to jest norma i taka średnia (jak pisałem wczesniej) dla wszystkich a tak nie jest właśnie dlatego też trzeba mieć swoje zdanie, bo inaczej to nie ma takiej ciemnoty której by inni ci nie starali się wcisnąć a poza tym Pan tez przedwczoraj dokonał wpisu na naszym forum, więc ... Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 26.03.10, 13:04 gw-15 napisał: "bo jak się śledzi tego co sie dzieje wokół to wtedy ktos inny może wmówić np. że jak jest 2,5 roku opóźnienia, to to jest jak najbardziej ok, bo wszyscy tez mają takie opóźnienia..." Wszyscy? "...więc to jest norma i taka średnia (jak pisałem wczesniej) dla wszystkich a tak nie jest właśnie dlatego też trzeba mieć swoje zdanie, bo inaczej to nie ma takiej ciemnoty której by inni ci nie starali się wcisnąć" Dokładnie - nie jest OK gdy oddają ci inwestycje niezgodnie z umową :D A tak na poważnie - czy jeżeli normą byłoby że każdy kradnie np. nie płacąc za energię (byłaby taka norma/średnia) to Pan też by kradł? Gdyby normą byłoby bicie dzieci - Pan też by bił - bo to jest norma? Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 13:34 nie, to nie byłoby normą, ale jednoczesnie nie wydaje mi się aby wystarczającym powodem do takiego biadolenia o jakim czytam na Waszym forum, było to że Anłuk oddał Wam mieszkania kwartał czy dwa po terminie, kiedy inni czekają już 10 i końca tego czekania nie widać - o to mi chodzi ja bym tak nie biadolił Odpowiedz Link Zgłoś
arwena84 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 14:20 To może tak nieco brutalniej, bo delikatne sugestie niewiele wnoszą. Mnie nie obchodzi co ma pan X czy Y. Czy mu oddali mieszkanie, czy ma akt notarialny i jak się zapatruje na to, że go ktoś OSZUKAŁ. Dla mnie ważna jest MOJA umowa, którą ze MNĄ podpisywał developer i wymagam aby była dotrzymana. Podobnie jak wymagam od ludzi, żeby wywiązywali się ze wszelkich ustaleń ze mną, zarówno tych drobnych jak przybycie na miejsce spotkania na czas, jak i tych poważnych - oddanie na czas inwestycji za którą zapłaciłam. To że są frajerzy (bo ciężko inaczej to określić), którzy rozglądają się dookoła i jak widzą, że ktoś ma gorzej, to już własny problem maleje... to nie mój biznes. Ja szanuję swój czas i pieniądze, zawsze staram się wywiązać z umowy i oczekuję tego od drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 14:30 jak nie obchodzi, to po co biadolić na forum, jak nie ma nawet za bardzo po czym ? jak mucha (za przeproszeniem) na nos nasra (a tylko z tym można porównać te wasze kłopoty z firmą Anłuk), to też zakładasz kolejny wątek na forum i spierasz sie z każdym przez cały rok że takie straszne nieszczęście cię dotknęło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 26.03.10, 14:38 Dobra, dosyć tych licytacji!! ;) Jak przystało na dobrych Sąsiadów lub przyszłych Sąsiadów zgadajcie się lepiej na jakieś piwo, czy coś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 26.03.10, 15:04 gw-15 napisał: jak nie obchodzi, to po co biadolić na forum, jak nie ma nawet za bardzo po czym ? jak mucha (za przeproszeniem) na nos nasra (a tylko z tym można porównać te wasze kłopoty z firmą Anłuk), to też zakładasz kolejny wątek na forum i spierasz sie z każdym przez cały rok że takie straszne nieszczęście cię dotknęło :-) Jak dla ciebie "nasraniem na nos" są nasze problemy z nierzetelnym developerem to po co się wtrącasz? Dla mnie (bo mieszkania nie kupiłem za gotówkę tylko na kredyt) ciągłe tłumaczenie się przed bankiem (tak, tak to ja muszę się tłumaczyć czemu nie ma jeszcze wpisu do KW, nie developer) jest bardzo uciążliwe, płacenie ubezpieczenia pomostowego/posiadanie większego oprocentowania (związanego z niepodpisaniem aktów notarialnych) jest dużym obciążeniem - jeżeli dla Ciebie nie - to proszę, spotkajmy się na piwie (które ja postawię) a Ty w rewanżu będziesz te opłaty za mnie płacił - pasuje? A teraz napiszę bardzo powoli i wyraźnie: PROSZĘ, CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM, ARWENA84, JAK I MNIE (I PODEJRZEWAM ŻE WIELU INNYCH) NIE OBCHODZI CO DOLCAN WYPRAWIA ZE SWOJĄ INWESTYCJĄ, CZY KLIENTAMI. JĄ, JAK I MNIE OBCHODZI CO ANŁUK ROBI Z NAMI (ALBO RACZEJ CZEGO NIE ROBI). Odpowiedz Link Zgłoś
0.kaska76 Re: Akty Notarialne 29.03.10, 14:46 SZCZERA NAJSZCZERSZA PRAWDA. CO PRAWDA JESTEM MIESZKAŃCEM OSIEDLA WIOSENNA ALE JAK CZYTAM CZASAMI TO FORUM TO RĘCE Z CYCKAMI OPADAJĄ MI DO SAMEJ ZIEMI.MIESZKAŃCY BIADOLĄ JAK STARE BABY NA JARMARKU.A ZAPOMINAJĄ CO NIEKTÓRZY SMIECI POSPRZĄTAC PO SOBIE.JA TEŻ MAM KREDYT W BANKU TEZ CO CHWILA ANEKS NOWY PODPISUJĘ I NIE BIADOLĘ JAK STARA PANNA.I TAK SOBIE MYSLĘ ŻE GDYBY PODPISANIE AKTÓW DO KOŃCA BYLO BY UZALEŻNINE OD ANŁUKA A NIE OD WSZYSTKIEJ PAPIEROLOGI KTÓRA MUSI ANLUK ZAŁATWIĆ TO PODPISAŁ BY Z WAMI TE AKT ŻE BY MIEĆ WAS WSZYSTKICH Z GŁOWY.PEWNIE SIĘ MYLĘ ALE CÓŻ NIE ZNAM SIĘ NA PRZEPISACH TAK DOBRZE JAK CO NIE KTÓRZY FORMUŁOWICZE. POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena84 Re: Akty Notarialne 29.03.10, 15:06 Litości. Inni developerzy oddają inwestycje na czas, akty też są na czas. A ten nasz biedak ma takie problemy, wszyscy mu kłody pod nogi rzucają... W interesie Anłuka było sprzedanie mieszkać i pobranie kasy od kupujących. Akty to oni mają mówiąc kolokwialnie w dupie, co widać na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Akty Notarialne 31.03.10, 22:03 Ojej! Nie sądziłem, że można Anłuk o gejostwo posądzać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Akty Notarialne 31.03.10, 22:07 Odnośnie oddawania inwestycji na czas oraz innych podwórek (gdzieś w poprzednich postach), znam bardzo konkretny przypadek, gdzie budowa została zakończona ponad 2 m-ce przed planowanym terminem! Spore osiedle - ponad 100 lokali. Dowód, że można zrobić na czas, a nawet przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 09.03.10, 12:32 Sorki że zapytam - Marcin Świderski? Czy to jakiś nowy wspólnik firmy Anłuk? Odpowiedz Link Zgłoś
ulazmuda Re: Akty Notarialne 09.03.10, 13:04 Marcin Świderski to starszy brat Pana Łukasza, został przedstawiony jako prezes firmy Anłuk, na piśmie nie widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 09.03.10, 14:06 No i jak tu teraz ustalić kto czego wymaga... Nie wiem, dziwnie to wszystko wygląda jednym słowem. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi_na_wiosennej Re: Akty Notarialne 09.03.10, 21:07 dowiadywalem sie u znajomego geodety, twierdzi, ze takie pomiary byly wymagane od dawna, a chyba u nas ktos o tym zapomnial :) oczywiscie taki pomiar trwa okolo miesiaca, jesli mieszkania sa nie zamieszkane, a obecnie przy zamieszkanych mieszkaniach i przy wprowadzonych zmianach w lokalach (zmiana ustawien scianek dzialowych, zabudowane szafy, zabudowane wanny, zestawy podtynkowe itp itd) oraz w garazach - nowe komorki lokatorskie - jest to praktycznie niewykonalne. Dodajac do tego mieszkancow, ktorzy nie beda czekali przez nmiesiac na geodete, to cala operacja moze potrwac minimum pół roku!!! Ciekawe kto zaplaci za tak długie przeciąganie sprawy?? Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Notarialne 16.03.10, 14:07 Przygód z firmą Anłuk ciąg dalszy... Anłuk do dziś nie złożył w PINB wniosku o pozwolenie na wybudowanie komórek lokatorskich (info z PINB), co oznacza, że są samowolą budowlaną. Na jakiej podstawie zatem notariusz wpisze je do aktów notarialnych...? Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Akty Notarialne 16.03.10, 14:18 Wybudowanie ścian działowych w istniejącym budynku nie wymaga pozwolenia na budowę, więc moim zdaniem wymóg uzyskania pozwolenia na budowę jest bezprzedmiotowy, jedynie w wypadku, gdyby zmieniała się funkcja danego pomieszczenia i wymagała np. wzmocnienia nośności stropu. A z drugiej strony wybudowanie komórek lokatorskich mogło być również już przewidziane w pierwotnym pozwoleniu na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 16.03.10, 19:46 gharde napisał: ...jedynie w wypadku, gdyby zmieniała się funkcja danego pomieszczenia... na mój rozum funkcja się zmienia, z miejsca parkingowego na komórkę, ale czy taka zmiana powinna być naniesiona i zgłoszona do PNIBu? Z drugiej strony czemu zaczęli budować te komórki dopiero po odbiorze osiedla? Jeżeli takiej przebudowy nie trzeba zgłaszać, czemu nie zaczęli budować wcześniej? Mnie cały czas informowano, że nie mogą tego robić bo zmieni się plan inwestycji. gharde napisał: ...A z drugiej strony wybudowanie komórek lokatorskich mogło być również już przewidziane w pierwotnym pozwoleniu na budowę... Nie było przewidziane. Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Notarialne 17.03.10, 09:48 Komórki nie były wybudowane od początku, bo w oryginalnym projekcie był to garaż podziemny i jako taki musiał być odebrany przez inspektora. Wg info z PINB na wybudowanie komórek powinna być zgoda z PINB, więc są one postawione bezprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Akty Notarialne 17.03.10, 13:41 Moim zdaniem to jest tak, wybudowanie ścian działowych w istniejącym budynku nie wymaga pozwolenia na budowę, natomiast wcześniej nie mogli tego zrobić, bo byłaby to zmiana projektu, na który zostało wydane pozwolenie na budowę, jako że wcześniej były tam przewidziane miejsca parkingowe. Dopiero po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie, można było wprowadzić tą zmianę, ponieważ inspektor sprawdza zgodność wybudowanego obiektu z projektem i pozwoleniem na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 17.03.10, 14:50 Nie mądrze się bo na prawie budowlanym znam się tyle co przeczytam - więc prawdopodobnie masz rację (a przynajmniej do mnie przemawia twój post). Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Akty Notarialne 16.03.10, 16:07 an1974 napisała: > Przygód z firmą Anłuk ciąg dalszy... Anłuk do dziś nie złożył w PINB > wniosku o pozwolenie na wybudowanie komórek lokatorskich (info z > PINB), co oznacza, że są samowolą budowlaną. Na jakiej podstawie > zatem notariusz wpisze je do aktów notarialnych...? Ludzie czy wam sie naprawde nudzi?????? a czy to wazne na jakich zasadach i pozwoleniach wybudowane jest to czy owo, czy ta wiedza pozwala komus lepiej spac w nocy czy uprawiac sex?????? jak ktos kupil komorke to podpisujac akty notarialne i tak sie dowie na jakich zasadach jest wlascicielem tego czy owego. Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Notarialne 16.03.10, 16:39 a czemu Pan/Pani nie jest taki wyluzowany w sprawie mieszkania...chyba miało dla Pana/Pani znaczenie, na jakiej zasadzie jest ono wybudowane i zdaje się, że wiedział Pan/Pani o tym od dawna, a nie przy podpisywaniu aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Notarialne 16.03.10, 16:50 Słuchajcie, zamiast snuć domysły i dogryzać sobie nawzajem radzę zapytać bezpośrednio u źródła na jakiej zasadzie przeniesiona zostanie na lokatorów własność komórek lokatorskich. Czy tak nie prościej? Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Notarialne 16.03.10, 19:49 Jedni mówią że ciekawość do pierwszy stopień do piekła inni, że do wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Notarialne 17.03.10, 09:50 To nie ciekawość, to troska o swój interes i przy okazji innych na tym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś