Gość: night nie wiem co na celu IP: 77.79.228.* 22.03.10, 10:52 ma ta rasistowska akcja... bo z samego faktu ze ktos jest zydem nie znaczy ze jest gorszy ... czy lepszy... i nie znaczy ze sie teskni za kims za samo pochodzenia czy rase... nie tesknie za zydami, bialorusinami, niemcami, arabami... ale moge tesknic za moimi znajomymi, przyjaciolmi ktorzy sa takiego lub innego pochodzenia... ale w takim przypadku rasa nie ma znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx "Tęsknię za Wami, Krzyżacy!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 10:52 Tatarzy i Szwedzi też Ciekawe , że jak ktoś coś na nich powie złego to wtedy nie ma gadki o anty-tatarskości czy anty-szwedyźmie. Ale niech tylko padnie słowo prawdy o koszernych to zaraz rozlega się jazgot filosemitow Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis A potem "Tęsknię za Wami, Pedały!" na przykład 22.03.10, 11:32 tys piknie, prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyParch Jagoda - najgorsza kanalia XX wieku. IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 11:07 Żaden Eichmann ani inny naziol nie był największym mordercą. Najgorszy był Jagoda. Gienrich Grigorjewicz Jagoda właściwie Herszel Jehuda. Żydowskie ubeki to były przedszkolanki. Holocaust przy robocie Jagody wygląda jak błąd statystyczny. Żydzi muszą zrozumieć że byli najgorszymi mordercami w historii. Ale GazWyb NYTimes i potężne lobby żydowskie nigdy nie pozwolą aby Jehuda zafunkcjonował w jakikolwiek sposób w świadomości społecznej. Będą lepić bałwany srolokaustowe a potem żądać pieniądze. Hucpa trwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christophe123 Zydzi, dlaczego nas nienawidzicie IP: *.w90-28.abo.wanadoo.fr 22.03.10, 11:19 Za sdam fakt ze jestesmy Polakami to juz nas nienawidza , wiec po co te prowokacje Odpowiedz Link Zgłoś
krzysieknn A ja chce haslo: "Nie chcemy tu zydow" 22.03.10, 11:22 Skoro jeden taki zydowski propagandzista chce tu zydkow, to jego wola i jego haslo. A ja mam poglad wrecz odwrotny i chce hasla "Nie chce tu zydow" Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Re: A ja chce haslo: "Nie chcemy tu zydow" 22.03.10, 15:39 krzysieknn napisał: > Skoro jeden taki zydowski propagandzista chce tu zydkow, to jego wola i jego haslo. A ja mam poglad wrecz odwrotny i chce hasla "Nie chce tu zydow"< Problem w tym, że w tamtym wypadku było to działanie artystyczne, w które wpisały się reakcje pozytywne i negatywne (także Twoja), natomiast Ty chcesz szerzyć hasła ksenofobii. Nie bardzo wiem, czy byłoby to zgodne z prawem, ale spróbuj, może ci się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowany Mam pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:24 Czy ktoś kto nie tęskni za Zydami jest antysemitą czy jeszcze nie? Odpowiedź na to pytanie jest ważna bo tak sie składa że osobiście akurat nie tęsknię ani za żadnym pojedyńczym Żydem ani za naroden żydowskim.Inną sprawą jest to czy do zachowań antysemickich można zaliczyć nie udzielenie zgody na wypisywanie na ścianie tekstów filosemickich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Odpowiem Ci: Oczywiście, że JEST ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:47 . Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis "Żydzie" to brzmi ... nieaładnie przecież... 22.03.10, 11:25 Pewnie trzeba raczej: "Tęsknię za tobą, żydowski bracie" albo "...starszy bracie w wierze". Tak by się podobało komu trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiekiera Przestanc tesknic za nami... 22.03.10, 11:27 Tak bedzie lepiej i dla nas i dla was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyściciel A kto usunie te napisy? IP: *.id4.net.pl 22.03.10, 11:27 Zapraszam Pana artystę ze szczoteczką, płynem i gorąca woda do usunięcia napisów po hepeningu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: set Re: ba! przeciechodzi o to, żeby one tam były wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:40 Jasne, właśnie o to chodzi, żeby były widoczne jak najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI UW nie podoba się hasło "Tęsknię za Tobą, Żydzie!" IP: *.uwoj.wroc.pl 22.03.10, 11:30 TO PROSTE- SŁOWO ZYD W POWSZECHNEJ MENTALNOŚCI POLAKOW OZNACZAŁO WYZWISKO. LUDZIE WRAZLIWI BOJĄ SIĘ TEGO SLOWA DO DZISIAJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: UW nie podoba się hasło "Tęsknię za Tobą, Żyd IP: *.ghnet.pl 22.03.10, 11:32 jako absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego jestem zatrwożony poziomem zaściankowości w stolicy Mazowsza:-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam UW nie podoba się hasło "Tęsknię za Tobą, Żydzie!" IP: *.acn.waw.pl 22.03.10, 11:34 jak kończy się w Agorze arsenał argumentów - zaczyna się walka na zakrzykiwanie Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg "Nie tęsknię za Tobą, Żydzie!" 22.03.10, 11:38 Tendencyjno - prowokacyjna akcja! Doszukiwanie sie antysemityzmu w razie braku akceptacji durnego pomysłu. Niech no Betlejem pojedzie do Izraela i nabazgrze na tamtejszych murach "Tesknię za toba Arabie" a ciekaw jestem jak sliczną pieczatke dostanie w paszporcie po tym jak dostanie darmowy "masaż" od odpowiednich slużb. Skoro mozna tesknic za Żydem to czemu nie za Ruskim czy Niemcem, reakcja będzie ta sama tylko kto będzie przytykał Polakom ze są anty-ruscy. Podejżewam że Betlejem sam jest Zydem wiec wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
szechternaszubienice Re: "Nie tęsknię za Tobą, Żydzie!" 05.06.12, 06:04 Nie tęsknie za tobą, Żydzie. Wtedy gdy bylem dzieckiem i nastolatkiem obserwowalem to co dzieje sie w moim kraju i z moim krajem. Nie rozumialem jeszcze wtedy mechanizmow tego co sie dzialo, demoralizujacego, negatywnego wplywu jaki, TY, Żydzie miales na moj kraj, na mentalnosc i zachowanie jego mieszkancow. Nie wiedzialem wtedy jeszcze ,ze to Ty, Zydzie,wymordowales tych najlepszych synow i corki narodu polskiego, ktorych nie zdazyli wymordowac hitlerowcy. Nie wiedzialem wtedy jeszcze , ze to ty-Zydzie, pod polskim nawiskiem prowadziles (na kazdym polu-kulturalnym,ekonomicznym ,spolecznym) polityke antypolska. Prawde mowiac nie wiedzialem nawet ,ze istniejesz wsrod nas przekonywqany od dziecka ,ze wszyscy Zydzi zostali „zagazowani’ lub zamordowani w inny sposob w czasie okupacji. Dopiero po latach zdalem,patrzac wstecz zdalem sobie sprawe z tego ,ze duza ilosc moich kolegow i kolezanek ,ktora wyraznie unikala mnie i moich kumpli to byli ci-mityczni wtedy-Zydzi. Czesc z nich nosila polskie nazwiska takie jak „Slawomir Patocki”. Dlaczego pamietam wlasnie jego, pomimo tego, ze chodzilem z nim do szkoly podstawowej ponad pol wieku temu? Pamietam jego -niezrozumiala wtedy z dzieciecego punktu widzenia- arogancje i wrogosc w stosunku do reszty kolegow. Tolerowal tylko 4-ech, ktorzy (zrozumialem to po wielu latach) byli rowniez Zydami. Po latach rowniez zdalem sobie sprawe z tego, ze nie moge, nie potrafie zyc w atmosferze jaka istniala w panstwie, ktore stworzyles dla nas Polakow a ktore nazwales w przyplywie fantacji:”Polska Rzeczpospolita Ludowa”. Po nastepnych kliku latach, majac dostep do niecenzurowanych informacji o historii mojego kraju zrozumialem jeszcze wiecej. Podobnie jak wielu Polakow przywitalem z radoscia upadek tzw komuny. To, ze byl to kolejny mit wyprodukowany przez ciebie, Zydzie, na moj, polski uzytek zrozumialem po nastepnych kilkunastu latach. Zrozumialem rowniez sporo mechanizmow propagandowych jakimi sie na codzien poslugujesz po to aby twoj, Zydzie, monopol na manipulowanie ludzkim zyciem nie zostal w jakikolwiek sposob zagrozony. Zrozumialem ,ze „holokaust”, ktorym karmiono mnie od przedszkola to nie historia a fikcja majaca na celu zabezpieczyc monopol, o ktorym pisalem poprzednio, przed jakakolwiek krytyka bo to moglo by go oslabic. Nie tesknie za toba, Zydzie, bo jestes-biorac pod uwage twoja odwieczna tradycje i mentalnosc, twoj brak tolerancji dla wszystkiego co inne, twoja przerazajaca bo ciagnaca sie przez stulecia-msciwosc , jestes wszystkim czego w moim kraju niechcialbym widziec i spotykac. Dlatego dzisiaj, 5 marca 2010 roku jestem a Australii w nie w Polsce gdzie naleze i gdzie powieniem byc. Mam 56 lat.Byc moze uda mi sie dozyc chwili, gdy Polska bedzie naprawde wolna, ze rzad bedzie skladal sie z Polakow a nie Zydow z polskimi nazwiskami, krewnych lub spadkobiercow tych samych Zydow, ktorzy ten kraj niszczyli i rabowali na rozkaz swoich wspolplemiencow, ktorzy okupowali sasiadnia i silniejsza od nas Rosje. Od momentu gdy 25 lat temu zrozumialem kim jests, Zydzie, postanowilem ze zrobie wszystko co w mojej mocy aby twoj trujacy wplyw na innych przynajmniej oslabic wierzac ,ze wyrosna w tym czasie nowe pokolenia ,wolne od twojej trucizny ,ktore beda go w stanie obalic. Pomagasz mi w tym ,Zydzie,bardzo tym ,ze nie liczysz sie z nikim i z niczym,ze twoja mordercza natura ,wtedy gdy moze dojsc do glosu tak jak to ma miejsce w Palestynie,jest najlepszym przykladem tego czego musimy sie obawiac w kontakatach z toba. Nie wierze w to, ze Polacy tesknia za toba, Zydzie. To twoja kolejna kuglarska sztuczka ,ktora ma za cel taka tesknote w nich wmowic. Zrobie co w mojej mocy aby ten kolejny „szwindel” spalil na panewce. Jerzy Ulicki-Rek 5.03.2010 Wolna Polska zaczyna sie tutaj www.polskawalczaca.com/viewtopic.php?f=2&t=7106 Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Można tęsknić np. za Tuwimem, Leśmianem ale ci 22.03.10, 11:38 po pierwsze starali się byc raczej Polakami niż Żydami no i nie opuścili kraju w pogoni za pieniędzmi. Za tymi, którzy opuścili kraju w pogoni za pieniędzmi - nie ma co tęsknić. Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Re: Można tęsknić np. za Tuwimem, Leśmianem ale c 22.03.10, 12:04 w.i.l napisał: > po pierwsze starali się byc raczej Polakami niż Żydami no i nie opuścili kraju w pogoni za pieniędzmi. Za tymi, którzy opuścili kraju w pogoni za pieniędzmi - nie ma co tęsknić.< Umiecie to robić, zawsze umieliście dzielić ludzi na słusznych i niesłusznych Włodzimierzu Iljiczu L. A co powiecie o tych, a była ich większość, którzy opuścili ten kraj przez komin? Można tęsknic czy nie? Jaka jest dyrektywa partii? Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Wydaje się, że dla ciebie każdy Żyd jest postacią 22.03.10, 12:22 świetlaną, nieważne co robił. A ja oceniam wg. konkretnych zachowań a nie przynależności rasowej, narodowej etc. Są gusta i guściki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baśka Kto to tęskni za nimi? Może niech się przedstawią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:45 To chyba ich rodziny i pociotki, bo kto inny? Za kim i za czym tu TĘSKNIĆ aż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . "Żydzie" to brzmi jak "Pedale" - nieładnie ;) IP: 217.98.20.* 22.03.10, 11:50 Oni się wstydzą, emancypują ale wstydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
optyk26 Brzydkie słowo "Żyd" - komu się nie podoba? 22.03.10, 11:59 Bo napis powiela nieprawdę, ponieważ na UW jest dość Żydów, dlatego proponują zmienić na: za wami. Domyślam się że chodzi o chłopców z falangi żeby był porządek tak jak przed wojną na wykładach oraz we władzach uczelni. To byłoby na tyle od Pana Polaka Żeby wprowadzić żądany porządek zakładam partie. Szanowni Państwo z Forum!!! Nazywam się Tomasz Bednarski i zakładam Partie Polityczną o nazwie „Normalny Polski Dom” w skrócie NPD. Potrzebuje zgłoszenia się 1000 osób popierających do zarejestrowania partii. Należy w zgłoszeniu podać Imię Nazwisko kod miejsce zamieszkania PESEL. Jeżeli osoby popierające zapiszą się do NPD to w pierwszej kolejności otrzymają pomoc pieniężną zgodnie z &.13 punkt f statutu NPD. Adres do korespondencji: E-mail: optyk26@gazeta.pl projekt statutu pod tym adresem. Z parchem się nie dyskutuje parcha się likwiduje powiedział sadownik do sadownika. Broń dla każdego Polaka. Sędziów i Prokuratorów potraktować jak WSI. Podatek dochodowy 1% dla każdego Polaka i wszystkie wydatki odliczone od podstawy opodatkowania zlikwidowana szara strefa, zapłacony VAT. Postuluje zniesienie prawnego ograniczenia prędkości jazdy na drogach. Postuluje zniesienie prawnego ograniczenia spożycia środków odurzających. Postuluje powołanie 12 obywateli do ławy przysięgłych w sądach. Postuluje likwidację IPN pod warunkiem, że spalone zostaną teczki IPN wraz z ich autorami i konfidentami tam opisanymi. Postuluje wprowadzenie zakazu handlu od wschodu słońca w sobotę do wschodu słońca w poniedziałek o 30% większe obroty w Polskich Sklepach i sprawiedliwość społeczna zrealizowana Żydzi mają wolną sobotę a Katolicy niedzielę. Wilk syty i owca cała. Wprowadzić do kodeks karnego karę śmierci. Postuluje karę śmierci za przyjęcie łapówki a nagrodę dla dającego łapówkę. Tu wpłacaj pieniądze też na geotermikę. Fundacja Lux Veritatis Bank Pocztowy S.A. o/Toruń 92 1320 1120 2585 4660 2000 0001 W dniu 02.11.2009 roku o godzinie 11.30 zostałem przesłuchany na okoliczność siania przeze mnie nienawiści rasowych co jest wierutną bzdurą. Jak z tego widać chce się zakazać wolności słowa? Uwaga przypomnienie W dzienniku telewizyjnym była wiadomość ilustrowana filmem a mianowicie. W Oświęcimiu zebrali się pensjonariusze tegoż. Stali na placu apelowym nagle przed szereg wyszła pensjonariuszka narodowość żydowskiej odwinęła rękaw pokazując wytatuowany numer i zapytała z wyrzutem tu cytat:, Za co!!! Pamiętajcie o tym parchy. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Środowisko GW i polskich Żydów jest silnie zaniepo 22.03.10, 12:09 kojone faktem, że mimo upływu 20 lat od "odzyskania wolności" diaspora żydowska w Polsce bynajmniej nie kwitnie i nie rozbudowuje się. Nie przejmuje przemysłu i banków, nie rządzi w Polsce na miarę ich oczekiwań. Stąd tego typu akcje mające na celu nagłośnienie "problemu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahah Nie jest. IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 12:56 No dobra weźmy gazety :), to już wiesz kto tam rządzi. Telewizja : Doda Elektroda, Piróg, Wojewódzki itd. Polityka: Kwaśniewski dwie kadencje itd. Prawie wszyscy szefowie MSZ. Banki : a Bielecki ? I tu mieszka tysiąc Żydów ? Tysiąc to jest w GW, TVN i sejmie. Lekko licząc. Taki kraj. Tak że Wa-wa prawie jak New York City ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyParch 1.Skład centrali Czeka w Moskwie w 1918: IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 12:12 1.Skład centrali Czeka w Moskwie w 1918: Feliks Edmundowicz Dzierżyński - przewodniczący Czeka Jakob Peters - zastępca przewodniczącego Szkłowski Kneifiss Zeistine Elena Fedorowna Razmirowicz (Trojanowska)1886-1953 Kronberg Maria Chaikina Karlson - łotewski Schaumann - łotewski Leontowicz Jakob Goldine Galperstein Kniggisen Łacis (Sundrabs) - łotewski Schillenkus Janson - łotewski Riwkine Antonow - Rosjanin Delafabre Cytkine Roskirowicz G. Swierdłow (Ginzburg) Bieneński Jakob Grigorijewicz Blumkin (Blum) 1898-1929 Aleksandrowicz - Rosjanin Jakob Model Routenberg Pines Sachs Daybol - łotewski Saissoune - Ormianin Deylkenen - Łotysz Liebert Fogel - niemiecki Zakiss - Łotysz Ogółem 35 Żydów, 2 Rosjan, 1 Ormianin, 2 Łotysze. 2. Skład centrali Czeka w Moskwie w 1919: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyParch Skład centrali Czeka w Moskwie w 1919: IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 12:13 Feliks Edmundowicz Dzierżyński - przewodniczący Czeka Jakob Peters - zastępca przewodniczącego Limbert - dyrektor więzienia Tagańskiego w Moskwie - katowni, gdzie mordowano carskich ministrów, arystokrację, generalicję, dyplomatów, artystów i pisarzy, ogólnie mówiąc rosyjską elitę Fogel Deipkin Bieneński Elena Fedorowna Razmirowicz (Trojanowska) 1886-1953 G. Swierdłow (Ginzgurg) Janson Kneifiss Pines Delawanoff Ziskin Jacob Goldine Szkłowski Routenberg Galperstein Zakiss Łotysz Kniggisen Skeltizian - Ormianin Jakob Grigorijewicz Blumkin (Blum) 1898-1929 Grunberg Latz Maria Chaikina Riwkine Boris Kamkow (Katz) Aleksandrowicz - Rosjanin Jacks Woinstein (Zwesdin) Leontowicz Gleistein Parwus (Helfand) Schillenkus Jacob Model - dowódca komanda śmierci Ogółem 32 Żydów, 1 Łotysz, 1 Ormianin, 1 Rosjanin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyParch Skład komisarzy oddziału Czeka w Piotrogrodzie IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 12:14 Skład komisarzy oddziału Czeka w Piotrogrodzie z lat 1919-1924: Iselewicz Anwelt Meichman Judit Rosmirowicz Giller Buhan Ormianin Sispper (Disperoff) Chaim Model Krasnik Kozłowski - Polak Mehrbej Pajkis Ogółem 10 Żydów, 1 Polak, 1 Ormianin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyParch NKWD IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 12:16 NKWD - rok 1936 - środek ludobójczego okresu w sowieckim komunizmie: Ludowy komisarz spraw wewnętrznych ZSRR - Gienrich Jagoda Pierwszy zastępca ludowego komisarza spraw wewnętrznych ZSRR - Jakob Saulowicz Agranow (Soronson) Zastępca ludowego komisarza spraw wewnętrznychw ZSRR - G.E. Prokofiew Kierownik działu kontrwywiadu - Mark Gay Kierownik działu gospodarczego - Samuel Mironow Kierownik działu zagranicznego - Abram Słucki Kierownik działu transportu - Abram Moisiejewicz Szanin Kierownik działu operacyjnego - Karl Beniaminowicz Pauker Kierownik działu specjalnego - Beniamin Izaakowicz Dobrodicki Kierownik działu zwalczania relgii - Isaj Lwowicz Joffe Kierownik działu kryminalno-śledczego - Leonid Josifowicz Wuhl Kierownik Głównego Urzędu Milicji Robotniczo-Chłopskiej - Lew Naumowicz Bialski Urząd ochrony zewnętrznej i wewnętrznej NKWD: Kierownik - Boris Efimowicz Mogilski Inspektor wojsk ochrony pogranicza NKWD - Semen Szirwindt 5. Mordercy Rosjan, Ukraińców, Białorusinów, Polaków, Litwinów, Łotyszy, Estończyków, Tatarów, Kozaków, Ormian, Czeczenów, Inguszów, Azerów, Gruzinów, Kazachów, Uzbeków, Tadżyków, Turkmenów, Kirgizów, Niemców Nadwołżańskich oraz członków dziesiątek innych ludów, które zamieszkiwały najbardziej zbrodnicze państwo historii: Schulmann (Gruzja), Steinberg, Deutsch (Saratow), Ewgienija Bogdanowna Bosch 1879-1929 (Pensa), Rebeka Meisel-Plastenina (Archangielsk), Braude (Moskwa), Larisa Michajłowna Rejsner 1895-1926, M.V. Rotkin - dowódcy Czeka Artemik Bagratowicz Chałatow - dowódca Czeka odpowiedzialny za zaopatrzenie państwa; organizator zbrodniczych karnych ekspedycji przeciwko chłopom i konfiskaty żywności, co doprowadziło do Wielkiego Głodu 1920-1921 Feldmann, Portugeis, Liwszitz, Szwarcman, Łacis, Rosa Schwarz (Towarzyszka "Wiera"), Harkawyj, Katowski, Frinowski, Litwinow - dowódcy Czeka na Ukrainie Jakob Agranow (Soronson) - zastępca Jagody 1934-1936, Moisiej Gorb, Lew Elbert - generałowie Czeka/GPU/NKWD Karl Danker, Izaak Salomonowicz Feffer, Szlawa Okudżawa, Józef Stanisławowicz Unszlicht, Abraham Izaakowicz Rottenberg, Aleksander Goldberg, Michaił Brener, Olga Dawidowna Bronstein 1883-1941 (siostra Trockiego), Mogilewski, Artusow, Breslau, Safarow, Kohn, Nachimson, Weinberg, Schwarz, Ehlenkrieg, Grünstein, Meisel-Kedrow, Kwaśnicki, Brodski - wysocy funkcjonariusze Czeka/GPU/NKWD Michaił Siergiejewicz Kedrow (Zederbaum) 1878-1941- kierownik od marca 1919 działu kontrwywiadu Czeka, ludobójca słowiańskich powstańców Timofiej Samsonow - szef tajnego wydziału Czeka ds. zwalczania religii - list do Dzierżyńskiego z 4 grudnia 1920: "(...) Zniszczyć religię może jedynie aparat Czeka. (...) W ostatnich czasach w swoich planach likwidacji cerkwi Czeka skupia całą uwagę na klerze. Tylko poprzez żmudną i niewdzięczną pracę z masami popów zdołamy ostatecznie wykorzenić i zlikwidować religię." Karl Lander - łotewski Żyd, jeden z głównych kierowników Czeka, dowódca terroru na Kaukazie i nad Donem Moisiej Salomonowicz Urycki - przewodniczący Czeka w Piotrogrodzie w 1918 Mark Iljicz Gay - jeden z głównych dowódców NKWD (na czele działu) podczas "Wielkiego terroru" 1934-1938, kierował masowymi mordami, aresztowaniami i wysyłką do łagrów Karl Beniaminowicz Pauker - szef wydziału operacji NKWD, zastępca Jagody 1934-1936, szef ochrony Stalina Abram Aaronowicz Słucki (zastępca Jagody 1934-1936) i Boris (Baruch) Berman (brat Matwieja, ludobójca Białorusi) - główni dowódcy działań wywiadowczo-szpiegowskich NKWD za granicą w latach 30-tych Siergiej Michajłowicz Spiegelglas i Leonid (Naum) Izaakowicz Eitingon - dowódcy działu do zadań specjalnych NKWD, jego członkiem był też Grigorij Rabinowicz Jakob Michajłowicz (Jankiel Chaimowicz) Jurowski 1878-1938 - komendant "domu specjalnego przeznaczenia", Chaim (Szaja) Izaakowicz Gołoszczekin 1874-1941, Lew Semenowicz Sosnowski, Petr Łazarewicz Wojkow (Pinkus Wainer) 1888-1927, Petr Zaharowicz Jermakow, Grigorij Iwanowicz Safarow (Woldin), Fedor Fedorowicz Siromołotow - zabójcy na polecenie Swierdłowa rodziny carskiej w Jekaterynburgu Zahar Iljicz Wołowicz, Moisiej Bogusławski, Jakob Weinshtok, Mark Gay, Matwiej Gerzon, Moisiej Gorb, Ilja Grach, Jakob Deich, Grigorij Rapoport, Abram Ratner, Abram Słucki (zastępca Jagody 1934-1936), Dawid Sokoliński, Salomon Stoibelman, Meer Trilisser, Samuel Firin, Władimir Cesarski, Leonid Chertok, Izaak Szapiro, Grigorij Jakubowski - dyrektorzy NKWD Generałowie Arkady Gercowski, Beniamin Gulst, Ilja Iljuszin-Edleman, Matwiej Potasznik, Salomon Milsztein (dyrektor transportu NKWD zajmujący się deportacjami, m.in. Czeczenów i Inguszów), Lew Nowobracki, Leonid Fedorowicz Raichman, Leonid Naum Eitingon - najbliżsi współpracownicy dowódcy NKWD Ławrientija Berii Pułkownicy Boris Rodos, Lew Aaronowicz Szwarcman, Izajasz Babicz, Josif Babicz, Josif Lorkisz, Mark Szpekter , Szneidman - najwyżsi oficerowie śledczy NKWD Rozalia Samojłowna Zemliaczka (Załkind) 1876-1947, Feldman i Bela Kun (Kohen) - dowódcy terroru Czeka na południu Ukrainy (Krym), którego ofiarą padło od 60 do 70 tysięcy ludzi Lew Romanowicz Szejnin - sędzia śledczy w procesach moskiewskich Aleksander Orłow (Lew Łazarewicz Feldbin) - krewny Z. Kancelsona, dowódca misji NKWD w Hiszpanii podczas wojny domowej, organizator ludobójstwa ludności cywilnej i duchowieństwa; potem nauczyciel prawa na uniwersytecie w Michigan (!!!) Mendel Chatajewicz - dowódca NKWD w obwodzie Kubania Wsiewołod Apollonowicz Balicki (1892-1937) - ludowy komisarz spraw wewnętrznych Ukraińskiej SRR, Zinowij B. Kancelson - zastępca Balickiego - zastępcy Jagody 1934-1936; wraz z Dawidem Sokolińskim szefowie NKWD na Ukrainie Chaim Apeter - kierownik więziennictwa NKWD w latach 30-tych, kierownik zarządu miejscami zsyłek w latach 20-tych Kogenmann - kapitan wojsk bezpieczeństwa NKWD, zastępca szefa zarządu operacyjnego Gułagu Naftalij Aaronowicz Frenkel - twórca Gułagu Matwiej Dawidowicz Berman - kierownik Gułagu w latach 30-tych, podległy komisarzowi spraw wewnętrznych Łazar Josifowicz Kogan - naczelny funkcjonariusz Gułagu, naczelnik budowy Kanału Białomorskiego w latach 30-tych, zastępca M. Bermana, zarządca obozów w okręgu karelskim Semen Grigoriewicz Firin 1898-1937 - naczelny funkcjonariusz Gułagu, zastępca kierownika Gułagu M. Bermana w latach 30-tych, kierownik łagru Finkelstein - naczelny funkcjonariusz Gułagu, zarządca obozów w północnej części ZSRR w latach 30-tych L.B. Solin - naczelny funkcjonariusz Gułagu, zarządca obozów i obszarów dla deportowanych w Kazachstanie w latach 30-tych Serpuchowski - naczelny funkcjonariusz Gułagu, kierownik obozu na Wyspach Sołowieckich w latach 30-tych Matwiej Pogrebiński - naczelny funkcjonariusz Gułagu, zarządca obozów i obszarów zesłania na Uralu (obwód swierdłowski) w latach 30-tych Mendel Kerman, Nachimson, Firsh, Abramson, Bikson (Sibłag), Jakob Moisiejewicz Moroz (łagry nad Peczorą) - funkcjonariusze Gułagu Sabo - zarządca obozów w obwodzie zachodniosyberyjskim Volin - zarządca obozów w Kazachstanie Mezner - kierownik więzienia izolacyjnego na Uralu Jakob Dawidowicz Rappaport - naczelny funkcjonariusz Gułagu, kierownik łagru w latach 30-tych, zastępca Ł. Kogana, szef działu gospodarczego Gułagu Lew Inzhir - główny księgowy i administrator Gułagu w latach 30-tych Łazar Berenson - szef działu finansowego NKWD, zarządca finansowy Gułagu w latach 30-tych Siergiej Zhuk - szef wydziału technicznego Gułagu w latach 30-tych Aaron Aleksandrowicz Soltz, Samuel Leonidowicz Kogan, Samuel Jakubowicz Firin - kierownicy łagrów Ginsburg (lekarz); Dorfmann, Kagner, Angert (sekcja finansowa) - funkcjonariusze Gułagu Abraham Izaakowicz Rottenberg - dyrektor więzienia izolacyjnego i jeden z przywódców działalności bezbożniczej Andriej Zakowski - szef NKWD w obwodzie leningradzkim w okresie "Wielkiego terroru" Błat - szef NKWD w obwodzie zachodnim Ritkowski - szef NKWD w k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: NKWD IP: *.ksknet.pl 22.03.10, 13:35 masz pretensje do Feliksa Edmundowicza ze dobieral sobie wlasciwych ludzi do wlasciwej roboty???kogo mial tam zatrudnic?prawoslawnych popow???dziewczynki z pensji dla panien-szlachcianek??? Odpowiedz Link Zgłoś
mirawayne Re: NKWD 03.04.10, 08:50 antyparch tyle nazwisk od eksperta od żydów???? i to wszystko żeby nie wykryć co twoja rodzina i ty brali udzal w tym samym dziele, może byś zaglądną w twoje drzewko rodzinne? jestem pewna ze i tam parchów nie brakuje mimo ze się kryjesz. Skąd wiem? skąd ty wiesz??? z tego samego centru wiadomości;))))Jest takie przysłowie: ZANIM ZACZNIESZ SZUKAĆ G....O NA CUDZYM PODWÓRKU POZBIERAJ NAJPIERW NA SWOIM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyParch bardzo ciekawe IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 12:22 “Podczas rewolucji komunistycznej, wielu Żydów sprzedało swą duszę diabłu i po wieczność mają krew na swych rękach.” – stwierdza żydowski publicysta Sever Plocker w portalu Ynet.com, należącym do największego izraelskiego koncernu medialnego Yedioth Group. Przypominając nadchodzącą w tym roku 90. rocznicę Rewolucji Październikowej i czerwonego terroru czekistów, Plocker trzeźwo ostrzega, że “nie możemy zapomnieć o niektórych największych mordercach dzisiejszych czasów, tych którzy byli Żydami”. Ubolewając nad brakiem rozliczenia z komunistyczną przeszłością, autor wskazuje na braki w edukacji młodzieży. Plocker pisze: “Izraelscy uczniowe kończą szkoły średnie nawet nie słysząc o takich nazwiskach jak Gienrich Jagoda, największym żydowskim mordercy XX wieku, założycielu i szefie NKWD. Jagoda [prawdziwe nazwisko Herszel Jehuda - przypisek BIBUŁA] starannie wypełniał wszystkie stalinowskie rozkazy kolektywizacji i odpowiedzialny jest za śmierć co najmniej 10 milionów ludzi. Jego żydowscy podwładni utworzyli i kierowali systemem obozów – Gułagiem. Po tym jak stracił zaufanie u Stalina, został stracony i zastąpiony w 1936 roku przez Jeżowa. [...] Jeżow co prawda nie był Żydem, ale był “chroniony” przez swoją żydowską żonę.” Autor zadziwiająco szczerze przytacza znane skądinąd statystyki pisząc, że: “W 1934 roku 38.5 procent sprawujących najwyższe pozycje w sowieckim aparacie bezpieczeństwa, mieli pochodzenie żydowskie. Ale i oni byli sukcesywnie eliminowani podczas kolejnych czystek. [...] Okazuje się, że i Żydzi byli zauroczeni mesjanistyczą ideologią i stawali się wielkimi mordercami, jednymi z największych znanych współczesnej historii.” Autor wskazuje jednak na fakt krycia pochodzenia: “Żydzi aktywni w komunistycznym aparacie terroru, czy to w Związku Sowieckim czy na świecie, nie czynili tego oczywiście jako “Żydzi”, lecz jako staliniści, komuniści, czy też “sowieccy ludzie”. Z tego też powodu łatwiej jest nam zignorować ten fakt, albo po prostu “udawać głupiego” i nic nie dostrzegać. Co bowiem mamy z nimi wspólnego?” – pyta się żydowskich czytelników Plocker. Ale od razu ostrzega odpowiadając: “Nie zapomnijmy jednak o nich. Moja opinia jest bowiem odmienna: Uważam, że nie do zaakceptowania jest uznawanie za członka społeczności żydowskiej kogoś kto czyni coś wielkiego, dobrego, a nie uznawanie ludzi, którzy czynią rzeczy podłe. Nawet jeśli jednak zaprzeczymy temu, to nie możemy uniknąć żydowskości jakiegoś “naszego kata”, tego który przez dekady służył Czerwonemu Terrorowi. A jeśli zaprzeczymy, to i tak inni przypomną nam o jego pochodzeniu. Może wymienię jeszcze jednego: Leonida Reichmana, szefa specjalnej komórki śledczej NKWD, który był szczególnie okrutnym sadystą.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyParch bardzo ciekawe cz2 IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.10, 12:23 W unikalnym jak na media głównego nurtu tekście, zatytułowanym odpowiednio “Żydzi Stalina”, autor przypomina o roli jaką odegrali żydowscy aktywiści w tworzeniu komunistycznego terroru. Warto byłoby dodać, że w całej historii Żydzi odegrali o wiele większą rolę niż wolno głośno o tym mówić, organizując albo przyłączając się do różnego rodzaju rewolt i rewolucji i z zadziwiającą precyzją lokując się zawsze po stronie burzycieli ładu społecznego i aktywnych wrogów Kościoła. Wspieranie rewolty Lutra, udział w Rewolucji Francuskiej, ideowe przygotowanie krwawych systemów socjalistycznych, a później skuteczne budowanie wymyślonego przez nich “raju na ziemi”, szerzenie ateizmu – we wszystkich tych procesach historycznych, Żydzi stanowili zawsze nadreprezentacyjną większość. Dobrze, że ze strony żydowskich publicystów zaczynają padać uczciwe podsumowania działalności swoich przodków i dzisiejszych krewnych. Niestety, na potwierdzenie słów autora przypominającego o ubogiej a może i żadnej edukacji w tych kwestiach, warto przytoczyć najczęściej pełne oburzenia internetowe wypowiedzi czytelników, które posypały się w ogromnej ilości: “Ynet poszedł za daleko!”, “Pierwsze ofiary Stalina to byli Żydzi!”, “Plocker to chory człowiek!”, “Nie będziemy już umieszczali ogłoszeń w Ynet!”, “Co za głupi i bezcelowy artykuł!”, “Najgłupsza rzecz jaką kiedykolwiek czytałem!”, “To jest niesmaczny, bezzasadny atak na Żydów!”, “Dodawaj jeszcze więcej do antysemityzmu, jakby nie było go wystarczająco”, “On przypomina mi Hitlera!”, “Z przyjaciółmi takimi jak Plocker, kto potrzebuje wrogów?”, “Plocker nie ma pojęcia o czym mówi”, “Takie samobiczowanie się jest chore!”, “Co za idiota!”. Zdarzały się jednak i wypowiedzi budzące otuchę: “Odważny artykuł”, “Brawo, Ynet!”, “Coo? Nigdy o tym nie wiedziałem! Czy to jest prawda?”, “Żydzi są tacy sami jak inni”, “Tak, oni się urodzili Żydami…”, “Oto dlaczego lewicowe rządy są niebezpieczne”, “Niektórzy Żydzi służyli Stalinowi, inni walczyli z nim odważnie”, “Dobrze powiedziane!”, “W końcu – droga do pokoju!” Te wypowiedzi, w większości pełne nieznajomości faktów historycznych i wrogości do jego ujawniania, napawają trwogą i pokazują jak długo – bo już niemal całe stulecie – trwa zakłamywanie wydarzeń tamtych czasów. Publikację należy uznać za ważne wydarzenie i, jak to ujął jeden z czytelników, z nadzieją podkreślić, że jest to: “Odważny artykuł przełamujący ciszę” i że “Prawda nie jest antysemityzmem”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra j Brzydkie słowo "Żyd" - komu się nie podoba? IP: *.147.171.235.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.03.10, 12:44 jestem studentką UW. kiedy zaczynałam studia tuż po maturze - kilka ładnych lat temu- byłam dumna jak paw, przekraczając bramę UW. potem nastąpiła przerwa w studiowaniu z różnych względów osobistych. Od trzech lat znów jestem studentką UW ale bramy wspomnianej nie przekraczam już tak dumnie- z wielu powodów. sytuacja z odpowiedzią Kanclerza UW jest kolejną która powoduje,że coraz rzadziej szczycę się tym,że studiuję na UW. po prostu - nie ma czym. Odpowiedz Link Zgłoś
ks.janusz15 aleksandra j - czyli kompleks prowincji 22.03.10, 12:58 Jakie ma znaczenie na jakich studiach studiujesz ? Zadaj sobie raczej pytanie co będziesz po nich robiła ? Uniwersytet Warszawski czy jakikolwiek inny robi wrażenie tylko na przybyszach z dalekiej prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś