Dodaj do ulubionych

Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autonomię?

01.03.04, 19:23
Czy w projekcie podziału administracyjnego kraju Józefa Oleksego przewidziano
miejsce dla regionów o historycznych granicach?
Czy Śląsk może odzyskać autonomię? Co wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: warszawiak Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 21:48
      Dlaczego tylko śląsk ma mieć autonomię . Warszawa też chce!
      • Gość: edi z powisla Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 21:54
        Sląs to banda świrów,dac im brony,noże sztachety to się sami
        pozabijaja .Wreszcie byłby spokój z chamami.
        • Gość: xxxxx Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.04, 00:41
          cham to cie zrobił
    • Gość: Automobilista Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono IP: 62.233.175.* 03.03.04, 09:13
      Ja bym przede wszystkim chciał autonomii finansowej dla Warszawy. Obecnie
      musimy oddac do centralnej kasy 472 mln zł w ramach socjalistycznej
      urawniłowki. Za te pieniądze można by zbudować m.in. 6 stacji metra.

Autonomia dla Warszawy!!!
      • Gość: Klausek Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 16:51
        tylko w tym momencie trzeba by przekształcić wszystkie firmy typu np TP SA,
        które zyski wypracowują w całej Polsce, a podatki od nich płacą w Warszawie, bo
        tam są zarejestrowane.
        I również urzędnicy Państwowi wszelkiej maści których w Wawie jest ogromna
        liczba i którzy płacą podatki w Wawie z pieniędzy całej Polski trzeba by jakoś
        przetransformować.

Bo przecież nie moze być tak, że Wawa będzie czerpała profity wynikające z
        potencjału całej Polski, a dawać z tych zysków nie będzie nic.

• btb A weźcie sobie TPSA! 03.03.04, 18:59
          A kto wam zabrania starać się, żeby Tepsa przeniosła swoją siedzibę do Katowic
          albo chociaż (he! he!) do Sosnowca?
          • Gość: Olo btb jesteś głupszy niż ustawa przewiduje !!!!n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 21:24
      • Gość: krm pocałuj się dupe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 21:21
        Obecnie
        > musimy oddac do centralnej kasy 472 mln zł w ramach socjalistycznej
        > urawniłowki. Za te pieniądze można by zbudować m.in. 6 stacji metra.

I dostajecie 500 mln zł na metro i kolejne 500 mln na drogi dojazdowe do
        lotniska, skąd? czy nie z kasy państwa?
        A bierzcie sobie autonomię ale wcześniej przenieście instytucje państwowe np.
        do Łodzi, ciekawe gdzie zacznąwtedy płynąć wszystkie pieniądze, szybko byś
        zaczął płakać, że Łódź ma za dużo pieniędzy
    • j_karolak Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono 03.03.04, 10:35
      Ja bym dał im autonomię. Sporo byśmy na tym zarobili.
      • niech Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono 03.03.04, 17:00
        Ja bym dal im pigulki. Chociaz pewnie jest juz za pozno.
        • j_karolak Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono 04.03.04, 09:14
          Pigułki wolę brać sam. Natomiast autonomia Śląska nie jest mi do niczego
          ptrzebna.
    • Gość: Mimi Na Sląsk na saksy! IP: *.chello.pl 04.03.04, 11:44
      Pozwólmy na autonomię Sląska!. Slązakom niedobrze robi się na myśl o
      mieszkańcach Sosnowca czy Dąbrowy, nie mówiąc o mieszkańcach Warszawy. Niech
      administrują samodzielnie tymi wszystkimi cud-kopalniami i cud-hutami, które w
      ich mniemaniu utrzymują resztę Polski.Sląski cud gospodarczy można obejrzeć
      gołym okiem np. w Bytomiu-Bobrku, ale i w centrum Chorzowa i innych miastach
      Górnego Sląska. Nędza śląska spowodowana jest celowym działaniem tych okropnych
      Goroli!!!!!
      Ale jak Slązacy zaczną rządzić się sami, to będzie Eldorado.
      Jeszcze będziemy z Warszawy do Knurowa na saksy jeździć (o ile nas wpuszczą...)!
      • bytkowiak Re: Na Sląsk na saksy! 04.03.04, 12:32
        cytat Ola z innego wątku:

" krew mnie zalew jak słyszę o połączeniu Małopolski z Górnym Śląskiem, które
        mają tworzyć Euroregion w UE. Kto to wogóle wymyślił????
        Śląsk to Śląsk, a nie Małopolska. Jak ma się dogadać Gorol z Hanysem, skoro od
        zawsze istnieje bardzo duży konflikt między nimi, który utrwalił się jeszcze w
        PRL-u, kiedy to aby wyplewić Śląskość, władze posyłały na Śląsk Goroli na
        kierownicze stanowiska (to nie jest demagogia, tylko fakt). Naprawde Ślązacy
        byli dyskryminowani na swojej ziemi. A zaczęło się od odsunięcia śląskiego
        wojewody Korfantego (który w końcu skończył w więzieniu i został otruty)i
        powołania przez Piłsudskiego na wojewodę krakusa Grażyńskiego, który z całą
        stanowczością wyplewiał Śląskość na tych ziemiach. Na Śląsku zawsze współżyli
        polscy Ślazacy, niemieccy Ślazacy i inni i każdy miał jednakowe prawo do swojej
        świadomości narodowej i choć czuje się Ślązakiem Polakiem, to trochę mi wstyd,
        że to właśnie Polacy wprowadzili na te ziemie nacjonalizm i dyskryminację (np.
        likwidowali szkoły innych narodowości).
        Jeśli zapytacie każdego kto żył na Śląsku, o to kto w przytłaczającej
        większości piastował kierownicze stanowiska (zakładów i urzędów) na tych
        ziemiach to dostaniecie odpowiedź, że z pewnością nie Ślązacy.
        I to nie wynikało z braku kompetencji Ślązaków, tylko z niechęci władz do
        Ślazaków i poplecznictwa i chęci trzymania za mordę.
        Na Ślasku było czymś powszechnym, że dyrektor, kierownik itp. to nie Ślązak.
        Tak więc dużo prawdy jest w tym że władze polskie chciały osłabić Ślask, po to
        aby w pełni go kontrolować, bo początkiem musiały o to walczyć.

Nawet dzisiaj, choć to już nie ma takiego znaczenia wojewoda śląski i marszałek
        województwa śląskiego, czyli dwa najważniejsze stanowiska w województwie
        piastują nie Ślązacy, a Zagłębiacy, czyli wszystko po staremu, bo tak zawsze
        było. Zagłębie jest pro SLD-owskie, w przeciwieństwie do Śląska i z tego powodu
        dalej Śląskiem nie rządzą Ślązacy, bo nie są po lini z rządzącymi.

To tak w skrócie dlaczego Ślazacy mogą nie przepadać za Polskimi rządami i
        wcale nie czują się uprzywilejowani, a wręcz przeciwnie..."

a powiedz mi jak to jest że kopalnie węgla kamiennego w czechach są rentowne i
        zarabiają i jak to jest że Czesi chcą kupować przygraniczne kopalnie w Polsce
        bo widzą w tym interes i jak to jest że prywatna kopalnia (chyba gdzieś na
        Śląsku Cieszyńskim) jest rentowna i na jednego pracownika przypada tam około 2
        razy więcej wydobytego węgla (nie uwzględniając spółek które powstały z
        kopalnianego majątku i defacto są zależne tylko od kopalni????????

jestem przekonany że w większości przypadków nie chodzi o rentowność wydobycia
        węgla, tylko o struktury zarządzania tytmi spółkami, które sa tak przerośnięte
        i tak wykorzystywane i tak wpływowe, że jedyne wyjście jakie rząd widzi to
        zamknąć je.

• niech Tak, to spisek... 04.03.04, 12:37
          To jest spisek przeciwko Slonzokom. Ale jedno jest pocieszajace. Wiemy
          przynajmniej kto spiskuje - to na pewno sa Slonzocy.
          • bytkowiak ???????????????? 04.03.04, 12:47
            a możesz choć raz coś skomentować, nie udając ignoranta i wielkiego
            intelektualisty????

np to:

"a powiedz mi jak to jest że kopalnie węgla kamiennego w czechach są rentowne i
            zarabiają i jak to jest że Czesi chcą kupować przygraniczne kopalnie w Polsce
            bo widzą w tym interes i jak to jest że prywatna kopalnia (chyba gdzieś na
            Śląsku Cieszyńskim) jest rentowna i na jednego pracownika przypada tam około 2
            razy więcej wydobytego węgla (nie uwzględniając spółek które powstały z
            kopalnianego majątku i defacto są zależne tylko od kopalni)????????"

• niech Re: ???????????????? 04.03.04, 12:53
              Nooo, to znaczy ze kopalnie uzaleznily od siebie defacto i te defacto teraz nie
              sa samodzielne, ale musza robic to co im te kopalnie nakazuja, one by chcialy
              do Czech, tam piwo jest tansze, a musza nasza wodke zlopac, i to bardzo
              niedobrze jest.
              Solidarni z defacto!
              • bytkowiak widzę, że myślenie nie jest Twoją silną stroną!n/t 04.03.04, 13:00
                • niech Re: widzę, że myślenie nie jest Twoją silną stron 04.03.04, 13:02
                  Byloby absurdalne udawac ze sie potrafi myslec jesli w okolicy pojawiasz sie
                  ty. Twoje hiperintelektualne dywagacje o jakis Slonzkach powalaja na nogi
                  tytanow intelektu - to co mowic o takim bezmozgu jak ja?
                  • Gość: Olo Re: widzę, że myślenie nie jest Twoją silną stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 13:40
                    to może wyjaśnisz logicznie jak to się dzieje, ze jedni chcą zamykać kopalnie i
                    pokazują raporty wg których jest za dużo węgla na rynku, a inni chcą wydobywają
                    węgiel i chcą zwiększać wydobycie (również w Polsce).

To jakieś anomalie!!!! ktoś tu kręci!!!!
                    • niech To spisek! 04.03.04, 13:58
                      Wydaje mi sie ze moje wytlumaczenie jest logiczne.
                      PS. Proponuje przeniesc ten watek na forum Logika.
                      • Gość: Olo Re: To spisek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 14:09
                        jeśli uważasz ludzi w tym wątku za głupszych od siebie, to proponuje Ci abys
                        juz nie zabierał tu głosu.

Zwyczajnie, następnym razem jak zobaczysz nowe posty w tym wątku...udaj, że ich
                        nie widzisz!!!

OK ?????
                        • niech Re: To spisek! 04.03.04, 14:13
                          Oni nie sa glupsi. Po prostu omamiono ich, oszukano, nasypano piasku w oczy!
                          Ale i ich dzien nadejdzie! Oni tez poznaja prawde! Ty tez! Cala prawde - nie
                          tylko o kopalniach - takze o fabrykach gumek myszek i miniaturowych krzywych
                          wiez w Pizzie!
                          • Gość: Olo jesteś ograniczonym gosciem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 14:53
                            nie znasz histori i Śląska to się nie wypowiadaj!!!!
                            • niech Re: jesteś ograniczonym gosciem!!! 04.03.04, 14:55
                              Historie Slonzka mam w malym palcu! To spiskowa historia! Ale juz wkrotce
                              nadejdzie czas slonzkiej glasnosti - i prawda ujrzy swiatlo dzienne!
    • gregry Re: Nowy podział kraju pozwoli Śląskowi na autono 06.03.04, 20:38
      ja proponuję taki podział:
      gregry.w.interia.pl

kontra (Oleksego) czyli ten:
      poznan.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/41/40_344427_1_d_8776.jpg

(przenoszenie stolicy na życzenie Warszawiaków :) [zawsze krzyczeliście aby ją
      od Was zabrać i dać Wam spokój, ze strajkami itd...]) ;)
      (ale to kwestia dyskusyjna - jak zmienicie zdanie to może zostać w Warszawie
      [mnie wsio rawno])
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka