Gość: Marcin IP: *.acn.waw.pl 09.05.10, 16:32 Znicze płoną także w innych miejscach, m.in. przy pomniku żołnierzy radzieckich na pl. Wileńskim. Też zapaliłem tam znicz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hans A co z dzielnymi żołnierzami Wehrmachtu? IP: 94.254.186.* 09.05.10, 17:36 Dzielni żołnierze niemieccy to też byli przecież młodzi chłopcy, wykonujący tylko rozkazy. Nie rozumieli wielkiej polityki, po prostu służyli swojemu krajowi. Dlaczego ich groby zostały pominięte? Jak to wygląda na tle pojednania polsko-niemieckiego? Czy Gazeta W. ma jakieś antyniemieckie fobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: A co z dzielnymi żołnierzami Wehrmachtu? IP: *.smrw.lodz.pl 09.05.10, 18:01 ma Auschwitz w pamieci i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
respiral Re: A co z dzielnymi żołnierzami Wehrmachtu? 09.05.10, 18:39 A kiedy było ostatni raz na cmentarzu żołnierzy niemieckich? To nie wie, że jest umowa między Polską a Niemcami o wzajemnej trosce o miejsca pochówku? Kiedy rządził PiS - nie zerwał tej umowy. Wyraźnie nie czyta GW, bo znalazło by wiele artykułów na ten temat. Ale tak to już jest, jak się ktoś bierze za czytanie poważnych gazet po skończeniu dogłębnego studiowania "Elementarza" i poznaniu, dopiero co, literek i alfabetu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: A co z dzielnymi żołnierzami Wehrmachtu? 09.05.10, 19:37 Jest w Polsce wiele zadbanych cmentarzy żołnierzy niemieckich. Np: www.panoramio.com/photo/13508210 I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KeeKeeKee Re: A co z dzielnymi żołnierzami Wehrmachtu? IP: *.chello.pl 10.05.10, 00:50 Zapraszam. Nawet tych co nagle z okazji katastrofy pod Smoleńskiem nagle zapałali miłością do faszystów. www.radaopwim.gov.pl/ groby.radaopwim.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wert Re: A co z dzielnymi żołnierzami Wehrmachtu? IP: *.chello.pl 10.05.10, 01:21 Nie widzisz różnicy między Niemcami a Rosjanami? Czy tak tylko pierdolisz mały szwabie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wert Re: A co z dzielnymi żołnierzami Wehrmachtu? IP: *.chello.pl 10.05.10, 01:24 Wkleiło się nie w tym miejscu. To było do Hansa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyton Zapal znicz dzielnym żołnierzą niosącym wolność... IP: 80.50.4.* 09.05.10, 19:48 wam i nam :). Hehe szacunek dla zmarłych spoko ale jeżeli Polacy palą świeczki, żołnierzom radzieckim, którzy w 1939r. napadli zdradziecko na Polskę, wymordowali bezbronnych żołnierzy w katyniu :) wywieźli setki tysięcy na syberię to ja.... chyba nie jestem Polakiem. Dno i obłuda. tfuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Zapal znicz dzielnym żołnierzą niosącym wolno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 20:29 No to wypad z naszego kraju. Fruuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorr Jako ciekawostka: jest tam i grób Putina IP: 80.51.132.* 09.05.10, 22:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądry a kto to był ten ktoś? czemu pozostał anonimowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 23:14 ktoś, kto pytał o Jana Pospieszalskiego, powinien się jednak ujawnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Nie ma Pospieszalskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 00:23 A wszystkie tabliczki przeczytał? A może leży jako bezimienny? A Wajda był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonranedsa Warszawiacy zapalili w niedzielę znicze Rosjanom IP: *.chello.pl 10.05.10, 00:43 Raz nie wystarczy. I nie może to się skończyć tu i teraz. Oby tak dalej. Poniżej 1.80 m wszyscy są równi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwiecien45 Byłem, zapaliłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 01:13 Aleja Żwirki i Wigury. Tłumów nie było widać ale sporo ludzi. To duży teren. Na każdej mogile było po kilka zniczy. Masa bezimiennnych, zbiorowych grobów z jednym malutkim betonowym słupkiem z czerwoną sowiecką gwiazdą. Niczym za Stalina. Czemu nie ufundujemy tym chłopakom i dziewczynom (też są) krzyży prawosłanych czy innych religijnych symboli? Bo ten cmentarz jest nadal "ateistyczny" bez jednego nawet krzyża... Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K45 Tiomnaja nocz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 01:17 www.youtube.com/watch?v=sDGLFLKa5o4&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k45 Re: Tiomnaja nocz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 01:20 Владимир Агатов Темная ночь Темная ночь, только пули свистят по степи, Только ветер гудит в проводах, тускло звезды мерцают. В темную ночь ты, любимая, знаю, не спишь, И у детской кроватки тайком ты слезу утираешь. Как я люблю глубину твоих ласковых глаз, Как я хочу к ним прижаться сейчас губами, Темная ночь разделяет, любимая, нас, И тревожная, черная степь пролегла между нами. Верю в тебя, дорогую подругу мою, Эта вера от пули меня темной ночью хранила. Радостно мне, я спокоен в смертельном бою, Знаю, встретишь с любовью меня, что б со мной ни случилось. Смерть не страшна, с ней не раз мы встречались в степи, Вот и сейчас надо мною она кружится ... Ты меня ждешь и у детской кроватки не спишь, И поэтому, знаю, со мной ничего не случится. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życie jest piękne Anastazja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 01:22 Mariusz Lubomski Anastazja Biełaja nocz nieukojona Bielą i bólem Tiomnaja grust uspokojona Pistoletową kulą W Sankt Petersburgu w białą noc Ktoś dziwny idzie ulicą Lśnią załatyje epalety i biełyje lico Skłamała mu Pikowa Dama Od jej piękności ślepł Przegrał, co kochał, żądzę, pieniądze I zaraz sobie strzeli w łeb Anastazja Pietrowna - romans Anastazja Pietrowna Anastazja Kto ty jesteś? Europa czy Azja? Twoje biełyje ruki Twoje cziornuje głaza Tak cziornyje szto łutsze nielzia! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół wódka i małmazja Tyś liryka deliryka w sztok! Anastazja Ja was praszu Odwróć wzrok! Biełaja nocz nieukojona Bielą i bólem Tiomnaja grust uspokojona I lata dzielą W Sankt Petersburgu w białą noc Ktoś śmiał się w dorożce na moście Śmiał się czy płatał, wsio rawno Wszystko z miłości A głos to taki gruby miał I w takie uderzył forte Że jamszczik durak wydumał Ot, wiezu kakowo to czorta! Anastazja Pietrowna - romans Anastazja Pietrowna Anastazja Kto ty jesteś? Europa czy Azja? Twoje biełyje ruki Twoje cziornuje głaza Tak cziornyje szto łutsze nielzia! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół wódka i małmazja Tyś liryka deliryka w sztok! Anastazja Ja was praszu Odwróć wzrok! Biełaja nocz już zakończona Bielą i bólem Coś w dur zadrżało, a coś moll Urwanym trylem. W Sankt Petersburgu białym rankiem Dziewczyna odsuwa firankę Gdzieś na Prospektie tli się coś Sinoróżowym dymkiem Zasnął idiota nad ruletą I piękny sen miał on Eto była uże nie ljubow Eto był tołko samogon Anastazja Pietrowna - romans Anastazja Pietrowna Anastazja Kto ty jesteś? Europa czy Azja? Twoje biełyje ruki Twoje cziornuje głaza Tak cziornyje szto łutsze nielzia! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół wódka i małmazja Tyś liryka deliryka w sztok! Anastazja Ja was praszu Odwróć wzrok! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół rozpacz i fantazja Tyś liryka deliryka trans! Anastazja Ja praszu Was Ja praszu Was... Para kanczat ramans. Biełaja nocz nieukojona Bielą i bólem Tiomnaja grust uspokojona Pistoletową kulą W Sankt Petersburgu w białą noc Ktoś dziwny idzie ulicą Lśnią załatyje epalety i biełyje lico Skłamała mu Pikowa Dama Od jej piękności ślepł Przegrał, co kochał, żądzę, pieniądze I zaraz sobie strzeli w łeb Anastazja Pietrowna - romans Anastazja Pietrowna Anastazja Kto ty jesteś? Europa czy Azja? Twoje biełyje ruki Twoje cziornuje głaza Tak cziornyje szto łutsze nielzia! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół wódka i małmazja Tyś liryka deliryka w sztok! Anastazja Ja was praszu Odwróć wzrok! Biełaja nocz nieukojona Bielą i bólem Tiomnaja grust uspokojona I lata dzielą W Sankt Petersburgu w białą noc Ktoś śmiał się w dorożce na moście Śmiał się czy płatał, wsio rawno Wszystko z miłości A głos to taki gruby miał I w takie uderzył forte Że jamszczik durak wydumał Ot, wiezu kakowo to czorta! Anastazja Pietrowna - romans Anastazja Pietrowna Anastazja Kto ty jesteś? Europa czy Azja? Twoje biełyje ruki Twoje cziornuje głaza Tak cziornyje szto łutsze nielzia! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół wódka i małmazja Tyś liryka deliryka w sztok! Anastazja Ja was praszu Odwróć wzrok! Biełaja nocz już zakończona Bielą i bólem Coś w dur zadrżało, a coś moll Urwanym trylem. W Sankt Petersburgu białym rankiem Dziewczyna odsuwa firankę Gdzieś na Prospektie tli się coś Sinoróżowym dymkiem Zasnął idiota nad ruletą I piękny sen miał on Eto była uże nie ljubow Eto był tołko samogon Anastazja Pietrowna - romans Anastazja Pietrowna Anastazja Kto ty jesteś? Europa czy Azja? Twoje biełyje ruki Twoje cziornuje głaza Tak cziornyje szto łutsze nielzia! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół wódka i małmazja Tyś liryka deliryka w sztok! Anastazja Ja was praszu Odwróć wzrok! Anastazja Pietrowna Anastazja Pół na pół rozpacz i fantazja Tyś liryka deliryka trans! Anastazja Ja praszu Was Ja praszu Was... Para kanczat ramans. Odpowiedz Link Zgłoś
jakbukda Re: Byłem, zapaliłem 10.05.10, 09:43 Gość portalu: Kwiecien45 napisał(a): > Czemu nie ufundujemy tym chłopakom i dziewczynom (też są) krzyży > prawosłanych czy innych religijnych symboli? > Bo ten cmentarz jest nadal "ateistyczny" bez jednego nawet krzyża... Sam sobie odpowiedziałeś. > Straszne. Raczej słuszne, biorąc pod uwagę poległych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Byłem, zapaliłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 10:38 Pani z góry zakłada że radzieccy żołnierze byli ateistami? Nic bardziej mylnego. Oni musieli ukrywać przed nieludzką władzą swoją wiarę i religijność. Odpowiedz Link Zgłoś
jakbukda Re: Byłem, zapaliłem 10.05.10, 10:53 Sądzę, że mniejszym nietaktem będzie pozostawienie surowości wojennego cmentarza, niż przyozdobienie go krzyżami. Choćby i prawosławnymi. W ACz służyli żydzi, muzułmanie, chrzescijanie różnych wyznań i wszelkiej maści komuniści, ateiści (34 milionowa armia ma tu spore pole do statystycznych szacunków). Skłonny byłbym pozostawić go w wymowie religijnie neutralnej. BTW - jeśli już używamy uprzejmej tytualatury, to wolałbym "Pan" :) Odpowiedz Link Zgłoś