Dodaj do ulubionych

Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Impos...

19.06.10, 13:35
jedna rzecz mnie uwiera i sie z niej wyslowie- nie byloby problemu z
calonocnymi ogrodkami w Warszawie gdyby nie ich uzytkownicy ... nie wiem
dlaczego ale ludziom brakuje elementarnych zasad kultury osobistej- mozna
rozmawiac i zachowywac sie cicho, kontrolowac rzenie i nie popisywac sie
samochodami, spretem audio itd ... niestety regula sa zachowania odwrotne-
dlatego nie dziwie sie okolicznym mieszkancom /czy mieszkancom w poblizu
jakichkolwiek ogrodkow/

Obserwuj wątek
    • cheffin Re: Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Imp 19.06.10, 14:01
      Mieszkam za granica w miescie wielkosci Wroclawia zasady sa takie piatek, sobota ogrodki i knajpki do 24.00 pozostale dni 22.00 i jest to rygorystycznie przestrzegane - nie podaje sie w ogrodkach po 22.00 nic do jedzenia i picia.Lokale sa czynne bardzo czesto do 2 w nocy.Co do samochodow - ja mam parking pod budynkiem muzeum i place 47 euro miesiecznie drogo, ale to sa koszty mieszkania w duzym miescie jak sie chce miec samochod pod nosem.I tak samo jest w centrum Paryza, Warszawa pretenduje do metropoli europejskich a toalet (o czystych niesmierdzacych nie wspomne) w centrum nie uswiadczysz.W Warszawie sa tylko ceny europejskie.
      • Gość: Makaron1234 Re: Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Imp IP: 81.219.4.* 20.06.10, 07:00
        Zwsaze jestem chory jak mam przyjezdzac do Wraszawy. To jest po prostu wies.
        Przede wszytkim, pod wzgledem mentlnosci mieszkanscow, nie mowiaca juz o
        rozwiazaniach komunikacyjnych, urbanistycznych czy wszechobecnym brudzie i
        smrodzie. O wszechobecnym chamstwie juz nie wspomne.
        • sportif Re: Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Imp 20.06.10, 13:48
          a kto robi tą wieś w Warszawie? Wiadomo, że napływ, bo nas rdzennych mieszkańców
          jest tyle co nic.
        • bene_gesserit Re: Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Imp 20.06.10, 14:00
          Och tak - nie wiedziec jakim sposobem maniery mieszkancow innych
          miast sa nienaganne, a ich miasta czyste tak, ze mozna z trotuaru
          jesc. Jakby kto chcial.
        • Gość: gra Re: Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Imp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:10
          bardzo jestem ciekawa z jakiego wielkiego świata przyjeżdżasz?????
    • Gość: Jaś prof. Suchorzewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 14:49
      czy ten stary piernik mógłby przestać zajmować się Warszawą. Może niech
      zajmie się Paryżem? Szkoda że nie zapytał swoich "bogatych przyjaciół"
      ile metrów od domu mają stację metra. Bo o ile się nie mylę, w
      granicach administracyjnych Paryża rzadko jest do stacji dalej niż 500
      metrów. Ja mam do stacji metra 10 kilometrów, więc niech Pan Profesor
      mnie nie przekonuje, że mam nim jeździć do centrum.
      • Gość: le ming Re: prof. Suchorzewski IP: 85.222.87.* 20.06.10, 00:39
        Ja obstawiam, że ci "bogaci przyjaciele" są dostatecznie bogaci, żeby jeździć
        taksówkami. W takiej sytuacji też mógłbym trzymać własny samochód za miastem.
      • Gość: Makaron1234 Re: prof. Suchorzewski IP: 81.219.4.* 20.06.10, 07:02
        Wlasnie taka wsiowa mentalnosc man na mysli. Naucz sie jezykow obcych chlopcze,
        wyjedz za granice, pomieszkaj troche wsrod cywilizowanych ludzi a wtedy pojmiesz
        co profesor mial na mysli.
        • Gość: Jaś Re: prof. Suchorzewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 10:19
          No cóż takiego miał na myśli? Paryż w granicach administracyjnych ma
          powierzchnię 5 razy mniejszą od Warszawy. A metro na tej powierzchni ma
          przeszło 250 stacji (380 w sumie, ale część poza granicami
          administracyjnymi Paryża). Przy czym przebudowę Paryża rozpoczęto w XIX
          w. od ulic (Hausmann), po czym wybudowano metro (początek XX wieku) a
          na końcu ścieżki rowerowe. U nas proponuje się zacząć od ścieżek
          rowerowych i deptaków.
        • Gość: gra Re: prof. Suchorzewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:29
          a ja mam wrażenie, ze to ty nie czujesz tematu. Też mi bywalec
          wielkiego świata. Nie wszystko co sie tam dzieje można przenosić na
          inny grunt na zasadzie "kalki". Przyjrzyj się warszawskiej
          komunikacji zbiorowej. Skąd dokąd i dla kogo. Ja po pierwsze
          zlikwidowałabym parkingi "zamkniete" dla urzędników. Wszystkie
          ogólnodostepne i tak samo płatne jak dla "petentów". I wtedy by sie
          okazało, że niema żadnego lobby /bus pasy i ścieżki rowerowe/ tylko
          jest presja na parkingi podziemne. A póki są równi i równiejsi nigdy
          nie będzie sensownie...
      • Gość: gra Re: prof. Suchorzewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:40
        strasznie to przykre..Suchorzewski w temacie inżynierii ruchu i
        komunikacji był kiedyś dla mnie jak guru..Ale chyba najgorzej to sie
        oderwać od przyziemnej rzeczywistości. Ja też jestem już "wiekowa"
        ale mam nadzieję, że ani wiek ani pieniądze nie "doprowadzą" mnie do
        tego
    • tom.krakus Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Impos... 20.06.10, 01:36
      @Jadwiga Osiecka:
      > Bardzo mi się podoba projekt z I nagrodą i drzewa, zwłaszcza wtedy, kiedy będziemy chodzić na lunch i siadać na ławkach. Jak w Nowym Jorku.
      > Ale chciałam zwrócić uwagę, że nie można wyeliminować tutaj samochodów.
      > Jeśli ich nie będzie - i miejsc do parkowania - to plac zostanie pusty.
      > Wokół są głównie biura i urzędy. Będzie jak na Marszałkowskiej - sklepy splajtują.

Myli się Pani. Jest szansa że będzie pełny ludzi. Polacy również zaczną stołować się poza domem. A Plac może być pełen właśnie tych ludzi którzy na co dzień uciekają od zgiełku ulicy i ryzyka że na chodniku (do chodzenia!) zostaną obtrąbieni przez chama w SUV'ie, który usiłuje wjechać po pasach za słupki wygradzające, "bo przecież gdzieś musi parkować".

Nie zapominajmy również iż jest to ścisłe centrum miasta. Ci szczęścliwcy którzy mogą dojechać tu z użyciem środka transportu typu SKM/Metro/Tramwaj/Autobus na buspasie na prawdę nie powinni blokować 10 m2 miasta przez 8h, w cenie 3zł/h. Lepiej sprzedać te metry kawiarni w cenie 100 zł/m2/dobę - różnica wynosi około 1000% zysku dla miasta. Zyski pozostałych też są ważne - spadek emisji hałasu i spalin wpływa na zdrowie większości społeczeństwa. Ten zysk też można obliczyć w PLN. Oczywiście KM nie wybiorą drobni przedsiębiorcy, matki z piątką dzieci i czterema żłobkami od Żoliborza, przez Grochów, Bielany i Ursynów

Dlaczego nie ma sklepów na Marszałkowskiej? Zezwolono na budowę ogromnego mollu ZT, w ścisłym centrum miasta w którym nie trzeba się bać że biegnące dziecko nagle zostanie potrącone przez jadącego chodnikiem chama. W którym nigdy nie dojdzie do sytuacji że z braku miejsca na chodniku trzeba sprowadzić wózek dziecięcy na jezdnię bo jaśnie Pan ma inny wzór metra.
      W którym nie trzeba krzyczeć mówiąc do siebie z powodu setei samochodów przekraczających dozwolone 50 km/h nawet więcej niż dwukrotnie. A powyżej tej prędkości hałas genereowany przez opór toczenia staje się gigantyczby,

> Budowa parkingu podziemnego w drugim etapie to nonsens.
      Zgadzam się. Parking jest potrzebny. Budujemy 300 miejsc podziemnych likwidujemy 350 miejsc na chodniku. I restrykcyjnie egzekwujemy zakazy.
      Przecież mniej miejsc parkingowych to mniejszy ruch/zapyleni/hałas w centrum miasta. I z innej beczki - zgodnie paradoksem Downsa Thomsona, prędkość podróży od drzwi do drzwi środkami KM, ma bezpośredni wpływa na czas i komfort podróży Komunikacją INdywidualną.
      • Gość: Makaron1234 Re: Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Imp IP: 81.219.4.* 20.06.10, 07:08
        Prosze nie zapominac, ze to chamstwo i wiocha jak to pani ladnie ujela w SUV'ach
        stanwoi jadro tego miasta. A tak a'propos, zgodnie z pisownia angielska pisze
        sie "mall" a nie moll. Jak sie juz uzywa j. angielskiego to wypadaloby go uzywac
        zgodnie z zasadami pisowni i ortografii. O znajomosci jego nie wspominajac.
      • Gość: gra Re: Przebudowa Pl. Trzech Krzyży jak "Mission Imp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:20
        może to co piszesz byłoby o.k. ale w pierwszej kolejności trzeba
        rozwiazać prawidłowo Komunikację Miejską i sprawę parkingów
        podziemnych. Jak nas nie stac na prawidłowy projekt to nie robić
        nic!!!!!!!!! A twierdzenie, że im mniej parkingów tym mnieszy ruch
        jest twierdzeniem od "d.." strony.
        Tylko bogaci Francuzi mogą sobie trzymać samochody 30 km za miastem.
        Mogą sobie po dojechaniu do samochodu pojeździć nim po lesie??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka