Dodaj do ulubionych

PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.04, 20:02
To najgorszy naczelny architekt miasta jaki mógł się Warszawie przytrafić!
Brońmy naszego wspaniałego miasta przed jego porojonymi pomysłami!
Piszmy maile ze skargami na Borowskiego na stronie urzędu miasta
(www.um.warszawa.pl).
Nie dajmy zniszczyć tego, co osiągnęła nasza stolica!

POZDRAWIAM!!!
Obserwuj wątek
    • michalszymanski6 [...] 22.03.04, 21:58
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Filip Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! IP: 69.156.224.* 22.03.04, 23:27
        czy ma cos wspolnego z panem marszalkiem Borowskim..?
        • marr_elx Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! 22.03.04, 23:31
          Gość portalu: Filip napisał(a):

> czy ma cos wspolnego z panem marszalkiem Borowskim..?

Z jednego łojca som?
    • Gość: Bazyliszek Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! IP: *.acn.waw.pl 23.03.04, 00:20
      Spokojnie, myślę, że jest niegroźny. Ten układ jest stosunkowo czytelny -
      zgodnie z zasadą, że nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi Kaczyński
      wykonuje tylko pozorowane ruchy i do tego potrzebny jest architekt miejski
      Borowski. Tu wywiad tam wywiad, plany, założenia, koncepcje, a i tak wszystko
      pozostanie na cierpliwym papierze. Szkoda tylko straconego czasu.
      • Gość: JJ Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 10:45
        Tak jest - Borowski i Kaczyński out!!!
        • michalszymanski6 Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! 23.03.04, 11:26
          Po raz pierwszy modlę się, by na Placu Defilad przez najbliższe 3 lata nic nie
          powstało.
          Borowski z Kaczorem proponują bowiem budowę jakichś prowizorycznych bud
          (ciekawe kto by chciał tam mieszkać).
          Możecie to zresztą sami zobaczyć na stronie: www.um.warszawa.pl
          Żałosny projekt!

POZDRAWIAM!
          • Gość: ram Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 14:56
            > Po raz pierwszy modlę się, by na Placu Defilad przez najbliższe 3 lata nic nie
            > powstało.

:)) ja tak samo! i tez mam nadzieje, ze borowski szybko zniknie!! to poprostu
            niemozliwe zeby jeden niezrownowazony czlowiek tak kompletnie zniszczyl centrum
            naszego miasta! przeciez ten borowski ma jakas obsesje na punkcie wiezowcow.
    • michalszymanski6 OTO POGLĄDY KRETYNA! 23.03.04, 11:33
      OTO WYPOWIEDZI TEGO IDIOTY BOROWSKIEGO NA CZACIE Z NORMALNYMI MIESZKAŃCAMI
      WARSZAWY:

Temat miesiąca: O nową Warszawę
      18.11.2003 18.00-19.00

Naczelny Architekt Warszawy Michał Borowski Wytyczne dotyczące planów
      strategicznych, jak i miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, to
      decyzje polityczne, które powinny być publiczne i poprzedzone długą dyskusją.
      Ustaleń zasadniczych dla kształtu miasta nie można podejmować pochopnie, nie
      mogą one też stanowić "wolnej" twórczości architekta. Tymczasem taki charakter
      mają wszystkie opracowywane obecnie w Warszawie plany. Są one przygotowywane
      bez wytycznych politycznych - komuś się wydaje, że można coś wybudować i rysuje
      sobie plan. Kiedy samorząd nie podejmuje decyzji politycznych, wygrywa strona
      silniejsza, czyli pieniądze i inwestor, który je ma. Będę dążył do
      uszczegółowienia planów miejscowych. Biorąc pod uwagę utratę dużej części
      oryginalnej substancji mogę zrozumieć tęsknotę mieszkańców Warszawy za
      historycznymi budynkami oraz decyzję polityczną, że należy je odbudowywać.
      Zniszczona, nie tylko przez wojnę, struktura miasta to porwana tkanka, która
      powinna być stale reperowana, jak stary, ulubiony garnitur. Plac Piłsudskiego
      jest "placem narodowym". Rekonstrukcja elewacji pałacu Saskiego ma znaczenie
      symboliczne, znacznie szersze niż tylko ścieranie się myśli architektonicznej.
      Jestem zdecydowanym przeciwnikiem miasta typu amerykańskiego, gdzie na dużych
      pokrytych samochodami obszarach stoją wieżowce. Wszelkimi siłami będę się
      starał tego uniknąć. Oparcie się w jak największym stopniu na historycznej
      tkance ulic winno być też punktem wyjścia do prac nad otoczeniem Pałacu
      Kultury. Jest decyzja polityczna, aby inwestycje wokół Pałacu Kultury
      rozpoczęły się w 2005 roku. Już wkrótce będą przygotowywane prace studialne
      dotyczące koncepcji otoczenia Pałacu Kultury. Pośród wytycznych znajdzie się
      intensywność zabudowy - na pewno niższa od proponowanej przez autorów obecnego
      projektu planu. Drugą najważniejszą rzeczą w tym planie jest przestrzeń ulicy
      Marszałkowskiej i Alej Jerozolimskich, jak również obszar między tą nową
      zabudową, a Pałacem Kultury. Innymi słowy, jednym z celów wytycznych musi być
      jakość przestrzeni publicznych. Nie będę jednak proponował trawnika wokół
      Pałacu Kultury. Mam zasadnicze wątpliwości dotyczące realizacji i uchwalenia
      planu tak zwanego Portu Praskiego, gdzie przez sześć lat projektowany był "mały
      Manhattan" - to moim zdaniem największa ingerencja w krajobraz Warszawy po
      wybudowaniu Pałacu Kultury. Miasto mogłoby dochodzić do rzeki w miejscach,
      gdzie są mosty, co ma swoje naturalne i historyczne wytłumaczenie

Michał_Borowski: Witam wszystkich.
      Marcin: Na początek chciałbym powiedzieć, że to bardzo dobry pomysł, żeby
      podjąć dialog za pomocą internetu, ponieważ jako miłośnicy architektury
      warszawskiej mamy sporo pytań i sugestii :)
      DocentX: Kiedy powstanie budynek wyższy od pałacu kultury, i gdzie ewentualnie
      go Pan widzi?Michał_Borowski: do DocentX: w przyszłym roku, w Chicago. DocentX:
      Pytanie oczywiście dotyczy Warszawy :)
      Michał_Borowski: do DocentX: myślę że nigdy.
      DocentX: Dlaczego?Michał_Borowski: Uważam, że wystarczy pałac kultury. Przede
      wszystkim Naczelny Architekt Warszawy nie odpowiada za realizacje obiektów,
      więc nie mogę odpowiedzieć na pytanie, kiedy coś powstanie. Jeżeli chodzi o
      miejsce, to uważam, że Warszawa jest miastem europejskim a nie amerykańskim, i
      dlatego wieżowce nie są częścią mojej wizji Warszawy.
      WaRR: Czyli kompletnie wyklucza pan powstanie wysokościowców w Warszawie? Nawet
      w miejscach przeznaczonych na wysoką zabudowę?
      DocentX: A co z już wybudowanymi wieżowcami - mamy je zburzyć, zignorować,
      udać, że ich nie ma?
      oralB: A dlaczego jedna osoba ma decydować o wyglądzie miasta? Czy nie wie Pan,
      że większość warszawian chce wieżowców? seb: Czy uważa pan, że wieżowce i
      miasto europejskie to sprzeczność?
      oralB: A Frankfurt nad Menem też nie jest miastem europejskim?
      Marcin: Właśnie, żeby stwierdzić, że wieżowce w połączeniu z niską architekturą
      mogą tworzyć bardzo spójny, efektowny i przyjazny mieszkańcom układ
      urbanistyczny, można podać właśnie Frankfurt nad Menem, czyli jak najbardziej
      europejskie miasto, poza tym też Londyn, Rotterdam, niedługo też Madryt, Berlin.
      Marcin: Warszawa jest miastem, które już sporo lat temu obrało drogę wysokiej
      zabudowy, konkretnie wieżowców - czy nowy plan zagospodarowania placu Defilad
      nie powinien od ulicy Emilii Plater nawiązywać do tej specyfiki naszego miasta?
      Zabudowując plac Defilad w całości 30-metrowymi budynkami, zatracamy szansę
      zbudowania spójnej pierzei i schematu urbanistycznego, jaki ma np. Frankfurt
      nad Menem? Warszawa nigdy nie będzie już miastem o niskiej, spokojnej
      zabudowie, więc należałoby iść za ciosem!
      WaRR: Większość założeń placu Defilad jest nierealna ekonomicznie. Żyjemy w
      Polsce, a nie w Szwecji - tu w Warszawie development będzie dyktowany poprzez
      prawa rynkowe, a nie "widzimisię" jednego architekta czy prezydenta miasta.
      Michał_Borowski: doWaRR: żadne miasto europejskie nie powstaje według dyktatury
      rynku - po to jest demokracja, żeby wybrany samorząd decydował o sposobie
      wykorzystywania dostępnych terenów.
      WaRR: panie Borowski, żadne miasto europejskie nie traktuje inwestorów po
      macoszemu, tak jak Warszawa, gdzie plan po 10 latach jest zmieniany poprzez
      ekipę rządząca, z pogwałceniem jakiejkolwiek konwencji i etyki.
      Michał_Borowski: do WaRR: żadne miasto europejskie nie pozwala inwestorom
      gwałcić dobra publicznego tak jak Warszawa, poza tym każdy plan jest
      odzwierciedleniem woli samorządu, która może ulec zmianie. Miasto nie może
      powstawać bez udziału samorządu. Będę się upierał przy mieście, które jest
      przyjazne, w którym jednostkowa chęć zysku developera nie decyduje o kształcie
      miasta. Porównania z miastami europejskimi takimi jak Londyn czy Paryż są bez
      sensu, co do Berlina - polecam wycieczkę, a centrum Frankfurtu jest ohydne.
      WaRR: Mamy zostawić szczerbaty skyline Warszawy, zarzucić budowę w połowie
      drogi? No ale każdy ma swoją opinię co do tego, jaki jest wygląd czegoś - dla
      pana jest ohydne, natomiast miliony się nim zachwycają. Boje się, że wizja
      jednej ekipy rządzącej lub jednego człowieka spowoduje, że Warszawa zaprzepaści
      szansę stania się centrum biznesu Europy Centralnej i Wschodniej, a stanie się
      drugim prowincjonalnym Sztokholmem. WARSZAWIE POTRZEBNA JEST WIZJA na miarę
      kraju 40-milionowego i państwa położonego w sercu Europy, wchodzącego do Unii.
      kevlar: Ale przecież wieżowce i przytulne, przyjazne miasto to nie są rzeczy
      sprzeczne - chodzi tylko o proporcje i określenie miejsca dla danej
      architektury.oralB: do pana Borowskiego: ja mam pytanie co do nowego projektu
      zagospodarowania pl. Defilad: czy zdaje sobie Pan sprawę, że nie da się już
      odbudować Warszawy do stanu sprzed II wojny światowej?
      markiok: Bardzo wielu ludzi jest zbulwersowanych projektem zagospodarowania
      placu Defilad - według mnie to nie jest dobry projekt :( Długo czekałem, że
      powstanie coś na światową skalę, a tu masz, zwykle budyneczki, aby tylko
      zabudować dziurę. Osobiście wolałbym już niczego tam nie budować i poczekać, aż
      ktoś inny zostanie architektem, bo jeśli wygląd miasta ma zależeć od 2 osób, to
      ja dziękuję!
      Aleksander: do pana Borowskiego: Czy nowy plan zabudowy pl. Defilad zawiera
      także odbudowę XIX-wiecznych kamienic od strony Alej Jerozolimskich? Czy nie
      sądzi pan, że jednak przydałyby się ze dwa wieżowce od Emilii Plater? Czy pan
      kompletnie neguje ideę budowy wieżowców, czy tylko w centrum? może jest takie
      miejsce w stolicy, gdzie takie budynki są wskazane? DocentX: do pana
      Borowskiego: Dlaczego chce pan podkreślić dominującą rolę pałacu kultury,
      zamiast pozwolić na budowę 2- 4 wieżowców w jego sąsiedztwie przy ul. Emilii
      Plater?
      WaRR: DocentX ma racje, obecny plan
      • Gość: Romario Re: OTO POGLĄDY KRETYNA! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 18:23
        Masz rację. M.B. to prowincjonalny architekt. Musimy niestety poczekac 3 lata i
        modlic sie zeby nic nie spierdzielil w miescie przez ten okres.
    • Gość: Automobilista Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 18:37
      Rządy Kaczora i Borowskiego to stracone lata. Obyśmy kiedyś je nadrobili...

Borowski, won!!!! Odejdź czym prędzej za koło podbiegunowe i nie przeszkadzaj w
      rozwoju Warszawy!!!!!!!!
    • michalszymanski6 KTO POWINIEN RZĄDZIĆ WARSZAWĄ? 23.03.04, 22:25
      Jak sądzicie.
      Kto powinien rządzić naszym miastem?
      Kogo widzielibyście w fotelu prezydenta Warszawy?
      Czy Warszawą powinni rządzić przedstawiciele ogólnopolskich partii politycznych
      czy może ludzie nie mający z "wielką polityką" nic wspólnego?
      Jak waszym zdaniem powinien wyglądać projekt zabudowy Placu Defilad?

POZDRAWIAM!
    • michalszymanski6 Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! 25.03.04, 22:25
      Kto go tu popiera?

Chyba nikt! :>
      • Gość: jaa Re: PRECZ Z MICHAŁEM BOROWSKIM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 17:01
        do kaczynskiego i borowskiego mam tylko jedno do powiedzenia: SPIEPRZAC DZIADY!!
        Kazdy dzien ich urzedowania w Warszawie to dzien dla tego miasta stracony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka