04.09.10, 02:37
Proponuję zmienić numer z 8 na 48. Linia z obecnymi godzinami kursowania nie bardzo kwalifikuje się na
linię stałą, która wg. regulaminu kursuje we wszystkie dni tygodnia od 5 do 22. Korekta moim zdaniem
będzie ostrzeżeniem dla pasażerów, że o 7 w niedziele nie mają po co iść na przystanek.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Linia 8 05.09.10, 21:04
      Po raz kolejny ktos w ZTM kombinuje z osemka.
      • Gość: G Re: Linia 8 IP: 217.17.35.* 15.09.10, 15:20
        No ja mam nadzieję, że wreszcie wykombinuje jej kasację. Owa "niezwykle niezbędna linia prosto do samiuśkiego centrum" jeździ z napełnieniami na poziomie 40 osób na SKŁAD. Na własne oczy widziałem, np. dziś rano za piętnaście ósma na placu Zawiszy. Niewiele lepiej jest po południu w stronę Jelonek, widziałem wczoraj na Wolskiej trzy czy cztery kursy, jedynie w jednym przypadku było pasażerów więcej, niż miejsc siedzących w tramwaju. Na Grochowskiej dawno nie byłem, ale gdy ostatnio oglądałem sobie pracę ósemki, to na skręcie z Grochowskiej w Zieleniecką siedziało w środku kilkudziesięciu pasażerów - mniej więcej tylu, ile miejsc siedzących. To też jest tak sobie rewelacyjny wynik jak na szczyt poranny, przyznacie. Owszem, nie każda linia musi wozić ludzi jak śledzie w beczce; ale w szczycie porannym jednak te minimum 2 osoby na metr kwadratowy powierzchni do stania - plus siedzące - świadczą o prawidłowej pracy linii. Tramwaje to nie taksówki. Oczywiście, jak już na całej sieci będzie mogli zoferować pasażerom wyłącznie miejsca siedzące, to będzie inna rozmowa. Tymczasem jednak - na Bródnie się ludzie do tramwajów nie mieszczą, w 9 tłok w obu kierunkach na Ochocie praktycznie o każdej porze dnia... czy warto marnować tramwaje na 8?

8 nigdy nie pracowała zbyt dobrze, częstotliwość "co 10" była dla niej na wyrost, ale wynikała z konieczności dobrej koordynacji z niedocenianą dychą. Jednak po wycofaniu jej z Kasprzaka siadła już zupełnie - uważam, że spokojnie można ją na czas budowy centralnego odcinka metra zawiesić, w zamian wzmacniając 10. Silne 26 i 10 na zmianę zapewnią Jelonkom bardzo dobry dojazd i wygodne, często jednoperonowe, przesiadki w różne części miasta, także na linie silne (24 przy PDT w stronę centrum, na Okopowej w stronę Jelonek. O ile silną 10 wytrzymają skręty przy Feminie i Nowowiejskiej... dla Grochowskiej i Alei Jerozolimskich można ewentualnie zostawić 8 skrócone do placu Narutowicza - dalej nie jest Grochowowi potrzebne, bo wszak na Wolę i Jelonki jeździ silne 26, do tego z coraz lepszym taborem (właśnie zaczęły na nie wchodzić SWINGI).
        • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 15.09.10, 15:27
          To, że ty coś zaobserwowałeś, nie oznacza, że jest to prawidłowość natury ogólnej. Dlatego potrzebne jest badanie, które mierzy liczbę pasażerów: 1 w różnych godzinach, 2 różnych dniach, a nawet 3 różnych porach roku. Póki takich badań nikt nie prowadzi, a ich wyniki nie są nigdzie publikowane, każda zmiana wygląda jakby po prostu ktoś sobie powiedział "o, weź Heniek skasuj ósemkie bo ją pustą widziałem ze dwa razy".
    • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 06.09.10, 02:48
      Strasznie mnie (jak zwykle) ciekawi na jakiej podstawie podjęto taką zmianę (że
      soboty ósemka kursuje od 7 do 18, a w niedzielę od 10 do 20). Jakieś badania
      ktoś wykonał, z których wyszło, że ósemką w sobotę po osiemnastej nikt nie
      jeździ (ani w niedzielę przed dziesiątą)? Kto takie badania wykonał? Kiedy i jak
      długo były prowadzone? W jaki sposób? Gdzie można obejrzeć wyniki?

Kurcze, przecież na komunikację idą publiczne pieniądze, zmiana to nie powinno
      być widzimisię dyrektora pionu przewozów (czy jakiegokolwiek innego urzędnika).
      • Gość: kemot97 Re: Linia 8 IP: 195.224.9.* 06.09.10, 11:03
        tymbardziej ze 8 to linia przecinajaca cale centrum wiec powinna jezdzic jak najdluzej w ciagu dnia.
        W dni powszednie jezdzi OK, w soboty inaczej w niedziele jeszcze inaczej - po co tak ludziom macic w glowach???
      • pawel.777 Re: Linia 8 06.09.10, 12:40
        Tak się akurat składa, że 8-ka dubluje inne linie, które spokojnie ją zastępują w godzinach porannych i wieczornych. Tłumów o 6-tej rano w niedzielę na tej linii nie zauważono. I to jest powód, aby nie marnować publicznych pieniędzy na kursowanie muchowoza.
        • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 06.09.10, 13:30
          Ja na przykład nie widuję tłumów w 116 przed 6 rano i po godzinie 21, a w weekendy to tych tłumów nie ma aż do południa.

Tłumów nie ma poza godzinami szczytu również w 190 na odcinku od os. Górczewska do Konarskiego.

Czy to oznacza, że niedługo 116 będzie jeździć między 6 a 21, a 190 zostanie poza godzinami szczytu skrócone do Konarskiego albo Wola Parku?

Bardziej serio: dlaczego jedne linie w których "tłumów nie zauważono" są cięte (ósemka), a inne nie są (116, 190)? Może ja mam inną definicję tłumów, na przykład brak tłumów w ósemce zaczyna się poniżej dziesięciu osób, a dla mnie zaczyna się poniżej czterdziestu?

Bardzo będę rad, jeśli mi wyjaśnisz - bo rozumiem, że pracujesz w ZTMie - jaka była metodologia badania, kto je prowadził i gdzie można obejrzeć tych badań wyniki.

Bo póki nie są dostępne publicznie, metodologia nie jest znana, ani nie jest znany wykonawca, to naprawdę wygląda na zwykłe widzimisię. Do tego nie wiadomo kogo.

• Gość: kemot97 Re: Linia 8 IP: 195.224.9.* 06.09.10, 15:23
            skoro 8 dubluje inne linie, dlaczego akurat tu wystapily takie ciecia? Idac twoim tropem trzeba bylo zrobic ze linia 8 kursuje od 10 rano, linia 25 od 11 rano, linia 7 od 8.45 a linia 9 od 6.53, po co moaja sie wszytskie dublowac?
            • pawel.777 Re: Linia 8 06.09.10, 15:42
              A idąc Twoim tropem zawsze można zapytać: czemu ta a nie inna? Widocznie uznano, że 8 cieszy się najmniejszym powodzeniem. Przypominam, że 8-ka z reguły była zawieszana na długie weekendy, święta, wakacje i tragedii nie było. Drugą linią, która miewała okrojone godziny kursowania była 16.
              • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 06.09.10, 17:10
                Pisałeś wyżej "tłumów nie zauważono", teraz piszesz "uznano". Kto konkretnie uznał? Na jakiej podstawie?

ZTM to jednostka budżetowa samorządu terytorialnego, nie prywatna firma gdzie uznaniowe decyzje podejmować sobie może właściciel.
                • Gość: Rurecki Re: Linia 8 IP: 195.117.162.* 06.09.10, 17:20
                  > ZTM to jednostka budżetowa samorządu terytorialnego

Dlatego nie może szastać pieniędzmi na utrzymywanie linii, które jeżdżą puste, a 8 do nabitych wczesnym rankiem nie należała.
                  • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 06.09.10, 17:31
                    Chwila, coś w tym niespójnego. Do tej pory ósemka jeździła normalnie, teraz okrojona.

Znaczy przedtem ZTM mógł "szastać pieniędzmi", a teraz nie może? Czemu? Co się zmieniło? Budżet ZTMu nagle się zmniejszył ot tak, we wrześniu? Liczba pasażerów ósemki drastycznie spadła (po wakacjach)?
                    • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 06.09.10, 23:31
                      No i nie doczekałem się odpowiedzi. Panowie z ZTM wyszli już z biura?
                      • dennis_lance Re: Linia 8 06.09.10, 23:34
                        Chyba nie oczekujesz, że będą poświęcać swój cenny, prywatny czas, na maluczkich nauczanie po forach internetowych ;)
                        • pesymista1596 Re: Linia 8 07.09.10, 01:48
                          Tak między Bogiem a prawdą to 8>48 wydaje się naturalne, a brygady świąteczne lepiej przerzucić np. na 24. Relację: Górczewska - Grochów obsługuje 26. A tam gdzie nie ma 26 to wszędzie jest 24 do którego można w dodatku wygodnie się przesiąść przy DT WOLA/OKOPOWA.
                          Dlatego optowałbym generalnie za 48 za ósemkę i 24 co 7-8 minut w dni świąteczne. Na Jelonki wtedy ew. można w dni świąteczne wydłużyć 27, żeby podaż na odcinku: CM. WOLSKI - OS. GÓRCZEWSKA pozostała niezmieniona.
                        • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 07.09.10, 01:53
                          Rzeczywiście, zagalopowałem się, przepraszam :D
                    • pawel.777 Re: Linia 8 07.09.10, 08:31
                      Akurat 8-ka od wielu lat była linią kursującą krócej niż inne. Fakt, że w obecnym rozkładzie skrócono ramowe godziny kursowania linii (wcześniej było ok. 5:30-20:00).
                      • Gość: gecko Re: Linia 8 IP: *.multimo.pl 07.09.10, 14:20
                        Ale kursowała 5-20 codziennie, czemu teraz kursuje 5-20, 6-18 albo 10-20?
              • sibeliuss Re: Linia 8 06.09.10, 20:54
                Pawelku, jak zwykle pominiesz milczeniem gdy zapytam co robisz w ZTM?
        • Gość: AW Re: Linia 8 IP: *.acn.waw.pl 07.09.10, 04:36
          > Tłumów o 6-tej rano w niedzielę na tej linii nie zauważono.

A na jakich liniach tam w ZTM obserwujecie tłumy w niedzielę o 6-tej rano? Zaczynam się bać...
    • Gość: warszawiak Re: Linia 8 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.10, 15:41
      tez sie zastanawiałem nad sensem rozkładu tej lini w soboty i niedziele
      druga rzecz po co na tej lini w weekend zajezdnia żoliborz jak by bliższych nie było w dzień powszedni nie jest przez ta zajezdnie obsługiwana to samo tyczy sie lini 23 po co na niej mokotów blizej sa wola i praga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka