Dodaj do ulubionych

CZY WIECIE COŚ O BUDOWIE WIEŻOWCA POLKAT?

02.04.04, 17:52
Słyszałem, że budynek ma powstać do 2005 roku, ale nie wiem czy jego budowa
się już rozpoczęła i w którym miejscu ma on powstać.
Jeśli coś wiecie to bardzo proszę o odpowiedź.

POZDRAWIAM!!!
Obserwuj wątek
    • michalszymanski6 Re: CZY WIECIE COŚ O BUDOWIE WIEŻOWCA POLKAT? 03.04.04, 15:22
      Proszę!!!

Jeśli coś wiecie to piszcie.
    • Gość: Archie Re: CZY WIECIE - wiem IP: *.acn.pl 03.04.04, 22:44
      Ma to byc na miejscu dość niepozornego biurowczyka POLKATu zbudowanego na
      przełomie lat 80tych i 90tych na północno wschodnim narożniku Towarowej i
      Chłodnej vis-a-vis wieżowca Daewoo. Ten nowy miałby byc zbudowany po wyburzeniu
      obecnego biurowczyka i byc czymś o podobnej skali i architekturze do tego vos-a-
      vis... nic z tego nie będzie, są to majaki senne nieprofesjonalistów ...
      Archie
      • michalszymanski6 DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ 04.04.04, 11:52
        Na szkicach budynek prezentuje się całkiem nieźle. Fajnie byłoby, gdyby powstał.
        Słyszałem, że wzdłuż ulicy Towarowej ma powstać wysoka zabudowa (200m.-240m.),
        która ma stworzyć tzw. "bramę miasta" przy wjeździe do Warszawy od północny.
        Miejmy nadzieję, że ten szkodnik Michał Borowski nie będzie się wtrącał i że
        powstanie wreszcie budynek wyższy od Pałacu Kultury.

POZDRAWIAM!!!
        • Gość: Archie wysoka zabudowa wzdłuż Towarowej IP: *.acn.pl 04.04.04, 13:28
          Z tego co wiem projekt planu miejscowego dopuszczający budowę kilkunastu
          wieżowców o skali budynku Daewoo wzdłuż wschodniej strony Towarowej został
          negatywnie oceniony przez miejska komisje architektoniczo-urbanistyczną i
          bedzie musiał być przerobiony, gdyż z całą pewnością Borowski uwzględni tę
          opinię komisji. Jedyna miejsce w którym ta komisja dopuszcza w tym rejonie
          budowe wysokiego budynku jest własnie lokalizacja okolic Polkatu dla
          wytworzenia równowagi tego istniejącego wysokościowca ze względu na koniecznośc
          uzykania tej równowagi wzdłuż osi saskiej. Tymczasem szerzą się pogłoski, że ze
          wzgledów na błędy projektowe i wykonawcze wieża Daewoo niebezpiecznie odchyla
          sie od pionu, w konsekwencji czego nie urządza i nie wynajmuje się już w niej
          pomieszczeń powyżej któregoś tam piętra ... Do tego, żeby ją ustabilizować
          podobno już zabetonowano dwa najniższe poziomy parkingu podziemnego ... Byc
          może już niedługo nie będzie po co myśleć o optycznym równoważeniu tego
          budynku drugim takim kolosem vis - a-vis ...
          Archie
          • Gość: konstruktorka Re: wysoka zabudowa wzdłuż Towarowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 15:16
            To swietnie, naprawde bombowo. Nie ma jak dobra koreańsko-polska jakosc.
            Koreanski pośpiech i oszczędność z polską kradzieżą materiałów budowalanych,
            jak widac daje dobre efekty.
            Tak wiec widze, że to juz drugi w warszawie budynek po silver-screen'ie,
            którego nalezy unikac. Bop ten to sie kiedys napewno zawali.
            • michalszymanski6 Re: wysoka zabudowa wzdłuż Towarowej 04.04.04, 17:24
              Ja tam często odwiedzam Silver Screen, a żekome informacje o przechylaniu się
              tego wieżowca uważam za zwykłą plotkę, być może wypuszczoną przez konkurencję.
              Szkoda byłoby tego budynku, no chyba,że zawaliłby się na pana Borowskiego. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka