Dodaj do ulubionych

Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują na...

19.10.10, 16:26
7 mln zł za wykonanie kilku wiat?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Powiaczek Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: *.chello.pl 19.10.10, 16:37

A co w tym dziwnego? Przecież dla państwowej instytucji robią, przecież to norma...
      • Gość: tugger Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: *.chello.pl 19.10.10, 16:41
        Taaaa. Się panowie z SIWZem zapoznali, że tacy pewni, że 7 mln to dużo?
        • Gość: asd nie wiem z czym sie zapoznali skoro twierdza ze IP: *.acn.waw.pl 19.10.10, 17:15
          TW to spolka panstwowa.
          lol

Dobrze ze siedzenia z podlokietnikami, nie beda sie zule wylegiwac na nich jak na tych przy centralnym.
          • Gość: Inżynier Re: nie wiem z czym sie zapoznali skoro twierdza IP: *.warszawa.mm.pl 19.10.10, 19:08
            @asd, nie rozróżniasz spółek samorządowych od państwowych. Państwo polskie nie jest właścicielem warszawskich tramwajów. Te czasy dawno już minęły (na szczęście).
            • Gość: torro no to je tak zrobia ze warszawa popamieta IP: *.chello.pl 19.10.10, 20:02
            • Gość: asd swietnie rozumiem roznice problem masz ty IP: *.acn.waw.pl 19.10.10, 22:31
              ze zrozumieniem tekstu z naciskiem na kontekst
              Do kogo odpisywalem i czyja wypowiedz mialem na mysli.
    • Gość: edcv Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: *.chello.pl 19.10.10, 17:11
      Wykonaja je z 3-letnim opoznieniem narzekajac ze wszystko przez Warszafke, ktora im przeszkadza.
    • Gość: babruriba Albośmy to jacy tacy IP: 80.51.132.* 19.10.10, 17:28
    • Gość: ewa Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują kr... IP: *.tvn.pl 19.10.10, 17:42
      chyba Krakusi, krakowiak- to raczej taniec , ewentualnie mężczyzna ubrany w strój krakowski
      • elfkabezhaltera Krakowiacy 19.10.10, 18:58
        Krakowiak to forma poprawna dla dialektów mazowieckich, w tym i gwary warszawskiej.
        Gdy w jakiejś gazecie widzę "warszawianie", "krakowianie" to mnie zła krew zalewa, targam majchra z karmana i bym REZAŁ!
        Tytuł artykułu jest git!
    • Gość: Enon Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują kr... IP: *.chello.pl 19.10.10, 18:08
      Szklany dach? Latem usmażymy się pod nim.
      • Gość: Inżynier SGG Cool-Lite Xtreme 60/28 IP: *.warszawa.mm.pl 19.10.10, 19:04
        @Enon, zapoznaj się z rodzajami szkła jakie są obecnie produkowane.
        www.glaspol.sggs.com/glaspol/Produkty/Szklo_na_fasady/Climaplus_solar_control/SGG_cool-lite_xtreme.asp
        • Gość: glasiarz Re: SGG Cool-Lite Xtreme 60/28 IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.10, 23:16
          To, że są produkowane nie oznacza, że zostaną tam zamontowane...
    • zlota_20 Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują kr... 19.10.10, 18:14
      Zaprawdę powiadam wam, że wiaty te doprowadzą do katastrofy budowlanej pobliska Świątynię. Tak sam Ksiądz Proboszcz mi mówił, a on się zna na geologii i architekturze, wszak ukończył seminarium, z wyróżnieniem z zachowania.
      • Gość: gość Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.10, 06:14
        Kościół zna sią na wszystkim. Na in vitro, aborcji, homoseksualiźmie, seksie (ciekawe skąd?) i na wielu, wielu innych rzeczach ale na KRZYŻU niestety się nie zna. Stwierdził (w sprawie krzyża na Krakowskim Przedmieściu, że nie ma KOMPETENCJI w tej sprawie bo to sprawa Prezydenta i jego Kancelarii.
      • Gość: ass Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: 194.181.96.* 20.10.10, 12:11
        smutny komentarz
    • Gość: pasażer Kosmiczne, szklane wiaty na Trasie W-Z już zimą IP: 178.73.49.* 19.10.10, 23:04
      Dlaczego TW mają płacić za te wiaty a nie ZTM (który jest właścicielem przystanków). Czy MZA oraz inne firmy autobusowe które będą z tych przystanków korzystać też się dorzucą? Trochę to dziwne...
      • Gość: r47 Nie dziwne a kreatywne - długi TW nie wchodzą w IP: 12.4.27.* 20.10.10, 13:26
        zadłuzenie Warszawy , nie jestem pewoen ale chyba tez zamówienia TW nie podpadaja pod zamówienia publiczne - a że włascieicelem TW jest miasto to co ?
    • Gość: spdz Kosmiczne, szklane wiaty na Trasie W-Z już zimą IP: *.nat.student.pw.edu.pl 19.10.10, 23:11
      Ciekaw jestem czy ktos bedzie o te wiaty potem dbac. Po tygodniu pewnie cale beda oblepione scierworeklamami.
    • Gość: drMuras Żeromski miał rację IP: *.icpnet.pl 19.10.10, 23:22
      Szklane domy , zielona wyspa i polityka miłości . Wymiotuję burakami ....
      • Gość: :) Re: Żeromski miał rację IP: *.izacom.pl 20.10.10, 11:55
        Może masz zatrucie pokarmowe? Na początek weź węgiel leczniczy, ale jeśli wymioty będą trwać nadal to koniecznie idź do lekarza - odwodnienie organizmu jest bardzo groźne.
    • robert_wwa Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują 19.10.10, 23:59
      Może to i fajne, ale zdecydowanie za drogie. 7,5mln za jeden przystanek? Bez żartów.
      Niekoniecznie na to, ale na Bielanach za 9mln ma być wybudowanych 48lokali komunalnych. A tu za 7,5mln trochę blachy i dach? Coś tu nie gra jednak.
      • rydzyk_fizyk Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują 20.10.10, 00:25
        7,5mln za jeden przystanek?

Czy rzeczywiście umowa mówi o jednym przystanku?
        • robert_wwa Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują 20.10.10, 11:44
          A zwracam honor, faktycznie to nie jeden przystanek a dwa. Mój błąd, spory w tym przpadku.
      • Gość: 1ci Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: *.stansat.pl 20.10.10, 08:24
        to już niech lepiej budują te wiaty niż te zafajdane mieszkania komunalne ,socjalne czy TBS,dla szemranego towarzystwa
        • robert_wwa Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują 20.10.10, 11:42
          Chodzi tylko o rząd kwot, a ty od razu kompleksy musisz leczyć?
        • Gość: ass Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: 194.181.96.* 20.10.10, 12:34
          buraku, gnij tam w polu :)
    • Gość: hubert Kosmiczne, szklane wiaty na Trasie W-Z już zimą IP: 89.108.230.* 20.10.10, 00:37
      P.O. nas rozpieszcza wydajac nasze pieniedze na inwestycje które sa warte o wiele mniejszych kwot. Z iloma trzeba sie dzielic przy takim przetargu?
      Dlaczego nie ma kar za złe gospodarowanie pieniedzmi publicznymi na takie rzeczy?
      ABW i CBA jest zapracowane ? Niewidza rzeczy podanych na tacach?

• minipolak Kosmiczne i debolowate 20.10.10, 04:52
      przeciez to tylko tramwaj.
      wiaty za 7mln - czysty idiotyzm.
      teraz ludzie zaczna pozbywac sie mercedesow i bmw zeby jezdzic
      superluksusowym tramwajem i czekac na niego w wiatach za 7 mln
    • Gość: klemens 14 domow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 07:31
      grosze to tylko jakies 14 ładnch domków jednorodzinnych oczywiscie nie w Warszawie bo tam 1 wiata 3,5 mln
      • Gość: goscLos angeles Re: 14 domow IP: *.lsanca.fios.verizon.net 20.10.10, 08:55
        robia was Polacy w duzego balona, ciekawe jak samorzodna kontrola spoleczna dziala w takiej warszawce, wszyscy jestescie skorumpowani. ile poszlo na lapowki, o taka polske walczlyscie?. smieje sie z was
    • Gość: wrrr Kosmiczne, szklane wiaty na Trasie W-Z już zimą IP: 193.169.148.* 20.10.10, 08:52
      Żeby nie wiem ile szkła i aluminium zostało wpompowane w to miasto, to to i tak zawsze będzie wiocha.
    • kl1981 Kosmiczne, szklane wiaty na Trasie W-Z już zimą 20.10.10, 08:56
      a co! nie stać nas?? ;)
    • Gość: Antek Kosmiczne, szklane wiaty na Trasie W-Z już zimą IP: *.oeiizk.waw.pl 20.10.10, 09:42
      chyba pozłacane ? Jak nie za swoje, to czemu nie.
    • Gość: es Przekret IP: *.elpos.net 20.10.10, 10:06
      wszedzie w polsce jets tak samo....niegospodarnosc idaca w grube miliony zlotych. Moim zdaniem, to powinno kwalifikowac sie do prokuratora....no i sprobujcie mi glosowac na zlodziei z pis czy sld lub innego po.
    • Gość: zewsząd i znikąd Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: 178.73.48.* 20.10.10, 10:28
      Tylko niech WRESZCIE dokończą przystanki przy Starym Mieście!! To jest skandal, że dopuszczono do czegoś takiego. Nigdzie układ przystanku nie powinien zmuszać ludzi do wysiadania na jezdnię - to zwyczajnie niebezpieczne i trudne dla każdego oprócz całkowicie sprawnych osób. Osoby starsze*, niepełnosprawne, niezdarne albo zwyczajnie zmęczone mogą mieć trudności.

* A najbardziej mnie oburzyło coś, co przeczytałam kiedyś w komentarzu na Autobusie Czerwonym. Napisałam z grubsza to samo, co tutaj (ano właśnie, tak długo się ciągnie ten problem), na co ktoś odpisał, że po co starsi ludzie jeżdżą po mieście, są na emeryturze, to se mogą siedzieć w domach, i jeszcze (w domyśle: ci wstrętni złodzieje nas okradają, bo) jeżdżą za darmo...
      Ja mam 30 lat, a jakoś pamiętam o osobach starszych. Może dlatego, że sama nie jestem taka zwinna i też wyjście na tym przysztanku to nie jest dla mnie jak splunąć... Oczywiście nie żeby było mi jakoś szczególnie trudno, ale muszę wysiadać ostrożnie i z przytrzymaniem.

Poza tym, jak wspomniałam, to jest niebezpieczne. Skoro istnieją "ludzie" gotowi wyprzedzać na przejściu dla pieszych albo jechać dalej, kiedy inny samochód stanie, żeby przepuścić pieszego, którzy nie myślą, że w ten sposób po prostu starają się zostać mordercą, to zapewne są i tacy, którzy się nie przejmą, że tramwaj właśnie wypuszcza pieszych, bo jezdnia to ICH własność, a nie frajerów z komunikacji zbiorowej...
    • reality_show Witamy w świecie absurdu 20.10.10, 10:36
      Po pierwsze koszt tych wspaniałych wiat. Mają one solidną konstrukcję metalową, na pewno malowaną proszkowo. Po kilku latach będzie to kupa zardzewiałego złomu. Już było kilka takich wspaniałych projektów np słupki przy krawędzi jezdni też malowane proszkowo. Z początku ładne za drogie pieniądze, a później straszyły korozją i swoją brzydotą. Pieniądze bardzo łatwo wydaje się na bzdury, aby popisać się inwencją twórczą i zasilić kieszenie znajomków. Tylko kto to będzie potem spłacał?
      • Gość: twister Re: Witamy w świecie absurdu IP: *.chello.pl 20.10.10, 10:47
        my będziemy spłacać poprzez wysoki VAT, "pożyczone" nasze składki z OFE, "zawieszone" ulgi od podatków i wciąż wysokie składki ZUS...ale i to będzie niedługo za mało
    • Gość: :) Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: *.izacom.pl 20.10.10, 11:48
      watashi: trzeba było samemu stanąć do przetargu i zadeklarować, że zrobisz te wiaty taniej :)
    • Gość: GOść Kosmiczne, szklane wiaty na Trasie W-Z już zimą IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.10, 12:01
      Dobry pomysł - bo często pada wręcz leje w Warszawie . .. popieram i nie protestuję.
    • Gość: Krociech Parę aluminiowych proifli IP: 193.200.51.* 20.10.10, 12:05
      i trochę pleksi za 1 850 000 sztuka? Litości!
      • Gość: :) Re: Parę aluminiowych proifli IP: *.izacom.pl 20.10.10, 15:16
        Zrób to sam taniej w takim razie. Tylko ciekawe, skąd weźmiesz niewolników do pracy za darmo przy montażu.
    • Gość: Krociech Poza tym IP: 193.200.51.* 20.10.10, 12:09
      Wydaje mi się, że za 1,850 mln złotych sztuka racjonalniej byłoby wybudować MUROWANĄ POCZEKALNIĘ zamiast WIATY, moi państwo. Kto głosował na tych złodziei?
    • Gość: alabama Re: Wiaty na przystankach tramwajowych zamontują IP: 193.201.167.* 20.10.10, 12:12
      Mniewj więcej co rok, dwa w prasie pojawiają się informacje że będą nowe wiaty przystankowe. Jak to jest, że co chwila rozpisywane są przetargi na wiaty przystankowe (chyba każda dzielnica ma inne), każdy projektant-modernista proponuje za każdym razem szklane badziewie, które po pierwszych opadach deszczu, po pierwszych śniegach wyglądają jak brudne szmaty.
      Meble miejskie jakimi są wiaty powinny spełniać swoje zadania: był łatwe w utrzymaniu (a szklane trzeba myć), chronić przed słońcem, deszczem i śniegiem.
      Kiedy w końcu doczekamy się wiat pod którymi można się schować w czasie letnich upałów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka