Dodaj do ulubionych

Pękajace ściany

01.12.10, 14:44
Witam wszystkich Sąsiadów. Czy macie w swoich mieszkaniach problem z pękającymi ścianami? U nas są wszelkiego rodzaju pęknięcia: ukośne, pionowe i poziome w całym mieszkaniu. :-( Według mnie bardzo dużo. Może to jakaś wada w konstrukcji budynku? Czy ktoś się dowiadywał w tym temacie? Wiem, że budynek na początku osiada, ale ten już kilka lat stoi. Czy możliwe, że jeszcze ten proces się nie zakończył? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • piotr270583 Re: Pękajace ściany 02.12.10, 20:23
      Witam serdecznie sąsiada.
      Co do pękających ścian to u nas to zjawisko jeszcze nie występuje ale zapewne zacznie. Budynek dopiero zaczyna pracować więc ściany pękać będą przez jakiś czas. Zjawisko pogłębi się podczas odwadniania wykopu fundamentowego bloku, który będzie budowany tuż obok. Zjawisko to może potrwać nawet do ok 5-7 lat. Poza tym grunty występujące w tej okolicy są słabe oraz ulegające pęcznieniu i skurczom zjawisko może być bardziej wioczne niż np u znajomych na Białołęce :))
      Mam nadzieję, że wyjaśniłem :))
      Pozdrawiam
      • mp_nl Re: Pękajace ściany 03.12.10, 09:48
        a w którym miejscu ma byc ten nowy blok?
        • tie100 Re: Pękajace ściany 03.12.10, 09:56
          jest tylko jedno wolne miejsce :) przed naszym
      • taras.m Re: Pękajace ściany 04.12.10, 08:19
        Potwierdzam. Niedawno widziałem projekt naszego osiedla, w tym dokumentację dotyczącą warunków wodno gruntowych (z opinią, że niektóre warstwy gruntu nie są dobre pod fundamenty) oraz mapką / rzutem osiedla z terenami zielonymi w miejscu, gdzie chcą posadowić teraz fragment II etapu. Jak się ogarnę zamieszczę fotkę tego planu.
        Dlatego jestem niechętny budowie drugiego etapu w bezpośrednim sąsiedztwie. Niech sobie budują, ale odpowiednio dalej.
    • czarnyprotoplast Re: Pękajace ściany 07.12.10, 08:55
      Polecam mapy Ząbek z lat 70. Zobaczycie, że w miejscu inwestycji był wielki staw - idealnie w miejscu, gdzie stoi teraz blok. Później był on zasypywany - głównie śmieciami - rozmawiałem na ten temat z jednym miejscowym - on za darmo nie chciałby tu mieszkać.
      Tak więc pękające ściany to pikuś. Zwłaszcza, że deweloperzy woleli do tej pory budować w innych miejscach Ząbek, choć działka na Wiosennej była jedną z lepszych lokalizacji...
      • mp_nl Re: Pękajace ściany 07.12.10, 11:17
        A gdzie mozna takie mapy zobaczyc?
        • kriis.borowski Re: Pękajace ściany 07.12.10, 12:08
          Tutaj zamieściłem mapkę którą wcześniej dostałem od sąsiadki (dzięki Renata)
          link
          W domu mam jeszcze pole (przed wykopaniem dziury) w miejscu naszego osiedla to wrzucę do galerii na picasaweb
      • kriis.borowski Re: Pękajace ściany 07.12.10, 12:09
        Czy sąsiad ma na stanie takie mapy? Można prosić o skan (ewentualnie o wypożyczenie na jeden dzień :) )? Może ktoś jeszcze ma jakieś zdjęcia/klisze/mapy z tej okolicy - proszę o kontakt.
      • lokatorzywiosenna Re: Pękajace ściany 07.12.10, 15:39
        Cześć,
        ja jestem miejscowy i pamiętam bagna w miejscu osiedla ale dobrze mi się tu mieszka :-) choć nie za darmo.
        Całe Ząbki są jakoś nisko położone, w miejscu parków miejskich były kiedyś stawy. Makro stoi na miejscu dużego bagna.

czarnyprotoplast napisał:

> Polecam mapy Ząbek z lat 70. Zobaczycie, że w miejscu inwestycji był wielki sta
        > w - idealnie w miejscu, gdzie stoi teraz blok. Później był on zasypywany - głów
        > nie śmieciami - rozmawiałem na ten temat z jednym miejscowym - on za darmo nie
        > chciałby tu mieszkać.
        > Tak więc pękające ściany to pikuś. Zwłaszcza, że deweloperzy woleli do tej pory
        > budować w innych miejscach Ząbek, choć działka na Wiosennej była jedną z lepsz
        > ych lokalizacji...
        • ulazmuda Re: Pękajace ściany 07.12.10, 23:09
          A ja na tych stawach (pod naszymi blokami) dawno dawno temu jeździłam na łyżwach i bardzo dobrze mi się tu mieszka mimo pękających ścian :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka