Dodaj do ulubionych

Wentylacja cd...

27.12.10, 21:47
czy dostaliście jakieś pismo z SM w sprawie wadliwej wentylacji? bo ja dostałam takie bzdury- w odpowiedzi na moje żale, że kontrola nie wykazala żadnych uchybień itp, itd. Same pierdety... No więc, w Wigilię, jako że mieliśmy gości, odetkałam kratkę wentylacyjną, która z powodu nawiewania i śnieżenia była zaklejona. Otóż moi drodzy, postawiłam dziś termometr w WC i co? Aż 13,5 st. C.
Chyba muszę zaprosić Panią kierownik działu przygotowania i realizacji inwestycji z uprawnieniami budowlanymi, która wysmarowała te dyrdymały, żeby wreszcie ruszyła swoje 4 litery zza biurka i przylazła do nas, bo mnie szlag trafia.
Po raz kolejny powtórzę że okna mam zawsze rozszczelnione w sypialni i kuchni...
Obserwuj wątek
    • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 28.12.10, 06:43
      Do skrzynek wrzucali jakieś info na ten temat, ale to również jakieś bzdury. Mogę się zgodzić (chociaż nie bawię się w instalacjach), że kanały wentylacyjne mieszczą się w normach i wykonane są zgodnie z projektem. Natomiast, to czy projektant dobrze przeliczył przepływy powietrza to druga sprawa. Jeżeli odbiór powietrza jest stały (kratki went bez regulacji) a napływ regulowany (można ograniczyć nawietrzak) to coś mi tu nie pasuje. Może założenie było takie, że mamy przez cały czas mieć otwarte na całość nawietrzaki tylko wtedy w mieszkaniu jest zimno jak w psiarni. Też mam zamiar odnieść się do tego oficjalnie na piśmie. Jak na razie mam częściowo zaklejone kratki went w łazience oraz w kuchni i ruch powietrza odbywa się we właściwym kierunku.
      • catherine70 Re: Wentylacja cd... 28.12.10, 09:45
        też czytałam i ........... bez komentarza. mam pozatykane wentylatory, bo w łazience jest lodowato. w sm tłumaczą się tym, że blok jest nie zamieszkany itp itd...... a co jeśli inni nie mają ochoty się wprowadzić i pozostanie tak jak jest, to oznacza , że jesteśmy skazani na zimno.... pozdr.
        • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 28.12.10, 12:10
          Ktoś dał ciała z tą wentylacją a SM tłumaczy każdemu inaczej byle odepchnąć od siebie pileczkę. Tylko Nas to obchodzi bo to My płacimy za ogrzewanie. Swoją drogą w małych korytarzach przy lokalach też jest zimno bo przez kratki wentylacyjne nawiewa zimne powietrze.
          • viki1976 Re: Wentylacja cd... 29.12.10, 21:56
            W moim m jest zimno brrrr,,, ale w kuchni i łazienkach jest ok, tylko w garderobie jest chyba na minusie. Podczas odbioru osoby które były ze mną zwróciły uwagę kierownikowi budowy że ich zdaniem wentylacja jest niedrożna. Mówili, że widzą że nie ciągnie prawidłowo a byli to fachowcy którzy już nie jedno mieszkanie odebrali. Kierownik jednak powiedział że jak będzie wiał wiatr (miał chyba na myśli na zewnątrz budynku) to wtedy u mnie w m też będzie działała wentylacja... Jak realnie oceniam to tylko w tej lodowatej garderobie działa ale tam można zamarznąć... Pozdrawiam
            PS> z pisma z SM Wola niewiele wynika...
            • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 29.12.10, 23:14
              Te pismo to jest kpina, bełkot przepisany z jakiejś instrukcji, nawet nikt nie raczy przyjść tego sprawdzić, u mnie w wc jest lodownia, łazienka też nie lepsza, a otwarte wywietrzniki potęgują zimno, Sprawdziłem nic nie daje ich otwieranie, dalej wieje do środka, Zmienił się kierunek jak otworzyłem okno balkonowe, no ale jak zimą okien balkonowych to nie będę miał otwartych, więc niech nie pieprz,,, że jest ok, bo jest spieprzone i i to ewidentnie.
              Za 400 tys ponad mieszkanie,a ja muszę kratki zakrywać bo inaczej by się nie dało wytrzymać, w przyszłym tygodniu pisze kolejne pismo, bo ja się zwracałem o naprawę a nie otrzymanie jakiegoś ksera z bredniami.
              Proponuję ponownie pisać wszystkim, zgodnie z KC oni muszą naprawiać wszystko w ramach rękojmi.
              • wiktorek2010 Re: Wentylacja cd... 31.12.10, 17:30
                trzeba zawołać kominiarza...
    • nitro_1 przegląd wentylacji 05.01.11, 07:48
      Podobno Adm Górce zleciła zewnętrznej firmie przegląd/kontrolę przewodów wentylacyjnych w naszych lokalach, mają sprawdzić przyczynę niewłaściwego kierunku przepływu powietrza. W poniedziałek (info z adm) wywieszą na klatkach informację na ten temat.
      Pozdrawiam
    • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 05.01.11, 13:12
      A ja już mam gotowe pismo, że nie stosują się do Kodeksu Administracyjnego ani Kodeksu Cywilnego,ale ok to poczekam.
      Żenada, żeby w zimie trzeba było tyle czekać, kiedy mróz za oknem i to niezły.
      • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 05.01.11, 13:29
        Ja też mam juz prawie gotowe, ale w związku z tym przeglądem wstrzymam się, choć już (po konsultacji z projektantem sanitarnym) wiem, że u mnie jest błąd projektowy dot wentylacji.
        • wiktorek2010 Re: Wentylacja cd... 11.01.11, 22:58
          Nawet jeśli sprawdzi to firma zewnętrzna, ale z polecenia spółdzielni to normalne, że wszystko będzie ok.
          • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 12.01.11, 07:32
            Niby nie ze spółdzielni tylko na polecenie adm Górce, podobno nie chcą przejąć nowego budynku z usterką. Jednak mamy już środę a info na klatkach maiło być w poniedziałek. Chyba Pan Artur Szot (kierownik działu technicznego w adm Górce), od którego ta informacja wyszła gra na czas ;(.
            • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 12.01.11, 10:12
              To niech jeszcze trochę pograją, to skończy się na drodze prawnej. Miało być info w poniedziałek i jak zwykle olewka, masakra jest ta spółdzielnia widzę, wszystko mają gdzieś, a zero nadzoru, zero pomocy, tylko płacić..
    • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 12.01.11, 11:20
      A tak na marginesie, to wiem od firmy która robiła tu zamurówki II rzędu, że nasze kanały wentylacyjne (przynajmniej na części C) nie są wygłuszone bo sm nie chciała za to zapłacić Wykonawcy. Poszli, więc po najmniejszych kosztach i nie zrobili izolacji akustycznej wokół kanałów a jedynie przy przejściach kanałów przez stropy włożyli wełnę ;(. Najgorsze jest to, że zgodnie z przepisami nie ma takiej konieczności. Wniosek z tego jest taki, że nadal będziemy słyszeć co się dzieje u sąsiadów z pionu a dzięki temu sm zaoszczedziła parę złotych. Porażka.
    • nueng Re: Wentylacja cd... 14.01.11, 13:52
      Czy u kogoś pojawili się ludzie, którzy mieli sprawdzić wentylację?. Na początku tygodnia dzwoniłam do Pana A. Szota z adm "Górce" i powiedział mi, że w tym tygodniu ma być na budynku firma, która sprawdzi wentylację w lokalach. Mamy piątek i nadal nic nie wiadomo ;(.
      • catherine70 Re: Wentylacja cd... 14.01.11, 15:19
        nueng napisała:

> Czy u kogoś pojawili się ludzie, którzy mieli sprawdzić wentylację?.

tak, byli w terminie tylko z tego co syn powiedział sprawdzali........... grzejniki???? a co to ma wspólnego z wentylacją? nie zajrzeli do żadnego wentylatora
        • nueng Re: Wentylacja cd... 14.01.11, 17:29
          To byli hydraulicy, którzy mieli sprawdzić właśnie grzejniki a nie wentylację. Od wentylacji ma być inna firma.
          • catherine70 Re: Wentylacja cd... 14.01.11, 18:35
            nueng napisała:

> To byli hydraulicy, którzy mieli sprawdzić właśnie grzejniki a nie wentylację.
            > Od wentylacji ma być inna firma.

aa to ok. czyli zapowiedzianej kontroli wentylacji nie było ;((. dzięki.
            • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 16.01.11, 10:54
              Hydraulicy chodzili, tez nie wiem po co, dokręcali to co dokręcone, a za mocno dokręcać to też wcale nie dobrze.
              A z wentylacją mają nas gdzie po prostu i dopóki znowu się nie ruszymy z pismami i to konkretnymi to wiosny doczekam, a nic się nie wydarzy...
    • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 20.01.11, 13:00
      Dziś przegląd wentylacji, szansa dla nas żeby pozgłaszać uwagi, tylko 2 godzinny okres kontroli trochę chyba za krótki na cały blok, aby to rzetelnie zrobić......
      • grazka_21_63 Re: Wentylacja cd... 20.01.11, 15:43
        no, szczególnie, jak sie w ostatniej chwili wiesza kartkę o przeglądzie...
        Mnie np. nie będzie, bo dopiero od ciebie się dowiedziałam, że jest przegląd... a nasz pan administrator dopiero tą informacje sprawdzał w Spółdzielni, jak do niego zadzwoniłam z pytaniem od której są przeglady...dziwny jest ten przepływ informacji...Będę się musiała umówić na inny termin.
        • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 20.01.11, 17:36
          Bo ta SM jest beznadziejna, a dziwny to jest przepływ powietrza w naszej super działającej wentylacji, 13 stopni mam w wc,ale trzeba wietrzyć mieszkańcy, trzeba wietrzyć.....
          • catherine70 Re: Wentylacja cd... 20.01.11, 19:04
            chmurek77 napisał:

> Bo ta SM jest beznadziejna, a dziwny to jest przepływ powietrza w naszej super
            > działającej wentylacji, 13 stopni mam w wc,ale trzeba wietrzyć mieszkańcy, trze
            > ba wietrzyć.....
            a w ogole byli u was? jest 19, a u mnie cisza. a czekam od 17 :(. z deczka wkurzajce
            • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 20.01.11, 21:14
              NO jest 21 i nie byli, więc pewnie nie bedą, widocznie SM zapomniała nam powiedzieć, że coś się zmieniło i nie przyjdą. A siedziałem od 16:20 i czekałem jak debil....ŻENADA!!!!!!
              Minie zima a te bydlaki nam nie zrobią tej wentylacji.... a przecież obowiązuje ich rękojmia zgodnie z KC.
              A pomijając wszystko jak tak można traktować ludzi, umawiać się i olać....
              • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 20.01.11, 21:46
                U mnie byli ok 20.00. Każda część budynku miała wyznaczone godziny, więc chyba nie trzeba było czekać od południa. Kominiarz ma sporządzić oficjalny protokół i przekazać do adm. Mam nadzieję, że dostaniemy go do wglądu. Nie chciał nic mówic dopóki nie sprawdzi wszystkich mieszkań ;(.
                • catherine70 Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 07:50
                  a ja nie czekałam od południa tylko jak większość moich sąsiadów od 17.Dokładnie tak jak było napisane na kartce wywieszonej na klatce. Musiałam się urwać z pracy, żeby zdążyc. Do 19.30 nikogo nie było, u sąsiadów też. A co mnie mocno zdziwiło, jak wychodziłam przed 20 z domu już kartek informacyjnych nie było. To co - omamy wzrokowe czy ktoś nas olał?
                  A ty w którym budynku jesteś?
                  • zaborowskaforum Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 08:12
                    apropo waszych uwag w wyznaczonych godzinach wystarczyło zadzwonić na jeden z podanych numerów i panowie odrazu przychodzili, nie trzeba było wcale siedzieć przez cały czas w domu i czekać na wizytę.

pozdrawiam
                    • catherine70 Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 10:16
                      zaborowskaforum napisał:

> apropo waszych uwag w wyznaczonych godzinach wystarczyło zadzwonić na jeden z p
                      > odanych numerów i panowie odrazu przychodzili, nie trzeba było wcale siedzieć p
                      > rzez cały czas w domu i czekać na wizytę.
                      >
                      > pozdrawiam

sorki, ale jeśli jest info,że między 17-19 ma być sprawdzana wentylacja to rozumiem, ze w tym czasie udostępniam mieszkanie i jestem w domu. zostałam o tym uprzedzona.Tak to rozumiem. A jeśli tak ma to wyglądać, że każdy ma sam dzwonić i się umawiać to po diabła te wywieszki samoznikające.
                      • zaborowskaforum Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 13:19
                        Każdy robi jak mu jest wygodnie, jedni będąc w domu mają prawo do tego, aby oczekiwać na kontrolę instalacji zgodnie z zamieszczoną informacją, inni natomiast którzy chcą konkretnie wiedzieć kiedy kontrola będzie lub gdzie jest obecnie i kiedy mogą jej się spodziewać we własnym lokalu wybierają drugie rozwiązanie i dzwonią pod wskazane numery (do tego celu między innymi są one podawane).

Warto sobie zawsze spisać podawane numery, czy nawet zrobić zdjęcie ogłoszenia telefonem by w razie potrzeby móc skontaktować się z właściwymi osobami, choćby w sytuacji kiedy nikt się nie zjawia pomimo obecności lokatora w danym mieszkaniu we wskazanych w ogłoszeniu godzinach. Wówczas kiedy mija wyznaczona godzina ma się możliwość interwencji, no chyba że pod wskazanymi numerami telefonów nie będzie odzewu, wtedy pozostaje wyjaśnianie sprawy z Administracją SM WOLA :)

pozdrawiam

• chmurek77 Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 16:32
                          A ja lubię, że jak się umawiam to ktoś przychodzi, a jak nie może to daje znać. Ale już się umówiłem na dzisiejszy wieczór, więc zobaczymy. Dziś u mnie zmiana, wieje w łazience i garderobie, a wc jest ok. Masakra ta wentylacja, ale z tego co mówił wstępnie pan kominiarz, to w większości mieszkań jest tragedia,wiec może te dziady cos zrobią w końcu.
                          • nueng Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 21:50
                            Ja też sobie spisałam numer telefonu do kominiarza. Zadzwoniłam i przyszedł, nie było problemu. Wcale się nie dziwię, że nie wszędzie dotarł. Przy mnie zadzwonił do niego lokator z budynku C i nie dość, że kulturę w śmietniku gdzieś zostawił to jak powiedział kominiarzowi co miał do powiedzenia, rozłączył się bez słowa. Tak się nie robi, niezależnie od sytuacji.
                            Pewnie w większości lokali jest podobna sytuacja (niewłaściwy kierunek ciągu w kanałach went), więc może coś z tym wreszcie zrobią.
                            • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 22.01.11, 08:44
                              Tak u mnie też byli wczoraj wieczorem, a co do kultury to również mi przekazał kilka info, że można osądzić, że wielu buraków tu mamy, co łaskę robią żeby przyjąć. W większości chodzi o tych co wynajmują...A panowie byli naprawdę mili i trochę ukłonu z naszej strony, dla ich pracy nie zaszkodzi nikomu. No ale to już inny topic...Też mam nadzieję, żę coś się ruszy, choć pan powiedział mi, że rożnie z tym może być, a to co mamy to nie nazwał kominami,ale polskie przepisy na to pozwalają...
                              • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 22.01.11, 09:47
                                Bo to sa kanaly blaszane, na ktore nie ma normy. Norma na kominy wentylacyjne dotyczy kominow murowanych. Oczywiscie nie znaczy to, ze ich parametry dobierane sa przez projektanta dowolnie. Licze, ze adm upora sie z tym problemem jakos. Pewnie wniosek bedzie taki, ze przekroje kanalow sa za duze albo, ze mamy za malo nawietrzakow. Zobaczymy. Pozdrawiam
                                • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 22.01.11, 13:45
                                  No tak, niech jeszcze z 15 nawietrzników dołożą to będzie lodówka, a wentylacja dalej nie będzie działać.
                                  Jak pisałem u mnie te wywietrzniki nic nie dają, cały czas daje do środka powietrze, zmieniło się jak okno balkonowe otworzyłem,ale zima przy otwartym oknie to wiadomo,że się nie da.
                                  Moim zdaniem też mi się wydaje, że za duże są te otwory, jak robiłem z ojcem mieszkanie to się właśnie dziwiliśmy, że takie duże średnice....
                  • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 08:18
                    Ja mam mieszkanie w czesci c. Po wyklonanym telefonie kominiarz przyszedl o 20. Trzeba do niego zadzwonic chyba dzisiaj jeszcze bedzie na budynku.
                    • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 08:44
                      to widzę,że wybiórczo chodzili. Nie było info, że mamy dzwonić, dlatego czekałem, a jak w końcu po 20 poszedłem po telefon to już kartek nie było i nie było do kogo dzwonić.

Dzwoniłem do SM, a pani mi powiedziała, że instrukcję obsługi wentylacji to dostałem,więc powinna działać wentylacja, czym tak mnie wkurzyła, że aż się zagotowałem. I że nie wie dlaczego nie przyszła firma, ogólnie jak zwykle luz w SM
                    • pawins Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 08:51
                      Do mnie sami przyszli i w trakcie wizyty odebrali dwa telefony od sąsiadów i mówili że za 5, 10 min przyjdą. Podobno mają trzy terminy wizyt.
                      • pawins Re: Wentylacja cd... 21.01.11, 08:57
                        www.kominiarze.pl/?site=kontakt
                        • wiktorek2010 Re: Wentylacja cd... 21.02.11, 16:56
                          czy sprawa z kominiarzami jest juz zamknięta?
                          • nueng Re: Wentylacja cd... 21.02.11, 18:13
                            Kominiarz mówił, że mają czas do marca (mieli sprawdzić wentylację na całym osiedlu a nie tylko w naszym budynku). Po tym czasie powinny spłynąć od nich raporty z przeglądów.
                            • viki1976 Re: Wentylacja cd... 22.02.11, 00:08
                              Tylko wtedy jak wisiała kartka ja siedziałam cały dzień w mieszkaniu i nikt do mnie nie przyszedł!!! Byli z działu technicznego od grzejników ale do kanałów wentylacyjnych nikogo, a mi się leje woda do mieszkania po ścianie z jednego....
    • piwko79 Wentylacja cd... 24.05.11, 12:21
      Cześć sąsiedzi.
      Piotrek z tej strony z części A.
      Słuchajcie...... mam pytanie odnośnie wentylacji. Wiem, że były przez was zgłaszane zażalenia co do jakości tejże instalacji, ale nie wiem czy coś to dało.
      Otrzymałem do skrzynki pisemko, mówiąc krótko standardowe...... pitu pitu wszystko gra, nie umiecie obsługiwać okien.... tak w skrócie.
      Odzywam się tak późno ponieważ dopiero teraz wykańczam, troszkę mi się zeszło....:), i dopiero zauważyłem, że coś nie gra.
      !!! W pomieszczeniu WC, dosyć często powietrze wlatuje do mieszkania, a nie jest zasysane na zewnątrz.... jak pewnie u większości z nas okna o tej porze roku są otwarte, jak nie na oścież to na pewno dosyć szeroko (ukłon w stronę mądrości z pisma SM.). Ponadto wraz z wiatrem w WC, dostaje się do mieszkania tym otworem bardzo nieprzyjemny odór. Na mój kucharski nos jest to klasyczny zapach z kanalizacji.

No i dochodzimy do pytania, czy ktoś ma takie przygody? I czy próbował coś z ADM. SM.? Może prywatną diagnozę przeprowadził?

Dzięki za odpowiedź.
      Piotr
      • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 25.05.11, 21:41
        Przyczyną może być zasysanie przez Twój kanał wentylacyjny powietrza z wywiewki kanalizacyjnej na dachu. U mnie jak wieje z kratki w łazience to czasem czuć smród z papierosów.
        • catherine70 Re: Wentylacja cd... 26.05.11, 00:05
          hej. U mnie kontrola nieprawidłowości nie wykazała, a powietrze jak hulało w łazience tak hula. Czasem nawet woda po ścianie leci. Mam zamontowaną zwykła kratkę i jakież było moje zdziwienie, jak któregoś ranka znalazłam ją leżącą na podłodze pośrodku łazienki. A nikt w nocy raczej jej nie wyciągał. W adm nie widzą w tym niczego złego. A u mnie po kąpieli zaduch w łazience, bo powietrze nie jest dobrze wentylowane. Boję się,że niedługo będę miała grzybiarnię. I dodam, że mam niemal cały czas okna .
          ps. a adm górce nas totalnie olewa..... niestety
          • viki1976 Re: Wentylacja cd... 26.05.11, 12:41
            Hej teraz ja o swoich dwóch łazienkach: duża 4 m kw. gdzie jest wanna i to część kąpielowa, jest tam duszno i wentylacja jest nijaka - ciągle mam otwarte drzwi na przedpokój a w pokojach otwarte lub rozszczelnione okna, ale tam naprawdę zawsze jest lekki zaduszek, a w małej 2 m kw. łazience mam nawiew powietrza, zwłaszcza w zimę było tam lodowato i nie do wytrzymania więc zatkałam otwór wentylacyjny (za kratką tekturą i folią) i mam tam przyjemny chłodek, oczywiście tam też uchylam drzwi i wietrzę bo tam mam pralnię :-)
            Niestety w dwóch niemlże identycznych pokojach (ale ich boki graniczą ze sobą i z jednym mieszkaniem z budynku A oraz z budynku B) mam zupełnie inną temperaturę ciepła - bez względu na to czy mam zamknięte czy otwarte okna...
            I oczywiście w kanałach wentylacyjnych (bo myję te kratki wentylacyjne raz na jakiś czas) są ptasie kupy, takie suche, zielone...brrrr więc może u wszystkich na ostatnich piętrach tak jest?
            Mieszka mi się naprawdę dobrze :-) Odpoczywam i lubię swoje mieszkanie,
            pozdrawiam Viki
            • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 28.05.11, 15:28
              To trzeba pisać pisma do SM, a nie tylko narzekać na forum, wychodzi, że ja chyba jako jedyny to zrobiłem. Ciekawe jakie są efekty badań kominiarzy.
              • nitro_1 Re: Wentylacja cd... 28.05.11, 19:14
                Tak, Ty jako jedyny napisałeś pismo. Jesteś na forum wystarczająco długo żeby wiedzieć, że wiele osób napisało już dziesiątki pism nie tylko w sprawie wentylacji. Chcesz się licytować?
                • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 29.05.11, 22:19
                  Temat wentylacji, więc o nim piszę i tego dotyczyło moje pismo, chodziło mi,ze wiele osób pisze tu narzekając, że SM ma nas gdzieś itp, a nawet nie pofatygować się aby SM o problemie poinformować, licytować się nie zamierzam.
                  • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 17.10.11, 15:44
                    chciałem spytać, czy coś się zmieniło u was odnośnie wentylacji, bo u mnie jak nie działała przed wiosną tak dalej nie działa, zaczynają się chłodne dni i znowu lodowate powietrze wpada mi do wc, nie da się z niego korzystać. Kominiarze badania robili i chyba mizerne efekty, a u mnie w protokole zapisali w dwóch miejscach ciąg wsteczny, no chyba że to byli kominiarze z Cekomu.
                    • catherine70 Re: Wentylacja cd... 17.10.11, 17:50
                      Chyba nasza klatka jest jakaś felerna. U nas też kominiarze stwierdzili poprawne działanie wentylacji, a to że wieje w łazience to nic takiego. wczoraj było tak lodowato,że szok.
                      • chmurek77 Re: Wentylacja cd... 17.10.11, 18:46
                        NO właśnie chodzi o to, że u mnie stwierdzili ciąg wsteczny w dwóch pomieszczeniach, czyli wadliwe działanie wentylacji,ale nic się nie dzieje ze strony administracji czy kogo kolwiek, aby było dobrze.Masakra tyle pieniędzy, nowe mieszkanie, a lodówka w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka