Dodaj do ulubionych

Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op...

10.01.11, 14:58
popieram.
Obserwuj wątek
    • pavle Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa 10.01.11, 15:10
      Uszkodzone egzemplarze trafią z powrotem do wydawcy, który potem może je co najwyżej skierować do wyprzedaży za minimalną cenę.

No to sobie zrenegocjujcie umowę, a nie przerzucajcie odpowiedzialność za swoją d.powatość na klientów. Nawet jeśli to tylko potencjalni klienci.

Pomyślcie o jakichś prenumeratach, zamówieniach korespondencyjnych, zbieraczach serii... trzeba umieć się odnajdywać na rynku, a nie tylko czekać aż ktoś załatwi za nas!
      • Gość: fas Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.parp.gov.pl / 10.10.2.* 10.01.11, 15:14
        Zrenegocjuj sobie umowę z takim empikiem, wydawco o rocznych obrotach jak jeden dzień empiku.

• Gość: Antoni Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 16:40
          To nie sprzedawaj w empiku, skoro tma tak ciężko... Znasz zasady.
    • Gość: Jakub Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 15:16
      Również popieram. W pełnej rozciągłości. Co prawda staram się kupować w księgarniach sieciowych, bo wiem, jak EMPiK traktuje wydawców, ale czasem to właśnie w EMPiK-u znajduję starsze pozycje, o które ciężko gdzie indziej (nawet sprzed paru lat). Niestety, wiele komiksów jest zwyczajnie zniszczonych przez „czytaczy”. Ba, czasem ciężko jest w ogóle dojść do półki, bo wszyscy siadają jak najbliżej półki, żeby nie musieć wstawać po kolejny album... Od czytania komiksów w całości są czytelnie i biblioteki publiczne. A jak w nich nie ma, to się kupuje albo pożycza od kolegi. EMPiK nie będzie gonić, bo nie chcą odstraszać klientów, a straty i tak przerzucą na wydawców.
      Nigdy nie przeczytałem całego komiksu w EMPiK-u. Jak nie było mnie stać na kupowanie wszystkich interesujących mnie komiksów, to kupowałem tylko niektóre, a resztę pożyczałem od znajomych. Każdy kupował trochę co innego, to się wzajemnie uzupełnialiśmy. Jak zacząłem więcej zarabiać, zacząłem kompletować swoje ulubione serie, coby wydawcom coś skapnęło. Niezmiernie wkurzają mnie ci EMPiK-owi „czytacze”...
    • Gość: sky_fifi Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... IP: *.146.157.139.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.01.11, 15:20
      Tak, zgadzam się, to piractwo. A czytający są po prostu nieuczciwi.
      Czytanie w empikach dotyczy nie tylko komiksów. Są również czytelnicy gazet i książek (niektórzy nawet sobie robią notatki). Myślałam do tej pory, że empik wpisuje w koszty zużyte i zniszczone książki i gazety. Nie wiedziałam, że zwraca do wydawnictw jako niesprzedane. Skoro empik oficjalnie organizuje darmową czytelnię, to powinien sam za to zapłacić.
      Nie rozumiem, co empik ma z tej czytelni. Czy czytający coś w ogóle kupują?
      • Gość: kk Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.acn.waw.pl 10.01.11, 15:32
        > Nie rozumiem, co empik ma z tej czytelni. Czy czytający coś w ogóle kupują?

Nawet jeśli dziś nic nie kupują, to "przywiązują się do marki" i za parę lat, gdy dostaną większe kieszonkowe, kto wie...

Mnie, jako sporadycznego klienta empiku, najbardziej irytuje,gdy rozsiada się taki "po turecku" na swojej miejscówce między regałami - nie można ani przejść, ani swobodnie przejrzeć zawartość półek. Skoro kierownictwu sklepów nie przeszkadza, że ludzie korzystają z niego jak z biblioteki, niech zorganizuje dla nich cywilizowaną "czytelnię".
        • fabiennne co zyskuje księgarnia z tego, że jest czytelnią? 10.01.11, 21:16
          ...jak dostana większe kieszonkowe to nie pójdą do empiku bo po co, przecież nie będą kupować używanego. Używane kupi w antykwariacie.

Wiec, co zyskuje księgarnia z tego, że staje się czytelnią?
    • Gość: gewof Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 15:35
      wiec wydawcy powinni foliowac swoje komiksy, tak aby nie bylo mozliwosci ich przeczytania bez zdjecia folii. moglby to w jakis sposob pomoc
      • Gość: xxx Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.subscribers.sferia.net 10.01.11, 15:45
        A co to pomoże? Jak ktoś będzie chciał przeczytać, to po prostu zdejmie folię.

Swoją drogą dziwne, że jeszcze nie wpadli na pomysł, że słuchanie muzyki to też piractwo, jeśli się nie kupiło płyty.
    • Gość: none Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... IP: 10.57.10.* 10.01.11, 15:44
      No sorry, ale jak za 10-15 minut czytania w domu mam zapłacić 100PLN to chyba jest tutaj coś nie halo? Ja rozumiem, żeby komiks kosztował 10-15 złotych - tyle jeszcze niektórzy są w stanie przełknąć. Ale nie 100!
      • Gość: sky_fifi Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.146.157.139.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.01.11, 15:51
        Komiks to nie tylko tekst do przeczytania przecież.
      • Gość: zainteresowany Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: 81.219.114.* 10.01.11, 15:54
        Ludzie za obrazy i ich reprodukcje płacą znacznie więcej a przecież spojrzą tylko raz na obrazek i już wszystko zobaczyli... Argument z dupy wzięty podałeś ot co...
      • Gość: Jakub Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 15:56
        > No sorry, ale jak za 10-15 minut czytania w domu mam zapłacić 100PLN to chyba j
        > est tutaj coś nie halo? Ja rozumiem, żeby komiks kosztował 10-15 złotych - tyle
        > jeszcze niektórzy są w stanie przełknąć. Ale nie 100!

Komiksy, które można przeczytać w 10-15 minut, kosztują ok. 20-30 zł. Za 100 zł są wydania wielostronicowe, często w twardej oprawie. Należy pamiętać też o tym, że — jak słusznie zauważa pierwsza osoba, która odpisała na Pański wpis — komiksy to nie tylko tekst, jak w przypadku książek. Pełnostronicowy, kolorowy druk grafiki w dobrej jakości kosztuje niewspółmiernie więcej, niż czarno-biały druk tekstu na papierze książkowym.
      • Gość: AbramseKadamse Nie stać cię? Nie używaj... proste. IP: 217.153.61.* 10.01.11, 15:56
        ... a wiesz ile czasami kosztują obrazy? wydajesz kilka, kilkaset tysięcy (a czasami milionów) a tam tylko jeden obrazek i możesz go sobie przeczytać w sekundę... a ile musisz płacić!
        • Gość: gość Re: Nie stać cię? Nie używaj... proste. IP: *.home.aster.pl 10.01.11, 17:08
          Gość portalu: AbramseKadamse napisał(a):

> ... a wiesz ile czasami kosztują obrazy? wydajesz kilka, kilkaset tysięcy (a cz
          > asami milionów) a tam tylko jeden obrazek i możesz go sobie przeczytać w sekund
          > ę... a ile musisz płacić!

tak, tak! dlatego w porządnych galeriach obrazy wiszą zafoliowane i zawinięte w papier, jak zapłacisz to sobie obejrzysz w domu... wszystkie inne galerie w których obrazy wiszą nie zapakowane sprzyjają piractwu.
          • dorsai68 O losie... 10.01.11, 23:38
            Złościłem się za młodu, gdy jakiś nauczyciel stwierdzał, że komiksy to książki dla idiotów, a ty mi tu jednoznacznie udowadniasz, że gość miał jednak rację.
    • Gość: gość Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... IP: *.aster.pl 10.01.11, 15:59
      100 zł ?! Pogięło kogoś ?!
      Pamiętam za czasów swojej młodej młodości, że z kieszonkowego kupowałam całkiem sporo komiksów, mimo, że było niewielkie. Był jeden problem - na komiksy się polowało.
      To tak jak z muzyką: nastolatki (czyli + 10 l.) w USA za swoje kieszonkowe od wieków niemalże kupują całe stosy płyt co miesiąc. A w Polsce starcza im na ćwierć płyty.
      • Gość: zainteresowany Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: 81.219.114.* 10.01.11, 16:02
        Komiksy dla dzieci są na innej półce, w innej cenie, a takiego Sambre raczej dziecku bym nie polecał czytać...
    • Gość: kixx Czytanie komiksów w empiku to buractwo IP: *.acn.waw.pl 10.01.11, 16:27
      podobnie jak proszenie kioskarza o pokazanie gazety,bo chcialoby sie sprawdzic repertuar kin
      • Gość: gość Re: Czytanie komiksów w empiku to buractwo IP: *.acn.waw.pl 10.01.11, 18:02
        Gość portalu: kixx napisał(a):

> podobnie jak proszenie kioskarza o pokazanie gazety,bo chcialoby sie sprawdzic
        > repertuar kin

bardzo celna uwaga. W moim odczuciu, to nie jest trendy przesiadywanie (dosłownie), w empikach, trafikach itp. Do wydawców sugestia jak wyżej - foliować egzemplarze i odmawiać przyjmowania zwrotów egzemplarzy odplombowanych, proste a cieszy.
    • Gość: jaxa Foliowanie i sample IP: 62.89.77.* 10.01.11, 16:44
      Wydawcy mają ruch - mogą w umowie zastrzec, że przyjmują zwroty tylko oryginalnie zafoliowanych egzemplarzy. W zamian za to muszą się zobowiązać do dostarczania darmowych samplerów, zawierających po 4-8 stron komiksu w oryginalnych okładkach.

A buractwo polskie oczywiście spróbuje jakoś to obejść, no i wtedy trzeba będzie szukać kolejnego rozwiązania. Na Empik zadziała choćby to, że się ich zacznie ośmieszać w sieci, bo są czuli na wizerunek, a jako firma działająca w UE (z kapitałem zagranicznym) muszą się też stosować do praw dotyczących własności intelektualnej w UE i uderzenie w nich i ich akcjonariuszy z tej mańki zdziałałoby cuda...
    • Gość: Hufnaar Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... IP: *.devs.futuro.pl 10.01.11, 16:52
      Jako pracownik empiku wkurza mnie "kultura" ludzi, którzy przychodzą do salonu by czytać komiksy i książki i PRASĘ KOBIECĄ i rozrzucają to wszystko wszędzie gdzie się da... A co do samej sprzedaży, tak jak ktoś już napisał - kupić może teraz nie kupi, ale za parę lat przyjdzie i kupi...
      • Gość: sky_fifi Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa IP: *.146.127.212.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.01.11, 22:25
        "A co do samej sprzedaży, tak jak ktoś już napisał - kupić może teraz nie kupi, ale za parę lat przyjdzie i kupi..."

Wątpię. Ktoś nauczony, że może sobie za darmo na krzywy ryj przeczytać komiks, książkę czy gazetę, nie przyjdzie i nie kupi. Bo po co, skoro może przeczytać za darmo.

Z drugiej strony, mnie do zakupów w empiku zniechęca właśnie to, że książki czy gazety nie są nowiutkie, że są dotykane i sczytane. Nie mam ochoty płacić za używany towar. Dlatego książki i prasę kupuję gdzie indziej.
    • Gość: pj tak mowi Pismo;) Mt 5:29;) IP: *.k.omnitec.pl 10.01.11, 16:52
      Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła.

Drodzy wydawcy, chyba juz wiecie co robic;)
    • zlota_20 Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... 10.01.11, 17:56
      Ja nie czytam komiksów, które ogłupiają ludzi. A potem się dziwią, że są samobójstwa wśród młodzieży.
      • kamel_65 Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa 10.01.11, 23:04
        Masz jakieś przesłanki świadczące o tym, iż młodzież popełnia samobójstwa na podst. komiksów?
    • Gość: komiksiarz Czytanie komiksów w empiku to piractwo? IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 18:26
      Zrobmy tak, zeby niczego nie bylo! Zero testerow perfum, probowania wedlin przed zakupem, sluchania probek muzyki przed zakupem albumu! Niech klient po prostu kupuje, placi i spada! To ulatwi zycie wszystkim sprzedawcom. A tak to same problemy - rogi pozaginane, strony poprzewracane i jeszcze literki sie od czytania wycieraja!

Empik od zawsze byl miejscem, w ktorym mozna bylo czytac wszystkie pozycje. Jezeli panstu komiksiarstwu to nie pasuje - niech sie tam nie wstawiaja i zadbaja o inne formy sprzedazy. Chociazby w necie. Mozliwosci dotarcia do fanow komiksow jest sporo. A proszenie o nieczytanie komiksow w empiku traktuje jako zart, tak samo dobry jak prosbe zeby nie wstawiac komiksow do empiku.

Komiks to niewatpliwie sztuka i warto za nia zaplacic odpowiednia cene. Ale w tym przypadku o sztuce decyduje rynek. A ja nie chce sluchac po raz kolejny narzekan Patrycji Markowskiej, ze sprzedalaby wiecej plyt ale ci cholerni piraci w internecie... Jak sie sprzedaje chlam albo cena nie przystaje do tresci - to nie znajdzie sie nabywcow. Proste. Rozwiazan zeby sprzedawac wiecej jest sporo. Watpie, zeby foliowanie komiksow pomagalo - nie kupilbym zadnego komiksu do ktorego nie moglbym zajrzec do srodka. Po prostu - to nie tylko literki i historie, ale tez obrazki. Chce wiedziec na co wydaje kase. 30-69 czy 129 zlotych za album to wcale nie jest malo.
      • Gość: xxx Re: Czytanie komiksów w empiku to piractwo? IP: 178.73.24.* 10.01.11, 20:39
        Patrycja Markowska? To musi być straszne badziewie, bo na torrentach tego nie ma, nic nie chce tego nawet darmo ściągnąć.
    • Gość: wujek_dobra_rada A roziązaniem jest folia! IP: *.warszawa.mm.pl 10.01.11, 19:32
      Zapakować w folie i już nikt nie będzie niszczył. "Potencjalnym" klientom trzeba powiedzieć nie, robią tyle dobrego co "kibice" sławiący klub i demolująy miasto
    • Gość: gizmo Wydawcy to zdziercy IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 21:02
      Komiksy powinny być dostępne za darmo. A jak się wydawcom nie podoba niech przestaną je wydawać.
      • Gość: inwestor Re: Wydawcy to zdziercy IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 21:38
        Ty też powinieneś pracować za darmo.

A czytanie całych pozycji w empiku to po prostu wieśniactwo.
        • Gość: gizmo Re: Wydawcy to zdziercy IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 23:39
          Moja praca nie przynosi mi satysfakcji, więc każę sobie za nią słono płacić.
          Autor pisze i rysuje dla czytelników, wydawca tylko im przeszkadza w lekturze. Z łańcucha autor-wydawca-Empik-czytelnik należy usunąć wydawcę. A autorów mógłby zatrudnić Empik w charakterze sprzedawców. Znają się, na pewno by dobrze doradzali. Oczywiście mam na myśli sprzedaż rzeczy, których nie można w Empiku skonsumować - na przykład kalendarzy albo papierów pakowych

• Gość: psilonaut Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... IP: *.zone14.bethere.co.uk 10.01.11, 22:54
      Jezeli wydawcy maja taka umowe ze Empik zwraca poniszczone egzemplarze bez placenia za nie to hmmmm...

Ciekawe czy na podobnych warunkach by wstawili samochod do komisu?

Placic za wszystko..ogladanie architektury, ksiazki w bibliotece,zdjecia na tle kolumny zygmunta, i piekne krajobrazy podczas letnich wypadow za miasto, a co...

Ach ci obrzydliwi piraci.
    • Gość: oncito Czytanie komiksów w empiku to piractwo? Nowa op... IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 23:25
      "Zdaję sobie sprawę, że komiksy są drogie, a nawet za drogie jak na nasze zarobki, ale trzeba uszanować trud autorów i wydawców."

Wiec po co komiksy w empiku? Wystawiajmy je w galeriach w szklanych gablotach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka