Dodaj do ulubionych

Nie bądź za cwany, w ząbek czesany

IP: *.acn.waw.pl 12.01.11, 18:00
obejrzalem,a raczej probowalem obejrzec to wczoraj
sztucznie udziwniony dosc manieryczny sposob wykoanaia tej piosenki mnie osobiscie zniechecil do wytrwania do konca teledysku
z dwojga zlego to juz wole Jozina z Bazin
Obserwuj wątek
    • jebiemnieto Nie bądź za cwany, w ząbek czesany 12.01.11, 18:10
      Hmmm jednak Dobre,... tak całkiem fajne :)

Nie ma Cwaniaka :)
      • freeartdesign Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany 13.01.11, 00:05
        Kręcenie klipu w restauracji należącej do lobbysty gejowskiego oraz scena z "syrenką" w klubie gejowskim - the best! "Niech warszawa wie, kto tu świętuje!".
        • Gość: z_warsa bezbarwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 01:25
          ten "minimalizm" jest bezbarwny, nie ma tu "fajeru", nie ma "jaja", nie ma temperatura. To kompletnie chybiona interpretacja, bo tekst jest wlasnie o temperamencie.
          Garlicki jest wlasnie takim bezbarwnym (brak wlasnej oryginalnej propozycji) - aktorem. Natretnie lansowany, ale faktycznie slabiutki raczej.
          Poza tym: nie ma tu pomyslu jak pokazac wspolnote tozsamosci warszawskiej. Przed wojna zarowno "dryndziarz", jak i "chalaciarz" to byli warszawiacy i o tym spiewal Grzesiuk. Tu kibole z Zydem sie nie kleja zupelnie. Nie wiadomo o co chodzi.
    • aniar17 Nie bądź za cwany, w ząbek czesany 12.01.11, 18:15
      Piękne! I obserwacje trafne :-)
    • kar-rudy102 straszna kicha 12.01.11, 18:18
      straszna kicha dla wysnobowanej młodziezy szukającej swego miejsca [w stolicy też].że niby taki luz i w ogóle a tak naprawde to ściema dla nikogo.popłuczyny po starych warszawskich bardach.o muzycznej stronie nie wspominając-dno!
      • Gość: WSW Re: straszna kicha IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 19:14
        Zrób lepiej mondralo z linii Wazów.
        Zamknij buzie i wróć z lepszym klipem, który zarobi milion obejrzyn na tubie.
        • Gość: franek Re: straszna kicha IP: 178.73.63.* 12.01.11, 19:54
          Gość portalu: WSW napisał(a):

> Zrób lepiej mondralo z linii Wazów.
          > Zamknij buzie i wróć z lepszym klipem, który zarobi milion obejrzyn na tubie.

na YT są takie filmy które mają więcej 'obejrzyn' a ich treścią jest np; wypróżnianie lub dowcipy z podstawówki.więc to nie jest tak bardzo istotne i nie swiadczy o tresci klipu/filmu.ten teledysk jest totalnie wylansowany a mówiąc delikatnie jest mocno naciągany
      • Gość: TAK dla snobizmu Re: straszna kicha IP: *.ip.telfort.nl 13.01.11, 00:41
        Fakt iz ktos chce cos zrobic ma niby byc SNOBIZMEM?!
        Moze lepiej pojsc do Zlotych Tarasow albo zostac w domu i byc biernym burakiem
      • Gość: Rym-cymCym Re: straszna kicha IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 14:52
        oj, znowu ktoś tu ma kompleksiki....
        przecież to fajny utwór jest i trza go na luzie traktować, ważne żeby wyłowić to, że wśród warsiawiaków są i normalni, w porzo ludzie.... ale również dużo żulii (trudne słowo) w dresach....
        • Gość: kixx Re: straszna kicha IP: *.acn.waw.pl 29.09.11, 17:24

Gość portalu: Rym-cymCym napisał(a): ale również dużo żul
          > ii (trudne słowo)

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
          jako warszawiak,jestem z ciebie dumny,iz przyswoiles sobie tak "trudne slowo"
    • Gość: wa_wa Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: 178.73.63.* 12.01.11, 18:36
      Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
      Facjata niby owszem, może być
      Nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
      Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!"
      I ciut nie zalała mnie zła krew,
      Więc go na perłowo w tenże śpiew:

Nie bądź za cwany w Unrę odziany,
      To może mieć dla ciebie skutek opłakany
      Nie masz cwaniaka nad warszawiaka,
      Który by mógł go wziąć pod bajer lub pod pic

Możesz mnie chamem zwać, możesz mi w mordę dać
      Lecz od stolicy wont, bo krew się będzie lać
      Wiec znakiem tego, nie bądź lebiegą
      Przyhamuj buzię i nie gadaj więcej nic

Jeden był specjalnie na Warszawę straszny pies
      Już mówił nawet : "Warschau ist kaputt!"
      Lecz pomylił się łachudra, rozczarował fest
      I próżny był majchrowy jego trud
      Mówić nawet nie potrafię, ach
      I dzisiaj mu śpiewamy tak:

Chciałeś być cwany, w ząbek czesany,
      To teraz gnijesz, draniu, w błocie pochowany
      My, warszawiacy, jesteśmy tacy,
      Kto nam na odcisk - to już Hiszpan* - zimny trup

I niechaj każdy wie: kto na nas szarpnie się,
      To mu to zaraz bokiem wyjdzie - może nie?
      Nie masz cwaniaka nad warszawiaka
      Chcesz z nami zacząć to se przedtem trumnę kup

Tak śpiewał niezapomniany Stanisław Grzesiuk. Reszta, to trzecie parzenie herbatki i odcinanie kuponów.
      • Gość: dziadek Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.xdsl.centertel.pl 12.01.11, 19:02
        Te zrebaki do pięt nie dorastaja orginałowi.
        • Gość: Edgar Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 19:16
          Tylko, że oryginał ma gorsze wyniki. I dzięki tym dzieciakom wrócił do żywych.
          • Gość: wawiak Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.146.127.207.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.01.11, 23:19
            edgar, spokojna twoja kalarepa.
            Stanisław Grzesiuk, dla Warszawiaków, znikąd nie musi wracać...
      • prawdziwa.zagwozdka Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany 24.01.11, 21:47
        o www.youtube.com/watch?v=ZLtocKqUq_E
    • Gość: xtr Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 19:12
      ale kicha.korę i kombi mogą sobie przerabiać.
    • Gość: WSW Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 19:17
      > sztucznie udziwniony dosc manieryczny sposob wykoanaia tej piosenki mnie osobis
      > cie zniechecil do wytrwania do konca teledysku

Przecież to jest piosenka aktorska, więc czego się spodziewałeś?
    • Gość: ModernChef Zajebiste! :D IP: 178.73.51.* 12.01.11, 20:05
      Trzeba przyznać, że zrobione z jajem :D
    • Gość: .aj Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 20:20
      Szacun. Wielki szacun! Klip jak dla mnie naprawde profesjonalny. Rozwala mnie niejaki Fibak W. Widac, ze ma facet dystans do zycia i potrafi kase wylozyc na cos ot tak, od czapy.
    • Gość: MRT Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.01.11, 20:28
      pan dziennikarz jak zwykle wykazał się dyletanctwem. Piesek w teledysku to BULLTERRIER a nie amstaf!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Dziad Warszawski Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 21:05
      Jeśli chodzi o tę piosenkę, to dla mnie liczą się tylko trzej jej wykonawcy: Grzesiuk, Wielanek i Buczkowski.
      • Gość: Warszawiak. Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.home.aster.pl 12.01.11, 21:35
        Na stadionie kiedyś sprzedawali podróby,teraz marne podróby lansowane są na Yutubie. Żenada.
    • Gość: Zyzio Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 21:56
      Super wykonanie. Brawo dla Garlickiego, scenografa, wizażysty i kierownika planu za wyszukanie charakterystycznych miejsc. Ciężko jest zerwać z oryginałem, im się udało. Wymyślili do piosenki bit i skręcili zgrabny teledysk (git). Porównywanie z oryginałem nic tu nie da. Raczej świadczy o ciasnocie horyzontów artystycznych i rozleniwieniem płatów odpowiedzialnych za sfery poznawcze (sam padłem mimowolnemu zagłuszaniu tej interpretacji, echem z poprzedniej aranżacji - ale przy odrobinie woli i ćwiczeń można od tego uciec). Życzę całemu projektowi, jak najlepiej. Dzięki nim dawne piosenki trafią do nowowarszawiaków i zaczną żyć w ich wyobraźni, miast pieśni ludowych przywiezionych z rodzinnych stron. (A że jakiś poznaniak kręci się w tle klipu, to już przemilczmy. Hanna Bielicka, też nie była ze stolycy).

--
      Mów mi Zyzio, mala
      • Gość: iso Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.nycmny.east.verizon.net 08.02.11, 13:54
        Aleś się wysilił na profesjonalną recenzję. 95% tego o czym piszesz jest tylko w twojej głowie, niestety. Nie przeszły im te niuanse przez myśl ani przed ani gdy popełnili ten clip. Muzycznie - bezdennie, wizualnie - niemrawe buce. Najlepiej przysłużyliby się Warszawie gdyby nie kręcili NIC. I tego im serdecznie życzę na przyszłość, nie widząc w nich szans jakiegokolwiek twórczego wzrostu.
        • krwe Re: Nie bądź za cwany, w ząbek czesany 08.02.11, 14:40
          Zyzio dobrze napisałeś.
          Iso zrobiłeś NIC.
    • Gość: WTF Nie wisz pan, a Hiszpan! IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 22:28
      Jak ktoś już zauważył... No i powinno być "nad Warszawiaka". Ale pomysł OK!
    • Gość: Michał Tytuł/Tekst IP: 193.23.174.* 13.01.11, 00:06
      "Do oryginalnego tekstu "Nie ma cwaniaka na warszawiaka [...]" Panowie redaktorzy, oryginalny tekst brzmi "nie ma cwaniaka NAD warszawiaka". Sens jest więc dość mocno zmieniony, i dziwie się że Państwo tego nie zauważyli. Wierzę że jest to zabieg celowy ze strony artystów, tylko nie bardzo wiem czemu miał służyć. Chętnie poznałbym ich opinię.
    • Gość: jj a Ci autorzy sa woogole z Wawy IP: *.41.38.102.sub.mbb.three.co.uk 13.01.11, 00:41
      :?
      • Gość: W-wiak z I pokolen Re: a Ci autorzy sa woogole z Wawy IP: *.ip.telfort.nl 13.01.11, 00:51
        A nawet jesli nie sa z Warszawy to co?
        Jak kazde MIASTO, wiekszosc ludzi jest przyjezdna, a to czy jestes Warszawiakiem czy Berlinczykiem zalezy od Ciebie. Zawsze mozna pozostac tym wiesiakiem co przyjedza do W-wy i sam pracuje na image tak bardzo lubianej "warszawki"
      • Gość: ja Re: a Ci autorzy sa woogole z Wawy IP: 213.108.152.* 13.01.11, 09:50
        tego co śpiewa na teledysku widziałem siedzącego w żydowskiej knajpie więc nie ma pewności czy jest polakiem i warszawiakiem
    • Gość: z_rodowodem Boziu, litości! tego nie da siе słuchać! IP: *.dyn.optonline.net 13.01.11, 05:09
      Być może, kogoś ta "interpretacja" hajcuje, ale ludziom wychowanym na oryginałach p.S.Grzesiuka, Orkiestry z Chmielnej (i innych podwórkowych kapelach) to "dzieło" po prostu "nie podchodzi". Pierwszą przyczyną i odruchem odrzucenia przyjemności słuchania jest brak jedynego, warszawskiego akcentu u wykonawcy. "Niedoróbki" tekstu też rażą koneserów piosenek i folkloru warszawskiej ulicy. Ten klip można zakwalifikować do "sławetnego" wykonania Hymnu Narodowego przez uznaną artystkę na pewnej międzynarodowej imprezie piłkarskiej tudzież innego, wykonanego w języku wolskim. A scenografia? To aż żal za serce sciska [a ponoć tylu nad tym "pracowało ;-(((]. Krótko i węzłowato: chała z kaszaną na fajansie.
      • Gość: Adam Re: Boziu, litości! tego nie da siе słuchać IP: *.centertel.pl 13.01.11, 07:53
        święte słowa.

ja pomimo całej mojej otwartości na muzykę, tego wykonania nie strawiłem.

• Gość: iso Nie bądź za cwany, w ząbek czesany IP: *.nycmny.east.verizon.net 08.02.11, 13:29
      Totalny nielot z tego clipu, muzycznie cuchnie DDR-em, do którego z Warszawy mentalnie i geograficznie daleko.

Oprócz tego Grzesiuk śpiewał "Nie masz cwaniaka NAD warszawiaka". Ci współcześni tzw. artyści nie są w stanie podać nazwy utworu bez błędu, a pracowali nad clipem ponoć cały miesiąc. Przygnębiająca bura tandeta i żałobny analfabetyzm.
    • Gość: iso Muzycznie - cuchnie DDR-em, wizualnie -kartoflisko IP: *.nycmny.east.verizon.net 08.02.11, 13:37
      Grzesiuk przy tym to intelektualista, spiewak operowy i klasyczny muzyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka