Dodaj do ulubionych

Łażnia miejska

20.04.04, 10:55
Gdzie i kiedy została zamknięta w Warszawie, ostatnia łaźnia miejska? I czy
to nie było na Placu Starynkiewicza?

Aha, i jeszcze czy na Pradze była łaźnia przez którą wydostali się
bohaterowie "Niewiarygodnych przygód Marka Piegusa" (a ściślej przez wannę
doktora Ildefonsa Stułbii? ;)?
Obserwuj wątek
    • la_gazza_ladra Re: Łażnia miejska - mam rozumieć... 17.07.04, 11:56
      ...że moje pytanie do kiedy i gdzie działała ostatnia łaźnia miejska w
      Warszawie jest niegodne dla panów Tomasza Urzykowskiego i Jerzego Sy
      Majewskiego?

A może ten żart o Marku Piegusie tak nie przypadł do gustu?
    • hiuppo Re: Łażnia miejska 21.07.04, 09:27
      Moge polecic Laznie na os. Przyjazn na Bemowie - zbudowana jednoczesnie z
      osiedlem domkow dla budowniczych PKiN. Niestety nie pamietam jej 'na chodzie'.
      • la_gazza_ladra Re: Łażnia miejska 22.07.04, 20:40
        hiuppo napisał:

> Moge polecic Laznie na os. Przyjazn na Bemowie - zbudowana jednoczesnie z
        > osiedlem domkow dla budowniczych PKiN. Niestety nie pamietam jej 'na chodzie'.

Dzięki za informację :) Mnie chodzi o łaźnię miejską która działa podobno aż do
        końca lat osiemdziesiątych... no właśnie gdzie?
        • hp_lovecraft Re: Łażnia miejska 23.07.04, 08:44
          Kiedyś (jakieś 5-6 lat) temu w TV nyła informacja o tym, że niszczeją resztki
          starej mykwy. Bodajże było to w okolicach Chmielnej, ale jakbym się mylił to
          proszę o korektę
          • sqh Re: Łażnia miejska 23.07.04, 09:39
            Na Chmielnej niszczała konkretnie łaźnia "Diana". Zresztą już zniszczała
            zupełnie, nowy budynek w tym miejscu stoi.
            • hp_lovecraft Re: Łażnia miejska 23.07.04, 12:45
              Rozumiem, że to była łaźnia publiczna, a nie mykwa. Zachowały się jakieś jej
              zdjęcia?
              • sqh Re: Łażnia miejska 23.07.04, 12:59
                Publiczna i działała bodaj do lat '70. J. Zieliński jeszcze zdążył ją opisać w
                2. tomie "Atlasu", ale niestety bez zdjęć.
    • sqh Re: Łażnia miejska 23.07.04, 09:46
      W notatkach z Centralnego Archiwum Wojskowego znalazłem przerys niedatowanej
      mapy (ok. 1920) zabudowań wojskowych na Pradze. I tamże, jako zespół budynków
      nr 10 figuruje "łaźnia miejska", jak widać, podówczas pod zarządem wojskowym.

Budynek ten obecnie nie istnieje, a stał na północno-wschodnim rogu
      Inżynierskiej i 11 Listopada (dziś tam jest skwer). Pisze o nim J. Zieliński
      w "Atlasie", ale nie przyporządkowuje mu żadnej funkcji. Na mapce ma on
      wprawdzie trochę inny rzut niż na planie wojskowym, ale stoi w dokładnie tym
      samym miejscu.

Natomiast nie wiedzieć czemu, w ogóle nie ma go w "Atlasie" R. Marcinkowskiego.
    • jacekkur Re: Łażnia miejska 24.07.04, 12:53
      Najprawdopodobniej ostatnia czynną łaźnią była Łaźnia Rzymska na Krakowskim
      Przedmieściu. Funkcjonowała jeszcze w II połowie lat 70-ych.
      • lalleah Re: Łażnia miejska 01.08.04, 19:30
        To ja przy okazji tego watku zadam jeszcze moje pytanie, czy kolo Dziekanki
        funkcjonowala kiedys laznia?? Zaczelam stosunkowo niedawno interesowac sie
        historia Warszawy w zwiazku z pewnymi zwirowaniami "rodzinnymi", zaczelam
        powoli zbierac tez zdjecia Warszawy i kupilam dzis takowe, zdjecie wycieczki,
        kolo pomnika Mickiewicza, za nim widac budynek z napisem (konkretniej litery
        ustawione na dachu) "KAPIELE", a nigdzie nie znalazlam wspomnienia o tym
        budynku!!! Z gory dziekuje za odpowiedz!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka