Dodaj do ulubionych

Forum dyskusyjne

18.01.11, 09:36
Zastanawiam, czy nie warto tego forum dyskusyjnego przenieść gdzieś indziej.
Chodzi mi o to, że coraz więcej będzie tematów bardzo związanych z naszymi mieszkaniami (w tym tocząca się choćby dyskusja o ochronie, niedoróbkach) i chyba niezbyt rozsądnie jest o tym rozmawiać w miejscu, które można wygooglować w pierwszych pozycjach pod hasłem "Zaborowska".
Poruszamy tu wiele kwestii, których może lepiej, aby nikt oprócz sąsiadów nie powinien znać. Dobrze by więc było, gdyby zorganizować takie forum na portalu, gdzie dostęp będą mieli tylko ludzie z hasłami a konta tylko mieszkańcy, z potwierdzeniem przez administratora takiej strony.
Viki zrobiła świetną robotę, że to w ogóle założyła i mogliśmy się wirtualnie poznać oraz wymieniać spostrzeżeniami podczas robót wykonawczych, no ale teraz to będziemy tam mieszkać a to co innego :-)

Ja mógłbym coś takiego założyć, tylko potrzebowałbym jeszcze 2-3 sąsiadów, którzy by mi pomogli w administracji, bo mam dość mało czasu wolnego na zorganizowanie czegoś takiego samodzielnie.
Obserwuj wątek
    • catherine70 Re: Forum dyskusyjne 18.01.11, 11:21
      jestem za :). mogę pomóc jakby co :)
      • nitro_1 Re: Forum dyskusyjne 18.01.11, 15:17
        Nie widzę takiej potrzeby, nie wymieniamy tu "tajnych" informacji między sobą. W poprzednim miejscu zamieszkania mieliśmy takie forum z ograniczonym dostępem (na portalu Salon) i z dwóch budynków było tylko 8 osób ponieważ nikt nie miał ochoty podawać swoich danych i czekać na akceptację założyciela forum (bo przecież na jakiejś podstawie musiał on zaakceptować chętnych). Niedługo wszyscy się poznamy i możemy wymienić się adresami email w razie konieczności przekazania ważnej informacji. Jest fajnie, że każdy nowy lokator może się bez problemu do Nas dołączyć a robienie z forum jakiejś ograniczonej społeczności nie ma sensu. Piszemy tu o normalnych sprawach, które dotyczą każdego nowego budynku i tyle.
        Pozdrawiam
        • ds_0 Re: Forum dyskusyjne 21.01.11, 20:39
          jestem za. Jeśli ktoś za jakiś czas będzie chciał np. sprzedać czy wynająć mieszkanie, informacje z forum mogą okazać się średnio pomocne... .
    • gaupa Re: Forum dyskusyjne 18.01.11, 21:09
      jestem za
      • nueng Re: Forum dyskusyjne 21.01.11, 21:35
        To może specjalnie dla tych, którzy będą chcieli sprzedać lub wynająć mieszkanie stworzymy forum, na którym wszyscy będziemy wychwalać nasz budynek ;). Chyba jednak większość z nas chce tu mieszkać a nie sprzedawać. Viki założyła to forum dla mieszkańców naszego budynku i jak do tej pory wszystkim to odpowiadało - to był świetny pomysł.
        Do założyciela tego wątku: "Dobrze by więc było, gdyby zorganizować takie forum na portalu, gdzie dostęp będą mieli tylko ludzie z hasłami a konta tylko mieszkańcy, z potwierdzeniem przez administratora takiej strony". Wszystkich nas z dowodu wylegitymujesz? Nie każdemu to odpowiada. Skoro tak to liczba osób zapisanych do forum znacznie się zmniejszy = na nowym "zamkniętym i pilnie strzeżonym przed intruzami" forum garstka zarejestrowanych będzie sobie mogła poplotkować może o ważnych sprawach, ale tylko miedzy sobą. Z mojej strony pomysł z zamkniętym forum nie wypali, ale to tylko moje zdanie ;). Wyjdzie w praniu.
        • groszeck Re: Forum dyskusyjne 22.01.11, 15:19
          Hehe, tak z dowodu, prawa jazdy i paszportu Polsatu ;-))))
          Prawdę mówiąc wystarczyłoby wydrukować login i hasło (które od razu będzie można zmienić) dla każdego z lokatorów, wydrukować i wrzucić do skrzynek. Wtedy każde mieszkanie ma swoje konto oraz informację o adresie strony i to na kartce papieru.
          Pomysł mi się pojawił dlatego, że rozmawiamy o zakładaniu wspólnot a myślę, że bardzo dużo kwestii będziemy poruszać w internecie a nie na spotkaniach. Mało to poważne rozmawiać o firmie ochroniarskiej czy innym outsourcingu w domenie publicznej a potem czekać na ofertę od konkurencyjnych firm (które spokojnie mogą obejrzeć dyskusję na forum i napisać ją laurkowo pod nasze potrzeby)
          Poza tym czasem mogą się na takim forum zdarzać intymne informacje (np. skargi) na lokatora z mieszkania o numerze takim-a-takim, co w jasny sposób burzy jakąkolwiek prywatność, skoro wiadomo, o jakich budynkach mówimy na całym forum.
          Jest jeszcze parę innych aspektów, choćby to, że i tak chyba większość sąsiadów nie wie o tym forum.

No ale jak aklamacji nie będzie, to faktycznie bez sensu, bo najgorszy scenariusz, to brak jakiejkolwiek komunikacji. Z przyjemnością poznałbym opinię Viki, która pomysł forum wdrożyła i bez niej byśmy nie mogli sobie tu rozmawiać :-)
          • nueng Re: Forum dyskusyjne 22.01.11, 22:59
            Jak będę miała coś do powiedzenia komuś z sąsiadów do pójdę do niego i powiem mu to prosto w oczy a nie będę wypisywała swoje żale na jego temat (podajac numer mieszkania czy coś podobnego) na forum. Jeżeli ktoś woli zasłaniać się ekranem to droga wolna ;o).
            • groszeck Re: Forum dyskusyjne 23.01.11, 13:58
              Ale nie każdy sąsiad, chcący coś powiedzieć Tobie, tak elegancko się zachowa :-)

jeśli jest ktoś zainteresowany, aby to wspólnie założyć, proszę o kontakt - pruszcz.mieszkanie@gmail.com
    • pawins Re: Forum dyskusyjne 24.01.11, 09:56
      Ja uważam, że jak zorganizuje się wspólnota to warto założyć półtajne forum aby umieszczać tan np. ważne dla wspólnoty dokumenty (statut, uchwały,...). Zauważyć chciałem jednak, że aktywnych osób na forum nie jest więcej niż 20 (na 178 lokali). Z doświadczenia w poprzednim miejscu zamieszkania widać, że aktywność forumowiczów spadła po pierwszym roku ale zarząd miał zawsze łatwy sposób odpowiadania na pytania mieszkańców. Tam organizacją forum i prowadzeniem zajął się kolega informatyk więc łatwo dorabiał kolejne moduły. Nie mniej był to jego czas wolny poświęcony dla wspólnoty.
      • nitro_1 Re: Forum dyskusyjne 24.01.11, 10:41
        Jak sie zawiaze wspolnota, to mozna ustalic na spotkaniu jaka forme komunikacji preferuja mieszkancy. Ja tam osobiscie wole miec wszystko na papierze a nie na stronie intrnetowej, gdzie za tydzien dokument pojawi sie w zmienionej formie.
        • pawins Re: Forum dyskusyjne 24.01.11, 11:50
          Ustawo o własności lokali narzuca pewne formy dostarczania informacji. Jednak forma papierowa nie wyklucza formy elektronicznej. Jeszcze w tej chwili mogę wejść na stronę wspólnoty, w której mieszkałem i ściągnąć np. regulamin rozliczania mediów, czy pracy zarządu. A szukanie w segregatorze wymaga czasami większego zachodu. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka