Dodaj do ulubionych

Autobusy wracają na historyczne trasy.

09.02.11, 08:05
W środę Zarząd Transportu Miejskiego ogłosi pierwszy pakiet zmian w trasach autobusów związanych z budową drugiej linii metra. "Gazeta" dowiaduje się, że na dawne sprawdzone trasy wrócą nieistniejące od jakiegoś czasu linie 109 i 128, a być może także 119. Będą za to zawieszone autobusy 150, 155 i 506

Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9076148,Autobusy_wracaja_na_historyczne_trasy__Bo_buduja_metro.html
Obserwuj wątek
    • Gość: gecko Autobusy wracają na historyczne trasy? LOL IP: *.multimo.pl 09.02.11, 15:42
      Super tytuł. Zwłaszcza 506 i 507 "wracają na historyczne trasy". Likwidacja 506 i 507 może i jest sensownym rozwiązaniem - jeśli nastąpi po oddaniu metra na Bemowie. Po ich likwidacji na Bemowie z przyspieszonych linii zostaną raptem: kursujące w szczycie E-2 i omijające centrum 523, bo 501 też ma być skrócone do Centralnego.

To może puśćmy 422 trasą E-2 i je zlikwidujmy, a z 523 zróbmy 223. Wtedy Bemowo będzie miało 0 (zero) linii przyspieszonych. Paranoja jakaś (jak zwykle zresztą w ZTMie) a nie zmiany.
    • 0ffka 506 [i] .... :( 09.02.11, 15:59
      ale fajnie, że 109 zmartwychwstaje... moja linia z dzieciństwa... dziś mi do niej nie po drodze... heh... sentymentalna trasa...
      • lukasz.1978 416! 09.02.11, 16:08
        > ale fajnie, że 109 zmartwychwstaje... moja linia z dzieciństwa... dziś mi do ni
        > ej nie po drodze... heh... sentymentalna trasa...

To ja zamawiam 416 na Chomiczówkę - kiedyś jeździłem tym autobusem z mamą do przedszkola i stąd mój sentyment :)
        • 0ffka Re: 416! 09.02.11, 16:33
          no nic... trzeba kupić skuter, albo elektryczny rower i ... przez 3 lata tak jeździć z Jelonek do Śródmieścia ;/
        • angelcorpse Re: 416! 09.02.11, 22:43
          Ja mam sentyment do 166 na trasie Młynów - Torwar. Też bym chciał żeby na taką trasę wróciły szóstki.
    • Gość: Rychu Całkiem dobre propozycje. IP: *.spray.net.pl 10.02.11, 00:02
      Przy tak krótkiej kołdrze (mała ilość autobusów) konsolidacja linii, częste kursowanie. Za pośpiechami, co to pospieszne były z okazji czerwonego koloru tablicy, a stawały co kołek bym nie płakał. Natomiast 125 powinno być ciachnięte przy Wschodnim (przesiadka do częstych pociągów), przez Wisłę jechać nie musi.
      • 0ffka Re: Całkiem dobre propozycje. 10.02.11, 00:12
        Gość portalu: Rychu napisał(a):

> Przy tak krótkiej kołdrze (mała ilość autobusów) konsolidacja linii, częste kur
        > sowanie. Za pośpiechami, co to pospieszne były z okazji czerwonego koloru tabli
        > cy, a stawały co kołek bym nie płakał. Natomiast 125 powinno być ciachnięte prz
        > y Wschodnim (przesiadka do częstych pociągów), przez Wisłę jechać nie musi.

Prawdziwy warszawiak omija dworce szerokim łukiem, ale co o tym może wiedzieć ekipa z Grójca i Mławy... :)
        • Gość: Rychu Re: Całkiem dobre propozycje. IP: *.spray.net.pl 10.02.11, 00:17
          > Prawdziwy warszawiak omija dworce szerokim łukiem

Oczywiście. I kwęka, że nie ma czym dojechać, a pociąg obok odbija się od pociągu. Życie to sztuka wyboru.
          • 0ffka Re: Całkiem dobre propozycje. 10.02.11, 00:57
            Gość portalu: Rychu napisał(a):

> > Prawdziwy warszawiak omija dworce szerokim łukiem
            >
            > Oczywiście. I kwęka, że nie ma czym dojechać, a pociąg obok odbija się od pocią
            > gu. Życie to sztuka wyboru.

Właśnie widać w TVP jak pociąg za pociągiem odbija się i ludzie wsiadają do niego przez okna... Z Włoch do Śródmieścia będą jechać zapewne przez Kraków...
            • angelcorpse Re: Całkiem dobre propozycje. 10.02.11, 17:45
              0ffka napisała:

> Gość portalu: Rychu napisał(a):
              >
              > > > Prawdziwy warszawiak omija dworce szerokim łukiem
              > >
              > > Oczywiście. I kwęka, że nie ma czym dojechać, a pociąg obok odbija się od
              > pocią
              > > gu. Życie to sztuka wyboru.
              >
              > Właśnie widać w TVP jak pociąg za pociągiem odbija się i ludzie wsiadają do nie
              > go przez okna... Z Włoch do Śródmieścia będą jechać zapewne przez Kraków...

Zdaje się że ktoś nie miał już argumentu na Twoje argumenty...nie pierwszy raz z resztą jak widzę :) co nie zmienia faktu że mam takie samo zdanie jak Ty.
            • Gość: Rychu Re: Całkiem dobre propozycje. IP: *.spray.net.pl 10.02.11, 23:41
              Nikt ci nie każe jechać z Włoch. Pisząc o pociągu miałem na myśli relacje wschodnie, gdzie bez problemu się do pociągu zmieścić można. Z Bemowa da się relatywnie szybko dojechać tramwajem.
          • Gość: gecko Re: Całkiem dobre propozycje. IP: *.multimo.pl 10.02.11, 15:24
            > > Prawdziwy warszawiak omija dworce szerokim łukiem
            >
            > Oczywiście. I kwęka, że nie ma czym dojechać, a pociąg obok odbija się od pociągu. Życie to sztuka wyboru.

Przejedź się w godzinach szczytu z Bemowa do stacji we Włochach, zobacz ile ci ten łączony przejazd autobusem i pociągiem do centrum zajmie. A potem pogadamy.

Możesz też z Bemowa przejechać się na Koło i tam czekać na pociąg do Gdańskiego godzinę w porywach do półtorej. Jak już wylądujesz na Gdańskim po godzinie czekania i 10 minutach jazdy, to pogadamy.
            • 0ffka Re: Całkiem dobre propozycje. 10.02.11, 15:29
              Daj spokój! Nie masz komu tłumaczyć. Do tego osobnika nic nie dotrze. To beton opłacany przez ZTM do spamowania na jego cześć.
            • Gość: Rychu Re: Całkiem dobre propozycje. IP: *.spray.net.pl 10.02.11, 23:39
              > Przejedź się w godzinach szczytu z Bemowa

Jadąc do centrum z Bemowa wybrałbym 23 lub 24 i po max 30 minutach byłbym w ścisłym centrum (o kurcze 507 za którym jęki w niebogłosy też tyle jedzie).
    • qnegunda Puknijcie się wszyscy narzekacze.... 10.02.11, 23:51
      Zanim pojawi się kolejna tona postów o obronach, protestach etc, to warto dokładnie się zapoznać z całym planem zmian.
      Zaproponowane zmiany są czasowe i tylko NA OKRES WAKACYJNY, (końcówka czerwca-końcówka września) kiedy będzie najwięcej zamknięć związanych z budową metra, a mieskańcy w sporej części wyjadą.
      Przy przecięciu miasta na pół wzdłuż nie ma innej drogi jak część - powtarzam CZĘŚĆ linii podzielić właśnie po to, żeby utrzymać jakikolwiek dojazd z peryferyjnych dzielnic do centrum. Owszem - można było utrzymać wszystkie linie kierując je na dziwne objazdy - tym sposobem kursowałyby co 30-40 minut, bo autobusy w stolicy nie mnożą się przez pączkowanie (a chyba nie to jest celem)
      Wszyscy chcą metra, ale jak już zaczyna się jego budowa to wszystkim źle.
      • Gość: gecko Re: Puknijcie się wszyscy narzekacze.... IP: *.multimo.pl 12.02.11, 16:09
        Sama się puknij. Chyba nie sądzisz, że wszyscy dojeżdżający do pracy biorą dwumiesięczny urlop od czerwca do września?
      • Gość: Kalina Re: Puknijcie się wszyscy narzekacze.... IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 20:55
        Jasne, prędzej mi kaktus na dłoni wyrośnie niż te barany z ZTM przywrócą 506, to tylko pretekst do likwidacji tej linii.
        Nikt mi nie wmówi, że 118 je zastąpi, będzie się ciągnęło po Wisłostradzie i nie dojadę nim do centrum.
    • mk968 Re: Autobusy wracają na historyczne trasy. 11.02.11, 18:02
      119 piękna trasa nostalgiczna Zacisze -Dw Wschodni .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka