Gość: wtf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 14:33 Towarzystwa Ochrony Herpetofauny "Tryton" WTF?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bonobo Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartamen... IP: *.home.aster.pl 17.02.11, 14:33 Na tych zdjęciach to wygląda jak Czarnobyl Odpowiedz Link Zgłoś
brumowski Ta budowa stoi na bagnie 17.02.11, 15:01 Najzabawniejsze jest to, że ten blok budują na bagnie i terenie zagrożonym powodzią. Mieszkam w sąsiedztwie i widzę codziennie, jak 24 godziny na dobę pracują tam pompy odpompowujące wodę z tych "garaży". To raczej basen niż garaż będzie. Na budowę wjeżdża się przez most, a obok biegnie droga, błotnista, chociaż po grobli WYŻEJ niż teren budowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Ta budowa stoi na bagnie IP: *.acn.waw.pl 17.02.11, 19:38 To wiadomo gdzie bedzie jeziorko Czeniakowskie: w garazach apartamentowca. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Ta budowa stoi na bagnie 18.02.11, 00:19 Pierwsza ale miejmy nadzieję że symptomatyczna porażka wszechwładnego dotąd i bezkarnego bufetu. A lemingi niech się w tym jeziorku potopią. Odpowiedz Link Zgłoś
moa72 Odległość 17.02.11, 15:05 "zaledwie 600 metrów" - w takiej odległości od brzegów jeziorka jest powsińska, elektrociepłownia i trasa siekierkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: Odległość IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.11, 19:43 chyba tam nigdy nie byłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Odległość IP: *.acn.waw.pl 17.02.11, 22:53 Niewiele sie pomylil - jest ok. 1km: http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Go%C5%82kowska&daddr=52.190027,21.087205&hl=en&geocode=FWFgHAMd9IlBAQ%3BFUtbHAMd5cNBAQ&mra=ls&sll=52.190746,21.08109&sspn=0.009234,0.027874&ie=UTF8&ll=52.191548,21.079824&spn=0.009234,0.027874&t=h&z=16 Odpowiedz Link Zgłoś
polskie_pieklo Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartamen... 17.02.11, 15:07 Marvipol chyba się w tego typu 'inwestycjach'specjalizuje . Mieszkam na Mokotowie, na rogu Kazimierzowskiej i Różanej jest apartamentowiec Marvipolu. Oczywiście ma więcej pięter niż wszystko inne wokół i pasuje do otoczenia jak pięść do nosa. Podziękowania należą się urzędnikom że takie decyzje wydają. Nie mnie jednak oceniać jak to Marvipol załatwia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heheheh Wow poniżej wód gruntowych...ale ściema IP: *.axelspringer.pl 17.02.11, 15:11 I tak będzie zawsze gdy PSEUDOEKOLODZY robią z urzędników z WSA mocno niedoświadczonych urzędasów. A więc wody gruntowe mogą być od 1-5 metrów. Poniważ jeziorko powstało nie bez powodu na wodach które są bardzo płytko, można się spodziewać ze wszystkie fundamenty w pormieniu 3 km od jeziorka (czyli już poza strefą) są w strefie oddziaływania (jak to się ładnie nazywa w prawie) jeziorka. A więc wszystko co stoi na czerniakowie, łącznie ze śmietnikami powierzchniowymi powinno mięc normy podwyższone środowiskowe. Nawet parkujące na powierzchni auta mowinny mieć strefy izolacji zaniczyszczeń powierzchniowych. TYLKO KTO TO ZROBI, kto zmusi!!! OCZYWIŚCIE nikt. Czy wybudowanie parkingu poniżej wód gruntowych to zbrodnia ekologiczna. WSA nie ma pojęcia o technologii budowy i jak wynika z wyroku zielonego pojecia jak taka budowa odziaływuje na środowisko: szczelinowanie, okrona budynku przed wilgocią, szczelna wanna (izolacja tego co wewnątrz również zanieczyszczeń od zewnętrznych), naruszenie przepływu wód powierzchniowych (cały czernkaków jest jednym wielki wodonośnym obszarem wód gruntowych), w którym największe oddziaływanie na jego stan nie pochodzą z jeziorka, które jest tylko efektem ubocznym oddziaływania znacznie większego obszaru / akwenu wodnego jakim jest wisła. Tylko skąd urzędnik z WSA, który zajmuje się tylko procedurami, a nie faktami ma to wiedzieć. Skąd może wiedzieć, że zanieczyszczenie obszaru wodonośnego pochodzi w 99% z pobliskiej wisły i pobliskiej starej powsińskiej z które spływają zanieczyszczenia z aut, z upraw rolniczych i ogrodniczych miejscowości podwarszawskich. No własnie skąd ma to wiedzieć, zaraz zaraz jak nie wie to jakim prawem wydaje zakaz budowy obiektu, który z natury technologicznej jest bezpieczny (bo wszystkie auta są pod ziemią i zanieczyszczenia z garażu trafiają do kanalizacji) ta, do kanału miejskiego i UWAGA!!!! PUNKT KULMINACYJNY!!!!!!!!... Cały ten syf dalej wpada ....wraz z kałem i masą ciężkich zanieczyszczeń do Wisły która to stanowi główne źródło wód gruntowych w obszarze czerniakowa.??? czy widać prawidłowość? TAk widać bo już dawno to zostało opisane w setkach opracowań, które pewnie nie dotarły Marvipolu, urzędników miejskich, a napewno nie dotarły do WSA. Dlaczego tak się dzieje?? WSA nie ma wiedzy na temat aspektów ekologicznych. Bada procedurę. Niezgodne z procedurą decyzje do kosza. A co jeśli wyrok i niezgodność z procedurą to tylko jakaś błacha sprawa tak jak to miało miejsce z czytelnością podpisu Pani minister przy budowie s17??? ano nijak niezgodne z procedurą. Zabudowano na bagnach cały wilanów, to czym jest zabudowa pasa krzaczorów przy jeziorku w stosunku do miasteczka wilanów. Tam dopiero "ziela" i "istost żywych" uśmiercono! i nadal trwa apokaliipsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Wow poniżej wód gruntowych...ale ściema ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 15:29 Wiesz mam w osiedlu Pod Skocznią znajomego, który mierzy ten poziom wód gruntowych codziennie. Przy samej skarpie jest to między 2-3 m zależnie od opadów. Na ogół w stronę 2 m. Nieopatrznie wybudował sobie pod domem piwnice. Okoliczne domy stoją na studniach. Dlatego mierzy, dlatego już wiemy, którędy kierują się cieki podziemne w tej okolicy. Nie wiem czy zrobiono takie badania na terenie tej inwestycji, ale czy przypadkiem istnienie takiej wodoszczelnej plomby w ziemi nie zmieni tych przepływów ? Nie zależy mi na kwiatkach czy zwierzątkach, bo do tego pijesz. Natomiast zależy mi, by inwestycje w jak najmniejszym stopniu oddziaływywały na środowisko. Dlatego budowa wielokondygnacyjnych budynków na tych terenach to zły pomysł. Póki co mamy sporo terenów w centrum, gdzie już nic nie zaszkodzi. Poza tym sąd zakwestionował brak posiadania studium oddziaływania na środowisko, a nie, że ten budynek z całą pewnością żle wpływa na środowisko. Za parę złotych pewnie ekolodzy sporządzą taką opinię, że Marvipol będzie zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: Wow poniżej wód gruntowych...ale ściema IP: *.lukman.pl 18.02.11, 12:04 Skoro nazwywasz sędziów w WSA "urzędnikami" to całą resztę Twoich pseudonaukowych rozważań można pominąć. Tak sądzę. Sąd bada prawidłowość procedur i tak właśnie zrobił. Wszystko sprowadza się do opowiedzi na zapytanie - czy poza urzednikami i inwestorem ktoś ma cokolwiek do powiedzienia w tej sprawie. Tryton akurat wystąpił w sądzie, ale praw do współdecydowania pozbawiono kilkadziesiąt podmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
dinowar Brawa dla sądu! Dosyć pazerności deweloperów! 17.02.11, 15:26 15 tys. niesprzedanych mieszkań w samej Wawie, a tym hienom pazerności i zysku ciągle mało. Wara od zielonych miejsc w stolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Zielone miejsce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 15:33 Czy to takie zielone miejsce ? Można od biedy tak uznać. Jednak widok z okna domu położonego nad jeziorkiem w pierwszym rzędzie to ogromna fabryka ciepła i prądu. Jak mi tam oferowano do kupienia budynek to przede wszystkim zadecydował widok za oknem - fabryka podobna do Czarnobyla. Nawet jeżeli przyjąć, że spaliny są prawie całkowicie zneutralizowane i większość wiatrów jest na wschód czyli drugą stronę Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartamen... IP: 175.145.9.* 17.02.11, 17:06 czytam artykul i oczom nie wierze jak dziennikarz mogl napisac taki stek bzdur, sa nic dzis nie uniewaznil, malo tego 2 tyg temu stwierdzil prawidlowoc uzgodnienia rdos, wojewoda juz kilkukrotnie badal waznosc pozwolenia na budowe i nie dopatrzyl sie ucybien, dzis WSA tylko stwierdzil ze najpierw trzeba wszczac postepowanie a potem badac czy ktos jest strona czy nie, ale to przerasta dziennikarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam IP: *.lukman.pl 18.02.11, 12:07 Wow. Wojewoda się nie dopatrzył! A wojewoda przyswoił już tajemną wiedzę co przysługuje za zażalenie a co na postanowienie? To podstawy kpa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam IP: *.aster.pl 19.02.11, 11:01 wow! wojewoda może ma od tego kompetentnych ludzi? Myślenie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartamen... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 17:13 "jeśli NSA się nie pospieszy, to wyrok (unieważnienia pozwolenia na budowę) może zapaść już po ukończeniu pierwszego budynku"; i wtedy ci, co zapłacili za lokale, a nie wpisali sobie ich jeszcze do hipotek, będą płakać i zgrzytać zębami; niestety. Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9123739,Jest_wyrok_w_sprawie_kontrowersyjnego_apartamentowca.html#ixzz1EEWDRVa0" Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Sk**syny jakby mogli budowaliby w samym Jeziorku 17.02.11, 17:51 Całą "atrakcją" sprzedawanych inwestycji jest bliskość parku, jeziora itp. Tyle że po zabudowie, tak jak jest choćby na Szczęslewicach z parku i jeziorka pozostaje żałosny wybieg-ubikacja dla setek psów dzisiątków bloków które schodza prawie do wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamowski1 Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartamen... IP: *.toya.net.pl 17.02.11, 17:59 Ciekawe kto i ile dostał w łapę za wydanie pozwolenia na budowę?,bo nie sądzę aby urzędas nie wiedział na co wyraża zgodę.Gdyby nie głosy ekologów to pewnie budowaliby całe osiedle nie patrząc na rezerwat,może w końcu doczekamy się chwili gdy urzędnik będzie osobiście odpowiadał za swoje decyzje,w sumie to niezła kasę co miesiąc dostaje,niech więc za te pieniądze ponosi odpowiedzialność osobistą,albo poszuka mniej stresującego stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
da-do Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam 17.02.11, 20:05 też jestem ciekawa w jaki sposób "odbywają" się takowe pozwolenia.Niedługo cała Polska będzie jednym wielkim ściekiem i smrodem.Ja dla odmiany mieszkam w pięknej okolicy Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego - mieszkałam,bo teraz "zapach" z 12 kurników uprzykrza życie mieszkańcom mojej miejscowości i nie ma na to mocnych.Nawet na wsi nie ma świeżego powietrza i "świętości" rezerwatów,liczy się kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam IP: *.aster.pl 18.02.11, 21:05 Nie przenoś swoich problemów na Warszawę. Napisałem, że wszystko musi być z głową robione i że trzeba dbać o środowisko ...Spojrzałaś choć raz na mapę Warszawy ? Poznałaś okolicę? Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam 19.02.11, 10:06 Gość portalu: icon napisał(a): > Nie przenoś swoich problemów na Warszawę. da-do w odróżnieniu od ciebie, napływowy lemingu nie wydrzeka się swojego wiejskiego pochodzenia, i potrafi myśleć. > Napisałem, że wszystko musi być z głową robione Developerstwo to taka mafia co myśli nie głową lecz kieszenią. > i że trzeba dbać o środowisko A i owszem, dbają, jeszcze jak! "Zamieszkaj nad krystalicznie czystym jeziorem w samym sercu miasta" - tak reklamują przekręt o którym jest mowa. Co rusz widać na billbordach reklamy powstających lub projektowanych osiedli na skraju lub wręcz w samych lasach, i zawsze inwestor ma w nazwie "EKO-Development" > ...Spojrzałaś choć raz na mapę Warsza wy ? Poznałaś okolicę? Oczywiście zakładasz że tylko ty poznałeś okolicę - tam gdzie tyłek swoim blachosmrodem zawiozłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam IP: *.aster.pl 19.02.11, 10:41 A czy ja gdzieś potwierdziłem lub wyparłem się swojego pochodzenia? Nikomu tez nie zarzucałem skąd pochodzi - do czego się więc odnosisz człowieku??? Masz zarzuty na mafijne działanie deweloperów to zgłoś to do właściwych organów a nie sączysz jad na forum. To czym wożę tyłek to moja sprawa i nijak to ma się do meritum sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
da-do Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam 19.02.11, 17:43 Nie wiedziałam,że internet jest tylko dla "miastowych".Nie powiedziałeś tego dosłownie ale podtekst był.A w Warszawie byłam,i owszem a nawet w Rzymie,Moskwie,Paryżu i wielu innych miastach,bo na wsi też mieszkają n o r m a l n i ludzie.Chciałam tylko powiedzieć,że teraz mało dba się o przyrodę i środowisko,gdy jest do zrobienia kasa.A abstrahując od tego,to jaki masz pomysł na załagodzenie sporów w tej akurat sprawie/ i mówię o apartamentowcu a nie o kurnikach/ mówiąc,że trzeba to robić z głową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam IP: *.aster.pl 20.02.11, 18:51 czytaj ze zrozumieniem później dopiero oceniaj "podteksty" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
da-do Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam 19.02.11, 17:50 tomjani.... dzięki :),że ktoś patrzy tak,jak Ty.Niektórzy pewnie myślą,że internet jest tylko w Warszawie/patrz-icon/ Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam 19.02.11, 20:36 I tacy jak icon (np. niejaki Maar na pewnym żeglarskim forum) zapluwają się z wściekłości wszędzie tam gdzie ktoś usiłuję przyrodę chronić. Ciekaw bardzo jestem ile kasy jeden i drugi ciągnie na obecnym developerskim bezhołowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: Jest wyrok w sprawie kontrowersyjnego apartam IP: *.aster.pl 20.02.11, 18:36 Daleko mi do zapluwania się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadybiak Cała prawda o Marvipolu i jego prezesie: IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.11, 18:31 www.tvn24.pl/2265050,0,0,1,1,szantazowani-klienci,wideo.html Ten film dotyczy klientów, a jak postępują z przeciwnikami? Otóż obrońcy jeziorka byli wzywani na policję pod fałszywi zarzutami, nękani "anonimowymi" głuchymi telefonami, okłamywani, obrzucani błotem na forum publicznym (w szczególności jedna radna) , straszeni, lżeni, wreszcie w ostatnim czasie chciano ich przekupić. Piękny wachlarz metod. Iście godny spółki notowanej na GPW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Marvipol musi mieć wprawę w korumpowaniu urzędasów IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.11, 19:22 ,bo to nie pierwsza niezgodna z prawem budowa tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: term Sąd: trzeba było wysłuchać ekologów IP: *.home.aster.pl 17.02.11, 19:51 "W apartamentowcu będą 134 mieszkania." Uwielbiam ta nowomowę. Jak w tej wielkości budynku będą 134 mieszkania to to się blok nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia po co tyle wrzasku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 20:03 skoro ma sie rozpatrywac ponownie kwestie uczestniczenia jakiegos stowarzyszenia w postepowaniu, to nie rozumiem po co tyle wrzasku o samym pozowleniu na budowe. Pewnie sie zglosi jeszcze nie jedna organizacja ale jaki to ma wplyw w meritum sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: po co tyle wrzasku IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 08:34 Pewnie sie zglosi jeszcze nie jedna organizacja ale jaki to ma wplyw w meri > tum sprawy. Nic nie rozumiesz, organizacji i podmiotów zglosiło się kilkadziesiąt. Ale dla miasta i wojewody nikt nie jest stroną w tym postępowaniu poza jedna fizyczną osobą ktora nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Trzeba przetrzepać kiecę HGW 17.02.11, 20:10 Bufoniasta, arogancka i pazerna HGW nie wpuściła nawet protestujących ekologów za kontuar bufetu wiosną ub. roku. Teraz powinno się ją z tego rozliczyć. A lemingi co na nią głosowały niech się teraz potopią ze wstydu! Odpowiedz Link Zgłoś
pytton Kto jest odpowiedzialny? 17.02.11, 21:32 Kto wydal te pozwolenie? Nie wiedzial o tym, ze w sumie maja byc trzy budynki a nie jeden? W takim razie musi miec IQ ponizej 80 i po prostu nie nadaje sie do wykonywania tego zawodu. Albo dostal lapowke. Innej mozliwosci nie ma. Pozbawic stanowiska i zabronic wykonywania go gdziekolwiek indziej - na studiach pelno bystrych ludzi, ktorzy wykonaja ta prace lepiej i uczciwiej. I daje przyklad innym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Sąd: trzeba było wysłuchać ekologów IP: *.play-internet.pl 18.02.11, 16:47 ekooszolomy nie dostali w lape od dewelopera i dlatego cala ta afera Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Sąd: trzeba było wysłuchać ekologów 18.02.11, 19:16 Gość portalu: ewa napisał(a): > ekooszolomy nie dostali w lape od dewelopera i dlatego cala ta afera Masz dowody na to oszczerstwo, czy może jednak zaciągnięty kredyt na zakup apartamentu w tych gargamelach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: Sąd: trzeba było wysłuchać ekologów IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 21:48 Dokładnie na odwrót. To deweloper jak nie poskutkowały groźby i ataki próbował przekupić obrońców. Po co kłamiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Sąd: trzeba było wysłuchać ekologów IP: *.aster.pl 18.02.11, 18:32 Nie dostali zieloni w łapę i teraz lament... 600m od brzegu to kawał drogi a im dalej przeszkadza?? Nie widzą, że 100m od brzegu stoją stare komunistyczne bloki a nad prawie samym brzegiem są domki jednorodzinne? Co za hipokryzja, niedługo nic co nie jest po myśli zielonych jołopów nie będzie mogło być zrealizowane chyba że dostaną w łapę. Wszędzie wietrzą podstęp a wszystkie inwestycje nagle niszczą przyrodę. Przyrodę trzeba chronić to fakt ale z głowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo74 ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma problem IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 20:14 Oj oj szef się zdenerwował i pogonił do roboty w piątek wieczorem? O jak mi przykro. Ekolodzy nie chcieli wziąć w łapę, zwłaszcza ostatnio. To tak rozwścieczyło prezia że każe takie paszkwile wypisywać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.aster.pl 18.02.11, 20:22 rozbawiłeś mnie... nie przyszło ci do głowy , że to może być naprawdę moja prywatna opinia.? Zachowujesz się jak ci ''zieloni", od razu podejrzewasz spisek "prezia" - wyluzuj człowieku:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble 18.02.11, 20:47 Przecież była tu już taka co się fajnie podłożyła, aż jej IP wyskoczył! Być może nawet ją widziałem na własne oczy. forum.gazeta.pl/forum/w,752,110932646,110934664,Ratusz_do_spolecznika_Splywaj_Pasek_znad_Wisly_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.aster.pl 18.02.11, 21:01 mógłbyś mi powiedzieć co Twój post wniósł do dyskusji na ten temat? Czy faktycznie budowa w odległość 600m od jeziora stanowi ogromne zagrożenie? Przytocz fakty;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 21:46 A byłeś tam kiedyś? Czy tylko bijesz pianę ot tak sobie? To podmokły teren, wystarczy głębiej kopnąć i zbiera się woda. Dew osusza ten teren wypompowując wody podziemne, które są zasilane przez jeziorko. Poza tym jest to otulina rezerwatu, nie wspominając już o tym, że ta budowa jest niezgodna z planami zagospodarowania przestrzennego tego terenu (zabudowa jednorodzinna). Ekolodzy ekologami, ale o ten zachowanie jeziorka walczą przede wszystkim mieszkańcy Sadyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 08:31 Zeby sprawę uporządkować - o jeziorko walczą razem ekolodzy i mieszkańcy Sadyby. Wszystkie strony sa ważne. Po to zaklada się organizację ekologiczną by miała większe prawa w postepowaniach niż szary obywatel. Ma ona tez większą wiedzę w procedurach i bywa skuteczniejsza. Ekolodzy to nie jest jakaś wyobcowana grupa tylko przedstawiciele społeczeństwa. Media często przedstawiaja to inaczej a jak wiadomo klamstwo powtórzone iles razy staje się prawdą. Ekolodzy mają byc ośmieszeni i skonfrontowani ze społeczenstwem. Ochrona środowiska to zagrozenie dla bogatych przedsiebiorców. Teraz idzie nowelizacja ustawy, ktora ma zakazać udziału w postepowaniach organizacjom, ktore działaja krócrej niż rok. Nie uderzy to w te profesjonalne organiacje ktore są, ale właśnie mieszkańców, ktorzy zakladają stowarzyszenia w konkretnych sprawach żeby walczyć, np. w sprawie smrodu na kabatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.aster.pl 19.02.11, 08:38 Po pierwsze to byłem bo pracowałem na Sadybie a gdybym nawet nie był to wystarczy spojrzeć na zdjęcia satelitarne z google maps by dostatecznie ocenić sytuacje. Po drugie sama budowa nie będzie trwała wieczność a po jej zakończeniu przestaną wypompowywać wodę więc o jeziorko bym się nie martwił skoro do tej pory nic się z nim nie dzieje. Zwłaszcza, że jest zasilane wodami opadowymi co potwierdzają ekspertyzy. Pamiętaj także iż ani teren podmokły ani otulina nie wykluczają możliwości zabudowy - co potwierdza w tym przypadku prawomocne pozwolenie na budowę :). Więc jak widzisz do bicia piany mi daleko. Najwięcej jazgotu pewnie podnoszą mieszkańcy okolicznych komunistycznych bloczków bo stracą miejsce do wyprowadzania swoich czteronożnych sraliwców. Gdyby inwestycja powstawała nad brzegiem to bym sam protestował ale w takiej odległości jak teraz to nie widzę żadnych problemów zwłaszcza że obok stoją komunistyczne gargamele...:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 09:13 Trudno dyskutować na tym poziomie. Pozwolenie nie calkiem jest prawomocne ze wzgledu na brak dokumentacji (ugodnienie RDOŚ) oraz faktu że zostało wydane w czasie odwołania strony do SKO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.aster.pl 19.02.11, 09:24 Co do oceny prawomocności to bym się tak nie rozpędzał - dalej jest prawomocna. Jak na razie to ekolodzy zostali tylko uznani za stronę w postępowaniu. A deweloperowi dalej przysługuje odwołanie więc sprawa jest otwarta...Odnośnie ''poziomu'' nie będę się wypowiadał - strata czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 08:21 Cała inwestycja, a sąd w piątek potwierdził że to jedna inwestycja kończy się 150 m od jeziorka. Ten obszar to teren zlewni (sieć wód podziemnych). Mieszkańcy uważają że nie dosyć że same budowanie parkingów poziemnych zmniejsza poziom wod gruntowych a przez to jeziorka, to jeszcze wody te sa odpompowywanie i tłoczone w druga stronę kanałem. No i mają wodę w piwnicach. Cieki wodne zostały przecięte. Generalnie icon interesuj się, są opracowania naukowe na ten temat. Z jakich względów pierwotnie RDOŚ chcial wprowadzic tu plan ochrony rezerwatu ktory zakazywał w ogóle podpiwniczeń i budowy budynków o takiej kubaturzee. Oczywiscie drugi projekt napisał po pół roku "pod inwestora." Nie wiadomo co zmieniło się w trakcie kilku miesięcy. Odpowiedz na to pytanie mogłaby byc ciekawa. I ile mi wiadomo, inwestor nie próbowal składać żadnych propozycji korupcyjnych ekologom. Proszę nie sądzić innych swoją miarą. Zostają co prawda urzędnicy, a ci obiektywni nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.aster.pl 19.02.11, 08:52 Jak już napisałem wcześniej budowa nie będzie trwała wieczność i w końcu przestaną wypompowywać wodę. Skoro do tej pory nic się z jeziorkiem nie stało to tym bardziej nic się nie stanie po zakończeniu. Samo jeziorko jest na tyle małe, że wszelkie zmiany można by już zauważyć na etapie budowy... Z twojego postu bardziej wynika iż piane biją okoliczni mieszkańcy bo im piwnice zalało ciekawe tylko czy to wina budowy czy podwyższonego poziomu Wisły który był w trakcie zeszłorocznych powodzi. Przyczepiasz się do aktualnych ekspertyz a może to te stare były błędnie zrobione??? Pewności zapewne nie masz tak jak i nie masz pewności że nie było propozycji korupcyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 09:17 Zawsze przyczepiam się do ekspertyz robionych na zamówienie inwestorów bo wiem jak to wygląda. Wolę niezależne. Co do strony protestującej wiem na 100% że taka propozycja nie padła, to bardzo duża grupa i przepływ informacji jest. Co do urzędników cięzko inaczej wytłumaczyć przeforsowanie po trupach tej żenującej inwestycji. Myslę że inwestor obecnie żałuje że zainwestował w tej tulinie, a urzędnikom to rybka. oni nic nie stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.aster.pl 19.02.11, 09:37 Skoro jesteś pewien(na) na 100%, że taka propozycja nie padła to nie ma problemu. Mogłem się mylić co nie zmienia faktu, że inwestycja posiada pełna i prawomocną dokumentacje na prowadzenie budowy. Inwestor może i żałować nic nam do tego tematem dyskusji jest jeziorko a w obecnym świetle nic mu raczej nie zagraża.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w wawy Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 12:21 Icon, to super, opublikuj swoją własną ekspertyzę pod własnym, znanym zapewne w środowisku hydrogeologów nazwiskiem i daj tu linka. Na pewno wszystkich to uspokoi i prostest się skończy. Na pewno nic się nie stanie i rezerwat jest bezpieczny, tak jak "nic się nie stało" przy jeziorku imielińskim, czy Szczęliwicach. Zrozum, że w tej sprawie przedstawicielami strony społecznej są eksperci, którzy sami piszą ekspertyzy, zaś poziom decyzji urzędniczych jest po prostu żenujący. Wszystkie decyzje zarówno RDOŚ (co juz się stało) jak i prezydenta zostaną uniewaznione. Wojewoda przeciąga sprawę wbrew prawu jak może, dlatego możliwe, że ostatecznie pozwolenie buwolane zostanie unieważnione dopiero jak mieszkania zostaną sprzedane. Trafiła kosa na kamień. Dopóki pozwolenie nie zostanie unieważnione pze wojewode lub sąd, budowa może trwać co nie znaczy że jest ono prawomocne. I teraz pytanie do wszyskich, lepiej żeby miasto zapłaciło za strat inwestorowi, czy żeby metoda bezczelniego łamania prawa przez urzedników i stawiania społeczeństwa przed faktami dokoanymi ma trwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.aster.pl 19.02.11, 12:59 Nie mam zamiaru się sprzeczać dalej w tym temacie od tego są sąd i niech tak pozostanie.... Co nie zmienia meritum dyskusji przedstaw proszę fakty,że jeziorko ulegnie degradacji bo wyborowaniu mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z wawy Re: ekolodzy nie chcieli wziąć i prezio ma proble IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 16:01 Zgoda, zostawmy sprawę sądom. Jest ogromna rzesza ludzi ktora jest wciągnięta w problem, zorganizowała szereg spotkań, były sesje warszawy, były konferencje w PAP, było spotkanie Komisji Dialogu Społecznego. Nie wiem czy budowa jednego budynku spowoduje automatycznie zagładę rezerwatu, ale co innego trzech, a co innego jeśli zgodnie z zasadą "dobrego" sąsiedztwa będzie tych apartamentowców więcej. Fragment protokołu z KDS ds. ochrony Środowiska przy BOŚ (spotkanie z 23.03.2010 roku), niestety na skutek fatalnej obsugi serwisu www przez ratusz, od tygodni materiały te znikły z sieci, może celowo. "Ad. 6. Po prelekcji początkowo pytania kierowane do pana dr Michała Fica dotyczyły bezpośrednio zagadnień technicznych, związanych z odwadnianiem terenu przy tego rodzaju inwestycji, jaką prowadzi firma Marvipol S.A. w otulinie rezerwatu Jeziorko Czerniakowskie (budowa trzech apartamentowców) oraz zagadnień hydrogeologicznych w odniesieniu do tego Jeziorka. Pytano także o to, jak przekopanie i przeoranie gruntu w tym miejscu wpłynie na stosunki wodne w tym rejonie. Pan Michał Fic odpowiadał, że obecnie przy tego rodzaju pracach powinno stosować się tzw. najlepsze dostępne techniki i technologie (z ang. BAT, np. zamiast stosowania odwadniających studni depresyjnych – specjalne ścianki i ekrany), aby minimalizować negatywny wpływ prac na środowisko i otoczenie. Szczególnym problemem w przypadku Jeziorka Czerniakowskiego jest obniżanie się poziomu lustra wody oraz obniżanie się poziomu wód gruntowych wokół Jeziorka (w otulinie). Budowa geologiczna i geomorfologiczna Jeziorka sprawia, że pomimo izolacji ścian bocznych misy jeziora, woda ucieka przez utwory budujące dno. Aby temu zapobiec, nie powinno się fundamentować poniżej poziomu wód gruntowych, bo to wymaga dodatkowego odwodnienia terenu. Pan Janusz Białasik (Miasto Ogród Sadyba) spytał, czy istnieje zależność między poziomem wód gruntowych wokół jeziorka, a poziomem wody w jeziorku. Pan dr Michał Fic odparł, że tak, jeśli poziom wód gruntowych spada o 10 cm, o taka samą wartość spada także poziom lustra wody w jeziorku. Pan Janusz Białasik spytał, czy w związku z tym, powinny być podejmowane decyzje jednostkowe, czy powinno się preferować rozwiązania systemowe. Pan Michał Fic odparł, że nie może odpowiedzieć na to pytanie i że to „clue tej sprawy”. Zasugerował także, że takim rozwiązaniem systemowym jest plan zagospodarowania przestrzennego, który powinien mieć takie ograniczenia, których inwestorzy nie będą mogli obejść. Dyskutowano również na temat sposobów zasilenia Jeziorka Czerniakowskiego w wody z praktycznie niedrożnych dopływów z Jeziorka Sielanka i Jeziora Wilanowskiego, czy Fosy Bernardyńska Woda oraz na temat tego, czy powinno się skupiać siły i uwagę na tym, aby woda z Jeziorka nie odpływała, czy raczej na tym, aby zapewnić Jeziorku ciągły dopływ. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bond007 słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.centertel.pl 18.02.11, 18:47 cytaty z www.nie.com.pl/art3222.htm Pożyczki to nie jedyne źródła dochodu Mariusza Książka. Książek jest właścicielem firmy Marvipol (pisałam o tej firmie „NIE” nr 43/2003). Wygrał przetarg na kupno gleby na zabytkowej Skarpie Warszawskiej. Cena Książka od ceny wywoławczej Urzędu Miasta różniła się zaledwie tysiącem zetów. Książek na Skarpie postawić chce... wieżowiec. Rada Urbanistyczno-Architektoniczna uznała projekt za skandal. O Marvipolu głośno było też przy okazji budowy nowej stacji metra. Budowę blokował grunt wydzierżawiony przez Marvipol. W końcu po długich pertraktacjach Marvipol użyczył kawałek ziemi miastu, za co miasto wybudowało Marvipolowi drogi dojazdowe do... myjni Marvipolu. W Mikołajkach też się udało zrobić Marvipolowi dil z miastem. Radni nakablowali, że podstępnie zmieniono plan zagospodarowania terenu i po cichu opylono pokaźny grunt nikomu nieznanej firmie... Marvipol. Widać wszyscy dygnitarze wielcy i mali mają jakąś wyjątkową słabość do Mariusza Książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Pogonić ekooszłomów IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.11, 20:42 Konieczna jest zmiana prawa, ekooszołomów trzeba wykluczyć z życia publicznego !! Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Pogonić ekooszłomów 18.02.11, 20:49 Gość portalu: max napisał(a): > Konieczna jest zmiana prawa, ekooszołomów trzeba wykluczyć z życia publicznego!! A ja jestem za pogonieniem i wykluczeniem lemingów z życia publicznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: Pogonić ekooszłomów IP: *.aster.pl 18.02.11, 21:24 przestań się napinać pieniaczu...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: 175.145.9.* 19.02.11, 08:02 hm... urban? no tak ten to jest autorytetem :) jak ekolodzy takich argumentow uzywaja to tylko pogratulowac. ekolodzy twierdza ze wysuszy jezioro, mieszkancy molochow po sasiedzku ze przeciwnie, wody gruntowe sie podnosza, a tu kontrola za kontrola i nic, poprostu polskie piekielko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo74 Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 09:33 Odpowiem na ten stek bzdur, ale tylko raz po z doliną umysłową nie zwykłem dyskutować. Poziom jeziorka może się obniżać, a sygnałem tego jest m.inn. zalewanie terenów przy jeziorku, przy działkach i przy Bernardyńskiej. Zalewanie nie wynika samo z siebie, tylko jest efektem działań człowieka, konkretnie przepompowywania wody z działki na której jest budowa na sąsiednie działki i do kanału czerniakowskiego. Z kolei woda na działce z budową musi być odpompowywana, bo wykopano 2 piętra podziemnych garaży, poniżej poziomu dna jeziorka i wód gruntowych, Mimo zapewnień o kosmicznych technologiach przyroda robi swoje i zapewne zalewa te piwnice, stąd te pompy działające non stop. Bredzenie, że budowa nie będzie trwała wiecznie i przestaną pompować jest śmieszno-żałosne, bo tam aktualnie już nic nie kopią, tylko po prostu zgodnie z przewidywaniami tych ekspertów którzy nie pisali swoich opracowań na zamówienie tak się musiało stać i woda musiała zacząć zalewać tak głęboko posadowione garaże. Jeśli wyłączą pompy to zapewne po chwili będą mieć garaż pełen wody, a tego nie chcą, przynajmniej do momentu odbiorów. To jeziorko zasila wody gruntowe na tym terenie i w ten sposób kompensuje ich odpompowywanie. To co się tam dzieje jest doskonale udokumentowane, są filmy zdjęcia itp. tylko jakoś urzędnicy ślepi są i nie chcą zauważyć np. pracujących non stop na widoku pomp i dzikich instalacji odprowadzających wodę do Kanału i na sąsiednie ogródki. Więc dość tego pomawiania mieszkańców i ekologów. Oszczędzaj klakierze siłę jak będziesz wciskać kit że tak ma być tym biednym jeleniom którzy kupili pięćdziesięciometrowe "apartamenty w dziewiczym terenie" a dostaną klitki w betonowcu na bagnie z wodą w garażu. A wszystkich "szczęśliwych posiadaczy" zachęcam do przyjechania, zobaczenia i zapytania dlaczego w budynku w stanie surowym zamkniętym w którym już nie prowadzi się żadnych robót ziemnych ciągle muszą pracować pompy. Zajrzyjcie do garażu to zrozumiecie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: słabość do właściciela firmy Marvipol 19.02.11, 09:58 Podobna sytuacja ma miejsce w trójkącie ulic Sobieskiego - Idzikowskiego - Witosa. Przed wybudowaniem tej ostatniej biegł tamtędy wypełnioy wodą Kanał Bernardyński, ktorego fragnment został następnie odcięty a developer wykopał na jego miejscu głęboką dziurę i postawił fundamenty. Dziś w pozostałej części Kanału Bernardyńskiego pomiędzy ul. Witosa a Wisłostradą nie ma już praktycznie wody, a jedynie usychające trzciny. A wybetonowana dziura w ziemi straszy już kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.aster.pl 19.02.11, 10:59 To co w końcu było przyczyną osuszenia budowa drogi czy dziura dewelopera?? Myślisz, że wszędzie są takie same warunki hydrologiczne? Możesz wyjaśnisz "znafco"? Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: słabość do właściciela firmy Marvipol 19.02.11, 20:33 Jedno i drugie swoje dołożyło. A że developer czysstego sumienia nie ma - świadczy porzucona dziura w ziemi. No jak, prezio już pochwalił za dobrą robotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.aster.pl 20.02.11, 18:47 Czyste sumienie dewelopera, PORZUCONA DZIURA W ZIEMI?? LOL naprawdę już nie masz co wymyślać?? Tak!!! to sumienie dewelopera osuszyło kanałek... :D Coś Ty się z tym "preziem" uczepił??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: słabość do właściciela firmy Marvipol 20.02.11, 20:25 Przyjedź i sam zobacz - widziałem dziś. Tylko łyżwy radzę zabrać - po co przepłacać za pobliski Tor Stegny? Póki co woda (częściowo gruntowa, częściowo opadowa) wypełniła już betonowy basen mniej więcej do poziomu jaki miała niegdyś w fosie, i oczywiście zamarzła. O ile tylko nie będą jej już nigdy więcej pompować, to przynajmniej trzciny po drugiej stronie ul. Witosa będą miały szanse na przeżycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.aster.pl 20.02.11, 22:58 No popatrz jak to jedna dziura w ziemi może ''zniszczyć'' cały kanał! Urzekła mnie ta historia... A forcie (syfie z garażami) obok woda jest... www.zumi.pl/,Warszawa_Centrum%20miasta,,21.0465203,52.1917166,2,1a,namapie.html?cId=&sId=&moreCities= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.aster.pl 19.02.11, 10:31 Wyżaliłeś się już człowieku? Nie oceniaj innych i nie wypominaj"doliny umysłowej" nie przytaczając przy tym rzetelnych faktów faktów. Jesteś specjalistą? Czy cała twoja wiedze ogranicza się do żałosnego stwierdzenia "dzikie instalacje''?? Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: słabość do właściciela firmy Marvipol 19.02.11, 10:41 Co na premię u prezia Marvipolu za obrażanie dyskutantów i rozstawianie ich po kątach się pracuje? A może zaczniecie brać przykład z niejakiego Sztoklosy? Nadwiślańskich łegow gdzie można wywozić opornych jest jeszcz dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.aster.pl 19.02.11, 10:47 Co ty bredzisz??? W KTÓRYM momencie kogoś obraziłem? Według ciebie każdy kto pisze w tym temacie i nie pisze według twoich wydumań musi być na usługach "prezia"? BRAWO człowieku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo74 Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 11:05 Sąd: trzeba było wysłuchać ekologów Autor: Gość: icon IP: *.aster.pl 18.02.11, 18:32 Nie dostali zieloni w łapę i teraz lament... (...)Co za hipokryzja, niedługo nic co nie jest po myśli zielonych jołopów nie będzie mogło być zrealizowane chyba że dostaną w łapę. ----- Re: Pogonić ekooszłomów Autor: Gość: icon IP: *.aster.pl 18.02.11, 21:24 przestań się napinać pieniaczu...;) i jeszcze kilka, wystarczy prześledzić wątek. To tak w kwestii "W KTÓRYM momencie kogoś obraziłem?". Następnym razem lepiej używać własnych testów. Dotychczasowe słownictwo i tendencyjne argumenty: o odległości (liczonej w najdalszym punkcie, podczas gdy w rzeczywistości odległość najbliższego budynku będzie wynosić nieco ponad 100m od brzegu), "prawomocnym pozwoleniu" itd a przede wszystkim pogardliwe określenia mieszkańców osiedla przy Bernardyńskiej jest żywcem kopiowane z wypowiedzi (w tym tych publicznych) wiadomych osób. Trochę oryginalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icon Re: słabość do właściciela firmy Marvipol IP: *.aster.pl 19.02.11, 11:12 Nie widzę nic obraźliwego w porównaniu do innych wypowiedzi. Zresztą nie miałem racji z pieniaczem??? Poczytaj wypowiedzi "kolesia" do którego się moja wypowiedź odnosiła!!! A tak przy okazji to czemu się dalej wypowiadasz czyż nie napisałeś "Odpowiem na ten stek bzdur, ale tylko raz "??? Odpowiedz Link Zgłoś