Gość: mio IP: *.acn.waw.pl 24.02.11, 09:06 pewnie je sprzedadzą za psie pieniądze , raczka rączkę myje!!!! trzeba to kontrolować bo znowu będzie przekręt!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowita81 Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? 24.02.11, 09:15 Kolejni ludzie stracą pracę i nich mnie nikt nie przekonuje,ze to właśnie praca jest najwyższym dobrodziejstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i hurtownie i budy z hotdogami 24.02.11, 09:29 Hurtownie skarpetek i obskurne budy z hot dogami, to teraz powstanie na tym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-wiak Co się stanie z gruntami na Żeraniu? - jak to co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 09:32 SUPERMAKETY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.159.17.226.static.crowley.pl 24.02.11, 09:36 popatrzecie na to co stało się ze Skodą i Dacią - tam jakoś dli sobie radę .... może dlatego, że związki zawodowe WSPÓŁDZIAŁAŁY przy przekształceniach a nie tylko miały postawę roszczeniową współczuję ludziom, którzy pracowali tam po 30-40 lat i teraz nie będą mieli pracy ale o tym co nastąpiło powinni byli pomyśleć 15 lat temu swoją droga jakieś plany z "machindrą" czy innymi chińczykami to już chyba nie teraz Odpowiedz Link Zgłoś
z_uk Komisja Majatkowa juz wie!!! 24.02.11, 09:36 Z pewnoscia katabasy ostrza juz zabki na tak smakowity kasek relatywnie blisko centrum miasta. Z pomoca bylych SBkow 'doradcow' iw obliczu niemocy lub po prostu wlazidupstwa kolejnych ekip u wladzy, tereny FSO nalezy juz zaklasyfikowac jako wlasnosc Polskiego Kosciola Pseudokatolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? 24.02.11, 10:11 "Wiele z tych fabryk zamknięto, bo były projektowane według socjalistycznych wzorców. Zajmowały ogromne tereny. Dziś najczęściej podzespoły sprowadza się z innych zakładów i mało która fabryka potrzebuje tak dużo ziemi." Te fabryki projektowano w latach 1940-tych i 1950-tych nie wg socjalistycznych, tylko niemieckich wzorów. One zajmowały ogromne tereny, bo były "rozśrodkowane" - w razie bombardowania wobec tego przeważnie trafione byłyby puste przestrzenie, ewentualnie w razie trafienia bezpośredniego uległby zniszczeniu nie cały ciąg technologiczny, tylko pojedyncze budynki, z których produkcję poszczególnych elementów dawało się na czas remontu przenieść do innej, nieuszkodzonej, hali. Tak budowano wtedy w całej Polsce, inne przykłady to choćby FSC Lublin, czy Nowa Huta, która zresztą wcale nie była na "radzieckiej" licencji; to był zrealizowany niemiecki projekt na hutę stali pracującą na niskoprocentowych rudach, którą Niemcy zaprojektowali w 1943 roku i mieli zamiar zbudować koło Salzgitter. ;-) A co do meritum, to FSO położyli rząd do spółki ze związkowcami, domagając się w latach 1990-tych od potencjalnego inwestora gwarancji zatrudnienia dla całej 20-tysięcznej załogi. W podobnej sytuacji była FSM w Bielsku i Tychach, tylko w tym przypadku Andrzej Olechowski jako minister miał odwagę oddać Włochom zakład za darmo praktycznie w zamian za kontynuację produkcji. Odsądzano go potem od czci i wiary, i ciągano po NIK i prokuraturach za to, że nie dość że oddał za długi, to jeszcze zawarł umowę po włosku, którą potem rząd w 1992 roku zatwierdzał nie znając włoskiego, ale zakład jest i pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeran 24.02.11, 15:01 Może za młody jestem, poważnie tam pracowało kiedyś 20tys osób? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeran 24.02.11, 16:23 Poważnie. Mój teść tam kiedyś pracował do emerytury. FSO to nie była tylko fabryka na Żeraniu, jeszcze były zakłady na Rydygiera na Żoliborzu (zakłady tylnich mostów), tam gdzie teraz powstaje nowe osiedle, i jakieś filie rozrzucone po całym kraju. Robiono wszystko właściwie, i silniki, i układy przeniesienia napędu, i wytłaczano elementy karoserii, i składano gotowe samochody, i jeszcze były domy wczasowe, itp.. To był mało wydajny socjalistyczny moloch produkujący za krótkie serie żeby się to opłacało w nowych czasach. Kiedy przyszły lata 1990-te, to żaden normalny inwestor nie był skłonny tego brać sobie na głowę (bardzo przekonywano Opla i GM), a związkowcy nie chcieli ustąpić i palili opony, rząd się bał, a potem pojawili się Koreąńczycy z Daewoo i się zgodzili na warunki socjalne, a jak skończyli sami, to wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeran 24.02.11, 10:46 "Jakub Waclawek, prezes oddziału SARP jest jednak sceptyczny: - Nie zmienialbym przemysłowego przeznaczenia terenów na Żeraniu - mówi. " ?? A może by tak gazeta rozwinęła? Bo cały artykuł jest ZA, a na koniec wychodzi że argumentem pana z SARP jest nie bo nie, a tak zapewne nie jest. Dyskusja również w mediach to przedstawienie obu opcji o ile są. A nie wiele zdań a z drugiej strony tylko jedno. Ja na przykład jestem zwolennikiem przekształcenia terenów i chciałbym się dowiedzieć dlaczego mogę być w błędzie. A co do ważnych funkcji jak centrum kongresowe czy park technologiczny to podstawowa sprawa miasto musiało by się stać właścicielem gruntów chyba? Jak to jest z własnością tego? FSO było przejęte przez Daewoo, później GM i AvtoZaz, ale czy to było pełne przejęcie z gruntami czy FSO nadal jest w rękach państwa i to mogło by tam budować niejako lub oddać zlikwidowany zakład miastu. Tudzież kto po prostu decydowałby o tym by te grunty sprzedać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeran IP: 212.180.165.* 24.02.11, 17:43 Ja tam myślę, że tereny trzeba przeznaczyć na biura ew. pół na pół z jakąś produkcją. Najlepiej byłoby zrobić tam drugi park biurowy w stylu tego na Służewcu - przede wszystkim dałoby to równiejsze rozłożenie miejsc pracy, sporo ludzi nie pchało by się na drugą stronę Wisły, a i tereny sąsiednie zaczęłyby się rozwijać. Dojazd jest dobry - i drogowy (świetne położenie) i tramwaje oraz centrum przesiadkowe autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Użytkowanie wieczyste IP: *.182.134.164.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.02.11, 11:03 Rozwiązanie pozwalające w białych rękawiczkach okradać ogromne rzesze ludzi. Dziękujemy Ci, kochana Platformo, za ostatnie podwyżki opłat. Kochamy się i damy Ci się dymać również po tegorocznych wyborach. Cytat: "Nikogo nie stać na płacenie ogromnych sum za użytkowanie wieczyste gruntów w stolicy, gdy taniej jest importować półprodukty." Już nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 12:27 Litosci podwyzka wcale nie jest tu problemem a glupi zarzad i zwiazkowcy. Jakby potrafili znalezc zamowienia to i bylo by jak oplacic podatki. Skoro nie ma chetnego do produkcji w fabryce to i nie ma za co placic. Inna sprawa jest taka ze jest prawda to co napisano w artykule. Wraz z rozwojem miasta przestaje byc oplacalne kontynuowanie produkcji przemyslowej w nim. Drozsze oplaty, ziemia nabierajaca wartosci, wszystko to daje efekt upadku lub przenosin w biedniejsze i tansze w utrzymaniu rejony. Latwiej jest przeciez utrzymac zaklad przy malej miescinie gdzie 3/4 mieszkancow znajduje zatrudnienie niz w stolicy gdzie oplaty i wymagania pracownikow caly czas rosna. Tak przeciez to wyglada w innych miastach. Dzisiejsze luksusowe lofty biura i muzea to przerobione przemyslowe budownictwo ktore lokowalo sie w centrach podczas rewolucji przymyslowej a z biegiem czasu ze wgledow ekonomicznych jak i uciazliwosci dla mieszkancow miast zaczely sie przenosic. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Użytkowanie wieczyste 24.02.11, 17:32 Rzecz w tym, że lokowanie wielkiego przemysłu w Warszawie (FSO, Róża Luksemburg, Zakłady radiowe Kasprzaka, Huta Warszawa, itd. itp.) od początku było motywowane ideologicznie. Władza chciała w mieście stworzyc "wielkoprzemysłową klasę robotniczą", a realia ekonomiczne się nie liczyły. Przecież nikt normalny nie postawiłby w stolicy huty stali, z dala i od źródeł rud, i węgla (dlatego zaprojektowano w niej piece elektryczne zresztą). Zresztą grunty były "za darmo". W sytuacji kiedy za te grunty trzeba płacić, i to słono, rzecz nie ma prawa sie opłacać, zwłaszcza jeśli fabryki budowano "ekstensywnie" na ogromnych terenach. Przywoływane w komentarzach przykłady Skody i Dacii też są o tyle pouczające, że tamte fabryki nie są w stolicach, tylko względnie małych miastach (trochę jakby FSO postawić w Ciechanowie albo Siedlcach), więc i koszty robocizny, i gruntów są niższe, i związki były bardziej skłonne do ugody. Odpowiedz Link Zgłoś
carcharodon.carcharias A ja jestem dziwnie sPOkojny ! 24.02.11, 11:32 PO ma na pewno już przynajmniej kilka dobrych POmysłów jak zagosPOdarować te nieużytki i wbawić nas od kłoPOtu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agresywny Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 13:43 "pewnie je sprzedadzą za psie pieniądze , raczka rączkę myje!!!!" Albo oddadzą kościołowi. Pewnie za jeden procent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.11, 13:53 Spędziłem w tym zakładzie przeszło dziesięć lat. Jeszcze dziś słyszę, jak w połowie lat 90 tych przewodniczący fabrycznej Solidarności J.W. przemawia: "Trzeba zniszczyć tego komunistycznego molocha (...)" . I zniszczyli. Za inne poglądy w sprawie -m.in.tego niszczenia- zostałem usunięty ze związku zawodowego "Metalowcy" . Cóż. W jednej dekadzie zwolniono z pracy na samym tylko Żeraniu (nie licząc zakładów filialnych) kolejno dziesięć tysięcy pracowników. Praktycznie na wniosek organizacji związkowych. Restrukturyzacja w pierwszym rzędzie dotknęła niepokornych. A że niepokorni zazwyczaj bywają najlepszymi specjalistami, tym gorzej dla nich. Zlikwidowano Ośrodek Badawczo Rozwojowy. Fabrykę produkującą samochody przekształcono w montownię. Dzisiaj oglądani w telewizji związkowcy wypowiadają się z taką troską o los podmiotu gospodarczego, że trzeba koniecznie ich nie znać, żeby uwierzyć. Radykalni bezideowcy w służbie kapitału za pięciokrotne wynagrodzenie i za udział własny w tej sprawie rozgrabili FSO do końca. Mentalność jak w starej piosence Grześkowiaka, gdy do PGRu dostarczono ciągnik. "(...) traktor warto by rozebrać. Niech mi chociaż dyferencjał dadzą(...)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak żaden koniec tylko odrodzenie IP: *.centertel.pl 24.02.11, 15:01 robotnicy przejęli władze w fso i na taczkach wywieźli zarząd, na dniach rusza produkcja NOWOCZESNEGO fso poloneza, fso lanosa, fso beskida, fso maratona (motocykl) i wiele innych. miejsca pracy uratowane, inżynierowie i konstruktorzy pracują pełną parą, my Polacy nie gęsi własne samochody mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalista Największy pomnik Jezusa. IP: *.aster.pl 24.02.11, 15:08 Proponuję oddać grunty kościołowi, a ze złomu wybudować największy na świecie pomnik Jezusa, który obok chińskiego muru byłby widoczny z kosmosu. Ewentualnie jakąś świątynie opatrzności bożej z 50 metrowym krzyżem na dachu. A co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Największy pomnik Jezusa. IP: *.sub-97-226-180.myvzw.com 25.02.11, 23:46 Ciekawe co ma kosciol z tym wspolnego. Ty tak zawsze czy tylko jak masz okazje cos napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.play-internet.pl 01.03.11, 00:08 Jestem przeciwny zmienianiu charakteru tej części miasta.Na tym terenie powinien być dalej przemysł. Przecież jest na tym terenie odpowiednia infrastruktura. Po trzecie nie wierzę ,że nie znalazłby się zainteresowany tym zakładem. Uważam ,że ci co już chcą likwidować wszystko na tym terenie są w błędzie. .Trzeba konkretnie i zdecydowanie szukać ,a nie tylko założyć ręce i czekać aż się ktoś znajdzie. Trzeba chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 06:47 co za głupie pytanie. jak to co sie stanie?? Zapytajcie specjalistów od sprzedaży??? Zapytajcie HGW i jej złodziejską klikę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Jak to,co będzie?"Apartamenty" 40,50-metrowe IP: *.acn.waw.pl 01.03.11, 07:47 po 30 tysięcy za metr.Koniecznie za płotem,żeby plebs nie wchodziił.Bez przedszkoli,szkól,sklepów ale koniecznie ogrodzone.Oczywiście z parkingami podziemnymi po kolejne 30 tysięcy.I z liczba miejsc o połowe za małą w stosunku do potrzeb,więc bryki "nowych miastowych" będą stały na każdym trawniku.Już widzę te ogłoszenia:"wspaniała panorama Wisły","pełna infrastruktura","doskonała komunikacja-5 minut do Centrum". W Warszawie,w taki sposób przywraca sie teren miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.centertel.pl 01.03.11, 09:44 pewnie to samo co z ursusem czyli gruzowisko jak po wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 12:12 I kto do tego dopuścił? Rząd, a kto.. Zamknęli naszą Fabrykę! Najpierw Daewoo długów narobiło, potem te chevrolety.. Teraz nawet jak jakimś chinczykom dadzą to i tak to nie będzie to co kiedyś!! Posiadam poloneza z 98 roku i go nie opuszcze, dopuki się nie rozkraczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 12:33 Najpierw Daewoo narobiło długów, teraz k**** zabieracie naszą polską fabrykę, ja myślę, że jest to celowe i się chyba nie myle. Mam poloneza atu plus z 98 roku i jeździ do dziś, nie narzekam, będę nim jeździł do czasu, aż się nie rozkraczy i tak mi dopomóż Bóg! Jeśli sprzedacie FSO to zobaczycie drodzy rządowcy, że zniszcie nie tylko nas, ale i samych siebie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Koniec FSO: Co się stanie z gruntami na Żeraniu? IP: *.centertel.pl 10.10.11, 09:52 proponuję sejm , ratusz i inne instytucje rządowe przenieść na wieś bo zajmują cenne działki o które będą się bić developerzy! Odpowiedz Link Zgłoś