Dodaj do ulubionych

Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa...

IP: 198.178.236.* 02.03.11, 10:19
W pełni popieram i dziwie się, że tak małej liczbie mieszkańców to przeszkadza! Nie róbmy z Warszawy wielkiego straganu. Ceńmy naszą wspólną przestrzeń, bo inaczej skończymy z bilboardami w morzu skierowanymi w stronę plaży...
Obserwuj wątek
    • Gość: drogowiec Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa... IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 10:26
      W pełni popieram i się zgadzam. Strach patrzeć jak wyglądają ulice i przedmieścia Warszawy, wyjazdy z miasta takiego jak Jerozolimskie czy Aleja Krakowska. KOSZMAR! Niestety, nawet na tle innych miast polskich, Warszawa prezentuje się z licznymi obrzdydliwymi reklamami, billbordami etc, nierzadko starymi, zardzewiałymi i nieaktualnymi, jak śmietnik, trzeci świat. Wstyd! Poprę bardzo chętnie wiele inicjatyw zmierzających do utrzymania w ryzach tego bałaganu przestrzenno-estetycznego.
      • Gość: życzliwy Re: Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A IP: *.biz 02.03.11, 12:10
        "Nasze ulice - z wielkimi płachtami na fasadach kamienic, błyskającymi ekranami i dmuchanymi potworkami w samym centrum - przypominają te z rozwijających się miast azjatyckich."

Nie zgadzam się. Ulice Warszawy ze swoją tandetną reklamową orgią-kociokwikiem raczej przypominają te z bardzo niedorozwiniętych miast azjatyckich.
    • Gość: Lukasz Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa... IP: *.prokom.eu 02.03.11, 10:37
      Jakiś czas temu głośno było o planie uchwały Rady Miasta dotyczącej ograniczenia wielkości nośników reklamy w centralnych dzielnicach Warszawy. Jakoś wszystko rozmyło się i dzisiaj nikt już o tym nie wspomina. Mam żal do władz naszego miasta, że w ogóle nie bierze pod uwagę estetycznych potrzeb mieszkańców, a koncentruje się na zaspokajaniu bieżących potrzeb ogółu.
      Może przykład Paryża da do myślenia naszym włodarzom, zwłaszcza w momencie, gdy starają się o tytułu Kulturalnej Stolicy Europy (a wciąż bliżej nam do Tandetnej Stolicy Wschodu).
    • Gość: Gówniarz z Pragi Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa... IP: *.ip.netia.com.pl 02.03.11, 10:47
      Warszawa aby zachęcić turystów do zwiedzania co miesiąc zmienia trasy kursowania autobusów. To jest reklama - każdego dnia inny widok. No a dla ZTM w tym złodzieja Ruty dopływ świeżej gotówki.
    • Gość: skaut Powinni też zabronić czcionki Comic Sans IP: *.acn.waw.pl 02.03.11, 11:19
      nie tylko na billboardach. To wieśniactwo, obciach, wstyd jak beret.
      • ktosiowa.waw Re: Powinni też zabronić czcionki Comic Sans 02.03.11, 11:30
        eee, berety są ładne ;)
    • three-gun-max "Zieloni i socjaliści" 02.03.11, 11:27
      Faktycznie GW sobie autorytety znalazła. Może jeszcze wspomnicie o tamtejszej Partii Komunistycznej?
      • Gość: leila Re: "Zieloni i socjaliści" IP: 46.28.108.* 02.03.11, 11:34
        A skrajności z drugiego bieguna, np. PiS czy radiomaryja są be :-) Ale co ja się czepiam. Ważne, że sprawa słuszna :-)
        • Gość: tim Re: "Zieloni i socjaliści" IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 14:18
          Od kiedy to pis jest przeciwleglym biegunem komunistow? To tacy sami socjalisci jak sld tylko ze lataja za kosciolem i plodami. W Polsce nie ma prawdziwej prawicy wysztko to populisci bojacy sie uprzywilejowanych grup i rozkradajacy pieniadze ludzi pracujacych w imie glosow nieudacznikow i cwaniakow chetnych do ssania pieniedzy z 'kasy panstwa'. Nawet po wpisuje sie tu idealnie w ta kpine mianujac sie liberalami.
    • ktosiowa.waw Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa... 02.03.11, 11:29
      Wiecie, jest parę różnic między Paryżem, a Warszawą i jak inicjatywę paryską bardzo popieram, to taką samą w Warszawie niekoniecznie.

Dlaczego?

Dlatego, że Paryż jest architektonicznie piękny i tam, jeśli wielka płachta coś osłania, to prawie na pewno zasłania coś ładnego. Także zgadzam się z pomysłem ograniczania wielkości reklam w Paryżu.

Natomiast zwróćcie uwagę, drodzy mieszkańcy, że w Warszawie te wielkoformatowe reklamy często ratują szarzyznę, brud i nijakość budynków połączoną ze zniszczoną, starą elewacją - spójrzcie sobie na plac przy Metrze Politechnika - całe szczęście że wiszą tam wielkie samochody, reklamy ciuchów czy inne. Przecież te puste mury są okropne, straszą jak w jakiś więzieniu (mowa o budynkach, których fasady kończą się łysym murem z paroma, nielegalnie wymurowanymi oknami). No i wspaniały, niebieski wieżowiec akademika...całe szczęście że osłonięty.

Zaraz pojawią się głosy, że te reklamy przeszkadzają mieszkańcom, bo im okna zasłaniają itp. - to już inny temat - mówię tutaj o estetyce.

Zamiast ograniczać wielkość formatu reklam skupmy się raczej na rozmieszczeniu tych małych szyldów - własnie jak przy wjeździe do Warszawy - al. Krakowska zasyfiona jest okropnymi szyldami, a czy są one wielkiego formatu? Nie. Są małe, ale cała aleja jest zasrana bo jeden polaczek z drugim wbili szyld w ziemie i po sprawie - nikt im tego nie zabronił, nikt tego nie usuwa. TAKIE działania są zmorą miasta - zamiast użyć ładnej czcionki, estetycznego dobrania kolorów, coś eleganckiego , to NIE - wpieprzy taki żółty neon z czerwonymi literami i co z tego, że jest mały jak wokół jest pięćdziesiąt podobnych? hę?
      piękna kamienica, zniszczona ale piękna obsrana takimi szyldzikami. już lepiej wsadzić dużą, reklamę, zebrać z tego forsę i coś zrobić z elewacja (polecam obserwować zmianę al. Jerozolimskich - przez parę lat trochę się tego odnowiło).

zanim zaczniecie psioczyć na tych wielkich, co drogi reklamy rozsiewają, spójrzcie na mieszkańców, który sami niszczą przestrzeń wokół.
      • Gość: gang z sutereny Metro Politechnika? IP: 178.73.48.* 04.06.11, 14:28
        więzienne mury??? nijakość??? Gdzie?

Kamienice na Polnej, piękne socreale, ciekawe nowe realizacje... Według mnei jedno z najbardziej interesujących miejsc w Warszawie. Do pokazywania, odsłaniania, podziwiania:)
    • aga.81 Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa... 02.03.11, 11:35
      Oj chyba jeszcze długo poczekamy na takie zmiany w Warszawie...
    • Gość: a. Re: Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 11:57
      Brawa dla Paryża!!!
      • tobruwp Re: Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A 03.03.11, 19:22
        Warszawa niech będzie następna!!
        I Janki, bo tam chyba jest największe zagęszczenie bilbordów na metr kwadratowy.
    • Gość: p A nasi zieloni z Nowego Wspaniałego Światu... IP: *.home.aster.pl 02.03.11, 12:23
      ... opakowali calutką kamienicę przy zabytkowym Trakcie Królewskim w wielgachną reklamę.
      Jaki kraj tacy zieloni ;)
      • Gość: tim Re: A nasi zieloni z Nowego Wspaniałego Światu... IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 22:23
        Akurat lewactwo tylko wynajmuje ten lokal, wiec jedyne co moga sobie zawiesic to choinke zapachowa na nosie. Szmate wiesza wlasciciel czyli chyba miasto.
    • jacuo I znowu chcą zabraniać... 02.03.11, 13:52
      Wolność polega na tym, że własciciel wiesza sobie takie reklamy jak chce i gdzie chce. I wara wam od tego.
      Ale niektórzy to lubią żyć pod batogiem.
      • Gość: PW I tu się mylisz, złotko... IP: *.polskieradio.pl 02.03.11, 14:03
        ...wolność polega na tym, że właściciel może sobie te reklamy powiesić u siebie w domu, ale wewnątrz. I patrzeć na nie do woli.
        A ja mam prawo oglądać architekturę zgodną z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego i aktualnymi warunkami zabudowy, nie zeszpeconą lub zasłoniętą żadnymi nośnikami reklam.
        O świecącej i błyskającej tandecie już nie wspominam...
        Ale wiem, że jestem głosem wołającym na puszczy wśród takich dzikusów jak ty i dlatego właśnie jestem na etapie wyprowadzania się z miasta i bloku do domu poza miasto. Tam żaden dziki nic mi na widoku nie postawi.
        • jacuo Re: I tu się mylisz, złotko... 02.03.11, 16:34
          Jak ktoś jest rabem, to nie rozumie na czym polega wolność
          Niedługo zacznie się się nakazywac , jak się mają ludzie ubierać...
          Ups - to juz było, mundurki w Chinach.
          • Gość: ddrd Re: I tu się mylisz, złotko... IP: 212.120.136.* 02.03.11, 16:42
            ty pewnie z takich co za pieniądze będa reklamować kupę na swoim stole i będa się cieszyć, że kasa leci
            • jacuo Re: I tu się mylisz, złotko... 02.03.11, 17:05
              A niektórzy tylko czekają aby lizać stopy swojego pana
              Idż, niewolniku
              • Gość: roman Re: I tu się mylisz, złotko... IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 14:11
                A ja, ponieważ jestem wolny i mogę robić kupę gdzie chcę, chętnie wypróżnię się na twoją wycieraczkę.
    • Gość: PW Ponad 50% reklam jest wasze, AMS - Agory... IP: *.polskieradio.pl 02.03.11, 13:58
      ...więc nad czym płaczecie, dziennikarzyny zakłamane? Pogadajcie najpierw z własnym prezesem, dajcie przykład oddolny, jak to korporacja dobrowolnie rezygnuje z zysków i oddaje mieszkańcom miasta zawłaszczone przestrzenie. Potem podburzajcie. Na razie tylko się ośmieszacie.
    • mniemanologia Mamy i polską inicjatywę... 02.03.11, 14:06
      ...tylko jeszcze nie zdobyła się ona na niszczenie reklam i banerów. Na razie działają legalnie.
      www.miastomojeawnim.pl/
    • one2be Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa... 02.03.11, 14:16
      Moim zdaniem wystarczyłoby opodatkować reklamę zewnętrzną, np. 10zł/m2/dzień. Podatnik - nadawca reklamy, płatnik - właściciel lub najemca nośnika. Przedmiot opodatkowania jest dobrze widoczny więc ze ściągalnością nie powinno być problemów.
    • Gość: Austriak Hallo hallo ,gdzie Warszawa a gdzie Paryz ?????? IP: 84.112.223.* 02.03.11, 15:36
      Hallo Hallo ..... gdzie Warszawa a gdzie Paryz ??????
      Nie poröwnywajcie pieknych starych fassad Paryskich do waszych bloczköw PRL-owskich, ktöre az sie proszä o traszke kolorystiki ,niemöwiäc o Gierkowskiej- plytowej zabudowie !!!!!!!
      Jestem z Wiednia a tu o dziwo i reklamy ( nie taniocha z blachy czy szmaty) tylko estetyczne wykonanie, harmonizuje z zabudowä !!!!! To sie powinno zmienic, (jakosc a nie ilosc) !!!!!

Ps .... dla tych co idiotyzmy odpiszä !!! (pojezdzijcie troszke po EU, to sie sami przekonacie) !!!!

• Gość: mm Polacy żyli tyle lat jako niewolnicy, IP: 81.210.105.* 02.03.11, 16:49
      więc nie rozumieją znaczenia słowa "wolność". Oznacza to dla nas nawet nie anarchię, a ideologię "mi wolno wszystko, a innym tyle ile mi wygodne".
      • jacuo Re: Polacy żyli tyle lat jako niewolnicy, 02.03.11, 17:04
        Niektórzy sa tak zniewoleni, ze już nie rozumieją na czym polega wolność - im sie wydaje, że to możnośc tego na co im ich pan pozwoli
        A w naszej historii jest piekne powiedzenie "Szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie"
    • Gość: ? Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A Wa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 22:19
      A urzędnicy warszawscy rozwieszają reklamy. Jeszcze nie zabrali się za remonty budynków na Starówce a już na kilku domach przybili hakami wielkie, brzydkie plastikowe banery z samochwalczą wiadomością dla całego świata. Wspomniane banery obwieszczają, że " miasto finansuje remont budynku". Zgroza, zbędne kaleczenie zabytkowych elewacji i bezgraniczna głupota. A kto ma do diabła finansować remont budynku, którego właścicielem jest miasto? Kto ma walczyć z reklamami, skoro nawet miasto reklamuje coś tak normalnego jak remont? Wstyd. Kto zapłacił za te ogromne i wstrętne płachty plastiku? nie dość, ze ruina to jeszcze haki wbijają i plastikowe szmaty wieszają.
    • fastsinom Re: Paryż dba o swój wygląd i wyrzuca reklamy. A 03.03.11, 17:53
      jestem za a właściwie przeciw takiej ilości reklam!

nie mogę znieść tych wszystkich papierzysk pstrokatych, bilbordów i innych, nie mówiąc o tym że jak jakies władze wymyślą jak upiększyć miasto to z reguły jest to tak strasznie nietrafiony pomysł że aż boli...w Paryżu np. można spotkać całujące siępary na blokach w formie graffiti...to jest coś nowego i ciekawego i jak dla mnie fajna odmiana od tych wszystkich wulgarności, takie subtelne i przyjemnie popatrzeć :)
    • Gość: filut z Pragi Bufeciarnia stawia rzadkie klocki na elewacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 18:39
      pierdzistolki z kantorkow Bufetowej znacza teren jak pieski albo jak wiesniaki wyrzucajace smieci do lasow przez wieszanie swoich banerow

to jak ta ciemna masa flancowana przez Bufet do kantorkow ma dbac o calosc estetyki miasta kiedy u tatula po prostu wywalalo sie wszystko na gumno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka