sluzewiaczek 01.05.04, 11:33 Tak z okazji dzisiejszego dnia chciałbym się zapytać, jakie są relane szanse na pozyskanie funduszy z środków Unii Europejskiej na ratowanie i remontowanie zabytków warszawskich? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lobelio Re: Dotacje z Unii? 13.05.04, 15:37 Też jestem ciekaw - napisałem o tym na naszym forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=11886088 - ale póki co, nadal nie wiem, czy miasto ma ochotę wpisać w plan rewitalizacji cokolwiek poza Pragą i Krakowskim Przedmieściem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Dotacje z Unii? 18.05.04, 16:03 Trakt Królewski i Stara Praga - rewitalizacja tych dwóch zespołów ma być priorytetem, z którym Ministerstwo Kultury i władze Warszawy występują o pieniądze do Brukseli. Czy je dostaną, to już inna sprawa. Najpierw trzeba samemu sporo wyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Dotacje z Unii? 19.05.04, 18:07 Dodam jeszcze, że podczas niedawnej rozmowy ze mną wiceprezydent Warszawy Andrzej Urbański przebąkiwał o pieniądzach, o które miasto mogłoby zabiegać w Brukseli na zagospodarowanie zabytkowej Elektrowni na Powiślu. Póki co, zabytek (dokładniej: kompleks historycznych budynków wpisywany w tej chwili przez konserwatora do rejestru zabytków) ma prywatnego właściciela, który najchętniej by go sprzedał, ale wie, że tych budowli nikt nie kupi. Wobec tego pertraktuje z miastem ewentualne przekazanie starych budynków (za ile? na jakiej zasadzie? czy w zamian miasto pozwoli odciąć pusty teren na tyłach i z boku elektrowni i sprzedać pod zabudowę? - tego na razie nie wiem). W każdym razie, rozmowy trwają i właściciel elektrowni (Elektrociepłownie Warszawskie SA) ma przedstawić miastu swoje propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: Dotacje z Unii? 24.05.04, 12:19 Panie Tomaszu czy mzoe PAn moze podac namiry na tego wlasciciela. byc mzoe moj znajomy kupil by je na muzeum, ale najpierw musi je obejrzec i porozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: Dotacje z Unii? 28.05.04, 12:10 Wiec tak, uchawle o dotacjach z uni miasto podjelo 24 kwietnia a oglosilo publicznie w ten ostatni poniedzialek w gazecie przez obwieszczenie. ZGADNIJCIE DO KIEDY TERMIN SKLADANIA Wnioskow, do 31 maja!!!!ale fajnie, no i trzeba by paln byl zatiwerdzony przez Konserwatora zabytkow ładnie co wicej na stornie www.um.warszawa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lobelio Re: Dotacje z Unii? 02.06.04, 20:51 To prawda, że termin składania wniosków jest do 31 maja. Pewnie są w mieście jakieś wspólnoty mieszkaniowe czy organizacje, które są przygotowane przystąpić już teraz do wyścigu. Ale nie załamujmy rąk, bo - NABORY WNIOSKÓW BĘDĄ POWTARZANE CO PÓŁ ROKU. Wniosek wspólnoty mieszkaniowej składa się do urzędu marszałkowskiego. Nie ma limitów pieniężnych, ani czasowych, poza tym, że rzeczywiste prace przy rewitalizacji kamienicy muszą się rozpocząć przed końcem 2006 roku. Więcej o rewitalizacji dowiesz się stąd: www.mik.krakow.pl/Administracja/biuro/uploads/autoportret_pedeefy/a4_swolkien.pdf Odpowiedz Link Zgłoś